Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απλουστεύεται η ίδρυση επιχειρήσεων
  • [02] Νέα γρίπη: Προσοχή και ενημέρωση
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα με προεδρείο ΟΜΕ-ΟΤΕ
  • [04] Κακοκαιρία σε Τουρκία και Ευρώπη
  • [05] Κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ η Αυστρία
  • [06] Διαπραγματεύσεις για τους Γάλλους ομήρους των πειρατών
  • [07] Αποσύρεται η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών
  • [08] Συνάντηση Κ. Παπούλια, με πρόεδρο της MIG, Α. Βγενόπουλο
  • [09] Ιράν: Συλλήψεις και δακρυγόνα σε διαδηλώσεις υπέρ του Μοσαβί
  • [10] Έξοδος με καύσωνα
  • [11] Η Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς πίσω από τη βόμβα στον Π. Χηνοφώτη
  • [12] Ελαφρύ τραυματισμό υπέστη ο Πάπας
  • [13] Ταχύτατη η εξάπλωση της νέας γρίπης

    [01] Απλουστεύεται η ίδρυση επιχειρήσεων

    Πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση των επιχειρήσεων, συζήτησαν την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον Πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, συζητήθηκε το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας στην ίδρυση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μειωθούν στα τρία-τέσσερα τα βήματα που χρειάζονται, από 17-18 που χρειάζονται σήμερα.

    Έμφαση στη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα

    Η πάταξη της γραφειοκρατίας και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών νέων επιχειρήσεων.

    "Επεξεργαζόμαστε ένα νομοσχέδιο για να περιορισθούν τα βήματα αυτά σε μόνο τρία-τέσσερα, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη ζωή των νέων επιχειρηματιών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" Κ. Χατζηδάκης.

    Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει περαιτέρω τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, με ένα πιο σύγχρονο, πιο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες του Internet.

    "Η διαφάνεια είναι ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες" τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να δημοσιοποιούνται, μέσω διαδικτύου, όλες οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί.

    Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα σχετικά με τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως "δεν είναι στις προτεραιότητές μας" και ότι "ισχύουν οι παλαιότερες τοποθετήσεις μας".

    Αντιδράσεις

    Λόγο για καθυστερημένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και διερωτήθηκε γιατί δεν υιοθετείται η πρόταση Παπανδρέου για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων υπουργών που αφορούν τη διανομή κονδυλίων και όλων των ΑΦΜ εταιρειών που συμβάλλονται με το Δημόσιο.

    Η ρύθμιση για διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες μέσω της χρήσης του Internet είναι παλιά πρόταση του ΛΑΟΣ, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24913

    [02] Νέα γρίπη: Προσοχή και ενημέρωση

    Στην αξιολόγηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, στην πρόληψη και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων εστιάζονται οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ενημερώνει με επιστολή τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στις εκκλησίες. Από τον ιό της νέας γρίπης προσβλήθηκαν Έλληνες σπουδαστές που βρίσκονταν στη Βρετανία για θερινά εκπαιδευτικά μαθήματα . Οι περισσότεροι έχουν ιαθεί και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να επιστρέψουν το Σάββατο. Θέμα έχει προκύψει και για διάφορα επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ και διατείνονται ότι θεραπεύουν την γρίπη, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    Πλαστές βελόνες χορήγησης ινσουλίνης διακινούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ μετά από ενημέρωση των ολλανδικών αρχών ΕΟΦ επισημαίνει ότι η χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή και δίνει τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις πλαστές βελόνες από τις γνήσιες της εταιρείας Νόβο Νορντίσκ.

    Η συσκευασία δεν φέρει γραμμωτό κώδικα [barcode] η επισήμανση στην συσκευασία δεν είναι στην ελληνική γλώσσα , στη συσκευασία ίσως υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα και απουσιάζει η γραμμή κάτω από το λογότυπο.

    Η βελόνα είναι κακής ποιότητας πιθανόν φέρει ίχνη κολλητικής ουσίας και δεν εφαρμόζει σωστά στο στυλο χορήγησης ινσουλίνης. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο πλαστό προϊόν όμως εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε στην περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

    Προσβλήθηκαν 27 Έλληνες μαθητές και συνοδοί στη Βρετανία

    Έλληνες μαθητές και συνοδοί που μετείχαν σε θερινά προγράμματα στα βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γιόρκ, προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και ήδη επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, σε θερινό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετείχε ομάδα από 22 Ελληνες μαθητές και συνοδούς και από αυτούς οι δεκαέξι προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης.

    Νοσηλεύτηκαν κλεισμένοι στα δωμάτιά τους, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και οι τελευταίοι από τους ασθενείς θα επιστρέψουν το Σάββατο στην Ελλάδα.

    Σε παρόμοιο θερινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Γιορκ μετείχαν δεκαέξι Έλληνες μαθητές και συνοδοί, οι δώδεκα από αυτούς προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης, ακολούθησαν συγκεκριμένη νοσηλεία, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και οι τελευταίοι πέντε από τους προσβληθέντες με τον ιό της γρίπης, τέσσερις μαθητές και ένας συνοδός, αναμένεται να επιστρέψουν απόψε στην Αθήνα.

    Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Εν τω μεταξύ, ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν σχετικά με τη νέα γρίπη, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σε αυτή, από τον πρόεδρο της επιτροπής Παναγιώτη Μελά.

    Όπως αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους, ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις επιστημονικές επισημάνσεις για ομοιότητες της νέας γρίπης με τον ιό του 1918, που προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλούν ανησυχία.

    Επειδή τα κρούσματα στη χώρα μας, ξεπερνούν τα 300 και υπάρχει αισθητή καθημερινή αύξηση του αριθμού της οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας μας για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας το Σεπτέμβριο.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικό άρθρο: Ταχύτατη η εξάπλωση της νέας γρίπης

    Είδηση: 24914

    [03] Συνάντηση Τσίπρα με προεδρείο ΟΜΕ-ΟΤΕ

    Για «προσπάθεια να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο πλούτο, τον τελευταίο καιρό, μετά και την εκποίηση της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να φτιάξει προϋπολογισμό τον Οκτώβρη», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, με δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σχετικά με την εκχώρηση επιπλέον 5% των μετοχών του Οργανισμού, στην Ντόιτσε Τέλεκομ.

    Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του κόμματος και συμμετείχαν οι Γ. Θεωνάς, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Δημ. Στρατούλης από την Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει τη χαριστική βολή, εκχωρώντας άλλο ένα 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το δημόσιο, στη Ντόιτσε Τέλεκομ και έτσι να συνεχίσει» και υποστήριξε πως την ίδια τακτική ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «χάνεται από το δημόσιο έλεγχο», ο ΟΤΕ, «μια από τις πιο κερδοφόρες, αλλά και στρατηγικής σημασίας δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας». Πρόσθεσε δε, ότι «στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα "έγκλημα" ενάντια στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη», λόγω -όπως εξήγησε- και της σημασίας της ευρυζωνικότητας.

    «Στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο και γι αυτό θα αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα, όπως κάναμε και παλιότερα», ανέφερε, ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΝ και, αργότερα, αφότου δημιουργήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν πάντα αντίθετοι με τις «μεθοδεύσεις» σχετικά με αποφάσεις κυβερνήσεων ή της διοίκησης του ΟΤΕ.

    Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η ανάγκη ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στον ΟΤΕ, αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα του κόμματος.

    Για «εθνικό έγκλημα εις βάρος της ελληνικής περιουσίας», έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Κούτρας Παναγιώτης, και τόνισε ότι η Ομοσπονδία δεν θα αφήσει να γίνει «αφελληνισμός των τηλεπικοινωνιών» και πως θα «παλέψουν με τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία, ώστε ο οργανισμός να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ασφαλές περιβάλλον».

    Είδηση: 24921

    [04] Κακοκαιρία σε Τουρκία και Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Από φονικές καταιγίδες που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο τουλάχιστον άτομα πλήττεται η γειτονική Τουρκία, ενώ η κακοκαιρία έχει χτυπήσει τόσο την Αυστρία, όσο και τη Γαλλία, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και έργα υποδομής. Συγκεκριμένα οι φονικές οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στην Βορειοανατολική Τουρκία. Ένας χείμαρρος παρέσυρε σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες κοντά στα σύνορα με την Γεωργία προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και δυσκολεύοντας το έργο των σωστικών συνεργείων που προσπαθούν να φθάσουν στην περιοχή για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους πληγέντες.

    Ένα 6χρονο κορίτσι αγνοείται και οι γονείς του μαζί με άλλους δύο συγγενείς του ανασύρθηκαν νεκροί από το σπίτι τους που παρασύρθηκε από τα νερά.

    Δύο είναι οι νεκροί στην επαρχία Ορντού όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν κατολισθήσεις.

    Στην Αυστρία, πλημμύρες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα έφερε η κακοκαιρία στην περιοχή του Τιρόλου. Οι οδικοί άξονες καλύφθηκαν από παχύ στρώμα χαλαζιού γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να θέσουν σε υπηρεσία τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

    «Πολύ χαλάζι. Είδαμε μπάλες χαλαζιού διαμέτρου έως και 15 εκατοστών» δήλωσε ο υπεύθυνος συντήρησης οδικών αξόνων.

    Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η πυροσβεστική που έσπευσε σε δεκάδες σπίτια για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια.

    Η καλοκαιρινή μπόρα κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν για τους κατοίκους του Παρισιού. Η σφοδρή βροχόπτωση συνοδεύτηκε από θυελλώδεις ανέμους. Δέντρα ξεριζώθηκαν και καταπλάκωσαν δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα. Πινακίδες και διακοσμητικές λαμαρίνες σε μεγάλα κτίρια γραφείων αποκολλήθηκαν, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Δείτε πώς αποτύπωσε, νωρίς τα ξημερώματα, τις καταιγίδες στην Ευρώπη από το διάστημα, το διαστημικο λεωφορείο "Endeavour"

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DgYJAk6bugK4',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/gYJAk6bugK4/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- Είδηση: 24922

    [05] Κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ η Αυστρία

    Την άρνηση της χώρας του στην προοπτική της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ παρουσίασε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Καγκελάριος της Αυστρίας κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο» στην Άγκυρα Όπως αναφέρει ο Αυστριακός τύπος, στις εμπιστευτικές τους συνομιλίες, ο Καγκελάριος Φάιμαν υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό τον μεγάλο σκεπτικισμό του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία είναι κατά μιας συμμετοχής της Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ και προτείνει, όπως η Γερμανία, μία προνομιακή σχέση συνεργασίας».

    Ακόμη ο Αυστριακός καγκελάριος αποσαφήνισε στον κ. Ερντογάν ότι «στην Αυστρία σε κάθε περίπτωση θα διενεργηθεί σχετικό δημοψήφισμα για την τουρκική ένταξη εάν τελικά ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο καγκελάριος Φάιμαν επισημαίνει πως «αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει επίσης ότι κανείς διατυπώνει ανοικτά και ειλικρινά την άποψή του και παίρνει θέση, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανειλικρινές και δεν δίνει σε κανέναν τίποτε».

    Όπως γράφει η εφημερίδα, στην εμπιστευτική συνομιλία του με τον Αυστριακό καγκελάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε πολύ απογοητευμένος από τη στάση που κρατείται απέναντι στη χώρα του από την ΕΕ.

    Ο κ. Ερντογάν φέρεται ακόμη να δηλώνει στον κ. Φάιμαν, πως ο ίδιος προ πάντων δεν κατανοεί την απορριπτική στάση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ενώ αντίθετα, κατά την άποψή του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ μιλούσαν πολύ θετικότερα για την Τουρκία.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βέρνερ Φάιμαν, τοποθετείται επίσημα και με σαφήνεια κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ηδη στις αρχές Απριλίου και κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, ο κ. Φάιμαν είχε επαναλάβει στον Μπαράκ Ομπάμα, το σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είδηση: 24923

    [06] Διαπραγματεύσεις για τους Γάλλους ομήρους των πειρατών

    Ειδήσεις

    Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι, σύμφωνα με το σομαλό υπουργό κοινωνικών Υποθέσεων, οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες για την απελευθέρωση των δύο γάλλων πρακτόρων που έπεσαν θύματα απαγωγής την Τρίτη ως αντίπονα για την κράτηση σομαλών από τις Γαλλικές Αρχές. Συγκεκριμένα, οι δύο γάλλοι πράκτορες που απήχθησαν στην Σομαλία βρίσκονται ήδη στα χέρια μίας ισλαμιστικής οργάνωσης, της εξτρεμιστικής Σεμπάμπ και η απαγωγή τους σχετίζεται με την κράτηση στην Γαλλία σομαλών πειρατών, δήλωσε σήμερα ο σομαλός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Αλι Ιμπραχίμ.

    "Οι δύο άνδρες είναι στα χέρια μελών της Σεμπάμπ και όσο θα βρίσκονται στα χέρια τους οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες", τόνισε ο Ιμπραχίμ.

    "Τα αιτήματά τους δεν είναι σαφή. Η βασική αιτία της απαγωγής είναι ότι ορισμένα μέλη της Σεμπάμπ είναι συγγενείς φυλακισμένων στην Γαλλία, πειρατών", πρόσθεσε.

    Στην Γαλλία κρατούνται περίπου δεκαπέντε σομαλοί πειρατές που συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2008 κατά την διάρκεια επιχειρήσεων για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

    Είδηση: 24920

    [07] Αποσύρεται η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών

    Την απόσυρση της διάταξης για τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας μετά τις σημερινές αρνητικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων. Όπως ο ίδιος λέει, σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο να ακούει κάθε φορά και να συνθέτει τις υπάρχουσες απόψεις, ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει τη διάταξη αυτή. Κατά της προτεινόμενης ρύθμισης για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των βουλευτών στα επαγγελματικά τους ταμεία από τη Βουλή τάχθηκαν νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διάταξη αφορούσε τους βουλευτές που επιλέγουν, παρά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, να μην ασκούν το επάγγελμά τους, αλλά να ασχολούνται μόνο με τα βουλευτικά τους καθήκοντα.

    "Ύστερα από εισηγήσεις βουλευτών, από πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ζήτησα από την Κυβέρνηση να φέρει διάταξη με την οποία θα επαναφερόταν η καταργηθείσα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο των Βουλευτών που επέλεξαν ή δεν μπορούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα.

    Στόχος της ρύθμισης ήταν να μη βρίσκονται οι βουλευτές αυτοί σε μειονεκτική σχέση έναντι των συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου.

    Μετά τις σημερινές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, και σεβόμενος το θεσμικό μου ρόλο, να ακούω, κάθε φορά και να συνθέτω τις υπάρχουσες απόψεις, ζήτησα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποσυρθεί η διάταξη αυτή από το νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Σιούφας.

    «Είναι θέμα, που αφορά τη λειτουργία της Βουλής και συζητείται στη Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικά με την ρύθμιση.

    «Το να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα ασφάλιστρα των βουλευτών είναι απαράδεκτο, είναι προκλητικό και πρέπει αμέσως να αποσυρθεί» είχε τοποθετηθεί η Φ. Πιπιλή σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ 105.8.

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να στηρίξει τη ρύθμιση, σε περίοδο μεγάλης κρίσης, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια ρύθμιση που δεν συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην ρύθμιση Σιούφα για την ανάληψη, εκ μέρους της Βουλής, του ασφαλιστικού κόστους των βουλευτών, που δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα μετά την κατάργηση του ασυμβίβαστου. Ερωτηθείς αν σε άλλη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε μια ανάλογη ρύθμιση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό είναι υποθετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πάρει, ως κυβέρνηση, μια σειρά πρωτοβουλίες, που θα αλλάξουν άρδην την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, άρα και τα οικονομικά των βουλευτών, από το εκλογικό σύστημα ως τον τρόπο εκλογής βουλευτών».

    «Ο ΛΑ.Ο.Σ. κατανοεί την ευαισθησία του Προέδρου της Βουλής, κ. Δ. Σιούφα, αλλά πιστεύει ότι είναι άκαιρο και θα δημιουργήσει ποικίλα σχόλια εν μέσω οικονομικής κρίσης» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αιβαλιώτης.

    ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 24919

    [08] Συνάντηση Κ. Παπούλια, με πρόεδρο της MIG, Α. Βγενόπουλο

    Πολιτική

    Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά και τις επιχειρήσεις, την ανεργία, αλλά και τις προοπτικές της Ολυμπιακής συζήτησαν κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Marfin Investment Group (MIG), Ανδρέα Βγενόπουλο. Σε ερώτηση του κ. Παπούλια για την Ολυμπιακή, κατά την άφιξη του κ. Βγενόπουλου στο προεδρικό γραφείο, ο πρόεδρος της MIG απάντησε ότι «οι προετοιμασίες εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά».

    Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο για την πορεία των εργασιών στη MIG και την κρίση γενικότερα, τόνισε:

    «Δουλεύουν όλοι σκληρά σε πολύ δυσμενείς συνθήκες. Η κρίση φαίνεται ότι συνεχίζεται. Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, κυρίως από την Αμερική, που δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει κάποια αναστροφή. Δυστυχώς, όμως, αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεν θα υπάρξει άμεση επίδραση στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

    Είδηση: 24918

    [09] Ιράν: Συλλήψεις και δακρυγόνα σε διαδηλώσεις υπέρ του Μοσαβί

    Χιλιάδες οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μοσαβί διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Τεχεράνη, μετά το τέλος του κηρύγματος από τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί, στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές και προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, ενώ δεν έληξαν και οι συγκρούσεις. Έκκληση Ραφσαντζανί για απελευθέρωση των διαδηλωτών που βρίσκονται ακόμη φυλακισμένοι.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί διαδηλωτές είχαν έλθει ακόμη και με τα παιδιά τους, ενώ υπήρχαν και πολλοί ηλικιωμένοι μεταξύ του πλήθους.

    Απελευθέρωση των διαδηλωτών ζητά ο Ραφσαντζανί

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί -ο οποίος ήλθε για να διευθύνει για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής- δήλωσε ότι το Ιράν βρίσκεται σε κρίση, πως η εμπιστοσύνη των Ιρανών "χάθηκε" κατά τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου και την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί.

    "Είμαστε όλοι μέλη της οικογένειας. Ελπίζω ότι με την προσευχή αυτή μπορούμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που μπορεί να ονομασθεί κρίση" είπε ο ίδιος -από τους ορκισμένους εχθρούς του προέδρου Αχμαντινετζάντ.

    Ο Ραφσαντζανί ζήτησε την απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί μετά τις εκλογές. "Στην παρούσα κατάσταση δεν είναι αναγκαίο για μας να έχουμε πολλούς κρατούμενους στις φυλακές. Πρέπει να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους" δήλωσε, ζητώντας ελευθερία του τύπου εντός των πλαισίων του νόμου.

    Σύμφωνα με μέλη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί δημοσιογράφοι κρατούνται στις ιρανικές φυλακές μετά τις προεδρικές εκλογές, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των οποίων προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες, ενώ πολλές μεταρρυθμιστικές ιστοσελίδες έκλεισαν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Call for Iran protesters' release

    Είδηση: 24917

    [10] Έξοδος με καύσωνα

    Κοινωνία

    Κατά κύματα και με κάθε μέσο, πριν τους προλάβει το κύμα του καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την χώρα με θερμοκρασίες ως και 40 βαθμούς, εγκαταλείπουν τις μεγαλουπόλεις οι κάτοικοί τους στην πρώτη μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Συγκεκριμένα, η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση σε λιμάνια και αεροδρόμια όπου επικρατεί το αδιαχώρητο από τους αδειούχους του δεύτερου δεκαπενθήμερου τού Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την Τροχαία, στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, μέχρι πριν από λίγο υπήρχε ανάσχεση της κυκλοφορίας 15 χλμ στο ρεύμα εξόδου από τον Πειραιά ως την «Ρενό", ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου στο ύψος της Ελευσίνας όπου το μποτιλιάρισμα ως το εργοστάσιο της "ΒΙΑΜΑΞ". Παράλληλα, σταδιακά αυξάνεται και η κίνηση στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

    Λιμάνια

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα πλοία, που εξυπηρετούν τη σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τα οποία αναχωρούν με πληρότητα σχεδόν 100%.

    Για το λόγο αυτό, από σήμερα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, έχουν προγραμματιστεί 89 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και 61 από τη Ραφήνα.

    Λιγοστές είναι πλέον οι θέσεις επιβατών για τα δρομολόγια από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, με τα πλοία να εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα για προορισμούς όπως Κυκλάδες και Ανατολικό Αιγαίο. Η κίνηση από το πρωί στον Πειραιά και την Ραφήνα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προβλήματα στην επιβίβαση των ταξιδιωτών:

    Καιρός

    Κόκκινο αναμένεται να χτυπήσει ο υδράργυρος το Σάββατο δείχνοντας 39 βαθμούς, ενώ την Κυριακή αναμένεται να φθάσει τους 40 και πιθανόν -κατά τόπους- τους 41 βαθμούς. Οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο, ελαφρύ ντύσιμο και κατανάλωση άφθονων υγρών.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο πρώτος μίνι καύσωνα του φετινού καλοκαιριού οφείλεται στο γεγονός της εξασθένισης των ανέμων και των αερίων μαζών που έρχονται από την Β. Αφρική

    Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα είναι η Ανατολική Στερεά, η Ανατολική Πελοπόννησο και η Θεσσαλία.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση από την Τρίτη.

    Είδηση: 24916

    [11] Η Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς πίσω από τη βόμβα στον Π. Χηνοφώτη

    Κοινωνία

    Η οργάνωση "Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς" με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα που τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Τα μέλη της οργάνωσης έστειλαν την προκήρυξη σε ιστοσελίδα, κάνοντας αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης τους κατά την επίθεσή τους στο σπίτι του πρώην υφυπουργού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στην τετρασέλιδη προκήρυξή τους, τα μέλη των "πυρήνων" κάνουν εκτενή αναφορά στα γεγονότα του Δεκεμβρίου, στο θέμα των μεταναστών, αλλά και στον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

    Το γεγονός που προκαλεί την ανησυχία των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής είναι ότι η οργάνωση που μέχρι σήμερα περιόριζε τη δράση της σε επιθέσεις με γκαζάκια σε υπό ανέγερση Αστυνομικά Τμήματα και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τώρα έχει την δυνατότητα να χτυπά και με αυτοσχέδιες βόμβες.

    Να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν χτυπήσει τον πρώην υφυπουργό στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου, με την τοποθέτηση βόμβας στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, στην οποία διαμένει ο κ. Π. Χηνοφώτης στο Παλαιό Φάληρο.

    Οι δράστες λίγη ώρα πριν την έκρηξη του μηχανισμού είχαν προειδοποιήσει για το χτύπημα με τηλεφώνημά τους στο τηλεοπτικό σταθμό Alter και στην Άμεση Δράση που είχε αποκλείσει την περιοχή.

    ΛΑΟΣ

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας την προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξιας Μηδενιστών» σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, δήλωσε: «Η πολιτική των σκανδάλων, η πολιτική της προχειρότητας, η πολιτική της αυθάδειας, η πολιτική της αλαζονείας, είναι η τροφός της τρομοκρατίας. Κάθε εβδομάδα ξεπετιέται και μια νέα τρομοκρατική οργάνωση. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι πασιφανής. Χρειάζεται σχεδιασμός, επιμονή και σοβαρότητα αν δεν θέλουμε η Ελλάδα να θυμίζει Ιταλία της δεκαετίας του ¨70 ».

    Είδηση: 24915

    [12] Ελαφρύ τραυματισμό υπέστη ο Πάπας

    Ευρώπη

    Σε χειρουργική επέμβαση η οποία "εξελίχθηκε καλά" σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, υποβλήθηκε σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος χθες το βράδυ έπεσε στο μπάνιο και υπέστη κάταγμα στον καρπό του δεξιού χεριού. Η εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη ολοκληρώθηκε και πήγε καλά, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αόστας, Αουγκούστο Ρολαντίν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν το πρωί ότι ο Πάπας προσήλθε περπατώντας στο νοσοκομείο της πόλης Αόστα, όπου και αρχικά υποβλήθηκε σε ακτινογραφία στον καρπό.

    Είδηση: 24911

    [13] Ταχύτατη η εξάπλωση της νέας γρίπης

    Ειδήσεις

    Ως την πιο γρήγορα εξελισσόμενη πανδημία χαρακτήρισε τη νέα γρίπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς από προηγούμενες πανδημίες. Τονίζεται δε ότι ο ιός δεν αναμένεται να σταματήσει προς το παρόν, ενώ στο εξής εφιστά την προσοχή στη σοβαρότητα και όχι στον αριθμό των κρουσμάτων. Πολλές είναι οι κυβερνήσεις που παροτρύνουν τους πολίτες να συμβουλεύονται αρχικά τον οικογενειακό γιατρό. Ήδη έχουν γίνει παραγγελίες για 132 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την καταπολέμηση της νέας γρίπης.

    Εν αναμονή του εμβολίου

    Τους 29 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Βρετανία, η οποία είναι τρίτη σε κρούσματα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, την ώρα που σύμφωνα με το πιο εφιαλτικό σενάριο ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 65.000.

    Στο μεταξύ τη στιγμή που τουλάχιστον 50 κυβερνήσεις έχουν δώσει παραγγελίες ή διαπραγματεύονται με φαρμακευτικές εταιρείες την αγορά εμβολίων κατά της νέας γρίπης, η μοναδική εταιρεία που τα παράγει στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί άλλες παραγγελίες.

    Η Baxter International Inc ανέφερε ότι έχει δεχτεί παραγγελίες από πέντε χώρες -μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία- για την παρασκευή 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης Α. "Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε άλλες παραγγελίες" είπε ο εκπρόσωπος της Baxter Κρις Μπόνα. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία δέχτηκε να παραχωρήσει ένα μέρος της παραγωγής της στον ΠΟΥ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ιλινόι, ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμη να στείλει τα εμβόλια στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Περιέργως, οι ΗΠΑ δεν θα επωφεληθούν από το εμβόλιο της Baxter επειδή δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

    Οι άλλες τέσσερις εταιρείες που παράγουν εμβόλια (GlaxoSmithKline Plc, Novartis AG, Sanofi-Aventis SA και AstraZeneca) εδρεύουν όλες στην Ευρώπη. Η ελβετική Novartis ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει πάρει πολλές παραγγελίες και συζητά με άλλες 35 κυβερνήσεις.

    Ισπανία: Ανησυχία μετά τους νέους θανάτους από τη γρίπη Α

    Την ανησυχία τους για την επιθετικότητα της γρίπης Η1Ν1 εκφράζουν και οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας, μετά από το θάνατο μίας 33χρονης, η οποία δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας. Η γυναίκα, που νοσηλευόταν από τις 12 Ιουλίου, πέθανε την Πέμπτη στη νήσο Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων. Ένας άνδρας 71 ετών πέθανε επίσης την Πέμπτη στη Μαδρίτη από τον ιό Η1Ν1. Ο άνδρας αυτός έπασχε από χρόνια νόσο.

    Με τους δύο αυτούς θανάτους, ο αριθμός των θυμάτων από την αποκαλούμενη γρίπη των χοίρων στην Ισπανία ανήλθε σε τέσσερις, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Η1Ν1 είναι μέχρι στιγμής 1.200.

    Το πρώτο θύμα ήταν μία 20χρονη, η οποία υποβλήθηκε επειγόντως σε καισαρική τομή πριν από τον θάνατό της. Από ιατρικό λάθος το νεογέννητο πέθανε και εκείνο σε νοσοκομείο της Μαδρίτης.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης όταν εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης H1N1 σε χοίρους. Στις αρχές του μήνα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι υπάρχουν υπόνοιες σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι σε μεγάλη χοιροτροφική μονάδα της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες μετέδωσαν το στέλεχος της νέας γρίπης στα ζώα.

    Είδηση: 24910


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 July 2009 - 16:54:39 UTC