Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ: Ιστορική απόφαση για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά
  • [02] Στη Λάρισα ο Α. Τσίπρας
  • [03] Στο Φάρο Τυφλών ο Γ. Καρατζαφέρης
  • [04] Ο.Π.: Προτεραιότητα το περιβάλλον
  • [05] Ληστεία στο S.M. Βασιλόπουλος στην Δάφνη
  • [06] Μετά την ΒΡ, εξαγοράζεται και η Shell Ελλάς
  • [07] Κλάπηκε πίνακας του Μαγκρίτ από μουσείο των Βρυξελλών
  • [08] Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης
  • [09] Ανακάλυψε τυχαία κομμάτι μεγάλου θησαυρού
  • [10] Ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια της Σελήνης

    [01] ΟΗΕ: Ιστορική απόφαση για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 09 2009 18:01

    Απόφαση με την οποία ζητείται η εγκαθίδρυση ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου υιοθέτησε ομόφωνα την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση -η οποία υιοθετήθηκε στην ειδική σύνοδο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό, στην οποία προεδρεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- καλεί όλα τα κράτη να διαπραγματευθούν για μια μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας "Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο".

    Στόχος ο πλήρης αφοπλισμός

    Η απόφαση 1887, την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ, καλεί τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και τις άλλες να την υπογράψουν το ταχύτερο δυνατόν ως κράτη που δεν έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προκειμένου αυτή να γίνει παγκόσμια.

    Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόζει μέτρα σε αυτούς που παραβιάζουν τις πυρηνικές τους υποχρεώσεις, εάν οι ενέργειές τους καθοριστεί ότι συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

    Λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης αυτής, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το ερχόμενο έτος θεωρείται κρίσιμο για τις παγκόσμιες προσπάθειες.

    "Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως κρίσιμοι στο να καθορίσουμε αν η απόφαση αυτή και οι συνολικές μας προσπάθειες να σταματήσουμε τη διάδοση και τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επιτυχείς" δήλωσε προς το Συμβούλιο.

    Είναι η πέμπτη φορά που το ΣΑ του ΟΗΕ συναντάται σε επίπεδο αρχηγών κρατών από την ίδρυσή του το 1946 και η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος προεδρεύει συνόδου του.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Στο επίκεντρο Ιράν, πυρηνικά

    BBC: UN council endorses nuclear curbs Οργανισμός Ηνωμένων ΕθνώνΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27107

    [02] Στη Λάρισα ο Α. Τσίπρας

    Πολιτική ομιλία στη Λάρισα πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: "Θέλω εδώ, στην καρδιά της Θεσσαλίας, να αναφερθώ ειδικά στον αγροτικό κόσμο. Επειδή προχθές, στην πολυδιαφημισμένη και άσφαιρη τηλεμαχία των δύο άσφαιρων μονομάχων, είδαμε να ξαναβγαίνει στο προσκήνιο για μια φορά ακόμα η περίφημη εκτροπή του Αχελώου.

    Τόσα χρόνια που γίνεται αυτή η συζήτηση, το μόνο που είδαμε να εκτρέπεται, είναι οι αγρότες που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, οι νέοι που εγκαταλείπουν τα χωριά τους και το μοντέλο ανάπτυξης που γίνεται ολοένα και πιο ανισόρροπο. Και με την πολιτική που ακολουθείται, αν περιμένουμε την εκτροπή του Αχελώου για να ποτιστούν τα χωράφια, δεν θα υπάρχουν πια αγρότες για να καλλιεργούν. Θα έχουν εκτραπεί όλοι. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής, που αντί να στηρίζει τις αναδιαρθρώσεις, αντί να προσανατολίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, αντί να ενισχύει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο, εκτρέπει έναν Αχελώο εθνικών και κοινοτικών πόρων στους μεγαλοεργολάβους, για φαραωνικά έργα που καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο. Και επειδή πολλές φορές βρεθήκαμε στα μπλόκα, ιδιαίτερα με τους νέους αγρότες, που μάχονται για το μέλλον ολόκληρου του αγροτικού κόσμου με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, θέλω να σας πω αυτό: Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στους δικούς σας αγώνες. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στις 4 Οκτωβρίου, θα κάνει ακόμα πιο ισχυρή τη δική σας φωνή".

    Για την Εκτροπή του Αχελώου ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε πως: "Αυτή η πολιτική εκτρέπει έναν Αχελώο εθνικών και κοινοτικών πόρων στους μεγαλοεργολάβους, για φαραωνικά έργα που καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο".

    Για τα stage

    Αναφερόμενος στα προγράμματα stage, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η ΝΔ εφάρμοσε με ζήλο τη σκληρή δεξιά πολιτική της με τα stage. Με το πρόσχημα της κατάρτισης τροφοδότησε την αγορά εργασίας με ανασφάλιστους εργαζόμενους.

    Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε αυτό το αίσχος και τώρα προτείνει όλες οι επιδοτήσεις να διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα. Φαίνεται ότι τα stage είναι νόμιμα και ηθικά για τον ιδιωτικό τομέα αλλά δεν είναι για το δημόσιο.

    Και θέλω εδώ να αναφερθώ ειδικά στα προγράμματα stage. Μια σύγχρονη μορφή ανασφάλιστης εργασίας που επισήμως χαρακτηρίζεται ως κατάρτιση. Και με το πρόσχημα της κατάρτισης, τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με δεκάδες χιλιάδες νέους, ομήρους των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων. Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία οργίασε. Εφάρμοσε με ζήλο τη σκληρή δεξιά πολιτική της. Και μάλιστα αυτή η μορφή ρουσφετιού εξαιρείται από την απαγόρευση προσλήψεων σε προεκλογική περίοδο. Αλλά εκτός από τις προεκλογικές προσλήψεις, σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν έτσι για χρόνια. Που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και δεν έχουν ασφάλιση, ούτε βέβαια και αξιοπρεπή μισθό. Και έτσι γυρνάμε τις εργασιακές σχέσεις ενάμισι αιώνα πίσω.

    Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ τώρα θυμήθηκε να πει ότι αυτό το αίσχος θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Ξεχνώντας βέβαια ότι αυτό το αίσχος, το θεμελίωσαν οι δικές του κυβερνήσεις με νόμους, υπερηφανευόμενες μάλιστα, ότι μεταρρυθμίζουν την αγορά εργασίας. Τώρα, μπροστά στην ανάγκη να φανεί ότι κάνει αντιπολίτευση, καταγγέλλει εργασιακούς μεσαίωνες. Και δεσμεύεται ότι θα τους καταργήσει από τον δημόσιο τομέα και θα τους στρέψει στον ιδιωτικό για να «βοηθήσει» όπως λέει τις επιχειρήσεις. Προφανώς τα stage είναι νόμιμα και ηθικά για τον ιδιωτικό τομέα και όχι για το δημόσιο. Σοβαρή παρέμβαση. Να πάρουμε το κοινωνικό πρόβλημα και να το μετατρέψουμε σε επιδοτήσεις κέρδη των ιδιωτών. Να την πληρώσουν πάλι οι νέοι άνθρωποι. Να γίνουν φτηνό ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό για τράπεζες και πολυεθνικές. Οπού εκτός του ότι τα παιδιά αυτά θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν για 500 ευρώ ανασφάλιστα, εκτός του ότι θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα βουλευτικά γραφεία, ανοίγεται και η τεράστια ευκαιρία να τσακίσουμε εντελώς την αγορά εργασίας. Και να εξαλειφθούν πλήρως οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, αυτό που ονομάζουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 27111

    [03] Στο Φάρο Τυφλών ο Γ. Καρατζαφέρης

    Το "Φάρο Τυφλών Ελλάδας" στην Καλλιθέα επισκέφτηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Κατά την επίσκεψή του, άκουσε τα προβλήματα από τον πρόεδρο του ιδρύματος κι εξέφρασε τη συμπαράστασή του, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία δεν έχει δώσει την πρέπουσα προσοχή και βοήθεια στους τυφλούς, και μίλησε για ανάγκη επίδειξης ευαισθησίας

    Με την πεποίθηση ότι η στέρηση της όρασης δεν σημαίνει και στέρηση ζωής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η πολιτεία δεν έχει δείξει την πρέπουσα βοήθεια και προσοχή, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα άτομα που είχαν μια ατυχία, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση από το κόμμα του για το "Φάρο Τυφλών".

    "Έχω να πω ότι το κόμμα θα συνδράμει με 20.000 ευρώ, κάνοντας 20 σποτ λιγότερα στην τηλεόραση. Οι δύο γιατροί του κόμματος, η κ. Τσικνιά, οφθαλμίατρος, υποψηφία στο Επικρατείας και η κ. Ζαφειράκου, υποψηφία στη Β' Αθηνών, γιατρός, θα μεριμνήσουν να φτάσουν σε σας τα λεφτά, να φτιάξετε τα καλούπια, να βγάλετε τα προϊόντα, να μπορέσει να έρθει ένα πρόσθετο χαμόγελο στα χείλη σας" είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    "Πιστεύουμε ότι, πέρα από όλα τα άλλα, πέρα από την Πολιτική, πέρα από τις κόντρες, πέρα από τις αναμετρήσεις, πρέπει να είμαστε άνθρωποι και να παραμείνουμε άνθρωποι" Γ. Καρατζαφέρης

    Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για απουσία της πολιτείας: "Είναι αλήθεια ότι η Πολιτεία, δεν έχει δείξει την πρέπουσα βοήθεια και προσοχή απέναντι στα άτομα που είχαν μια ατυχία. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε την ανάλογη ευαισθησία γιατί ο κάθε ένας από εμάς, σε προσωπικό επίπεδο, δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει η ζωή αύριο. Πρέπει να δείξουμε ευαισθησία, γιατί αυτά τα παιδιά, έχουν όνειρα, προσδοκίες, και αγωνίες, ενδεχομένως πιο πολλές και πιο μεγάλες από όλους εμάς τους άλλου".

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού περιοδεύει στο Καστελόριζο, τη Ρω και τη Σύρο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27086

    [04] Ο.Π.: Προτεραιότητα το περιβάλλον

    «Οι βΟικολόγοι Πράσινοιβ θα αποτελέσουν πόλο που θα συμβάλλει στην αλλαγή πολιτικής», υπογράμμισε ο επικεφαλής της εκστρατείας, Νίκος Χρυσόγελος, στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    «Το περιβάλλον πρέπει από την πολιτεία, να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης και να υπάρξουν κανόνες για να ζήσουν καλύτερα οι επόμενες γενεές», υποστήριξαν -μεταξύ άλλων- οι βΟικολόγοι Πράσινοιβ.

    «Το δίλλημα στις 4 Οκτωβρίου είναι μία αλλαγή πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος για να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο οι επόμενες γενεές», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στην διακαναλική συνέντευξη των βΟικολόγων Πράσινωνβ.

    Ο κ. Χρυσόγελος έκανε για άλλη μία φορά αναφορά στο «βάζο με το μολυσμένο νερό του ποταμού Ασωπού», που έδειξε στο debate των Αρχηγών και μίλησε για τα δάση.

    Ο επικεφαλής της εκστρατείας των βΟικολόγων Πράσινωνβ, υπογράμμισε το ότι χρειάζονται κανόνες ώστε να διασφαλιστεί μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενεές.

    Είδηση: 27098

    [05] Ληστεία στο S.M. Βασιλόπουλος στην Δάφνη

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 09 2009 17:32

    Στόχος ενός ζεύγους ληστών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και ήταν οπλισμένοι με πιστόλια έγινε το απόγευμα το σουπερμάρκετ "ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" στην περιοχή της Δάφνης. Η ληστεία σημειώθηκε στις 16:00, όταν οι δύο νεαροί κακοποιοί εισέβαλλαν στο κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Ηλιουπόλεως 4. Αφού πρώτα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή των όπλων τους, άρπαξαν από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκαν και στη συνέχει τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Είδηση: 27104

    [06] Μετά την ΒΡ, εξαγοράζεται και η Shell Ελλάς

    Ειδήσεις

    Στον έλεγχο της Motor-Oil περνά το δίκτυο των πρατηρίων καυσίμων της Shell, καθώς και μία σειρά περιουσιακών στοιχείων της πολυεθνικής εταιρίας στην χώρα μας, όπως η SHELL GAS, έναντι τιμήματος 219,1 εκατ. β¬. Η εμπορία αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της SHELL OVERSEAS HOLDINGS LTD.

    Την δραστηριότητα της εμπορίας λιπαντικών με το εμπορικό σήμα SHELL και τις υπηρεσίες παράδοσης λιπαντικών στους διεθνείς πελάτες ναυτιλίας, που δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία, θα εξαγοράσει από την Shell Ελλάς η «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ».

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν το δίκτυο πρατηρίων της BP.

    Στην Motor-Oil το δίκτυο των πρατηρίων καυσίμων της Shell

    Η συμφωνία εξαγοράς των πρατηρίων καυσίμων της Shell ανακοινώθηκε επισήμως και προβλέπει ότι η Motor-Oil εξαγοράζει από την "LTD":

    - τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των -περίπου- 700 πρατηρίων καυσίμων που φέρουν το σήμα της,

    - τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. [Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος],

    - την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα,

    - την αποθήκευση και διανομή χημικών &

    - το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

    Η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας SHELL HELLAS A.E.. Το υπόλοιπο 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της SHELL OVERSEAS HOLDINGS LTD.

    Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διατήρηση του εμπορικού σήματος της SHELL στα πρατήρια καυσίμων που αποτελούν αντικείμενο της συναλλαγής για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.

    Επιπλέον, η Motor-Oil αγοράζει από την SHELL GAS [LPG] HOLDINGS BV το 100% των μετοχών της SHELL GAS A.E.B.E. ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ, εταιρείας μέσω της οποίας ο Όμιλος SHELL δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα. Το τίμημα για την εταιρία υγραερίου συμφωνήθηκε στα 26,5 εκατ. β¬.

    Οι συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και των επιτροπών ανταγωνισμού.

    Η δραστηριότητα της εμπορίας λιπαντικών με το εμπορικό σήμα SHELL δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν το δίκτυο πρατηρίων της BP.

    Στην Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ η πώληση και η εμπορία λιπαντικών της Shell

    Την υπογραφή συμφωνίας με τον Όμιλο Shell, για την αντιπροσώπευση και διανομή στην ελληνική αγορά των λιπαντικών με το σήμα Shell, ανακοίνωσε η εταιρία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία θα εξαγοράσει από την Shell Ελλάς Α.Ε την δραστηριότητα πωλήσεων και εμπορίας λιπαντικών αυτοκινήτου, ναυτιλίας, αεροπορίας και βιομηχανίας.

    Επίσης, θα παρέχει υπηρεσίες παράδοσης λιπαντικών στους διεθνείς πελάτες ναυτιλίας της Shell Marine Products (SMP). Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και υπόκειται στην έγκριση των «Ελληνικών Αρχών Ανταγωνισμού».

    Το τίμημα, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου β¬ 14 εκ. και θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27110

    [07] Κλάπηκε πίνακας του Μαγκρίτ από μουσείο των Βρυξελλών

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 09 2009 15:20

    Ένας πίνακας του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ, με τίτλο "Olympia", του οποίου η αξία εκτιμάται μεταξύ 750.000 και 3 εκατομμυρίων ευρώ, κλάπηκε σήμερα το πρωί από ένα μουσείο των Βρυξελλών, λίγη ώρα αφού είχε ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, ανέφεραν η διεύθυνση του μουσείου και η αστυνομία.

    "Δύο άτομα, το ένα εκ των οποίων ασιατικής καταγωγής, που μιλούσαν το ένα αγγλικά και το άλλο γαλλικά, εισέβαλαν κρατώντας ένα όπλο στο μουσείο λίγο αφού είχε ανοίξει για το κοινό", σήμερα στις 10 το πρωί τοπική ώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντρέ Γκαρίτ, έφορος του Μουσείου Ρενέ Μαγκρίτ.

    Το μουσείο αυτό βρίσκεται σε ένα σπίτι στο Jette, βόρειο προάστιο των Βρυξελλών. Δεν πρόκειται για το μεγάλο μουσείο Μαγκρίτ που μόλις άνοιξε στην πόλη.

    Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ την ώρα της ληστείας δύο επισκέπτες βρίσκονταν στο μουσείο, όπου ο βέλγος ζωγράφος και η σύζυγός του έζησαν για 24 χρόνια.

    "Διέφυγαν με τον πίνακα στην αρχή με τα πόδια, ενώ μετά μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 27092

    [08] Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 09 2009 15:53

    Μια πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς με εμφύτευση βλαστοκυττάρων, έδωσε ελπίδα ζωής σε άνδρα 75 ετών που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας ο οποίος είχε επιπλέον υποστεί πολλά εμφράγματα. Η επέμβαση, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνώς της πανεπιστημιακής κοινότητας, έγινε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης από Έλληνα καρδιοχειρουργό σε συνεργασία με Βρετανό συνάδελφό του. Στον ασθενή τοποθετήθηκε συσκευή μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς του και του εμφυτεύθηκαν με ένεση έξι εκατομμύρια βλαστοκύτταρα.

    Πρόκειται για τον Ιωάννη Μανωλόπουλο, ο οποίος χειρουργήθηκε πριν από δέκα ημέρες, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από ομάδα καρδιοχειρουργών, αποτελούμενη από τους καθηγητές του ΑΠΘ Χρήστο Παπακωνσταντίνου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στίβεν Γουέστμπάι του γαλλικού Πανεπιστημίου Καέν Αντρέ Καγιάτ.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παπακωνσταντίνου, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μηχανική καρδιά και βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα βλαστοκύτταρα, που έχουν ευεργετική δράση στο μυοκάρδιο, βοηθούν στο να κερδίσει χρόνο ο ασθενής και ίσως μελλοντικά να μπορέσει ν' αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά.

    "Στην Ελλάδα έχουμε την τεχνογνωσία να κάνουμε τέτοιου είδους επεμβάσεις και να χρησιμοποιούμε τεχνητές καρδιές σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Το κόνσεπτ αυτής της επέμβασης είναι ότι, με τη χρήση βλαστοκυττάρων που δρουν ευεργετικά στο μυοκάρδιο, δίνεται η δυνατότητα να ξεκουραστεί η καρδιά του ασθενούς και ίσως μελλοντικά να αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά", ανέφερε ο κ Παπακωνσταντίνου.

    Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς εξελίσσεται θετικά.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 27096

    [09] Ανακάλυψε τυχαία κομμάτι μεγάλου θησαυρού

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 09 2009 16:19

    Ένας άνεργος Βρετανός έφερε στο φως, χάρη στον ανιχνευτή μετάλλων του, το σημαντικότερο αγγλοσαξονικό αρχαιολογικό θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με περισσότερα από 1.500 αντικείμενα που περιέχουν πολλά κιλά χρυσού και αργύρου και ήταν θαμμένα σ' έναν αγρό στην Αγγλία, ανακοίνωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες.

    Ο 55χρονος Τέρι Χέρμπερτ ανακάλυψε τον Ιούλιο σ' έναν αγρό του Στάφορντσαϊρ το θησαυρό, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, ενώ εξερευνούσε τον αγρό ενός φίλου με τον ανιχνευτή του -ένα πάθος που έχει εδώ και 18 χρόνια.

    "Οι φίλοι μου της λέσχης (των ανιχνευτών) λένε ότι περίμεναν ότι θα συνέβαινε", δήλωσε.

    Η ανακάλυψή του, η σημασία της οποίας συγκρίνεται με την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμόν, περιέχει διάφορα πολεμικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 84 λαβές σπαθιών και 71 ασπίδες, οι περισσότερες με περίτεχνες διακοσμήσεις.

    Ο θησαυρός περιέχει περίπου 5 κιλά χρυσού, 2,5 κιλά αργύρου και μεγάλη ποσότητα πολύτιμων λίθων. Η εκτίμηση της αξίας του μπορεί να απαιτήσει ένα χρόνο. Τα εύρετρα θα μοιραστούν ο Χέρμπερτ, ο οποίος σκοπεύει να αγοράσει ένα σπίτι, και ο ιδιοκτήτης του αγρού.

    Μια επιλογή από τα αντικείμενα αυτά θα εκτεθεί από την Παρασκευή και ως τις 13 Οκτωβρίου στο μουσείο του Μπέρμιγχαμ.

    "Η ποσότητα του χρυσού είναι εντυπωσιακή, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι η δουλειά των τεχνιτών είναι τέλεια. Είναι ότι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι αγγλοσάξονες σιδηρουργοί, και ήταν καλοί", εξήγησε ο Κέβιν Λίχι, ειδικός στον τομέα.

    "Είναι σαφές ότι (ο θησαυρός) ανήκε στην πολύ υψηλή αριστοκρατία ή στην αγγλοσαξονική βασιλεία. Ανήκε στην ελίτ", προσέθεσε.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 27100

    [10] Ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια της Σελήνης

    Τρεις διαφορετικές αποστολές στη Σελήνη εντόπισαν και κατέγραψαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά της, το οποίο φαίνεται να είναι συγκεντρωμένο στους πόλους της και πιθανόν να σχηματίστηκε από τον ηλιακό άνεμο.Ο Καρλ Πίτερς του πανεπιστημίου Brown στο Ρόουντ Άιλαντ και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα από την πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, με το διαστημικό όχημα "Chandrayaan", και εντόπισαν σπεκτρογραφικά ίχνη νερού. Το νερό εμφανίζει μεγαλύτερη πυκνότητα κοντά στους πόλους της Σελήνης, ανέφεραν.

    Επίσης η Τζέσικα Σάνσαϊν του πανεπιστημίου του Maryland και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη χαρτογράφηση από το διαστημικό όχημα "Deep Impact" για να απεικονίσουν το νερό σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ ο Ρότζερ Κλαρκ του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα σπεκτρόμετρο, το οποίο διαχωρίζει τα κύματα φωτός για να αναλύσει τα στοιχεία και τις χημικές ουσίες που αντανακλώνται σε αυτά- από το διαστημικό σκάφος Cassini- για να αναγνωρίσουν την ύπαρξη νερού.

    Οι εκθέσεις τους θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση "Science" την Παρασκευή.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 27094


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 September 2009 - 16:51:56 UTC