Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μανώλης: Οριστική η απόφασή μου για παραίτηση
  • [02] Επιδοτήσεις επενδύσεων στην Ελληνική ύπαιθρο
  • [03] Εσωτερικά διλήμματα για την ονομασία από τον Γκρούεφσκι
  • [04] Μέτρα της ΕΕ για την κρίση στην απασχόλησης
  • [05] Πιο ωφέλιμα τα ολόκληρα καρότα
  • [06] Έτοιμο το ελληνικό πρόγραμμα Παιδείας για τα Μέσα - Media Smart
  • [07] Κόντρα στη Βουλή για την Οικονομία
  • [08] Ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ρουμάνων στο Μπέλφαστ
  • [09] Συνάντηση Μπακογιάννη - Σπέκχαρτ για τον ΟΑΣΕ
  • [10] Φωτιά στο Κάλαμο
  • [11] Κοινή πολιτική για την ασφάλεια της εργασίας
  • [12] Περιοδεία Τσίπρα στα καμμένα του Υμηττού
  • [13] Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Αίγυπτο
  • [14] Δολοφονία υπερήλικης σε χωριό κοντά στην Καλαμάτα
  • [15] Σώθηκε από την έκρηξη στο παγιδευμένο ΙΧ της

    [01] Μανώλης: Οριστική η απόφασή μου για παραίτηση

    Πολιτική

    Επανήλθε σήμερα Τετάρτη στην απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, με την έναρξη του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στις 9 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης. Ο κ. Μανώλης, σε συνεντεύξεις του στους ραδιοσταθμούς Flash και Alpha, χαρακτήρισε «οριστική και αμετάκλητη» την απόφαση του, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημόσια τοποθέτηση του περί "επανίδρυσης της ΝΔ» αλλά και της επιστολής του στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ καταφέρθηκε εναντίον τόσο του Μαξίμου όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    "Ψάχνουν θύμα για να του φορτώσουν την ήττα", δήλωσε ο βουλευτής κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της παράταξης και πρόσθεσε ότι δεν κουνήθηκε φύλλο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ δεν αποκλείει, να επανέλθει στην πολιτική, αν όπως είπε "υπάρξει πάλι ένα όραμα και ένας στόχος".

    "Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είπα χθες. Ισχύουν στο ακέραιο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος για το θέμα του κ. Μανώλη. "Ό,τι είχα να πω το είπα", απάντησε σε κάθε σχετική ερώτηση.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αντώναρος ο Γιάννης Μανώλης τόνισε: "Βγήκε μετά ο κ. Αντώναρος και λέει «τον καλούμε να πάρει τις ευθύνες του, να μας δείξει⦻ και όλα αυτά. Καταλαβαίνω ότι ψάχνουν ένα θύμα να του φορτώσουν την ήττα, ή αποστασία. Εγώ τα έχω ξεκαθαρίσει αυτά εδώ και χρόνια ότι δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση.

    Αν η παράταξη φαίνεται ότι οδηγείται σε συρρίκνωση οφείλεις να μιλήσεις, δεν μπορείς να είσαι απαθής απέναντι στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ θα έλεγα ότι δόθηκε έκταση σ' αυτή την πρόταση για έναν και μοναδικό λόγο, να πέσουν τα φώτα σ' αυτή την πρόταση, να αρχίσουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να λένε «να, αυτοί είναι το πρόβλημα, οι αντάρτες που λένε, που προτείνουν, που κάνουν» και να μην ασχοληθεί κανείς ότι μετά από μια συντριπτική ήττα δεν κουνιέται φύλλο.

    Εγώ έχω αδειάσει μέσα μου, δεν έχω έναν λόγο, δεν έχω ένα όραμα, κάποιους στόχους για να δώσω έναν αγώνα. Αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτές να με γεμίζει κάτι να ξαναξεκινήσω από την αρχή, όχι ως βουλευτής, από απλός στρατιώτης γιατί έχω μάθει να δίνω μάχες, θα το κάνω".

    "Ανακοινώνω αφού εξηγώ τους λόγους που κατά την άποψή μου η παράταξη συρρικνώθηκε και πέτυχε το μικρότερο ποσοστό που πέτυχε ποτέ στην ιστορία της, εξηγώντας τους λόγους και ότι όλα αυτά μπορεί να είχαν προβλεφθεί και μπορούσαν να είχαν αλλάξει και πώς, κλείνω ανακοινώνοντας δύο αποφάσεις. Η μία ότι δεν επιθυμώ να είμαι πάλι υποψήφιος στις εκλογές και τη δεύτερη, ότι για να μη σας δημιουργήσω κανένα πρόβλημα στο θέμα των 151, την πρώτη μέρα που είμαι υποχρεωμένος να βρεθώ στη Βουλή θα καταθέσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα".

    Αντιδράσεις

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ και τις ενέργειες Μανώλη, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

    «Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από την πολιτική Μανώλη αλλά από την κομματική της πανώλη».

    Πηγή: ΝΕΤ - Flash

    Είδηση: 23767

    [02] Επιδοτήσεις επενδύσεων στην Ελληνική ύπαιθρο

    Κοινωνία

    Στο ποσό των 370 εκατ. ευρώ, ανέρχονται οι επιδοτήσεις που θα διατεθούν σταδιακά ως το 2013 για επενδύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων πολύπλευρης και σύγχρονης ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, σύμφωνα με την απόφαση υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που θα επιδοτηθούν αφορούν παράλληλες -με τη γεωργική- δραστηριότητες όπως τουριστικά καταλύματα, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης ειδών διατροφής, χώρους εστίασης και αναψυχής, πολιτιστικές δραστηριότητες, ανακαίνιση οικισμών κλπ.

    Το πρόγραμμα "ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και δραστηριοποίηση της αγροτικής οικονομίας" προβλέπει τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες.

    Δικαιούχοι είναι αγρότες και μέλη αγροτικού νοικοκυριού που θα αναπτύξουν νέες δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό και τη βιοτεχνία οι οποίοι θα ενισχύονται με 60% της επένδυσης και ως 600.000 ευρώ.

    Επίσης αφορούν στη στήριξη και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων, βελτίωση υποδομών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ που Θα ενισχύονται με 60% και ως 600.000 ευρώ.

    Το πρόγραμμα αποσκοπεί και στην ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, όπου η επιδότηση φτάνει το 60% και ως 600.000 ευρώ.

    Ακόμη με 75% ή 300.000 ευρώ ενισχύονται οι βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, υποδομές και προμήθεια εξοπλισμού.

    Η ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, με παρεμβάσεις σε σπίτια και την ανάδειξη οικισμών επιδοτείται με 60% και ως 40.000 ευρώ, ενώ τέλος η διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς που αφορά σε επενδύσεις για διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου η επιδότηση φτάνει το 75% και ως 200.000 ευρώ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23769

    [03] Εσωτερικά διλήμματα για την ονομασία από τον Γκρούεφσκι

    Ευρώπη

    Αδιάλλακτος, όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της χώρας του παραμένει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για τα 19 χρόνια της ίδρυσης του κράτους, έθεσε δίλημμα σε φίλους και πολιτικούς αντιπάλους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και να προασπίσουν τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα για να μην αποτελέσει αιτία διχασμού.

    Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες λέγοντας:

    «Το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία διχασμού, παρά μόνο λόγο ενότητας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το θέμα αυτό να επιβληθεί ως ζήτημα ύπαρξης ή μη της χώρας μας».

    Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι αυτός και τα μέλη του κόμματός του «έχουν πλήρη συνείδηση του ιστορικού τους ρόλου στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθώς και του τεράστιου φορτίου και της ευθύνης που τους αναλογεί».

    «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

    Ο ηγέτης του VMRO-DPMNΕ υποστήριξε ότι οι φήμες και τα σενάρια που εμφανίσθηκαν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό για το ζήτημα της ονομασίας, είναι υποκινούμενα και στόχο έχουν την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

    Ακόμη κατηγόρησε την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι «ενώ επί 15 χρόνια που είχε την έλεγχο της εξουσίας δεν κατόρθωσε να επιλύσει την εκκρεμότητα της ονομασίας, τώρα μοιράζει συμβουλές και ασκεί δημοσίως πίεση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

    Είδηση: 23766

    [04] Μέτρα της ΕΕ για την κρίση στην απασχόλησης

    Ειδήσεις

    Οικονομικού, αλλά και θεσμικού χαρακτήρα είναι τα μέτρα που αποφάσισε να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχυθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις προσπάθειες αύξησης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, προκειμένου να μπορούν τα κράτη μέλη να μην παρέχουν εθνική συγχρηματοδότηση την περίοδο 2009-2010 στα έργα και τις δράσεις που υλοποιούν με κοινοτικές επιδοτήσεις.

    Αυτό σημαίνει, ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιταχύνουν την υλοποίηση των έργων, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους δημοσιονομικούς τους περιορισμούς. Ευνοημένα από την τροποποίηση αυτή θα βγουν τα κράτη εκείνα, στα οποία η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έργων και δράσεων αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των συνολικών δαπανών τους για την απασχόληση.

    Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Μικροεπιδοτήσεων, που θα ενισχύσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνική οικονομία με την διάθεση περισσοτέρων από 500 εκατομμύρια ευρώ που θα ενισχύσουν και όσους πολίτες, στη σημερινή συγκυρία έχουν περιορισμένη δανειοληπτική ικανότητα.

    Ακόμη, ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στους Κοινωνικούς Εταίρους, οι οποίοι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν τα κονδύλια αυτά για την ενίσχυση δεξιοτήτων σε περιοχές που παρουσιάζουν υστέρηση.

    Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε έμψυχο υλικό. Από τη στήριξη του διαρθρωτικού αυτού ταμείου της ΕΕ ωφελούνται άμεσα κάθε χρόνο, περίπου εννέα εκατομμύρια άτομα και η συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Ο ξαφνικός αντίκτυπος της κρίσης επιβάλλει κατά την Επιτροπή την άμεση εκταμίευση των πόρων του Ταμείου αυτού, οι όποιοι κατά κανόνα διατίθενται σταδιακά στο διάστημα μιας περιόδου εννέα έως δέκα χρόνων.

    Με την πλήρη αξιοποίηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εντός των σημερινών δημοσιονομικών προοπτικών ως το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει για το Ταμείο τη διάθεση δέκα εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο για την περίοδο 2009-2010, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος αναμένεται να αξιοποιήσει και η Ελλάδα.

    Είδηση: 23770

    [05] Πιο ωφέλιμα τα ολόκληρα καρότα

    Γνωρίζατε ότι και οι πιο μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας; Τροφές που θεωρούνται υγιεινές κι ωφέλιμες για την υγεία μας, αν τις φάμε με το σωστό τρόπο θα μας δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Το καρότο για παράδειγμα, το πιο ισχυρό αντικαρκινικό της φύσης, αν το κόψουμε και το βράσουμε, θα χάσει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκασλ, υπό τη δρα Κίρστεν Μπραντ, τα ολόκληρα καρότα περιέχουν 25% περισσότερη από την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη, με αποτέλεσμα οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες να είναι πιο ισχυρές.

    Πειράματα σε ποντίκια στο παρελθόν από την ίδια ερευνήτρια, σε συνεργασία με Δανούς επιστήμονες, είχαν δείξει ότι όταν διατρέφονταν με φαλκαρινόλη, ανέπτυσσαν κατά 35% περίπου λιγότερους όγκους. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το κόψιμο των καρότων αυξάνει την επιφάνεια από την οποία η ωφέλιμη αυτή ουσία μπορεί να διαρρεύσει στο νερό κατά το βράσιμο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το καρότο πρέπει να βράζεται ολόκληρο και να κόβεται στη συνέχεια, πράγμα που το κάνει πιο ωφέλιμο, αλλά και πιο γευστικό, επειδή τα σάκχαρα που δίνουν στο καρότο την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση του, υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες επίσης όταν το καρότο βράζεται ολόκληρο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23754

    [06] Έτοιμο το ελληνικό πρόγραμμα Παιδείας για τα Μέσα - Media Smart

    Ικανότητα σωστής ανάγνωσης της εικόνας και του λόγου των Μέσων, ικανότητα ανάλυσης και ερμηνείας του περιεχομένου τους, είναι το νέο μαθησιακό "εργαλείο" για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης των παιδιών το οποίο πρόκειται να εισαχθεί και στα ελληνικά σχολεία.

    Με πρώτο τεύχος "Δες τη διαφήμιση... έξυπνα" το πρόγραμμα Παιδείας για τα Μέσα που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου είναι έτοιμο για τα πρώτα του βήματα. Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους βασικούς συντελεστές των εμπλεκόμενων φορέων, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) Ροδόλφο Μορώνη, τον πρόεδρο της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΕΔΕ) Μανόλη Παπαπολύζο, την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Μπέτυ Τσακαρέστου και την επικοινωνιολόγο Ζωζέτα Μηλιοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος και η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά.

    Το πρόγραμμα Παιδεία για τα Μέσα, η ελληνική μορφή του media smart -το οποίο ξεκίνησε το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί με επιτυχία σε επτά χώρες της Ευρώπης- είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητα πρόσβασης, κατανόησης και κριτικής αξιολόγησης των διαφόρων μορφών των ΜΜΕ και των μηνυμάτων που αυτά εκπέμπουν.

    Πρόκειται, στην ουσία, για μια παιδεία που αποβλέπει στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου κατανάλωσης των ΜΜΕ υπό ένα κριτικό και ώριμο πνεύμα, όπως τόνισε ο κ. Μορώνης, εξηγώντας ότι το ελληνικό media smart αρχικά επικεντρώνεται στη διαφήμιση, καθώς τα παιδιά είναι το πιο ευάλωτο και φανατικότερο κοινό.

    Η αγωγή των Ελλήνων στα ΜΜΕ, είπε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία ο κ. Λυκουρέντζος, αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μη μετατρέπεται ο πολίτης σε υποκείμενο άσκησης επιρροής, γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να προσφέρει και να εξοπλίσει τους Έλληνες με τους κώδικες και τα φίλτρα που χρειάζονται ώστε να μπορούν με κριτική σκέψη να αποφασίζουν απέναντι σε οποιοδήποτε μήνυμα εκπέμπεται.

    Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι μία υπηρεσία ποιότητας στην αγωγή της νεολαίας, γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας θα ενθαρρύνει την εφαρμογή και την ανάπτυξή του τόσο με την κατάρτιση των εκπαιδευτικών όσο και με τις διεργασίες για τη συμμετοχή των μαθητών.

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την υλοποίηση του προγράμματος εξέφρασε και η κ. Παπαδά, τονίζοντας ότι είναι καιρός και στη χώρα μας να αρχίσει ένα κίνημα επιμόρφωσης για τη δομή και τη λειτουργία των ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία για την αποκωδικοποίηση των διαφημίσεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο - μια πρωτοβουλία επιμόρφωσης απολύτως χρήσιμη και αξιέπαινη, αναγκαία και ουσιώδης, όπως πρόσθεσε η ίδια.

    Στην υλοποίηση του προγράμματος, βασική ήταν η συμβολή της ΕΕΔΕ, καθώς η χρηματοδότησή του έγινε βάσει καθαρών χορηγιών από την αγορά. Σκοπός του προγράμματος δεν είναι τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι καταναλωτές αλλά πιο πονηροί, πιο σκεπτόμενοι καταναλωτές, επισήμανε ο κ. Παπαπολύζος, τονίζοντας ότι την ΕΕΔΕ την ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο και ότι το media smart είναι η απάντηση των εταιριών διαφήμισης σε όσους βλέπουν λύσεις στους περιορισμούς, καθώς η εκπαίδευση προσφέρει ασπίδα προστασίας από κάθε είδους απαγορεύσεις.

    Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν τα παιδιά να μάθουν "κολύμπι" στους ωκεανούς της σκέψης, είπε η κ. Τσακαρέστου, εξηγώντας ότι αυτό είναι μέρος της κοινωνικής υπευθυνότητας που πρέπει να έχει μια κοινωνία. Ένα μεγάλο στοίχημα που αφορά και την ένταξή του στην εκπαιδευτική ζωή, η οποία προϋποθέτει συνεργασία ανάμεσα σε δασκάλους, γονείς και παιδιά.

    Είδηση: 23771

    [07] Κόντρα στη Βουλή για την Οικονομία

    Ειδήσεις

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή για την δημοσιονομική πολιτική με αφορμή την συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Χοακίν Αλμούνια και όπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής σκληρών μέτρων και μείωσης των δαπανών προκειμένου να μειώσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνέντευξη Αλμούνια «κόλαφο», κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι στα όσα δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος επέδειξε «ένοχη σιωπή» για να απαντήσει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει βάλει τέλος στην καταστροφολογια.

    Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση, υπενθύμισε την αναξιοπιστία που παρέλαβε η ΝΔ από την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι είναι δεδομένο πως «κι εμείς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε -όπως και οι άλλες οικονομίες με την κρίση που υπάρχει».

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι κάποια σημεία της συνέντευξης Αλμούνια είναι μειωτικά για τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά δεν αφορούν μόνο στην περίοδο της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά τη διαχρονική αντιμετώπισή τους.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 23765

    [08] Ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ρουμάνων στο Μπέλφαστ

    Ευρώπη

    Αλλεπάλληλες επιθέσεις από ομάδες ρατσιστών που ήθελαν να τους διώξουν από την Ιρλανδία, έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες Ρουμάνοι μετανάστες στο Μπέλφαστ, οι οποίοι για να γλυτώσουν αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μία εκκλησία. Οι περίπου 100 Ρουμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μέσα στη νύχτα τα σπίτια τους ,στο Νότιο Μπέλφαστ και να καταφύγουν σε μια εκκλησία. Οι συμμορίες των δραστών έσπασαν παράθυρα και παραβίασαν τις πόρτες σπιτιών στα οποία διέμεναν οι Ρουμάνοι και τους απείλησαν με όπλα.

    Οι περίπου 20 οικογένειες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και ένα κοριτσάκι 5 ημερών, με εμφανή τον τρόμο στα πρόσωπά τους, μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί σε ειδικό κέντρο όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Οι αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση, μεμονωμένο επεισόδιο , ντροπή για τη χώρα τους και υποσχέθηκαν ότι θα βρουν και θα τιμωρήσουν τους δράστες. Οι ιερείς πάντως που τους περιέθαλψαν κατόρθωσαν να μετριάσουν το φόβο των άτυχων μεταναστών.

    Η αστυνομία βοήθησε αρκετές οργανώσεις να μεταφέρουν τις οικογένειες στην προτεσταντική εκκλησία χθες, ενώ σήμερα οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ένα χώρο αναψυχής στο νότιο τμήμα της πόλης όπου η τοπική κοινότητα τους προμήθευσε κουβέρτες ,τρόφιμα, γάλα, πετσέτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    "Δεν προτίθεμαι να παραμείνω στη Βόρεια Ιρλανδία. Θέλω να μαζέψω τα πράγματά μου και να επιστρέψω στη Ρουμανία", δήλωσε ένα από τα θύματα.που τόνισε ότι ομιλεί ως εκπρόσωπος της ομάδας. "Αυτά συμβαίνουν επί δύο εβδομάδες. έχω να κοιμηθώ μία εβδομάδα. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη".

    Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, χαρακτήρισε τις επιθέσεις προσβολή απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του Μπέλφαστ και είπε ότι οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν.

    "Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωριστούν, να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", τόνισε.

    Είδηση: 23762

    [09] Συνάντηση Μπακογιάννη - Σπέκχαρτ για τον ΟΑΣΕ

    Πολιτική

    Θέματα διμερούς συνεργασίας, Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ζητήματα που θα είναι στην ατζέντα της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στα τέλη Ιουνίου στην Κέρκυρα, συζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον Aμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Στη σύνοδο, αναμένεται να παραβρεθούν οι υπουργοί εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και άλλοι πενήντα υπουργοί χωρών που είναι μέλη του ΟΑΣΕ. Το Σάββατο στη Κέρκυρα, διοργανώνεται παράλληλα το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος της μετέφερε - από την αρχή της συναντήσεώς τους - τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια του έλληνα αστυνομικού".

    Η κ. Μπακογιάννη και ο πρέσβης συζήτησαν για την προετοιμασία των συνόδων της Κέρκυρας.

    Ο πρέσβης Σπέκχαρντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που συντελείται, χαρακτήρισε "μείζονα" την άτυπη υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ που φιλοξενεί η Ελλάδα και "εξαιρετική" τη δουλειά που κάνει η Υπουργός των Εξωτερικών ως προεδρεύουσα του οργανισμού και διοργανώτρια των υπουργικών συνόδων.

    Ο Αμερικανός πρέσβης ανακοίνωσε ότι θα έλθει στην Κέρκυρα η Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, τόσο για τις πολυμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, όσο και για διμερείς συνομιλίες με την ελληνίδα ομόλογό της.

    Στην ερώτηση αν συζήτησε με την κα Μπακογιάννη ιδέες για τη βελτίωση του συστήματος ασφαλείας στην Ελλάδα, ο αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι "αυτή η συνάντηση ήταν εστιασμένη στην Κέρκυρα".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν σε θέματα, όπως η ασφάλεια, έναν καλό φίλο και σύμμαχο.

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23760

    [10] Φωτιά στο Κάλαμο

    Κοινωνία

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται από τις 14:30 η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 14:15 το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε έκταση με χαμηλή βλάστηση και πεύκα, μεταξύ των περιοχών Καλάμου και Καπανδριτίου Αττικής. Στο σημείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν σπεύσει και δίνουν μάχη με τις φλόγες, 35 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 11 οχήματα, ενώ από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και τρία αεροσκάφη κάνοντας ρήψεις νερού, προκειμένου οι φλόγες να μην ξεφύγουν.

    Είδηση: 23757

    [11] Κοινή πολιτική για την ασφάλεια της εργασίας

    Κοινωνία

    Τις παραμέτρους και τα νέα δεδομένα από την οικονομική κρίση που έχουν οδηγήσει σε εργασιακές ανισότητες και καταστρατήγηση των συλλογικών και ατομικών συβάσεων εργασίας κατέδειξε στην τοποθέτησή της στην 98η Σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη, η Υπουργός Απασχόλησης κ. Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και επανασχεδιασμό των πολιτικών.

    Η κ. Πετραλιά μιλώντας στην Ολομέλεια με θέμα την οικονομική κρίση, υποστήριξε πως η σημερινή συγκυρία αποδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι το διακύβευμα και ταυτόχρονα η λύση στις προκλήσεις που θέτει η κρίση μπροστά μας.

    "Η προσήλωσή μας στην προτεραιότητα αυτή θα στείλει το μήνυμα στις κοινωνίες μας, στους πολίτες μας, στον κόσμο της εργασίας ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αυτοί τα κύρια θύματα αυτής της κρίσης" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι τόνισε ότι: "Οι όροι των συλλογικών αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας πολλές φορές αγνοούνται και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποδεχθούν επαχθείς όρους εργασίας".

    Χρειάζεται τη συντονισμένη δράση όλων μας με αποφασιστικότητα επεσήμανε η Υπουργός που σημείωσε:" Είναι πλέον σαφές, ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επιβάλλει μια πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία θα συνδέει τις πολιτικές για την Απασχόληση, τις πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ευρεία εφαρμογή και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και των Διεθνών Κανόνων Εργασίας".

    Στο πεδίο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, καθώς αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα πλαίσιο ευέλικτο, που να αφήνει περιθώριο για τις αναγκαίες προσαρμογές για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Η Ελλάδα στηρίζει την εργασία

    Μιλώντας για την πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα, είπε: "Η Απασχόληση αποτελεί κατεξοχήν εργαλείο ανάκαμψης καθώς ανατροφοδοτεί τον κύκλο της ανάπτυξης, ενώ τονώνει τους αρμούς της Κοινωνικής Συνοχής. Για αυτό το λόγο, η θέση της Ελλάδας είναι ότι προέχει η στήριξη της Απασχόλησης με όλες μας τις δυνάμεις, με κάθε τρόπο".

    Πρωταρχικοί στόχοι είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στήριξη των επιχειρήσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων, με την αξιοποίηση νέων, δυναμικών τομέων της οικονομίας, όπως η πράσινη και η κοινωνική οικονομία και η στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, μέσω στοχευμένων πολιτικών.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η στήριξη της Απασχόλησης είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.

    Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε προχωρήσει σε δράσεις αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες και δημιουργίας κινήτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας.

    Παράλληλα, μεριμνούμε για τους εργαζόμενους που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, μείωση των ωρών εργασίας τους -αυτό σημαίνει επίσης μείωση του μισθού - με την υλοποίηση προγραμμάτων για τη διατήρηση βιώσιμης απασχόλησης, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες κατάρτισης και επανακατάρτισης.

    Είδηση: 23755

    [12] Περιοδεία Τσίπρα στα καμμένα του Υμηττού

    Πολιτική

    Περιοδεία στον Υμηττό και ειδικότερα στις περιοχές που καταστράφηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά πραγματοποίησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι για άλλη μια χρονιά οι δασικές εκτάσεις της χώρα μας βρίσκονται στο έλεος των καταπατητών, των εμπρηστών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2007, ούτε έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στον τρόπο οργάνωσης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η δασοπυρόσβεση. Η δασοπροστασία είναι αναποτελεσματική, είναι απροετοίμαστη, είναι ανοργάνωτη, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ΣΥΝ, είπε ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια τις προτάσεις του για την:

    -αναγκαία δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης

    -κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων

    -σαφή οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων

    -δημιουργία θεσμικών ρυθμίσεων που να προστατεύουν την αναδάσωση των καμένων περιοχών

    - ενίσχυση του εθελοντισμού.

    Είδηση: 23750

    [13] Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Αίγυπτο

    Ειδήσεις

    Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της Ρωσίας στο ρόλο του διαμεσολαβητή των ειρηνευτικών διαδικασιών στη Μέση Ανατολή, αλλά και να ενισχύσει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού, θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις 23 και 24 του μήνα ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο, αλλά είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου 'Αχμεντ Αμπού Γέιτ, οι επαφές θα επικεντρωθούν σε "θέματα οικονομίας, περιφερειακής ασφάλειας, την παγκόσμια κατάσταση και σε θέματα που έχουν σχέση με την παγκόσμια οικονομία".

    Η επίσκεψη εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας να διοργανώσει μια διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα προκειμένου να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και να εδραιώσει σε αυτήν το ρόλο της.

    Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ από την πλευρά τους δεν δέχτηκαν τη ρωσική πρόταση με μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ σε αντίθεση οι Παλαιστίνιοι την δέχτηκαν με ικανοποίηση, δεδομένου ότι διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα από τη σοβιετική εποχή.

    Πάντως, το εβραϊκό κράτος προειδοποίησε ότι θα μποϋκοτάρει μια τέτοια διάσκεψη, αν τα ριζοσπαστικά κινήματα Χαμάς και Χεζμπολάχ μετάσχουν σε αυτήν. Η Ρωσία διατηρεί επαφές με τη Χαμάς, που θεωρείται οργάνωση τρομοκρατική από τις χώρες της Δύσης.

    Εκτός όμως από την επιρροή της στα θέματα που αφορούν στο Μεσανατολικό, με τη διεκδίκηση του ρόλου της εγγυήτριας δύναμης, η Μόσχα προσπαθεί επίσης να επανακτήσει την ισχύ της στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα.

    Το Μάρτιο του 2008, η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με την Αίγυπτο κατά την επίσκεψη στη Μόσχα του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγοντας το δρόμο για τη ρωσική συμμετοχή στην πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού πυρηνικού αντιδραστήρα.

    Η Μόσχα φιλοδοξεί επίσης να επαναλάβει τις πωλήσεις όπλων της στην Αίγυπτο, μια κλειστή αγορά στις ρωσικές εταιρίες από τη δεκαετία του 1970, καθώς τότε το Κάιρο είχε στραφεί προς τους Αμερικανούς.

    Είδηση: 23753

    [14] Δολοφονία υπερήλικης σε χωριό κοντά στην Καλαμάτα

    Κοινωνία

    Νεκρή βρέθηκε 93χρονη, δεμένη, φιμωμένη και ημίγυμνη σε χωριό στο Δήμο Άριος κοντά στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα χθες στις 6:00 το απόγευμα, κάτοικοι του χωριού Άμμος σταμάτησαν αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία και τους ενημέρωσαν ότι δεν έχει εμφανιστεί μια 93χρονη γειτόνισσά τους το τελευταίο 24ωρο.

    Οι αστυνομικοί μαζί με τους γείτονες της ηλικιωμένης μπήκαν στο σπίτι της και βρήκαν την 93χρονη, ημίγυμνη νεκρή στο ισόγειο του σπιτιού, φιμωμένη και με δεμένα τα χέρια της με πλαστική ταινία.

    Είδηση: 23749

    [15] Σώθηκε από την έκρηξη στο παγιδευμένο ΙΧ της

    Κοινωνία

    Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στις 10 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Ηρακλείου και Κρήτης στο Νέο Ηράκλειο την ώρα που η 52χρονη ιδιοκτήτρια του γύρισε το κλειδί στη μίζα για να ξεκινήσει τη λειτουργία της μηχανής. Η γυναίκα, οικονομολόγος στο επάγγελμα, τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο "Αγία Όλγα" για τις πρώτες βοήθειες.

    Άνδρες της ΕΛΑΣ ερευνούν για το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού.

    Είδηση: 23745


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 June 2009 - 16:58:02 UTC