Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αρτέμιδα Παπανδρέου-Χριστόφιας
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Εκλογή προέδρου ΟΝΝΕΔ από τη βάση
  • [03] Τραγωδία δίχως τέλος στην Αϊτή
  • [04] Αγροτικά μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο
  • [05] Στις κάλπες η Ουκρανία
  • [06] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    [01] Στην Αρτέμιδα Παπανδρέου-Χριστόφιας

    Κυριακη, 17 01 2010 12:41

    Στη μαρτυρική Αρτέμιδα του πυρόπληκτου νομού Ηλείας βρίσκονται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την παράδοση του χωριού που ανοικοδομήθηκε με χρηματοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης. "Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξαναγίνει τέτοια καταστροφή. Είμαστε εδώ και δηλώνουμε ότι θα προστατέψουμε το πράσινο, το περιβάλλον για να καταφέρουμε να μείνουν οι κάτοικοι στην ύπαιθρο", δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Νωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είχε συγκλονιστεί από την καταστροφή και πως ήταν χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την ανασυγκρότηση μιας περιοχής στην Ηλεία.

    Παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια παραδόθηκε την Κυριακή το έργο αναδόμησης του χωριού Αρτέμιδας της Ηλείας, έργο που είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

    "Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας. Όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και θα τη στηρίξει θερμά στις προσπάθειές της για μια δίκαιη λύση που θα ενώσει τη Μεγαλόνησο" Γιώργος Παπανδρέου

    "Εδώ και δεκαετίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Σήμερα, το αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι "όταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατ. ευρώ που προέβλεπε μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης και ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης.

    Επιπλέον, είπε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης είναι και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των παραγωγών, τα οποία ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σταδιακά, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου, που είχε επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο ως πρώτο προορισμό του ως Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι εδώ για να πει ότι η δέσμευσή του για ελπίδα μετά την καταστροφή γίνεται πράξη.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές που ήδη προετοιμάζονται και προγραμματίζονται και υπογράμμισε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει παραδοθεί το σχετικό πόρισμα για την αναβάθμιση του τομέα πρόληψης.

    Στα μέτρα που αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσονται μεταξύ άλλων, η αναδιάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος, προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, δεκαέξι ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα, καθώς επίσης και επικαιροποιημένα σχέδια προστασίας.

    Τόνισε δε, ότι τελεί υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει στη Βουλή το 2008 για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα.

    Ταυτόχρονα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό που αφορά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία του χωριού, που πλέον θα ονομάζεται "πλατεία Κύπρου".

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας άφησαν λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

    Ακόμη, οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μία από τις οικίες που αναδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κόσυφας έδωσε από ένα δενδρύλλιο ελιάς στον Πρωθυπουργό και τον κ. Χριστόφια τα οποία, όπως είπαν, θα φυτέψουν.

    Το κλειδί του τοπικού διαμερίσματος και της πόλης της Ζαχάρως παρέδωσε ο κ. Χρονόπουλος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Συνάντηση Παπούλια-Χριστόφια Είδηση: 32054

    [02] Αντ. Σαμαράς: Εκλογή προέδρου ΟΝΝΕΔ από τη βάση

    Κυριακη, 17 01 2010 13:30

    Σε μια νέα δημοκρατική επανάσταση, μια νέα μεταπολίτευση κάλεσε τους νέους και τις νέες της ΟΝΝΕΔ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Κυριακή στην 7η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Σαμαράς, τοποθετούμενος τόσο ιδεολογικά όσο και αντιπολιτευτικά, χαρακτήρισε ως προσωπικό του συμβόλαιο με τους πολίτες την απόδοση περισσότερης Δημοκρατίας, ευκαιριών και ανάπτυξης για όλους και κάλεσε τους νέους να προχωρήσουν σε άνοιγμα προς την κοινωνία με εκλογική του προέδρου της από την βάση.

    "Μια νέα δημοκρατική επανάσταση, μια νέα μεταπολίτευση"

    "Ανοίξτε διάπλατα και τις δικές σας πόρτες της οργάνωσης και θα αισθανθείτε την ίδια αγάπη και ανταπόκριση από τον απλό ΟΝΝΕΔδίτη που αισθάνθηκε η ΝΔ όταν άλλαξε τα πάντα, εκλέγοντας πρόεδρο από τη βάση", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Αναφερόμενος στην εικόνα της κυβέρνησης, τις 100 πρώτες της ημέρες, είπε ότι ο χαρακτηρισμός "ακυβερνησία" μοιάζει επιεικής και ότι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ανικανότητα, παλινωδίες ασάφεια, σύγχυση, αντιφάσεις.

    "Όσο προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει την ταυτότητά του και την ιστορία του, τόσο περισσότερο θα τον συσπειρώνουν γύρω από τις αξίες και τα ιδανικά του" Αντώνης Σαμαράς

    Αναφορικά με το νόμο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα εισόδου ανεξέλεγκτων κυμάτων από μετανάστες και πως η σημερινή κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει τους πάντες και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους.

    Είπε ότι προειδοποιεί την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και πως θέση της ΝΔ είναι να ενσωματώσει η ελληνική κοινωνία μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό όσους μπορεί να αντέξει.

    "Γιατί μας καθυβρίζουν γιατί τους προτείνουμε αυτό ακριβώς που ισχύει σήμερα στη Γερμανία, αν θέλουν λοιπόν κάποιο γερμανικό μοντέλο τους προτείνουμε να μιμηθούν το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας, που υπήρξε μεταρρύθμιση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ", συνέχισε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως η δεινή κρίση που πλήττει τον κόσμο και πλέον και την Ελλάδα δεν ξεπερνιέται με συνταγές διαχείρισης, αλλά με τολμηρές ανατροπές.

    Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είχε εντολή για ανατροπές αλλά δεν τις προχώρησε τα προηγούμενα πέντε χρόνια και γι'αυτό τιμωρήθηκε στις κάλπες.

    Είπε, επίσης, ότι η επιμονή του ΠΑΣΟΚ σε παλαιές αποτυχημένες συνταγές κάνουν όλο και πιο απαραίτητη μια νέα ειρηνική επανάσταση, μια νέα δημοκρατική επανάσταση, μια νέα μεταπολίτευση.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι απορρίπτει εκλογικά νομοσχέδια που κάνουν τα κόμματα ακόμα πιο αρχηγικά.

    "Θέλουμε το κόμμα επιτελείο αγώνα, όχι αυλή γύρω από τον αρχηγό, θέλουμε τους βουλευτές να είναι εκλεκτοί του λαού, όχι εξαπτέρυγα του εκάστοτε αρχηγού, δεν θέλουμε τους βουλευτές υποδεέστερους ακόμα και από τους αντιδημάρχους σε γενικευμένες μονοεδρικές περιφέρειες που προτείνει ο κ. Παπανδρέου",είπε ο ίδιος.

    Μιλώντας για την ανεργία, υπενθύμισε ότι η ΝΔ την βρήκε 11,3% το 2004 και την κατέβασε στο 7,4% μέχρι το 2008 και μετά ήρθε η διεθνής οικονομική κρίση και την παρέδωσε στο 9,3% και τώρα το ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί ότι θα πλησιάσει το 20%.

    Επίσης, είπε ότι υπάρχουν και τομείς όπου η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλά και ότι η ΝΔ δεν θα αντιγράψει την παλαιά τακτική του ΠΑΣΟΚ "που όχι μόνο είχε την απόλυτη άρνηση για ψωμοτύρι αλλά δεν προσέφερε ποτέ λύσεις".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα αντιδράσουν σε όσα προτείνει για τη νέα πορεία που ζητά ο τόπος και θα πουν ότι "ίσως απορρίπτω το δικό μας το χθες, ότι δεν θέλω να επωμισθώ παραταξιακές ευθύνες για προσπάθειες που πέτυχαν ή απέτυχαν".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι όλοι είναι υπερήφανοι για το έργο της ΝΔ και των κυβερνήσεών της και πως κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει το έργο που παρήχθη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ότι όποιος το κάνει για δικούς του λόγους θα τον βρει απέναντί του.

    "Ο χρόνος έχει έκτοτε κυλήσει, ο λαός έκτοτε έχει μιλήσει, έχει απορρίψει ή ανταμείψει θέσεις ή συμπεριφορές παλαιότερες δικές μας και έχει τοποθετηθεί απέναντι στο δικό μας νεοδημοκρατικό πρόβλημα", τόνισε αναφέροντας πως ο ίδιος ακούει μόνο την εντολή "αλλάξτε, φύγετε από το χθες, ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα του αύριο".

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια ΝΔ που ακουμπά με σεβασμό στον απλό πολίτη, στον Έλληνα που διψάει για ανανέωση και όχι για αναπαλαίωση, για ψέματα, για παλινωδίες, για συγκαλύψεις, για συμβιβασμούς.

    Επιπρόσθετα είπε ότι "είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία, τις ιδέες μας, τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σεβόμαστε όλους τους άλλους, τους αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα να είναι υπερήφανοι για τις δικές τους ιδέες".

    Είπε παράλληλα ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε περισσότερο πλούτο και περισσότερους νεόπτωχους, έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας, περισσότερα εξοχικά αυτοκίνητα και σκάφη και λιγότερη ξεγνοιασιά, λιγότερη ευτυχία, λιγότερα παιδιά, λιγότερες ευκαιρίες, λιγότερη ασφάλεια.

    Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Παπανικολάου τάχθηκε επίσης υπέρ της εκλογής του διαδόχου του από τη βάση, αναφέροντας "τη διεύρυνση δεν την κάνουμε για να δείξουμε πόσοι είμαστε αλλά είναι ώρα να αναδείξουμε την ποιότητα των διαδικασιών μας".

    Ο κ. Παπανικολάου έκανε και ειδική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, κάνοντας λόγο για πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και αναφέροντας ότι οι ΟΝΝΕΔίτες του οφείλουν πολλά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32058

    [03] Τραγωδία δίχως τέλος στην Αϊτή

    Κυριακη, 17 01 2010 11:36

    Πέντε ημέρες μετά το φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Αϊτή, οι εικόνες που φθάνουν από τη μαρτυρική χώρα είναι συγκλονιστικές. Σε ομαδικούς τάφους έχουν μεταφερθεί με φορτηγά περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον άλλοι 200.000 βρίσκονται μέσα στα ερείπια. Οι πολίτες που έμειναν άστεγοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. και οι τραυματίες τις 250.000. Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες την πρωτεύουσα της Αϊτής. Το Σάββατο, κατά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στο Πορτ-Ο-Πρενς, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει εγκαίρως στα χέρια των πληγέντων. Την ίδια ώρα, Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους ενώνουν τις φωνές τους από το Λευκό Οίκο και καλούν για άμεση βοήθεια, ενώ, στον ΟΗΕ θρηνούν την απώλεια του επικεφαλής του οργανισμού στην Αϊτή. Η σωρός του εντοπίστηκε στα συντρίμμια του κτηρίου που στέγαζε τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα

    Την εκτίμηση που είχαν ανακοινώσει και οι αρχές για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από τον σεισμό επανέλαβε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, την ώρα που η βοήθεια συνεχίζει να φτάνει με το "σταγονόμετρο" στους σεισμοπαθείς της Αϊτής, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη πολύπαθη χώρα.

    Από την πλευρά τους, τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν και τους 50.000.

    Τον αγώνα για τη σωτηρία αντικαθιστά ο αγώνας για πιο ασφαλή μέρη. Χάος επικρατεί στο σχεδόν ισοπεδωμένο αεροδρόμιο του Πορτ-Ο-Πρενς, όπου χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν το αεροπλάνο που θα τους απομακρύνει από την κόλαση.

    Πρώτη φορά συναντούν τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα"

    Χωρίς διακοπή λειτουργούν οι χειρουργικές μονάδες των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" από τη στιγμή της άφιξής τους στο Πορτ-Ο-Πρενς, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού.

    "Η προτεραιότητα δίνεται στις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι ομάδες προβαίνουν σε καισαρικές τομές και ακρωτηριασμούς. Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των 'Γιατρών Χωρίς Σύνορα' αναφέρει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα" σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Παρίσι η οργάνωση.

    Η οργάνωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δυσλειτουργία του αεροδρομίου του Πορτ-Ο-Πρενς. "Η συμφόρηση προκαλεί σημαντικές δυσκολίες, εμποδίζοντας την προσγείωση μεγάλου αριθμού μεταγωγικών αεροσκαφών (με φορτίο) μεγάλης σημασίας. Ελλείψει άδειας προσγείωσης, δεν έφθασε το νοσοκομείο (εκστρατείας) με φουσκωτές σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κεφαλαιώδους σημασίας".

    Η οργάνωση διέθετε ήδη 30 εθελοντές επί τόπου πριν από το σεισμό και έχει κατορθώσει να αναπτύξει 70 ακόμη άτομα στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

    "Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι σημαντικός αριθμός του ντόπιου προσωπικού μας δεν επέζησε της καταστροφής" αναφέρεται στην ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

    Ομπάμα, Κλίντον και Μπους ηγούνται πρωτοβουλίας για συγκέντρωση χρημάτων

    Tης προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής θα ηγηθούν οι προκάτοχοί του Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Οι δύο πρώην πρόεδροι δέχτηκαν να ηγηθούν του Ιδρύματος Κλίντον-Μπους για την Αϊτή, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ο ίδιος προειδοποίησε πως η διανομή βοήθειας στην Αϊτή αποτελεί μια "τεράστια πρόκληση" για τους διασώστες και συμπλήρωσε πως η βοήθεια προς τη μικρή αυτή χώρα της Καραϊβικής θα διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια.

    "Οι πρόεδροι Μπους και Κλίντον θα βοηθήσουν τον αμερικανικό λαό να κάνει αυτό που πρέπει, γιατί η προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών είναι έργο όλων μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Αμερική παραμένει ενωμένη" Μπαράκ Ομπάμα

    Όπως είπε σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, ο σεισμός στην Αϊτή δημιούργησε την ανάγκη την ανάγκη για "μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας" στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε το Σάββατο στους Αϊτινούς ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό τους "σήμερα, αύριο και στο μέλλον".

    "Περνάτε μια τρομερή δοκιμασία, όμως γνωρίζω ότι η Αϊτή μπορεί να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να είναι ακόμη πιο ισχυρή και καλύτερη στο μέλλον" προσέθεσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και την ενημέρωσή της από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.

    Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει κυρίως τον έλεγχο του αεροδρομίου της αϊτινής πρωτεύουσας -νευραλγικού κέντρου για τη βοήθεια που εισρέει στη χώρα από ολόκληρο τον κόσμο- κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του Πορτ-ο-Πρενς.

    Συνεργασία Κούβας-ΗΠΑ

    Η Κούβα προτίθεται να συνεργαστεί περαιτέρω με τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, επιτρέποντας κυρίως τη χρήση της ιατρικής υποδομής της χώρας, δήλωσε το Σάββατο υπεύθυνη του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον κουβανικό εναέριο χώρο για την αεροπορική μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι, μολονότι η Αβάνα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961.

    Σύμφωνα με την υπεύθυνη του κουβανικού ΥΠΕΞ, η Κούβα διαθέτει υποδομή που είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή και προτίθεται να τη θέσει στη διάθεση ξένων γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών.

    Ομάδα 60 γιατρών κι ιατρικού προσωπικού έχει ήδη φτάσει στο Πορτ-Ο-Πρενς με φάρμακα, είδη διατροφής, ορούς και πλάσμα, διευκρίνισε η Βιδάλ.

    Αυτοί προστέθηκαν στους περίπου 400 Κουβανούς, οι οποίοι εργάζονταν πριν από το σεισμό δωρεάν στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα της περιοχής.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Φόβοι για περισσότερους από 200.000 νεκρούς στην Αϊτή BBC: Extent of Haiti destruction clear

    Είδηση: 32053

    [04] Αγροτικά μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο

    Κυριακη, 17 01 2010 10:38

    Προβλήματα στην κυκλοφορία σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου προκαλούν τα αγροτικά μπλόκα, ενώ από αύριο αναμένεται να ενταθούν οι κινητοποιήσεις. Μπλόκα έχουν στηθεί στο Κάστρο Βοιωτίας, στη γέφυρα της Ριτσώνας, στην Αλαμάνα, στο ύψος του παλιού Λεβέντη, καθώς και στην Εγνατία Οδό στους κόμβους της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων Σερρών. Περιοδικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι αγρότες στο τελωνείο Κρυσταλοπηγής στις Πρέσπες και στον κόμβο Κωσταραζίου στην Καστοριά. Η κυβέρνηση φέρνει το αγροτικό ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής της μέσω του κοινωνικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, τόνισε την Κυριακή στη ΝΕΤ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, απευθύνοντας πρόσκληση στους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Νέες κινητοποιήσεις

    Σε νέο κύκλο δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, επανερχόμενοι σε διεκδικήσεις και χρόνια αιτήματα του κλάδου τους που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Στο νομό Λάρισας δύο είναι τα μέτωπα των κινητοποιήσεων. Η ΠΑΣΥ, η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, θα βγάλει τη Δευτέρα τα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Νίκαιας, έξω από την Λάρισα. Το δεύτερο μέτωπο, με Λαρισαίους αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών, αρχίζει κινητοποιήσεις την Τετάρτη και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Συντονιστικές Επιτροπές και τα τρακτέρ που θα βγούνε στο Αιγίνιο, τα Μάλγαρα, τον Προμαχώνα, το Κιλκίς και στο Τελωνείο Ευζώνων.

    Την ίδια ώρα παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα στη νέα αλλά και την παλαιά εθνική οδό στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Η εθνική οδός είναι κλειστή στο ύψος της Αλαμάνας, στο Κάστρο Βοιωτίας και κοντά στη διασταύρωση της Θήβας, ενώ η παλαιά εθνική οδός έχει μπλόκο στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία.

    Στη βόρεια Ελλάδα, κλειστή σε δύο σημεία παραμένει η Εγνατία Οδός, στον κόμβο του Στρυμονικού Σερρών και στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας. Παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, αλλά χωρίς να εμποδίζουν τη συγκοινωνία είναι τα τρακτέρ στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας στη Χαλκιδική, στην Αγιά Λάρισας και στον κόμβο του Βογατσικού, στην Καστοριά.

    Ωστόσο, από τις 13:00 έως τις 17:00, οι αγρότες που έχουν αποκλείσει το 100ο χλμ. του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στον κόμβο Στρυμώνα, με 100 τρακτέρ, θα ανοίξουν το μπλόκο, προκειμένου να περάσει η αποστολή του Ολυμπιακού, που παίζει σήμερα με την τοπική ομάδα της Καβάλας. Θα επιτρέψουν, επίσης, την κυκλοφορία και μετά τον αγώνα, για να μπορέσει η ομάδα του Ολυμπιακού να επιστρέψει στην Αθήνα.

    "Στο επίκεντρο το Αγροτικό"

    "Στόχος της κυβέρνησης η πάταξη της παραοικονομίας στο χώρο " Κατερίνα Μπατζελή

    Μιλώντας στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ", η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το αγροτικό ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής μέσω του κοινωνικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη και στη διαβούλευση που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

    Παράλληλα, η κα Μπατζελή επανέλαβε πρόσκληση στους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους κάλεσε να μπούνε δυναμικά στο σύστημα εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της να ξεφουσκώσει λάστιχα των τρακτέρ, αλλά να ξεφουσκώσει την παραοικονομία στην αγροτική πολιτική. Όπως είπε, πρέπει να μπουν κανόνες στην αγορά, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα εμπορίας και διακίνησης, ενώ στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις που αποτελούν -όπως χαρακτηριστικά είπε- το καινούργιο προϊόν της παραοικονομίας.

    Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει δοθεί το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες, ενώ, το σύστημα ψηφιοποίησης προχωράει κανονικά. Όπως σημείωσε η υπουργός, πρόβλημα παρατηρείται μόνο στην Κέρκυρα, και θα πρέπει όλοι να επιταχύνουν τους ρυθμούςγια να μην χάσουν οι παραγωγοί της κοινοτικές ενισχύσεις.

    Να είναι συνετοί στις κινήσεις τους για να έχουν και τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης, κάλεσε από τη Βέροια τους αγρότες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Κινητοποιήσεις και μπλόκα από τους αγρότες

    Είδηση: 32049

    [05] Στις κάλπες η Ουκρανία

    Κυριακη, 17 01 2010 12:57

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία για τις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την "πορτοκαλί επανάσταση" του 2004. Οι δύο κύριοι αντίπαλοι που αναμετρώνται είναι ο προσκείμενος στη Μόσχα Βίκτορ Γιανουκόβιτς και φαβορί των δημοσκοπήσεων και η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμόσενκο, σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο κατά τη διάρκεια της "πορτοκαλί επανάστασης". Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, και τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls θα ανακοινωθούν την ίδια ώρα.

    Το Φεβρουάριο ο β' γύρος

    Κανείς από τους δύο κύριους αντιπάλους δεν φαίνεται να είναι σε θέση να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εξαιτίας της πληθώρας υποψηφίων και της κατάτμησης των ψήφων.

    Ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 7 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξασφαλίζει το 39% των ψήφων έναντι 23% για τη Γιούλια Τιμόσενκο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32055

    [06] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Κυριακη, 17 01 2010 11:07

    Βροχές, χιόνια και τσουχτερό κρύο επικρατούν σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα χιόνια στα ορεινά πολλών περιοχών, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας θα συνθέτουν το σκηνικό και τις επόμενες ημέρες. Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Πέλλας, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Μαγνησίας, Λάρισας, Φωκίδας και Αχαΐας. Εν τω μεταξύ, κλειστό παραμένει το Ρίο-Αντίρριο λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Με προσοχή η πρόσβαση στα χιονοδρομικά

    Στους 4 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ενώ με προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες στα τελευταία 8 χλμ.

    Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

    Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" στο όρος Βέρμιο.

    Ομαλή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών, αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών.

    Ωστόσο, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου, Βίγλας, αλλά και Νυμφαίου στο νομό της Φλώρινας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Επιδείνωση του καιρού Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Είδηση: 32050


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 January 2010 - 17:50:42 UTC