Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν
  • [02] Κλείνει τη συζήτηση περί συνεργασιών η ΝΔ
  • [03] Πολιτικές διαφωνίες των Σκοπιανών για την ονομασία
  • [04] Τι αποκαλύπτουν τα συντρίμμια του Airbus
  • [05] Προσπάθειες γεφύρωσης των πόλων στο ΣΥΡΙΖΑ

    [01] Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν

    Ένας ιρανός διαδηλωτής σκοτώθηκε κι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρχει και δεύτερος νεκρός στην Τεχεράνη, μετά το τέλος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης υπέρ του ηττηθέντος υποψήφιου για την προεδρία, κ. Μουσαβί και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς που -προς το παρόν- δεν είναι γνωστό από που προήλθαν.

    Πολλοί από τους διαδηλωτές συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, φρουρούς της επανάστασης και οπαδούς του Αχμαντινετζάντ. Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το καθεστώς να μη χρησιμοποιεί βία κατά των διαδηλωτών και ζήτησε από τις Αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί πολύ" από τις πληροφορίες για βιαιότητες και ανωμαλίες στις προεδρικές εκλογές του Ιράν και ζήτησε από την Τεχεράνη να εξετάσει "πολύ εξαντλητικά" τις κατηγορίες για προβλήματα στην ψηφοφορία.

    Με την εκθρόνιση του σάχη και την επιβολή της ισλαμικής επανάστασης, παρομοιάζουν πολλοί αναλυτές την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν.

    Από μια κλωστή κρέμεται η κοινωνική ειρήνη στο Ιράν. Με βία απαντούν στη βία των δυνάμεων ασφαλείας οι χαμένοι των εκλογών που αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα ως προϊόν βίας και νοθείας.

    Τα ερασιτεχνικά βίντεο μάρτυρες της έκρυθμης κατάστασης και της ακραίας συμπεριφοράς των δυνάμεων καταστολής.

    Η ιρανική πρωτεύουσα θυμίζει καζάνι που βράζει. Χιλιάδες υποστηρικτές του προεδρικού υποψηφίου Μιρχουσειν Μοσαβί αψηφώντας την απαγόρευση των μαζικών διαδηλώσεων κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης ζητώντας την ακύρωση του αποτελέσματος και την επανάληψη των εκλογών, αφού θεωρούν ότι τους έκλεψαν τις ψήφους τους, τις οποίες και θέλουν πάλι πίσω.

    Στο τέλος της μεγαλειώδους πορείας των υποστηρικτών του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές, Μιρ Χοσείν Μουσαβί, ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν εναντίον του πλήθους με αποτέλεσμα ένας πολίτης να σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν και να οδηγηθούν στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλθηκε από αυτόπτη μάρτυρα.

    Ο μάρτυρας, ένας ιρανός φωτογράφος που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του, ανέφερε ότι το πλήθος επιτέθηκε σε ένα κτίριο όπου ζουν μέλη της ένοπλης θρησκευτικής οργάνωσης Μπασίτς, οι οποίοι στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της ιρανικής πρωτεύουσας και όπως κατάγγειλαν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες ήταν πυροβολισμοί επαναλαμβανόμενοι για αρκετές ώρες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερος νεκρός.

    Η νύχτα των καταστροφών και της αναρχίας

    Η νύχτα που πέρασε ήταν νύχτα των καταστροφών, των συλλήψεων και της απόλυτης αναρχίας. Πάνω από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν, τα δίκτυα τηλεφωνίας διακόπηκαν το δια-δίκτυο μπλοκαρίστηκε από ξένους δημοσιογράφους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το Ιράν ενώ οι εφημερίδες λογοκρίθηκαν καθώς κυκλοφόρησαν χωρίς ίχνος αναφοράς των επεισοδίων.

    Εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει ακόμη αυστηρότερη πολιτική καταστολή. Περισσότερος περιορισμός στις εφημερίδες, αφού όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν κάθε νύχτα τους τίτλους και τα άρθρα των εφημερίδων.

    Η εσωτερική κρίση στο Ιράν είναι η σοβαρότερη από τις ημέρες της ισλαμικής επανάστασης και την εκθρόνιση του Σαχι Ρετζά Παχλεβί. Την ώρα που η αντιπολίτευση διαδηλώνει εναντίον του καθεστώτος, οπαδοί του Αχμαντινετζάντ πολιορκούν δυτικές πρεσβείες κατηγορώντας τη Δύση ως ενορχηστρωτή του διαφαινόμενου χάους στο Ιράν.

    Οι συμπολιτευόμενοι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τις δυτικές πρεσβείες για να διαμαρτυρηθούν -όπως λένε- για την κεκαλυμμένη παρέμβαση των Βρετανών και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στη χώρα τους.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη σαφέστατη θέση υπέρ του Μοσαβί που έλαβαν οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, κι αυτό διότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράστηκαν ανοιχτά αμφιβολίες για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

    Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν ανάγκασαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία, ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα.

    Η παρέμβαση της Ε.Ε.

    Αίτημα προς τις αρχές του Ιράν για διεξαγωγή έρευνας με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κάλεσε το καθεστώς να μη χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησε από τις Αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

    Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει βίαιη αντιμετώπιση σε βάρος των διαδηλωτών που αμφισβητούν τη νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Όπως δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ: "Ελπίζω ότι [οι ιρανικές αρχές] θα εξετάσουν όλες τις προσφυγές που αναφέρονται σε παρατυπίες, πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω. Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς τους ιρανούς πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και διαδήλωσαν ειρηνικά και ελπίζω ότι τα όργανα της τάξης θα αποφύγουν να κάνουν χρήση βίας".

    Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

    Με αφορμή τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αρκετοί υπουργοί κατά την προσέλευσή τους έκαναν δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Φερέρο-Βάλντνερ, όπως ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ο Γάλλος Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Οι ΗΠΑ "ανησυχούν πολύ"

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί πολύ" από τις πληροφορίες για βιαιότητες και ανωμαλίες στις προεδρικές εκλογές του Ιράν και ζήτησε από την Τεχεράνη να εξετάσει "πολύ εξαντλητικά" τις κατηγορίες για προβλήματα στην ψηφοφορία.

    "Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες για βιαιότητες, συλλήψεις και πιθανές ανωμαλίες στην ψηφοφορία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κάνει εκτιμήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στις ιρανικές εκλογές.

    Επίσης, ο κ. Κέλι επέκρινε την απάντηση του Ιράν στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

    "Καλούμε τις αρχές του Ιράν να σεβαστούν το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους ειρηνικά", δήλωσε.

    Ο Κέλι προσέθεσε ότι εκφράστηκαν σοβαρές αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών τις οποίες κέρδισε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.

    "Νομίζουμε ότι οι αρχές στο Ιράν πρέπει να λάβουν στα σοβαρά τις ανησυχίες αυτές. Πρέπει να τις εξετάσουν. Όμως δεν θα σταθώ εδώ σήμερα και να προβλέψω πως θα κρίνουμε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα", τόνισε ο Κέλι.

    "Μας εξουδετέρωσε το γεγονός ότι το Ιράν δεν επέτρεψε διεθνείς παρατηρητές. Δεν έχουμε διπλωμάτες στην περιοχή", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Δυσαρεστημένο το Ισραήλ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε: "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών. Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν".

    Ευαρέσκεια από την Β. Κορέα

    Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του.

    Απαισιόδοξος για την προσφυγή του δηλώνει ο Μουσαβί

    Ο ηττηθείς στις προεδρικές εκλογές του Ιράν μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μιρ Χοσέιν Μουσαβί τόνισε σήμερα πως δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση της προσφυγής του στο νομοθετικό συμβούλιο για την ακύρωση των εκλογών της περασμένης εβδομάδας.

    «Άσκησα προσφυγή στο Συμβούλιο των Φρουρών μολαταύτα δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την απόφασή τους. Πολλά από τα μέλη του κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν υπήρξαν αμερόληπτα και υποστήριξαν αναφανδόν τον κυβερνητικό υποψήφιο», τόνισε ο Μουσαβί, αναφερόμενος έμμεσα στο όνομα του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Ένας ιρανός διαδηλωτής σκοτώθηκε κι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρχει και δεύτερος νεκρός στην Τεχεράνη, μετά το τέλος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης υπέρ του ηττηθέντος υποψήφιου για την προεδρία, κ. Μουσαβί και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς που -προς το παρόν- δεν είναι γνωστό από που προήλθαν.

    Πολλοί από τους διαδηλωτές συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, φρουρούς της επανάστασης και οπαδούς του Αχμαντινετζάντ. Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το καθεστώς να μη χρησιμοποιεί βία κατά των διαδηλωτών και ζήτησε από τις Αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί πολύ" από τις πληροφορίες για βιαιότητες και ανωμαλίες στις προεδρικές εκλογές του Ιράν και ζήτησε από την Τεχεράνη να εξετάσει "πολύ εξαντλητικά" τις κατηγορίες για προβλήματα στην ψηφοφορία.

    Με την εκθρόνιση του σάχη και την επιβολή της ισλαμικής επανάστασης, παρομοιάζουν πολλοί αναλυτές την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν.

    Από μια κλωστή κρέμεται η κοινωνική ειρήνη στο Ιράν. Με βία απαντούν στη βία των δυνάμεων ασφαλείας οι χαμένοι των εκλογών που αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα ως προϊόν βίας και νοθείας.

    Τα ερασιτεχνικά βίντεο μάρτυρες της έκρυθμης κατάστασης και της ακραίας συμπεριφοράς των δυνάμεων καταστολής.

    Η ιρανική πρωτεύουσα θυμίζει καζάνι που βράζει. Χιλιάδες υποστηρικτές του προεδρικού υποψηφίου Μιρχουσειν Μοσαβί αψηφώντας την απαγόρευση των μαζικών διαδηλώσεων κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης ζητώντας την ακύρωση του αποτελέσματος και την επανάληψη των εκλογών, αφού θεωρούν ότι τους έκλεψαν τις ψήφους τους, τις οποίες και θέλουν πάλι πίσω.

    Στο τέλος της μεγαλειώδους πορείας των υποστηρικτών του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές, Μιρ Χοσείν Μουσαβί, ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν εναντίον του πλήθους με αποτέλεσμα ένας πολίτης να σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν και να οδηγηθούν στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλθηκε από αυτόπτη μάρτυρα.

    Ο μάρτυρας, ένας ιρανός φωτογράφος που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του, ανέφερε ότι το πλήθος επιτέθηκε σε ένα κτίριο όπου ζουν μέλη της ένοπλης θρησκευτικής οργάνωσης Μπασίτς, οι οποίοι στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της ιρανικής πρωτεύουσας και όπως κατάγγειλαν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες ήταν πυροβολισμοί επαναλαμβανόμενοι για αρκετές ώρες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερος νεκρός.

    Η νύχτα των καταστροφών και της αναρχίας

    Η νύχτα που πέρασε ήταν νύχτα των καταστροφών, των συλλήψεων και της απόλυτης αναρχίας. Πάνω από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν, τα δίκτυα τηλεφωνίας διακόπηκαν το δια-δίκτυο μπλοκαρίστηκε από ξένους δημοσιογράφους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το Ιράν ενώ οι εφημερίδες λογοκρίθηκαν καθώς κυκλοφόρησαν χωρίς ίχνος αναφοράς των επεισοδίων.

    Εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει ακόμη αυστηρότερη πολιτική καταστολή. Περισσότερος περιορισμός στις εφημερίδες, αφού όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν κάθε νύχτα τους τίτλους και τα άρθρα των εφημερίδων.

    Η εσωτερική κρίση στο Ιράν είναι η σοβαρότερη από τις ημέρες της ισλαμικής επανάστασης και την εκθρόνιση του Σαχι Ρετζά Παχλεβί. Την ώρα που η αντιπολίτευση διαδηλώνει εναντίον του καθεστώτος, οπαδοί του Αχμαντινετζάντ πολιορκούν δυτικές πρεσβείες κατηγορώντας τη Δύση ως ενορχηστρωτή του διαφαινόμενου χάους στο Ιράν.

    Οι συμπολιτευόμενοι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τις δυτικές πρεσβείες για να διαμαρτυρηθούν -όπως λένε- για την κεκαλυμμένη παρέμβαση των Βρετανών και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στη χώρα τους.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη σαφέστατη θέση υπέρ του Μοσαβί που έλαβαν οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, κι αυτό διότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράστηκαν ανοιχτά αμφιβολίες για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

    Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν ανάγκασαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία, ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα.

    Η παρέμβαση της Ε.Ε.

    Αίτημα προς τις αρχές του Ιράν για διεξαγωγή έρευνας με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κάλεσε το καθεστώς να μη χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησε από τις Αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

    Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει βίαιη αντιμετώπιση σε βάρος των διαδηλωτών που αμφισβητούν τη νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Όπως δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ: "Ελπίζω ότι [οι ιρανικές αρχές] θα εξετάσουν όλες τις προσφυγές που αναφέρονται σε παρατυπίες, πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω. Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς τους ιρανούς πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και διαδήλωσαν ειρηνικά και ελπίζω ότι τα όργανα της τάξης θα αποφύγουν να κάνουν χρήση βίας".

    Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

    Με αφορμή τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αρκετοί υπουργοί κατά την προσέλευσή τους έκαναν δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Φερέρο-Βάλντνερ, όπως ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ο Γάλλος Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Οι ΗΠΑ "ανησυχούν πολύ"

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί πολύ" από τις πληροφορίες για βιαιότητες και ανωμαλίες στις προεδρικές εκλογές του Ιράν και ζήτησε από την Τεχεράνη να εξετάσει "πολύ εξαντλητικά" τις κατηγορίες για προβλήματα στην ψηφοφορία.

    "Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες για βιαιότητες, συλλήψεις και πιθανές ανωμαλίες στην ψηφοφορία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κάνει εκτιμήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στις ιρανικές εκλογές.

    Επίσης, ο κ. Κέλι επέκρινε την απάντηση του Ιράν στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

    "Καλούμε τις αρχές του Ιράν να σεβαστούν το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους ειρηνικά", δήλωσε.

    Ο Κέλι προσέθεσε ότι εκφράστηκαν σοβαρές αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών τις οποίες κέρδισε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.

    "Νομίζουμε ότι οι αρχές στο Ιράν πρέπει να λάβουν στα σοβαρά τις ανησυχίες αυτές. Πρέπει να τις εξετάσουν. Όμως δεν θα σταθώ εδώ σήμερα και να προβλέψω πως θα κρίνουμε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα", τόνισε ο Κέλι.

    "Μας εξουδετέρωσε το γεγονός ότι το Ιράν δεν επέτρεψε διεθνείς παρατηρητές. Δεν έχουμε διπλωμάτες στην περιοχή", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Δυσαρεστημένο το Ισραήλ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε: "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών. Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν".

    Ευαρέσκεια από την Β. Κορέα

    Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

    Είδηση: 23638

    [02] Κλείνει τη συζήτηση περί συνεργασιών η ΝΔ

    Πολιτική

    Η Κυβέρνηση κλείνει κάθε συζήτηση περί συνεργασιών της Ν.Δ. και τηρεί σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γιάννη Μανώλη και την πρότασή του για τη δημιουργία μιας νέας κεντροδεξιάς παράταξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να τις σχολιάσει ευθέως, αλλά σημείωσε ότι «η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 1974 και πολιτεύεται υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων». «Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται δεκανίκια», δήλωσε από την πλευρά της και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Αργολίδος απέστειλε, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, επιστολή στον Πρωθυπουργό.

    Είδηση: 23642

    [03] Πολιτικές διαφωνίες των Σκοπιανών για την ονομασία

    Ευρώπη

    Διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης των Σκοπίων, προέκυψε σχετικά με την ψήφιση κειμένου θέσεων για την διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας.

    Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να συζητηθεί με ηρεμία στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο έγκυρο πληροφοριακό δελτίο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Europolitique» ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων της ΠΓΔΜ Ίβικ Μπότσεφσκι.

    Δεν κατατέθηκε τελικά στην Βουλή της ΠΓΔΜ για εξέταση και ψήφιση, όπως είχε αρχικά αναγγελθεί, το κείμενο θέσεων σχετικά με την διαμόρφωση της κρατικής στρατηγικής της χώρας για το ζήτημα της ονομασίας.

    Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν για το περιεχόμενο του κειμένου, τελικά κατατέθηκαν ορισμένες τροπολογίες, με τις οποίες διαφώνησε η αντιπολίτευση και το κείμενο δεν εξετάσθηκε από την ολομέλεια της Βουλής.

    Η τροπολογία που φαίνεται να προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν αυτή που κατέθεσε ένα μικρό κόμμα οπυ μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την οποία ζητούσε η διενέργεια δημοψηφίσματος για την πιθανή λύση στο θέμα της ονομασίας να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, καθώς και η τροπολογία που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία», με την οποία ζητούσε να γίνεται στο κείμενο αναφορά στον «πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους».

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» [SDSM] κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι «επινόησε» την τελευταία στιγμή τις τροπολογίες αυτές των μικρότερων κομμάτων, με στόχο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το κείμενο θέσεων.

    Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής κρατικής στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε μερικές ημέρες θα καταστεί δυνατό να καταλήξουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ένα κοινό κείμενο θέσεων για το ζήτημα αυτό.

    Το σχέδιο κειμένου με τίτλο «Κρατική Στρατηγική για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ετοιμάστηκε από τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Στόγιαν Αντωφ και τα βασικά σημεία του ήταν τα εξής:

    - Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, χωρίς να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος.

    - Κανείς εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μία λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει «σαφή και ομόφωνη επιβεβαίωση της «μακεδονικής γλώσσας, του μακεδονικού λαού και της ταυτότητάς του».

    - Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα σε επίπεδο Πρεσβειών.

    Η ΠΓΔΜ θα κάνει ό,τι μπορεί

    Την πεποίθησή του ότι η ΠΓΔΜ θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε., υπογραμμίζει ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων της ΠΓΔΜ Ίβικ Μπότσεφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έγκυρο πληροφοριακό δελτίο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Europolitique».

    Στη συνέντευξή του ο Υπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει κυρίως να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού τομέα, καθώς και στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Τονίζει, ακόμη, ότι το 2010, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εναρμόνισης της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία, η ΠΓΔΜ θα είναι "νομικά έτοιμη" να ενταχθεί στην Ε.Ε..

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μπότσεφσκι τονίζει ότι η χώρα του επιθυμεί έναν λογικό συμβιβασμό.

    Ωστόσο, σημειώνει ότι η αντίθεση της Ελλάδας στην ονομασία "Μακεδονία", παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

    Σύμφωνα με τον εν λόγω υπουργό, το θέμα της ονομασίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να συζητηθεί με ηρεμία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Εξ άλλου, ο κ. Μπότσεφσκι εκφράζει την ικανοποίησή του από την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την χορήγηση βίζας στους πολίτες της ΠΓΔΜ από το 2010, τονίζοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών με ειδική πλειοψηφία.

    Χαρακτηρίζει "καλές" τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Αλβανία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία της Οχρίδας που διασφαλίζει τα δικαιώματα της αλβανικής εθνοτικής μειονότητας της ΠΓΔΜ σχετικά με την εκπροσώπηση και τη χρήση της γλώσσας "λειτουργεί καλά".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23643

    [04] Τι αποκαλύπτουν τα συντρίμμια του Airbus

    Ειδήσεις

    Απομακρύνεται η εκδοχή τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροσκάφος της Air France, που συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό, πριν από 15 μέρες. Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία, τα συντρίμμια από το εσωτερικό του αεροσκάφους βρέθηκαν σε κατάσταση που καταδεικνύει ότι δεν εκδηλώθηκε φωτιά, ούτε σημειώθηκε έκρηξη.

    Είδηση: 23637

    [05] Προσπάθειες γεφύρωσης των πόλων στο ΣΥΡΙΖΑ

    Η επόμενη μέρα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, όπου το αριστερό ρεύμα και η ανανεωτική πτέρυγα διασταύρωσαν με οξύτητα τα ξίφη τους, βρίσκει το κόμμα να ξεκινά μια ανοιχτή συζήτηση για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, στις οργανώσεις και τις Νομαρχιακές επιτροπές, με απώτερο στόχο την επίτευξη πολιτικής συνεννόησης. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσουν οι εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ, αλλά χωρίς αλλαγή πολιτικής.

    Σταθερά προσηλωμένος στην αριστερή γραμμή πλεύσης του ΣΥΝ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, με ακλόνητη πίστη στο εγχείρημα του "τρίτου πόλου". Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά σοβαρά εισηγήσεις που έχει δεχθεί να αποστείλει επιστολή στην Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης της Αριστεράς.

    Σε ό,τι αφορά στον Αλέκο Αλαβάνο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πλησιάζει η στιγμή να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποσαφηνίσει σκέψεις και προθέσεις για ρόλους και αρμοδιότητες μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα.

    Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ - παρουσία και του προέδρου του ΣΥΝ - περιορίστηκε στο να μιλήσει για την ανάγκη να αξιοποιηθεί όλη η ομάδα του ευρωψηφοδελτίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Στο ΣΥΝ, παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της ΚΠΕ για την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου στις οργανώσεις του κόμματος, με στόχο την πολιτική συνεννόηση.

    "Τα πάντα θα ειπωθούν και τίποτα δεν πρόκειται να μπει κάτω από το χαλί", έλεγαν χαρακτηριστικά αρκετοί γραμματείς νομαρχιακών που συμμετείχαν στην ΚΠΕ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στις δομικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ. Η φράση του "όταν οι οργανώσεις έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, στην Κουμουνδούρου επικρατούσε σιωπή", τα λέει όλα.

    "Ναι" στην πολιτική συνεννόηση λέει και η Ανανεωτική Πτέρυγα η οποία επιμένει, ωστόσο, στην αλλαγή πολιτικής γραμμής χωρίς-όμως-να ζητά συνέδριο. Ο ΣΥΝ είναι το "κοινό μας σπίτι" επαναλαμβάνουν και ζητούν να εγκαταλειφθούν "ιδιοκτησιακές αντιλήψεις" και "αλαζονικές συμπεριφορές".

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το παρών στις περισσότερες συνεδριάσεις των νομαρχιακών προκειμένου να ακούσει από "πρώτο χέρι" τι δεν πήγε καλά, αρχής γενομένης από την Πέμπτη οπότε και θα βρεθεί στα Γιάννενα για την περιφερειακή σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΝ.

    Είδηση: 23636


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 June 2009 - 20:56:32 UTC