Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύφεση η φωτιά στη Μαγούλα
  • [02] Προωθούν μεταρρυθμίσεις για τον κουρδκό πληθυσμό
  • [03] Το πακέτοβ¦ (δεν) κάνει τη διαφορά
  • [04] Ληστεία στην Pro Bank στο Χολαργό

    [01] Σε ύφεση η φωτιά στη Μαγούλα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 08 2009 11:33

    Σε ύφεση η φωτιά που από το μεσημέρι της Πέμπτης κατακαίει δασική έκταση, στη Μαγούλα Αττικής, με το κύριο μέτωπο να κατευθύνεται προς τα Δερβενοχώρια. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να καταστείλουν πλήρως τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς που βρίσκονται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς πήραν μέρος μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις με 4 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 152 πυροσβέστες με 50 οχήματα και 166 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχέραναν χθες το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν κοπάσει.

    "Στη Μαγούλα η πυρκαγιά ελέγχεται, έχει σχεδόν σβηστεί. Αν δεν αλλάξει κάτι τραγικά στις καιρικές συνθήκες δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο Π. Δημητρίου, γενικός επιθεωρητής πυροσβεστικής υπηρεσίας Ν. Ελλάδας.

    Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι πυρκαγιές στις Μαριές Ζακύνθου, ενώ στις Βολίμες το μέτωπο της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο.

    "Η χθεσινή νύχτα ήταν η χειρότερη για τη Ζάκυνθο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από 3 διαφορετικά σημεία. Έχουν καεί πάνω από 2,5 χιλιάδες στρέμματα. Ήταν το πιο ωραίο κομμάτι της Ζακύνθου. Στο νησί έχουν έλθει κλιμάκια της ΕΥΠ. Για καμία από τις φωτιές δεν έχει αποδοθεί κατηγορία" δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Ν. Χανιας, διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου.

    Νέα μέτωπα εκδηλώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, ένα στους Κάμπους Άρτας και ακόμα δύο στην περιοχή της Γορτυνίας, που βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο

    Η πρώτη φωτιά που εκδηλώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στην Καπελίτσα του Δήμου Τροπαίων, μέχρι τώρα έχει κάνει στάχτη 15 στρέμματα δασικής έκτασης. Επίγεια μέσα της πυροσβεστικής, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχο Παναγιώτη Μπονάτσοδίνουν δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

    Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στο Βελιμάχι του Δήμου Κοντοβάζενας και ως ώρας έχουν καεί 30 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ συνεχίζεται η πυρόσβεση μόνο από επίγειες δυνάμεις με 9 επανδρωμένα οχήματα και 7 του πεζοπόρου τμήματος της Πυροσβεστικής.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και στα δύο αυτά μέτωπα της πυρκαγιάς πνέουν άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις και από τους δύο νομούς που έχουν κληθεί και συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, υπό το φόβο να δυναμώσει η ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

    Σε ύφεση είναι οι φωτιές σε Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λήμνο, Καβάλα και Αχαΐα.

    Υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Αττική, στα νοτιο-ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στα Κύθηρα και τη δυτική Κρήτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

    106 πυρκαγιές σε 24 ώρες

    Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από το πρωί της Πέμπτης, ως σήμερα, σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν συνολικά 106 πυρκαγιές. Από αυτές οι 86 τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 26000

    [02] Προωθούν μεταρρυθμίσεις για τον κουρδκό πληθυσμό

    Ειδήσεις

    Ο στρατός και πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας υποστήριξαν την Πέμπτη, σε σύνοδό τους πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία επεκτείνονται τα πολιτιστικά δικαιώματα που εκχωρούνται στον κουρδικό πληθυσμό της χώρας. Με την υποστήριξή του, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν αξιωματικοί του στρατού, ενισχύει την κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επικρίνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    "Συστήνεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί υπό την επίβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να συνεισφέρουν στην ευτυχία, την ειρήνη και την ευημερία της κοινωνίας", σημειώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του, το περιεχόμενο της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι προσπαθεί να ενθαρρύνει την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για το θέμα αυτό, αλλά το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έχει δηλώσει ότι θα αγωνιστεί εναντίον της πρωτοβουλίας αυτής.

    Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών η Τουρκία έχει αρχίσει να αποκαθιστά τα ονόματα κουρδικών χωριών και εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί να τελούνται θρησκευτικές τελετές στην κουρδική γλώσσα.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26007

    [03] Το πακέτοβ¦ (δεν) κάνει τη διαφορά

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 08 2009 11:04

    Μπορεί να ακούγεται κάπως αφελές το ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών που συσχετίζει τον κίνδυνο του καπνίσματος με το σχέδιο του πακέτου τσιγάρων, αλλά είναι αλήθεια. Πράγματα τόσο απλά όσο το χρώμα του πακέτου του τσιγάρου μπορούν να παρασύρουν έναν καπνιστή στο να νομίζει (εσφαλμένα) ότι τα τσιγάρα που αυτό περιέχει, είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία του, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που προτείνει τα τσιγάρα να πουλιούνται πλέον σε πακέτα χωρίς σχέδια και χρώματα.

    Η μελέτη έγινε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Γουότερλου, Ντέηβιντ Χάμοντ και Κάρλα Πάρκινσον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "Journal of Public Health" των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Οξφόρδης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η έρευνα αναφέρει ότι οι καπνοβιομηχανίες σκοπίμως χρησιμοποιούν το σχεδιασμό και το χρώμα των πακέτων τους, ώστε να περάσουν υποσυνείδητες εντυπώσεις στους καπνιστές, προσφέροντάς τους με τον τρόπο αυτό μια απατηλή αίσθηση ασφάλειας σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος.

    Μεγάλα ποσοστά ενηλίκων (καπνιστών και μη), που συμμετείχαν στην έρευνα, συσχέτισαν τον κίνδυνο που (νόμιζαν ότι) περιείχε το πακέτο των τσιγάρων, με το σχέδιό του (οι πραγματικές μάρκες των τσιγάρων είχαν τροποποιηθεί). Περίπου το 80% δήλωσαν ότι τα πακέτα που έχουν γαλάζιο ή ανοικτό μπλε χρώμα, περιέχουν τσιγάρα με λιγότερη πίσσα, έχουν πιο ήπια γεύση και είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με όσα πακέτα έχουν πιο σκούρο χρώμα.

    Το 70% δήλωσαν ότι τα πακέτα που διαθέτουν κάποιο άσπρο σύμβολο, έχουν τσιγάρα με λιγότερη πίσσα, είναι πιο ήπια και υγιεινά σε σχέση με τα πακέτα που έχουν γκρι σύμβολο. Επίσης το 70% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα πακέτα που γράφουν απ' έξω τις λέξεις "φίλτρο κάρβουνου" και δείχνουν μια φωτογραφία του φίλτρου, έχουν τα ίδια οφέλη.

    Οι καπνιστές (όπως αναμενόταν) διαπιστώθηκε ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να επηρεαστούν από τη συσκευασία σε σχέση με τους μη καπνιστές, γιατί "έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πιστέψουν ότι μερικά τσιγάρα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή". Σύμφωνα με την έρευνα, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περίπου έναν στους δέκα θανάτους διεθνώς.

    Οι καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι καπνοβιομηχανίες, αντιμετωπίζοντας αυξημένη παγκόσμια ανησυχία για τους κινδύνους του καπνίσματος, έχουν συμπεριλάβει στη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθούν, τη συστηματική προώθηση της αντίληψης ότι "μερικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με άλλα". Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν οι επιστήμονες, "τα πακέτα αποτελούν ένα κρίσιμο μέσο για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων των καταναλωτών σχετικά με το ρίσκο".

    Σαράντα τέσσερις χώρες του κόσμου έχουν απαγορεύσει την χρήση των λέξεων "ελαφριά", "ήπια" ή "χαμηλή πίσσα" πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, επειδή θεωρούν ότι αυτό παραπλανά τους καταναλωτές σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία τους, σύμφωνα με την έρευνα.

    Οι ερευνητές προτείνουν η λίστα των απαγορευμένων λέξεων να μεγαλώσει και παράλληλα τα τσιγάρα να πωλούνται πλέον σε πακέτα χωρίς ειδικό σχεδιασμό και χρώματα, ώστε οι καπνοβιομηχανίες να μην μπορούν πια να παραπλανούν τους καταναλωτές. Όπως αναφέρουν, μια τέτοια "γυμνή" συσκευασία όχι μόνο είναι λιγότερο ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές (ιδίως τους νέους), αλλά παράλληλα θα αυξήσει και την αποτρεπτική δύναμη που έχουν οι προειδοποιήσεις υγείας που βρίσκονται πάνω στα πακέτα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 26009

    [04] Ληστεία στην Pro Bank στο Χολαργό

    Κοινωνία

    Στόχος ενός άγνωστου νεαρού κακοποιού που ήταν οπλισμένος με πιστόλι έγινε το πρωί το υποκατάστημα της τράπεζας "Pro Bank" στο κέντρο του Χολαργού, από το οποίο ο δράστης αφαίρεσε όσα χρήματα βρήκε στα ταμεία και διέφυγε ανενόχλητος. Η ληστεία σημειώθηκε στις 11:00 το πρωί, όταν ο νεαρός που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και κράδαινε όπλο εισέβαλλε στο τραπεζικό υποκατάστημα που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μεσογείων 224. Αφού πρώτα ακινητοποίησε τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή του πιστολιού, αφαίρεσε από τα ταμεία άγνωστο χρηματικό ποσό και στη συνέχει έφυγε πεζός.

    Είδηση: 26010


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 August 2009 - 8:56:29 UTC