Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ονδούρα
  • [02] Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων
  • [03] Θάνατος Μ. Τζάκσον: Μυστήριο και αμφιβολίες
  • [04] Το ξωτικό της κέλτικης μουσικής σήμερα στο Θέατρο Βράχων
  • [05] Αδυνάτισμα μεβ¦γάλα
  • [06] Δύο νέα περιστατικά του ιού Η1Ν1 στη χώρα
  • [07] Σε κέντρα υποδοχής μεταναστών Π. Παυλόπουλος β Ζ. Μπαρό
  • [08] Άνετη νίκη στον Σ. Μπερίσα δίνουν τα exit polls
  • [09] Ελεύθερη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια προτείνουν οι πρυτάνεις
  • [10] Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος Χριστοφοράκου

    [01] Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ονδούρα

    Σαρανταοκτάωρη απαγόρευση κυκλοφορίας κήρυξε ο διορισθείς από τους στασιαστές πρόεδρος της Ονδούρας, ο οποίος ισχυρίζεται πως δεν έγινε πραξικόπημα. Στο μεταξύ, στη Νικαράγουα για την έκτακτη σύνοδο της Alba (Μπολιβαρικής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής) έφθασε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ενώ, το Εκλογοδικείο ανακοίνωσε μέσω του κρατικού ραδιοφώνου ότι οι εκλογές της 29ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί. Την ανατροπή Σελάγια καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, με τον ΟΗΕ να πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να δηλώνει ότι θα ανατρέψει όποια κυβέρνηση ορκιστεί από το πραξικόπημα.

    "Δεν διεπράχθη πραξικόπημα"

    Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που διορίσθηκε από τους πραξικοπηματίες ως πρόεδρος της Ονδούρας, μετά την ανατροπή και βίαιη απομάκρυνση στην Κόστα Ρίκα του προέδρου Σελάγια, κήρυξε 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, από το βράδυ της Κυριακής στις 21.00 (03.00 ώρα Ελλάδος).

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός δεν διέπραξε «πραξικόπημα» και οι στρατιωτικοί περιορίσθηκαν στην «εκτέλεση μίας απόφασης της δικαιοσύνης», διότι ο Σελάγια «παραβίαζε τους νόμους της χώρας».

    Οι στρατιωτικοί συνέλαβαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και κατόπιν οδήγησαν διά της βίας στην Κόστα Ρίκα, τον πρόεδρο Σελάγια, ο οποίος επρόκειτο την Κυριακή να διοργανώσει δημοψήφισμα για να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της μικρής κεντροαμερικανικής χώρας. Από την Κόστα Ρίκα μετέβη στη Νικαράγουα.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής, ακούσθηκαν πυροβολισμοί έξω από το προεδρικό μέγαρο στη πρωτεύουσα της Ονδούρας, όπου είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν εκατοντάδες υποστηρικτές του Μανουέλ Σελάγια.

    Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

    Να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Ονδούρας και να γίνουν πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας τη σταθερή υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και καταδικάζοντας τη σύλληψη του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο Μπαν Κι Μουν ζητά "την αποκατάσταση των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της χώρας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εγγυήσεων για την ασφάλεια του προέδρου Σελάγια, των μελών της οικογένειάς του και της κυβέρνησής του".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το "πραξικόπημα", όπως το χαρακτήρισε, εναντίον του προέδρου της Ονδούρας και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη σύλληψη και απέλαση Σελάγια από τη χώρα.

    Παράλληλα, και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών κατήγγειλε το πραξικόπημα στην Ονδούρα και δήλωσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει άλλη κυβέρνηση, πλην αυτής του έκπτωτου προέδρου.

    Με απόφαση που ελήφθη έπειτα από έκτακτη σύνοδό του, στην Ουάσιγκτον, το Μόνιμο Συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού ζήτησε μία «άμεση, ασφαλή και άνευ προϋποθέσεων επιστροφή του Σελάγια» στα καθήκοντά του και χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως «αντισυνταγματική μεταβολή της δημοκρατικής τάξης».

    Παράλληλα καταδίκασε τη σύλληψη και κράτηση της ΥΠΕΞ Πατρίσια Ρόδας και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Εξάλλου, ο Ισημερινός δηλώνει ότι δε θα αναγνωρίσει καμιά κυβέρνηση που δεν θα είναι υπό τον πρόεδρο Σελάγια.

    Είδηση: 24185

    [02] Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων

    Με την εκλογή του 34μελούς Συμβουλίου και της 6μελούς Πανελλαδικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 6ου τακτικού συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η Γραμματεία είναι το κεντρικό όργανο των Οικολόγων Πράσινων και μέλη της εκλέχθηκαν οι : Κάτια Λεμπέση, Ιωάννα Κοντούλη, Μιχάλης Πετράκος, Ελεονόρα Ζώτου, Νίκος Χρυσόγελος, Γιάννης Παρασκευάς. Δεν συμπεριλαμβάνεται ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος με δική του επιλογή, προκειμένου να αναδειχθούν άλλα στελέχη αφού έχει θεσμικό ρόλο. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε αμέσως μετά τη λήξη του συνεδρίου υπό την προεδρία του κ. Τρεμόπουλου.

    Στις αποφάσεις του συνεδρίου γίνεται λόγος για αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις βουλευτικές εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα είναι έτοιμοι για διαβουλεύσεις με βάση τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24184

    [03] Θάνατος Μ. Τζάκσον: Μυστήριο και αμφιβολίες

    Ειδήσεις

    Αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του γιού του εξέφρασε προσερχόμενος στην τελετή των βραβείων Black Entertainment Television ο πατέρας του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον. Ο Τζοε Τζάκσον εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός και ανέφερε ότι μόνον ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν δικαιοδοσία πάνω στο γιό τους και τα παιδιά του. Ο δικηγόρος της οικογένειας Λόντελ Μακμίλαν, ο οποίος εφεξής θα μιλά για λογαριασμό της οικογένειας, ανέφερε από την πλευρά του ότι η δεύτερη νεκροψία βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι η μητέρα του Μάικλ, θα ζητήσει την κηδεμονία των δυο του παιδιών, που υπεραγαπά. Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των LA Times, η δεύτερη νεκροψία έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Σάββατο.

    Αμφιβολίες και για την ύπαρξη διαθήκης

    Αμφιβολίες υπάρχουν και για το αν τελικά ο βασιλιάς της ποπ είχε συντάξει κάποια διαθήκη.

    «Υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη μίας διαθήκης και προσπαθούμε να το επαληθεύσουμε" τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας, για την ώρα όμως υπογράμμισε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κάποια στην οικογένεια.

    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, τα υπάρχοντα θα περάσουν στους "απογόνους και ένας ενήλικος θα διαχειρίζεται και θα επιβλέπει την κληρονομιά προς το συμφέρον των παιδιών" πρόσθεσε ο δικηγόρος σημειώνοντας ότι οι καταλληλότεροι σε αυτήν την περίπτωση, είναι οι γονείς βασιλιά της ποπ.

    "Δεν του έδωσα ισχυρά αναλγητικά" λέει ο προσωπικός του γιατρός

    Την ίδια ώρα, άνθρωπος κλειδί στο θρίλερ του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον, φαίνεται να είναι ο προσωπικός του γιατρός, Κόνραντ Μάρεϊ.

    Ο Μάρει, είπε στους αστυνομικούς ότι ο Τζάκσον δεν ανέπνεε όταν έφθασε στο σπίτι του, αλλά είχε λίγους παλμούς και προσπάθησε να τον επαναφέρει μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο με τους νοσηλευτές.

    Ο δικηγόρος του, πάντως διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τον πελάτη του να χορήγησε στον Τζάκσον, ισχυρά αναλγητικά, όπως Ντεμερόλ ή Οξικοντίλ.

    Όσον αφορά στην κηδεία, οι προετοιμασίες από την πλευρά της οικογένειας έχουν ήδη αρχίσει, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για τον τόπο ή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί.

    Είδηση: 24187

    [04] Το ξωτικό της κέλτικης μουσικής σήμερα στο Θέατρο Βράχων

    Ειδήσεις

    Η Loreena McKennitt, το ξωτικό της κέλτικης μουσικής, μετά την ακύρωση των συναυλιών της στις αρχές Ιουνίου, μας αποζημιώνει, καθώς εμφανίζεται στο Θέατρο Βράχων, σήμερα 29 Ιουνίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Υμηττού, για να μας παρασύρει στους μουσικούς της ονειρότοπους.

    Γεννημένη στον Καναδά, αλλά με Ιρλανδικές και Σκωτσέζικες ρίζες, η Loreena Mc Kennitt από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις μουσικές όλου του κόσμου και απορροφήθηκε από τις φολκ μυθικές ιστορίες από κάθε μακρινή γωνιά του πλανήτη.

    Σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης και πετυχημένης καριέρας της, η Loreena McKennitt έγραψε και ερμήνευσε τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη της για την κέλτικη μουσική και το πάθος της για τις μουσικές παραδοσιακές μυθολογίες.

    Εδώ και δυο δεκαετίες, χάρη στην παραμυθένια μουσική της, τις ονειρικές συνθέσεις της και τις κρυστάλλινες ενορχηστρώσεις της, έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έχει προταθεί για βραβεία Grammy και έχει αποσπάσει το βραβείο Billboard International Achievement.

    Είδηση: 24186

    [05] Αδυνάτισμα μεβ¦γάλα

    Μελετώντας παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν ένα ποτήρι άπαχο γάλα το πρωί έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά κιλά τους. Σιγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν γάλα το πρωί, το μεσημέρι κατανάλωναν 50% λιγότερες θερμίδες. Δηλαδή, μείωναν το μεσημεριανό φαγητό τους κατά 9%, γιατί το γάλα τα έκανε να αισθάνονται "χορτασμένα".

    Αυτό δεν ίσχυε για τα άτομα που έλαβαν μέρος στην ίδια έρευνα και αντί για γάλα έπιναν ένα ποτήρι με χυμό φρούτου το πρωί.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η πρωτεΐνη και η λακτόζη του γάλατος είναι τα βασικά στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση κορεσμού (χόρτασης), οδηγώντας στην κατανάλωση λιγότερης τροφής το μεσημέρι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24188

    [06] Δύο νέα περιστατικά του ιού Η1Ν1 στη χώρα

    Άλλα δύο κρούσματα της νέας γρίπης Α αναφέρθηκαν στη χώρα μας, με το σύνολο των περιστατικών να ανέρχεται πλέον σε 88, από τα οποία τα 31 έχουν ιαθεί πλήρως. Πρόκειται για δύο άνδρες 27 και 18 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία καταγράφεται και δεύτερος θάνατος στο πρόσωπο ενός 73χρονου από τη Σκωτία που υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Βραζιλία, ένας 29χρονος υπέκυψε στον ιό από τον οποίο είχε προσβληθεί στην Αργεντινή.

    Ο 29χρονος εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου στις 15 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στην Αργεντινή, όπου έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι από τη γρίπη Α. Όταν επέστρεψε στη Βραζιλία στις 19 Ιουνίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου την επομένη επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

    Είδηση: 24183

    [07] Σε κέντρα υποδοχής μεταναστών Π. Παυλόπουλος β Ζ. Μπαρό

    Πολιτική

    Υπερπτήση στα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, από τα οποία μπαίνουν λαθρομετανάστες, θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό. Στη συνέχεια θα βρεθούν στη Σάμο, όπου το μεσημέρι, θα περιηγηθούν στο γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Βαθύ και συμμετέχει στις περιπολίες. Θα επισκεφθούν επίσης το χώρο παραμονής μεταναστών της Σάμου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

    Το απόγευμα θα μεταβούν στον Κυπρίνο Έβρου όπου θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

    Την Τρίτη, ο κ. Μπαρό, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, θα επισκεφθεί την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 24182

    [08] Άνετη νίκη στον Σ. Μπερίσα δίνουν τα exit polls

    Ευρώπη

    Σαφές προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα exit polls. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα, μέχρι τότε όμως τα προγνωστικά της εταιρίας Gany Bobi δίνουν νίκη με ποσοστό 47,6% στο Δημοκρατικό Κόμμα, έναντι 38% που συγκεντρώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και 6,5% το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης. Το exit poll της εταιρίας Zogby έδωσε στο Δημοκρατικό Κόμμα 69 έδρες, 55 στο Σοσιαλιστικό ενώ 16 παραμένουν, σύμφωνα με το exit poll, αδιευκρίνιστες.

    Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις και αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι τα exit poll "είναι εκτιμήσεις και δεν αποτελούν το επίσημο αποτέλεσμα".

    Το ΚΕΑΔ εξασφαλίζει έδρα στην Αυλώνα, όπου εκλέγεται ο Πρόεδρος του Κόμματος Βαγγέλης Ντούλες. Ακόμη εκλέγονται οι ελληνικής καταγωγής Σπύρος Ξέρρας με το Δημοκρατικό Κόμμα και Βαγγέλης Τάβος με το Σοσιαλιστικό.

    Να σημειωθεί ότι η αποχή ήταν σε υψηλά επίπεδα και ξεπέρασε το 50%.

    Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι κρίσιμες αυτές βουλευτικές εκλογές, διεξήχθησαν χωρίς "παρατράγουδα" και κυρίως χωρίς βίαια επεισόδια

    Είδηση: 24181

    [09] Ελεύθερη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια προτείνουν οι πρυτάνεις

    Την ελεύθερη εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια με βάση το απολυτήριο λυκείου και κάποια επιπλέον κριτήρια, πρότειναν οι πρυτάνεις, κατά τη Σύνοδό τους στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με την πρότασή τους, έως ότου εφαρμοστεί το νέο μοντέλο, τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις εξετάσεις. ''Το νέο εξεταστικό σύστημα θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο'' δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24180

    [10] Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος Χριστοφοράκου

    Ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία εξέδωσε σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός σχετικά με την υπόθεση της υπογραφής της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας C4I το 2003. Tο ένταλμα αναμένεται εντός της ημέρας να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό και να αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, οι οποίες ήδη έχουν το προηγούμενο ένταλμα που αφορά τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 24178


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 June 2009 - 8:55:51 UTC