Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ΤΕΜΠΜΕ ο πρωθυπουργός
  • [02] Οξυνέται η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • [04] Εξίσωση ορίων ηλικίας ζητά η ΕΕ
  • [05] Ταλαιπωρία εν πλω για 1.308 επιβάτες
  • [06] Άποροι πολυτελείαςβ¦ αλά ιταλιάβ¦
  • [07] Ρωσική τέχνη στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Έχασαν τη ζωή τους σε ακυβέρνητο σκάφος
  • [09] ΓΣΕΕ: συναντήσεις με πολιτικούς φορείς
  • [10] Ομιλία της Α. Παπαρήγα στην Καισαριανή
  • [11] Ιδρύεται πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδος
  • [12] Η υποδοχή ήρωα στον Μεγκράχι πληγώνει β¦
  • [13] Κατατέθηκε η τροπολογία για την απασχόληση 20.000 ανέργων στου ΟΤΑ
  • [14] Πολυμέτωπη μάχη με τις πυρκαγιές ανά την Ελλάδα
  • [15] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις στο Γκρόζνι
  • [16] Ανακαλύφθηκαν νέες κρύπτες της ΕΤΑ στη Γαλλία
  • [17] Τσετσένοι αυτονομιστές χτύπησαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Σιβηρία
  • [18] Πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης σε κρουαζιερόπλοιο

    [01] Στο ΤΕΜΠΜΕ ο πρωθυπουργός

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 08 2009 16:47

    "Απαντάμε στην κρίση με έργα και όχι με λόγια". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης της ρευστότητας στην αγορά, τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 47.000 δάνεια ύψους 4,6 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις να φθάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ καθώς και ότι η χώρα μας, όπως και άλλες ισχυρότερες οικονομίες, πορεύεται σε ένα διεθνές περιβάλλον δύσκολο με μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης, αυξημένα ελλείμματα και αύξηση της ανεργίας.

    Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής, κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο ΤΕΜΠΜΕ ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του Ταμείου Νίκο Δομένικο και τον γενικό διευθυντή Νίκο Τριτάρη για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

    Στις δηλώσεις, εξήρε το έργο που παράγεται στο ΤΕΜΠΜΕ και τόνισε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, και ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής, έλαβε πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα αναγκαία μέτρα και πέτυχε την έγκριση προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

    Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 47.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δώσαμε ανάσα ρευστότητας σε 47.000 μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε πάνω από 195.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως δεν εφησυχάζουμε».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του προγράμματος και το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα 80.000 επιχειρήσεων.

    Αν χρειαστεί θα λάβουμε και άλλα μέτρα στο πλαίσιο του ρεαλισμού και των δυνατοτήτων της οικονομίας, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι με λόγια στις προκλήσεις της κρίσης, η οποία όπως είπε, οδήγησε σε ύφεση όλες τις οικονομίες του κόσμου χωρίς διακρίσεις.

    Επίσης, τόνισε ότι η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη τη χώρα μας όπου όμως οι επιπτώσεις ήταν ηπιότερες: "Δεν κλείνουμε τα μάτια, λέμε αλήθειες και παίρνουμε αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμο όφελος για όλους και εγγυώνται την ασφαλή έξοδο από την κρίση"

    Κάνοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη «βαριά κληρονομιά του παρελθόντος» και στα «μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών», αλλά τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να ξεπεράσει αγκυλώσεις και ξεπερασμένες δομές.

    "Ο δρόμος είναι ανηφορικός μπροστά μας. Εμείς όμως έχουμε το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Αντιδράσεις

    "Είναι πολύ χρήσιμες οι επισκέψεις του κ. Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, των προέδρων των κομμάτων σε δομές και υπηρεσίες, που αφορούν άμεσα στη βιωσιμότητα και στη διαμόρφωση του κατάλληλου οικονομικού και ασφαλιστικού περιβάλλοντος για τις Μικρές επιχειρήσεις. Θα ήταν όμως και εξαιρετικά ωφέλιμο να εξασφαλιζόταν και η παρουσία των εκπροσώπων των μικρών επιχειρήσεων, σε αυτές τις επισκέψεις, έτσι ώστε να υπηρετείται εκτός από την επικοινωνία και η ουσία. Να αποφασίζονταν μετά από διαβούλευση και οι κατάλληλες αλλαγές για το καλύτερο", υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

    "Ενώ η αγορά στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.Η κρίση στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές φιέστες. Απαιτεί σοβαρό και έγκαιρο σχεδιασμό ", αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ.

    "Αυτό που χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και επιχειρηματίες, είναι να απαλλαγούν από την φορομπηχτική πολιτική και τις υψηλές εισφορές που τους έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με νέα δάνεια και υπερχρέωση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας που παίρνουν οι πλειοψηφία των εργαζομένων, όχι μόνο δεν προστατεύεται το εισόδημα των μικρομεσαίων, αλλά και διευρύνονται τα περιθώρια εκτοπισμού τους από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Ο κ. Κ. Καραμανλής ή ζει σε άλλη χώρα ή μπερδεύει τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση του προσφέρει χαριστικά ένα πακτωλό δεκάδων δις, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, βρίσκονται υπό διωγμό και στα πρόθυρα να βάλουν λουκέτο. Το ΤΕΜΠΜΕ θα έπρεπε να λειτουργήσει με διαφορετικούς κανόνες, προϋποθέσεις και προσανατολισμό ώστε να στηρίζει πρώτα απ' όλα και πραγματικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και μέσα σ' αυτές εκείνες που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Στο απώτερο αμαρτωλό παρελθόν, ο κ. Καραμανλής προσέθεσε το δικό του δυσμενές παρελθόν. Η αγορά και η κοινωνία δεν μπορούν να στηρίζονται σε κουρασμένα κόμματα και σε σκουριασμένα μυαλά",σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 26014

    [02] Οξυνέται η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 08 2009 19:43

    Οξύνεται μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, κατηγορώντας τους για παραβίαση του Συντάγματος και σοβαρότατο θεσμικό ολίσθημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για τα θέματα της διαφάνειας, τονίζοντας ότι συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα με αποτέλεσμα, όπως λέει, να βρίσκεται σε ομηρία η πολιτική ζωή του τόπου. Ο κύριος Αντώναρος εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή την υπόθεση Χριστοφοράκου, χαρακτηρίζοντας νομικά πρωτόγνωρη και πολιτικά απερίσκεπτη κίνηση την επιστολή προς του συνηγόρους του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens.

    Στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο με για για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για την υπόθεση Siemens.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, κατηγορώντας τους για θεσμικό ολίσθημα και παραβίαση του Συντάγματος.

    "Δεν θα επιτρέψουμε, δεν θέλουμε να μπει η χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Με την επικέντρωση στο έργο μας", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες καταγράφουν αυτά τα συνταγματικά ατοπήματα του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα χαρακτήρισε ατέρμονα τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών που έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ.

    "Το ΠΑΣΟΚ τρέχει ασθμαίνοντας και το μόνο που βρίσκει να ψελλίσει είναι για εκλογές και αλλαγές' τόνισε και συμπλήρωσε ότι την κυβένηση την ενδιαφέρει μόνο η παραγωγή έργου.

    Ο κ. Αντώναρος επανήλθε και στο θέμα της Siemens, χαρακτηρίζοντας πολύ θλιβερή, πολιτικά απερίσκεπτη και νομικά πρωτόγνωρη για τα διεθνή δικαστικά χρονικά, την πρωτοβουλία του Παπανδρέου, να γίνει και επίσημα και με τη βούλα του κόμματός του συνομιλητής ενός κατηγορουμένου ο οποίος καταζητείται από τη χώρα μας. Και αναρωτήθηκε μήπως αυτή η πρωτοβουλία έγινε γιατί έχει να κρύψει κάτι ο ίδιος.

    "Η κυβέρνηση δεν κάνει τον κόπο, ούτε να διαψεύσει ότι προσανατολίζεται σε πρόωρες εκλογές" ,δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για "συντονισμένη προσπάθεια" ώστε για την προσφυγή σε εκλογές να ειπωθεί ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι "αναμένεται η κυβέρνηση να τάζει τα πάντα στους πάντες, με την λογική του να φορτώσει τον λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση, να μπει "λάσπη στον ανεμιστήρα" και να "στοχοποιηθεί" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ" και επανέλαβε την χθεσινή του αποστροφή: "ας φύγουν με αξιοπρέπεια".

    Ερωτηθείς αν ο σχεδιασμός για την έκδοση Χριστοφοράκου έχει γίνει ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στην ΔΕΘ χωρίς το "βαρίδι" της Siemens, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι "αν η κυβέρνηση έχει φθάσει στο σημείο να προγραμματίζει το πότε ακριβώς θα φθάσει σιδηροδέσμιος στο αεροδρόμιο ο κ. Χριστοφοράκος, νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει".

    Απάντηση Ευ. Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο κατά τα άλλα λαλίστατος εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι πρότινος το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του έλεγαν δημόσια ότι με αφορμή την επανεκλογή του κ. Παπούλια σκοπεύουν να προκαλέσουν εκλογές με εκβιαστικό τρόπο. Τώρα σιωπούν. Κάτι ψελλίζει ακατάληπτα ο κ. Παπακωνσταντίνου για "περσινά ξινά σταφύλια'. Γιατί; Τι προσπαθούν να κρύψουν; Μήπως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στο ΠΑΣΟΚ το μέγεθος του συνταγματικού και θεσμικού τους ολισθήματος; Είναι άραγε η στάση τους αυτή μορφή κάποιας έμπρακτης (αν και σιωπηρής) μεταμέλειας; Οποιαδήποτε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών του κ. Παπανδρέου και της ομάδας του δεν μπορεί πια να εκπλήξει κανένα. Το έχει κάνει άπειρες φορές στο παρελθόν. Η στάση του απέναντι στους θεσμούς αποδεικνύει ότι δεν έχει τέτοιους δισταγμούς".

    Άρθρο Παπανδρέου

    Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για τα θέματα της διαφάνειας, τονίζοντας ότι συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα με αποτέλεσμα, όπως λέει, να βρίσκεται σε ομηρία η πολιτική ζωή του τόπο.

    Ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, μέρος του προβλήματος και όμηρος των συμφερόντων που τον κρατούν στη θέση του, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

    Προτείνει ακόμη διαφανείς πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων, δημοσίευση αποφάσεων και διαγωνισμούς προμηθειών μέσα από το ιντερτνετ, παραδειγματική τιμωρία σε όσους δε δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία το πόθεν έσχες, νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα αποκλείει τη δυνατότητα ακύρωσης διαδικασιών και συγκάλυψης ευθυνών πολιτικών προσώπων, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς.

    Είδηση: 26017

    [03] Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α

    Πολιτική

    Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και σήμερα η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση, ο οποίος σε σημερινό άρθρο του εξαπολύει νέα πυρά στην ηγεσία του κόμματος. Ο Αλέκος Αλαβάνος, από τα Χανιά, όπου βρίσκεται, χαρακτήρισε σοβαρό λάθος τα όσα είπε ο Περικλής Κοροβέσης και έκανε λόγο για σημαντικό πλήγμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Περικλή Κοροβέση για τις δηλώσεις του για χρηματισμό της αριστεράς επί οικουμενικής.

    Για σοβαρό πολιτικό λάθος, που προκάλεσε πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό κόσμο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στην πρώτη παρέμβασή του στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

    Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι όσα γράφονται περί διαγραφής "δεν μπορούν να έχουν καμία βάση" σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς δεν μπορεί να διαγραφεί από κανένα μας".

    Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψής του στον Δήμο Σούδας και το Φρούριο Ιντζεδίν στα Χανιά, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων: "Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα θέλω να αναφέρω ότι από την πλευρά του Περικλή Κοροβέση η τοποθέτηση που έγινε ήταν ένα σοβαρό λάθος πολιτικό κι ένα σημαντικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τον κόσμο μας, για τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, αλλά και για θεσμούς και πρόσωπα, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, τα οποία δέχθηκαν μια αστήρικτη κριτική. Θέλω να πω ότι ένας άνθρωπος με το μαρτύριο και τη μαρτυρία του συνέβαλε στη μεγαλύτερη ήττα ίσως της χούντας σε διεθνές επίπεδο, στην αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς δεν μπορεί να διαγραφεί από κανένα μας. Με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσα να τεκμηριώσω ένα αίτημα δικής μου διαγραφής παρά του Περικλή Κοροβέση".

    Να ανακαλέσει πλήρως, αλλιώς οφείλει να παραιτηθεί, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στη ΝΕΤ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές εχθρική πράξη κατά του Συνασπισμού.

    Πάντως με άρθρο του σήμερα ο κ. Κοροβέσης υπερασπίζεται τις θέσεις του και κάνει λόγο για σταλινικού τύπου αντιμετώπισή του, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.

    "Και πολύ φοβάμαι πως οι ηγεσίες του ΣΥΝ έχουν χάσει το παιχνίδι και οι διάφοροι έμμισθοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να αυτογελοιοποιούνται. Από τον Τύπο έμαθα πως επιθυμούν την τιμωρία μου ή την παραίτησή μου. Σε μένα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Και αυτό δείχνει πως η ηγεσία του ΣΥΝ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τιμωρείς ή διαγράφεις κάποιον που είναι μέλος σου. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΣΥΝ. Και μπορεί να εκπροσωπώ κατά το ένα δέκατο τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είμαι μέλος του, γιατί ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εγγραφές μελών. Αρα, ποιος θα διαγράψει ποιον. Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμιά παραίτηση", τονίζει χαρακτηρισρτικά.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον την Τρίτη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 26021

    [04] Εξίσωση ορίων ηλικίας ζητά η ΕΕ

    Ειδήσεις

    Υπ΄ατμον βρίσκονται περίπου 140.000 γυναίκες που υπηρετούν στο δημόσιο τα σώματα ασφάλειας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα κληθούν να εργαστούν από 5 έως 17 χρόνια επιπλέον εάν η Κομισιόν απορρίψει το αίτημα της χωράς μας να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά σε μια δεκαετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και όχι σταδιακή εξίσωση των ορίων ωστόσο το Υπουργείο Οικονομίας τονίζει ότι δεν έχει λάβει καμία επιστολή που να ζητά κάτι τέτοιο.

    Εάν η χώρα μας αναγκαστεί να εφαρμόσει εφάπαξ την εξίσωση των ορίων ηλικίας αυτό σημαίνει ότι καμία ασφαλισμένη στο δημόσιο μητέρα ανηλίκου ή τρίτεκνη και πολύτεκνη δεν θα συνταξιοδοτείται πριν τα 60 .

    Αυτές ειδικά τις κατηγορίες ήθελε η κυβέρνηση να προστατέψει ζητώντας τη σταδιακή εφαρμογή της απόφασης σε μια δεκαετία και αυτό λένε οι πληροφορίες θα συνεχίσει να επιδιώκει.

    Ευθύνες στη κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Για ερασιτεχνισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπακωσταντίνου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

    "Η κυβέρνηση απλά ζήτησε παράταση, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με αποτέλεσμα όχι μόνον να ανατρέπει τον προγραμματισμό ζωής δεκάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά να διακυβεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας", τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Οι εργαζόμενες δεν πρέπει να δεχτούν κανένα από τα επιχειρήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης που επιβάλλει η ΕΕ, τονίζει το ΚΚΕ.

    Να μην εφαρμόσει αυτή την απόφαση, επειδή δε έχει καμία νομική, ηθική και πολιτική βάση κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΝ

    "Η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων την κατάληξη. Οι χειρισμοί της ήταν παιδαριώδεις. Τώρα αλλάζει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών", τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Η εξίσωση των ορίων ηλικίας αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό απεργιακό θέμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ ενόψει της ΔΕΘ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26025

    [05] Ταλαιπωρία εν πλω για 1.308 επιβάτες

    Κοινωνία

    Σε οδύσσεια μετατράπηκε το ταξίδι 1.308 επιβατών, προς τον Πειραιά, με το πλοίο "Μαρίνα". Αιτία η βλάβη που υπέστη η αριστερή κύρια μηχανή του πλοίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του με μειωμένη ταχύτητα, με συνέπεια ο κατάπλους του στο λιμάνι του Πειραιά, να υπολογίζεται περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

    Είδηση: 26030

    [06] Άποροι πολυτελείαςβ¦ αλά ιταλιάβ¦

    Ευρώπη

    Τα περισσότερα κότερα πολυτελείας και σπορ αυτοκίνητα, ανήκουν κι επισήμως σε ανθρώπους που ζουν βμέσα στην φτώχειαβ¦β, δείχνουν τα τελευταία δεδομένα των ιταλικών Αρχών, την ίδια ώρα που αυτές εξαπολύουν άλλη μία επίθεση εναντίον της φοροδιαφυγής(!), που φανερώνουν έτσι τον βαθμό της δυσκολίας του εγχειρήματός τους.

    Μία μελέτη της οργάνωσης πίεσης των ιταλών φορολογουμένων βContribuenti.itβ δείχνει ότι το 61% των πολυτελέστερων αυτοκινήτων και σκαφών είναι γραμμένα σε "απόρους" ανθρώπους που δεν δηλώνουν εισόδημα ή σε ηλικιωμένους συνταξιούχους οι οποίοι προσφέρουν το όνομά τους σε πλούσιους επιχειρηματίες για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τους φόρους.

    Η εν λόγω μελέτη της Contribuenti.it, η οποία βάσισε τη μελέτη της στα τελευταία επίσημα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών και που δημοσιεύεται στις περισσότερες ιταλικές εφημερίδες, αναφέρει ότι το 2008 περίπου οι μισοί Ιταλοί δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο των 15.000 ευρώ, ενώ μόνο το 0,2% δήλωσε περισσότερα από 200.000 β¬.

    Η "δεξαμενή εγκεφάλων" Eurispes έχει υπολογίσει ότι λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της ιταλικής οικονομίας, η οποία φτάνει το 1,5 τρισεκατομμύριο β¬, διεξάγεται "στη μαύρη" χωρίς να καταβάλλονται φόροι, ενώ η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό είναι πλησιέστερο στο 16%.

    Τουλάχιστον 13% των ιταλών εργαζομένων δεν πληρώνουν φόρους και επισήμως δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την ISTAT.

    Είδηση: 26029

    [07] Ρωσική τέχνη στη Θεσσαλονίκη

    Ειδήσεις

    Έργα Ρώσων καλλιτεχνών από τη συλλογή του "Stella Art Foundation" φιλοξενεί το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση με τίτλο "Μόσχα - Θεσσαλονίκη 2009" εγκαινιάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

    Παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Robert Mappelthorpe (φωτο), Nikita Alexeev, Yuri Avvakumov, Vagrich Bakhchanyan, Olga Chernysheva, Michael Craig-Martin, Eugenia Emets, Elena Elagina & Igor Makarevich, Alexandra Galkina, Alexander Gnilitsky, Dmitry Gutov, Ilya & Emilia Kabakov, Alex Katz, Maria Konstantinova, Joseph Kosuth, Oleg Kulik, Andrey Monastyrsky, Ilya Trushevsky, Stas Polnarev, Dmitry Tsvetkov, Spencer Tunick.

    Το Stella Art Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004, με πρωτοβουλία της Στέλλα Κεσάεβα. Στόχος του είναι η προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών, η προβολή των Ρώσων καλλιτεχνών και η σύσταση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στη Μόσχα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και έντονη φιλανθρωπική δράση.

    Η έκθεση της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε ήδη στη Βιέννη και στη Βενετία, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε Βενετίας. Το πρόγραμμα "Μόσχα-Θεσσαλονίκη 2009" συμπληρώνεται με διάφορα πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν την ίδια περίοδο στη Θεσσαλονίκη και θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

    Τοποθεσία: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Όλγας 108

    Ημερομηνία: 19 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου

    Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 295170-1, www.miet.gr

    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00

    Είδηση: 26013

    [08] Έχασαν τη ζωή τους σε ακυβέρνητο σκάφος

    Ειδήσεις

    Νέα θαλάσσια τραγωδία με θύματα μετανάστες, σημειώθηκε στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα 75 μετανάστες από την Αφρική να χάσουν τη ζωή τους. Αιτία του θανάτου τους ήταν η έλλειψη νερού και τροφίμων. Άλλοι πέντε διεσώθησαν και περιέγραψαν τα γεγονότα.

    Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο διάρκειας τριών εβδομάδων ταξίδι τους, αρκετά πλοία πέρασαν από κοντά τους, αλλά δεν τους προσέφεραν βοήθεια όταν ξέμειναν από καύσιμα μετά από τρεις ημέρες. Εξαίρεση αποτέλεσε ένα ιταλικό αλιευτικό, το οποίο τους εφοδίασε με μικρές ποσότητες νερού και με ψωμί, αλλά στη συνέχεια τους εγκατέλειψε. Αφετηρία του ταξιδιού που οδήγησε τους προερχόμενους από την Ερυθραία μετανάστες στο θάνατο, ήταν η Τρίπολη της Λιβύης. "Συγκλονιστική τραγωδία", χαρακτήρισε το γεγονός ο ΟΗΕ.

    Είδηση: 26031

    [09] ΓΣΕΕ: συναντήσεις με πολιτικούς φορείς

    Πολιτική

    Συναντήσεις ενόψει των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, που εντάσσονται στις επαφές της συνομοσπονδίας με τους πολιτικούς φορείς της χώρας και την κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίστηκαν και θα πραγματοποιηθούν οι εξής συναντήσεις:

    Την Τρίτη 25/8/09 και ώρα 10.00 με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στα γραφεία του κινήματος (Ιπποκράτους).

    Την ίδια μέρα (25/8/09) και ώρα 12.00 με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου στο ΥΠΕΘΟ (Πλ. Συντάγματος)

    Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της: "Οι εργαζόμενοι που υφίστανται μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τη πάλη και τη δράση τους ώστε να μην πληρώσουν αυτοί τα βσπασμέναβ της κρίσης και της οικονομικής πολιτικής. Το πλαίσιο των συζητήσεων θα είναι οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για την αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής, τη δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης της χώρας, την προστασία και ενίσχυση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    Είδηση: 26028

    [10] Ομιλία της Α. Παπαρήγα στην Καισαριανή

    Πολιτική

    Oμιλία σε σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, θα πραγματοποιήσει η Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα στις 7μμ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ. Τόσο η ομιλία, όσο και η συγκέντρωση, εντάσσονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό, με αφορμή την 23η Αυγούστου, την οποία η ΕΕ υιοθέτησε ως ημέρα "μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων", εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το ναζισμό - φασισμό.

    Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση 589 στελεχών και φίλων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 23 χώρες, που είναι εκλεγμένα σε κοινοβούλια, συνδικαλιστικά όργανα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταγγέλλουν την "απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού, εκ μέρους της ΕΕ". Την κοινή δήλωση υπογράφουν προσωπικότητες από την Αλγερία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ινδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, το Λίβανο, το Μεξικό, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Συρία, την Τσεχία, την Τουρκία και τη Χιλή.

    Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με αφορμή την 70η επέτειο από τη υπογραφή του Συμφώνου Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ, επιδιώκουν "να κρύψουν το γεγονός ότι η νίκη των λαών φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού και του παρτιζάνικου κινήματος στο οποίο πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Επιδιώκουν να αθωώσουν τον ιμπεριαλισμό, που εξέθρεψε τον φασισμό και που σήμερα, 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, ματώνει αχαλίνωτος τους λαούς σε όλο τον κόσμο".

    Είδηση: 26026

    [11] Ιδρύεται πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδος

    Κοινωνία

    Αυτοτελές πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύεται με τροπολογία-προσθήκη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, το οποίο ρυθμίζει θέματα του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

    Το νέο αυτό πανεπιστήμιο ήταν προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Τα τρία τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο και ως τώρα ανήκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εντάσσονται στο νέο πανεπιστήμιο μαζί με ένα τέταρτο που θα ιδρυθεί, με αντικείμενο marketing αγροτικών προϊόντων.

    Όσοι φοιτητές φοιτούν ήδη σε κάποιο από τα τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να ζητήσουν την αναγραφή του παλαιού ιδρύματος στον τίτλο σπουδών τους.

    Πρόκειται για ένα χρόνιο και επίμονο αίτημα των τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας που γίνεται πράξη.

    Το πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας στην Βουλή, παίρνει σάρκα και οστά.

    Για τις στεγαστικές ανάγκες του νέου πανεπιστημίου έχουν παραχωρηθεί 178 στρέμματα στο παλαιό αεροδρόμιο της πόλης.

    Είδηση: 26027

    [12] Η υποδοχή ήρωα στον Μεγκράχι πληγώνει β¦

    Ειδήσεις

    Στην πατρίδα του βρισκεται πλέον ο άρτι αποφυλακισθείς -για ανθρωπιστικούς λόγους- Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγχράχι, ο οποίος είχε καταδικασθεί στην Σκωτία ως τρομοκράτης, για την συμμετοχή του στην ανατίναξη στις 21 Δεκεμβρίου 1988 του Boing-747 της αμερικανικής εταιρείας PAN-AM στον εναέριο χώρο του Λόκερμπι, μίας μικρής πόλης της Σκωτίας, σκοτώνοντας συνολικά 270 άτομα, των περισσοτέρων εξ αυτών Αμερικανών, την ώρα που εκείνος ταξίδευε με πτήση από το Λονδίνο προς την Νέα Υόρκη.

    Στην Λιβύη οι ομοεθνείς του ο 57χρονου πια Μεγχράχι, τον υποδέχτηκαν όταν επέστρεψε σαν ήρωα, προκαλώντας την οργή των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η οργή των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Λόκερμπι ξεχειλίζε, την ώρα που ο καταδικασθείς Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγχράχι κατέφτανε στη Λιβύη και τον καλωσόριζαν στην Τρίπολη με σημαίες, πατριωτική μουσική και ροδοπέταλα εκατοντάδες συμπατριώτες του, οι οποίοι κρατούσαν λιβυκές και σκοτσέζικες σημαίες, παρά την έκκληση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η επιστροφή του στη Λιβύη να γίνει με διακριτικότητα.

    Μάλιστα, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, τον υποδέχτηκε ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

    "Αυτή η συγκέντρωση έγινε για την διακεκριμένη επιστροφή του αδερφού μας, Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγχράχι στην Τρίπολη", είπε χαρακτηριστικά ένας Λίβυος, που συμμετείχε στην εκδήλωση υποδοχής του Μεγχράχι.

    Στον αντίποδα, "Απελευθερώσαμε έναν άντρα ο οποίος καταδικάστηκε για την σφαγή 270 ανθρώπων... παραχωρούμε σε έναν τρομοκράτη την νίκη και οι οικογένειες πρέπει να το δουν όλο αυτό.... 20 χρόνια αργότερα αυτό είναι το τελευταίο λυπητερό κεφάλαιο σε αυτήν την οδύσσεια", δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση ένας συγγενής θύματος της ΠΑΝ-ΑΜ.

    Ο υπουργός δικαιοσύνης της Σκωτίας διευκρίνισε ότι η απελευθέρωση του Μεγκχάρι έγινε καθαρώς για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς ο 57χρονος πάσχει από καρκίνο του προστάτη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

    «Είναι δική μου απόφαση που ο κύριος Αμπντέλ Μπασέτ αλ- Μεγχάρι, καταδικάστηκε το 2001 για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι... τώρα βαριά άρρωστος με καρκίνο του προστάτη, θα αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους και θα επιστρέψει στη Λιβύη όπου θα πεθάνει συντόμως», είχε πει λίγο πριν την επιστροφή του Μεγχάρι στην Λιβύη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους για την απόφαση της Σκωτίας.

    Μάλιστα, λίγο πριν ο Μεγκχάρι καταφτάσει στη Λιβύη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είχε προειδοποιήσει να μην επιφυλάξουν στον 57χρονο υποδοχή ήρωα.

    "Επικοινωνήσαμε για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση της Σκωτίας, ώστε να διαμαρτυρηθούμε και να δηλώσουμε ότι πιστεύουμε πως ήταν λάθος. Τώρα βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως, πραγματικά, η μεταφορά του θα γίνει κατά κάποιο τρόπο χωρίς υποδοχή και θα πρέπει να γίνει υπό κατ' οίκον περιορισμό.", είχε δηλώσει επί λέξει.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η Γαλλία, όπως φαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις του Παρισίου μετά την άφιξή του 57χρονου Λίβυου στην Τρίπολη.

    «Η υποδοχή που επεφυλάχθη από την Λιβύη στον Αμπντελμπάσετ Άλι Μοχάμεντ Αλ-Μεγκράχι, τον Λίβυο που έχει καταδικασθεί για την επίθεση του Λόκερμπι, "πληγώνει" τα αισθήματα των οικογενειών των θυμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερίκ Σεβαλιέ.

    «Είμαστε φυσικά ευαίσθητοι στα αισθήματα των οικογενειών των θυμάτων που ασφαλώς πληγώθηκαν από την υποδοχή που επεφυλάχθη στον κ. Αλ-Μεγκράχι», συμπλήρωσε ο κος Σεβαλιέ.

    Σχετικά με την απελευθέρωσή του από την Σκωτία, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «Πρόκειται για μία απόφαση της σκωτσέζικης δικαιοσύνης!».

    Είδηση: 26024

    [13] Κατατέθηκε η τροπολογία για την απασχόληση 20.000 ανέργων στου ΟΤΑ

    Πολιτική

    Στο ποσό των 315 εκ ευρώ εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα ανέλθει η δαπάνη για την εφαρμογή του μνημονίου «Ειδικού Συνδυασμένου Προγράμματος Απασχόλησης" που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ και της ΚΕΔΚΕ, με σκοπό τη δυνατότητα τοποθέτησης έως 20.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ α' βαθμού και σε νομικά τους πρόσωπα.

    Εν τω μεταξύ, λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων σε ΟΤΑ και νομικά τους πρόσωπα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το 98% των εσόδων του φόρου ζύθου και μέρος των εσόδων των τελών διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας [Τ.Α.Π.] που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων [Τ.Π.Δ.].

    Κατά το μέρος που αφορά τον ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός θα επιχορηγεί τους Οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης [Ο.Τ.Α.] α' βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, με ποσό ίσου ύψους προς το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε ο τοποθετούμενος άνεργος πριν την πρόσληψή του ή του βασικού επιδόματος ανεργίας.

    Πέραν αυτού με την ίδια τροπολογία επανέρχονται σε ισχύ ως τις 30/6/2010 ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες των ΟΤΑ, προκειμένου να εξοφλήσουν οφειλές, τέλη κοινοχρήστων χώρων και πρόστιμα [εξαιρουμένων των αυθαίρετων κατασκευών] προς τους ΟΤΑ με ευνοϊκούς όρους, μειωμένα κατά 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής.

    Κατά την ίδια τροπολογία, στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας που εξαιρούνται για τις προσλήψεις τους από το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

    Είδηση: 26023

    [14] Πολυμέτωπη μάχη με τις πυρκαγιές ανά την Ελλάδα

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 08 2009 19:44

    Πολλά και διαφορετικά είναι τα πύρινα μέτωπα που απασχολούν -ανά την Ελλάδα- τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας μας, με αρκετές εξ αυτών -ευτυχώς- να βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης [Μαγούλα Αττικής, Σπάτων Αχαΐας, Προφήτη Ηλία & Σούλι Πατρών] ή υπό μερικό έλεγχο [Κάμποι Άρτας, Δελημάχη & Καπελίτσα Αρκαδίας], ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκδήλωσης νέων πυρκαγιών, όπως είναι αυτή στον Κάλαμο, η οποία το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

    Επίσης, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην επικράτεια πολλών νομών της χώρας μας και για αύριο το Σάββατο, σύμφωνα με την Γ.Γ.Π.Π..

    Μεγάλη είναι η πυρκαγιά που είναι εν εξελίξει στον Κάλαμο, στην περιοχή Αγκώνα κοντά στους Αγίους Αποστόλους, η οποία καίει δασώδη περιοχή.

    Στην μάχη της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες έχουν να αντιπαρέλθουν και τους ισχυροί άνεμους που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνοντας έτσι το -έτσι κι αλλιώς- δύσκολο έργο της πυρόσβεσης στην εν λόγω περιοχή.

    Εν τω μεταξύ, δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν νωρίτερα στην Ζάκυνθο, στις περιοχές Στόμία και Στρογγυλό, την ώρα που συνεχίζει να καίει η φωτιά στις Μαριές.

    Αντιθέτως, σε ύφεση βρίσκεται -από το πρωΐ- η πυρκαγιά στην Μαγούλα Αττικής, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στην περιοχή Κάμποι Άρτας και στις περιοχές Δελημάχη και Καπελίτσα Αρκαδίας.

    Επίσης, σε σχετική ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή των Σπάτων του νομού Αχαΐας. Στο έργο της πυρόσβεσης, εκτός των επιγείων δυνάμεων, επιχειρούν και δυο αεροπλάνων τύπου Pezetel.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Π.Υ. στην Αχαΐα καθ' όσον από τα ξημερώματα τέθηκαν υπό έλεγχο δυο φωτιές η μία στο Σούλι Πατρών και η άλλη στον Προφήτη Ηλία.

    Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για το Σάββατο, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας [Γ.Γ.Π.Π.] και συγκεκριμένα για τις περιοχές των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ευβοίας και Αττικής.

    Είδηση: 26022

    [15] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις στο Γκρόζνι

    Ευρώπη

    "Σε όλες τις περιπτώσεις οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν από τρομοκράτες που επέβαιναν σε ποδήλατα", αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου της τοπικής εισαγγελίας.

    Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος της πόλης υπεύθυνος για την ασφάλεια Ραμζάν Μαγκομέντωφ, έκανε λόγο για δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή τεσσάρων αστυνομικών.

    "Δύο καμικάζι πλησίασαν ο κάθε ένας ένα περιπολικό της αστυνομίας και ανατινάχτηκαν. Σε κάθε όχημα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας είναι νεκροί", δήλωσε ο Μαγκομέντωφ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάστημα 15 λεπτών της ώρας η μία από την άλλη.

    Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας, από βομβιστές-καμικάζι που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ισχυρή έκρηξη στο Γκρόζνι, όταν σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, βομβιστής-καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από κατάστημα, χωρίς να είναι σαφές το πόσα ακριβώς ήταν τα θύματα.

    Είδηση: 26016

    [16] Ανακαλύφθηκαν νέες κρύπτες της ΕΤΑ στη Γαλλία

    Τα ίχνη των αυτονομιστών της Βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ συνεχίζουν να αναζητούν οι γαλλικές διωκτικές Αρχές οι οποίες στο πλαίσιο των ερευνών εντόπισαν κρύπτη με όπλα και εκρηκτικά, ενώ εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν περισσότερες από 100 βομβιστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τις γαλλικές διωκτικές Αρχές, δύο νέες κρύπτες της ΕΤΑ "με όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά" ανακαλύφθηκαν στη νότιο Γαλλία και συγκεκριμένα στις περιοχές Καμπλόγκ και κοντά στο Μπορντό, μια ημέρα μετά την ανακάλυψη τριών ακόμα κρυπτών της αυτονομιστικής οργάνωσης, ανακοίνωσαν κύκλοι προσκείμενοι στις αστυνομικές αρχές.

    Τα υλικά ανακαλύφθηκαν στην νοτιοανατολική Γαλλία, μετά τη σύλληψη των υπόπτων μελών της ΕΤΑ την Τετάρτη στις Γαλλικές Άλπεις. Δύο κρύπτες ανακαλύφθηκαν χθες στα Γαλλικά Πυρηναία που περιείχαν 100 κιλά εκρηκτικών.

    Στο μεταξύ κύκλοι της ισπανικής αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ σχεδίαζε σειρά επιθέσεων και τα υλικά που κατασχέθηκαν αρκούσαν για την κατασκευή τουλάχιστον 100 βομβών.

    Οι βόμβες θα τοποθετούντο στο κάτω μέρος οχημάτων σε επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που προκάλεσαν το θάνατο μέσα στο καλοκαίρι, τριών αστυνομικών στην Ισπανική περιοχή των Βάσκων και στη Μαγιόρκα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελ Παϊς.

    Η βασκική αστυνομία στο μεταξύ απέσυρε χθες ανηρτημένες φωτογραφίες φυλακισμένων μελών της ΕΤΑ από χώρο εκδήλωσης στο Μπιλμπάο, καταγγέλλοντας ότι 18 άτομα εξήραν την τρομοκρατία, αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου.

    Η περιφερειακή κυβέρνηση των Βάσκων απαγόρευσε συγκέντρωση των αυτονομιστών.

    Είδηση: 26015

    [17] Τσετσένοι αυτονομιστές χτύπησαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Σιβηρία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 08 2009 13:19

    Τσετσένοι αυτονομιστές ανέλαβαν, με επιστολή που έστειλαν σε ιστοσελίδα, την ευθύνη για την πολύνεκρη καταστροφή στον υδροηλεκτρικό σταθμό Σαϊάνο Τσουτσένσκαγια στη Σιβηρία, που στοίχισε τη ζωή σε 75 άτομα.Στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα kavkazcenter.com. οι τσετσένοι αντάρτες αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Δόξα στον Αλλάχ, στις 17 Αυγούστου με τις προσπάθειές μας, μία ανατρεπτική επιχείρηση έλαβε χώρα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Σαϊάνο Τσουτσένσκαγια", αναφέρεται στην επιστολή η οποία υπογράφεται από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται το "Τάγμα των Μαρτύρων".

    "Στο μηχανοστάσιο καταφέραμε να τοποθετήσουμε αντιαρματική χειροβομβίδα με χρονοδιακόπτη, της οποίας η έκρηξη προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή απ' ό,τι μπορούσαμε να ελπίζουμε", καταλήγει η επιστολή.

    Νωρίτερα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να θεωρούνται νεκροί και οι υπόλοιποι 49 αγνοούμενοι, ανεβάζοντας έτσι στα 75 το συνολικό αριθμό των θυμάτων. "Είναι μάταιο να προσποιούμαστε ότι η τύχη τους παραμένει άγνωστη", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στον υδροηλεκτρικό σταθμό.

    Επίσης ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε την Πέμπτη την άυξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλους τους στρατηγικής σημασίας στόχους και στα έργα υποδομής της χώρας, λόγω του φόβου τρομοκρατιών επιθέσεων.

    Η Μόσχα απορρίπτει τον ισχυρισμό των τσετσένων

    "Βλακώδη" χαρακτήρισε πηγή του Κρεμλίνου τον ισχυρισμό των τσετσένων ανταρτών ότι εκείνοι ευθύνονται για την καταστροφή στον υδροηλεκτρικό σταθμό, την ίδια στιγμή που από την Εισαγγελία της Μόσχας ανακοινώθηκε ότι οι πυροτεχνουργοί που ερεύνησαν τον τόπο του δυστυχήματος δεν εντόπισαν κανένα ίχνος εκρηκτικού μηχανισμού.

    Οι τσετσένοι αυτονομιστές, οι οποίοι ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την καταστροφή στον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Σιβηρία, αλλά και για την επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Ναζράν, στην Ινγκουσετία, δηλώνουν ότι έχουν κηρύξει στη Ρωσία "οικονομικό πόλεμο".

    Σε επιστολή που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα kavkazcenter.com και υπογράφει η ομάδα που αυτοαποκαλείται "Τάγμα Μαρτύρων", αναφέρεται επίσης ότι ο ηγέτης των τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ αποφάσισε να κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, με ομάδες ενόπλων που έχουν διασπαρεί σε ολόκληρη τη Ρωσία και προετοιμάζουν επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, μονάδες παραγωγής ενέργειας και δίκτυα ηλεκτροδότησης.

    Ο κρατικός όμιλος Rushydro που διαχειρίζεται τον σταθμό ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ρουβλίων στις οικογένειες των νεκρών, αλλά και των αγνοουμένων, ενώ ο ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας να παρουσιάσει σχέδιο ανακατασκευής του σταθμού εντός έξι εβδομάδων.

    Είδηση: 26012

    [18] Πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης σε κρουαζιερόπλοιο

    Κοινωνία

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί για μία ακόμη φορά οι υγειονομικές Αρχές στον Πειραιά που προχωρούν στην λήψη όλων των απαιτούμενων ενεργειών για τον χειρισμό ύποπτων κρουσμάτων της νέας γρίπης εν πλω, μετά την ενημέρωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ότι στο κρουαζιερόπλοιο Silver Wind με σημαία Bahamas που κατέπλευσε σήμερα νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης.

    Είδηση: 26011


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 August 2009 - 16:58:05 UTC