Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναι Αλμούνια στο ΠΣΑ με επιφυλάξεις
  • [02] Κύπρος: Δικοινοτική συνάντηση με παρουσία του Μπαν Κι Μουν
  • [03] Ολιγοήμερη αναβολή στην εξεταστική για το Βατοπέδι
  • [04] Ισραήλ: Επίπληξη σε δύο αξιωματικούς για ρίψη οβίδων φωσφόρου στη Γάζα
  • [05] Στο σταθμό του Νομισματοκοπείου ο Υφυπουργός Υποδομών
  • [06] Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:«Η κυβέρνηση αυτούς τους 4 πρώτους μήνες έχει δείξει μια προχειρότητα και λειτουργεί περισσότερο επικοινωνιακά.»
  • [07] Συνελήφθη πρώην διοικητής του στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας
  • [08] Βασίλισσα των Γκράμι η Μπιγιονσέ
  • [09] Επίσκεψη Σπ. Βούγια στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Στον εισαγγελέα 19 «μαϊμού» δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας
  • [11] Γαλλία: Η κρίση επιδεινώνει το στεγαστικό πρόβλημα
  • [12] Εξετάζεται η επιβολή τέλους στις τράπεζες

    [01] Ναι Αλμούνια στο ΠΣΑ με επιφυλάξεις

    Δευτερα, 01 02 2010 14:29

    Ψήφο εμπιστοσύνης έστω και με επιφυλάξεις στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας παρείχε την Δευτέρα ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters, ότι το Πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι φιλόδοξο ενέχει πολλούς κινδύνους, ωστόσο, είναι εφικτό και έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα όμως ο Επίτροπος ζητά και ένα δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν αποδώσουν κάποιοι απο τους στόχους του προγράμματος.Οι δηλώσεις του πραγματοποιούνται δύο ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις για τον τρόπο και για τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα ώστε να φθάσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμες τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι: το σταθεροποιητικό σας πρόγραμμα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και εγκρίνουμε πλήρως αυτούς τους φιλόδοξους στόχους. Θεωρούμε ότι η επίτευξη των στόχων αυτών τα επόμενα τρία χρόνια, πριν από το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αλλά περιβάλλονται από κινδύνους ", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.

    "...Δεν θα επιτρέψουμε αποκλίσεις στην πορεία προς αυτούς τους στόχους..."

    Χοακίν Αλμούνια

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας σαφές ότι σε περίπτωση απόκλισης η Κομισιόν θα ζητήσει συμπληρωματικά μέτρα.

    "Στις συστάσεις μας δημιουργούμε μια διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος που περιλαμβάνει την ανάγκη υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων σε περίπτωση που αυτοί οι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε αποκλίσεις στην πορεία προς αυτούς τους στόχους. Κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις, εάν ορισμένοι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα, θα ζητήσουμε συμπληρωματικά μέτρα για να διορθώσουμε αυτές τις αποκλίσεις. Λαμβάνουμε υπόψη ότι στο πρόγραμμα σταθεροποίησης οι ελληνικές αρχές παρουσιάζονται έτοιμες να υιοθετήσουν αμέσως συμπληρωματικά μέτρα, εάν, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου, το ζητήσουμε", τόνισε.

    Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι στις συστάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ανάμεσά τους περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων και διαρθρωτικές αλλαγές.

    "Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται μια ακριβής εφαρμογή και έλεγχος της εφαρμογής", είπε ο Αλμούνια και πρόσθεσε: "Ποτέ πριν δεν έχουμε καταρτίσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και αναφοράς και, εάν είναι αναγκαίο, υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων για την αποφυγή αποκλίσεων", πρόσθεσε.

    Το πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, δήλωσε και η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Αλμούνια, σημειώνοντας παράλληλα ότι λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων που υπάρχουν η οικονομική συγκυρία να αποδειχθεί δυσμενέστερη της αναμενόμενης, θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν στην περίπτωση επαλήθευσης των κινδύνων αυτών.

    Η κ. Τόρες τόνισε ότι την Τετάρτη η Επιτροπή, εκτός από τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση το άρθρο 126 παράγραφος 9 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Επίσης όπως είπε η κ. Τόρες θα παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, αλλά και προτάσεις για την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Στήριξη προς τη χώρα μας παρείχε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας ενόψει μάλιστα και της συνάντησης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλλε με τον Κάρολο Παπούλια και τον Γιώργο Παπανδρέου την Τρίτη

    'Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συζητάμε για άλλα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την βούληση και την ικανότητα να τα βγάλει πέρα μόνη της", τόνισε.

    Πτώση του spread

    Την ίδια ώρα πτώση πάνω από 30 μονάδες βάσης καταγράφει το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού με τραπεζικά στελέχη να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

    Από τα υψηλά των 405 μονάδων της Πέμπτης, την υποχώρηση στις 369 την Παρασκευή για βρεθεί σήμερα στις 336 μονάδες.

    Δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγου ο υπ. Οικονομίας

    Με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του ως προς το σκέλος του δανεισμού, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγου.

    "Δεν είναι κάτι που έχει προτείνει η Ελλάδα, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Είναι δύσκολο εν μέσω κρίσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ευρεία στήριξη εντός της ευρωζώνης", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Βασικό ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της ρευστότητας με τη Λούκα Κατσέλη να εξαπολύει βολές κατά των τραπεζών πως δεν διοχέτευσαν ρευστότητα στην αγορά παρά το ό,τι δόθηκαν εγγυήσεις 28 δισ. ευρώ

    "Ένα είναι βέβαιο: ότι δεν διοχετεύθηκε ρευστότητα στην αγορά ακόμα και όταν αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου από τα 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στις Τράπεζες", τόνισε η υπουργός Οικονομίας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας "Απογευματινή" με θέμα "Τράπεζες και Οικονομίας: Το επόμενο βήμα".

    Ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 8,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και για το λόγο αυτό, εάν υπάρξουν αποκλίσεις στα έσοδα, θα ενεργοποιηθούν διορθωτικά μέτρα το πρώτο τρίμηνο, με στόχο την ισόποση περικοπή δαπανών. Επίσης χαρακτήρισε αστεία τα σενάρια περί χρεωκοπίας της χώρας μας και τόνισε ότι τα υψηλά σπρεντ δεν αντικατοπτρίζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας.

    Ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, Παναγιώτης Θωμόπουλος υποστήριξε ότι το υψηλό έλλειμμα και το μεγάλο δημόσιο χρέος αφαιρούν από την αγοραστική δύναμη της ελληνικής οικονομίας περίπου 25 δισ. ευρώ το χρόνο. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά τους υψηλούς μισθούς και τις μεγάλες αυξήσεις και προέβλεψε ότι όσοι στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας θα διαψευστούν.

    Αντιδράσεις

    "Πρέπει να υποστούν ένα ισχυρό σοκ από τη λαϊκή αντίδραση η κυβέρνηση, η ΕΕ, η ΝΔ και όλοι όσοι επιδιώκουν να καταδικάσουν οριστικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην κόλαση της φτώχειας και της ανασφάλειας, προκειμένου να διατηρηθούν και να ενισχυθούν η κερδοφορία και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες", σχολίασε για τις εξελίξεις στην οικονομία το ΚΚΕ.

    "Ελπίζουμε ότι στο ποσοστό που θα αυξηθούν τα επιτόκια χορηγήσεων από τις τράπεζες να αυξηθούν και τα επιτόκια καταθέσεων. Όσον αφορά στις δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου στο Νταβός, γιατί έπρεπε οι Βρυξέλλες να μας επιβάλουν σοβαρότητα και δεν το κάναμε αυτοβούλως;", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Οριστικοποιείται το φορολογικό νομοσχέδιο

    Έως το τέλος της εβδομάδας πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων και θα θέτει ως στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών για τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά και την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων ελέγχου για τους φορολογούμενους, που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους.

    Ειδικότερα, στο θέμα της φορολογικής κλίμακας θα καθιερωθούν νέα κλιμάκια και φορολογικοί συντελεστές με ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ αλλά επιβάρυνση των εισοδημάτων πάνω από 50.000 ευρώ.

    Ακόμη καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια και τεκμήρια ελέγχου για τους φορολογούμενους που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους, ενώ η μη καταβολή ΦΠΑ μετατρέπεται σε κακούργημα. Σε εφαρμογή βρίσκεται ήδη και το πρόγραμμα περικοπών των δαπανών του δημοσίου ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς και των μπόνους των στελεχών.

    Σημαντικές αλλαγές θα σημάνει ενίσχυση του μέτρου των αποδείξεων στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κυρίως από την πλευρά των Ελευθέρων Επαγγελματιών. Οι αποδείξεις θα συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο.

    Εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32729

    [02] Κύπρος: Δικοινοτική συνάντηση με παρουσία του Μπαν Κι Μουν

    Δευτερα, 01 02 2010 14:16

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Στόχος της επίσκεψης είναι η συμβολή στις διαδικασίες συνεννόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς και η εξεύρεση λύσης. Στα πλαίσια αυτά ο κ. Μουν συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ ακολούθως συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Το απόγευμα στη Λευκωσία, παρουσία του κ. Μουν πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

    Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, επιθεώρησε την περιοχή μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στην οδό Λήδρας. Στη "νεκρή ζώνη" πραγματοποιήθηκαν επισκευές κτηρίων μετά από συμφωνία των δύο πλευρών και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μουν εγκαινίασε τη δεύτερη φάση των επισκευών, παρουσία του εκπρόσωπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Λέοπολντ Μάουρερ και των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μουν χαρακτήρισε εφικτή τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος, με κέντρο την κυπριακή διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα με την επίσκεψη του κ. Μουν στη "νεκρή ζώνη", είχαν συγκεντρωθεί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με πανό, που έγραφαν "Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διχοτομηθεί", "Φρένο στη Διχοτόμηση-Επανένωση τώρα".

    Αντιδράσεις

    Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν το πολιτικά κόμματα ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ, διότι θεώρησαν ότι ο τρόπος των συναντήσεων, δηλαδή στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναβαθμίζει σε εκπρόσωπο κράτους τον κ. Ταλάτ, τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει διεθνής αναγνώριση. Καλούν μάλιστα τον κ. Μουν να επανεπιβεβαιώσει με δηλώσεις του την προσήλωσή του στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Μάλιστα τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, στα πλαίσια των διαμαρτυριών τους, δεν θα πάρουν μέρος στη δεξίωση που δοθεί για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο "Λήδρα Πάλας".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την κίνηση, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζει ως νόμιμη, την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Μουν είχε τονίσει μεταξύ άλλων στον κ. Ταλάτ, ότι: "Η μοίρα σας, ωστόσο, είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης, δήλωσε: "Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης επεσκέφθη τον κ. Ταλάτ είχε ζητήσει να εξαφανισθούν όλα τα σύμβολα του ψευδοκράτους (ακόμα και το πορτραίτο του Κεμάλ Ατατούρκ) πράγμα που επέτυχε. Άραγε δεν θα μπορούσε να επιβάλει όλα αυτά ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε; Μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Το παιχνίδι έχει κριθεί".

    Κοινή συνέντευξη Τύπου

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων τόνισαν μεταξύ άλλων την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. "Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε", ανέφερε ο κ.Ταλάτ.

    "Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ.Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας", τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί ερωτήσεις και ανέγνωσε κείμενο - κοινή δήλωση των δύο ηγετών, στο οποίο του εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την επίσκεψη του στην Κύπρο και επισημαίνουν ότι η επίσκεψη υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον του διεθνούς οργανισμού και της διεθνούς κοινότητας για ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού.

    Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η λύση "θα λάβει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα φέρει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα:Στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Είδηση: 32727

    [03] Ολιγοήμερη αναβολή στην εξεταστική για το Βατοπέδι

    Δευτερα, 01 02 2010 18:18

    Ολιγοήμερη αναβολή δόθηκε στην έναρξη των εργασιών της εξεταστικής για το Βατοπέδι. Αφορμή στάθηκε η ένσταση της ΝΔ για την εξαίρεση από την επιτροπή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη, με την αιτιολογία ότι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες για την υπόθεση του Βατοπεδίου στην προηγούμενη εξεταστική. Τελικά μετά από πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το αίτημα παραπέμφθηκε στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για να αποφανθεί. Με το αίτημα της ΝΔ συνάχτηκαν ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε λευκό υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θέμα που έχει δυο αναγνώσεις - μια πολιτική και μια νομική.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32746

    [04] Ισραήλ: Επίπληξη σε δύο αξιωματικούς για ρίψη οβίδων φωσφόρου στη Γάζα

    Δευτερα, 01 02 2010 16:48

    Πειθαρχική διαδικασία σε βάρος δύο ανώτερων αξιωματικών του για τη ρίψη οβίδων φωσφόρου εναντίον κτιρίου του ΟΗΕ στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" τον περασμένο χειμώνα, άρχισε ο ισραηλινός στρατός. Σε επίσημη αναφορά που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Παρασκευή, οι ισραηλινές αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες για "εγκλήματα πολέμου" της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ υπό τον Νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν.

    Βομβαρδισμός της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ

    Η διαδικασία κινείται σε βάρος του διοικητή της μεραρχίας στη Γάζα στρατηγού 'Εγιαλ Άιζενμπεργκ και του αρχηγού του συντάγματος πεζικού συνταγματάρχη 'Ιλαν Μάλκα, που κατηγορούνται για "κατάχρηση εξουσίας με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων".

    Αναφέρουν, επίσης, ότι ξεκίνησαν πειθαρχική διαδικασία σε βάρος ενός στρατηγού και ενός συνταγματάρχη, χωρίς να δίνουν τα στοιχεία τους.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η διοίκηση του στρατού περιορίστηκε να τιμωρήσει με επίπληξη τους δύο αξιωματικούς.

    Ο στρατός επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει επιβληθεί τιμωρία στους αξιωματικούς του.

    Ο βομβαρδισμός στις 15 Ιανουαρίου του 2009 προκάλεσε φωτιά στη μεγαλύτερη αποθήκη της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) στην πόλη της Γάζας, αφού προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί.

    Οι αποθήκες της Unrwa που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς περιείχαν δεκάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που καταστράφηκε.

    Ο βομβαρδισμός αυτός στον οποίο τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ, καταδικάστηκε απερίφραστα από τη διεθνή κοινότητα.

    Μετά το βομβαρδισμό της αποθήκης της UNRWA και άλλες επιθέσεις, το Ισραήλ πλήρωσε αποζημίωση 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Οργανισμό για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για 150 διαφορετικά περιστατικά, εκ των οποίων τα 36 αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Israel reprimands top officers over UN compound strike Είδηση: 32741

    [05] Στο σταθμό του Νομισματοκοπείου ο Υφυπουργός Υποδομών

    Δευτερα, 01 02 2010 17:04

    Το νέο σταθμό μετεπιβίβασης των λεωφορειακών γραμμών στο σταθμό του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί από το πρωί, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του έργου και τα οφέλη, τόσο για το επιβατικό κοινό, όσο και για το περιβάλλον και την κυκλοφορία.

    Τα οφέλη για τους πολίτες της περιοχής είναι πολλαπλά, καθώς όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, με τη δημιουργία αυτού του σταθμού, θα έχουν τη δυνατότητα να μετεπιβιβάζονται στο Μετρό, να εξυπηρετούνται καλύτερα, ταχύτερα και με παροχή υπηρεσιών σαφέστατα βέλτιστη, ενώ παράλληλα καταργούνται λεωφορειακές γραμμές οι οποίες κατέληγαν στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας.

    Ο σταθμός αυτός, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική για την αναβάθμιση της ποιότητας των ΜΜΜ, σημείωσε ο υφυπουργός ΥΜΔ, προσθέτοντας ότι σε κάθε νέο σταθμό μετρό που δημιουργείται και μπαίνει σε λειτουργία, μελετάται η δυνατότητα τροφοδότησής του με υφιστάμενες ή νέες λεωφορειακές γραμμές.

    Τα πλεονεκτήματα από αυτήν την στρατηγική είναι πολλά καθώς αξιοποιείται στο έπακρο το μετρό, επιτυγχάνεται η αύξηση της συχνότητας των λεωφορειακών γραμμών, βελτιώνεται η ταχύτητα και η αξιοπιστία στην εκτέλεση των δρομολογίων των τοπικών λεωφορειακών γραμμών, οι επιβάτες βιώνουν ταχύτερες συγκοινωνίες, μειώνεται ο αριθμός των αφετηριών στο κέντρο της Αθήνας και αξιοποιούνται το ανθρώπινο δυναμικό και ο στόλος της ΕΘΕΛ.

    Ο σταθμός του μετρό στο "Νομισματοκοπείο" εκτιμάται ότι εξυπηρετεί περίπου 25.000 επιβάτες τη μέρα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα λεωφορεία. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιβατών του σταθμού, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην θέση αυτή.

    Στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και ο σταθμός μετρό "Χολαργός" που θα έρθει να προστεθεί στο σύστημα των σταθμών της Λ. Μεσογείων και θα προσφέρει υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης στους κατοίκους του Δήμου Χολαργού. Είδηση: 32743

    [06] Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:«Η κυβέρνηση αυτούς τους 4 πρώτους μήνες έχει δείξει μια προχειρότητα και λειτουργεί περισσότερο επικοινωνιακά.»

    Δευτερα, 01 02 2010 14:54

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν ξέρω πραγματικά πόσος χρόνος χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση;⦻

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Είναι τέτοιο το βάθος και η έκταση της οικονομικής κρίσης και η αλληλοσύνδεση των οικονομιών πλέον, λόγω και της εξέλιξης της τεχνολογίας, που το βάθος και την έκταση δεν μπορεί να την προσδιορίσει κανένας. Άρα όλες οι χώρες επιδίδονται σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις οικονομίες τους, χωρίς να ξέρει κανένας για καμία χώρα πόσο θα διαρκέσει αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχατε πλήρη εικόνα του τι παραδώσατε στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Είχαμε πλήρη εικόνα του τι παραδώσαμε, για αυτό άλλωστε στο πρόγραμμα το οποίο είχαμε καταθέσει στους έλληνες πολίτες, είχαμε ουσιαστικά επώδυνα μέτρα. Μαζέψαμε την οικονομία, έγινε μια δημοσιονομική εξυγίανση αυτής, αυτό που δεν έγινε όμως τότε είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το δημόσιο χρέος. Όταν ήρθε η οικονομική κρίση και επειδή δεν είχαμε αντιμετωπίσει ως χώρα υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες που ήταν μέχρι τότε τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που θα έπρεπε να είναι. Το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι πολύ κατώτερο από αυτό το οποίο έχει παρουσιαστεί για το 2009, άλλωστε τις ίδιες ενστάσεις εκφράζει και η ΕΕ, δεν είναι βέβαιο ότι το έλλειμμα είναι 12,7.».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι λογιστικό;»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Βεβαίως, το έχουμε πει πολλές φορές. Τα έσοδα του κράτους μέχρι τον Σεπτέμβριο έτρεχαν με ρυθμό μείον 3%, είχαμε αποτύχει. Θέλαμε αύξηση εσόδων και όμως είχαμε υστέρηση. Πως είναι δυνατόν να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι θα κλείσει το έλλειμμα στο τέλος του έτους με 12,7 και τα έσοδα να τρέχουν με μείον 16 και 17% τους επόμενους μήνες;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Καταλογίζετε, ότι η κυβέρνηση καθυστερεί;»

    Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Να σας θυμίσω ότι ο κος Παπαντωνίου είπε ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί προσπάθησε να υλοποιήσει ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις, δεν κάλυψε θέσεις πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται την επόμενη 3ετία να μειώσει κατά 10 μονάδες το έλλειμμα, ενώ θα μπορούσε να το μειώσει κατά 7,5. Λέμε συνεπώς ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια εικόνα για την ελληνική οικονομία χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να είναι. Αφήνουμε το παρελθόν, κοιτάμε το σήμερα. Κατέθεσε ένα πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, διαφωνούμε σε ορισμένα πράγματα, δεν δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, αυξάνεται η ανεργία, όμως επειδή είναι πολύ άσχημη η οικονομική συγκυρία, θεωρούμε ότι για το 2010 υπάρχουν κάποια πράγματι κοστολογημένα σωστά μέτρα, εμείς αυτά θα τα στηρίξουμε. Δεν μπορεί να είμαστε σύμφωνοι για παράδειγμα στην αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων. Στα ποτά και τα τσιγάρα, όχι μόνο ήμασταν υπέρ, αλλά λέγαμε ακριβώς επειδή δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρετε από αλλού χρήματα από τους έλληνες πολίτες, αυξήστε ακόμη περισσότερο τα προβλεπόμενα έσοδα από τα ποτά και τα τσιγάρα. Το περίφημο πακέτο Καραμανλή δεν είναι τίποτα μπροστά στο πακέτο Παπανδρέου, το οποίο θα ακολουθήσει, αν θέλουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση. Και αυτό έχει, διότι η κυβέρνηση αυτούς τους 4 πρώτους μήνες έχει δείξει μια προχειρότητα και λειτουργεί περισσότερο επικοινωνιακά.» Είδηση: 32732

    [07] Συνελήφθη πρώην διοικητής του στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας

    Δευτερα, 01 02 2010 17:17

    Στα χέρια της βοσνιακής αστυνομίας που τον αναζητούσε επί σειρά ετών έπεσε ένας πρώην στρατιωτικός διοικητής των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, ο οποίος είναι ύποπτος για το φόνο περισσότερων από 20 κροατών αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου στη διάρκεια του Κροατο-μουσουλμανικού Πολέμου του 1993, σύμφωνα με την εισαγγελία του Σαράγεβο. Ο 51χρονος Ζουλφικάρ Αλισπάγκο συνελήφθη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου και παραβίαση του δικαίου του πολέμου, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας.

    Ο Αλισπάγκο υπηρέτησε ως διοικητής της ειδικής στρατιωτικής μονάδας "Ζουλφικάρ", η οποία πιστεύεται ότι πραγματοποίησε μαζική δολοφονία κροατών αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου στη διάρκεια επίθεσης σε χωριό στη νότια Βοσνία τον Απρίλιο του 1993.

    "Τα εγκλήματα πολέμου στο χωριό Τρουσίνα διαπράχθηκαν στις 16 Απριλίου του 1993. Τότε σκοτώθηκαν 19 άμαχοι και 3 κροάτες στρατιώτες που είχαν παραδοθεί νωρίτερα και τραυματίστηκαν 4 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο Αλισπάγκο είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας που έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο χωριό αυτό. Πέντε από τους συντρόφους του εκείνη την εποχή συνελήφθησαν πέρυσι.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32745

    [08] Βασίλισσα των Γκράμι η Μπιγιονσέ

    Δευτερα, 01 02 2010 15:24

    Λάμψη και εκπλήξεις είχε η φετινή διοργάνωση των μουσικών βραβείων Γκράμι, με αναμφισβήτητη νικήτρια της βραδιάς τη Μπιγιονσέ, η οποία απέσπασε έξι βραβεία. Η εκρηκτική τραγουδίστρια ήταν υποψήφια για 10 βραβεία, ενώ συνολικά έχει κερδίσει 10 βραβεία. Την έκπληξη έκανε η Τέιλορ Σουίφτ, η 20χρονη τραγουδίστρια της κάντρι, η οποία απέσπασε Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Ανάμεσα στους νικητές ήταν ο Jay-Z, ο Eminem και η Lady Gaga, ενώ τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον παρέλαβαν τιμητικό Γκράμι για τον βασιλιά της ποπ.

    Με έξι στα δέκα

    Η 28χρονη καλλιτέχνης -τραγουδίστρια, ηθοποιός, σόουγουμαν- είχε προταθεί για 10 συνολικά βραβεία μεταξύ των οποίων του άλμπουμ της χρονιάς "Ι Am ...Sasha Fierce", τραγουδιού της χρονιάς για το Single Ladies και δίσκου της χρονιάς για το Halo.

    Το Single Ladies αναδείχτηκε το τραγούδι της χρονιάς και η Μπιγιονσέ αποχώρησε με έξι Γκράμι, τα περισσότερα βραβεία που έχει αποσπάσει τραγουδίστρια σε μία διοργάνωση.

    Την έκπληξη όμως έκανε η 20χρονη Τέιλορ Σουίφτ, τραγουδίστρια της κάντρι που απέσπασε βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, κερδίζοντας συνολικά τέσσερα Γκράμι.

    Με τρία βραβεία έφυγαν οι Black Eyed Peas, ο Jay-Z και οι Kings Of Leon.

    Δύο Γκράμι απέσπασε η εκκεντρική Lady Gaga και ο Έμινεμ.

    Η ατμόσφαιρα του Στειπλς Σέντερ φορτίστηκε όταν στη σκηνή ανέβηκαν τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον, η Πάρις Τζάκσον και ο Πρινς Τζάκσον, για να παραλάβουν τιμητικό βραβείο για τον βασιλιά της ποπ.

    "Ο μπαμπάς επρόκειτο να τραγουδήσει φέτος. Πέρυσι δεν τα κατάφερε. Σε ευχαριστούμε και σε αγαπάμε, μπαμπά" είπε η 11χρονη Πάρις.

    Προτού ανέβουν τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον στη σκηνή, πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα σε αυτόν, με την προβολή του φιλμ Earth Song -σε τρεις διαστάσεις- και επί σκηνής τους Usher, Carrie Underwood, Jennifer Hudson και Smokey Robinson να τραγουδούν ζωντανά.

    Ο Μάικλ Τζάκσον είχε βραβευθεί με 15 Γκράμι όσο βρισκόταν εν ζωή.

    Αναλυτικά τα κυριότερα βραβεία:

    Άλμπουμ της Χρονιάς: Fearless - Τέιλορ Σουίφτ

    Δίσκος της Χρονιάς : Use Somebody - Kings of Leon

    Τραγούδι της Χρονιάς: Single Ladies - Μπιγιονσέ

    Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης: Zac Brown Band

    Καλύτερης γυναικείας ποπ ερμηνείας: Halo - Μπιγιονσέ

    Καλύτερης ανδρικής ποπ ερμηνείας: If You Don't Know Me By Now - Seal

    Καλύτερης παρουσίας γκρουπ ή ντουέτου: I Gotta Feeling - The Black Eyed Peas

    Καλύτερου ποπ άλμπουμ με στίχο: The E.N.D. - The Black Eyed Peas

    Καλύτερου χορευτικού τραγουδιού: Poker Face - Lady Gaga

    Καλύτερου παραδοσιακού τραγουδιού με στίχο: Michael Buble Meets Madison Square Garden- Michael Buble

    Καλύτερης σόλο ροκ εμφάνισης και ερμηνείας: Working On A Dream- Bruce Springsteen

    Καλύτερου ροκ άλμπουμ: 21st Century Breakdown - Green Day

    Καλύτερου ραπ τραγουδιού: Run This Town - Jay-Z, Rihanna & Kanye West

    Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κάντρι τραγουδιού: White Horse - Τέιλορ Σουίφτ

    Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας κάντρι τραγουδιού: Sweet Thing- Keith Urban

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ 52nd Annual Grammy Awards Είδηση: 32736

    [09] Επίσκεψη Σπ. Βούγια στη Θεσσαλονίκη

    Δευτερα, 01 02 2010 16:50

    Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και του φαινομένου του παραεμπορίου, που πλήττει ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση που είχε με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας όπου τον περίμεναν κάνοντας διαμαρτυρία τα μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών θεμάτων.

    Συγκεκριμένα, την ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και του παραεμπορίου, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βούγιας προανήγγειλε μικτές περιπολίες τροχονομικής αστυνόμευσης από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του μέτρου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής του και στον τομέα της πάταξης του παραεμπορίου.

    Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεόδωρο Αθανάσαρο και τη συμμετοχή του Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Βασίλη Κανάλη και του Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπλετσογιάννη.

    «Πρέπει να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας. Η αλληλοϋποστήριξη και η επικοινωνία μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας θα φέρει σύντομα καλά αποτελέσματα», είπε ο κ. Βούγιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

    Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη απεμπλοκής της ΕΛ.ΑΣ. από διάφορες αρμοδιότητες που θεωρούνται αλλότριες ως προς την αποστολή της.

    Στη συνέχεια, ο κ. Βούγιας μετέβη στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τη διοίκηση και το προσωπικό της.

    Σε δηλώσεις του, τόνισε την ανάγκη συντονισμού μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών.

    Κατά την άφιξή του, μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών θεμάτων. Είδηση: 32742

    [10] Στον εισαγγελέα 19 «μαϊμού» δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας

    Δευτερα, 01 02 2010 15:15

    Στον εισαγγελέα παραπέμπονται από τη Νομαρχία Πειραιά δεκαεννέα περιπτώσεις «μαϊμού» δικαιούχων επιδόματος τυφλότητας, οι οποίοι λάμβαναν παρανόμως επίδομα τυφλότητας με τη χρήση πλαστογραφημένων δελτίων απογραφής τυφλών που εκδίδονται από δημόσια νοσοκομεία. Την απάτη ανακάλυψε και παρέπεμψε στη δικαιοσύνη η Νομαρχία Πειραιά, όταν η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά έγινε αποδέκτης καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ένα άτομο δικαιούχος επιδόματος τυφλότητας ελάμβανε παράνομα το συγκεκριμένο επίδομα.

    Μετά από αλληλογραφία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη διοίκηση του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά από όπου και φέρεται ότι είχε εκδοθεί το Δελτίο Απογραφής Τυφλού, διασταυρώθηκε ότι η υπογραφή του Διοικητικού Διευθυντή ήταν πλαστογραφημένη, ενώ αναφερόταν σε αυτό και όνομα ιατρού που είχε συνταξιοδοτηθεί προ τετραετίας.

    Η Νομαρχία Πειραιά παρέπεμψε την υπόθεση στη δικαιοσύνη, διέκοψε την καταβολή του επιδόματος, ενώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης άρχισαν κατόπιν εντολής του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να διερευνούν όλους τους φακέλους του προγράμματος τυφλότητας που είχαν Δελτία Απογραφής Τυφλού από το εν λόγω νοσοκομείο.

    Το συνολικό ποσό που θα πρέπει τα παραπάνω άτομα να επιστρέψουν ανέρχεται στα 36.941,80 β¬ και ήδη έξι από αυτούς έχουν επιστρέψει ποσό ύψους 10.284,00 β¬. Είδηση: 32737

    [11] Γαλλία: Η κρίση επιδεινώνει το στεγαστικό πρόβλημα

    Δευτερα, 01 02 2010 15:14

    Σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 100.000 άνθρωποι στη Γαλλία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ένα έκτο του συνόλου των πολιτών, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Αββάς Πιέρ.

    Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι δέκα εκατομμύρια ανθρώπων ζουν σε συνθήκες προσωρινής στέγασης, δηλαδή δωμάτια ξενοδοχείων, τροχόσπιτα, πρόχειρα καταλύματα έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα αντιμετωπίζουν την απειλή της έξωσης, άλλοι ζουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες και άλλοι φιλοξενούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζονται σε 600.000 τα παιδιά που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, με άμεσες επιπτώσεις στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας και με επιπτώσεις στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τέλος, τα προβλήματα που καταγράφει η έκθεση, συσχετίζονται και με την οικονομική κρίση που επιδεινώνει το πρόβλημα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 32735

    [12] Εξετάζεται η επιβολή τέλους στις τράπεζες

    Δευτερα, 01 02 2010 12:17

    Τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, όπου θα συγκεντρώνονται τα ειδικά τέλη που προτείνεται να επιβληθούν στις τράπεζες διεθνώς, εξετάζουν τραπεζίτες και πολιτικοί, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Η ιδέα που απέσπασε την υποστήριξη της Γερμανικής Ντόιτσε Μπανκ και της βρετανικής Μπέρκλεϋς, εξετάζεται θετικά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται σε αυτό το ταμείο από τα τέλη των τραπεζών θα διατίθενται στις τράπεζες για τη διάσωσή τους, σε περιπτώσεις κρίσεων, για να μην χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων, όπως έγινε κατά την τελευταία κρίση. Μεταξύ των τραπεζών που τα επέστρεψαν ήδη είναι και η Γκόλντμαν Σακς, τώρα όμως ετοιμάζεται να δώσει μέχρι 100 εκατομμύρια μπόνους, σε κορυφαία στελέχη της, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που ετοιμάζεται για μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 32719


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 February 2010 - 17:53:55 UTC