Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνεται η εκλογολογία ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Αναστολή πλειστηριασμών από τις τράπεζες
  • [03] Αμετακίνητοι, παρά τις δεσμεύσεις κτηνοτρόφοι και σταφυλοπαραγωγοί
  • [04] Η ¶. Μέρκελ υποκλίνεται στα θύματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου
  • [05] Με ομόλογα θα καλυφθούν οι οφειλές δημοσίου προς το ΙΚΑ
  • [06] Αθήνα: 2 - 6 Σεπτεμβρίου το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγιεινής
  • [07] 6 Οκτωβρίου κυκλοφορούν παγκοσμίως τα κινητά τηλέφωνα Windows
  • [08] Διεθνής οικονομική κρίση :Τα σύννεφα συνεχίζουν να πυκνώνουν
  • [09] «Σχέσεις καλής γειτονίας» μεταξύ Τουρκίας - Αρμενίας
  • [10] Κατηγορώ Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [11] Συνάντηση Νετανιάχου- Αμπάς υπό τον Ομπάμα θέλει ο Πέρες
  • [12] Εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Siemens ζήτησε ο Ι. Τέντες
  • [13] Φωτιά σε τράπεζα στον Πειραιά

    [01] Εντείνεται η εκλογολογία ενόψει ΔΕΘ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 01 09 2009 18:25

    Θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα διαμορφώσουν τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανέβασε η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη από το βουλευτικό αξίωμα. Η εκλογολογία τραυματίζει και δεν βοηθά την οικονομία φέρεται να ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού στους εκπροσώπους της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κατά τη συνάντησή τους ενόψει της ΔΕΘ. Κανένα σχόλιο και σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες ότι τα επόμενα 24ωρα ο Πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ενώ απέφυγε να σχολιάσει και το μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς και βουλευτές προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

    Ο κ. Αντώναρος καταλόγισε και πάλι ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την προσπάθειά να εκβιάσει όπως είπε εκλογές συνδέοντας τις κάλπες με την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια, ενώ για τις δηλώσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν κρίση και καταλαβαίνουν.

    Ο κ Αντώναρος τόνισε πως πυξίδα για την κυβέρνηση είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος μέσω της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ενώ ξεκαθάρισε πως όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεν συνδέονται με τα εκλογικά σενάρια.

    Ο βουλευτής Αργολίδας, στην επιστολή παραίτησης του, δηλώνει ότι πρόθεσή του είναι να διευκολύνει τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ και του ζητεί να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας.

    Ο κ. Χατζηδάκης, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της ΔΕΘ επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει κανονικά τη δουλειά της, απαντώντας στο ερώτημα περί εκλογών.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης σχολίασε ότι ο Γιάννης Μανώλης δεν νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δήθεν τιμητής της πολιτικής ζωής του τόπου και της παράταξης που τον στήριξε και ότι ενέργησε με προφανώς προσωπικά πολιτικά κίνητρα.

    Ο βουλευτής Αργολίδος επέλεξε για τον εαυτό του ρόλο Ιφιγένειας,δυστυχώς όμως γι αυτόν και την παράταξη, δεν υπάρχει στην ΝΔ Αγαμέμνων τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Τη θέση του Γιάννη Μανώλη στη Βουλή θα πάρει ο πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στην Αργολίδα, Δημήτρης Κρανιάς, ο οποίος θα ορκιστεί το απόγευμα.

    Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς, που φέρεται εκ των βασικών εισηγητών για εκλογές τον Οκτώβριο, σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις του γίνονται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

    Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες και δεν έχει κανένα λόγο να συζητά για εκλογές, είπε στην ΕΡΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε αστειότητες το να λαμβάνονται αποφάσεις για εκλογές, με βάση τα συν και τα πλην της συγκυρίας.

    Αναφορικά με την παραίτηση του βουλευτή Γιάννη Μανώλη η κα. Πετραλιά είπε ότι ο καθένας είναι υπόλογος και υπεύθυνος για τις πράξεις του ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ως την μοναδικό κόμμα στην ΕΕ που κάνει αντιπολίτευση εν μέσω κρίσης.

    ΠΑΣΟΚ

    Στο ΠΑΣΟΚ, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο και εξέτασε τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του χαρακτήρισε τη χώρα ακυβέρνητη με ευθύνη της κυβέρνησης τονίζοντας οτι η μόνη λύση είναι οι εκλογές

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε στη ΝΕΤ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα πηγαίνει στα τυφλά και είναι αδιέξοδος ο δρόμος που ακολουθεί. Πρέπει να αλλάξει πορεία, τόνισε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Για ποιον ανασχηματισμό μου μιλάτε; Σκέφτεστε εσείς κάποια μετακίνηση υπουργού που θα μπορούσε να δώσει μια νέα ελπίδα στον κόσμο, που θα μπορούσε να εγγυηθεί αλλαγή πολιτικής και αλλαγή πορείας του τόπου; Γι' αυτό σας λέω, η χώρα έχει ανάγκη από καθαρή λύση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τον κ. Καραμανλή.

    ΚΚΕ

    Σχετικά με την προετοιμασία του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της δεν είναι σε ετοιμότητα, αλλά σε δράση πολιτική, εκλογική, για την ανάπτυξη και την ένταση των αγώνων.

    «Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός, είτε οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβρη, είτε γίνουν τον Δεκέμβρη, είτε το Μάρτη, είτε δεν γίνουν τον Μάρτη. Για εμάς οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα βήμα πίσω, γιατί η στασιμότητα είναι ένα βήμα πίσω, μπορεί να οδηγήσουν και σε ένα βήμα μπροστά.

    ΣΥΝ

    Οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση μόνο στο βαθμό που θα διαμόρφωναν νέους πολιτικούς συσχετισμούς, ικανούς να επιφέρουν μια ριζική αλλαγή στην πορεία της χώρας, ανέφερε ο ΣΥΝ.

    Μιλώντας σήμερα στο ΜΕΓΚΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι από την κρίση ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν ενισχυμένοι, ενώ τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες και τα αξιώματα.

    ΛΑΟΣ

    Σε σημερινή δήλωση του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης είπε: «Κινδυνεύει όλος ο πολιτικός κόσμος από την σήψη που έχει καταβάλει την ΝΔ. Πριν βρεθούμε σε χειρότερα, καλώ τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009. Κάθε ημέρα που περνά δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τον τόπο».

    Η δήλωση παραίτησης του Γιάννη Μανώλη

    Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβασε και στο εσωτερικό της Ν.Δ η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη από το βουλευτικό αξίωμα. Ο βουλευτής Αργολίδας εξήγησε ότι πρόθεσή του είναι να διευκολύνει τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ και του ζητεί να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης σχολίασε ότι ο Γιάννης Μανώλης δε νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δήθεν τιμητής της πολιτικής ζωής του τόπου και της παράταξης που τον στήριξε και ότι ενήργησε με προφανώς προσωπικά πολιτικά κίνητρα.

    Στην επιστολή παραίτησης του από το βουλευτικό αξίωμα, που παρέδωσε, αμέσως μετά τον Κ. Καραμανλή στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο Γιάννης Μανώλης αναφέρει εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:

    «Παραιτούμαι, Α) Για να θυμίσω ότι υπάρχουν στο λεξιλόγιο και οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση σε υπουργούς και πολιτικούς οι οποίοι διαχρονικά και διακομματικά αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για σκάνδαλα, ανεπάρκειες και γκάφες τις φορτώνουν με ευκολία σε δημόσιους λειτουργούς και ιεραρχικά κατώτερους υπαλλήλους.

    Β) Γιατί διαφωνώ με την ένοχη σιωπή του πολιτικού συστήματος στις καταγγελίες για χρηματισμό κομμάτων, υπουργών και βουλευτών» (πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση «Ζήμενς»).

    Γ) Γιατί διαφωνώ με την επίθεση απαξίωσης που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι στα πλαίσια του Συντάγματος λένε αλήθειες που ενοχλούν και ψηφίζουν κατά συνείδηση την ίδια στιγμή που η πολιτική και η εκδοτική εξουσία προστατεύουν γόνους πολιτικών τζακιών που τα ονόματα τους εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων».

    Δ) Γιατί δεν συμφωνώ με το καθεστώς ατιμωρησίας και προστασίας που παρέχουν διατάξεις νόμων όπως αυτές περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικής ασυλίας σε πολιτικούς που μπήκαν στη πολιτική για να πλουτίσουν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων».

    Ε) Γιατί πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση και ενώ το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, έχει αποτύχει να βελτιώσει τη θέση της χώρας και των πολιτών τηςβ¦

    Αντίθετα, στο διάστημα αυτό διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες συρρικνώθηκε δραματικά η μεσαία τάξη, αυξήθηκε η φτώχια, η ανεργία , η φοροδιαφυγή, ενώ ενισχύθηκαν προκλητικά ακόμα και με χαριστικές ρυθμίσεις τα κέρδη τραπεζών και νταβατζήδων. Παράλληλα, τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που κυριαρχούν στη δημόσια διοίκηση δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των πολιτών».

    «Γι' αυτούς και πολλούς άλλους λόγους παραιτούμαι, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και επειδή θέλω να μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο χωρίς να ακούω πίσω μου πικρόχολα σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εμάς τους πολιτικούς, με την ελπίδα να σταματήσει κάποτε ο κατήφορος και η απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος».

    Είδηση: 26285

    [02] Αναστολή πλειστηριασμών από τις τράπεζες

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 01 09 2009 17:05

    Η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι 31/12/2009 για χρέη έως 200.000 ευρώ αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το πρωί της Τρίτης. Το υπουργείο προωθεί τη σχετική ρύθμιση, ενώ στη συνάντηση των δύο πλευρών συζητήθηκε και το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Επίσης, συνεδρίασε και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για την ΔΕΣΦΑ. Στο μεταξύ, καθοριστική για τις οικονομικές εξελίξεις αναμένεται η αυριανή συνάντηση του Γιάννη Παπαθανασίου με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, για το ενδεχόμενο να δοθεί χρονική παράταση προσαρμογής του ελλείμματος στα όρια που θέτουν οι Βρυξέλλες.

    Αναφορικά με τις ακάλυπτες επιταγές, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι προκειμένου αφενός να περιοριστούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές και αφετέρου να προστατευθούν όσοι επιχειρηματίες λάβουν επιταγές οι οποίες στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι είναι ακάλυπτες

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες, το υπουργείο Οικονομίας προωθεί ρύθμιση για την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του, η οποία θα κατατεθεί στο άμεσο μέλλον για ψήφιση στη Βουλή και θα προβλέπει την πληρωμή του 30% ταυτόχρονα με τη δήλωση και την εξόφληση του υπολοίπου σε δύο μηνιαίες δόσεις.

    Συνεδρίαση ΔΕΑ

    Την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για την ανάληψη των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Δικτύου Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.)» απ' ευθείας από τους μετόχους της ΔΕΠΑ Α.Ε. κατά την υφιστάμενη σήμερα αναλογία, αποδέχτηκε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

    Σημειώνεται πως απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου με τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.

    Επίσης η ΔΕΑ αποφάσισε να εξετάσει περαιτέρω τις μεθόδους που παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εν λόγω εταιρείες. Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους τους.

    Με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζονται για την ελληνική οικονομία: η απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τον όμιλο της ΔΕΠΑ διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, η επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου μέσω της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης ανεβάζει τον πήχη για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εξασφαλίζονται πρόσθετοι πόροι για το Δημόσιο και μέσω του ΔΕΣΦΑ το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο επί του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, όπως και επί των εγκαταστάσεων στη νήσο Ρεβυθούσα. Από την υποδομή αυτή, αφενός εξυπηρετούνται οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, αφετέρου επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Παράταση για το έλλειμμα ζητά η Αθήνα

    Είδηση: 26276

    [03] Αμετακίνητοι, παρά τις δεσμεύσεις κτηνοτρόφοι και σταφυλοπαραγωγοί

    Κοινωνία

    Δέσμευση, ενώπιων των εκπροσώπων των αμπελουργών και οινοποιών που την Δευτέρα απέκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας την εθνική οδό στα Τέμπη, ότι θα δοθεί λύση στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, έδωσε ο γ.γ του υπουργείου Οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή δύσπιστοι στις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ρητή δέσμευση για το θέμα της απόσταξης και υποσχέσεις για τα άλλα τρία καυτά αιτήματα του κλάδου, στο πλαίσιο της εθνικής συνδρομής για την ενιαία ενίσχυση, την άτοκη χρηματοδότηση των ΕΑΣ και τη νέα απόσταξη απέσπασαν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου του αμπελουργικού κόσμου στη συνάντηση που είχαν με τον Ιωάννη Σιδηρόπουλο.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους της ΚΕΟΣΟΕ, των οινοποιητικών ΕΑΣ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΚΣΟΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ομοσπονδίας Ηρακλείου που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ότι η απόφαση για την απόσταξη θα ληφθεί εντός της ημέρας.

    Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, όπου τονίστηκε ότι η καθυστερημένη απόφαση για την απόσταξη δεν εκτονώνει την κρίση στον κλάδο. Ήδη ο τρύγος σε πολλές περιοχές είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί, πολλές ενώσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς και οι αμπελουργοί ζουν σε απόλυτη αβεβαιότητα καθώς δεν διαφαίνεται καμιά διασφάλιση του εισοδήματός τους.

    Πάντως, παρά τις δεσμεύσεις, οι αγροτικές οργανώσεις και οι αμπελουργοί παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, μέχρι την συνάντησή τους με τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας την προσεχή Τετάρτη, και τη νέα σύσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.

    Αμετακίνητοι οικτηνοτρόφοι

    Την ίδια ώρα, "εμπαιγμό" χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. "Καμία ενίσχυση ή διευκόλυνση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους δεν χορηγείται στους Έλληνες κτηνοτρόφους", επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ, "αλλά απλά αναδιανέμονται τα χρήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων προερχόμενα από τις άμεσα ενισχύσεις".

    Οι κτηνοτρόφοι ζητούν "πραγματικές" όπως τις χαρακτηρίζουν, ενισχύσεις επισημαίνοντας ότι η υπερχρέωση προς τις Τράπεζες είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και των μειωμένων τιμών πώλησης, η ανάγκη για αγορά ζωοτροφών είναι άμεση και επιτακτική.

    Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι ζητούν: τα δάνεια, ληγμένα και άληκτα των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων προς όλες τις τράπεζες να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Η ρύθμιση να αφορά χρέη έως 500 χιλ. β¬ και με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις που θα υπαχθούν σε αυτήν θα λειτουργούν τα 2 τελευταία χρόνια.

    Το κράτος να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τα 300 εκ.β¬ που δόθηκαν ως δάνεια στους κτηνοτρόφους το 2007 και η αποπληρωμή τους αρχίζει στο τέλος του 2009 και να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων ύψους 250 εκ. β¬ η οποία αντιστοιχεί στο 50% της αποζημίωσης που δόθηκε στη φυτική παραγωγή, γιατί μαζί με τη φυτική ζημιώθηκε και η ζωική παραγωγή.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26293

    [04] Η ¶. Μέρκελ υποκλίνεται στα θύματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου

    Ειδήσεις

    Με την επίθεση της στην Πολωνία πριν από 70 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, η Γερμανία άνοιξε το πιο τραγικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βέστερπλάτε κοντά στο Γκντάνσκ, στην Πολωνία.

    Η κα. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι "υποκλίνεται" στα περίπου "60 εκατομμύρια" θύματα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου που άρχισε από την Γερμανία.

    Η ειρηνική μεταμόρφωση της Ευρώπης μετά τον "τρόμο και την βία" του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου είναι "θαύμα", τόνισε ακόμη στην ομιλία της η γερμανίδα Καγκελάριος.

    Είδηση: 26294

    [05] Με ομόλογα θα καλυφθούν οι οφειλές δημοσίου προς το ΙΚΑ

    Ειδήσεις

    Με την έκδοση ομολόγων θα καλύψει το δημόσιο το 80% των οφειλών του προς το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν από κοινού κατά την συνάντησή τους οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης Συγκεκριμένα, αυτό αποφάσισαν οι Γ. Παπαθανασίου και Φ. Πετραλιά, στο πλαίσιο της προώθησης της νομοθετικής ρύθμισης για την έκδοση ομολόγων τα οποία θα καλύψουν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

    Είδηση: 26295

    [06] Αθήνα: 2 - 6 Σεπτεμβρίου το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγιεινής

    Στρεσσογόνο παράγοντα για όλο τον πληθυσμό της Γης αποτελεί η οικονομική κρίση. Μάλιστα όσοι είναι πιο ευάλωτοι (π.χ. άνθρωποι με ευαίσθητη σωματική ή ψυχική υγεία, ηλικιωμένοι, φτωχοί, γυναίκες, άνεργοι κλπ) κινδυνεύουν περισσότερο και είναι φυσικό η ψυχιατρική νοσηρότητα αλλά και η ψυχολογική δυσφορία να αυξάνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι Γενικοί Γιατροί, (που είναι, μαζί με τους επισκέπτες υγείας, οι κύριοι φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα ψυχικά νοσήματα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την πάθηση που οδηγεί συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη στην αυτοκτονία, δηλαδή την κατάθλιψη.

    Αυτά τονίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Αθήνα ( 2 με 6 Σεπτεμβρίου) του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ψυχικής Υγιεινής.

    Το Συνέδριο διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής και είναι υπό την Αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

    Τονίστηκε δε ιδιαίτερα πως το Συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ψυχική υγεία του πληθυσμού παγκοσμίως, αφού όταν υπάρχει οικονομική δυσπραγία, οι πρώτες υπηρεσίες που θίγονται είναι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή είναι διαπίστωση με παγκόσμια εμβέλεια.

    Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η αντιφατική στάση που υιοθετείται παγκοσμίως σε σχέση με αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο κάτω από συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας να αποστερούνται των δυνατοτήτων προστασίας τους, πρόληψης και θεραπείας. Το αντίθετο ακριβώς θα έπρεπε να γίνεται και αυτή είναι η επιστημονική επιταγή στην παρούσα συγκυρία.

    Σήμερα από τα 450 εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικό νόσημα παγκοσμίως, λιγότεροι από τους μισούς υποβάλλονται σε θεραπεία. Μάλιστα σε πολλές φτωχές, «αναπτυσσόμενες» χώρες υπάρχουν μόνο ένας ή δύο ψυχίατροι για ολόκληρο τον πληθυσμό και σε πολλές «αναπτυγμένες» χώρες περιορίστηκαν τα κονδύλια για στελέχωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

    «Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ανατραπεί και θα πρέπει όλοι να εργασθούν για τη δημιουργία ενός προσωποκεντρικού (person-centered) κατάλληλου (appropriate) οικονομικά προσεγγίσιμου (affordable) και προσιτού (accessible) συστήματος υγείας που να μεριμνά για τη σωματική και την ψυχική υγεία των πολιτών (ολιστική, συνολική προσέγγιση β holistic)» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και υπεύθυνος για την περιοχή της Ευρώπης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26296

    [07] 6 Οκτωβρίου κυκλοφορούν παγκοσμίως τα κινητά τηλέφωνα Windows

    Η Microsoft θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως από τις 6 Οκτωβρίου μια σειρά κινητών τηλεφώνων Windows, σε συνεργασία με περίπου 20 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και εταιρείες εξοπλισμού, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

    Η κυκλοφορία των κινητών τηλεφώνων Windows στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα γίνει σε συνεργασία με 16 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και 7 εταιρείες εξοπλισμού: HTC, Acer, LG, Samsung, Sony-Ericsson, HP και Toshiba.

    Τα νέα αυτά κινητά τηλέφωνα θα είναι εξοπλισμένα με το Windows Mobile 6,5, το νέο σύστημα πλοήγησης της Microsoft για τα "smartphones", τα κινητά τηλέφωνα που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπως είναι το iPhone της Apple ή το Blackberry του καναδικού ομίλου Research in Motion (RIM).

    Είδηση: 26292

    [08] Διεθνής οικονομική κρίση :Τα σύννεφα συνεχίζουν να πυκνώνουν

    Ειδήσεις

    Η στρατιά των ανέργων στην ευρωζώνη ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια.

    Με το κύμα απολύσεων του Ιουλίου η ανεργία θέριεψε σε μηνιαίο επίπεδο πρωτοφανές από το 1999 πλήττοντας το 9,5 % του εργατικού δυναμικού στη ζώνη του ευρώ. Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Ένωση 21,8 εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά χωρίς να βρίσκουν.

    Η κρίση στον τουρισμό συνέβαλε στη νέα εκτίναξη της ανεργίας στο 18,5% στην Ισπανία .Τέσσερις στις δέκα θέσεις εργασίας για 25χρονους πτυχιούχους δεν υπάρχουν πια.

    Το αντίδοτο του Βερολίνου στις απολύσεις, δηλαδή οι περικοπές ωρομισθίου αντί κατάργησης θέσεων ,δεν μπόρεσε να τιθασεύσει την ανεργία στην Γερμανία. Ούτε και στη Γαλλία σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Το φάντασμα της ρευστότητας υπενθυμίζει η πρώτη ευρωπαϊκή χρεοκοπία του φθινοπώρου.

    Αυστρία: τελος για την skay europ

    Οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιβάτες της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας skay europ έμειναν άνεργοι. Χιλιάδες επιβάτες έχουν αποκλειστεί στην Ευρώπη μετά την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας .

    Χιλιάδες επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Sky Europe βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της εταιρείας αυτής χαμηλού κόστους και τη ματαίωση όλων των πτήσεών της χθες, Δευτέρα, το βράδυ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ρόλαντ Σραντζ.

    Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν μπορεί να λάβει κάποιο μέτρο για την επιστροφή των επιβατών της στις χώρες τους. "Μια αεροπορική εταιρεία που χρεοκοπεί δεν μπορεί να διαπραγματευθεί συμφωνίες", αιτιολογήθηκε, σε ερώτηση που του υπεβλήθη από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

    Ωστόσο οι Αυστριακές Αερογραμμές (Austrian Airlines) πρότειναν στους επιβάτες της SkyEurope που έχουν αποκλειστεί τη μεταφορά τους στη Βιέννη έναντι του συμβολικού ποσού των 150 ευρώ.

    Η προσφορά αυτή ισχύει για τους προορισμούς που εξυπηρετεί και η Austrian Airlines: ¶μστερνταμ, Αθήνα, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Ντουμπρόβνικ, Λάρνακα, Νίκαια, Παρίσι, Σόφια και Σπλιτ.

    Πριν από την πτώχευσή της, η Sky Europe είχε ήδη ακυρώσει χθες τις πτήσεις της που αναχωρούσαν από τα αεροδρόμια της Μπρατισλάβα και της Πράγας.

    Η εταιρεία αυτή, η οποία ιδρύθηκε το 2001 από αυστριακούς επενδυτές, δεν κατέγραψε ποτέ κέρδη στα 6 χρόνια της λειτουργίας της. Εξυπηρετούσε περίπου 30 προορισμούς με πτήσεις της από τη Μπρατισλάβα, την Πράγα και τη Βιένη.

    Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης επισκιάζονται Επίσης στο 9,5% παραμένει το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες .

    ΗΠΑ: Η Walt Disney θα αγοράσει για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το "βαρύ πυροβολικό" των κόμικς.

    Ο αμερικανικός όμιλος των MME Walt Disney θα αγοράσει στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εταιρεία Marvel Entertainment, το "βαρύ πυροβολικό" στον τομέα των "κόμικς" και του κινουμένου σχεδίου, καθώς πολλά από τα "κόμικς" της εταιρείας αυτής έχουν ήδη κάνει τεράστια επιτυχία στον χώρο του κινηματογράφου, όπως το Spider man (άνθρωπος αράχνη) ή το iron man (άνθρωπος από ατσάλι).

    "Αυτή η εξαγορά θα συνδυάσει το ισχυρό όνομα της Marvel και τον παγκόσμια αναγνωρισμένο κατάλογο της με τους χαρακτήρες όπως οι iron Man, spider Man, X-men, Captain America, Fantastic Four, Thor με τις δημιουργικές ικανότητες της Ντίσνεϊ", υπογράμμισαν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση οι δυο όμιλοι.

    H Disney επίσης θεωρεί στρατηγικής σημασίας την ένταξη της Marvel στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων στον τομέα της ψυχαγωγίας και σε μια δομή επιχείρησης που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της αξίας των δημιουργικών της περιουσιακών στοιχείων με πολλαπλές πλατφόρμες μετάδοσης.

    "H Disney είναι η τέλεια δομή για τον φανταστικό κατάλογο των ηρώων της Marvel, καθώς είναι δεδομένη η ικανότητά της να αναπτύσσει την δημιουργία των περιεχομένων και των δραστηριοτήτων εξασφαλίζοντάς τα με τα πνευματικά της δικαιώματα", υπογραμμίζει την ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής της Marvel Αϊκ Περλμάτερ.

    Ελλάδα: Απώλειες για επτά στις δέκα βιομηχανίες το α΄ εξάμηνο

    Μόνο τρεις στις δέκα βιομηχανίες του Χρηματιστηρίου μπόρεσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 να βελτιώσουν, οριακά έστω, τα καθαρά αποτελέσματά τους, είτε αυξάνοντας τα κέρδη τους είτε περιορίζοντας τις ζημιές τους. Παρ' όλο που τα συνολικά καθαρά κέρδη του βιομηχανικού τομέα εμφανίζονται αυξημένα κατά 9,6%, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (70%) παρουσιάζει είτε μείωση κερδών είτε αύξηση ζημιών, καθώς και αντιστροφή του καθαρού αποτελέσματός τους από θετικό σε αρνητικό. Μία στις δύο βιομηχανίες ήταν ζημιογόνος.

    Η προαναφερθείσα αύξηση κατά 9,6% των συνολικών καθαρών κερδών οφείλεται στη θεαματική αντιστροφή των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, η οποία βελτίωσε κατά 538 εκατ. ευρώ το καθαρό αποτέλεσμά της και με την υψηλή κερδοφορία της συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας. Εάν εξαιρεθεί η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, τα συνολικά καθαρά κέρδη του βιομηχανικού τομέα είναι μειωμένα κατά 30%.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

    Αναλυτικότερα, οι 108 βιομηχανικές και εμποροβιομηχανικές εταιρείες του τομέα, συμπεριλαμβανομένων εννέα συμμετοχικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία, στην πλειονότητά τους είχαν σημαντικές απώλειες τζίρου, λειτουργικών κερδών και καθαρών κερδών, σε βαθμό που καταδεικνύει ότι ο βιομηχανικός τομέας της χώρας υφίσταται εντονότερα από κάθε άλλον τομέα οικονομικής δραστηριότητας τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Βελτίωση των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων πέτυχαν μόνο 23 επιχειρήσεις (21%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 85 (79%) οι οποίες οδηγήθηκαν σε περιορισμό τους. Αρνητικό πρόσημο έχουν τα λειτουργικά αποτελέσματα 29 εταιρειών (27%).

    Σε ποσοστό 70% οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη, αυξημένες ζημιές ή και αντιστροφή θετικού καθαρού αποτελέσματος σε αρνητικό. (75 εταιρείες). Εξαιρουμένης της ΔΕΗ τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στο επίπεδο των 511,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2009 έναντι 731 εκατ. ευρώ το ίδιο εξάμηνο του 2008, δηλαδή είναι μειωμένα κατά 219,5 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 30% σε ποσοστό. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση καθαρών κερδών σε κλαδικό επίπεδο κατεγράφη στον κλάδο των επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων.

    Είδηση: 26289

    [09] «Σχέσεις καλής γειτονίας» μεταξύ Τουρκίας - Αρμενίας

    Ειδήσεις

    Σχέσεις καλής γειτονίας με την Αρμενία επιδιώκει η Τουρκία η οποία προωθεί την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων. «Το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα δύο πρωτόκολλα, που μονογραφήθηκαν μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση των συνόρων.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε πως «πρόκειται για μακρόχρονη διαδικασία, η οποία όμως θα ξεκινήσει με ένα πρώτο βήμα». Σε ερώτηση αν αυτό το βήμα είναι η αναγνώριση των συνόρων, απάντησε πως «ναι, τα σύνορα είναι σημαντικό σημείο. Το σημαίνον είναι η αναγνώριση των συνόρων στη βάση των παραμέτρων, που απορρέουν από τη συμφωνία του Καρς. Αν δεν υπάρξει αυτό, δεν μπορεί να γίνει λόγος για σχέσεις γειτονίας».

    Στο πρωτόκολλο περί σύναψης διπλωματικών σχέσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι δύο πλευρές δεσμεύονται για άλλη μια φορά, ώστε στις διμερείς και διεθνείς τους σχέσεις, να μην παραβιάζουν την ισότητα και την κυριαρχία, να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης πλευράς και να σέβονται την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων. Λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της δημιουργίας και διατήρησης κλίματος ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και του γεγονότος ότι η αποχή από χρήση απειλής βίας και βίας είναι σημαντική για την υποστήριξη της ειρήνης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ενώ επιβεβαιώνουν την αμοιβαία αποδοχή των μεταξύ τους συνόρων, όπως αυτά καθορίστηκαν με τις σχετικές συμφωνίες του διεθνούς δικαίου».

    Σχετική δήλωση έκανε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως: «Το πρωτόκολλο δεν θα τεθεί σε ισχύ προτού εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση».

    Αζερμπαϊτζαν

    Σε απάντηση της κοινής δήλωσης Τουρκίας και Αρμενίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελχάν Πολίχοφ, ανέφερε ότι «ουδείς περιμένει από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία αν δεν επιλυθεί η διαμάχη για το ζήτημα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

    Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία, γύρω από την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Η ΕΕ χαιρετίζει την συμφωνία Τουρκίας-Αρμενίας

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και της Αρμενίας για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά από εχθρότητα δεκαετιών μπορεί να προάγουν την "ειρήνη και ασφάλεια" στο Νότιο Καύκασο.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία σε μία ταχεία και σταθερή εφαρμογή των πρωτοκόλλων για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων. Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο", δήλωσε η Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ,επίτροπης της ΕΕ αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις.

    Είδηση: 26288

    [10] Κατηγορώ Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 01 09 2009 18:23

    Στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σήμερα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε οτι το συμφέρον της χώρας επιτάσσει άμεσες εκλογές και οτι έχει εξαντληθεί η υπομονή του ελληνικού λαού και κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι κατέστρεψε και αυτά που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ.

    "Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα κρατήσει. Το συμφέρον της χώρας είναι άμεσες εκλογές γι' αυτό τις έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σημερινη, υπό την προεδρία του συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "δυστυχώς ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να κάνει ταυτόχρονα εκλογές και ευρωεκλογές και με αμοιβαία δέσμευση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν η χώρα δεν θα είχε το παραμικρό κόστος.Παίρνει τις αποφάσεις του με μόνο γνώμονα τις εσωκομματικές ισορροπίες,όχι το συμφέρον του τόπου".

    "Ο πρωθυπουργός έχει εξαντλήσει την υπομονή του ελληνικού λαού,ακόμα δε κι ένας ανασχηματισμός θα έβρισκε τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας, η οποία δεν μπορεί να περιμένει άλλο" Γ.Παπανδρέου

    "Η πολιτική μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια μάχη μεταξύ δύο κομμάτων ή μεταξύ δύο αρχηγών.Είναι μια μάχη μεταξύ δύο αντιλήψεων για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι μια μάχη που πηγάζει από διαφορετικές ιστορίες,διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ιστορίες για την Ελλάδα και για τις δυνατότητες του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Τόνισε δε πως "είναι μια μάχη που θα ορίσει αν θα δημιουργήσουμε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας ή θα συνεχίσουμε να γκρεμίζουμε και να τρώμε από τα έτοιμα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι "όχι μόνο δεν συνέχισε το μεγάλο έργο που άφησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέστρεψε και αυτά που είχαμε δημιουργήσει:Κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό, δύναμη της οικονομίας, κοινωνικό κράτος, θεσμούς, δομές και υποδομές".

    Η κυβέρνηση, είπε,"δεν σεβάστηκε τον πολίτη, τον ηλικιωμένο, τον μαθητή, τον πυροσβέστη, την αξιοκρατία, την δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, το μόχθο του Έλληνα, τα ασφαλιστικά του ταμεία, τον πλούτο της χώρας, τα δάση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι "η συναίνεση δεν χτίζεται πάνω σε άγραφα χαρτιά και σε πολιτικές που ζημιώνουν τον τόπο, χρειάζεται μια ηγεσία που γνωρίζει τα προβλήματα και έχει τόσο σχέδιο εξόδου από την κρίση, όσο και γνώση του που και πως πρέπει να επενδύσει".

    Τόνισε δε πως "η νίκη μας δεν θα κριθεί μόνο από τα ποσοστά, αλλά και από το πόσο θα έχουμε προετοιμάσει τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι της προσπάθειας που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα" και επεσήμανε ότι "η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και στα μικροκομματικά της αδιέξοδα.Καταδικάστηκε γιατί απέτυχε ολοκληρωτικά και η οικονομική της διαχείριση.Η σημερινή κυβέρνηση δεν ασχολείται με την κρίση που περνά η χώρα, αλλά με τη δική τους εσωτερική κρίση,γι' αυτό μόνη λύση για τον τόπο είναι οι εθνικές εκλογές".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το Κίνημα θα αναδείξει το δικό του υπεύθυνο και εφαρμόσιμο σχέδιο απέναντι στην "ανερμάτιστη συρραφή πελατειακών διευθετήσεων της ΝΔ" και πρόσθεσε ότι το Κίνημα συνδύασε το προηγούμενο διάστημα αντιπολίτευση και προγραμματικές θέσεις.

    "Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία της πολιτικής και συνθήκες διαφάνειας στο δημόσιο βίο της χώρας", είπε.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά στο πλαίσιο του πολιτικού του σχεδιασμού, θέτοντας "το πολιτικό πλαίσιο για την πορεία της χώρας και το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών,απαντώντας στην τελευταία παρουσία της απερχόμενης κυβέρνησης στην ΔΕΘ με πολιτική εξόρμηση το επόμενο Σαββατοκύριακο και παρουσιάζοντας στην ΔΕΘ το προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας,ανάταξης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση".

    "Στην προσπάθεια αυτή, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται ενωμένο, αποφασισμένο και με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης του απέναντι στον λαό και στον τόπο", κατέληξε.

    Είδηση: 26287

    [11] Συνάντηση Νετανιάχου- Αμπάς υπό τον Ομπάμα θέλει ο Πέρες

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστίνιου προέδρου υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαδικασίες προανήγγειλε ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον Πέρες, υπάρχουν σχέδια για μία συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να συζητηθεί το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών που βρίσκονται σε τέλμα.

    «Νομίζω ότι θα συναντηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Ομπάμα θα προεδρεύσει της συνάντησης και νομίζω ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ευκαιρία να αποφασίσουν για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πέρες διευκρινίζοντας ότι δεν θα αποτελέσει μέρος των συνομιλιών η Χαμάς, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν σχολίασε τη δήλωση του προέδρου Πέρες.

    Ο Αμπάς έχει αποκλείσει επανάληψη των συνομιλιών με το Ισραήλ μέχρι ο Νετανιάχου να δεσμευθεί για πλήρες πάγωμα των εποικισμών, όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης» που καταρτίστηκε το 2003 με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

    Ο Πέρες είπε ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία προσθέτοντας όμως ότι το θέμα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα. Προέτρεψε επίσης όλες τις πλευρές να διευρύνουν το φάσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή πέρα από το θέμα του εποικισμού.

    «Στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει λύση και για αυτό», είπε ο Πέρες, ο οποίος τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πείσεις το δικό σου λαό να κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις, να πάρει τόσο μεγάλα ρίσκα. Ωστόσο το καθήκον ενός ηγέτη είναι να προχωράει μπροστά», είπε προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου γνωρίζει τι πρέπει να γίνει».

    «Ξέρει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής ή άλλης εναλλακτικής λύσης πέραν αυτής της σύναψης ειρήνης. Το ξέρει, πρέπει να το κάνει, απλώς δεν είναι εύκολη υπόδειξη», είπε ο Πέρες.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει ζητήσει από το Ισραήλ να παγώσει την εποικιστική του δραστηριότητα, δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι η κυβέρνησή του διαβλέπει κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα των ισραηλινών εποικισμών.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26282

    [12] Εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Siemens ζήτησε ο Ι. Τέντες

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 01 09 2009 18:13

    Για την πρότασή του να οριστεί Εφέτης Ανακριτής στην υπόθεση της Siemens Hellas, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τέντες, ενημέρωσε τον κ. Δένδια ότι με έγγραφό του ζήτησε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Φώτη Μακρή να υποβάλει αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας του Εφετείου, με θέμα τον ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Siemens Hellas, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Ντίνος Ρόβλιας

    Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις δικονομικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η κυβέρνηση αυτό που ήθελε το έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007 και την απόκρυψη της αλήθειας.

    Οι μέχρι τώρα εξελίξεις της υπόθεσης ήταν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της ΝΔ. Η ΝΔ κρύβεται πίσω από αυτές. Τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα από τώρα και στο εξής μικρή έχουν σημασία και αξία".

    Είδηση: 26279

    [13] Φωτιά σε τράπεζα στον Πειραιά

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13:10 φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο υπόγειο του υποκαταστήματος της ALPHA τράπεζας στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 156 στο κέντρο του Πειραιά. Στο σημείο έχουν σπεύσει και δίνουν μάχη προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες 21 άνδρες της πυροσβεστικής με 7 οχήματα.

    Είδηση: 26277


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 September 2009 - 16:58:08 UTC