Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλι Ρεν: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
  • [02] Την Τετάρτη στη Βουλή βελτιωμένο το ν/σ για την υπερχρέωση των νοικοκυριών
  • [03] Πρόσκληση για συνεννόηση απέναντι στην κρίση
  • [04] Απογοήτευση για τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων
  • [05] Nέος δήμαρχος Παγγαίου στη θέση του δολοφονηθέντος Τριαντάφυλλου Κουκούδη
  • [06] Κύπρος: Δολοφονία του διευθυντή τηλεοπτικού καναλιού
  • [07] Ρωσία - Διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν
  • [08] Δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος χρήσης αυτοκινήτου
  • [09] Εγκαινιάστηκε Μουσείο Μνήμης για τα θύματα της χούντας του Πινοσετ

    [01] Όλι Ρεν: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

    Δευτερα, 11 01 2010 21:03

    Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας, δήλωσε ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι απαντήσεις του κ. Ρεν προκλήθηκαν από σειρά ερωτήσεων ευρωβουλευτών και ο επίτροπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση - που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα συνολικό πακέτο πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που σήμερα είναι πάνω από 12% του ΑΕΠ - έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα.

    Δεν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης δήλωσε ο κ. Ρεν, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και πως σε συνέχεια της αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Απαιτείται όμως, συνέχισε ο κ. Ρεν να ληφθεί γρήγορα δράση στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

    Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ο κ. Ρεν είπε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετική περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν την Ελλάδα για τα μέτρα που λαμβάνει επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να κοινοποιούνται στις κοινοτικές υπηρεσίες σωστά και αξιόπιστα στοιχεία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Ελλάδα, τονίζει ότι δεν υπάρχει κρατική μηχανή αλλά φοβισμένοι υπάλληλοι που τους προμηθεύουν έτοιμα στοιχεία οι υπουργοί. Παράλληλα η Κομισιόν αρνείται να επικυρώσει οποιοδήποτε στοιχείο για την Ελλάδα, εάν δεν λάβει πραγματικά πειστήρια για τα στοιχεία των τελευταίων ετών.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ρόδης Κράτσα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως η φορολογική εξυγίανση στη χώρα μας.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο κ. Ρεν είπε ότι η Επιτροπή αναμένει από την Ελλάδα ένα περιεκτικό και πειστικό πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει «χειροπιαστά» μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών τα οποία φέρουν την ευθύνη για την καταπολέμησή της.

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει γνωστή την ερώτηση του ευρωβουλευτή του Νίκου Χουντή προς τον κ. Ρεν , που ήταν: "Το κλιμάκιό σας, κατά την εξευτελιστική διαδικασία στην οποία υπέβαλε Υπουργούς, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι μπορούν να περικοπούν οι μισθοί και ότι η σύνταξη των 720 ευρώ είναι αρκετή και πρέπει να περικοπεί και αυτή. Την ίδια ώρα τα στελέχη σας δεν έκαναν ούτε μια ερώτηση για τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ (30% στην Ελλάδα, 12,5% στην Ευρώπη των 25).

    Πρότειναν μείωση των συντάξεων ενώ υπάρχει πρόβλημα εισφοροδιαφυγής από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και απώλειας εισφορών από την ανασφάλιστη εργασία που είναι εκτεταμένη, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν γνωρίζετε αυτή την κατάσταση και τι θα κάνετε με το πρόβλημα των εσόδων, που αφορά όλη την ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής; Με ποια ισχύ, με ποιά εντολή, από τον κ. Αλμούνια ή από εσάς, οι απεσταλμένοι σας έκαναν υποδείξεις στον τομέα των συντάξεων και τον τομέα των μισθών, εφόσον και αυτά είναι θέματα των κρατών μελών".

    Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: "Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν παραδέχθηκε ότι πρέπει να περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αυτό λέγοντας πως πρέπει να "περιέχει συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε να περιοριστεί το υπερβολικό έλλειμμα μέχρι το όριο που προβλέπουν τα κριτήρια σταθερότητας, βεβαίως εν ευθέτω χρόνο". Τέλος, επανέλαβε τη συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 31788

    [02] Την Τετάρτη στη Βουλή βελτιωμένο το ν/σ για την υπερχρέωση των νοικοκυριών

    Δευτερα, 11 01 2010 21:24

    Με βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια, κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

    "Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα" είπε η κ. Κατσέλη εξερχόμενη από τη συνάντηση και πρόσθεσε: "Κάνουμε διάλογο με όλους τους φορείς προκειμένου να λαμβάνουμε υπόψη μας όσο το δυνατόν περισσότερες παρατηρήσεις".

    Ο Βασίλης Ράπανος, από την πλευρά των Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δήλωσε: "Ελπίζουμε το Υπουργείο να λάβει υπόψιν τις προτάσεις μας".

    Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, στα τρία σημεία στα οποία υπήρχε "διαφωνία" με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έγιναν αλλαγές. Δηλαδή δεν υπήρξε αλλαγή σε ότι αφορά στα στεγαστικά, στην τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και στο 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών. Ωστόσο έγιναν άλλες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων, η "έξοδος" του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του ενώ θα δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη. Παράλληλα ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για την βελτίωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν.

    Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να κατατεθεί αίτηση. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια θα παραμένουν στη ρύθμιση αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31789

    [03] Πρόσκληση για συνεννόηση απέναντι στην κρίση

    Δευτερα, 11 01 2010 22:58

    Η συνεννόηση των πολιτικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ήταν ο στόχος δείπνου που παρέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ στο Ζάππειο ο Λεωνίδας Κύρκος σε 45 προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της οικονομίας. Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να σπάσουμε να τείχη των αντιπαραθέσεων και να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάνω σε αρχές. Πάντως η μη πρόσκληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο τεσσάρων στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου. Επικριτική ήταν και η στάση του ΚΚΕ.

    Το μήνυμα Παπανδρέου "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" απηχεί πλήρως την πραγματικότητα, δήλωσε ο Λεωνίδας Κύρκος σε δείπνο που παρέθεσε σε πολιτικούς.

    Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υπέρ της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και έκανε έκκληση για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων που ασπάζονται το μαρξισμό. Άφησε αιχμές εναντίον της Αλέκας Παπαρρήγα και του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε δήθεν επαναστάτη που ονειρεύεται τα Δεκεμβριανά 2. Ο κ. Ανδρουλάκης εισερχόμενος δήλωσε ότι σήμερα φτιάχνουμε την κυβέρνηση του βουνού. Δεν παρέστησαν οι κύριοι Παπούλιας και Σαμαράς Είδηση: 31795

    [04] Απογοήτευση για τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων

    Δευτερα, 11 01 2010 13:12

    Την απογοήτευση της Ελλάδας για την προτάσεις που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κατά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας σχολιάζοντας το περιεχόμενο των προτάσεων, τόνισε ότι "οδηγούν σε συνομοσπονδία και όχι σε ομοσπονδία, οι οποίες αντικατοπτρίζουν προτάσεις διαχρονικές που διατύπωνε η Τουρκία για το Κυπριακό και οι οποίες είχαν απορριφθεί κατ' επανάληψιν από την ελληνοκυπριακή πλευρά".

    "...ήταν πολύ αντιπαραγωγική αυτή η κίνηση που έγινε από την τουρκική πλευρά..."

    Δημήτριος Δρούτσας

    Αναπληρωτής ΥΠΕΞ

    Αναφερόμενος εξάλλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις ειρηνικές και φιλικές, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να σημαίνει ότι δίνει λευκές επιταγές και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι διμερείς επαφές για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και εάν χρειαστεί, να φτάσουμε - όπως είπε - και στο δικαστήριο της Χάγης.

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι διέρχεται την πιο κρίσιμη και καθοριστική του φάση, γι' αυτό και είναι τεράστιας σημασίας ο καλύτερος δυνατός συντονισμός της Ελλάδας με την Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού εξερχόμενος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με τον οποίο είχε "πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνομιλία".

    "Η φάση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική, δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Υπήρξαν και στο παρελθόν καθοριστικές φάσεις αλλά αυτή η φάση θεωρώ ότι είναι η πιο καθοριστική. Έχει τεράστια σημασία λοιπόν σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και σε αυτό στοχεύει η επίσκεψή μας εδώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια καθώς και με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, την ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα και τον αρχηγό της ΝΔ Α. Σαμαρά. Είδηση: 31754

    [05] Nέος δήμαρχος Παγγαίου στη θέση του δολοφονηθέντος Τριαντάφυλλου Κουκούδη

    Δευτερα, 11 01 2010 21:44

    Ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Απόστολος Τσιακίρης είναι ο νέος δήμαρχος Παγγαίου, που εξελέγη στη θέση του προσφάτως δολοφονηθέντος Τριαντάφυλλου Κουκούδη. Σε βαριά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη νέου δημάρχου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του πρώτου σε ψήφους δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας ομάδας, Θανάση Τσολπαντίδη, ο οποίος μετά το τραγικό τέλος του Τριαντάφυλλου Κουκούδη ασκούσε χρέη δημάρχου.

    Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους ο νέος δήμαρχος τόνισε ότι η ανάδειξή του στη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου αποτελεί δείγμα αγάπης και εκτίμησης στο πρόσωπο του. Διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει με τη δική τους συμπαράσταση και αγάπη να θέσει και πάλι το Δήμο σε ομαλή λειτουργία επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχε θέσει ο προκάτοχός του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

    Ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο αυτοκίνητό στις 30 Δεκεμβρίου 2009 και για το θάνατό του κατηγορούνται οι δυο ταμίες του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι μετά την ομολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31791

    [06] Κύπρος: Δολοφονία του διευθυντή τηλεοπτικού καναλιού

    Δευτερα, 11 01 2010 22:48

    Δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Άντης Χατζηκωστής, διευθυντής του εκδοτικού συγκροτήματος "ΔΙΑΣ", στον οποίο ανήκει το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ και η εφημερίδα "Σημερινή". Η δολοφονία διαπράχθηκε από δύο άτομα που είχαν στήσει καρτέρι στο θύμα έξω από το σπίτι του σε προάστιο της Λευκωσίας, πολύ κοντά στο κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας. Ο ένας από τους δράστες πλησίασε το θύμα μόλις βρήκε από το αυτοκίνητό του για να μπει στο σπίτι του γύρω στις 8.30 μ.μ. και έριξε εναντίον του δυο πυροβολισμούς. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

    Οι δύο δράστες εγκατέλειψαν τη σκηνή της δολοφονίας επιβαίνοντας μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού. Η περιοχή της δολοφονίας έχει αποκλεισθεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας.

    Στη σκηνή του φόνου μετέβησαν αξιωματούχοι του κράτους, μεταξύ των οποίων Υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Αντης Χατηζκωστής, 43 χρόνων, ήταν γιος του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος "ΔΙΑΣ" Κωστή Χατζηκωστή, που βρίσκεται στην Ελλάδα και επιστρέφει αργότερα απόψε στην Κύπρο. Ο Κωστής Χατζηκωστής θεωρείται ότι έχει σημαντική επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31794

    [07] Ρωσία - Διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν

    Δευτερα, 11 01 2010 22:37

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία πραγματοποιεί από την Τρίτη 12/1 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Άγκυρα τον περασμένο Αύγουστο. Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Στην πρώτη γραμμή της διμερούς ημερήσιας διάταξης βρίσκεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού "η υλοποίηση των μεγάλων διεθνών σχεδίων μεταφοράς ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένου και του South Stream".

    Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αγωγού φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα", η ρωσική πλευρά έχει υπογράψει συμφωνίες με Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβενία και σχεδιάζει την υπογραφή της συμφωνίας, που εκκρεμεί με την Αυστρία. Η Τουρκία έδωσε τη συγκατάθεσή της και ο αγωγός θα διέρχεται από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, δεν αποκλείεται η τουρκική πλευρά να προτείνει και συμμετοχή της Ρωσία στον θεωρούμενο ως ανταγωνιστικό προς τον South Stream αγωγό, του Nabucco.

    Στην ατζέντα Πούτιν - Ερντογάν

    Η προώθηση συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, ειδικότερα για την κατασκευή μιας ακόμη διακλάδωσης του υπάρχοντος υποθαλάσσιου αγωγού Blue Stream, η εξέταση του ενδεχομένου περαιτέρω συμμετοχής της Ρωσίας στον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Ντζεϊχάν, καθώς και η νέα ρωσική συμμετοχή στον ακυρωμένο διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου στο επίκεντρο των ρωσο-τουρκικών συνομιλιών θα βρεθούν και πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η διευθέτηση στο διεκδικούμενο από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Μεσανατολικό, το Ιράν και το Κυπριακό.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31793

    [08] Δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος χρήσης αυτοκινήτου

    Δευτερα, 11 01 2010 15:48

    Δυσβάσταχτο είναι πλέον, το ετήσιο κόστος χρήσης αυτοκινήτου.

    Πέραν των υψηλών Τελών Κυκλοφορίας, οι κάτοχοι Ι.Χ., πρέπει να αντιμετωπίσουν και τους νέους -αυξημένους τιμοκαταλόγους- που ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές.

    Αν συνυπολογιστεί το ετήσιο κόστος συντήρησης μαζί με το κόστος καυσίμων, τότε η χρονομίσθωση ή ενοικίαση ενός Ι.Χ., μάλλον συμφέρει πιο πολύ από την αγορά του.

    Το ετήσιο κόστος χρήση των αυτοκινήτων φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες τους, καθώς μετά τα Τέλη Κυκλοφορίας σειρά έχουν οι ασφάλειες.

    Ωστόσο, αν συνυπολογίσει κανείς το ετήσιο κόστος συντήρησης μαζί με το κόστος των καυσίμων, αλλά και εκείνο της απόκτησης, μάλλον η λύση της ενοικίασης ή της χρονο-μίσθωσης είναι πολύ πιο οικονομική. Πάντως, σε αρκετά κράτη-μέλη η ενοικίαση της χρήσης Ι.Χ. μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 50% του συνολικού στόλου οχημάτων που κυκλοφορούν.

    Το ετήσιο κόστος χρήσης των Ι.Χ. είναι ανάλογο του κινητήρα, της 1ης άδειας κυκλοφορίας, αλλά και της εταιρείας που το έχει εισάγει. Ένα ιδιοκτήτης Ι.Χ. 1.200 κ.εκ. θα πρέπει να καταβάλει 98 β¬ για Τέλη Κυκλοφορίας -περίπου- 1.000 β¬ για καύσιμα 15.000 χ.λμ. 320 β¬ για ασφάλεια 300 β¬ για το ετήσιο σέρβις. Το συνολικό ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε 1718 ευρώ ενώ το μηνιαίο είναι 144 β¬.

    Οι προσφορές που έχουν οι εταιρείες χρονομίσθωσης ή ενοικίασης αυτοκινήτων για μοντέλα πόλης αρχίζουν από τα 140 β¬ μηνιαίως και το μόνο που θα πρέπει να επωμιστεί επί πλέον ο χρήσης είναι τα καύσιμα. Όμως, θα έχει γλιτώσει το κόστος της απόκτησης, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.000 β¬.

    Όσον αφορά την κατηγορία των οικογενειακών αυτοκινήτων με κινητήρες 1.600 κ.εκ., των οποίων το ετήσιο κόστος περιλαμβάνει 182 β¬ για τα Τέλη Κυκλοφορίας, 1.300 β¬ για τα καύσιμα [15.000 χλμ.], 400 β¬ για την ασφάλιση και 500 β¬ για την ετήσια συντήρηση. Έτσι, το μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 200 β¬! Το μηνιαίο κόστος χρήσης των οικογενειακών μοντέλων από 200 β¬ εκτοξεύεται στα 400 β¬, αν το όχημα έχει αποκτηθεί με δάνειο!

    Το μηνιαίο κόστος χρήσης Ι.Χ. με κινητήρες άνω των δύο λίτρα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 β¬, βέβαια χωρίς να έχει υπολογιστεί και το υπέρογκο ποσό που αφορά στο κόστος απόκτησης, το οποίο ανέρχεται σε -τουλάχιστον- 20.000 β¬.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 31780

    [09] Εγκαινιάστηκε Μουσείο Μνήμης για τα θύματα της χούντας του Πινοσετ

    Δευτερα, 11 01 2010 23:25

    Ένα "Μουσείο Μνήμης" εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στη Χιλή, αφιερωμένο στα θύματα της χούντας του Πινοσέτ, κάτι που αποτελεί εμβληματικό πρόγραμμα της προέδρου Μισέλ Μπασελέτ και υλοποιείται στο τέλος της θητείας της. Το "Μουσείο Μνήμης" είναι ένα κτήριο 5.600 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο εκτίθενται διάφορα αντικείμενα, επίσημα έγγραφα, ηχητικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα της εποχής.

    Στη διάρκεια της χούντας του Πινοσέτ, από το 1973 έως το 1990, έχασαν τη ζωή τους ή "εξαφανίστηκαν" 3.200 αντίπαλοι του καθεστώτος, ενώ άλλοι 28.000 υπέστησαν βασανιστήρια. Πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι δωρεές ιδιωτών. Η κατασκευή του μουσείου θεωρείται πάντως ένα δαπανηρό πρόγραμμα της προεδρίας της Μισέλ Μπασελέτ, η οποία το Μάρτιο εγκαταλείπει την εξουσία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 31796


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 January 2010 - 21:51:06 UTC