Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι θα ισχύσει για γονικές παροχές, ποτά, τσιγάρα
  • [02] Μέτρα για την αγορά εργασίας μέσα στον Ιανουάριο
  • [03] Εγκαινιάστηκε η γραμμή Θερμών Ξάνθης - Ζλάτογκραντ
  • [04] Ανατροπή λεωφορείου ΚΤΕΛ έξω από τη Λαμία
  • [05] Στο πλευρό των ανέργων η Ομοσπονδία Αρτοποιών
  • [06] Σερβία - Μαυροβούνιο: Κρίση λόγω Κοσσόβου
  • [07] Αντίστροφη μέτρηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας
  • [08] Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
  • [09] Κίνα: Κενά ασφαλείας στον Internet Explorer εκμεταλλεύτηκαν οι χάκερ
  • [10] Πρώτα λύση στην ονομασία και μετά ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
  • [11] Αναμόρφωση του νόμου για τα ΕΣΠΑ
  • [12] Ευρωπαϊκή ημερίδα στα Ιωάννινα

    [01] Τι θα ισχύσει για γονικές παροχές, ποτά, τσιγάρα

    Παρασκευη, 15 01 2010 14:45

    Το νομοσχέδιο με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τα ακίνητα, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με αναδρομική ισχύ από την 8η Ιανουαρίου, το αφορολόγητο όριο ορίζεται στα 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και από εκεί κι έπειτα υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση.

    Γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές

    Η ρύθμιση για τα ακίνητα αφορά το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 8.1.2010 για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών:

    Αυξάνεται στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.

    Για ακίνητα πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι, η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη:

    Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

    Οι επιβαρύνσεις φτάνουν έως και το 685% για μεταβιβάσεις περιουσίας 1,5 εκατ. ευρώ ενώ αντίθετα η μεταβίβαση ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ έχει ωφέλεια φόρου 550 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα η γονική παροχή ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 550 ευρώ , με το νέο σύστημα ο φόρος θα είναι μηδέν.

    Ομοίως, για μεταβίβαση ακινήτου 200.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα ο φόρος ήταν 1.050 ευρώ , με το νέο σύστημα 500 ευρώ ή 52,38% χαμηλότερος. Αντίθετα στη μεταβίβαση ακινήτου 1 εκατ. ευρώ ο φόρος με το παλαιό σύστημα ήταν 14.050 ευρώ και με το νέο αυξάνεται στα 106.500 ευρώ.

    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

    Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.

    Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.

    Ποτά - Τσιγάρα

    Η επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται ανά φιάλη σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λ.π) , ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 0,45 ευρώ και για την φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,02 ευρώ.

    Στα τσιγάρα αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63% και του παγίου στοιχείου από 5% σε 7,5%, ενώ παράλληλα μειώνεται ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης από 80% σε 75%. Επίσης αυξάνεται από 10% -12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων.

    Αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα ακριβά τσιγάρα πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τα τσιγάρα που έχουν χαμηλή τιμή. Για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το γενικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι λεπτομέρειες για την εισοδηματική πολιτική θα αποτυπωθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου εντός του Φεβρουαρίου.

    Υπ. Οικονομικών: Υλοποιούνται οι δεσμέσεις μας

    Με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιείται η προεκλογική και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την επαναφορά του φόρου στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές με υψηλό αφορολόγητο όριο ώστε να μην επιβαρύνονται οι μικρές ακίνητες περιουσίες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.

    Η ρύθμιση αυτή γίνεται πριν από την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης ώστε να μη δοθεί περαιτέρω η δυνατότητα για μεταβιβάσεις μεγάλων ακίνητων περιουσιών με το σημερινό πολύ ευνοϊκό για αυτές καθεστώς, αλλά και για να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση σε χαμηλής αξίας περιουσίες από το ισχύον καθεστώς, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το υπουργείο αναφέρει επίσης, ότι με το Σχέδιο Νόμου επίσης υλοποιείται η εξαγγελία για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα ποτά, τόσο για λόγους ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων όσο και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Παρόλα αυτά, η ρύθμιση γίνεται με τρόπο που να μην πληγούν δυσανάλογα τα φθηνότερα τσιγάρα - που καταναλώνονται από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και παράγονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα.

    Συνολικά οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με μόνιμα μέτρα. Παράλληλα, με την παρέμβαση και διόρθωση της δομής της φορολόγησης σε κάθε κατηγορία οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στη γενική αρχή της κυβέρνησης που είναι η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ Είδηση: 31988

    [02] Μέτρα για την αγορά εργασίας μέσα στον Ιανουάριο

    Παρασκευη, 15 01 2010 17:37

    Νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας και τις διαφόρους παραμέτρους των εναλλακτικών μορφών απασχόλησης, θα καταθέσει το υπουργείο Απασχόλησης, στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης απασχόλησης. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, απατώντας σε σχετική ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για εργασιακό μεσαίωνα και να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι διαιωνίζει την απορύθμιση τη στρατηγική που ακολουθούσε η ΝΔ και τον κ. Λοβέρδο να απαντά ότι είναι λάθος η κριτική που ασκείται ότι και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να τονίζει ότι η κυβέρνηση ότι παρέλαβε από τη ΝΔ ενα καθεστώς απορυθμισμένων εργασιακών σχέσεων.

    "Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των διαφόρων μορφών μερικής απασχόλησης, αλλά η κατάχρησή τους", τόνισε ο υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν γεννά ανεργία, ούτε θέσεις εργασίας, αλλά υποδέχεται το φαινόμενο που προκύπτει από άλλες πολιτικές",

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, τον τουρισμό και όλους τους κρίσιμους τομείς για την οικονομία"κατέληξε

    Ο κ. Λοβέρδος δέχθηκε τις επιθέσεις των επερωτώντων για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς, όπως είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εστιαζόμενη στο δημοσιονομικό πρόβλημα και ευθυγραμμιζόμενη με τις νεοφιλελεύθερες και ασφυκτικές κοινωνικά, επιταγές των Βρυξελλών.

    "Ο κ. Παπανδρέου ενέταξε προεκλογικά στο λεξιλόγιό του την έκφραση "εργασιακός μεσαίωνας", αλλά την ξέχασε μετά", ανέφερε Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: "Κι όταν εσείς μιλάτε για απορυθμισμένη εργασία, ξεχνάτε την συνεισφορά της κυβέρνησης Σημίτη και της νομοθεσίας που εισήγαγε για την ενοικίαση των εργαζομένων και τον υπολογισμό των υπερωριών σε εξάμηνη βάση», είπε.

    "Ή θα καταργηθούν οι αντεργατικοί αυτοί νόμοι, ή θα συνεχίζεται το καθεστώς αυτό της εκμετάλλευσης, του δουλεμπορίου", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    "Από την μία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον επιχειρηματικό κόσμο, τις επιχειρήσεις, την αγορά και από την άλλη, κλάματα όταν κλείνει η ELITE. Τι από τα δύο θέλετε;" αναρωτήθηκε ο υπουργός απαντώντας.

    "Αυτό που καταλάβατε είναι ότι είμαστε απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα; Ή ότι είμαστε απέναντι σε επιχειρήσεις που τους έχετε δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα Κλωστήρια, και που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους από τον Μάρτιο του 2009;", απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος σημείωσε πως "το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν άφησε καμία χαραμάδα για στοιχειώδη ανάπτυξη του τόπου - και είναι 100% βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Ο Αθανάσιος Παφίλης (ΚΚΕ) ανέφερε πως "επιστρατεύονται θεοί και δαίμονες για να επιβληθεί εθνική συναίνεση. Όταν όμως μιλάτε για εθνική συναίνεση, ζητάτε από το 1 εκατ. ανέργους να κόψουν το λαιμό τους και δεν θα την έχετε - θα έχετε πόλεμο και θα είναι καθημερινός" και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως αρνήθηκε να καταδικάσει την Λευκή Βίβλο της ΕΕ, ενώ και διάφορα στελέχη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφάρμοσαν τα stage και τις υπόλοιπες μορφές ελαστικής απασχόλησης.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης θεώρησε υποκριτικό "να μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις στη σημερινή συγκυρία, χωρίς να ακούγεται η λέξη «μετανάστευση", που όπως υποστήριξε επηρεάζει καταλυτικά τις εργασιακές σχέσεις καθώς καταλαμβάνουν θέσεις εξειδικευμένου δυναμικού.

    "Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, οι μετανάστες έχουν πρωτεύουσα θέση, γιατί είναι το φτωχότερο και το πλέον εκμεταλλευόμενο στρώμα εργαζομένων στη χώρα μας και χρησιμοποιείται ως πίεση, όπως χρησιμοποιούνται και οι έλληνες άνεργοι», απάντησε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και σημείωσε ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και κάλεσε το ΛΑΟΣ να μην σπέρνει την ξενοφοβία και να μην δημαγωγεί με βάση τα ξενοφοβικά σύνδρομα. Είδηση: 32004

    [03] Εγκαινιάστηκε η γραμμή Θερμών Ξάνθης - Ζλάτογκραντ

    Παρασκευη, 15 01 2010 10:06

    Την διασυνοριακή γραμμή Θερμών Ξάνθης - Ζλάτογκραντ μήκους 350 χλμ., εγκαινίασαν στις 12 το μεσημέρι στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσωφ. Όπως τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρεου, "Ο νέος δρόμος συμβολίζει την πολιτική για την νέα Ευρώπη" και υπογράμμισε "Γκρεμίζουμε τα τείχη και ανοίγουμε νέους δρόμους συνεργασίας ειρήνης και ανάπτυξης". Από την πλευρά του, ο κ. Μπορίσωφ έκανε λόγο "για φιλία που ενώνει τις προσπάθειες για κοινά έργα".Εν συνεχεία, οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στην πόλη Zlatograd, όπου από τις 13:30 είχαν διμερή συνάντηση και κατ' ιδίαν συνομιλίες. Ακολούθως, ο κύριος Μπορίσωφ παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κύριο Παπανδρέου και στα μέλη της ελληνικής αποστολής. Τον κ. Παπανδρέου συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και οι υφυπουργοί Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Μαγκριώτης και Μάρκος Μπόλαρης.

    Δηλώσεις Παπανδρέου

    "...Ανοίγονται νέοι δρόμοι και νέες προοπτικές στις σχέσεις των δύο λαών..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    "Αυτός ο νέος δρόμος συμβολίζει το γεγονός ότι στη νέα Ευρώπη που φτιάχνουμε γκρεμίζουμε τα τείχη που μας είχαν απομονώσει και ανοίγουμε νέους δρόμους στη συνεργασία, ειρήνη, φιλία και ανάπτυξη. Ανοίγονται νέες προοπτικές στις σχέσεις των δυο λαών μας, που πάντα ήταν άριστες. Αυτή η περιοχή, με τις κοινές μας παραδόσεις, αλλά και τους διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, αναβαθμίζεται, ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη, το εμπόριο και τον τουρισμό υψηλής ποιότητας, στραμμένο προς την πράσινη ανάπτυξη." Αυτά ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας, μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσωφ, την νέα συνοριακή διάβαση Θερμών - Ζλάτογκραντ, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Επίσης, επεσήμανε ότι "για τα δυο κράτη είναι σημαντικός ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, που θα συνδέει περιοχές από το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, ως τις θάλασσες της βορείου Ελλάδος".

    Υπενθυμίζοντας ότι εφέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της χώρας μας ανέφερε ότι εκτός αυτού του νέου σταθμού -ο οποίος είναι ο τέταρτος διασυνοριακός- σε λίγους μήνες θα εγκαινιαστεί άλλος ένας -ήπιας κυκλοφορίας- στην περιοχή του Κυπρίνου, έξω από την Κομοτηνή. "Ο σταθμός συμβολίζει επίσης την ανάγκη κοινής φωνής όλων των βαλκανικών λαών για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας στη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. με την ένταξη και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών ως το 2014 στην Ένωση, δηλαδή, την χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον κύκλο της αστάθειας και των πολέμων που έπληξαν την περιοχή", είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία των δυο χωρών για την προώθηση των υψηλών αυτών στόχων.

    Δηλώσεις Μπόϊκο Μπορίσωφ "Με τον Γ. Α. Παπανδρέου, έναν από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς στην Ε.Ε., συναντηθήκαμε πριν από λίγους μήνες και παρ' ό,τι ανήκουμε στις δυο διαφορετικές πιο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ένωσης, συνεννοηθήκαμε να συνεργαστούμε προς όφελος των δυο λαών μας. Ελλάδα και Βουλγαρία μαζί, μπορούν να ενώσουν τις προσπάθειές τους στα κοινά έργα υποδομής, αλλά και να βοηθήσουν τους υπολοίπους γείτονες στα Βαλκάνια, ώστε να ενταχθούν στην Ε.Ε., διότι μόνον τότε θα υπάρξει ευημερία και ειρήνη στην περιοχή. Τα σημερινά εγκαίνια, αποδεικνύουν ότι υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει.", υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ.

    Δηλώσεις κατά τον αγιασμό στην συνοριακή διάβαση Πριν από τους χαιρετισμούς των δυο πρωθυπουργών στην συνοριακή διάβαση, τελέσθηκε αγιασμός από τους μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα και Φιλιππουπόλεως Νικόλαο, που σε σύντομο χαιρετισμό τους είπαν μεταξύ άλλων οτι "τις δυνατότητες που δίνει η Ορθοδοξία για συνεννόηση μεταξύ των δύο λαών και αντάλλαξαν προσκλήσεις για συλλείτουργο στους αντίστοιχους καθεδρικούς ναούς". Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος του Ζλάντογκραντ, ο οποίος εξήρε "την σημασία του ανοίγματος της διάβασης" και υπενθύμισε "την μακραίωνη επικοινωνία μεταξύ των δυο λαών".

    Επίσκεψη Παπανδρέου στις Θερμές Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε μία σύντομη στάση στις Θερμές, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Μύκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ματαζί Τσετίν και Αχμέτ Χατζηοσμάν και η πρώην υποψήφια για την υπερνομαρχία Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Ο πρωθυπουργός είχε μία πολύ σύντομη ενημέρωση για τα σχέδια που εκπονούν οι τοπικοί παράγοντες σε σχέση με την εκμετάλλευση των πλούσιων γεωθερμικών κοιτασμάτων της περιοχής και είπε ότι θα οργανώσει κανονική επίσκεψη στην περιοχή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οπου μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσοφ, εγκαινιάζουν τη διασυνοριακή γραμμή Ξάνθη-Ζλάτογκραντ. Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα εχουν κατ'ιδίαν συνομιλίες, ενώ ο κύριος Μπορίσοφ θα παραθέσει στον κύριο Παπανδρέου γεύμα εργασίας. Η Βάλια Πετούρη θα μας ενημερώσει.

    ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ+ΠΛΑΝΑ ΒΑΛΙΑ ΠΕΤΟΥΡΗ

    ΦΑΣΑ:ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΞΑΝΘΗ-ΖΛΑΤΟΓΚΡΑΝΤ Είδηση: 31972

    [04] Ανατροπή λεωφορείου ΚΤΕΛ έξω από τη Λαμία

    Παρασκευη, 15 01 2010 15:18

    Δύο σοβαρά τραυματίες και άλλοι δέκα ελαφρύτερα είναι ο απολογισμός της ανατροπής ενός λεωφορείου του ΚΤΕΛ, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Λαμία. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, στις 14:35, το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Λαμία, με 30 επιβάτες, ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη στην περιοχή μεταξύ των χωριών Δαμάστα και Ηράκλεια.

    Αποτέλεσμα του τροχαίου, τα αίτια του οποίου παραμένουν άγνωστα, ήταν να τραυματιστούν σοβαρά δύο από τους επιβάτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ για την παροχή των πρώτων βοηθειών και προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο διεκομίστηκαν άλλα δέκα άτομα με ελαφρύτερα τραύματα.

    Να σημειωθεί ότι το λεωφορείο ακολουθούσε παρακαμπτήριο δρόμο, καθώς η εθνική οδός είναι αποκλεισμένη από τρακτέρ, λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των αγροτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία του προς την Αθήνα το λεωφορείο διασταυρώθηκε με άλλο μεγάλο όχημα και ο οδηγός στην προσπάθειά του να χωρέσουν και τα δύο οχήματα, έριξε το ΚΤΕΛ σε παρακείμενο χωράφι.

    Το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει η τροχαία Λαμίας. Είδηση: 31999

    [05] Στο πλευρό των ανέργων η Ομοσπονδία Αρτοποιών

    Παρασκευη, 15 01 2010 18:40

    Συστρατεύεται στην προσπάθεια στήριξης των ανέργων που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και ειδικότερα στο θέμα της χορήγησης εκπτωτικών κουπονιών στους ανέργους ώστε να προμηθεύονται βασικά είδη της καθημερινής διατροφής (ψωμί, γάλα, κρέας). Η Ομοσπονδία έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως αναφέρεται στην επιστολή: ''οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν βιώσει κι αυτοί με τη σειρά τους τα οικονομικά προβλήματα της κάθε οικογένειας και το αντίκτυπο της αυξημένης ανεργίας στον οικογενειακό προϋπολογισμό''.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται πως: "Αν και η πρόσκληση του υπουργού απευθύνεται στα σούπερ μάρκετ και στις μεγάλες εταιρίες ειδών διατροφής, η Ομοσπονδία τάσσεται αρωγός στις εξαγγελίες και δηλώνει πρόθυμη να συζητηθεί ενδεχόμενη συνεργασία της ως προς την προώθηση αυτού του εγχειρήματος ώστε να στηριχθούν οι ασθενείς κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη την δύσκολη αυτή περίοδο".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, που έχει στις τάξεις της 70 σωματεία, από τον Απρίλιο του 2009 στα πλαίσια του προγράμματος "Κοινωνία Συμμετέχω" χορήγησε εκπτωτικά κουπόνια στους ανέργους για τα προϊόντα του φούρνου της γειτονιάς στο τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε σε αρκετά σωματεία της Ελλάδος το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

    Τέλος, η καθημερινή επαφή με το καταναλωτικό κοινό, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να δέχεται η Ομοσπονδία τα μηνύματα της κοινωνίας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 32009

    [06] Σερβία - Μαυροβούνιο: Κρίση λόγω Κοσσόβου

    Παρασκευη, 15 01 2010 17:30

    Δοκιμάζονται οι σχέσεις της Σερβίας με το Μαυροβούνιο, μετά την απόφαση του τελευταίου, να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Κόσσοβο. Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την απόφαση του οποίου περιμένει.

    Επίσης, η αναγνώριση του Κοσσόβου, από το Μαυροβούνιο, οδήγησε στην απέλαση την πρέσβειράς του από το Βελιγράδι, για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου μετά από ένα χρόνο. Η λογική που υπαγόρευσε στο Μαυροβούνιο την επιλογή αυτή, ήταν η επίλυση του καθεστώτος της κοινότητας των Μαυροβούνιων στο Κόσσοβο και η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Εντελώς αντίθετη είναι η οπτική των Σέρβων, που θεωρούν ότι με την κίνηση του Μαυροβουνίου, υπονομεύεται η περιφερειακή ασφάλεια και δε βελτιώνονται οι σχέσεις των γειτονικών κρατών, που κάποτε βρίσκονταν μέσα στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα η Σερβία, ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Ποντγκόριτσα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 32002

    [07] Αντίστροφη μέτρηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας

    Παρασκευη, 15 01 2010 19:10

    Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απεύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας για το θέμα της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, ήταν "Ο αγώνας ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας θα είναι πολύ σκληρός".

    Αναφερόμενος στο ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι: "αν νομίζουν πως με ωραία λόγια και χαρτοπόλεμο επιστολών τελειώνουν οι υποχρεώσεις τους κάνουν λάθος. Να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Αν θέλουν να είναι υπεύθυνοι ο δρόμος είναι ένας, να κάνουν επενδύσεις. Ο διάλογος για την συλλογική σύμβαση δεν αφορά μόνο όσους έχουν δουλειά αλλά και τους εν δυνάμει εργαζόμενους και εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας".

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι "ο διάλογος θα γίνει είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση είτε στους δρόμους όπως έγινε το 2002".

    Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: "Πραγματοποιείται την Τετάρτη 20/1/2010 και ώρα 12:00 στα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69, Αθήνα), η πρώτη συνάντηση διαπραγμάτευση, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2010 μεταξύ της ΓΣΕΕ και των Εργοδοτικών Οργανώσεων (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ).

    Η ΓΣΕΕ απαιτεί και διεκδικεί ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων που θα βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ειδικότερα των χαμηλόμισθων και των εργαζομένων με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.

    Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο και μέσον την ικανοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων τους, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης".

    Είδηση: 32010

    [08] Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

    Παρασκευη, 15 01 2010 12:41

    Σε ένα προσωπικό ταξίδι στη χαμένη παιδική αθωότητα μας προσκαλεί ο "Μικρός Πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ. Αυτή τη φορά, το συμβολικό του ταξίδι ξετυλίγεται από τις 3 Φεβρουαρίου 2010 στο Θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από τη νέα ψηφιακή παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο.

    Η ψηφιακή παράσταση Ο Μικρός Πρίγκιπας, παραγωγή της Μεγάλης Ιαπωνικής Εταιρίας GOTO, ολοκληρώθηκε το 2008. Στην Ελλάδα η παράσταση ευτύχησε να έχει την υποστήριξη από μια ομάδα μεγάλων ηθοποιών, οι οποίοι αγκαλιάζουν το έργο με ιδιαίτερη αγάπη, χαρίζοντας τις φωνές τους και δημιουργώντας μία υπέροχη παράσταση.

    Η Ξένια Καλογεροπούλου στο ρόλο της αλεπούς, ο Σπύρος Παπαδόπουλος στον ρόλο του πιλότου, η Ζέτα Μακρυπούλια ως τριαντάφυλλο, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως φίδι, η Ντορίτα Θεοχαρίδου στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα, και ο Βασίλης Καϊλας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα, το οποίο με τη ραδιοσκηνοθεσία του Αργύρη Παυλίδη, καθηλώνει τον θεατή με ευαισθησία και τρυφερότητα.

    Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το βιντεοκλίπ του τραγουδιού "Ο Μικρός Πρίγκιπας", το οποίο, ενταγμένο στην ψηφιακή παράσταση, προβάλλεται επίσης στο θόλο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος έγραψε την μουσική και τραγουδά, του Παρασκευά Καρασούλου, που έγραψε τους στίχους, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Σιμόπουλου.

    Το παραμύθι του "Μικρού Πρίγκιπα", όπως θα το δούμε να ζωντανεύει στο θόλο του Πλανηταρίου, είναι γεμάτο μικρούς πλανήτες και μπαομπάμπ, τριαντάφυλλα και μαζί φίδια, αλεπούδες και τον πιλότο με το χαλασμένο αεροπλάνο του κάπου στην Έρημο της Σαχάρας. Οι εικόνες είναι όλες τρυφερές και παραμυθένιες, με βάση τα σχέδια του ίδιου του συγγραφέα, συναρπάζοντας έτσι τα μικρά παιδιά. Κι όμως το ενδιαφέρον των παιδιών είναι η καλύτερη αφορμή για τους λίγο μεγαλύτερους, προκειμένου να έρθουν και πάλι σε επαφή με το Μικρό Πρίγκιπα και όλα όσα εκείνος θέλει να τους ψιθυρίσει.

    Τοποθεσία: Νέο Ψηφιακό Πλανηταρίο του Ιδρύματος Ευγενίδου/ Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.Φάληρο/ Τηλ: 210 9469600 Είδηση: 31982

    [09] Κίνα: Κενά ασφαλείας στον Internet Explorer εκμεταλλεύτηκαν οι χάκερ

    Παρασκευη, 15 01 2010 16:21

    Ένα μέχρι τότε μη εντοπισμένο ελάττωμα στον Internet Explorer 6 της Microsoft, η οποία έστειλε αργότερα οδηγία προς τους χρήστες πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκε για τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ από την Κίνα στη Google και στις άλλες εταιρείες, ανακοίνωσε η εταιρεία McAfee Inc, που ειδικεύεται στα λογισμικά ασφαλείας. Προκαλώντας διττή αναταραχή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και στους επιχειρηματικούς κύκλους, η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στα μέσα Δεκεμβρίου εντόπισε μία επίθεση προερχόμενη από την Κίνα, στην εταιρική της υποδομή, με αποτέλεσμα την κλοπή πνευματικής της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την Google, άγνωστοι εισχώρησαν στο λογισμικό 20 ακόμη εταιρειών, αν και ειδικοί του διαδικτύου λένε ότι τουλάχιστον 34 εταιρείες δέχθηκαν επίθεση.

    "Ελεύθερη" μηχανή αναζήτησης ζητά η Google

    Η Google συνδύασε την επίθεση με τον έλεγχο που ασκούν οι κινεζικές αρχές στο κινεζικό διαδίκτυο και στις προϋποθέσεις που επιβάλλουν στις εταιρείες που επιχειρούν σ' αυτό.

    H εταιρεία ανακοίνωσε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον να υποβάλλεται στην κινεζική λογοκρισία, μπλοκάροντας αναζητήσεις που οι κινεζικές αρχές θεωρούν επιβλαβείς, από πορνογραφικό υλικό μέχρι επικριτικά σχόλια προς το κινεζικό καθεστώς.

    Παράλληλα, διευκρίνισε πάντως ότι θέλει να συζητήσει επί των απαγορεύσεων αυτών και να βρει μία λύση που θα της επιτρέπει να λειτουργήσει μία "ελεύθερη" μηχανή αναζήτησης, χωρίς "φίλτρα", για τους περίπου 360 εκατομμύρια κινέζους χρήστες του διαδικτύου.

    Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι η κίνηση της Google δεν θα διαταράξει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και αποφεύγοντας να απαντήσει απευθείας τόσο στις διαμαρτυρίες της Google, όσο και στις επικρίσεις περί λογοκρισίας της αμερικανής υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του Λευκού Οίκου.

    Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι τελικά η Google θα άρει την αυτολογοκρισία στη μηχανή αναζήτησης Google.cn και αντ' αυτής θα επιτρέψει στο Πεκίνο να πραγματοποιεί τον έλεγχο των αναζητήσεων μέσω των δικών της τεχνολογικών "φίλτρων".

    Η Microsoft, που λειτουργεί στην Κίνα την μηχανή αναζήτησης Bing, έσπευσε επίσης να δηλώσει ότι εκείνη δεν έχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από την κινεζική αγορά. Η Bing έχει μικρό μερίδιο, πολύ πίσω από την εγχώρια Baidu, που έχει την πρωτοκαθεδρία, και την Google, που κατέχει τη δεύτερη θέση, με περίπου 35% της αγοράς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Θα διακόψει την λειτουργία της στην Κίνα η Google; BBC: Microsoft admits Explorer used in Google China hack Είδηση: 31998

    [10] Πρώτα λύση στην ονομασία και μετά ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

    Παρασκευη, 15 01 2010 17:10

    Την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προϋπόθεση να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο γ.γ της Συμμαχίας, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

    H εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις Σκοπίων-ΝΑΤΟ, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, μετά τη συνάντηση, που είχε στην έδρα της Συμμαχίας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Αντ. Ρασμούσεν είπε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία και ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

    «Ελπίζουμε να δούμε μία εποικοδομητική στάση από τα Σκόπια, προκειμένου να γίνει εφικτός ένας συμβιβασμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ, ως Συμμαχία, δεν αναμειγνύεται και δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις διμερείς συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας».

    «Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξεύρεση λύσης», τόνισε ο Αντ. Ρασμούσεν και ακολούθως, ενθάρρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και να προσέλθουν με νέες ιδέες για το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το ζήτημα καθώς, όπως πρόσθεσε, επιθυμία του ΝΑΤΟ είναι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται σε αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει μία λύση, που θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές. Είδηση: 32001

    [11] Αναμόρφωση του νόμου για τα ΕΣΠΑ

    Παρασκευη, 15 01 2010 15:43

    Τονωτική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ύψους 10,3 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2010 με στόχο να λάβει εκ νέου αναπτυξιακό ρυθμό. Η Λούκα Κατσέλη σε συνάντηση της με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών παρουσίασε τα στοιχεία του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 -2013 και προανήγγειλε την κατάρτιση νέου επενδυτικού νόμου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Την αναμόρφωση του υπάρχοντος νόμου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ καθώς και την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων, αποφάσισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

    Το Μάρτιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί το νέο ολοκληρωμένο περιφερειακό πρόγραμμα το οποίο θα αποτελέσει βάση για την εκταμίευση πόρων προς τις περιφέρειες

    Η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος ήταν μόλις 3,5% επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό ο οποίος διογκώθηκε με χιλιάδες συμβούλους που δεν χρειάζονται.

    Το Yπουργείο όπως είπε η κ. Κατσέλη, θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προγραμμάτων και εάν η πορεία δεν είναι ικανοποιητική, τότε θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τους πόρους σε άλλες δράσεις ή περιφέρειες, ενώ αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα υπάρχει μπόνους κονδυλίων.

    Η κ. Κατσέλη δεσμεύτηκε ακόμα ότι εντός τριών μηνών θα αποπληρωθούν όλες οι οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο που λήγει τέλος Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβούλευση για το νέο νόμο που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

    Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για εγγυήσεις δημοσίου, μέσω ΤΕΜΠΕ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31992

    [12] Ευρωπαϊκή ημερίδα στα Ιωάννινα

    Παρασκευη, 15 01 2010 17:44

    Ημερίδα με θέμα: "Γράφοντας για την Ευρώπη: θέματα και εργαλεία", συνδιοργανώνουν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct). Η ημερίδα απευθύνεται ιδιαίτερα στους δημοσιογράφους και εκπροσώπους του τοπικού και περιφερειακού Τύπου και των ΜΜΕ της Ηπείρου και θα διεξαχθεί το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010, ώρα 9:30 πμ, σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων.

    Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές Ευρωβουλευτές, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και δημοσιογράφοι, ενώ εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. το πρόγραμμα της ημερίδας.

    Πρόγραμμα

    09:30 - 10:00 Άφιξη συμμετεχόντων

    10:00 - 10:10 Εισαγωγικές Παρατηρήσεις - παρουσίαση της ημερίδας: Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

    Χαιρετισμοί :

    Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Νομάρχης Ιωαννίνων, Νικόλαος Γκόντας, Δήμαρχος Ιωαννιτών

    1η Συνεδρία: Η Πολιτική Επικοινωνίας του ΕΚ: θέματα

    Συντονιστής: Φιλήμων Καραμήτσος, δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ

    10:30 - 10:45 "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Εθνικά Κοινοβούλια: Τι αλλάζει με τη Συνθήκη της Λισαβόνας", Ευάγγελος Αργύρης, Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

    10:45 - 11:00 "Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Πόσο έτοιμοι είμαστε;", Σπυρίδων Δανέλλης, Ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής Οικονομικών & Νομισματικών Θεμάτων, αναπληρ. μέλος της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    11:00 - 11:15 "Σύγχρονες Πτυχές της Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση", Γεώργιος Παπανικολάου, Ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αναπληρ. μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    11:15 - 11:30 "Ποιο το Μέλλον για τον Πλανήτη μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης", Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναπληρ. μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    11:30 - 11:45 "Πολίτης και Δημοκρατία στην Ευρώπη Σήμερα", Νίκος Γιαννής, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής

    11:45 - 12:15 Συζήτηση

    12:15 - 12:45 Διάλειμμα

    2η Συνεδρία: Η Πολιτική Επικοινωνίας του ΕΚ: μέσα και εργαλεία

    Συντονιστής: Γιώργος Κυρούσης, δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ

    12:45 - 13:00 "Η Ευρωπαϊκή Επικαιρότητα στον Ελληνικό Τύπο και τα ΜΜΕ", Κώστας Αργυρός, δημοσιογράφος, παρουσιαστής της εκπομπής " Ανταποκριτές"

    13:00 - 13:15 "Πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία", Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

    13:15 - 13:30 "Τα Οπτικοακουστικά Μέσα στο ΕΚ: Η Μετάβαση στην Ψηφιακή Τεχνολογία", Γιάννης Βλαντής, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τομέας Συντονισμού- Προγραμματισμού Οπτικοακουστικών Μέσων

    13:30 - 13:45 "Το δίκτυο των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct στην Ελλάδα, ο Τρόπος Λειτουργίας και οι Παρεχόμενες Υπηρεσίες", Δημήτρης Γκόλας, Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Ιωαννίνων

    13:45 - 14:00 Συζήτηση

    14:00 Τέλος ημερίδας

    Είδηση: 32006


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 January 2010 - 17:52:09 UTC