Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηκτική η κατάσταση στο Ιράν

    [01] Εκρηκτική η κατάσταση στο Ιράν

    Ειδήσεις

    Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο Ιράν, μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές. Σήμερα ένας βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχτηκε κοντά στο μαυσωλείο του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Σκοτώθηκε ο ίδιος και άλλα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν. Η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής πλατείας Ενγκελάμπ της Τεχεράνης μετατράπηκε σήμερα σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης -που αψήφησαν την απαγόρευση και τις προειδοποιήσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί για αποφασιστική καταστολή- και αστυνομικών, που τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν για να διαδηλώσουν, με τον ηγέτη τους Μιρχοσεΐν Μουσαβί να επαναλαμβάνει ξανά σήμερα το αίτημα του για ακύρωση των εκλογών, επικαλούμενος νοθεία. Εκτός συνόρων πάντως πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ισπανία.

    Ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

    Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πλατεία Ενγκελάμπ είναι συγκεχυμένες, καθώς τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να καλύψουν τις διαδηλώσεις λόγω απαγόρευσης των ιρανικών αρχών.

    Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα σημειώνονται ταραχές με την αστυνομία κοντά στην πλατεία Αζαντί, που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πλατεία Ενγκελάμπ, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές.

    Σύμφωνα με άλλον, χίλιοι ως 2.000 διαδηλωτές βρίσκονται μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, κοντά στην πλατεία Ενγκελάμπ και "η αστυνομία χρησιμοποιεί αντλίες νερού και δακρυγόνα" για να διαλύσει το πλήθος.

    Η αστυνομία απαγορεύει στους ανθρώπους να πλησιάσουν στην πλατεία Ενγκελάμπ και "τους περιορίζουν στα πεζοδρόμια, τους σπρώχνουν στο οδόστρωμα και τους ξυλοκοπούν", δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη λεωφόρο Αζαντί, η οποία συνδέει τις πλατείες Αζαντί και Ενγκελάμπ, για να εμποδίσει την συσπείρωση των διαδηλωτών.

    Χθες ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, απαίτησε να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για αιματοκύλισμα. Ο Χαμενεί κατέστησε υπεύθυνο τον Μουσαβί για ό,τι συμβεί.

    Μεγάλη διαδήλωση Ιρανών έξω από το Παρίσι

    Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του εξόριστου, αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI) διαδήλωσαν σήμερα έξω από το Παρίσι καταγγέλλοντας το καθεστώς της Τεχεράνης και τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδες.

    Μέλη και φίλοι του NCRI έφτασαν με λεωφορεία από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, σε ένα εκθεσιακό κέντρο κοντά στο Παρίσι. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και ανέμιζαν κίτρινες σημαίες ενώ χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την ηγέτιδα του κινήματος, Μαριάμ Ρατζαβί.

    Είδηση: 23889


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 June 2009 - 20:54:51 UTC