Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η λαθρομετανάστευση
  • [02] Παπανδρέου Ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ το 2014
  • [03] Αποκλείει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση
  • [04] Θετικός ο απολογισμός λειτουργίας του μουσείου Ακροπόλεως
  • [05] Ιράν: Υπό κράτηση υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας
  • [06] Εκτός λίστας της UNESCO εξαιτίας μιας γέφυρας
  • [07] Νέο όπλο κατά του καρκίνου
  • [08] Γάμος και χωρισμός σε μια μέρα
  • [09] Ένα βήμα πιο κοντά στον κβαντικό υπολογιστή
  • [10] Εξέπνευσε ιδιοκτήτης βενζινάδικου, θύμα ληστείας
  • [11] Υπογραφή συμφωνίας με Γαλλικούς σιδηροδρόμους
  • [12] Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της Έρευνας το ΚΚΕ
  • [13] Συνάντηση Παπούλια- Πετραλιά
  • [14] Έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [15] Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς
  • [16] Σύμβαση Ελλάδας-Καναδά για την διπλή φορολογία
  • [17] Έκθεση ζωγραφικής της Λιάνας Αναστασιάδου
  • [18] Άντονι και Συμφωνική της ΕΡΤ απόψε στο Μπάτμιντον
  • [19] Συνεργασία Καραμανλή β Γιαννάκου
  • [20] Παραχωρούν τους τίτλους του Ε.Τ. το ζεύγος Αγγελόπουλου
  • [21] Τελευταίο αντίο στον Σπύρο Καλογήρου
  • [22] Συνέδριο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    [01] Καραμανλής: Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η λαθρομετανάστευση

    Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας καθώς σηκώνει μεγαλύτερο βάρος παράνομων μεταναστών σε σχέση με άλλες χώρες, χαρακτήρισε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του ΕΛΚ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το θέμα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη καθώς μεγάλο μέρος τους κατευθύνεται προς τα εκεί. Την ίδια ώρα την αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η αρνητική στάση της Άγκυρας ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Περιοδεία σε κέντρα λαθρομεταναστών πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα για την φύλαξη των συνόρων.

    Στα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παράνομη μετανάστευση διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου και υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς η χώρα μας όπως είπε σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και κάλεσε την Ευρώπη να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της καθώς το πρόβλημα αφορά όλους.

    Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της PRONTEX πραγματοποιήθηκαν κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις.

    Την ίδια ώρα την αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η αρνητική στάση της Άγκυρας ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής λαθρομεταναστών.

    "Εμείς δεν θα σταματήσουμε σε κανένα σημείο, σε κανένα χρονικό σημείο να επιμένουμε και να απαιτούμε από τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή των λαθραίων μεταναστών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου όλες οι κινήσεις της θα πρέπει να συνάδουν με αυτήν την προοπτική.

    "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι μια θέση, που πολύ πρόσφατα έγινε δεκτή από τους 27 της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι συμφωνίες που υπογράφονται σε διμερές επίπεδο, πρέπει να εφαρμοστούν και να εφαρμόζονται πλήρως μέχρις ότου γίνει δυνατή η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών, που είναι είτε χώρες προέλευσης, είτε χώρες διέλευσης λαθραίων μεταναστών", πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και συμπλήρωσε: "Πρέπει, λοιπόν, ειδικά οι χώρες που αποβλέπουν να γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ, να αντιληφθούν ότι η τήρηση συμφωνιών, τις οποίες υπέγραψαν με χώρες της ΕΕ, είναι προϋπόθεση, προκειμένου ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους να γίνει πράξη".

    "Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκεντρώσεως λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει. Μπράβο μας!", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

    "Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός ως λύση για το μεταναστευτικό, είναι η αλληλεγγύη των εκμεταλλευτών και στρέφεται κατά όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες εισδοχής, καθώς φαίνεται καθαρά ότι τουρκικά σκάφη και δουλέμποροι μεταφέρουν παράνομα μετανάστες", δήλωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που συνόδευε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό κατά την περιήγησή του σε κέντρα λαθρομεταναστών στα ανατολικά μας σύνορα.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαρό τόνισε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει οξυνθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνδράμει στις προσπάθειες της Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, πρόσθεσε ωστόσο πως η χώρα μας πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου.

    Οι δυο άντρες επισκέφτηκαν το γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX, το χώρο παραμονής μεταναστών Σάμου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, ενώ το απόγευμα μετέβησαν στον Κυπρίνο, Έβρου όπου επισκέφτηκαν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών

    Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Μπαρό στη χώρα μας, ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι η παρουσία του είναι πολύ ώστε να μπορεί και εκείνος, από την πλευρά του, έχοντας πληροφορίες και γνώση από πρώτο χέρι να τις μεταφέρει στους συναδέλφους του της ΕΕ, γιατί για μας είναι σημαντικό θέμα.

    "Ζητάμε -και ήδη έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο- τόσο από την ΕΕ, όσο και από τους εταίρους μας, μια κοινή οργάνωση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος της λαθρομετανάστευσης, που είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την Ελλάδα. Και είναι μεγάλο για την Ελλάδα, γιατί η χώρα μας βρίσκεται κοντά στις χώρες προέλευσης του μεγαλύτερου αριθμού των μη νόμιμων μεταναστών", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24209

    [02] Παπανδρέου Ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ το 2014

    Την ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Μαυροβούνιο. Τόνισε ότι για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται η δημιουργία οδικού χάρτη που θα συνδέσει την οικονομία της περιοχής των Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέμα της συνόδου, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι κλιματικές αλλαγές και η κατάσταση στο Ιράν.

    Είδηση: 24206

    [03] Αποκλείει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση

    Κλείνει κάθε συζήτηση περί προώρων εκλογών η κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την κατηγορηματική θέση του ΚΚΕ ότι δεν θα στηρίξει κανέναν για την προεδρία της Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου είχε τονίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές. Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους για την προεδρική εκλογή του Μαρτίου, η κυβέρνηση στέλνει , σε κάθε αφορμή, το μήνυμα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν εντάσσονται στο σχεδιασμό της, με απώτατο όριο τον Μάρτιο του 2010.

    "Για όλα αυτά τα θέματα έχει τοποθετηθεί με απόλυτη καθαρότητα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη, που παραχώρησε πριν δέκα μέρες στις Βρυξέλλες. Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ένα και μοναδικό θέμα: Να είμαστε επικεντρωμένοι, όπως είμαστε, στο έργο μας, να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών, να προχωρούμε ολοένα με πιο γρήγορο ρυθμό τις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος αποκάλυψε το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ

    "Υπάρχει μια πάγια θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την οποία δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο ν' αλλάξουμε. Φυσικά θα τα δουν τα όργανά του την κατάλληλη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω με απόλυτη σιγουριά είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να βγούμε και να στηρίξουμε κανένα σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ.

    Ήδη η ΝΔ δια στόματος πρωθυπουργού έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτείνει εκ νέου τον Κάρολο Παπούλια. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της εκλογής Παπούλια αλλά από ένα κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή.

    Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν, ενώ ο ΛΑΟΣ θα πει ναι στον σημερινό πρόεδρο , αν θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

    "Δεν νομίζω. Στη Ν.Δ., και εγώ προσωπικά που με ρωτάτε, σκεφτόμαστε θεσμικά. Και βεβαίως πάντοτε στην πολιτική πρέπει να δει κανείς τη συγκεκριμένη στιγμή που θα έρθει η ώρα να ληφθούν οι αποφάσεις έτσι όπως κάποιος προγραμματίζει, αν οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις", τόνισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέτα Γιανάκου, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε να στηρίξει οποιονδήποτε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημαίνει ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές.

    Είδηση: 24213

    [04] Θετικός ο απολογισμός λειτουργίας του μουσείου Ακροπόλεως

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικός είναι ο απολογισμός από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Οι ενενήντα χιλιάδες επισκέπτες της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας και το κόστος εκδηλώσεων, εγκαινίων που δεν ξεπέρασε το προβλεπόμενο των 3 εκατ. ευρώ, αποδεικνύουν μεταξύ άλλων την καταρχήν θετική λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την επίτευξη του αρχικού στόχου για την τελετή των εγκαινίων.

    «Γίναμε πρωτοσέλιδα επαίνων στο διεθνή Τύπο», σχολίασε ο κ. Σαμαράς παρουσιάζοντας το σχετικό απολογισμό και κάνοντας παράλληλα λόγο για το ύφος των εγκαινίων που προκύπτει από τα ίδια τα εκθέματα του Μουσείου. «Σε μια ταυτόχρονα συμβολική και εντυπωσιακή τελετή, αλλά και πρωτοσέλιδο για το αίτημα κάθε Έλληνα για την επιστροφή των Γλυπτών που πλέον μετεξελίσσεται σε παγκόσμια πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση», αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ όταν του ζητήθηκε να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της Ελληνικής Πολιτείας για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, επισήμανε ότι «το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να απολογείται πλέον στην παγκόσμια κοινότητα». «Ο λόγος μας μέχρι σήμερα ήταν ανέστιος, σχολίασε, και απο 'δώ και πέρα λόγω του Μουσείου έχουμε την ηθική δύναμη και η στρατηγική μας αποκτά νέες προϋποθέσεις».

    Απαντώντας σε σχόλιο σχετικά με τη «λάμψη και τη δύναμη» που στερήθηκαν τα εγκαίνια λόγω της απουσίας μεγάλων ονομάτων, ο κ. Σαμαράς είπε ότι καθημερινά πλέον το Μουσείο θα επισκέπτονται οι σημαντικότερες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής και πνευματικής ζωής και αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας και του προέδρου του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Το κόστος των εκδηλώσεων έφθασε το 1.860.090 ευρώ συν το ΦΠΑ και φιλοξενήθηκαν κατά τον τριήμερο εορτασμό των εγκαινίων 440 δημοσιογράφοι από 167 διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Ο μέσος όρος των εισιτηρίων τις πέντε πρώτες ημέρες που ήταν η διαδικασία μόνο για το e-ticketing έφθασε τα 11.000.

    Κρατήσεις από το τηλέφωνο έγιναν 11.500 από μαθητές, ενώ 5.000 άτομα ζήτησαν από συλλόγους και τουριστικά γραφεία.

    Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα του Μουσείου έχουν ξεπεράσει τις 260.000 από 169 χώρες από την Αμερική μέχρι τη Μογγολία και το Νεπάλ.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την καθιέρωση της πολιτικής του διευρυμένου ωραρίου όταν τόνισε ότι το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά και για ολόκληρο το χρόνο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, με στόχο να διευρύνει και άλλο το ωράριό του και ιδιαίτερα εκείνο του εστιατορίου προκειμένου να ικανοποιήσει τους επισκέπτες που θα ήθελαν να απολαμβάνουν τα εκθέματα και τη θέα της φωτισμενης Ακρόπολης.

    Εξάλλου, καθιερώθηκαν οι καλαίσθητες στολές για το προσωπικό και τους φύλακες του Μουσείου και λειτουργεί πιλοτικά ο θεσμός των φροντιστών.

    Είδηση: 24216

    [05] Ιράν: Υπό κράτηση υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε από τους εννιά εργαζόμενους στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης οι οποίοι είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου. Οι υπόλοιποι ανακρίνονται. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί χθες το βράδυ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Ιράν περί ανάμιξης της Βρετανίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Από την πλευρά του ο Μοτακί τόνισε πως αν αυτό αποδειχθεί στην πράξη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα θετικό βήμα. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πάντως πως δεν υπάρχει πρόθεση για κλείσιμο πρεσβειών στην Τεχεράνη, ούτε για υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με τις ξένες χώρες. Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, με την οποία του ζητά να ερευνήσει το θάνατο της νεαρής Νέντα Αγά-Σολτάν που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Αχμαντινετζάντ: Επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα της ισλαμικής δημοκρατίας

    "Όπως γνωρίζετε, μία ιρανή πολίτης, η Νέντα Αγά-Σολτάν, σκοτώθηκε από σφαίρα, κατά τρόπο ύποπτο από αγνώστους στους δρόμους της Τεχεράνης", έγραψε ο Αχμαντινετζάντ στον αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί.

    Οι εικόνες από ερασιτεχνική λήψη που δείχνουν την επιθανάτια αγωνία της νεαρής Νέντα και κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ, προκάλεσαν κύματα συγκίνησης και αγανάκτησης εναντίον των ιρανικών αρχών.

    "Αν λάβουμε υπόψη όλα όσα έχουν λεχθεί για αυτό το επώδυνο συμβάν, τον εκβιασμό των ξένων μέσων ενημέρωσης και πολλές άλλες ενδείξεις, είναι προφανείς οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και των εχθρών μας προκειμένου να χρησιμοποιήσουν πολιτικά (την υπόθεση αυτή) και να αμαυρώσουν την εικόνα της ισλαμικής δημοκρατίας", προσθέτει ο Μ. Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σαχρουντί να δώσει εντολή "να ερευνηθεί ο φόνος, να δικαστούν οι ένοχοι του εγκλήματος αυτού και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη".

    Ο Αράς Χεγιατζί, ο γιατρός που προσπάθησε να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα, δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι, αμέσως μόλις η κοπέλα χτυπήθηκε από τη σφαίρα, οι διαδηλωτές εντόπισαν το δράστη, ο οποίος ήταν μέλος της πολιτοφυλακής μπασίζ. Τα επίσημα μέσα και οι αρχές απέρριψαν αμέσως την εκδοχή αυτή, ισχυριζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία του περιστατικού κατασκευάστηκαν από τους "εχθρούς" της ισλαμικής δημοκρατίας για να αμαυρώσουν την εικόνα της εξουσίας.

    Η δε εφημερίδα Vatan Emrouz, άκρως συντηρητική και πιστή υποστηρικτής του Αχμαντινετζάντ, έφτασε να κατηγορήσει τον ανταποκριτή του BBC Τζον Λέιν, που απελάθηκε από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ότι πλήρωσε "έναν αλήτη να σκοτώσει κάποιον για το ντοκιμαντέρ του".

    Ξεκίνησε η επιμέρους επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων

    H αρμόδια συνταγματική επιτροπή στο Ιράν ξεκίνησε σήμερα την επιμέρους επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών, που θα καλύψει ποσοστό της τάξης του 10% των ψηφοδελτίων, σε μια προσπάθεια για εκτόνωση της κατάστασης .

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανεξελέγη στην αναμέτρηση της 12ης Ιουνίου με ποσοστό 63%, αλλά οι αντίπαλοί του κάνουν λόγο για εκτεταμένη νοθεία και ζητούν την ακύρωση των εκλογών.

    Ο ηττηθείς ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί συναντήθηκε χθες με μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών για να εξετάσει τις ενστάσεις επί της εκλογικής διαδικασίας και αναμένεται να παρουσιάσει νέα πρόταση για το ζήτημα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Υπό καθεστώς τρόμου η Τεχεράνη

    Είδηση: 24202

    [06] Εκτός λίστας της UNESCO εξαιτίας μιας γέφυρας

    Ειδήσεις

    Η γραφική κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη δεν περιλαμβάνεται πλέον στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με απόφαση του οργανισμού. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του οργανισμού που αποφασίζεται κάτι τέτοιο. Η πρώτη αφορούσε μια όαση στο κρατίδιο του Ομάν. Η UNESCO είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Δρέσδης να μην προχωρήσουν στην κατασκευή υπερσύγχρονης γέφυρας με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στον ποταμό Έλβα, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε το τοπίο.

    Η περιοχή που είχε περιληφθεί το 2004 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει έκταση 18 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού και σε αυτήν περιλαμβάνονται το κέντρο της Δρέσδης, πύργοι του 18ου και του 19ου αιώνα και κήποι. Οι τοπικές αρχές αγνόησαν την προειδοποίηση της UNESCO και οι εργασίες στη γέφυρα άρχισαν για να ολοκληρωθούν το 2010. Ακόμα απέρριψαν πρόταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κατασκευάσουν υπόγεια σήραγγα, που θα ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού. Είναι λυπηρό να μην μπορούν να συμβιβαστούν δύο πλευρές", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24217

    [07] Νέο όπλο κατά του καρκίνου

    Μια νέα θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου, η οποία στοχεύει απευθείας τα καρκινικά κύτταρα με φάρμακα χημειοθεραπείας, ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες από το Σίδνεϊ. Βακτηριακά νανοκύτταρα θα χρησιμοποιούνται ως "δούρειοι ίπποι" για να διεισδύουν στα καρκινικά κύτταρα και να τα αφοπλίζουν, πριν άλλα νανοκύτταρα καταστρέψουν οριστικά το καρκινικό κύτταρο με ένα φάρμακο χημειοθεραπείας.

    Η νέα θεραπευτική τεχνική είναι πολύ πιο άμεση και αποτελεσματική σε σχέση με την τρέχουσα θεραπεία κατά την οποία τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δίνονται με ενέσιμη μορφή στους ασθενείς, με συνέπεια να πλήττουν αδιάκριτα τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα, με όλες τις αναπόφευκτες παρενέργειες.

    Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Biotechnology", έγινε από τη δρα Τζένιφερ Μακ Ντάιαρμιντ και τον δρα Χιμάνσου Μπράμχατ, που από το 2001 έχουν δημιουργήσει την εταιρία EnGenelC Pty Ltd, και δηλώνουν ότι η νέα μέθοδος είχε 100% επιτυχία σε πειράματα, επί μια διετία, με ποντίκια (στα οποία είχαν εισαχθεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα), τα οποία όλα επιβίωσαν.

    Οι δύο ερευνητές σχεδιάζουν πλέον να αρχίσουν κλινικές δοκιμές με ανθρώπους ασθενείς τους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

    Η καινοτομική τεχνική βασίζεται στη δημιουργία μίνι-κυττάρων (EDV), που παίζουν το ρόλο μεταφορέα-δούρειου ίππου για την στοχευμένη απελευθέρωση του φαρμάκου μέσα στο καρκινικό κύτταρο. Το πρώτο κύμα αυτών των "οχημάτων" απελευθερώνουν μόρια ριβονουκλεϊκού οξέος (siRNA), τα οποία σταματούν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι οποίες κάνουν το καρκινικό κύτταρο ανθεκτικό στην χημειοθεραπεία. Το δεύτερο κύμα των "οχημάτων" γίνεται αποδεκτό από το καρκινικό κύτταρο με ανοικτές πόρτες και μπορεί έτσι να απελευθερώσει στο εσωτερικό του το χημειοθεραπευτικό φάρμακο, σκοτώνοντας το καρκινικό κύτταρο.

    "Η ομορφιά (της τεχνικής) είναι ότι τα EDV μας λειτουργούν ως 'δούρειοι ίπποι'. Φθάνουν στις πύλες των προσβεβλημένων κυττάρων και πάντα βρίσκουν τη δυνατότητα να τις περάσουν και να μπουν μέσα στο κύτταρο", δήλωσε η Τζένιφερ ΜακΝτάιαρμιντ. "Παίζουμε το παιγνίδι με τους όρους των καρκινικών κυττάρων, αντιστρέφοντας όμως τους ρόλους. Εκείνα ενεργοποιούν το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη, η οποία τα καθιστά ανθεκτικά στα φάρμακα, κι εμείς αντίστροφα απενεργοποιούμε αυτό το γονίδιο, πράγμα που επιτρέπει στα φάρμακα να διεισδύουν στο καρκινικό κύτταρο".

    Δεκάδες εταιρίες βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο να ανακαλύψουν μεθόδους "χειραγώγησης" του RNA, ώστε να μπλοκάρουν τα γονίδια εκείνα που παράγουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ερευνητικό πεδίο αιχμής και δεν είναι τυχαίο ότι το RNA αποτέλεσε το αντικείμενο για το Νόμπελ Ιατρικής του 2006.

    Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, μετά την θεραπεία με τα συμβατικά φάρμακα, ένας μεγάλος αριθμός καρκινικών κυττάρων πεθαίνουν, αλλά ένα μικρό ποσοστό επιβιώνουν και μπορούν να παράγουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία, με συνέπεια οι όγκοι να διογκώνονται και να μην μπορούν πια να θεραπευτούν. "Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι καρκίνοι είναι διαχειρίσιμοι σαν μια ανίατη ασθένεια μάλλον, παρά να θεωρούνται η θανατική καταδίκη του ασθενούς", δήλωσε ο Χιμάνσου Μπράμχατ.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση στο "Nature", τα εισαγόμενα νανοκύτταρα (EDV) γίνονται καλά ανεκτά από τον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες, παρά την αυξημένη δοσολογία. "Η μεθοδολογία μας δεν βλάπτει τα φυσιολογικά κύτταρα και είναι εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου", δήλωσε η ΜακΝτάιαρμιντ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24190

    [08] Γάμος και χωρισμός σε μια μέρα

    Ζευγάρι Πολωνών που ζει στη Γερμανία παντρεύτηκε και αποφάσισε να χωρίσει μέσα σε μια μέρα. "Δεν θέλει να την ξαναδεί στα μάτια του και επιμένει να ακυρωθεί ο γάμος, το ίδιο ζητάει και εκείνη", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ανόβερο, που αναγκάστηκε να επέμβει για να χωρίσει τους νεόνυμφους πριν...σκοτωθούν. Αμέσως μετά τον πολιτικό γάμο ο 50χρονος γαμπρός άρχισε να τσακώνεται με τη νύφη και μάλιστα προσπάθησε να της κόψει τα μαλλιά με ένα μαχαίρι της κουζίνας, διευκρίνισε η αστυνομία.

    Η 34χρονη γυναίκα κάλεσε πανικόβλητη την αστυνομία, που επέβαλε στον έξαλλο σύζυγο περιοριστικά μέτρα. Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια των συγγενών του ζευγαριού προσπάθησαν να τους συμβιβάσουν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν κατέληξαν σε τρομακτικούς καυγάδες. Ο σύζυγος, μην έχοντας άλλη λύση, πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου σε καταφύγιο αστέγων.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS

    Είδηση: 24218

    [09] Ένα βήμα πιο κοντά στον κβαντικό υπολογιστή

    Οι υπολογιστές του μέλλοντος πιθανότατα θα είναι κβαντικοί, χρησιμοποιώντας τις θαυμαστές ιδιότητες του κόσμου των κβάντων, ώστε να αυξήσουν σε αφάνταστο βαθμό την χωρητικότητα και την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Ένα ακόμα βήμα γι' αυτό τον πολύ δύσκολο στόχο -πάνω στον οποίο παλεύουν, χρόνια τώρα, πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο- έγινε από μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, που δημιούργησαν τον πρώτο κβαντικό επεξεργαστή στερεάς κατάστασης, με την χρήση παρόμοιων τεχνικών με αυτές που χρησιμοποιεί η βιομηχανία παραγωγής τσιπ πυριτίου.

    Μέχρι τώρα είχε αποδειχτεί τρομερά δύσκολο να δημιουργηθούν τμήματα ενός κβαντικού υπολογιστή (στη συγκεκριμένη περίπτωση του επεξεργαστή) από τα συνήθη στερεά υλικά. Ο επεξεργαστής χρησιμοποίησε δύο προγράμματα επεξεργασίας, που αποκαλούνται κβαντικοί αλγόριθμοι, για να λύσει δύο διαφορετικά προβλήματα.

    Οι κλασικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μια σειρά από "0" και "1" για να αποθηκεύσουν και να μεταφέρουν τις πληροφορίες. Όμως τα κβαντικά συστήματα αξιοποιούν την λεγόμενη "υπέρθεση", όπου όλοι οι δυνατοί δυνατοί συνδυασμοί μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα, γεγονός που αυξάνει τρομερά την ποσότητα των πληροφοριών και την ταχύτητα επεξεργασίας τους.

    Τα λεγόμενα "κβαντικά bits" (qubits) μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν μια άλλη παράξενη κβαντική ιδιότητα, την "κβαντική εμπλοκή", κατά την οποία η κατάσταση μιας κβαντικής μονάδας πληροφορίας (δηλαδή ενός qubit) επηρεάζει αυτομάτως την κατάσταση ενός άλλου qubit που βρίσκεται σε απόσταση. Έτσι, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν "qubits σε κβαντική εμπλοκή" για να επεξεργάζονται αστραπιαία τις πληροφορίες.

    Μέχρι τώρα είχαν δημιουργηθεί κβαντικοί αλγόριθμοι, αλλά για χρήση μόνο σε εξωτικά συστήματα που χρησιμοποιούσαν λέιζερ η αιωρούμενα ιόντα με τη βοήθεια ισχυρών μαγνητών. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ένας πιο προσγειωμένος κβαντικός επεξεργαστής, πλησιέστερα στην στερεή φύση και στην λειτουργία των σημερινών επεξεργαστών.

    Η συσκευή που έφτιαξε η ομάδα του Γιέηλ, αποτελείται από δύο "transmon qubits", δηλαδή από μικροσκοπικά κομμάτια ενός υπεραγώγιμου υλικού, το οποίο αποτελείται από ένα φιλμ νιοβίου πάνω σε ένα λεπτό υπόστρωμα οξειδίου του αλουμινίου, όπου έχουν χαραχτεί κενά. Το ηλεκτρικό ρεύμα διατρέχει αυτά τα κενά, ενώ τα δύο qubits του πρωτότυπου αυτού ηλεκτρονικού επεξεργαστή είναι διαχωρισμένα από μια κοιλότητα που περιέχει μικροκύματα.

    Το πλεονέκτημα είναι ότι όλη η συσκευή αποτελείται από στερεά υλικά, ενώ παράγεται με την χρήση καθιερωμένων βιομηχανικών τεχνικών. Όμως υπάρχουν και σημαντικές διαφορές με έναν συμβατικό κομπιούτερ, αφού ο νέος κβαντικός επεξεργαστής λειτουργεί λίγο πάνω από την θερμοκρασία του απολύτου μηδενός (μείον 273,15 βαθμοί Κελσίου), γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία ψύξης.

    Οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν το κβαντικό σύστημα χρησιμοποιώντας τα μικροκύματα με τέτοια συχνότητα, ώστε τα qubits να εισέρχονται στην κατάσταση της "κβαντικής εμπλοκής" και της "κβαντικής υπέρθεσης". Οι επιστήμονες μπόρεσαν να διατηρήσουν την κατάσταση αυτή για ένα μικρο-δευτερόλεπτο, που -για τα κβαντικά δεδομένα- είναι πραγματικά μεγάλο διάστημα. Μέχρι τώρα η κβαντική εμπλοκή και υπέρθεση είχε διατηρηθεί μόλις για ένα νανο-δευτερόλεπτο, αλλά με την αύξηση πια σε ένα μικρο-δευτερόλεπτο (χίλιες φορές περισσότερο), υπάρχει επαρκής χρόνος για να "τρέξουν" οι αλγόριθμοι επεξεργασίας.

    Το σύστημα επεξεργάστηκε δύο αλγορίθμους γραμμένους ειδικά για κβαντικά συστήματα. Ο ένας, ο λεγόμενος "αλγόριθμος αναζήτησης του Γκρόβερ", χρησιμοποιείται για να αναζητήσει ο επεξεργαστής, μέσα από ένα τηλεφωνικό κατάλογο, το όνομα κάποιου, όταν το τηλέφωνο είναι γνωστό. Ο νέος κβαντικός επεξεργαστής είχε επιτυχία 80% στις σχετικές αναζητήσεις.

    Ο ΝτιΚάρλο παραδέχεται ότι, προς το παρόν, πρόκειται για "έναν πολύ απλό κβαντικό επεξεργαστή", που "σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ακόμα έναν πρακτικό κβαντικό υπολογιστή". Η ερευνητική ομάδα του Γιέηλ ήδη εργάζεται για να προσθέσει πάνω από δύο qubits στον επεξεργαστή, ώστε να αυξήσει την επεξεργαστική ισχύ του (κάθε qubit που προστίθεται, πολλαπλασιάζει την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων). Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, μέχρι τρία ή τέσσερα qubits τα προβλήματα φαίνεται να ξεπερνιούνται, μετά όμως -π.χ. για να υπάρξουν δέκα qubits- τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα.

    * Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Τμήματος Φυσικής πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, υπό τον φυσικό Λεονάρντο ΝτιΚάρλο, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24192

    [10] Εξέπνευσε ιδιοκτήτης βενζινάδικου, θύμα ληστείας

    Κοινωνία

    Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν σοβαρά τραυματισμένος, άφησε ο 55χρονος ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Εύοσμο, ο οποίος πριν από ένα, περίπου μήνα είχε έρθει αντιμέτωπος με ληστή ο οποίος προκειμένου να του αρπάξει τις εισπράξεις τον είχε πυροβολήσει εξ' επαφής.

    Είδηση: 24215

    [11] Υπογραφή συμφωνίας με Γαλλικούς σιδηροδρόμους

    Κοινωνία

    Η σύμβαση με την οποία η ΕΡΓΟΣΕ θα αναθέσει τα καθήκοντα Συμβούλου σε θέματα ασφαλείας στη Διεθνή Μονάδα των Γαλλικών Σιδηροδρόμων, την SNCF β I, θα υπογραφεί το πρωί της Τρίτης, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Η Ελληνογαλλική συνεργασία στις μεταφορές έχει ως κίνητρο την ασφάλεια, που αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου και του ΟΣΕ, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό ο σιδηρόδρομος αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών είχε ήδη προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2008 στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) με το αντίστοιχο Υπουργείο της Γαλλίας, με στόχο την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των μεταφορών και ειδικά του σιδηροδρόμου.

    Ως απόρροια του Μνημονίου αυτού, το ΥΜΕ απευθύνθηκε στη διεθνή μονάδα των γαλλικών σιδηροδρόμων, την SNCF - I για την άντληση τεχνογνωσίας στον τομέα της Ασφάλειας των Σιδηροδρόμων. Είναι γνωστό ότι η SNCF διαθέτει πανευρωπαϊκή πρωτοπορία σε θέματα τεχνολογίας σιδηροδρόμων, ούσα η πρώτη που εισήγαγε τους συρμούς υψηλών ταχυτήτων (TGV-Train ? Grande Vitesse) σε εμπορική λειτουργία εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, αλλά ακόμα σημαντικότερα έχοντας κατακτήσει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι συγκεκριμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες της SNCF-Ι αφορούν στο δίκτυο ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και το ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ δίκτυο της Αθήνας.

    Είδηση: 24214

    [12] Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της Έρευνας το ΚΚΕ

    Κοινωνία

    Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας, αρχής γενομένης με το ΕΚΚΕ και στη συνέχεια με σειρά άλλων κέντρων έρευνας, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ενώ κατηγλορησε την κυβέρνηση για "ξεπούλημα".

    Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, ανέφερε μεταξύ άλλων: "η κυβέρνηση ξεπουλώντας, διάφορες επιχειρήσεις, τώρα προχωρά και στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας, χτυπώντας καταρχήν το ΕΚΚΕ και μια σειρά άλλα κέντρα έρευνας, όπως είναι το ΙΜΕ, ο Δημόκριτος, το Αστεροσκοπείο κτλ., με την τακτική ένα - ένα κυριολεκτικά να το βγάζει στο σφυρί".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας, γιατί η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι στο δημόσιο, να υπηρετεί το συνολικό κοινωνικό συμφέρον, με τον προγραμματισμό της και πάνω απ' όλα να εξασφαλίζει όλο το ερευνητικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας, έχοντας εξασφαλίσει μόνιμες συνθήκες να μπορεί να υπηρετεί την έρευνα μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, είτε εμπορευματική, είτε στενά ατομική.

    Βάση για μας, υποστήριξε η γ.γ του ΚΚΕ, είναι αυτά τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν, με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν και βεβαίως όλο το διοικητικό προσωπικό, τα πανεπιστήμια, τα οποία βεβαίως ήδη βρίσκονται σε έναν κατήφορο, όσον αφορά και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της έρευνας. Βάση για μας είναι αυτά, τα οποία πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο - δημόσιο προγραμματισμό, που είναι ο μόνος έγκυρος οργανοτεχνικά, να υλοποιήσει ένα περιεχόμενο, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε, εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου και όχι των επιχειρηματιών».

    Είδηση: 24210

    [13] Συνάντηση Παπούλια- Πετραλιά

    Πολιτική

    Για τον αντίκτυπο της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή των επιπτώσεων, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπουργός Απασχόλησης τον οποίο επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην απασχόληση», είπε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη συνάντησή της με τον Κάρολο Παπούλια.

    Μετά τη συνάντηση, η υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έργο που γίνεται στο υπουργείο Απασχόλησης και πρόσθεσε, ότι είχαν διεξοδική συζήτηση, που επικεντρώθηκε κυρίως στη στήριξη της απασχόλησης και την προστασία των εργαζομένων.

    Η ίδια είπε στον κ. Παπούλια, ότι βασική προτεραιότητα είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης «οι οποίες έχουν αγγίξει και τη χώρα μας».

    «Γνωρίζετε καλά ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είχε μείωση στα ποσοστά της ανεργίας, ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής πολιτικής μας και για αυτό είμαι αισιόδοξη ότι ο κύκλος της αυξητικής τάσης, που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό, θα κλείσει σύντομα», διατύπωσε η κ. Πετραλιά η οποία ανέφερε, ότι το υπουργείο Απασχόλησης βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους.

    «Η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια, ούτε με μια εκδήλωση καλών προθέσεων, αλλά θέλει συντονισμένες ενέργειες και δράσεις, στις οποίες όλοι μαζί πρέπει να συμμετέχουμε», υπογράμμισε η υπουργός, ενώ σε ερώτηση για την ανεργία, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα κλείσει σύντομα ο κύκλος της αυξητικής τάσης της ανεργίας, προσθέτοντας πως «ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουμε».

    Όσον αφορά στο αν υπάρχουν προτάσεις για «σαφάρι» ελέγχων, καθώς αύριο τελειώνει η προθεσμία, που έχουν οι οφειλέτες για αποπληρωμή των χρεών τους στο ΙΚΑ, η κ. Πετραλιά παρατήρησε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η λέξη «σαφάρι» και υπογράμμισε πως «οι νόμοι εφαρμόζονται». Και συμπλήρωσε:

    «Δώσαμε τη δυνατότητα και αύριο τελειώνει η προθεσμία. Από εκεί και πέρα όλα θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες».

    Είδηση: 24208

    [14] Έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση

    Κοινωνία

    Τον εκσυγχρονισμό των παράνομων συναλλαγών στον τομέα της υγείας, την αύξηση των αυθαιρέτων κατοικιών, κυρίως στην Αττική, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την επιβολή του νόμου και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα της διαφθοράς, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του για το 2008 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιοίκησης στο Δημόσιο, σε οργανισμούς και σε Δήμους, με σοβαρότερο πρόβλημα αυτό των αυθαίρετων κατοικιών και κατασκευών, η κατεδάφιση των οποίων συχνά συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια.

    Όπως επισημαίνεται, οι συναλλαγές με φακελάκι όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά εκσυγχρονίζονται. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ασθενείς παροτρύνονται από γιατρούς του ΕΣΥ να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς οφσόρ εταιρειών, που έχουν συστήσει για να ξεγλιστρούν από την τσιμπίδα του νόμου.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή προστίμου ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για φοροδιαφυγή σε γιατρό του νοσοκομείου ΚΑΤ, καθώς στα περιουσιακά του στοιχεία εντοπίστηκε αδικαιολόγητο εισόδημα 2 εκατομμυρίων ευρώ και πολυτελή ακίνητα.

    Όσον αφορά στις αυθαίρετες κατοικίες και κατασκευές, υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια αυθαίρετα, ενώ μόνο στην Ανατολική Αττική ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 300 χιλιάδες.

    Στην έκθεση σημειώνεται πως τα κατασταλτικά μέτρα δεν αποδίδουν τόσο, όσο η σωστή εκπαίδευση των πολιτών ώστε να καταπολεμούν ενεργά τα φαινόμενα διαφθοράς, τονίζει ο Γενικός Επιθεωρητής.

    Κατά το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η αύξηση των καταγγελιών στο δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς, εκτίμησε, όσο στην αφύπνιση των πολιτών, που πλέον προχωρούν πιο εύκολα στην υποβολή καταγγελίας.

    Είδηση: 24207

    [15] Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς

    Κοινωνία

    Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών και η σύνδεσή τους με τους σταθμούς του Μετρό του προαστιακού και του ηλεκτρικού στα προάστια της Αθήνας, ώστε να διευκολυνθούν οι επιβάτες και να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα σταθερής τροχιάς για να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, που έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών, μεταξύ του Ευριπίδη Στυλιανίδη και εκπροσώπων των συγκοινωνιακών φορέων και τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφεραν ότι η διαβούλευση αυτή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει χθες, ενώ ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρόνης Ακριτίδης ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος των θέσεων πληρωμένης στάθμευσης από το Σεπτέμβριο.

    Συγκεκριμένα, στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, συζητήθηκε ο επανασχεδιασμός και η αναδιοργάνωση του δικτύου των Αστικών Συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου Αττικής, προκειμένου να δοθεί λύση τόσο στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όσο και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ρύπανση της ατμόσφαιρας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στόχος της διαβούλευσης αυτής είναι η αναμόρφωση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ βασική φιλοσοφία εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, που είναι πιο οικολογικά, πιο γρήγορα και πιο συνεπή όσο αφορά το χρόνο μετακίνησης.

    Η βασική αλλαγή που θα γίνει στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών, είναι ότι οι περισσότερες γραμμές θα ξεκινούν και θα τερματίζουν τις διαδρομές τους σε στάσεις των Μέσων Σταθερής Τροχιάς- Προαστιακό, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

    Ήδη ο ΟΑΣΑ έχει κάνει σχετικές μελέτες σε περιοχές όπως το Περιστέρι, τα Δυτικά Προάστια, το Θριάσιο Πεδίο, η Βορειοανατολική Αττική, η περιοχή των Μεσογείων, τα Ανατολικά Προάστια, η Ηλιούπολη, η Ελευσίνα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το Φθινόπωρο.

    Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη να αποφορτιστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και για οικολογικούς αλλά και για λειτουργικούς λόγους και να ενισχυθούν οι απομονωμένοι Δήμοι, που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν αποτελεσματικά.

    Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών

    Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η εκστρατεία με στόχο να πεισθούν οι πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους και να προτιμήσουν τα πιο οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο υπουργός, ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του τρόπου οργάνωσης των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών και επανασχεδιασμό τους, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού.

    Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδης, με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού δικτύου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα γραμμών που θα αποτελούνται από:

    Το δίκτυο των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, ομάδες Τοπικών/Τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών προς και από τους σταθμούς του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, λεωφορειακές γραμμές-κορμούς σε περιοχές που δεν καλύπτονται με Μέσα Σταθερής Τροχιάς, διαδημοτικές γραμμές, διαμπερείς-Διακεντρικές γραμμές που θα διαπερνούν τον εσωτερικό δακτύλιο, δημοτικές γραμμές και σταθμούς μετεπιβίβασης από τα λεωφορεία προς τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και από τα ΙΧ προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Είδηση: 24204

    [16] Σύμβαση Ελλάδας-Καναδά για την διπλή φορολογία

    Πολιτική

    Φορολογική ανάσα για τους Έλληνες που ζουν στον Καναδά όπως και τις ελληνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα αποτελεί η σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας που υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Καναδό ομόλογό της Λορενς Κάνον.

    Με τη Σύμβαση αυτή, ενισχύεται η δυνατότητα συνεργασίας των φορολογικών αρχών Ελλάδας και Καναδά για την πρόληψη της φοροδιαφυγή ενώ δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Καναδά

    Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν τη Σύμβαση για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος και Κεφαλαίου, καθώς και της Πρόληψης της Φοροδιαφυγής μεταξύ των δύο Κρατών.

    Με τη Σύμβαση, διευθετείται ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων που αποκτούν φορολογικοί κάτοικοι, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα της Ελλάδας από δραστηριότητες τους στον Καναδά και αντίστροφα.

    Η Σύμβαση περιλαμβάνει ευεργετικές ρυθμίσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον Καναδά με τον καθορισμό της έκτασης της φορολογικής εξουσίας των Συμβαλλομένων Κρατών και εξασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς και ομοιόμορφες συνθήκες ανταγωνισμού για τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με το υπουργείου Εξωτερικών, με την υπογραφή της Σύμβασης, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τις οικονομικές σχέσεις των δύο Κρατών, εφόσον αίρεται σε μεγάλο βαθμό η διπλή φορολογία, ενισχύεται η δυνατότητα συνεργασίας των φορολογικών αρχών Ελλάδας και Καναδά για την πρόληψη της φοροδιαφυγή, και δημιουργούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Καναδά.

    Η διμερής αυτή Σύμβαση αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη μορφή οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών - εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους.

    Είδηση: 24203

    [17] Έκθεση ζωγραφικής της Λιάνας Αναστασιάδου

    Ειδήσεις

    "Μεταβάσεις" είναι ο τίτλος της ζωγραφικής έκθεσης της καλλιτέχνιδας Λιάνας Αναστασιάδου, μαθήτριας του μεγάλου ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Δήμου Εξωμβούργου, στα Λουτρά της Τήνου από το Σάββατο 18 έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου. Τα έργα μέσα από μια διαδρομή αναζήτησης σχημάτων και γραμμών προτείνουν τις ιδέες και τα θέματα από τα οποία αναδεικνύονται σταδιακά μορφές του φυσικού κόσμου. Το ζωγραφικό αποτέλεσμα προκύπτει όχι σαν αναπαράσταση εικόνων αλλά σαν αναφορά στη συγκίνηση και τα συναισθήματα που ο κόσμος αυτός κάποτε προκάλεσε.

    Η τεχνική των έργων είναι ακρυλικό, παστέλ και κάρβουνο σε μουσαμά.

    Τα έργα της εικονογραφούν μορφές του φυσικού κόσμου. Η προσέγγισή τους αναφέρεται στα συναισθήματα που κάποτε δημιούργησαν. Η ζωγραφική της αποτελεί μία αφήγηση συγκινήσεων με εικόνες.

    Είδηση: 24201

    [18] Άντονι και Συμφωνική της ΕΡΤ απόψε στο Μπάτμιντον

    Ειδήσεις

    Ο αινιγματικός Antony Hegarty, ο Βρετανός καλλιτέχνης που πάντρεψε την ποπ με τον λυρισμό, συμπράττει με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ για μια μοναδική συναυλία απόψε στο θέατρο Μπάτμιντον στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας "Summer Symphony Concerts". Μαζί του φυσικά και οι Johnsons -το συγκρότημά του- με τους οποίους θα μας μαγέψει αφήνοντας τις γλυκόπικρες μελωδίες και τα υπνωτικά τραγούδια τους να μας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κομμάτια από το άλμπουμ "I'm A Bird Now" (2005), που τον έκανε ευρύτερα γνωστό και του χάρισε το βραβείο Mercury, και από το πρόσφατο "The Crying Light", χωρίς φυσικά να λείπουν και οι εκπλήξεις.

    Η συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ θα δώσει μία άλλη διάσταση στα τραγούδια του Άντονι, αλλά και σε διασκευές που έχει επιμεληθεί ο ίδιος με τον Nico Muhly (που έχει συνεργαστεί με τους Philip Glass και Bjork), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του 26χρονου μαέστρου Rob Moose.

    Τιμές εισιτηρίων: Α ζώνη: 70 ευρώ, B ζώνη: 60 ευρώ, Γ ζώνη: 55 ευρώ, Δ ζώνη: 45 ευρώ, E ζώνη: 40 ευρώ

    Θέατρο Badminton/ Ολυμπιακά Ακίνητα, Άλσος Στρατού, Γουδή

    Είδηση: 24199

    [19] Συνεργασία Καραμανλή β Γιαννάκου

    Πολιτική

    Θέματα που αφορούν στην Ευρώπη, στην εξέλιξη της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά και στο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων των Ευρωβουλευτών, συζήτησαν το πρωί ο Πρωθυπουργός και η επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου. Μετά τη συνάντηση, ερωτηθείσα για σειρά θεμάτων επικαιρότητας και για πιθανό ανασχηματισμό η κα Γιαννάκου, υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός ορίζει τα κυβερνητικά σχήματα και ότι ο ίδιος γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τον τόπο.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκλογών, η κ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το Μάρτιο, και αν γίνουν το Μάρτιο, δεν θα τις έχει προκαλέσει η κυβέρνηση.

    Κληθείσα να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Αλογοσκούφη, όπως αυτό βγήκε σε εφημερίδες, η κ. Γιαννάκου είπε ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά από όσα ξέρει δεν νομίζει ότι αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της θα μπορέσει να παραστεί στην αποψινή παρουσίαση του.

    Αναφερόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο και στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια ως επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, τόνισε ότι αυτές είναι η έγκριση της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας και η συμβολή στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της.

    Είδηση: 24200

    [20] Παραχωρούν τους τίτλους του Ε.Τ. το ζεύγος Αγγελόπουλου

    Κοινωνία

    Την πρόθεσή τους, η άδεια του ραδιοσταθμού "City 99,5 "να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και οι τίτλοι των εφημερίδων "Ελεύθερος Τύπος", "Τύπος της Κυριακής" να προσφερθούν στο ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη" ανακοίνωσαν οι Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του εκκαθαριστή με την πενταμελή επιτροπή εργαζομένων στις εφημερίδες, στο ραδιοσταθμό και στην ηλεκτρονική σελίδα "e-tipos.gr". Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ , Γιώργος Καρατζαφέρης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο". Αύριο, επίσης, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

    Η ανακοίνωση

    "Χωρίς υστερόβουλες σκέψεις και κρυφά σχέδια, πριν από μία εβδομάδα, γνωστοποιήσαμε με καθαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια, την πραγματική μας επιδίωξη: να αποχωρήσουμε οριστικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Πιστεύοντας πάντοτε βαθιά ότι ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι βαρύτατα ζημιογόνο για μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να γεννά ερωτήματα και να οδηγεί σε παρανοήσεις, η θέση σε λύση και εκκαθάριση των εταιριών του Ελεύθερου Τύπου και του ραδιοσταθμού City ήταν μια οδυνηρή αλλά αναγκαστική απόφαση. Οδυνηρή και για τους εργαζομένους, αλλά και για εμάς.

    Σήμερα πολλοί αρνούνται να δουν τα εγγενή προβλήματα του Τύπου στην Ελλάδα. Ό,τι δεν γίνεται κατανοητό όμως σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα γίνει αύριο. Εμείς εξηγήσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια τη θέση μας, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στις υποχρεώσεις μας και μάλιστα πέρα από όσα προβλέπει ο νόμος.

    Δεν προσήλθαμε στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με οικονομικούς στόχους. Ούτε αγνοούσαμε το κόστος. Ούτε άλλους σχεδιασμούς θέλαμε να υπηρετήσουμε, όπως διάφοροι ανυπόστατα προβάλλουν. Με το χρόνο, τόσο οι υπερβολικές ζημίες όσο και το μοντέλο ενημέρωσης που επικράτησε -μακριά από τα δικά μας κριτήρια για ένα ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από ιδεολογικά δεσμά και στενή κομματική προσήλωση μέσο ενημέρωσης- μας οδήγησαν στις οριστικές μας επιλογές.

    Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και ακούγονται σενάρια και υποθέσεις ότι δήθεν η απόφασή μας είναι αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών για πώληση του Ελεύθερου Τύπου και του City, απαλλαγμένων από υποχρεώσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

    Μεγάλη πλάνη. Ούτε κρυφά σχέδια υπήρξαν ποτέ, ούτε υπάρχουν. Ούτε κρυφά σχέδια για πώληση υπάρχουν, ούτε κρυφοί αγοραστές έχουν βρεθεί όπως πολλοί ισχυρίζονται.

    Με αυτά ως δεδομένα πρόθεσή μας είναι:

    *Η άδεια του ραδιοσταθμού "City 99,5" να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

    *Οι τίτλοι "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής" να προσφερθούν στο Ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη".

    Εάν τυχόν γίνει προσφορά στον εκκαθαριστή σε σχέση με τον ραδιοσταθμό ή τους τίτλους, το οποιοδήποτε έσοδο θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων.

    Η πρόθεσή μας δεν συνδέεται με κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Αυτή είναι η καθαρή και ειλικρινής θέση μας.

    Γνωρίζουμε ότι στην εποχή της καχυποψίας που ζούμε η ειλικρίνεια των προθέσεων δύσκολα γίνεται αποδεκτή. Η πραγματικότητα όμως δίνει με το χρόνο τη δική της τελική απάντηση. Όπως δίνει απάντηση και στην κακόβουλη κριτική, στα σενάρια και στις χωρίς ευπρέπεια και όριο συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις".

    Συνάντηση Καρατζαφέρη με εργαζόμενους-Επίκαιρη ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε στα γραφεία του Κόμματος με αντιπροσωπεία εργαζομένων στην εφημερίδα.

    "Ο Ελεύθερος Τύπος, η ιστορική εφημερίδα των αγώνων της παράταξης, πρέπει να βρει τη θέση του ξανά στο περίπτερο. Ο κ. Καραμανλής μπορεί αυτό να το κάνει πράξη σε μία στιγμή. Δε μπορώ να αντιληφθώ γιατί δε παίρνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες", τόνισε μετά τη συνάντηση.

    Επίκαιρη ερώτηση γα το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και την ανάγκη λήψης μέτρων για την απασχόληση των 500 απολυμένων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

    Όπως σημειώνει "η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον "επιτήδειο ουδέτερο" στα επιχειρηματικά, εκδοτικά και πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της ενημέρωσης και των εργαζομένων."

    Κ. Γκιουλέκας

    Τραγική χαρακτήρισε την εξέλιξη στον "Ελεύθερο Τύπο" και το ραδιοφωνικό σταθμό SITY ο υφυπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στους 450 δημοσιογράφους, που έμειναν άνεργοι.

    «Είναι τραγική αυτή η εξέλιξη, καθώς 450 εργαζόμενοι -με τις οικογένειές τους- χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Από τη δική μας την πλευρά, μέσα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, εξαντλούμε κάθε περιθώριο, προκειμένου να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το πρόβλημα».

    Είδηση: 24198

    [21] Τελευταίο αντίο στον Σπύρο Καλογήρου

    Ειδήσεις

    Στον Άγιο Μελέτιο στα Σεπόλια, εψάλη νωρίς το μεσημέρι η νεκρώσιμος ακολουθια για τον δημοφιλή ηθοποιό, Σπύρο Καλογήρου, που έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου, εξ αιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης. Πλήθος καλλιτεχνών, αλλά και απλός κόσμος από την περιοχή του Αγίου Μελετίου, που ήταν η γειτονιά του Σπύρου Καλογήρου, έδωσαν το "παρών" για να πουν το τελευταίο αντίο στον πιο διάσημο "κακό" του ελληνικού κινηματογράφου με την καλύτερη καρδιά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24194

    [22] Συνέδριο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Πολιτική

    Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα θα μιλήσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Στο επίκεντρο του συνεδρίου που αρχίζει σήμερα, θα βρεθούν η ανάλυση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, οι προκλήσεις του νέου εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολιτικές προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου και η ενίσχυση των σχέσεων με τα εθνικά κοινοβούλια.

    Η άμεση υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων, η μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών για την αποφυγή μιας νέας κρίσης, οι κλιματικές αλλαγές ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, καθώς και η βελτίωση της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, θα είναι μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΕΛΚ της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Δημήτρης Σιούφας, θα καλωσορίσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ.

    Στο Συνέδριο, θα απευθύνουν το λόγο επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και η διάδοχός του, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία εκλέγεται για τρίτη φορά από το 1984.

    Στη συνέχεια ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας, Joseph Daul, ο Πρόεδρος του κόμματος του ΕΛΚ, Wilfried Martens, μαζί με τους Αντιπροέδρους Jaime Mayor Oreja και Othmar Karas και με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών θα προβούν σε διεξοδική ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

    Στη συνέδριο θα παρευρεθούν επίσης κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παπαθανασίου και του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

    Είδηση: 24191


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 June 2009 - 16:59:07 UTC