Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο τεστ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας
  • [02] Η ώρα της αποτίμησης των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης
  • [03] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν στην διάσκεψη του Αμπού-Ντάμπι

    [01] Κρίσιμο τεστ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

    Κυριακη, 17 01 2010 10:11

    Στο Eurogroup και το EcoFin στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καλείται να ενημερώσει του ομολόγους του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ στην ατζέντα θα βρεθεί και το ζήτημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Σε δηλώσεις του στο "Βήμα της Κυριακής", ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως αναμένεται να μπει "μαχαίρι" στους μισθούς του Δημοσίου και ιδιαίτερα στα επιδόματα, όπου οι μειώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το 30%. Την ίδια ώρα, οι αλλαγές της φορολογίας σε γονικές παροχές και η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά, είναι οι ρυθμίσεις που θα διευκρινιστούν και θα συζητηθούν αύριο Δευτέρα στη Βουλή.

    "Μαχαίρι" στις υψηλές αμοιβές του Δημοσίου

    Το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά επιδόματα θα μειωθεί κατά 10%, καθώς υπάρχουν δεκάδες επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, αλλά και υπερβολικά υψηλά επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες, που σε πολλές περιπτώσεις ορίζονται χωρίς καμία λογική, επισημαίνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο κ. Παπακωσταντίνου.

    "(Με τη νέα ρύθμιση) Δεν θα επιβαρύνεται η πολύ μικρή και μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που απόλαυσε τεράστιες απαλλαγές με το καθεστώς που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση" Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    "Φρένο" στις φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία μπαίνει με το νομοσχέδιο σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.

    Κερδισμένοι από τις φοροελαφρύνσεις είναι η μεγαλύτερη μερίδα των φορολογουμένων.

    Το αφορολόγητο ανεβαίνει στις 150.000 ευρώ (95.000 μέχρι πρότινος) και οι συντελεστές από 1% έως 10%.

    Η επιβάρυνση φτάνει έως και 685% (106.500 ευρώ) για μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ωφέλεια 550 ευρώ προκύπτει για μεταβίβαση ακινήτων αξίας 150.000 ευρώ.

    Για μεταβίβαση ακινήτου 300.000 ευρώ με το παλαιό σύστημα ο φόρος ήταν 2.050 ευρώ. Με το νέο σύστημα 1.500 ευρώ. Αντίθετα, στη μεταβίβαση ακινήτου αξίας 800.000 ευρώ, ο φόρος με το παλαιό σύστημα έφτανε τα 7.050 ευρώ και με το νέο 36.500 ευρώ.

    Η ισορροπία στη δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες βάζει "μαχαίρι" στις αποδοχές των υψηλόμισθων του Δημοσίου.

    Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζει ότι "υπάρχουν δεκάδες επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, κάποια από αυτά χωρίς καμία λογική, αλλά και υπερβολικά υψηλά επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες, που επίσης σε πολλές περιπτώσεις ορίζονται χωρίς καμία λογική. Το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά επιδόματα θα μειωθεί κατά 10%".

    Το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου αποτελούν η καταπολέμηση του μεγαλύτερου μέρους της φοροδιαφυγής που εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία του δημοσίου 1,2 δισ. ευρώ το 2010.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Τι θα ισχύσει για γονικές παροχές, ποτά, τσιγάρα Στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας Είδηση: 32048

    [02] Η ώρα της αποτίμησης των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης

    Σαββατο, 16 01 2010 17:08

    Την αποτίμηση των πρώτων εκατό ημερών του κυβερνητικού έργου κάνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με περιοδείες σε όλη την χώρα, επισημαίνοντας πως η οικονομική, θεσμική και διοικητική ανασυγκρότηση είναι οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Με δηλώσεις τους υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές εξαπολύουν σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όμως, δεν λείπουν και οι τριβές, αλλά και οι φωνές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για πιο αποφασιστικά βήματα. Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν αποκλείουν τώρα και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Μάχη της οικονομίας για να ανακτήσει η χωρά το στοίχημα της αξιοπιστίας των αγορών και κυρίως την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη κάνοντας αποτίμηση των πρώτων 100 ήμερων.

    Η χώρα θα μπει -σημειώνουν- σε πορεία ανάταξης και θα μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, χωρίς να πληρώσουν πάλι οι ίδιοι, αλλά, οι έχοντες και οι κατέχοντες.

    Για το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι «είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές και οπωσδήποτε υπάρχουν και σε πολιτικό επίπεδο. Εγώ αναμένω το τελικό πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με δική μου απόφαση για την αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης και όλων των ζητημάτων γύρω από το θέμα αυτό.

    Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, λένε τα κυβερνητικά στελέχη, είναι να θεσπιστούν δίκαιες αποφάσεις για τους πολίτες σε κρίσιμα νομοσχέδια όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό που θα έρθουν στην Βουλή μόλις ολοκληρωθεί η κοινωνική διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Μαζί με την ανάταξη της οικονομίας επισημαίνουν την επίσπευση των τομών και των αλλαγών στη διοικητική δομή του κράτους με την νέα αρχιτεκτονική του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32034

    [03] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν στην διάσκεψη του Αμπού-Ντάμπι

    Σαββατο, 16 01 2010 23:46

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και βέβαια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να κυριαρχήσουν, στη συνάντηση που θα έχουν την Δευτέρα, στο περιθώριο, διεθνούς συνεδρίου για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού-Ντάμπι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ύστερα από αίτημα, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μεταβαίνει στο Αμπού Ντάμπι προσκεκλημένος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

    Ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Κατά την διήμερη παραμονή του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Εμιράτων, τον Διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν [υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η διεθνής αυτή διάσκεψη] και τον Πρόεδρο των Μαλδίβων. Επίσης, θα ξεναγηθεί και στο Τέμενος Σεϊχ Ζαγέντ, που θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο στον ισλαμικό κόσμο και στο οποίο έχει ταφεί ο πατέρας του Προέδρου των Εμιράτων.

    Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση που θα έχει -ως αρχηγός του ελληνικού κράτους- ο κ. Κάρολος Παπούλιας με υψηλό τούρκο αξιωματούχο, μετά από εκείνη που είχε τον Μάιο του 2005 στην Βάρνα της Βουλγαρίας, στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "Πολιτιστικούς Διαδρόμους", με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ.

    Στην διάσκεψη του Αμπού-Ντάμπι, θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, οι διάδοχοι των θρόνων της Ισπανίας και της Δανίας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32046


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 January 2010 - 9:50:43 UTC