Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι δραματικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης
  • [02] Πνιγμός εννιάχρονου αγοριού σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο
  • [03] Πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως
  • [04] Στο σκοτάδι Θεσσαλονίκη & Σέρρες
  • [05] Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS
  • [06] Τουρκία - ΕΕ: Δηλώσεις ΥΠΕΞ Νταβούτογλου
  • [07] Ρατσιστικός εφιάλτης στο Μπέλφαστ
  • [08] Νέες φήμες για επικείμενες αποκαλύψεις σε βάρος του Μπερλουσκόνι
  • [09] Προς την «έξοδο» του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος

    [01] Οι δραματικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης

    Ειδήσεις

    Σκληρή κριτική άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στη Γουόλ Στριτ λίγες ώρες πριν ανακοινώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τη λειτουργία της αγοράς. Πάντως τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και Αμερική εξακολουθούν να είναι μεικτά, αν και οι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν την αισιοδοξία τους. Με την Ισπανία να πλήττεται δραματικά από την οικονομική κρίση, τα αστρονομικά ποσά που έδωσε η Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση των Ρονάλντο και Κακά, και όσα ακόμη προτίθεται να ξοδέψει στο μεταγραφικό παζάρι, αποτελούν πρόκληση για τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνεργους Ισπανούς.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίστηκε πως το σχέδιό του για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα είναι το πιο εκτεταμένο από την εποχή της Μεγάλης Κρίσης της δεκαετίας του '30, τονίζεται στο κείμενο της δήλωσής του που διένειμε ο Λευκός Οίκος.

    "Δεν είμαστε εμείς που επιλέξαμε τον τρόπο που εκδηλώθηκε η κρίση. Όμως είμαστε εμείς που έχουμε την επιλογή όσον αφορά την υστεροφημία αυτής κρίσης", τονίζει ο Ομπάμα .

    "Η κυβέρνησή μου προτείνει σήμερα μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, μία μεταμόρφωση ενός ανήκουστου μεγέθους από την εποχή των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν τη Μεγάλη Κρίση", προσθέτει.

    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στη Μεγάλη Βρετανία, μετρούν δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ανέργους. Οι νέοι πλήττονται περισσότερο με το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 18 έως 24 να φτάνει το 16,6%.

    Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες οικονομικό τοπίο, στην Αγγλία, η British Airways έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση και η διοίκηση του αεροπορικού κολοσσού ζήτησε από τους εργαζόμενους να δεχθούν την περικοπή ενός μισθού, για να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέες απολύσεις.

    Προκαλούν οι μεταγραφικές "βόμβες" της ΡΕΑΛ στην Ισπανία

    Στην Ισπανία, σάλος έχει ξεσπάσει από τις μεταγραφικές κινήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Βασίλισσα μετά την απόκτηση των Ρονάλντο και Κακά, προσφέρει 55 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Φρανκ Ριμπερί από τη Μπάγερν Μονάχου.

    Η Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια στις οικογένειες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την ίδια ευκολία που δανείζουν τη Ρεάλ.

    Σε κοινή γραμμή "Λούλα" - Σαρκοζί

    Η οικονομική κρίση φέρνει πιο κοντά Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές πολιτικούς συμπεραίνει στην ιστοσελίδα της η Ντόιτσε Βέλε. Και σαν τρανό παράδειγμα φέρνει τους Νικολά Σαρκοζί και Λούλα Ντα Σίλβα οι οποίοι διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων στη Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. Μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος προσέθεσε ότι οι χρηματαγορές δεν μπορούν να υπαγορεύουν στην κοινωνία τις επιλογές τους.

    Ομπάμα: Η κυβερνητική εποπτεία των αγορών

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε, την Τρίτη, να γίνουν εκτεταμένες "αλλαγές" στις Ηνωμένες Πολιτείες στον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εποπτείας πάνω στις αγορές, ώστε να "προικοδοτηθεί" η σημερινή κι οι επόμενες αμερικανικές κυβερνήσεις με τέτοιες εξουσίες, ώστε να είναι αδύνατον πρακτικά να επαναληφθεί οικονομική κρίση τέτοιας έκτασης όμοιας μαυτήν που βιώνουμε. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν απέκρυψε στην ομιλία του αποκλειστικά για οικονομικά ζητήματα ότι θα υιοθετηθούν μεταβολές κυβερνητικής πολιτικής, που το προηγούμενό τους ανάγεται μόνον στη μακρινή εποχή του "κραχ" του Οκτωβρίου του 1929.

    "Εποπτικό συμβούλιο"

    Αυξάνονται σημαντικά οι ρυθμιστικού χαρακτήρα εξουσίες της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed. Θεσπίζεται πλέον στους κόλπους της ένα "Εποπτικό συμβούλιο" που "θα παρακολουθεί στενότατα όλες τις εξελίξεις στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα". Δηλαδή στην Γουόλ Στριτ στη σκιά του τρομακτικού σκανδάλου των 70 δισ.δολαρίων στην αγορά μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq, "όλα, πλέον, θα εποπτεύονται (από το Εποπτικό συμβούλιο) εκ του σύνεγγυς"!

    "Λευκή Βίβλος"

    Όλα τα μέτρα αυτά περιελήφθησαν στην 89σέλιδη "Λευκή Βίβλο" της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα για την αμερικανική οικονομία. "(Φιλόδοξος)στόχος": να εκλείψουν, μελλοντικά, οι πολύ έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που σχηματικά δημιουργούν τους διαδοχικούς "κύκλους", πρώτα μεν της "εκρηκτικής ανόδου", ύστερα όμως της "κατακόρυφης πτώσης"...

    Εξίσου αυστηρά θα επιτηρούνται από τον νεοσύστατο θεσμό όλες οι τραπεζικές δραστηριότητες, που θεωρούνται ως "υπαίτιες" για τη δεινή κρίση, χωρίς προηγούμενο για επτά δεκαετίες, που έπληξε τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον Αμερικανό πολίτη. Αλλά θα επιτηρούνται και οι δραστηριότητες των χρηματο-πιστωτικών εταιρειών, πέραν ενός ορισμένου μεγέθους και "εμβέλειας".

    Η ρευστότητα αλλά και τα αποθεματικά τους θα ελέγχονται "στο διηνεκές", από την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση, σε εφαρμογή του εντελώς νέου θεσμικού πλαισίου. Μόνον έτσι εκτιμάται εγκύρως θα αποσοβηθούν τα εντελώς αναπάντεχα "φαλιμέντα" (παράδειγμα τρανταχτό η ιστορική επενδυτική "Λήμαν Μπράδερς"), που ανάγκασαν κυριολεκτικά τη σημερινή κυβέρνηση να "επιβαρύνει" τόσο πολύ το Δημόσιο Ταμείο και εν τέλει τον φορολογούμενο ( κάπου με 600 δισ.δολ.), για να αποτραπεί η καθίζηση της αμερικανικής οικονομίας --σε έκταση, απλά, απροσδιόριστη και ανεξέλεγκτη.

    "Εγινε, κατά τα έτη που προηγήθηκαν της σημερινής κυβέρνησης, η διάχυση μιας κουλτούρας ανευθυνότητας, από την Γουόλ Στρίτ στη Νέα Υόρκη έως την Μέην Στρίτ, στην Ουάσινγκτον", συνοψίζεται "εύγλωττα" στη "Λευκή Βίβλο".

    Η "διάγνωση"

    "Η φοβερότερη οικονομική κρίση του 20ου αιώνα επαναλήφθηκε τον 21ο αλλά με "ατού" της την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, με τρόπο εξεζητημένο, με πρωτοφανές εύρος και ταχύτητα", που της προσέδωσαν ένταση, σημειώνεται περαιτέρω.

    Το Κογκρέσο επιλαμβάνεται της υιοθέτησης των ρηξικέλευθων οικονομικών μέτρων ήδη από αύριο Πέμπτη.

    Θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, μειοψηφία και στα δύο νομοθετικά Σώματα, που εναντιώνονται σε τόσο εκτεταμένο κυβερνητικό έλεγχο στις χρηματο-πιστωτικές ειδικά εταιρείες. Στη Γουόλ Στρίτ, κατ'αρχάς υπάρχει "θετική υποδοχή".

    Προστασία Καταναλωτή

    Δημιουργείται, επιπλέον, μία καινούρια απ' όλες τις απόψεις "Υπηρεσία προστασίας του Καταναλωτή", που θα κολάζει με πολύ αυστηρό τρόπο τα "ψιλά γράμματα" των πιστωτικών καρτών και των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες...κι ενώ στα αμερικανικά "νοικοκυριά" έχουν εν μέσω κρίσης σωρευτεί πολύ μεγάλα χρέη--προερχόμενα και από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες χρεώσεών τους.

    Κυρίαρχη είναι η εντύπωση ότι οι χρηματο-πιστωτικές εταιρείες ωθούσαν τα "νοικοκυριά" να επενδύσουν αθρόα σε μετοχές στην Γουόλ Στρίτ, που οι εταιρείες τους κατέρρευσαν τελικά, σε έναν αριθμό-ρεκόρ, μάλιστα, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες "φόρτωναν" τα "νοικοκυριά" με κάρτες και δάνεια, που δεν θα ήταν πραγματικά σε θέση να αποπληρώσουν...

    "Άρα, ο καταναλωτής πρέπει εφεξής -μέσω μιας ενίσχυσης του συστήματος προστασίας--να προφυλαχθεί πολύ καλύτερα", υπογραμμίστηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα. "Πρέπει κι η βιομηχανία μας να ευημερήσει, μετά όσα έπαθε την τελευταία διετία, αλλά κι η οικονομίας μας. Είδαμε δε, πού ακριβώς καταλήξαμε, όταν "κλατάρισαν" και η βιομηχανία και η οικονομία μας", συνόψισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Είδηση: 23773

    [02] Πνιγμός εννιάχρονου αγοριού σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο

    Κοινωνία

    Ένα αγοράκι εννέα ετών πνίγηκε σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την Αστυνομία ο εννιάχρονος είχε πάει στο κατάστημα μαζί με την 15χρονη αδελφή του που τον πρόσεχε για να κάνουν μπάνιο στην πισίνα, αλλά, ξέφυγε από την προσοχή της και πνίγηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

    Το κατάστημα, που βρίσκεται στη διασταύρωση Επτανήσου και Καβάφη, είχε ναυαγοσώστες οι οποίοι έβγαλαν από το νερό τον ανήλικο και προσπάθησαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, αλλά, δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

    Από την Αστυνομία συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και οι ναυαγοσώστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου που διενεργεί προανάκριση για την εν λόγω τραγωδία.

    Είδηση: 23781

    [03] Πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως

    Ειδήσεις

    Με το καθιερωμένο τελετουργικό του αγιασμού, δύο σύντομες ομιλίες και μία ξενάγηση σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ, έγιναν τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, που μέχρι και το Σάββατο, 20 Ιουνίου θα εορτάσει την αρχή της λειτουργίας του, 33 χρόνια από την απόφαση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσής του και πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του το Νοέμβριο του 2004.

    Από νωρίς το απόγευμα, όλα γύρω από το επιβλητικό κτίσμα του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως -στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη- θύμιζαν την τετραήμερη εορτή, στο πέρας της οποίας θα παραδοθεί στους πολίτες.

    Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing ο οποίος σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7.000 εισιτήρια.

    Προσωπικό του μουσείου και εθελοντές σε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για τα επίσημα εγκαίνια που από τους δέκτες της τηλεόρασης το προσεχές Σάββατο θα β'καλωσορίσει'' τους επισκέπτες του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσία του προέδρου του Μουσείου και καθηγητή αρχαιολογίας κ. Δ. Παντερμαλή και του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, παρέστη στον αγιασμό που έγινε από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα.

    Εν συνεχεία, στην σύντομη ομιλία του έκανε λόγο «για ένα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την αισθητική του Λόγου, το ήθος της ελευθερίας και τη λογική της ομορφιάς. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, «είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση» και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί "στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».

    Συγκινημένος ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι «το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μίας κυβερνήσεως, αλλά, ένα έργο καθολικό, προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του. Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξει'', κατέληξε ο πρόεδρος του Μουσείου και κάλεσε τους δημοσιογράφους στην ξενάγηση που ξεκίνησε και είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας.

    Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μία από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.

    Τα περίπου 4.000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακροπόλεως [λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου], στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά [όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων] και στην αίθουσα του Παρθενώνος, όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

    Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία [του 1846], ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μία από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

    Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1.450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

    Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

    Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μία ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μίας μαζικής ξενάγησης.

    Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων θα ξεναγηθούν προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος.

    Το βράδυ της Παρασκευής σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 20 Ιουνίου στις οκτώ, με τους χαιρετισμούς των επισήμων, Προέδρων κρατών και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Ακροπόλεως στο τετραήμερο των εγκαινίων, καθώς κάθε βράδυ, μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας "ζωντανεύουν".

    Το θέαμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επισκεπτών και περαστικών, κατά την πρώτη ημέρα των εγκαινίων, θα προβάλλεται κάθε βράδυ και τις επόμενες τρεις ημέρες, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.

    Είδηση: 23785

    [04] Στο σκοτάδι Θεσσαλονίκη & Σέρρες

    Κοινωνία

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται από πολλούς κεραυνούς που έπεσαν, κατά τη διάρκεια καταιγίδας που σημειώνεται στον νομό Θεσσαλονίκης.

    Χωρίς ρεύμα βρίσκεται, επίσης, σχεδόν ολόκληρος ο νομός Σερρών.

    Προβλήματα, λόγω της κακοκαιρίας, παρατηρούνται και στην ηλεκτροδότηση των νομών Κιλκίς και Χαλκιδικής.

    Συνεργεία της ΔΕΗ που έχουν σπεύσει στα σημεία, προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-105,8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23786

    [05] Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS

    Ειδήσεις

    Στους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ερημοποίησης, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επισημαίνοντας ότι καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή συμβάλλουμε στην αναστροφή της ερημοποίησης, την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.

    «Σήμερα, υπάρχουν 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες που ενδεχομένως θα αυξηθούν στα 200 εκατομμύρια έως το 2050», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    "Η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους πλήττουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, αποτελώντας απειλή για την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας, πείνας και ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας, πολλοί έχουν μόνο μία επιλογή: να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους", αναφέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ερημοποίηση αποτελεί μία αυξανόμενη απειλή για την εθνική και περιφερειακή σταθερότητα. Τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των βοσκοτόπων εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ωστόσο δεν είναι ο μόνος".

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση των αγροτικών πρακτικών, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

    Η γεωργία σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηνοτροφίας απορροφούν το 70% της κατανάλωσης του γλυκού νερού, ενώ ευθύνονται για το 80% της αποψίλωσης των δασών.

    "Η αυξανόμενη ζήτηση για καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους σπάνιους πόρους, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αειφόρο διαχείρισή τους", επισημαίνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Τα σημερινά παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι βιώσιμα. Οι συνέπειες αυτού θα είναι περισσότερες επισιτιστικές κρίσεις σαν αυτή του 2008, μεγαλύτερη ερημοποίηση, υποβάθμιση του εδάφους και περιόδους ξηρασίας. Ως συνήθως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα είναι τα πρώτα θύματα και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν.

    Η 17η σύνοδος της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι παγκόσμια προβλήματα και συνεπώς απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να δώσουν την κατάλληλη απάντηση όταν θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να σφραγίσουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Μία συνολική και δίκαιη συμφωνία για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρέπει επίσης να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προσφέρει επαρκή και προβλέψιμη οικονομική στήριξη για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους την πιο αποτελεσματική χρήση του νερού και τη βιώσιμη γεωργία".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23782

    [06] Τουρκία - ΕΕ: Δηλώσεις ΥΠΕΞ Νταβούτογλου

    Ειδήσεις

    Η προσήλωση της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της στην ΕΕ δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογο του Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμαγιερ. "Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Σταθερός στόχος μας, που δεν αλλάζει ποτέ, είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ", δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

    "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας, αλλά περιμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να πράξουν σύμφωνα με βασικούς ηθικούς κανόνες της Ευρώπης", πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένουν πιστά στους στόχους της Άγκυρας για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είδηση: 23779

    [07] Ρατσιστικός εφιάλτης στο Μπέλφαστ

    Ευρώπη

    Τον εφιάλτη του ρατσισμού βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι Ρουμάνοι που ζουν και εργάζονται στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Οι ρατσιστικές επιθέσεις κορυφώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα περισσότερες από 20 οικογένειες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Τα πρωτοφανή, για την Ιρλανδία, επεισόδια καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

    Υπό το καθεστώς του φόβου και της τρομοκρατίας ζούσαν τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες Ρουμάνοι στο Νότιο Μπέλφαστ.

    Ένοπλες συμμορίες πολιορκούσαν τα σπίτια τους, πετώντας πέτρες, σπάζοντας παράθυρα, παραβιάζοντας τις πόρτες τους, απειλώντας τους ακόμη και με όπλα.

    Ύστερα από τις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις, περίπου 115 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες, μεταξύ αυτών κι ένα μωράκι μόλις πέντε ημερών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Μία εκκλησία και μερικοί ξενώνες έγιναν τα προσωρινά καταφύγια τους.

    Η ιρλανδική αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην χώρα και έχει οδηγήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις.

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, χαρακτήρισε τις επιθέσεις βπροσβολή έναντι της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του Μπέλφαστβ και είπε ότι βοι δράστες πρέπει να τιμωρηθούνβ, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός καταδίκασε με τη σειρά του τα ειδεχθή αυτά επεισόδια.

    Είδηση: 23780

    [08] Νέες φήμες για επικείμενες αποκαλύψεις σε βάρος του Μπερλουσκόνι

    Δημοσίευμα της εφημερίδας του Μιλάνου "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", αναφέρει ότι οι αποκαλύψεις που σχετίζονται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να μην έχουν ακόμη εξαντληθεί. Η αναφορά είναι σε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπάρι της Απουλίας. Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, προσπαθεί να εξακριβώσει αν ο επιχειρηματίας Τζαμπάολο Ταραντίνι (η εταιρία του οποίου δραστηριοποιείται στον τομέα των νοσοκομειακών προμηθειών) ευνοήθηκε στην διαδικασία ανάθεσης εργολαβιών για τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας διαφόρων νοσοκομειακών μονάδων.

    Σύμφωνα, όμως, με την "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ταραντίνι, που βρίσκονται στα χέρια των ανακριτών, γίνεται αναφορά και σε σειρά γιορτών που οργανώθηκαν στην βίλα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία.

    Σε ορισμένες, δε, από αυτές τις συνομιλίες, προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου, ο επιχειρηματίας από την Νότια Ιταλία, αναφέρει ότι "είχαν κληθεί και κοπέλες επί πληρωμή". Οι ιταλοί εισαγγελείς προσπαθούν να καταλάβουν αν οι ισχυρισμοί του Ταραντίνι, διαθέτουν όντως βάση - και αν, ενδεχομένως, μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της προαγωγής στην πορνεία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δήλωσή του τονίζει ότι "για μια ακόμη φορά οι εφημερίδες είναι γεμάτες ψευδη. Δεν θα αφήσω να με επηρεάσουν οι επιθέσεις αυτές και θα συνεχίσω να εργάζομαι, όπως πάντα, για το καλό της χώρας".

    Η "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", ώστόσο, εκτιμά ότι "οι μέχρι τώρα εξελίξεις πρόκειται να συζητηθούν ευρέως, από την στιγμή, μάλιστα, που ο Μάσσιμο Ντ' Αλέμα, την περασμένη Κυριακή, είχε δηλώσει ότι προμηνύονται σφοδρές αναταράξεις για την κυβέρνηση και άρα, η αντιπολίτευση, πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα".

    Είδηση: 23774

    [09] Προς την «έξοδο» του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος

    Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τόσο από την θέση του προέδρου της Κ.Ο., όσο κι από την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Όμως, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχθεί την παραίτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκου Αλαβάνου και να συνεχιστεί η συζήτηση την προσεχή Δευτέρα.

    Ο κ. Αλαβάνος αιφνιδίασε το σύνολο των στελεχών του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας ξαφνικά την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τόσο από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και από βουλευτής.

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον κ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην απόφασή του και η συζήτηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, να συνεχιστεί.

    Την πρόταση του αυτή έκανε ο κ. Αλαβάνος μόλις μία ημέρα μετά την δημόσια τοποθέτησή του, κατά την οποία είπε ότι «είναι φυσιολογικό να ακολουθήσουν οι μετασεισμοί του εκλογικού αποτελέσματος».

    Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τις σημερινές εξελίξεις, την πρόθεση δηλαδή του κ. Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και την μη αποδοχή της παραίτησής του από τα μέλη του οργάνου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Στη συνεδρίαση της Γραμματείας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

    Η Γραμματεία με ομόφωνη απόφαση των παρόντων δεν αποδέχτηκε την παραίτηση. Παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την προσεχή Δευτέρα".

    Είδηση: 23778


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 June 2009 - 21:00:58 UTC