Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: η ώρα των μεγάλων εγκαινίων
  • [02] Τροπολογία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα
  • [03] Στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι για τον πνιγμό των κοριτσιών
  • [04] Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στο Ιράκ
  • [05] Προθεσμία έλαβε ο φερόμενος ως δράστης για το φόνο του ειδικού φρουρού
  • [06] Μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
  • [07] Συναντήσεις Καραμανλή με ξένους ηγέτες λόγω των εγκαινίων

    [01] Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: η ώρα των μεγάλων εγκαινίων

    Ειδήσεις

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου είναι σήμερα η Ελλάδα. Το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, με τους μοναδικούς θησαυρούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που αποτελούν κληρονομιά της οικουμένης, καλωσορίζει σήμερα τους υψηλούς επισκέπτες του από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο, 20 Ιουνίου στις οκτώ το βράδυ, με την παρουσία και τους χαιρετισμούς των επισήμων, Προέδρων κρατών και Πρωθυπουργών από όλον τον κόσμο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Οι συντελεστές του μεγάλου έργου, το Υπουργείο Πολιτισμού, το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές είναι πανέτοιμοι για τα επίσημα εγκαίνια που αναμένεται να εντυπωσιάσουν και που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ και την ΕRTonline σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    Εντυπωσιακά εγκαίνια β υψηλοί προσκεκλημένοι

    Κατά την τελετή των εγκαινίων, επιφυλάσσονται και δύο ασυνήθιστες μουσειακές εκπλήξεις, που θα λάβουν χώρα παρουσία των τουλάχιστον 300 επίσημων προσκεκλημένων. Η προσέλευσή τους είναι σε εξέλιξη. Τους υποδέχεται ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

    Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο που αναμένεται να μιλήσει, όπως άλλωστε και ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Ματσούρα ενώ αναμένονται επίσης οι πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, του Μαυροβουνίου, του Βιετνάμ και της Κίνας καθώς και 25 υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων κρατών, καθηγητές Πανεπιστημίων απ' όλον τον κόσμο και αντιπροσωπείες ξένων μουσείων

    Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το μεσημέρι, απών από την αποψινή τελετή θα είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και ανανέωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Από νωρίς το απόγευμα, όλα γύρω από το επιβλητικό κτίσμα του νέου μουσείου της Ακροπόλεως -στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη- σηματοδοτούν την τετραήμερη εορτή, στο πέρας της οποίας θα παραδοθεί στους πολίτες.

    Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing που σχεδόν ξεπερνούν τις 9.000 εισιτήρια. Αυτή την ώρα, διακόπτεται σταδιακά η κίνηση στους δρόμους γύρω από το Μουσείο και οι επισκέπτες που έχουν την κάρτα εισόδου μπορούν να μπαίνουν στο χώρο, μέχρι τις 18.30 από την είσοδο της οδού Μητσαίων, περνώντας μέτρα ασφαλείας που θυμίζουν αεροπορικό ταξίδι.

    Στην προβολή των εγκαινίων του Μουσείου συμπεριλαμβάνεται και το εορταστικό ντύσιμο της πόλης, αφού έχουν ήδη «ενδυθεί» πολλά λεωφορεία του, τρόλεϊ, συρμοί του Μετρό, με παραστάσεις από τη ζωφόρο του Παρθενώνος.

    Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαφημιστικά πανό σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας, καθώς και καλαίσθητες αφίσες με παραστάσεις από εκθέματα του Μουσείου στις στάσεις λεωφορείων κ.λπ..

    Οπτικοακουστικό θέαμα

    Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Ακροπόλεως κατά το τετραήμερο των εγκαινίων, καθώς κάθε βράδυ μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας "ζωντανεύουν". Το θέαμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επισκεπτών και περαστικών, κατά την πρώτη ημέρα των εγκαινίων, θα προβάλλεται κάθε βράδυ και τις επόμενες τρεις ημέρες, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.

    Δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού

    «Το Μουσείο όλων των Ελλήνων, με ακτινοβολία που ακουμπάει και τέμνει τις καρδιές όλου του κόσμου», σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, είναι γεγονός.

    «Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης εκπροσωπεί την πεμπτουσία του κλασικού μας πολιτισμού και επομένως, το ύφος των εγκαινίων που θα υπάρξει, θα προκύψει από τα ίδια τα εκθέματά του. Γι αυτό τα εγκαίνιά του, δεν τα αντιλαμβάνομαι ως εγκαίνια πυροτεχνημάτων ούτε ως μία εκδήλωση εφήμερη. Στην τελετή των εγκαινίων το μυστικό του Μουσείου είναι η αποκάλυψη των ίδιων των εκθεμάτων του. Εκείνο που ίσως ήδη ξέρετε, θα το αναγνωρίσετε όπως θα εκτίθεται με τρόπο αναπάντεχο και διαφορετικό. Η ατμόσφαιρα θα είναι μαγευτική και θα δείτε τα αριστουργήματα της Ακρόπολης να αναπνέουν πλέον σε ένα τελείως ξεχωριστό περιβάλλον. Τα ίδια τα εκθέματα με νέες τεχνολογίες, με μία -αν θέλετε- πρωτοποριακή προσέγγιση, θα προβάλλονται στον περιβάλλοντα χώρο κάνοντας τις αρχαιότητες περισσότερο οικείες στον σύγχρονο άνθρωπο».

    Τετραήμερο εγκαινίων

    Πριν από την κεντρική επίσημη τελετή των εγκαινίων του Σαββάτου, έχουν προηγηθεί τρεις άλλες τελετές εγκαινίων.

    Με το καθιερωμένο τελετουργικό του αγιασμού, δύο σύντομες ομιλίες και μία ξενάγηση σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ, έγιναν την Τρίτη 17 Ιουνίου τα πρώτα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, που μέχρι και το Σάββατο, 20 Ιουνίου εορτάζει την αρχή της λειτουργίας του, 33 χρόνια από την απόφαση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσής του και πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του το Νοέμβριο του 2004.

    Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων ξεναγήθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος.

    Το βράδυ της Παρασκευής σειρά είχαν οι ξένοι δημοσιογράφοι που ήλθαν στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Κατά τα αποψινά εγκαίνια αναμένονται και δυο εκπλήξεις η μία εκ των οποίων έχει να κάνει με την κοπή της κορδέλας, που δεν θα γίνει με τον καθιερωμένο τρόπο. Η δεύτερη αφορά, όπως το έχει ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, δύο θεάματα που έχει σκηνοθετήσει η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.

    Περί του αιτήματος της επιστροφήςβ¦

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεκδίκησής τους ακόμα και με δικαστική προσφυγή.

    Η νυν υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά και πρώην υπ. Πολιτισμού, ανέφερε στη ΝΕΤ 105.8, ότι «με τα σημερινά εγκαίνια του μουσείου αρχίζει μία καινούργια ημέρα στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

    Εκστρατεία υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα από το Βρετανικό μουσείο, προανήγγειλε ο πρόεδρος της «Διεθνούς Επιτροπής Επιστροφής των Ελγινείων Μαρμάρων», Ντέιβιντ Χιλ.

    «Νομίζω ότι έχει υποτιμηθεί η τόσο μεγάλη υποστήριξη που υπάρχει ανά τον κόσμο για την επιστροφή των μαρμάρων και η Βρετανία δεν συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο.», εκτιμά ο πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος, Ντέιβιντ Χιλ.

    «Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το Σεπτέμβριο, το 69% των Βρετανών πιστεύει ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», επισημαίνει το μέλος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος, Μερλίν Ταφρέλο.

    «Την συμπλήρωση των θησαυρών αυτών, που είναι ελλιπείς χωρίς τα υπόλοιπα μάρμαρα», ζητά η διεθνής οργάνωση 16 χωρών που έχει διοργανώσει νέα εκστρατεία για την επιστροφή τους.

    «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κομμάτι του πολιτιστικού DNA των Ελλήνων», ισχυρίζεται η βραβευμένη με νομπέλ λογοτεχνίας νοτιοαφρικανή συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ.

    Μετάδοση από την ΕΡΤ

    Οι τηλεθεατές μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΝΕΤ και οι χρήστες του διαδικτύου μέσω της ιστοστελίδας της ΕΡΤ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε απευθείας σύνδεση με το χώρο του Νέου Μουσείου τα επίσημα εγκαίνια και την ξενάγηση την οποία έχει αναλάβει ο αρχαιολόγος και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμανλής. Και το ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 θα έχει ειδικές εκπομπές και συνεχείς συνδέσεις με το νέο μουσείο της Ακρόπολης.

    Την τελετή των εγκαινίων θα παρουσιάσουν ο Αλέξης Κωστάλας και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Από τις 6 το απόγευμα με οικοδέσποινα τη Μαρία Χούκλη προβάλλεται ένα ειδικό αφιέρωμα για το πώς δημιουργήθηκε η Στέγη της Ιστορίας. Στις 8 το βράδυ, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Πηνελόπη Γαβρά. Περισσότεροι από 100 τεχνικοί και δημοσιογράφοι και 37 κάμερες, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου θα μεταδώσουν την εντυπωσιακή τελετή.

    Μέτρα ασφαλείας- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ΄χει μετατρέψει την περιοχή σε φρούριο. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις από το πρωί του Σαββάτου. Από αέρος η περιοχή ελέγχεται από τρία αστυνομικά ελικόπτερα. Από τις 6.15 το απόγευμα δεν λειτουργεί και ο σταθμός του Μετρό στη στάση Ακρόπολη. Οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

    Λόγω των εγκαινίων οι δρόμοι της περιοχής όπως ο πέζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι οδοί Ματσέων και Χατζηχρήστου είναι απροσπέλαστοι από το πρωί του Σαββάτου. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Μουσείου, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής:

    α) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων

    1) Από 18.00 ώρα της Παρασκευής έως 06.00 της Κυριακής: Καθ' όλο το μήκος των οδών Χατζηχρήστου, Καρυάτιδων, Μισαραλιώτου, Μητσαίων, Πορίνου, Καλαίσχρου, Μακρή, Τζιραίων, Πλ. Τσόκρη (περιμετρικά), Πλ. Λαζαρέτου (περιμετρικά), καθώς και σε τμήματα των οδών, Ροβέρτου Γκάλι, Καλλισπέρη, Πετμεζά, Βεΐκου, Θρασύλλου, Βύρωνος, Φρυνίχου, Λεμπέση και Αθ. Διάκου.

    2) Από 12.00 ώρα του Σαββάτου έως 06.00 της Κυριακής στην οδό Στρ/γού Μακρυγιάννη, στο τμήμα της από την οδό Χατζηχρήστου έως την οδό Φαλήρου.

    3) Από 15.00 ώρα του Σαββάτου έως 06.00 της Κυριακής καθ΄ όλο το μήκος της οδού Θεωρίας, σε τμήματα των οδών Γαριβάλδι και Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και στον κόμβο και το πλακόστρωτο της Ακροπόλεως.

    β) Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 15.00 ώρα του Σαββάτου έως το τέλος των εκδηλώσεων σε όλο το μήκος και τις καθέτους των οδών Μητσαίων, Καρυάτιδων, Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και σε τμήματα των οδών Καλλισπέρη, Δημητρακοπούλου και Φαλήρου.

    Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη στάθμευση και την κίνησή τους στην ευρύτερη περιοχή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως περιγράφηκε από τις αναφερόμενους οδούς και να ακολουθούν τα σήματα και τις οδηγίες των ρυθμιστών τροχονόμων που θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία των εκτροπών της κυκλοφορίας.

    Σχετικό link: www.theacropolismuseum.gr

    Σχετικές ειδήσεις: Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: Απο το όραμα στην πραγματικότητα

    Περιήγηση στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως

    Ο διεθνής αντίκτυπος

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23819

    [02] Τροπολογία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνος στην Ελλάδα, η οποία στο νέο Μουσείο της Ακροπόλεως είναι σε θέση να τα προφυλάξει καλύτερα από το Βρετανικό Μουσείο, ζητούν με τροπολογία την οποία κατέθεσαν στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός βουλευτής Ντόναλντ Πέιν και ο ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης.

    Σε αυτήν επισημαίνεται ότι «ο Παρθενών αποτελεί την κορυφαία έκφραση της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας των Ελλήνων, σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και σημείο προσευχής για αρχαίους Έλληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Μάρμαρα αποτελούν ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά, κι όλον τον κόσμο.», αναφέρουν επί λέξει οι Αμερικανοί βουλευτές.

    Επίσης, τονίζεται το ότι «ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Παρθενών από την Αμερική αποδεικνύεται και από το γεγονός του ότι έχει αποτελέσει το πρότυπο για πολλά κτίρια αμερικανικών πόλεων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Μνημείο του Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον».

    Επισημαίνεται και το ότι «τα Μάρμαρα είχαν σχεδιασθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του Παρθενώνος και μπορούν να γίνουν αντικείμενο θαυμασμού μόνο ευρισκόμενα κοντά στην Ακρόπολη. Η επιστροφή τους θα αποτελούσε ένδειξη του σεβασμού της Βρετανίας προς την κλασσική τέχνη, ενώ δεν θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο, ούτε θα επηρέαζε την ιδιοκτησία ή χρήση άλλων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία των ΗΠΑ ή άλλων χωρών».

    Στην τροπολογία αναφέρεται το ότι «με το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως», η Ελλάς είναι σε θέση να προφυλάξει πολύ καλύτερα τα Μάρμαρα, από ό,τι το βρετανικό Μουσείο και υπό αυτό το πρίσμα καλείται «η κυβέρνηση της Βρετανίας να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23884

    [03] Στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι για τον πνιγμό των κοριτσιών

    Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ' αμελείας κατά συρροή βρίσκονται οι δύο ιδιοκτήτες κατασκήνωσης και ο υπεύθυνος λειτουργίας της πισίνας, στην οποία βρήκαν τραγικό τέλος χθες το απόγευμα δύο 9χρονα κοριτσάκια. Όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση, τα δύο παιδάκια πέφτοντας στην πισίνα χτύπησαν στην πλάτη και έτσι έχασαν τον έλεγχο της αναπνευστικής τους λειτουργίας, ήπιαν νερό και πνίγηκαν.

    Η τραγωδία συνέβη χθες σε ιδιωτική κατασκήνωση "Εξερευνητές" στη Βελίκα του νομού Λαρίσης, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα άτυχα κοριτσάκια είχαν φτάσει εκεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.

    Από την διενεργηθείσα αστυνομική προανάκριση δεν προέκυψαν ασφαλή συμπεράσματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δύο άτυχα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους.

    Είδηση: 23887

    [04] Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στο Ιράκ

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στο Βόρειο Ιράκ, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού κοντά σε τέμενος.

    Σε 20 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών και σε 80 των τραυματιών από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού, που έγινε σήμερα κοντά σε τέμενος στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε πηγή της αστυνομίας.

    Από την έκρηξη αυτή που σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στην πόλη Κιρκούκ γκρεμίστηκαν 20 σπίτια, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, πρόσθεσαν οι αστυνομικές πηγές, ενώ οι νοσοκομειακές σημείωσαν ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

    Είδηση: 23885

    [05] Προθεσμία έλαβε ο φερόμενος ως δράστης για το φόνο του ειδικού φρουρού

    Προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη ζήτησε και πήρε από τον Γ΄ ειδικό ανακριτή ο 31χρονος αντεξουσιαστής που παραδόθηκε χθες και ομολόγησε αυτοβούλως τη συμμετοχή του στη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2005, στην Κηφισιά. Ο φερόμενος ως δράστης κρατείται. Οι δικηγόροι του δήλωσαν πως δεν υπάρχει έγγραφη κατάθεσή του.

    Ο 31χρονος που οδηγήθηκε χθες το βράδυ στον εισαγγελέα, θα παραμείνει κρατούμενος έως την Τρίτη και σε βάρος του ενεργοποιήθηκε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί κατ΄ αγνώστων για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του ειδικού φρουρού.

    Υπενθυμίζεται ότι είχε συλληφθεί το 2006 για επίθεση σε βάρος του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου και είχε παραμείνει προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση περίπου 17 μήνες, ενώ το 2008 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 μηνών καθώς είχε συλληφθεί σε γήπεδο και είχε διωχθεί για παράβαση του νομού περί εξωσχολικού αθλητισμού.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Αντιεξουσιαστής ομολόγησε δολοφονία ειδικού φρουρού & μία ληστεία

    Είδηση: 23886

    [06] Μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

    Δέκα τρία χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου συμπληρωθήκαν και στο Α' Νεκροταφείο τελέστηκε μνημόσυνο, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

    Επίσης, παραβρέθηκαν η οικογένειά του, πολλά στελέχη και της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος, φίλοι και συνεργάτες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

    Μετά την τέλεση του μνημοσύνου για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε συμβολικά ένα λουλούδι στο μνήμα της Μ. Μερκούρη.

    Τελέσθηκε σήμερα στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών μνημόσυνο, στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, με την συμπλήρωση 13 χρόνων από τον θάνατό του.

    Παρόντες ήταν τα μέλη της οικογένειάς του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα αδέλφια του Νικόλας και Αντρίκος, η Δήμητρα Λιάνη, συνεργάτες του, πολλά μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν οι: Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος, Απ. Κατσιφάρας, Π. Οικονόμου, Αντώνης Λιβάνης, Κώστας Λαλιώτης, Γεράσιμος Αρσένης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ευάγγελος Βενιζέλος κ.λπ..

    Δηλώσεις για τον «Ανδρέα»

    Με δηλώσεις τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για τον ιδρυτή του κόμματος.

    "Πολιτικέ μας πατέρα, εσύ μας άφησες μια μεγάλη παρακαταθήκη, εμείς τα πολιτικά παιδιά, άλλοτε τη σεβαστήκαμε, κι άλλοτε όχι. Έφυγες νωρίς, εμείς να δούμε τώρα", δήλωσε η Δ. Λιάνη Παπανδρέου.

    Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, ανέφερε ότι "όσο περνάει ο καιρός ο Ανδρέας Παπανδρέου λείπει όλο και περισσότερο στον ελληνικό λαό".

    Η βουλευτής Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «οι ιδέες του Α. Παπανδρέου είναι πιο επίκαιρες από ποτέ "γιατί ο τόπος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι χρειάζεται μια βαθειά κοινωνική και πολιτική αλλαγή και αυτές οι ιδέες είναι ο οδηγός μας».

    Βεβαίως, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν το ότι το όραμα και οι ιδέες του Α.Π. είναι πάντα επίκαιρες και εμπνέουν τον ελληνικό λαό.

    Πολιτικά σχόλια για την Μερκούρηβ¦

    Επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "ξέχασε" τη Μ. Μερκούρη.

    Εντονότατη κριτική άσκησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρευρέθησαν στο μνημόσυνο, στην κυβέρνηση για το ότι έχει αγνοήσει παντελώς τη μεγάλη συμβολή στη δημιουργία του μουσείου της Ακρόπολης της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, υπουργών και πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ.

    Οι Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Λιανής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Σηφουνάκης και Γρηγόρης Νιώτης, έκαναν λόγο για μικρότητα και μικροπολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.

    Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, τόνισε ότι είναι "σχεδόν βλάσφημο το γεγονός ότι δεν θυμόμαστε τη Μ. Μερκούρη".

    Για "μικρότητα από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων", μίλησε ο βουλευτής, Ν. Σηφουνάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".

    Σε σχετική ερώτηση για τη Μ. Μερκούρη, ο κ. Νιώτης είπε ότι αποτελεί "ολίσθημα για τον κ. Καραμανλή να επιχειρεί να αναβιώσει τον Κων/νο Καραμανλή ως τάχα εμπνευστή του σχεδίου".

    β¦και για την τρομοκρατίαβ¦

    Επίσης, τα εν λόγω στελέχη με δηλώσεις άσκησαν κριτική στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την διάλυση της Αντιτρομοκρατικής, την αναποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. και την έλλειψη ασφάλειας για τον πολίτη.

    "Ο κ. Καραμανλής πρέπει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των ευθυνών του και να κατανοήσει ότι με καταγγελίες στην αντιπολίτευση δεν λύνεται μια τέτοια μάστιγα", είπε σχετικά, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρ. Νιώτης, και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για "διάλυση" της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    "Αφήστε τον κ. Καραμανλή στη δυστυχία του και αγωνιστείτε, η δυστυχία του να μη γίνεται άλλο δυστυχία και του τόπου", είπε για το ίδιο θέμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.

    "Δυστυχώς και αυτή τη μέρα ήρθε να τη σκιάσει η μικροψυχία και ο μικροκομματισμός της κυβέρνησης", δήλωσε η βουλευτής Μ. Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης τόνισε ότι "είναι τόσο δύσκολες οι στιγμές για τον κ. Καραμανλή που αυτές οι δηλώσεις ατονούν".

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες, "για μηδενιστική κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τα γεγονότα τρομοκρατίας", ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι "οι πράξεις μιλούν από μόνες τους".

    Η βουλευτής Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. "θα έπρεπε να απολογηθούν" στον ελληνικό λαό "γιατί μέσα σε 5 χρόνια έχουν διαλύσει κάθε κρατική υπηρεσία και έχουν πάει πίσω τη χώρα όσον αφορά στην ασφάλεια του πολίτη".

    Είδηση: 23883

    [07] Συναντήσεις Καραμανλή με ξένους ηγέτες λόγω των εγκαινίων

    Πολιτική

    Επί τη ευκαιρία των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε σειρά συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα, ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους ξένων χωρών, που βρίσκονται στη χώρα μας λόγω των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.

    Μεταξύ των υψηλών αυτών προσώπων, συγκαταλεγόταν κι ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος αιφνιδίως ανακοίνωσε ότι δεν θα έρθει τελικώς για λόγους υγείας όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το γενικό διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊχίρο Ματσούρα και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ.

    Πρώτος στο πρόγραμμα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ήταν η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς, η οποία έλαβε χώρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ.κ. Καραμανλής και Σπίριτς, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και για την συνεργασία των δυο χωρών, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

    Με τον κ. Σπίριτς συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και το ζήτημα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

    Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέκτοβιτς, με το μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από την πολιτεία της Νεβάδα, και εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στα εγκαίνια του μουσείου, Ντίνα Τάιτους, καθώς και με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας Χε Γκουό Κιανγκ.

    Αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν

    Στο πλαίσιο των επαφών του κ. Καραμανλή με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους ξένων χωρών, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά η πολυσυζητημένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, επικοινώνησε -με δική του πρωτοβουλία- στη 1:30 το μεσημέρι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ενημέρωσε ότι λυπάται που δεν θα μπορέσει να παραστεί, όπως είχε προγραμματίσει, στα σημερινά εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, λόγω προβλήματος υγείας.

    Ο κ. Ερντογάν, εξέφρασε στον κ. Καραμανλή την επιθυμία του να έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, για να επισκεφθούν μαζί το Μουσείο.

    Προεδρικές συναντήσεις

    Ως ιστορική ημέρα χαρακτήρισε την σημερινή των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κοϊχίρο Ματσούρα, προσερχόμενος στο προεδρικό γραφείο όπου είχε συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το Μουσείο ως αριστούργημα και συμφώνησε ότι "σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο."

    Αργότερα, στις 3:00 το μεσημέρι, ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνωφ.

    Στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Βούλγαρο ομόλογό του.

    Ο κ. Παρβάνωφ χαρακτήρισε τα εγκαίνια του Μουσείου ως μία καλή αφορμή για να επισκεφθεί την Αθήνα, αν κι όπως είπε, ανυπομονεί να δει το νέο Μουσείο που συνδέει την νέα αρχιτεκτονική με την αρχαιότητα.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας είχε ένθερμη συνάντηση και με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eυρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Την ίδια, η είδηση των πολυαναμενόμενων εγκαινίων κάνει το γύρο του κόσμου αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια.

    Για παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    Ξεκινά μία καινούργια ημέρα στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε στη ΝΕΤ 105,8 η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση του: Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι τα μεγάλα λόγια και οι λαμπρές τελετές χρησιμοποιούνται για τον πλήρη αποπροσανατολισμό του λαού και για την απόκρυψη της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά."

    Πηγές: ΝΕΤ-1-05,8 / ΝΕΤ

    Είδηση: 23881


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 June 2009 - 16:55:17 UTC