Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβολή της έκδοσης Χριστοφοράκου
  • [02] Λουτρό αίματος στην Ινγκουσετία
  • [03] Σπάνε τα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές
  • [04] Διαφάνεια και δημόσιος βίος στο επίκεντρο
  • [05] Απεργία στις τράπεζες την Πέμπτη
  • [06] Νέοι σταθμοί του μετρό
  • [07] Από την Ιαπωνία ανατέλλει η ανάκαμψη
  • [08] Επιφυλακή για το ενδεχόμενο πυρκαγιών
  • [09] Αδειούχοι: συνεχίζεται η επιστροφή

    [01] Αναβολή της έκδοσης Χριστοφοράκου

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 19:40

    Νέα παράταση παίρνει το θρίλερ της έκδοσης στην Ελλάδα του πρώην ισχυρού άντρα της εταιρείας Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, η οποία πήρε νέα αναβολή λόγω της πίστωσης χρόνου που ζήτησαν προκειμένου να ξαναδιαβάσουν τον φάκελο του τα μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας και η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα αναχώρηση του κλιμακίου παραλαβής του από τις Γερμανικές Αρχές, υπό τον ειδικό Ανακριτή κ. Ζαγοριανό.

    Σενάρια για το "θρίλερ"

    Με δύο προσφυγές τους οι συνήγοροι του Μ. Χριστοφοράκου ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, που ορίζει την έκδοσή του στην Ελλάδα αλλά και με ασφαλιστικά μέτρα επιδιώκουν το πάγωμα της διαδικασίας παράδοσής του μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Καρλσρούης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η «παράταση» που κερδίζει σε πρώτη φάση ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές χρονικό διάστημα, στο οποίο το γερμανικό δικαστήριο θα αποφανθεί επί της προσφυγής.

    Οι δικαστές θα κρίνουν την απόφαση του εφετείου του Μονάχου που απάντησε θετικά στην έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα και είναι εκείνοι που είτε θα ανάψουν το πράσινο φως για την παράδοσή του ή θα μπλοκάρουν το δρόμο της επιστροφής του

    Bάσει της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου, το κατηγορητήριο -σύμφωνα με το οποίο θα δικαστεί ο κ. Χριστοφοράκος- αφορά αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν το διάστημα από τις 18 Απριλίου 2003 ως και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, καθώς δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για πιθανά αδικήματα δωροδοκίας, από το 2004 έως το 2007, αφού έχει ήδη δικαστεί, στη Γερμανία

    Στην περίπτωση, που κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, προκύψει τέλεση άλλων αδικημάτων, θα απαιτηθεί έγκριση των Γερμανικών αρχών, για την άσκηση νέας ποινικής δίωξης.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές.

    Αντιδράσεις

    Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει με 71 εμβάσματα των μαύρων ταμείων και προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω με «τροχαία παράβαση», αλλά ούτε αυτό δεν καταφέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος. Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναζητά ευθύνες για τις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens - Χριστοφοράκου, επιβεβαιώνει ότι κρύβεται πίσω από αυτές. Βέβαια, το πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου, αλλά η συσκότιση της περιόδου 2004 - 2007 που σχεδίασε και πέτυχε", τόνισε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

    Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

    "Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να τηρεί και τα προσχήματα. Πανηγυρίζοντας για την αναστολή προς το παρόν της παράδοσής του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ποιος φοβάται την έλευσή του στη χώρα μας. Είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που αλληλογραφεί με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση της Siemens, είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει την αντίληψη περί παραγραφής μέρους των αδικημάτων του επειδή αφορά την περίοδο που αυτό κυβέρνησε τη χώρα. Από την πλευρά της, η Ελληνική Πολιτεία έκανε και θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ότι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα", επισήμανε ο κ. Δένδιας.

    Η πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε για να έρθει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην Αθήνα και να λάμψει η αλήθεια, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Το θράσος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του δεν έχει όρια. Προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχέση με την υπόθεση της Siemens.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως "το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στο βεβαρυμμένο με σκάνδαλα παρελθόν του και βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι και τα 71 εμβάσματα ύψους 57 εκατ. ευρώ του κ. Χριστοφοράκου αφορούν την περίοδο έως και 2003 και τις συμφωνίες της Siemens με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ και το C4I.

    Επίθεση στη κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Χριστοφοράκου έκανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Το ριάλιτι Χριστοφοράκου αναβάλλεται και αναδεικνύονται οι ευθύνες αυτών που τον άφησαν να φύγει που τεμάχισαν την υπόθεση , αρνήθηκαν τις εξεταστικές , έκλεισαν τη Βουλή και επεχείρησαν την στήσουν ένα σόου παράδοσης με χειροπέδες", τόνισε και επισήμανε: "Το ΠΑΣΟΚ ζητά την αλήθεια για αυτό και απέστειλε επιστολές στους δικηγόρους του Χριστοφορακού ζητώντας στοιχεία. Διότι δεν αποδέχεται να είναι όμηρος του το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο Χριστοφοράκος πρέπει να έρθει στη χώρα και να δώσει στοιχεία και αποδείξεις που θα συνδέουν ξεκάθαρα την χρηματοδότηση της Siemens με τα πολιτικά κόμματα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συνομιλεί με τον υπόδικο, αλλά ζητάει στοιχεία αφού ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Ελλάς αναφέρθηκε στο κόμμα και τόνισε ότι στο κόμμα δεν υπάρχει οποιαδήποτε στοιχείο ότι μπήκαν χρήματα στο ταμείο του όπως αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκος.

    "Αυτό που γίνεται ολοφάνερο και με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Siemens είναι ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να γιατρεύει τη διαπλοκή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και ρόλος αυτών των κομμάτων. Είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να συγκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Βέλη κατά του δικομματισμού εξαπέλυσε ο γγ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας.

    "Τα πήγαινε-έλα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) του κ. Χριστοφοράκου δεν ξεγελούν κανέναν. Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και τα κόμματα του δικομματισμού πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό. Να επιστρέψουν τα χρήματα στον ελληνικό λαό και να υποστούν την πολιτική καταδίκη που τους αξίζει", τόνισε.

    "Ο εφιάλτης Χριστοφοράκου θα κρατήσει ξάγρυπνους πολλούς Νεοδημοκράτες και Πασόκους. Ο φόβος είναι η πρώτη ποινή (ίσως και η τελευταία...) στους 153 - κατά Χριστοφοράκο - βουλευτές που τα έχουν πιάσει. Το άπλετο φως του Αυγούστου δεν είναι αρκετό για να φωτίσει τα λαγούμια στα οποία κινείται δυστυχώς η διαπλοκή", σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ..

    Είδηση: 25875

    [02] Λουτρό αίματος στην Ινγκουσετία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 18:53

    Τραγικός είναι ο απολογισμός από την έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναζράν της Ινγκουσετίας στα νότια της Ρωσίας, στο αρχηγείο της αστυνομίας. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 20, ενώ τουλάχιστον 118 είναι οι τραυματίες, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας, με φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ανάμεσα στους τραυματίες, είναι και εννέα παιδιά.

    Η επίθεση έγινε τη στιγμή που μεγάλος αριθμός αστυνομικών ετοιμάζονταν να βγει για περιπολίες και ελέγχους στην πόλη. Θεωρείται σαν η πιο σημαντική επίθεση από το 2005, στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και παράλληλα έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή, η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

    Λίγο αργότερα, σαν άμεση αντίδραση, ο κ. Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει από τα καθήκοντα του τον υπουργό Εσωτερικών της δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, δηλώνοντας ότι: "Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η αστυνομία πρέπει να προστατεύει το λαό, και οι αστυνομικοί πρέπει επίσης να προστατεύουν τον εαυτό τους, αποφάσισα να απομακρύνω από την θέση του τον υπουργό Εσωτερικών της Ινγκουσετίας".

    Είδηση: 25885

    [03] Σπάνε τα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 16:34

    Σε υψηλά επίπεδα έφτασαν το πρώτο επτάμηνο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές επιβεβαιώνοντας το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως ανακοινώσε ο Τειρεσίας τα "φέσια" στην αγορά έφτασαν τα 2,1 δις ευρώ. Επιμέρους η άξια των ακάλυπτων επιταγών άγγιξε το 1. 954 δισ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 140 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό η αύξηση της άξιας των ακάλυπτων επιταγών φτάνει το 182% και το 193% ως προς τον αριθμό των τεμαχίων.

    Τον Ιούλιο του 2009 ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ήταν 30.342, συνολικής αξίας 296.493.357 ευρώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έφτασαν τις 13.230, συνολικής αξίας 22.713.757 ευρώ.

    Το μεγάλο αγκάθι για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 2 στις 3 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις επιταγές ως μέσο συναλλαγής, 9 στις 10 ΑΕ και επιταγή τις χρησιμοποιούν ως μέσο πληρωμής με το 30% να δηλώνει ότι η μεταχρονολόγηση ξεπερνά τους 6 μήνες.

    Οι μεταχρονολογημένες επιταγές- φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις πλέον και τους 11 μήνες. Η συνολική τους αξία αγγίζει τα 150 δις ευρώ. Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα οι επιχειρηματίες τις προεξοφλούν στις τράπεζες και λαμβάνουν συνήθως το 80% της αξίας τους.

    Το ανώτατο όριο για να "σπάσει" μια επιταγή είναι τα 300.000 , ενώ για μεγαλύτερα ποσά οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις(προσημείωση ακίνητου, περιουσιακά στοιχειά)

    Η αγορά των επιταγών στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 470 δισεκατομμύρια ευρώ. Με μεταχρονολογημένες επιταγές οι επιχειρήσεις καλύπτουν το 40% των υποχρεώσεών τους.

    Οι παράγοντες της αγοράς έχουν ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης να μπει χρονικό όριο στη μεταχρονολόγηση των επιταγών στους 3 μήνες.

    Είδηση: 25877

    [04] Διαφάνεια και δημόσιος βίος στο επίκεντρο

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 19:29

    Τέσσερα νέα νομοσχέδια θα προωθήσει η κυβέρνηση στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με κεντρικό άξονα την διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη νέα σύνοδο της βουλής θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και την χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και για την ψήφο των αποδήμων και την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αφήσει τις αοριστολογίες , τις υπεκφυγές και την στείρα άρνηση και να συναινέσει όπως είχε κάνει και η ΝΔ σε δικές του προτάσεις στο παρελθόν.

    "Η κυβέρνηση, αντί να απολογηθεί στο λαό για την πολιτική της υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, και τη δική της σχέση με τα «μαύρα» ταμεία και τους «μαύρους» λογαριασμούς, επιχειρεί να προβάλει ως μέτρο διαφάνειας την επιβολή σε όλα τα κόμματα της υποχρεωτικής και αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης. Το ΚΚΕ, σε ό,τι το αφορά, ξεκαθαρίζει και πάλι ότι κόμμα κρατικοδίαιτο και ελεγχόμενο από τα μονοπώλια και την εξουσία τους δεν πρόκειται να γίνει" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Από τον Συνασπισμό ο Δημήτρης Βίτσας υπενθυμίζει ότι το κόμμα του έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο προτάσεις νόμου για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25887

    [05] Απεργία στις τράπεζες την Πέμπτη

    Ειδήσεις

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις τράπεζες, στις 20 Αυγούστου, προχωράει η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ). Παράλληλα με την απεργία, η ΟΤΟΕ καλεί και σε συγκέντρωση στις 9πμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται λόγω της εκδίκασης, την ίδια μέρα, της αγωγής των εργοδοτικών οργανώσεων των Τραπεζών και εννέα επιμέρους Τραπεζών εναντίον της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ, για το θέμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι:

    Είδηση: 25880

    [06] Νέοι σταθμοί του μετρό

    Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να δοθεί για χρήση, ο σταθμός του μετρό στο νομισματοκοπείο, ενώ το Δεκέμβριο θα λειτουργήσει και ο αντίστοιχος του Χολαργού. Υπολογίζεται ότι ο σταθμός στο νομισματοκοπείο, θα εξυπηρετεί καθημερινά 30.000 επιβάτες και με τη λειτουργία του οι συρμοί του μετρό θα φτάνουν και πάλι στο αεροδρόμιο, διαδρομή που λόγω των έργων, είχε διακοπεί για ένα εξάμηνο.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα υπάρχει χώρος στάθμευσης για 630 αυτοκίνητα και αφετηρίες τουλάχιστον 10 λεωφορειακών γραμμών, που θα μεταφερθούν από το Πεντάγωνο.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι έξω από το σταθμό του Χολαργού, οι επιβάτες θα βλέπουν τμήμα της αρχαίας οδού των Μεσογείων που ήρθε στο φως κατά την κατασκευή του εξαερισμού των υπόγειων εγκαταστάσεων.

    Για την ερχόμενη άνοιξη υπολογίζεται η ολοκλήρωση των έργων στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι εργασίες και στις υπόλοιπες επεκτάσεις, προς Ανθούπολη, Χαϊδάρι και Ελληνικό, που με την παράδοσή τους θα προσθέσουν ακόμη 250.000 επιβάτες σε αυτούς που ήδη το χρησιμοποιούν το μετρό.

    Είδηση: 25884

    [07] Από την Ιαπωνία ανατέλλει η ανάκαμψη

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 19:50

    Δικαιώνονται -σε μεγάλο βαθμό- οι αναλυτές που υποστήριζαν πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει από την Ανατολή. Μετά την Κίνα και την Ινδία, σε θετικό έδαφος κινείται πλέον και η ιαπωνική οικονομία, μετά από αρκετούς μήνες ύφεσης. Η αστάθεια στην αγορά πετρελαίου και η αβεβαιότητα για την έκβαση της οικονομικής κρίσης, προκαλεί κλυδωνισμούς στις μεγάλες διεθνείς αγορές χρήματος.Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν πάντως ότι παρά τα θετικά οικονομικά δεδομένα θα χρειαστεί πολύ καιρός για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη.

    Βγήκε από την ύφεση η ιαπωνική οικονομία

    Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και για την οικονομία της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ύστερα από ένα 12μηνο ύφεσης, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε αύξηση 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην αυξηση των εξαγωγών και της οικιακής κατανάλωσης. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο βίωσε μία κάθετη πτώση της ανάπτυξής της το δεύτερο τρίμηνο του 2008, λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών. Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ιαπωνικό ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση 3,8% τη μεγαλύτερη του από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντως, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε τη Δευτέρα με μεγάλη πτώση 3,10%.

    Απαισιόδοξοι οι Αμερικανοί για τα οικονομικά της χώρας τους

    Η πλειοψηφία των Αμερικανών εκτιμά ότι το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε εδώ και έξι μήνες υπό την πίεση της κυβέρνησης Ομπάμα, μέχρι στιγμής δεν είχε κανένα θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup για την εφημερίδα USA Today το 41% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό έγινε για να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας, το 57% κρίνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε έως σήμερα και μάλλον η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το 2007.

    Μόνο το 18% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι έχει βελτιωθεί η προσωπική του οικονομική κατάσταση, ενώ το 68% δεν βλέπει καμία απολύτως αλλαγή.

    Το εάν θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα η οικονομία με βάση το σχέδιο ανόρθωσης είναι ένα ερώτημα που δίχασε τους ερωτηθέντες Αμερικανούς: το 38% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και επίσης ένα άλλο 38% θεωρεί η κατάσταση θα χειροτερέψει.

    Σε προσωπικό επίπεδο το 29% κρίνει ότι μάλλον θα βελτιωθεί η κατάστασή τους χάρη στο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας ενώ το 34% κρίνει ότι θα επιδεινωθεί και το 36% δεν αναμένει καμία αλλαγή.

    Η σφυγμομέτρηση έγινε από τις 6 έως και τις 9 Αυγούστου σε 1.010 ενήλικες πολίτες και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 4%..

    Είδηση: 25879

    [08] Επιφυλακή για το ενδεχόμενο πυρκαγιών

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 15:11

    Αυξημένος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη, σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Οι περιοχές στις οποίες απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, είναι οι Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) , Ανατολικής Αττικής , Δυτικής Αττικής , Αθηνών , Πειραιώς , καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης. Ήδη υπήρξε ενημέρωση των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και των Οργανισμών Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Επίσης να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    Τέλος, να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Υπενθυμίζεται επίσης ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11.30πμ, πυρκαγιά σε δασική έκταση στο χωριό Δοβραινα στη Βοιωτία κοντά στη Θήβα. Στην περιοχή, στην οποία πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις.

    Κάτω από ισχυρούς ανέμους επιχειρούν 12 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και δύο αεροσκάφη, σε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αμόνι στο Σοφικό Κορινθίας.

    Είδηση: 25878

    [09] Αδειούχοι: συνεχίζεται η επιστροφή

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 20:02

    Συνεχίζεται η τμηματική επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, τόσο από το οδικό δίκτυο, όσο και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Δεν έλειψαν όμως και τα προβλήματα, με ουρές στα διόδια και τους ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

    Ουρά 10χλμ σχηματίστηκε από τα οχήματα στον κόμβο Αμφιλοχίας στο ρεύμα προς Αντίριο. Δεν έλειψαν όμως και τα τροχαία, αφού τη Δευτέρα, στις 7.30πμ στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του Ξυλοκάστρου, σημειώθηκε πολλαπλή σύγκρουση οχημάτων χωρίς τραυματίες. Τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με δύο ΙΧ αυτοκίνητα, και μία μοτοσικλέτα, και μετά ανετράπη. Στο σημείο έκλεισε για δυο ώρες η εθνική, και η κυκλοφορία διεξαγόταν από το αντίθετο ρεύμα.

    Επίσης στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χαροκοπιού - Χρυσοκελαριάς Μεσσηνίας, ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 35χρονος από την Καλαμάτα, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Στην ακτοπλοΐα

    Στη Σίφνο κατέπλευσε το επιβατηγό -οχηματαγωγό "Σούπερ τζετ" προκειμένου να ελεγχθεί μετά την αποκόλληση τμήματος από το παραπέτο της πλώρης .Το πλοίο έχει αποπλεύσει από Πειραιά με προορισμό τη Φολέγανδρο με 307 επιβάτες, που με ευθύνη της εταιρίας, θα προωθηθούν στους προορισμούς τους, με άλλα πλοία. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν 7 με 8 μποφώρ.

    Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν τον απόπλου και από το λιμάνι της Ραφήνας των πλοίων "Ση τζετ" και "Φλάινγκ Κατ".

    Πάντως τα πλοία επιστρέφουν από τα νησιά, με πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή, επέστρεψαν στον Πειραιά περίπου 45.000 επιβάτες.

    Έλεγχοι από το ΥΕΝΑΠ

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής: "Στο πλαίσιο των αυστηρών ελέγχων, που διενεργούνται από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, αναφορικά με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα ταχύπλοα σκάφη και τις λουτρικές εγκαταστάσεις, κατά το χρονικό διάστημα 14-15-16/08/2009, πραγματοποιήθηκαν δύο χιλιάδες οκτακόσιοι ενενήντα ένας (2.891) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν τριακόσιες σαράντα επτά (347) παραβάσεις. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τον περιορισμό των ατυχημάτων σε κάθε μορφής θαλάσσια δραστηριότητα".

    Είδηση: 25876


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 August 2009 - 17:30:36 UTC