Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασφαλείς και σε εγρήγορση απέναντι στη νέα γρίπη
  • [02] Στη Βουλή η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
  • [03] Σημαντική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών
  • [04] Ιράν: παρέμβαση της Ε.Ε. ενώ κλιμακώνεται η ένταση
  • [05] Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο C4Ι ο Δ. Δενδρινός
  • [06] Έρευνα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ
  • [07] ΙΚΑ: Τέλη Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών
  • [08] Οι άνδρες πιο ευάλωτοι στον καρκίνο από τις γυναίκες
  • [09] Ποδηλατόδρομο από Κηφισιά μέχρι Φάληρο σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [10] Γεωργία: Η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης
  • [11] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [12] ΓΣΕΕ: υπό όρους υπέρ των καπνιστών
  • [13] Καφές και φαγητό μόνο με απόδειξη
  • [14] Πανευρωπαϊκό το θέμα της λαθρομετανάστευσης
  • [15] Μέχρι το 2010 η θητεία της ναυτικής αποστολής της ΕΕ στη Σομαλία
  • [16] Προσωπικό και ασθενοφόρα ζητά η Χαλκιδική

    [01] Ασφαλείς και σε εγρήγορση απέναντι στη νέα γρίπη

    Έτοιμη για να αντιμετωπίσει την νέα γρίπη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, λόγο της αναβάθμισης του συναγερμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία στο ανώτατο επίπεδο.

    Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, οι επιστήμονες που συνέστησαν τον καθορισμό αυστηρών προϋποθέσεων για τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων, εισηγήθηκαν τη χρήση του εμβολίου για τον πνευμονόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αφού, όπως εξήγησαν, από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους, είναι η πνευμονία..Οι ειδικοί συνέστησαν, επίσης, να γίνει από το Σεπτέμβριο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης καθώς επίσης και να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη.

    Μάλιστα για την κάλυψη των αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν, η Επιτροπή εισηγήθηκε την άμεση προμήθεια 8εκ δόσεων εμβολίων που αναμένεται να παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας σε δύο παρτίδες ως τις αρχές Οκτωβρίου.

    Ασφαλής χώρα η Ελλάδα

    Αν και μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα είναι 20, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι

    "η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ηδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.

    Η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σαν να ήταν στη φάση 6, παρ' ότι προς το παρόν έχει μόνο εισαγόμενα κρούσματα και το επίπεδο του συναγερμού δεν αφορά στη χώρα".

    Ακόμη, και με σκοπό την αποφυγή καταχρήσεων που ίσως κάνουν τον ιό πιο ανθεκτικό στα φάρμακα, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης μελετά να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος και όπως είπαν σήμερα και οι επιστήμονες, να συστήσει αυστηρή χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων μόνο σε εκείνους που πραγματικά θα τα χρειαστούν.

    Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο κύμα τουριστών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε, ότι τα ξενοδοχεία θα είναι υποχρεωμένα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, όταν κάποιος από τους πελάτες τους εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νέας γρίπης.

    Ωστόσο, από την πλευρά των ξενοδόχων έγινε κατανοητό, ότι συμφέρει όλους να συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νέας γρίπης στον ελληνικό χώρο.

    Είδηση: 23623

    [02] Στη Βουλή η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

    Πολιτική

    Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την αλλαγή του νόμου "περί ευθύνης υπουργών" μετά από σχετική εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός, ζήτησαν με επιστολή τους που παρέδωσαν σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κ. κ. Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Δένδιας. "Θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Στην επιστολή τους οι δύο Υπουργοί τονίζουν ότι

    "η Επιτροπή με βάση και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, πάντοτε βεβαίως στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής".

    Ο κ. Σιούφας, παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Απόστολο Σταύρου, ενώ την απέστειλε ταυτόχρονα και στα μέλη της, ζητώντας την άμεση σύγκλησή της.

    Την αλλαγή του νόμου είχε προανήγγειλε το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας.

    Η κατ' αρχήν σκέψη είναι να δημιουργηθεί ένα δικαστικό όργανο, στο οποίο οι δικαστές θα εκλέγονται με κλήρωση. Επίσης υπάρχουν σκέψεις να συμμετέχουν και πολιτικοί, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά είναι υπό συζήτηση καθώς το ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αφού υπάρχουν προτάσεις απ' όλα τα κόμματα.

    "Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να υπάρχει μια πολύ ευρεία πλειοψηφία που να στηρίξει αυτές τις αλλαγές και εγώ θα ήθελα να έχουμε μια ευρύτερη συναίνεση και στο βαθμό που δεν είμαστε κλειστοί, δεν κατεβαίνουμε με μια άποψη να πούμε αυτή είναι η άποψη μας τελεία και παύλα, αν θέλετε την αφήνετε, αλλά είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε σε κοινό τόπο, δεν βλέπω, γιατί δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το κοινό τόπο. Αντιθέτως, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε. Αν μια απόφαση στηρίζεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα βρούμε άκρη. Έστω και την ολομέλεια να χρειάζεται δεν εμποδίζει τίποτα τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια για μια συνεδρίαση μέσα στο καλοκαίρι, εάν χρειαστεί να το κάνουμε γρήγορα. Αυτό που δεν είναι καλό να γίνει, είναι πολύ κακό για τον τόπο και για τη κοινωνία να συνεχίσει αυτή η όζουσα ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας. Δεν μπορεί να πάει έτσι ένας τόπος.", σημείωσε ο κ. Δένδιας.

    Δήλωση Βενιζέλου

    "Μετά την εσπευσμένη κήρυξη της λήξης της Συνόδου, μετά την ουσιαστική παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 και μετά τα επώδυνα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, έρχεται η κυβέρνηση και ανοίγει, "την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενην", τη συζήτηση για το καθεστώς της ποινικής ευθύνης των υπουργών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ." σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Επί των προτάσεων του κ. Αλαβάνου, σημείωσε ότι η Βουλή πρέπει να διατηρήσει την αρμοδιότητα να επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, ένα ολιγομελές δικαστικό συμβούλιο, που θα αποφασίζει κατά συνείδηση και κατά νόμο σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και, σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή στον Αρεοπαγίτη ανακριτή και στο Ειδικό Δικαστήριο. "Έτσι, δεν θα έχουμε εμπλοκή της Βουλής σε αμιγώς δικαστικά έργα και θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι δεν υπάρχει ούτε συμπαιγνία, ούτε συμψηφισμός, ούτε ατιμωρησία.", κατέληξε.

    Είδηση: 23621

    [03] Σημαντική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών

    Ειδήσεις

    Εκρηκτικό ρεκόρ σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου φτάνοντας το 1,3 δις ευρώ, υπερκαλύπτοντας το σύνολο των περυσινών 12 μηνών. Η τρομακτική αυτή αύξηση αποτυπώνεται στην αγορά που πλήττεται εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και κατ΄ επέκταση στην υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ληφθούν μέτρα για να περιορισθεί το έλλειμμα και προς αυτή την κατεύθυνση το πρώτο πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

    Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές στέλνοντας το σαφές μήνυμα ασφυξίας που εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα στους πρώτους 5 μήνες του 2009 έφτασαν το 1,319 δις ευρώ, υπερκαλύπτοντας ολόκληρο το ποσό του 2008 που ήταν 1,291...Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 συνολικά ήταν 921 εκατομμύρια

    Το Μάιο οι νέες ακάλυπτες επιταγές ήταν 34.112 αξίας 335,26 εκατ ευρω καταγράφοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 248,51% σε αριθμό τεμαχίων και κατά 228,46% σε συνολική αξία. Αθροιστικά από την αρχή του έτους οι ακάλυπτες επιταγές φτάνουν τις 132.357, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 39.014.

    Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι η ταχύτατη αύξηση τους από μήνα σε μήνα. Το Μάρτιο ήταν 19,63%. Ο Απρίλιος ήταν καλύτερος μήνας με την αύξηση να περιορίζεται στο 3,63%, ενώ το Μάιο επανήλθαν σε ανοδική τροχιά με την μηνιαία αύξηση να είναι 22,97%

    "Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία και κυβερνητική απάντηση δεν υπάρχει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος τα στοιχεία για αύξηση των ακάλυπτων επιταγών.

    Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας πως ενώ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ στις 5 Ιουνίου ότι κινδυνολογεί για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στο "Βήμα" είπε ότι ή μειώνουμε το έλλειμμα ή βουλιάζουμε".

    "Το δίλημμα είναι ή αλλάζουμε κυβέρνηση, ή βουλιάζουμε" επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου."Η νέα καλπάζουσα αύξηση, γύρω στο 250% σε σχέση με πέρσι, των ακάλυπτων επιταγών το μήνα Απρίλη, με τις ακάλυπτες επιταγές να ανέρχονται, περίπου, στο πρωτοφανές ύψος του 1,3 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, αποκαλύπτει ότι η αγορά, μήνα με το μήνα, βουλιάζει ασταμάτητα, ενώ δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και οικογένειες περιέρχονται σε απόλυτο αδιέξοδο και στην οικονομική καταστροφή" σχολίασε τα στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

    Τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται από το Υπουργείο Οικονομίας το πακέτο για την τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού καθώς το έλλειμμα εφέτος πρέπει να περιοριστεί τουλάχιστον κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται: *η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα κατά 10-15% που μεταφράζεται σε αύξηση της λιανικής τιμής κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο. *η αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα και τον καπνό *η επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας στα καρτοκινητά *η αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας *η νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών

    Το Υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να εισπράξει: *1,8 δισ ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές *320 εκατομμύρια ευρώ από την έκτακτη εισφορά *800 εκατ με 1 δις από το πρώτο πακέτο του καλοκαιριού *1,5 δις ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

    Ειδικά για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεκαθαρίζεται κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.

    Είδηση: 23614

    [04] Ιράν: παρέμβαση της Ε.Ε. ενώ κλιμακώνεται η ένταση

    Ειδήσεις

    Αίτημα προς τις αρχές του Ιράν για διεξαγωγή έρευνας με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, διατύπωσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα η Ε.Ε. ζήτησε να μην υπάρξει βίαιη αντιμετώπιση σε βάρος των διαδηλωτών που αμφισβητούν τη νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Όπως δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ: "Ελπίζω ότι (οι ιρανικές αρχές) θα εξετάσουν όλες τις προσφυγές που αναφέρονται σε παρατυπίες, πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω. Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς τους ιρανούς πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και διαδήλωσαν ειρηνικά και ελπίζω ότι τα όργανα της τάξης θα αποφύγουν να κάνουν χρήση βίας".

    Με αφορμή τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αρκετοί υπουργοί κατά την προσέλευσή τους έκαναν δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Φερέρο-Βάλντνερ, όπως ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ο Γάλλος Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε: "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών. Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν". Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

    Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του.

    Στο Ιράν το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο κ. Μουσαβί θα είναι υπεύθυνος αν πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των οπαδών του. Με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ο κ. Μουσαβί, ανακοίνωσε την αναβολή της συγκέντρωσης, αφού οι αρχές δεν ενέκριναν την πραγματοποίησή της. Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στο χώρο, ώστε να λειτουργήσει κατευναστικά σε οπαδούς του, που αγνοώντας την απαγόρευση θα προσέλθουν. Παράλληλα δήλωσε έτοιμος και για νέες προεδρικές εκλογές, εάν ακυρωθούν οι εκλογές της περασμένης Παρασκευής.

    Παρά την απαγόρευση δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Μιρχοσεΐν Μουσαβί διαδήλωσαν με το σύνθημα "Μουσαβί, πάρε πίσω τις ψήφους μας". Πάντως ούτε και σήμερα έλειψαν οι συγκρούσεις αντιφρονούντων οπαδών του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με οπαδούς του Μιρχοσεΐν Μουσαβί. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν ανάγκασαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία, ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό, Γαλλικό

    Σχετικά άρθρα:Κλιμακώνεται η ένταση

    Είδηση: 23622

    [05] Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο C4Ι ο Δ. Δενδρινός

    Κοινωνία

    Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Διονύσης Δενδρινός, στην απολογία τους ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή. Ο κ. Δενδρινός που αντιμετωπίζει την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για μαύρα ταμεία της Siemens και δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία που του αποδίδεται. Αφέθηκε ελεύθερος, με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Μετά την απολογία του Διονύση Δενδρινού, η ανάκριση για την Siemens επικεντρώνεται και πάλι στην σύμβαση του 1997 , για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

    Ο 4ος ειδικός ανακριτής, αποστέλλει τις επόμενες ώρες, νέες κλήσεις προς απολογία ενώ για πολλούς εμπλεκόμενους στη συγκεκριμένη σύμβαση που στη συνέχεια θα δώσουν εξηγήσεις ως κατηγορούμενοι, ήδη εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Διονύσης Δενδρινός ενώπιον του ανακριτή, υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, πως το κατηγορητήριο περί απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αόριστο και αυθαίρετο. Επιτροπές , όπως σημειώνει, έκαναν την αξιολόγηση των προσφορών, ενώ το ΚΥΣΕΑ είχε τον τελευταίο λόγο

    Η σύμβαση για το C4I υπογράφηκε από τον Γ.Γ του ΥΕΘΑ Σπ.Τραυλό για λογαριασμό του Δημοσίου και από τον Steven Waiss , αντιπρόεδρο της SAIC, για λογαριασμό της. Υπεγράφη δε, αφού η SAIC είχε επιλεγεί ως ο υποψήφιος ανάδοχος με την καλύτερη προσφορά από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγματεύσεων, και σε ανώτατο βαθμό από το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη.

    Ως προς αυτό, τον Διονύση Δενδρινό επιβεβαιώνει στην κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή στις 17 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος.

    "Επειδή ο προϋπολογισμός του έργου ήταν περιορισμένος, έπρεπε να ιεραρχούνται οι ανάγκες και να περικόπτονται όσες ήταν δυνατόν. Και όλα αυτά μετά από έγκριση της μεγάλης διυπουργικής επιτροπής στην οποία συμμετείχε ο τότε Πρωθυπουργός Κων/νος Σημίτης και η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη από τη μεριά του Αθήνα 2004", υποστήριξε ο κ. Μαλέσιος.

    Ο πρώην τεχνικό διευθυντής της Siemens ισχυρίστηκε ακόμα πως είναι αδύνατο να έχει γίνει απάτη εις βάρος του Δημοσίου από το 2003, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, και αυτή να μην έχει υποπέσει στην αντίληψη κανενός παράγοντα του Δημοσίου επί έξι χρόνια και να αποκαλύπτεται δε για πρώτη φορά στην ανάκριση.

    Ο Διονύσης Δενδρινός μπορεί να άκουσε με ανακούφιση από εισαγγελέα και ανακριτή ότι είναι ελεύθερος μετά την απολογία του, ωστόσο μέχρι τις 26 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλει την υψηλή χρηματική εγγύηση που του επιβλήθηκε, ύψους 800.000 ευρώ.

    Αυτό πάντως που φαίνεται να μέτρησε σημαντικά στην απόφαση ανακριτή-εισαγγελέα να του επιβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι, ήταν το ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens δεν είχε ύποπτα εμβάσματα στους λογαριασμούς του ούτε φαίνεται να είναι διαχειριστής υπεράκτιων εταιριών που διακίνησαν μαύρο χρήμα.

    Είδηση: 23633

    [06] Έρευνα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ

    Ειδήσεις

    Την διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη Αρχή, για την συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Ιράκ και θα καλύπτει την περίοδο από το 2001 μέχρι και σήμερα, προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Η έρευνα αυτή που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, θα αρχίσει μετά την αποχώρηση και των τελευταίων στρατιωτών από το Ιράκ, στα τέλη Ιουλίου, και θα διαρκέσει ένα χρόνο, διευκρίνισε ο Μπράουν.

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι στην έρευνα αυτή θα εξεταστούν τα γεγονότα από το καλοκαίρι του 2001 --πριν δηλαδή από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003-- μέχρι και τα τέλη Ιουλίου φέτος.

    "Η έρευνα αυτή είναι απαραίτητη διότι εξάγοντας συμπεράσματα από τον πόλεμο αυτό θα ενισχύσουμε την ευρωστία της δημοκρατίας, της διπλωματίας και του στρατού μας", πρόσθεσε.

    Είδηση: 23634

    [07] ΙΚΑ: Τέλη Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών

    Ειδήσεις

    Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι 30/6. Για εφάπαξ εξόφληση η έκπτωση είναι 80% και μηνιαίες δόσεις η έκπτωση ανέρχεται στο 50%.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

    1. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος Νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

    2. Υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 β¬.

    - Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

    - Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Είδηση: 23627

    [08] Οι άνδρες πιο ευάλωτοι στον καρκίνο από τις γυναίκες

    Οι άνδρες στη Βρετανία έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο απ' ό,τι οι γυναίκες, κυρίως εξαιτίας του τρόπου ζωής, αλλά και της στάσης τους απέναντι στην αρρώστια, αποκαλύπτει έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την κοινή έκθεση του βρετανικού Αντικαρκινικού Δικτύου (NCIN), του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου (Cancer Research UK) και του Κέντρου Ανδρικής Υγείας (Men's Health Forum), ο τρόπος ζωής των ανδρών, η αμέλεια που συχνά επιδεικνύουν απέναντι στα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας και οι αραιές επισκέψεις τους στο γιατρό, αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από την επάρατη νόσο.

    Οι άνδρες έχουν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια και 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τύπους καρκίνου που πλήττουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, αποκάλυψε η μελέτη αυτή -- στα εν λόγω ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι στατιστικές των καρκίνων του μαστού και του προστάτη, αλλά ούτε και του καρκίνου των πνευμόνων (λόγω της επικρατούσας αντίληψης ότι οι άνδρες καπνίζουν γενικά περισσότερο από τις γυναίκες). Συνολικά για όλες τις μορφές καρκίνου, οι άνδρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες να πεθάνουν και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

    "Ερευνώντας την επίδραση του καρκίνου στα δύο φύλα, ξαφνιαστήκαμε ιδιαίτερα όταν ανακαλύψαμε τόσο μεγάλες διαφορές, καθώς δεν υπάρχει βιολογικός λόγος για τον οποίο οι άνδρες να κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες", υπογράμμισε ο καθηγητής Ντέιβιντ Φόρμαν του NCIN, παρατηρώντας ότι "είναι γνωστό πως οι άνδρες δεν παραπονιούνται και δεν ανησυχούν για την υγεία τους όσο οι γυναίκες".

    "Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά αυτή, ότι δηλαδή οι άντρες είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, αλλά και ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να απευθυνθούν σε γιατρό εάν εκδηλώσουν συμπτώματα", κάτι που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες ίασης, υπογραμμίζει ο κ. Φόρμαν.

    "Ξέρουμε ότι περίπου οι μισοί τύπου καρκίνου μπορεί να προληφθούν με αλλαγή του τρόπου ζωής και είναι ανησυχητικό το ότι το μήνυμα αυτό φτάνει σε "ώτα μη ακουόντων" όσον αφορά τους άντρες", παρατηρεί η Σάρα Χίομ, διευθύντρια Υγειονομικής Ενημέρωσης του Cancer Researce UK, τονίζοντας το ακόμη σημαντικότερο ότι "σε πολλούς τύπους καρκίνου, η ασθένεια έχει περισσότερες πιθανότητες ίασης, εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως".

    Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Άλαν Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο οποίος ειδικεύεται στην ανδρική υγεία, "οι μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες γενικά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι το κάπνισμα, το βάρος γύρω από την περιφέρεια της μέσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή και το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου και τον πρόωρο θάνατο".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23618

    [09] Ποδηλατόδρομο από Κηφισιά μέχρι Φάληρο σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ

    Κοινωνία

    Ως η ραχοκοκαλιά της πολιτικής για την χρήση του ποδηλάτου χαρακτηρίζεται η κατασκευή από το ΥΠΕΧΩΔΕ του Κεντρικού Ποδηλατοδρόμου, συνολικού μήκους 26,6 χλμ, που θα ξεκινά από την Κηφισιά, θα καταλήγει στο Φάληρο και θα διέρχεται μέσα από τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

    Όπως προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου, το οποίο παρουσίασε ο κ. Γ. Σουφλιάς στους εκπροσώπους των ποδηλατικών φορέων, στόχος του σχεδίου είναι να διαμορφωθούν: Ένας κεντρικός υπερτοπικός άξονας για το ποδήλατο στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας και ένα γενικό κατευθυντήριο πλαίσιο για όλους τους φορείς, ιδίως τους ΟΤΑ, που προτίθενται να υλοποιήσουν τοπικούς άξονες για το ποδήλατο, έτσι ώστε οι προσπάθειές τους να μην έχουν τον αποσπασματικό χαρακτήρα που παρουσιάζουν σήμερα.

    Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη μετεπιβίβαση από το ποδήλατο στο μετρό και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν, σε όλους τους σταθμούς του μετρό ειδικοί χώροι φυλασσόμενης στάθμευσης ποδηλάτων.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ανατίθεται η μελέτη του κεντρικού άξονα ποδηλατοδρόμων του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω δύο προγραμμάτων που θα ολοκληρωθούν σε 8 μήνες και θα ακολουθήσει η κατασκευή του υπερτοπικού αυτού έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τμήματα, νότιο και βόρειο τμήμα.

    Το κατ' αρχήν προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής είναι 7 εκατ. ευρώ για το σύνολο του άξονα και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ στον άξονα αυτόν θα αρθρώνονται τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων αρμοδιότητας των Δήμων.

    Η επιλογή του άξονα έγινε διότι σύμφωνα με τις μελέτες, το έργο μπορεί θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής για το ποδήλατο στην Αθήνα και θα καλύψει ανάγκες καθημερινής μετακίνησης από και προς το Κέντρο της Αθήνας.

    Η χάραξη του ακολουθεί τη γραμμή του ηλεκτρικού, την κοίτη του Ιλισού, ενώ παράλληλα, προχωρεί ο σχεδιασμός του δικτύου αξόνων για το ποδήλατο στην Αθήνα, που θα συνδέονται με τον κεντρικό άξονα ποδηλατοδρόμων. Ήδη ανατέθηκε και εκπονείται σχετικό πρόγραμμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Προτάσεις έχουν ήδη καταθέσει οι ποδηλάτες της Αθήνας.

    Είδηση: 23631

    [10] Γεωργία: Η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης

    Ειδήσεις

    Αστυνομικοί κτύπησαν δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σήμερα στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι, ανέφερε φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ, στο τελευταίο επεισόδιο ενός κύματος διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του προέδρου Σαακασβίλι.

    Δεκάδες αστυνομικοί με ρόπαλα βγήκαν απο το κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Γεωργίας για να καταστείλουν την διαδήλωση από περίπου 50 άτομα που ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι αγωνιστές της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

    Η ένταση έχει κλιμακωθεί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία όπου ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανθίσταται εδώ και περίπου δύο μήνες στις διαδηλώσεις στους δρόμους και στα οδοφράγματα που στήνονται στο Τμπιλίσι. Οι διαδηλωτές θέλουν την παραίτηση του προέδρου τον οποίον θεωρούν υπεύθυνο για τον καταστροφικό πόλεμο με την Ρωσία, πέρυσι και για την κατάσταση στη χώρα.

    Φωτογράφος του Ρόιτερ είπε ότι η αστυνομία κατάσχεσε κάμερες από δημοσιογράφους και συνέλαβε μερικούς διαδηλωτές αλλά δεν διευκρίνισε αριθμό.

    Η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως επαναληφθούν τα κατασταλτικά μέτρα της αστυνομίας κατά των μαζικών διαδηλώσεων του περασμένου μήνα οπότε οι αστυνομικοί με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ διέλυσαν τους διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο. Την Παρασκευή, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον του προέδρου του κοινοβουλίου Νταβίντ Μπακράτζε.

    Είδηση: 23629

    [11] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Κοινωνία

    Εργασίες συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Ιουνίου από τις 8 το πρωί ως τη 1.30 το μεσημέρι στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον Κηφισό έως τις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Για το λόγο αυτό θα διακόπτεται εναλλάξ η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα. Εν τω μεταξύ, εργασίες διαγράμμισης θα πραγματοποιήσουν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Λεωφόρο Μεσογείων από το ύψος της ΑΓ. Παρασκευής έως το ύψος του Σταυρού, στο ρεύμα προς Σταυρό, καθώς και στον κόμβο της Λεωφόρο Βουλιαγμένη με τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ως τις 17 Ιουνίου και από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας.

    Επίσης, εργασίες ανύψωσης καλυμμάτων φρεατίων στη σωστή στάθμη του οδοστρώματος θα πραγματοποιήσουν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και στα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Αλίμου-Κατεχάκη ως τις 23 Ιουνίου και από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Οι εργασίες θα περιορίζονται σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ στις υπόλοιπες η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά.

    Εργασίες θα πραγματοποιούν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ περίπου ως τα μέσα Αυγούστου στη γέφυρα στη συμβολή της Λεωφόρο Αθηνών με τη Λεωφόρο Κηφισού στο ρεύμα εξόδου προς Κόρινθο. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται τις 10 το βράδυ ως τις 6.30 το πρωί και η κυκλοφορία θα γίνεται από παρακαμπτήριους.

    Είδηση: 23628

    [12] ΓΣΕΕ: υπό όρους υπέρ των καπνιστών

    Παρέμβαση στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας, έκανε η ΓΣΕΕ εκφράζοντας τη διαφωνία της, στη γενική απαγόρευση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εργατικής συνομοσπονδίας:

    "Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος είναι αναμφισβήτητες και σοβαρές στην υγεία των πολιτών όπως και η ενόχληση των μη καπνιστών. Επιβάλλεται όμως να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των καπνιστών για τους οποίους λαμβάνονται εξοντωτικά- αστυνομικά- μέτρα. Ειδικότερα η γενική απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι απαράδεκτη, καταπιεστική και ρατσιστική! Χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη οι προβλέψεις του Νόμου 3730/08 (για διαμόρφωση ειδικών χώρων ) και οι ιδιαιτερότητες του ιδιωτικού τομέα, Βιομηχανίες β Βιοτεχνίες β Κατασκευές β Γραφεία β Κατάστημα κ.λπ, η απόφαση για γενική απαγόρευση του καπνίσματος διευκολύνει στα μέγιστα τις επιχειρήσεις (αφού δε θα δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ και δε θα "χάνουν" ούτε ένα λεπτό".

    Είδηση: 23625

    [13] Καφές και φαγητό μόνο με απόδειξη

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Αποδείξεις λιανικής πώλησης υποχρεούνται να εκδίδουν από την 1η Ιουλίου με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, όπως εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες και μπαρ. Παράλληλα καταργείται η δυνατότητα να αντικαθίσταται οι αποδείξεις με δελτίο παραγγελίας σε κάθε στάδιο σερβιρίσματος, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό τη παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.

    "Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μια συνεχής προσπάθεια. Με τη σημερινή απόφαση να εκδίδονται οι αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα και όχι εναλλακτικά στο τέλος όλων των παραγγελιών, γίνεται ένα ακόμη βήμα. Όμως, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα χρειάζεται και η βοήθεια των καταναλωτών.

    Η απαίτηση για έκδοση νόμιμης απόδειξης σε κάθε στάδιο του σερβιρίσματος, είναι σημαντική. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι η φοροδιαφυγή στερεί από τη Πολιτεία, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, πόρους για κοινωνικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη"

    υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας

    Είδηση: 23624

    [14] Πανευρωπαϊκό το θέμα της λαθρομετανάστευσης

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ψηλά στην πολιτική ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα των λαθρομεταναστών. Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσέχο ομόλογό του και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Φίσερ στον οποίο έθεσε και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταστήσει σαφές το δυσβάσταχτο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, είναι δυσανάλογο ως προς το μέγεθός της.

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών και τόνισε ότι η Ελλάδα, επιμένει να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για την λαθρομετανάστευση στο προσεχές Συμβούλιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε:

    "Το θέμα τίθεται πλέον στον ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατες μεταναστευτικές πιέσεις, δυσανάλογες προς το μέγεθος της χώρας και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτούς τους πολύ μεγάλους, συνεχώς αυξανόμενους, αριθμούς παρανόμων, ως επί τω πλείστον, οικονομικών μεταναστών.

    Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυτά αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Φίσερ.Από τον Ιούνιο του 2004 έχουν γίνει κινήσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να αποσαφηνιστεί η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα".

    Για την κριτική που γίνεται περί "στρατοπέδων συγκέντρωσης", αλλά και για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, ο κ.Αντώναρος είπε ότι χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις και αφού επεσήμανε ότι έχουν φτάσει στα άκρα οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τόνισε πως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να δημιουργούνται κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

    "Θα θυμάστε ότι πριν 2,5 χρόνια δεχόμασταν κριτική από φορείς του εξωτερικού γιατί διαθέταμε σχεδόν μηδενικό αριθμό τέτοιων κέντρων υποδοχής", συμπλήρωσε και είπε, επίσης, ότι "γινόταν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν - δεν ήταν αλήθεια - ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές παράνομους μετανάστες"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είναι πρόωρο κάποιοι να προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, που θα δώσουν λύση σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ίδιες κοινωνίες που κάποιοι προσπαθούν τις κινητοποιήσουν εναντίον αυτών των λύσεων.

    Στόχος, ανέφερε, είναι η άμβλυνση του προβλήματος και υπενθύμισε ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ότι δήθεν δεν γινόταν τίποτα.

    "Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα που χθες κατέκριναν την Πολιτεία και τις αρχές ότι δήθεν δεν έχουν κάνει τίποτα, τώρα να κάνουν άλλου είδους κριτική γιατί δήθεν οι επεξεργασμένες λύσεις κάποιον θα βλάψουν. Η κριτική πολλές φορές προέρχεται από κατ' επάγγελμα διαμαρτυρόμενους", κατέληξε.

    Η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής θα έχει τρεις άξονες.

    Την μετεξέλιξη της frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, την οικονομική ενίσχυση των χώρων της νότιας Ευρώπης που σηκώνουν το βάρος και την προσπάθεια κατανόησης του ζητήματος απο τους κεντροευρωπαϊκούς, οι οποίοι δε δέχονται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών

    Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζονται προτάσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί η οροθέτηση δυο κέντρων υποδοχής στην Αττική και δυο στη Μακεδονία

    Παράλληλα εξετάζεται ο αριθμός των αστυνομικών που θα κληθούν να περιφρουρήσουν τους χώρους αυτούς, όπως και μέτρα όπως ο εθελούσιος απαναπατρισμός.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα μετατρέπει σε κακούργημα από πλημμέλημα το αδίκημα για την λαθρομετανάστευση, από τους δουλεμπόρους. ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Προτεραιότητα η λαθρομετανάστευση

    Είδηση: 23620

    [15] Μέχρι το 2010 η θητεία της ναυτικής αποστολής της ΕΕ στη Σομαλία

    Ειδήσεις

    Την παράταση της παρουσίας της ναυτικής δύναμης της ΕΕ, στα ανοιχτά της Σομαλίας ως το τέλος του 2010, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Όπως αποφασίστηκε, αν και η θητεία της Ευρωπαϊκής επιχείρησης "Αταλάντη" επρόκειτο αρχικά να εκπνεύσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της κατά της πειρατείας, δεδομένου ότι η δράση των πειρατών δεν έχει μειωθεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την διεθνή δύναμη που περιπολεί στα στενά του Άντεν.

    Αυτή τη στιγμή η δύναμη της ΕΕ αποτελείται από 11 πολεμικά πλοία, τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη και δύο πλοία ανεφοδιασμού από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

    Από το Δεκέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση, άνδρες της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης έχουν συλλάβει περισσότερους από 50 ύποπτους για πειρατεία, τους οποίους και παρέδωσαν στις Κενυατικές αρχές, βάσει συμφωνίας που συνήφθη τον Μάρτιο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν επίσης συνοδέψει περίπου είκοσι πλοία του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, καθιστώντας δυνατή την παράδοση 130.000 τόνων τροφίμων προς τους πολίτες της Σομαλίας.

    Στις 20 Μαΐου, η ΕΕ επέκτεινε την ακτίνα δράσης της "Αταλάντης" μέχρι τις Σεϋχέλλες, όπου επίσης έχει καταγραφεί έξαρση του φαινομένου της πειρατείας.

    Η σημερινή απόφαση της ΕΕ έρχεται τρεις μέρες μετά την απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ξεχωριστής δύναμης οκτώ πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας στο Κέρας της Αφρικής.

    Είδηση: 23611

    [16] Προσωπικό και ασθενοφόρα ζητά η Χαλκιδική

    Προσλήψεις προσωπικού καθώς και ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων, περιμένουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής καθώς και τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σε αυτό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, εφόσον η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση και τα στελέχη του νοσοκομείου: «Άλλη είναι η στρατηγική του Νοσοκομείου για το καλοκαίρι και άλλη για το χειμώνα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική το καλοκαίρι σίγουρα είναι το ίδιο με εκείνο το οποίο αντιμετωπίζουν και οι λοιπές περιοχές της χώρας που δέχονται κύμα τουριστών.

    Η αύξηση της κίνησης προς την περιοχή κατά τη θερινή περίοδο έχει ως συνέπεια την αύξηση των τροχαίων. Υπάρχει ο καθημερινός προγραμματισμός του Νοσοκομείου αλλά όταν συμβεί ένα τροχαίο ο προγραμματισμός ανατρέπεται».

    Η κατάσταση θα μπορέσει να ανακουφιστεί μόνο με την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ασθενοφόρα και τη στελέχωσή τους με πλήρωμα, τις προσλήψεις εποχικού και επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και γιατρών. «Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να διοριστούν 30 εποχικοί και 10 επικουρικοί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Ανάγκη για γιατρούς έχουν κυρίως τα Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στα Κέντρα Υγείας. Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την έγκριση 17 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα κενά αλλά, ακόμη και με 5, 7 ή 10 συμβασιούχους γιατρούς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Καψάλης.

    Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Χαλκιδικής διαθέτει 3 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα εξοπλισμένη και στελεχωμένη με αναισθησιολόγο. Τα δύο εξ αυτών καλύπτουν τις πρωινές ανάγκες ενώ οι ανάγκες κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες καθώς επίσης τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές καλύπτονται από ένα ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου διαθέτει ένα ασθενοφόρο, το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου 3, το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας ένα από δωρεά, το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών 4 ασθενοφόρα εκ των οποίων τα 2 του ΕΚΑΒ ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 12 άτομα από το ΕΚΑΒ και 5 από το Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Τέλος το Κέντρο Υγείας Καρυών στο Άγιο Όρος διαθέτει 3 ασθενοφόρα.

    Είδηση: 23610


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 June 2009 - 16:59:51 UTC