Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή για τις σημερινές κινητοποιήσεις
  • [02] Κλίμα: Η μεγαλύτερη συνάντηση στην ιστορία
  • [03] Διεθνής πρωτοβουλία του Τύπου για το περιβάλλον
  • [04] Kρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες
  • [05] Βολιβία: Επανεκλογή Έβο Μοράλες
  • [06] Ιράκ: Πολιτική συμφωνία και εκλογικός νόμος
  • [07] Ριφιφί στην ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο
  • [08] Κάνουν θραύση τα παραχαραγμένα φάρμακα στην Ε.Ε
  • [09] Επίθεση αυτοκτονίας στην Πεσαβάρ του Πακιστάν
  • [10] Εξιτήριο πήρε το πρωί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
  • [11] Ονδούρα: Διεργασίες για πολιτικό συμβιβασμό
  • [12] Χαμίντ Καρζάι: Δείξτε υπομονή για το Αφγανιστάν

    [01] Σε επιφυλακή για τις σημερινές κινητοποιήσεις

    Δευτερα, 07 12 2009 08:54

    Επί ποδός πολέμου, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια και οι καταστροφές που προκλήθηκαν χθες από τις ομάδες των αντιεξουσιαστών, βρίσκεται και σήμερα η αστυνομία, ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, έντονη είναι από το πρωί η παρουσία της ΕΛΑΣ στα Δικαστήρια του Πειραιά όπου θα οδηγηθούν για να δικαστούν στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες των ταραχών στο Κερατσίνι, αλλά και να απολογηθούν οι νεαροί που συνελήφθησαν στο στέκι των αναρχικών στην ίδια περιοχή.

    Συγκεκριμένα, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχουν οργανωθεί και σήμερα στα Προπύλαια στην Αθήνα, και στοπ κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Η παρουσία της ΕΛΑΣ αναμένεται να είναι έντονη, ενώ οι επικεφαλής έχουν ρητή εντολή να κρατούν διακριτική στάση, αλλά να επέμβουν δυναμικά αν χρειαστεί.

    Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, στάση εργασίας από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

    Πάντως, από χθες το βράδυ, οπότε και τα επεισόδια έλαβαν τέλος στο κέντρο της πόλης, ηρεμία επικρατεί στην Αθήνα, όπου συνεργεία του δήμου προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια και τους τοίχους από τα συνθήματα, ενώ οι ιδιοκτήτες όσων καταστημάτων έγιναν στόχος των κουκουλοφόρων έχουν αρχίσει την αποκατάσταση των ζημιών.

    Επεισόδια, συλλήψεις και τραυματισμοί

    Όσον αφοράς στα έκτροπα που μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε πεδίο μάχης, οι σποραδικές αψιμαχίες που είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι συνεχίστηκαν έως αργά τη νύχτα μεταξύ των καταληψιών του Πολυτεχνείου και των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το ίδρυμα, καθώς και στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου τη νύχτα υπήρξε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον ΙΧ αυτοκίνητων.

    Απολογισμός των ταραχών ήταν να προσαχθούν συνολικά 277 άτομα από τα οποία 26 συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 31 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 26 αστυνομικοί, ενώ μόνο δύο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

    Επίσης, οι νεαροί ταραξίες προκάλεσαν φθορές σε 24 καταστήματα στις οδούς Σίνα και Σταδίου, έσπασαν την κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος της Eurobank και το ΑΤΜ της Protonbank στην οδό Σταδίου, ενώ προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα Ι.Χ και τρεις μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ.

    Από την εισαγγελία διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα, από κουκουλοφόρους οι οποίοι εισέβαλαν στην Πρυτανεία. Ο πρύτανης νοσηλεύεται με ελαφρά εγκεφαλική διάσειση και ήπιο καρδιακό επεισόδιο.

    Επεισόδια, με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, σημάδεψαν και τις συγκεντρώσεις στην Πάτρα, τα Γιάννενα, την Κρήτη και τη Ρόδο.

    Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- Χρυσοχοΐδη

    Για παράνομες προληπτικές συλλήψεις, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τού καταλόγισε ψηφοθηρική εκμετάλλευση των γεγονότων, χαρακτηρίζοντας απολύτως νόμιμες τις ενέργειες της αστυνομίας.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Προκαλεί κατάπληξη η ανακοίνωση τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, καθώς βρίθει από ψεύδη και ανακρίβειες και συνηγορεί επιπόλαια σε μια απολίτικη ιδεολογία της σύγκρουσης με προφανείς ψηφοθηρικούς στόχους. Στόχοι, σε κάθε περίπτωση, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς το συγκεκριμένο ακροατήριο είναι ξεκάθαρα αντι-κοινοβουλευτικό.

    Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί κατάπληξη είναι η πολιτική διγλωσσία στην οποία επιδίδεται τόσο απροκάλυπτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου είχα επανειλημμένα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, και πραγματικά εκπλήσσομαι με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις συνομιλίες μας και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ."

    Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί προσήγαγαν 104 άτομα σε βάρος των οποίων δεν προέκυψαν αυτών επιβαρυντικά στοιχεία και τελικά αποχώρησαν.

    Χθες στις 22:10, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 16χρονους ημεδαπούς, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και μία βόμβα μολότοφ, κατά περιπολικού.

    Είχε προηγηθεί η σύλληψη ενήλικου ημεδαπού, έναντι της Πύλης Εμπορευμάτων της ΔΕΘ, για ρίψη μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν παραταχθεί στην περιοχή.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε ημεδαπών και μιας Ισπανίδας, για συμμετοχή στα επεισόδια. Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε διάφορα σημεία διέλευσης της πορείας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αντικειμένων-πειστηρίων.

    Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία, ενώ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Η νόμιμη διαδικασία θα εφαρμοστεί σε βάρος των γονέων των δύο ανηλίκων, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Μηχανιώνας.

    Όμως η δράση των ταραχοποιών δεν περιορίστηκε εκεί, αφού μετά την λήξη των επεισοδίων μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων κατά αυτοκινήτων σημειώθηκε τα ξημερώματα, στην Καλαμαριά, στην Πυλαία, αλλά και στο Πανόραμα.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε για την αντιμετώπιση των συμβάντων, ενώ από τη φωτιά καταστράφηκαν τα αυτοκίνητα.

    Απολογούνται οι συλληφθέντες του Κερατσινίου

    Ενώπιον του Ανακριτή Πειραιά θα απολογηθούν σήμερα, μετά την προθεσμία που έλαβαν οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν το Σάββατο στο αντιεξουσιαστικό στέκι "Ρεσάλτο", στο Κερατσίνι. Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία, σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος.

    Μέχρι την αυριανή απολογία τους οι 22 νεαροί, ανάμεσα τους και τα παιδιά του βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη, κρατούνται.

    Όσον αφορά τους 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου, ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 3 τουλάχιστον πλημμελήματα, και τους παρέπεμψε να δικασθούν στο αυτόφωρο. Είδηση: 30487

    [02] Κλίμα: Η μεγαλύτερη συνάντηση στην ιστορία

    Δευτερα, 07 12 2009 11:02

    Κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, με τη συμμετοχή 109 ηγετών από όλο τον πλανήτη και συνέδρους από 192 χώρες, που αριθμούν συνολικά περίπου 15.000 άτομα από 192 χώρες. Στόχος των εργασιών της διάσκεψης, που διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είναι μία νέα, παγκόσμια συμφωνία προς αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης και των συνεπειών της.

    Αναμένεται να καταγραφούν πάλι οι διαφωνίες μεταξύ του ποιοι πρέπει να πληρώσουν από τους μεγάλους ρυπαντές, εκείνοι που φέρουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πρόβλημα (με πρώτες τις ΗΠΑ) ή εκείνοι που λόγω αναπτυξιακών ρυθμών αυξάνουν επικίνδυνα το ενεργειακό τους αποτύπωμα (κυρίως Κίνα και Ινδία). Όμως περιθώρια αισιοδοξίας έχουν δημιουργήσει οι δεσμεύσεις για περικοπές των εκπομπών αερίων από τους μεγάλους ρυπαντές- όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν.

    Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε γενναίες περικοπές στις εκπομπές αερίων και στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις φτωχές χώρες στη μορφή βοήθειας και πράσινης τεχνολογίας.

    Τα βασικά ζητήματα που τίθενται είναι τα εξής:

    1. "Ο περιορισμός των εκπομπών αερίου, κυρίως των αναπτυγμένων χωρών

    2.Η οικονομική στήριξη για την άμβλυνση των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των αναπτυσσόμενων χωρών.

    3. Το Εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στόχος του οποίου είναι να σταματήσει η καταστροφή των δασών μέχρι το 2030.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε αισιόδοξος ότι η διάσκεψη - θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας την οποία θα υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη.

    Για τις θέσεις και πρωτοβουλίες που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στη διάσκεψη της Κοπενχάγης - όπου τη χώρα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός - θα παρουσιάσει το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα:Αισιόδοξος ο Μπαν Κι Μουν για συμφωνία στην Κοπεγχάγη Είδηση: 30492

    [03] Διεθνής πρωτοβουλία του Τύπου για το περιβάλλον

    Δευτερα, 07 12 2009 08:19

    Σημαντική πρωτοβουλία πίεσης με στόχο την επίτευξη λύσεων για το περιβάλλον εκδήλωσαν από κοινού 57 εφημερίδες σε 45 χώρες. Με κοινό τους κύριο άρθρο, θέτουν προ των ευθυνών τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Όπως τονίζεται στο κοινό άρθρο: "Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει.

    Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών.

    Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας".

    Το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Γκάρντιαν του Λονδίνου, η γαλλική Λε Μοντ, η Τορόντο Σταρ, η Τάιμς του Κόλπου, η Μποτσουάνα Γκάρντιαν και η Μαϊάμι Χέραλντ.

    Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι: "Η επιστήμη είναι πολύπλοκη, αλλά τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή. Ο πλανήτης χρειάζεται να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει στους δύο βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ένας στόχος που απαιτεί να φθάσουν στο ακρότατό τους και να ξεκινήσουν να μειώνονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα πρέπει να κατηγορήσουμε το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο λίγο καιρό διαθέτουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 30485

    [04] Kρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

    Δευτερα, 07 12 2009 10:16

    H προετοιμασία της συνόδου κορυφής, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, είναι το θέμα της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αναμένεται να είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας.

    Θέση της ελληνικής πλευράς, που συντονίζεται με την κυπριακή πλευρά είναι ότι η 'Αγκυρα θα κριθεί αντικειμενικά και αυστηρά για όσα έχει κάνει και για όσα δεν έχει κάνει.

    Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μπαράκ Ομπάμα, υπό το βάρος των ανησυχιών ότι η Τουρκία αναζητεί συμμαχίες με άλλες μουσουλμανικές χώρες, σε βάρος των μέχρι σήμερα παραδοσιακών συμμαχιών της με χώρες του ΝΑΤΟ. Είδηση: 30489

    [05] Βολιβία: Επανεκλογή Έβο Μοράλες

    Δευτερα, 07 12 2009 07:44

    "Καθαρή εντολή", για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση που πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε και στη χώρα μας, φαίνεται ότι εξασφάλισε ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, στη Γερουσία και το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Mori για λογαριασμό του δικτύου Unitel, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του κ. Μοράλες εξασφαλίζει τις 25 από τις 36 έδρες στη Γερουσία, δηλαδή ποσοστό61-63,2%, άρα και την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

    Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά έχουν δώσει και άλλες εταιρίες που έκαναν δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες.

    Ήδη ο κ. Μοράλες μίλησε στους οπαδούς του από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου, λέγοντας: "Ο λαός της Βολιβίας έγραψε ξανά ιστορία. Ο θρίαμβος αυτός ανήκει μόνον στους Βολιβιανούς, αποτελεί μία αναγνώριση για τους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τους λαούς που μάχονται τον ιμπεριαλισμό. Έχουμε μία τεράστια ευθύνη, αυτή η πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων σε βουλευτές και γερουσιαστές μας αναγκάζει, με αναγκάζει, να επιταχύνουμε τη διαδικασία των αλλαγών".

    Υπενθυμίζουμε ότι ο σοσιαλιστής κ. Μοράλες, είναι ο πρώτος ινδιάνος πρόεδρος της Βολιβίας, πολιτικό στόχο έχει να μεταβάλλει το Σύνταγμα, επιλογή που για να γίνει χρειάζεται ο έλεγχος του συνόλου του Κοινοβουλίου, που εξασφαλίζει με το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ θα ελέγχει και τη Γερουσία, που ήταν υπό τον έλεγχο της δεξιάς αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος σε αυτήν ο κ. Μοράλες δήλωσε: "Ας έλθουν να δουλέψουμε μαζί. Πάνω από οποιαδήποτε τοπικιστική και περιφερειακή φιλοδοξία, η Βολιβία έρχεται πρώτη'.

    Επιπλέον η εκλογική επιτυχία του κ. Μοράλες διατηρεί αμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό στη Λατινική Αμερική, με αριστερές κυβερνήσεις, όπως η Βενεζουέλα, σαν αντίβαρο στις φιλικά προσκείμενες με τις ΗΠΑ, κυβερνήσεις χωρών της περιοχής.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 30483

    [06] Ιράκ: Πολιτική συμφωνία και εκλογικός νόμος

    Δευτερα, 07 12 2009 07:42

    Πολιτική συμφωνία μεταξύ των κοινοτήτων επετεύχθη στο Ιράκ, στο θέμα του εκλογικού νόμου, με τη χώρα να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, αφού στις αρχές του 2010 θα διεξαχθούν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές, μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Πιθανή ημερομηνία των εκλογών είναι η 27η Φεβρουαρίου, ενώ ανάμιξη στην επίτευξη της συμφωνίας είχαν οι ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε σουνίτες, σιίτες και Κούρδους, που διεκδικούν την παρουσία εκπροσώπων τους στη νέα Βουλή.

    Κίνητρο των ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, ώστε να διευκολυνθούν στις διαδικασίες αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων μάχης, μέχρι τον Αύγουστο του 2010, πριν από την οριστική αποχώρηση από το Ιράκ στα τέλη του 2011. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Χάλεντ αλ-Ατίγια: "Μια συμφωνία επιτεύχθηκε και οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τον εκλογικό νόμο αμέσως τώρα. Το κοινοβούλιο θα έχει 325 έδρες, εκ των οποίων 310 θα κατανεμηθούν στις επαρχίες και 15 θα είναι έδρες αντισταθμιστικού χαρακτήρα, που θα κατανεμηθούν σε εθνικό επίπεδο".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 30482

    [07] Ριφιφί στην ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο

    Δευτερα, 07 12 2009 10:22

    Ανενόχλητοι έδρασαν οι άγνωστοι κακοποιοί οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας "τρύπωσαν" στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στη θέση Γκοριτσά στον Ασπρόπυργο και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το ριφιφί έγινε κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όταν οι δράστες αφού πρώτα έκοψαν το συρματόπλεγμα της περίφραξης από την πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων έφθασαν στο κτίριο διανύοντας μία απόσταση περίπου 80-100 μέτρων, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς παρά το γεγονός ότι στην μπροστινή πύλη υπήρχε σκοπός.

    Πήγαν κατευθείαν στο σημείο όπου ήταν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε περίπου 120.000 ευρώ, το σήκωσαν στα χέρια και το μετέφεραν στο σημείο που είχαν κόψει το συρματόπλεγμα και διέφυγαν πιθανότητα με φορτηγό.

    Η κλοπή έγινε αντιληπτή γύρω στις 5 τα ξημερώματα και ενημερώθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ο οποίος διέταξε να μείνει ανέπαφος ο χώρος και επικοινώνησε με την αστυνομία, ζητώντας συνεργείο της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που αυτή την ώρα διεξάγει έρευνα. Παράλληλα, ο αρχηγός θα διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση και περιμένει την αναφορά των υπευθύνων της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος, για να αποφασίσει αν θα τεθούν κάποιοι σε διαθεσιμότητα.

    Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες γνώριζαν καλά τον χώρο και λεπτομέρειες για το τι περιείχε το χρηματοκιβώτιο. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Είδηση: 30490

    [08] Κάνουν θραύση τα παραχαραγμένα φάρμακα στην Ε.Ε

    Δευτερα, 07 12 2009 08:28

    Την έντονη ανησυχία στην Κομισιόν, τόσο για την βιομηχανία, όσο και για την υγεία όσων τα καταναλώνουν, προκαλεί το γεγονός της κυκλοφορίας παραχαραγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αυξάνεται σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από το αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν, η κυκλοφορία παραχαραγμένων φαρμάκων στην ΕΕ ξεπερνά και τους χειρότερους φόβους της Κομισιόν, η οποία «ανησυχεί ιδιαίτερα».

    «Ο αριθμός των παραχαραγμένων φαρμάκων που εισέρχονται στην Ευρώπη και διατίθενται στους ασθενείς δεν έπαυσε να μεγαλώνει. Η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη».

    «Μέσα σε μόλις δύο μήνες, η ΕΕ κατέσχεσε 34 εκατ. σε κίβδηλα φάρμακα, σε στοχευμένους ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη. Αυτό ξεπερνά τους χειρότερους φόβους μας», προσθέτειο Φερχόιγκεν.

    Η παραχάραξη αφορά κυρίως αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιχοληστερινούχα, αναλγητικά και άλλα φάρμακα, όπως κατά της ελονοσίας, ή ψεύτικα Βιάγκρα, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    Πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από τις Ινδίες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ που συντάχθηκε τον Ιούλιο.

    Ο Φερχόιγκεν τονίζει πως αναμένει από την ΕΕ να λάβει εντός του 2010 αυστηρά μέτρα κατά της πλημμυρίδας αυτής των ψευδοφαρμάκων, που κατά τον ίδιον αποτελούν ένα αδίκημα που θα πρέπει να κολάζεται «με τον αυστηρότερο τρόπο».

    «Κάθε παραχάραξη φαρμάκων συνιστά απόπειρα εκατόμβης. Ακόμη και εάν κάποιο σκεύασμα περιλαμβάνει απλώς μία ανενεργό ουσία, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο πολυάριθμους ασθενείς, οι οποίοι πιστεύουν πως καταπολεμούν τη νόσο τους με κάποιο επαρκές φάρμακο», τονίζει ο Φερχόιγκεν.

    Ήδη από τον Ιούνιο, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αποδέχθηκαν ασμένως τη νέα νομοθεσία, που καθορίζει δικλείδες ασφαλείας για να αποτραπεί η εισβολή τέτοιων φαρμάκων στη νόμιμη αγορά, και προβλέπει την ασφάλιση των συσκευασιών με κωδικούς, ολογράμματα και σφραγίδες, καθώς και εντατικούς ελέγχους σε όλα επίπεδα της αγοράς, την παραγωγή, τους εισαγωγείς και τα φαρμακεία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30486

    [09] Επίθεση αυτοκτονίας στην Πεσαβάρ του Πακιστάν

    Δευτερα, 07 12 2009 10:44

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τη δράση τους οι αντάρτες στο Πακιστάν, όπου σε μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας, στην πόλη Πεσαβάρ, τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή του και περισσότεροι από΄50 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές της περιοχής "Ο καμικάζι προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο, αλλά τον εμπόδισαν οι φρουροί και εκείνος ανατινάχτηκε", διευκρίνισε ο Μπασίρ Μπιλόρ υπουργός της Επαρχίας των Βορειοδυτικών Συνόρων, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Πεσαβάρ.

    Αξιωματικός του σώματος πυροτεχνουργών δήλωσε πως καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στην κεντρική είσοδο του δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο.

    "Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο δράστης είχε πάνω του επτά με οκτώ κιλά εκρηκτικά", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Δρ Ζαφάρ Ικμπάλ, ένας από τους επικεφαλής νοσοκομείου της πόλης, επιβεβαίωσε πως πέντε πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο καθώς και 49 τραυματίες, από τους οποίους ορισμένοι είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30491

    [10] Εξιτήριο πήρε το πρωί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Δευτερα, 07 12 2009 10:08

    Εξιτήριο πήρε σήμερα το πρωί, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε εισαχθεί για νοσηλεία την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Αν και οι γιατροί του συνέστησαν τις επόμενες ημέρες να περιορίσει τις δραστηριότητές του και να εργάζεται από το σπίτι, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι αύριο στις 8 το βράδυ, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    Βγαίνοντας από το νοσοκομείο ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης. ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν ως υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι ο ίδιος αισθάνεται νικητής στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

    Για τον κ. Σαμαρά είπε ότι περιμένει να κάνει τη δική του επανάσταση και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να μπει τέρμα στις "άθλιες παρεούλες", στα "παράσιτα" και τα "σκουριασμένα μυαλά".

    Για τον εαυτό του, υπογράμμισε ότι δεν θα σωπάσει η φωνή του Ψωμιάδη, θα συνεχίσει να διεκδικεί με δυνατή, ακέραιη και ασυμβίβαστη φωνή.

    Αναφέρθηκε σε όσους «πλήγωσαν» τη Νέα Δημοκρατία, ιδίως στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα αξιοποιήσει τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Είδηση: 30488

    [11] Ονδούρα: Διεργασίες για πολιτικό συμβιβασμό

    Δευτερα, 07 12 2009 07:54

    Παραμένει στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα, ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σελάγια. Όπως δήλωσε, σκοπεύει να μείνει όσο χρονικό διάστημα του επιτρέψει η Βραζιλία, ενώ η πρεσβεία είναι περικυκλωμένη από κυβερνητικούς στρατιώτες.

    Πρόσφατα οι πραξικοπηματίες στην Ονδούρα πραγματοποίησαν εκλογές, το κύρος και τη νομιμότητα των οποίων αμφισβήτησε η διεθνής κοινότητα. Οι πολιτικές διεργασίες που γίνονται, δεν αποκλείουν και την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ώστε να μπει η χώρα σε μια μεταβατική περίοδο, που θα σημάνει συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο. Σε δηλώσεις του ο κ. Σελάγια τόνισε ότι: "Είμαι δημοκράτης. Πάντοτε συνομιλώ".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 30484

    [12] Χαμίντ Καρζάι: Δείξτε υπομονή για το Αφγανιστάν

    Δευτερα, 07 12 2009 07:38

    Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για υπομονή, μέχρι να υπάρξει πολιτική ομαλοποίηση στο Αφγανιστάν, έκανε ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Oι δηλώσεις του Αφγανού προέδρου, πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για αποστολή άλλων 30.000 δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Στόχος των Αφγανών είναι η σταδιακή ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλειά τους, με ορίζοντα πενταετίας για τον πλήρη έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2011.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρζάι: "Θα βάλλουμε τα δυνατά μας ως Αφγανικός λαός για να το κάνουμε το συντομότερο. Αλλά, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δείξει υπομονή μαζί μας και για την πραγμάτωση των στόχων στο Αφγανιστάν. Εάν τούτο αργήσει, τότε θα πρέπει να μείνουν μαζί μας. Εμείς ως Αφγανοί θα βάλλουμε τα δυνατά μας για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο κι ελπίζουμε πως και οι σύμμαχοί μας θα μας υποστηρίξουν για να πραγματώσουμε αυτόν τον στόχο".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Είδηση: 30481


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 December 2009 - 9:52:46 UTC