Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Στόχος μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την κερδοσκοπία
  • [02] Χωρίς νέους φόρους η χρηματοδότηση των ταμείων
  • [03] Σύλληψη για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς
  • [04] Υπό νέο καθεστώς τα διαγνωστικά κέντρα
  • [05] Η Επιστήμη στο Διάστημα στο Ίδρυμα Ευγενίδου
  • [06] Διώξεις για τις διαφημιστικές πινακίδες ζητά ο Χ. Καστανίδης

    [01] Γ. Παπανδρέου: Στόχος μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την κερδοσκοπία

    Δευτερα, 01 02 2010 19:57

    "Το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια ν' αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες" ανέφερε στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου που κάλεσε σε διμερείς συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων αύριο Τρίτη με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας και την ανάγκη εθνικής συστράτευσης. O πρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε να ληφθούν τα αναγκαία και επώδυνα μέτρα χωρίς άλλη καθυστέρηση.

    Γ. Παπανδρέου: "Εθνικό θέμα η πάταξη της διαφθοράς"

    Σε κοινή συστράτευση κάλεσε ο πρωθυπουργός πολιτικά κόμματα και πολίτες για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν σε αυτή την προσπάθεια και ανακοινώσει ότι την Τρίτη θα ζητήσει να έχει διμερείς συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για να τους ενημερώσει και να ζητήσει τη στήριξή τους.

    Ο κος Παπανδρέου συνέδεσε τη διαφθορά στη χώρα με τις επιπτώσεις που έχουμε από την οικονομική κρίση, τόνισε ότι η χώρα δέχεται επίθεση εξαιτίας καταστροφικών επιλογών από τις οποίες γίναμε ο αδύναμος κρίκος για να έχουμε σήμερα επαχθείς όρους δανεισμού που επιχειρούν να ακυρώσουν τις δίκαιες αλλαγές που προωθούμε.

    "Η προσπάθειά μας δεν είναι να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απ' την κηδεμονία. Πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απ' τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές".

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατέβαινε κάθε χρόνο τα σκαλοπάτια των δεικτών διαφθοράς, καθώς και των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας:

    "Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απ' τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων".

    "Η χώρα μας βρίσκεται στη μάχη του κυκλώνα. Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Κάθε μέρα οι όροι δανεισμού γίνονται επαχθέστεροι. Απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα όλες οι θυσίες του λαού. Είναι εθνικό χρέος, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει να γίνει ο κίνδυνος πραγματικότητα" ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    "Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά" σημείωσε ο κος Παπανδρέου, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. "Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας";

    Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γι' αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας".

    Ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του (ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας) και έπεται το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το νομοσχέδιο για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδειχθούν πράξεις διαφθοράς, ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης, η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. "Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα απ' τις μονοεδρικές, την δραματική μείωση το κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Αντώνης Σαμαράς: "Να δώσουμε τα χέρια κατά της διαφθοράς"

    Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του. Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο επέμεινε στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

    Η σύσταση αυτής της επιτροπής θα "είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο "ανίκανο", τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει. Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας.

    Αντώνης Σαμαράς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μην δίνει "μαθήματα υπευθυνότητας" στη ΝΔ, και αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.

    Τη σύμπραξη στη μάχη κατά της διαφθοράς ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης

    "Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και ζητούμε τη σύμπραξη όλων στη μάχη κατά της διαφθοράς", τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

    Στον αφορισμό του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι ο ίδιος ποτέ δεν πήγε στα μπλόκα διαφωνώντας με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό δεν το έπραξαν βουλευτές και πρώην υπουργοί.

    Ταυτόχρονα στον ισχυρισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στην οικονομία της χώρας "ευθύνονται κάποιοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της νέας κυβέρνησης", ο κ. Καστανίδης ζήτησε μεγαλύτερη αυτοκριτική διάθεση για αυτό που παραδόθηκε στη νέα κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε την κατηγορία για διάθεση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω των εξεταστικών επιτροπών λέγοντας ότι πρόθεση "δεν είναι να καταστούν αυτές κεντρικό πολιτικό θέμα της δημόσιας ζωής αλλά να κινηθούν στη σκιά των μεγάλων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών που θα ληφθούν".

    "Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις" απάντησε στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για διμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Προειδοποίησε όμως ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης. "Εμείς και μπλόκα στηρίζουμε και απεργίες στηρίζουμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και δεν δίνουμε δεκάρα τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι" είπε η κα Παπαρήγα χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη και αντιλαϊκή την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για το θέμα της διαφάνειας είπε ότι όσες επιτροπές και να γίνουν στη Βουλή και ακόμα και αν μπει και ένας πολιτικός στη φυλακή τα σκάνδαλα θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια γιατί δεν υπάρχει διαφάνεια σκοπών.

    Δεν ωφελεί τη χώρα να πολλαπλασιάζουμε την εικόνα στα κακώς κείμενα, ανάφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πνιγηρή, τα πράγματα ζοφερά και πρέπει να φύγουμε σύντομα από την κρίση", είπε ο κ. Καρατζαφέρης, "καθώς θα πρέπει η κυβέρνηση να ετοιμαστεί για σχεδιασμούς της Τουρκίας εναντίον μας και προβλήματα με την Αλβανία πέραν των προβλημάτων με τα Σκόπια". Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατηγόρησε τους εφοριακούς που ετοιμάζονται για απεργία, αν και τους χαρακτήρισε ως τους καλύτερα αμειβόμενους, υποστήριξε ότι το 90% των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία είναι παιδιά δημοσίων υπαλλήλων και δήλωσε ότι αν κατηγορείται η κυβέρνηση για κάτι είναι γιατί άργησε τέσσερις μήνες να πάρει μέτρα. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να μην είναι αμειβόμενες οι συνεδριάσεις των εξεταστικών επιτροπών, γνωστοποιώντας ότι οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ δεν θα δεχθούν ούτε ευρώ. Τέλος, χαιρέτισε την αλλαγή στάσης, όπως είπε, του κ. Σαμαρά σχετικά με τους μετανάστες, υποστήριξε ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το ασφαλιστικό σύστημα με αυτούς και επανέλαβε την πρότασή του για σχετικό δημοψήφισμα.

    Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε με προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, αλλά με τομές και απόφαση για ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι, ενώ, πριν από μερικά χρόνια, πρόσωπα του πολιτικού συστήματος σχημάτιζαν ουρές προσπαθώντας να κλείσουν ραντεβού με τον κ. Χριστοφοράκο, σήμερα κάνουν πως δεν τον ξέρουν.

    Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση να μη ζητά συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές που επιβάλλουν ξένοι οίκοι και οι τράπεζες, γιατί όσο το πολιτικό σύστημα χαϊδεύει τα αυτιά των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και των καναλαρχών τόσο θα παραμένει όμηρος των οικονομικών συμφερόντων. O κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι αύριο καταθέτει πρόταση συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το όποιο χαρακτήρισε πρόγραμμα εξόντωσης του ελληνικού λαού.

    Είδηση: 32749

    [02] Χωρίς νέους φόρους η χρηματοδότηση των ταμείων

    Δευτερα, 01 02 2010 21:34

    Ανακοινώνονται την Τρίτη οι πηγές χρηματοδότησης του λεγόμενου "κουμπαρά" που θα δημιουργηθεί για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, δεν θα μπει νέος φόρος. Φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν ορισμένες από τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, να εξασφαλιστούν δηλαδή πόροι από πηγές όπως τα λαχεία και τα ακίνητα του δημοσίου. Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να διοχετεύεται στον κουμπαρά ποσοστό 1 έως 2 τοις εκατό από τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας απευθύνεται σε όλους τους μεγάλους Οργανισμούς και τις Τράπεζες, ζητώντας να καταβάλλουν τις οφειλόμενες εισφορές.

    Δεν θα μπει νέος φόρος, αλλά έσοδα από διάφορες πηγές θα γεμίσουν τον αποταμιευτικό λογαριασμό που θα στηρίξει το ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια. Σ' αυτή τη λύση φαίνεται ότι καταλήγουν οι υπουργοί Οικονομίας και εργασίας οι οποίοι και θα την ανακοινώσουν στους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του διαλόγου.

    Την αποπληρωμή χρεών 5 τραπεζών προς το ΙΚΑ συζήτησε με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ήδη έχει ανατεθεί η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης προκειμένου να επικαιροοιηθει το κόστος της ένταξης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ και οι τυχόν διαφορές χρεών προς το Ίδρυμα.

    Ποσό άνω των 850 εκατομμύρια. ευρώ διεκδικεί από τις τράπεζες και τον ΟΤΕ ο υπουργός Eργασίας, για να καλύψει τα ελλείμματα του ασφαλιστικού. Το ποσό αυτό προκύπτει από την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ και θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι τράπεζες σε μία 15ετία.

    Είδηση: 32750

    [03] Σύλληψη για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς

    Δευτερα, 01 02 2010 19:24

    Στον ειδικό εφέτη ανακριτή θα οδηγηθεί τις επόμενες ώρες ένας 21χρονος με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς. Δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν βρεθεί σε νάιλον σακούλα και σε φυλλάδιο στη γιάφκα της οδού 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Το ένταλμα είχε εκδοθεί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή στις 13 Ιανουαρίου και συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο.

    Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία επειδή βρέθηκαν αποτυπώματά του στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Πρόκειται για έναν Έλληνα, ηλικίας 21 ετών, άεργο και η σύλληψή του έγινε τη Δευτέρα με ένταλμα του ανακριτή το οποίο είχε εκδοθεί από τις 13 Ιανουαρίου 2010.

    Ο νεαρός είχε επίσης συλληφθεί πέρυσι στις 5 Ιανουαρίου 2009 και είχε καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση για απείθεια. Η σύλληψή του πέρυσι είχε γίνει αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικών έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας αστυνομικός.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το ένταλμα εκδόθηκε όταν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά του σε αντικείμενα που είχε συλλέξει η αστυνομία από την γιάφκα. Ο νεαρός θα οδηγηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται το θέμα της τρομοκρατίας. Ο νεαρός συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32748

    [04] Υπό νέο καθεστώς τα διαγνωστικά κέντρα

    Δευτερα, 01 02 2010 15:34

    Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προανήγγειλε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου.

    Στόχος του νομοσχεδίου, για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο, είναι η διασφάλιση ότι η πλειοψηφία των μετοχών, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στα κέντρα αποκατάστασης, θα παραμείνει σε χέρια επαγγελματιών της υγείας και όχι επιχειρηματιών. Η κ. Ξενογιανακοπούλου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων από το χώρο αυτό, οι οποίοι ζητούν οι άδειες για τη λειτουργία των κέντρων αυτών να δίνονται από τους ιατρικούς συλλόγους.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: "Η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, είτε την ασκούν γιατροί επιχειρηματίες, είτε άλλοι επιχειρηματίες, είναι το ίδιο ασυμβίβαστη και εχθρική απέναντι στο δικαίωμα του λαού να έχει σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Τη διεκδίκηση και κατάκτηση ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας την επιβάλλει πριν απ' όλα το λαϊκό συμφέρον αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και του επιστημονικού προσωπικού που θέλει με τις γνώσεις του να υπηρετήσει το λαό και όχι τα κέρδη".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 32738

    [05] Η Επιστήμη στο Διάστημα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Παρασκευη, 29 01 2010 11:47

    Ένα μοναδικό ταξίδι στα μυστικά του διαστήματος μέσα από ενδιαφέροντα πειράματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες διοργανώνει κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Διαστημικά ταξίδια, πύραυλοι, οι συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες και οι αστροναύτες σε κίνδυνο, αποτελούν το αντικείμενο της ενότητας που φέρει τον τίτλο: "Η Επιστήμη στο... Διάστημα" (ώρα έναρξης 13:30).

    Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα δουν:

    Από τα αεροπλάνα στα διαστημόπλοια: Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς πετούν τα αεροπλάνα και πώς η γνώση αυτή μας οδήγησε στο επόμενο βήμα; Η αρχή του Μπερνούλι μπαίνει σε εφαρμογή με ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ.

    Η εξέλιξη των κινητήρων: Πώς παράγουμε κίνηση; Οι πιο απλοί κινητήρες μπορούν να κατασκευαστούν από πολύ απλά υλικά, αλλά μας δείχνουν πολλά για τη λειτουργία και την εξέλιξή τους.

    Αυτοσχέδιος "πύραυλος": Πώς πετούν οι πύραυλοι; Μαθαίνουμε για την αρχή διατήρησης της ορμής, με έναν απλό "πύραυλο" που μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι.

    Ενεργειακές απαιτήσεις των πτήσεων; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει κίνηση; Ποιος ο ρόλος της τριβής και πώς αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις των μεταφορών; Ένα περίεργο χόβερκραφτ μας βοηθάει να καταλάβουμε.

    Τι θα συνέβαινε στους αστροναύτες αν δεν φορούσαν στολή; Πώς επηρεάζει το σώμα, αλλά και την καθημερινότητά μας η ατμοσφαιρική πίεση; Το πείραμα "το διάστημα σε ένα μπολ" μας δείχνει την απάντηση.

    Τι συνθήκες επικρατούν στους αφιλόξενους πλανήτες; Ένα τενεκεδάκι συνθλίβεται και λύνει τις απορίες. Χημεία και ζωή; Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής; Τι στοιχεία αναζητούν οι επιστήμονες σε άλλους πλανήτες;

    Υπάρχουν επίσης δραστηριότητες για γονείς και παιδιά άνω των οκτώ ετών (ώρες 16:30 έως 17:30). "Η Επιστήμη στο... Διάστημα" είναι η τέταρτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται στο σύγχρονο περιβάλλον της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32618

    [06] Διώξεις για τις διαφημιστικές πινακίδες ζητά ο Χ. Καστανίδης

    Δευτερα, 01 02 2010 15:00

    Την εφαρμογή του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον όσων συνεχίζουν να αναρτούν διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο καθώς και όσων δημοσίων λειτουργών επιτρέπουν την ανάρτηση στους τομείς ευθύνης τους, ζητά από τον Άρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα, την άσκηση ποινικής δίωξης κατά όσων συνεχίζουν να αναρτούν παρανόμως διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο αλλά και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τα όργανα της αυτοδιοίκησης (δημάρχους, προέδρους κοινοτήτων) και της κρατικής διοίκησης (γ.γ δημοσίων έργων ή περιφέρειες) που δεν εφαρμόζουν το νόμο διενεργώντας ελέγχους και ξηλώνοντας της παράνομες πινακίδες ζητεί με έγγραφό του ο υπ Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

    Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει νοσηρό το φαινόμενο που όπως αναφέρει επιβιώνει εξακολουθητικά λόγω της απραξίας των εντεταλμένων για την προστασία των πολιτών αρμόδιων φορέων.

    Επίσης ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι η επιβολή των νόμιμων κυρώσεων κρίνεται απαραίτητη για να εκλείψουν τα φαινόμενα ασυδοσίας. Είδηση: 32734


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 February 2010 - 21:51:29 UTC