Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Καταστροφική η λογική του πρόσκαιρου κέρδους
  • [02] Και δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα
  • [03] Εκδήλωση για τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη
  • [04] Επικοινωνία Χ. Κλίντον με τον Σ Λαβρόφ για την Β. Κορέα
  • [05] Βελτιώνεται ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ
  • [06] Νέο ένταλμα για τον Χριστοφοράκο
  • [07] Φωτιά στον ¶γιο Παντελεήμονα Αχαρνών
  • [08] Ευρωπαϊκή συνεργασία για τη λαθρομετανάστευση

    [01] Κ. Καραμανλής: Καταστροφική η λογική του πρόσκαιρου κέρδους

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Τις προτεραιότητές του στον τομέα της οικονομίας παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση προκλήθηκε από την καταστροφική λογική του πρόσκαιρου κέρδους.

    Mε αναφορές στην παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού, στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής η κρίση πρέπει να γίνει καταλύτης, εξωστρέφειας και δημιουργικότητας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Αναφερόμενος στα αίτια είπε ότι προκλήθηκε από την παρανόηση που επικράτησε στην Παγκόσμια Κοινότητα, γύρω από την πιο βασική αρχή της ελεύθερης οικονομίας. Την αρχή που ορίζει και προειδοποιεί ότι «ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά».

    Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στελέχη οικονομικών γιγάντων έπαιρναν επενδυτικές αποφάσεις, αψηφώντας τεράστιους κινδύνους. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τραπεζικοί κολοσσοί έκαναν επισφαλείς κινήσεις, επιδιώκοντας γρήγορα κέρδη και αδιαφορώντας για τα πιθανά επακόλουθα, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού

    Με μια φράση: Η κρίση αυτή είναι το αποτέλεσμα της λογικής του βραχυπρόθεσμου, που υπερίσχυε του μακροπρόθεσμου. Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε και να το καταστήσουμε συλλογικό δίδαγμα: Η λογική του πρόσκαιρου κέρδους, δεν είναι απλά και μόνο αναποτελεσματική. Μπορεί, ενίοτε, να καταστεί και καταστροφική.

    Η Παγκόσμια Κοινότητα, κάθε χώρα χωριστά, ζούμε σήμερα τις επιπτώσεις από την έκρηξη του μίγματος αυτού. Και αυτό, αφορά πολιτικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς, σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται λοιπόν, πρώτ' απ' όλα, να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμια βάση, συλλογικά, τολμηρά, υπεύθυνα, τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Οι διεθνείς κρίσεις απαιτούν διεθνείς λύσεις. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις.

    Χρειάζεται, όμως, να δούμε και σε εθνικό επίπεδο, τους λόγους που μειώνουν τις αντιστάσεις της Οικονομίας μας και επιβαρύνουν την πορεία μας. Χρειάζεται να δούμε, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να χτίσουμε, σε στέρεες βάσεις, ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν όλα αυτά, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κρυμμένα κίνητρα. Τα ζητήματα που εγείρονται είναι πολλά:

    βΆ Αφορούν το ρόλο και το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα: Τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητά του.

    βΆ Αφορούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που μεταφέρουν το κόστος στις επόμενες γενιές.

    βΆ Αφορούν το υπέρογκο δημόσιο χρέος, για τους τόκους του οποίου πληρώνουμε εφέτος 12 δις ευρώ.

    βΆ Αφορούν το επενδυτικό περιβάλλον: Την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια της Οικονομίας.

    βΆ Αφορούν την ισχυρή πίεση που δέχεται η απασχόληση. Εάν αποσιωπούνται τα βάρη και οι αδυναμίες του παρελθόντος, εάν παραμερίζονται από το φόβο πολιτικού κόστους οι αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη διέξοδος. Δεν μπορεί, προπάντων, να υπάρξει ούτε άμεση, ούτε δυναμική επανεκκίνηση την επομένη της κρίσης. Και αυτό δεν θα ήταν απλά και μόνο λάθος. Θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον.

    Η κρίση αυτή υπογραμμίζει, όσο ποτέ άλλοτε, την αξία της συνεργασίας, του συντονισμού, της αλληλεγγύης. Σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύει, για τη χώρα μας και όχι μόνο, τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και τα μεγάλα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μας. Επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να επισπεύσουμε τον κοινό βηματισμό, την κοινή πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι βασικό συμπέρασμα, κρίσιμο στην περίοδο που διανύουμε.

    Ζούμε αυτή είναι η αλήθεια σε, πραγματικά δύσκολους καιρούς. Διανύουμε μια εποχή με σημαντικές δημογραφικές ανακατατάξεις. Με ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό. Με εκτεταμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

    Αντιμετωπίζουμε μια κρίση που αλλάζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ορθώνει μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Απαιτεί διαρκείς, δύσκολες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι το δεύτερο και πιο κρίσιμο συμπέρασμα.

    Διαμορφώνοντας την ατζέντα, επιλέγοντας πολιτικές, αποφασίζοντας πού και πώς θα δώσουμε τις μάχες, οφείλουμε να απαντούμε διαρκώς σε ένα σύνθετο ερώτημα:

    Είμαστε έτοιμοι, ως ηγεσίες πολιτικές, επιχειρηματικές, συνδικαλιστικές να αναλάβουμε μέρος του προσωρινού κόστους για να θεμελιώσουμε μόνιμες, στέρεες βάσεις ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους; Η δική μας απάντηση είναι «ναι». Είμαστε ικανοί για αποφάσεις ευθύνης, που προτάσσουν το συλλογικό καλό; Η δική μας απάντηση είναι «ναι».

    Είδηση: 22828

    [02] Και δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

    Κοινωνία

    Δεύτερο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε σήμερα, Τρίτη, από το Ινστιτούτο Παστέρ.Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο και διακομίζεται στο Σισμανόγλειο. Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζεται ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δε συντρέχει κίνδυνος για πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας. «Το αναμέναμε, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, δεν υπάρχει λόγος πανικού» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι ο 21χρονος εντοπίστηκε έγκαιρα και όπως είπε, έχουν αναλάβει πλέον την υπόθεση οι ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου. "Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις πανικός. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, οι επιστήμονές μας είναι καταρτισμένοι και οι μηχανισμοί μας σε ετοιμότητα. Πιστεύω και εύχομαι να πάνε όλα καλά", είπε ο υπουργός.

    Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Αβραμόπουλος θα προεδρεύσει σύσκεψης, που έχει συγκαλέσει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νέας Γρίπης.

    "Το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ επιβεβαίωσε σήμερα την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο. Βρίσκεται στην κατοικία του όπου και θα ακολουθηθεί η θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης. Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας. Υπενθυμίζουμε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και τις έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό. Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων", ανέφερε νωρίτερα η ακακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

    Είδηση: 22823

    [03] Εκδήλωση για τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη

    Τον κύκλο της πολιτικής του καριέρας, μετά από πορεία 48 ετών, έκλεισε με μία τιμητική εκδήλωση στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ανάμεσα σε φίλους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ομάδα πρωτοβουλίας, πολλοί αναφέρθηκαν στον "καταλυτικό ρόλο" που είχε η συμβολή του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στην πρόκριση του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Ειδικότερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη συμβολή του τιμώμενου στην "λύση ενότητας του Κώστα Καραμανλή, μια λύση που δικαιώθηκε και θα δικαιώνεται για πολύ ακόμη".

    Ο Θανάσης Νάκος τόνισε πως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία της παράταξης και της χώρας, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος σημείωσε πως στο πρόσωπο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη βλέπουμε την "σύζευξη ηθικής και πολιτικής".

    Ο Αντώνης Φούσας ανέτρεξε και αυτός στην "ιστορική πρωτοβουλία για το μέλλον της ΝΔ και της χώρας μας" που έλαβε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου του 1997 "όταν 27 βουλευτές συμφώνησαν στην ανάγκη να ηγηθεί της παράταξης ο Κώστας Καραμανλής".

    Στη "μακρά οικογενειακή πολιτική παράδοση" του Γιάννη Βαρβιτσιώτη αλλά και στις σπουδές του αναφέρθηκε ο Δημήτρης Σιούφας, συμπληρώνοντας πως η αγωνιστικότητα του τιμώμενου προσώπου εκδηλώθηκε και στα χρόνια της φυλακής στη διάρκεια της χούντας.

    Τον "ακαταπόνητο και δραστήριο" βουλευτή και ευρωβουλευτή Γιάννη Βαρβιτσιώτη χαιρέτησε επίσης ο Πέτρος Μολυβιάτης τονίζοντας πως κατά την εκτίμησή του "είναι νωρίς για απολογισμό, διότι ο Γιάννης αναμφίβολα θα κάνει μια νέα αρχή".

    Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης περιπαικτικά παρατήρησε πως "μόνο ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης θα μπορούσε να καταφέρει μια βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές να μιλούν γι' αυτόν εγκωμιαστικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ευχήθηκε στον "μέντορα φίλων και αντιπάλων καλή συνέχεια".

    Ο Λεωνίδας Κύρκος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που είχαν ορισμένα γνωρίσματα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη όπως το ότι ήταν πάντα "ανυστερόβουλος, ανοιχτός στους προβληματισμούς και στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης συνείδησης, στον διάλογο με την άλλη άποψη".

    Ο ίδιος ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο Πρωθυπουργό είπε: "Δικαιωθήκαμε με επιλογή Καραμανλή μας έδωσε 2 εκλογικές νίκες είναι ο ηγέτης που μας πάει μπροστά θα μείνει πολλά χρόνια στο τιμόνι", ενώ μιλώντας για τα σκάνδαλα σχολίασε: "Σας συμβουλεύω να βάλετε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες, μην βάζετε νερό στο κρασί σας για θέματα εντιμότητας".

    Στην πολυετή πολιτική του καριέρα ο Ι. Βαρβιτσιώτης διετέλεσε γραμματέας της επιτροπής αναθεώρησης του συντάγματος το 1963, μόνιμο μέλος στην επιτροπή σύνδεσης της χώρας μας με την ΕΟΚ, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το 1985, υπουργός σε πολλά χαρτοφυλάκια, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος και ευρωβουλευτής ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε τη δική του εμπειρία.

    Είδηση: 22833

    [04] Επικοινωνία Χ. Κλίντον με τον Σ Λαβρόφ για την Β. Κορέα

    Ειδήσεις

    Μία απάντηση "ταχεία και ενιαία" με αυτήν της διεθνούς κοινότητας για τη Βόρεια Κορέα, ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του για το θάμα της νέας πυρηνικής δοκιμής της Βορείου Κορέας.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι: "Λίγο πριν την άφιξή της στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και του επανέλαβε την αναγκαιότητα μιας απάντησης ταχείας και ενιαίας με αυτήν της διεθνούς κοινότητας για τις προκλητικές πράξεις της Βόρειας Κορέας".

    Η κ. Κλίντον έχει ήδη τηλεφωνήσει από τη Δευτέρα στους ομολόγους της της Κίνας Γιανγκ Γιεσί, της Νότιας Κορέας, Γιου Μουνγκ-Χουάν, και της Ιαπωνίας Χιροφούμι Νακασόνε, καθώς και στον επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας, Στέφαν Σμιθ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που σημείωσε ότι:

    "Η κ. Κλίντον έχει δεσμευτεί δραστήρια για να υπάρξει διαβεβαίωση πως η διεθνής κοινότητα αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα που θα λέει ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την απόφασή της να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο", κατέληξε ο κ. Κέλι.

    Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα και αυστηρότερη απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, που προχώρησε πρόσφατα σε μία πυραυλική δοκιμή.

    "Θέλουμε να εκδοθεί μία απόφαση, που να αποτελέσει την ισχυρή απόφαση του ΟΗΕ στη βορειοκορεατική αυτή πρόκληση", ανέφερε στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι. Στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση στην Β. Κορέα συμπλήρωσε: "Όμως, να γνωρίζετε ότι η υπομονή μας δεν είναι ατελείωτη. Νοιώθουμε, απλά, ότι η θύρα δεν έκλεισε ακόμα...εμείς είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε. Ελπίζουμε δε η Βόρεια Κορέα να κάνει κι αυτή την καλή επιλογή, να δεσμευτεί και αυτή μ' έναν τρόπο εποικοδομητικό".

    Είδηση: 22830

    [05] Βελτιώνεται ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Ελπιδοφόρα είναι τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Πάντως, σύμφωνα με προβλέψεις διεθνούς οίκου πιστοληπτικής ικανότητας ο κλάδος του αυτοκινήτου θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προβλήματα και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το "Συμβούλιο Διασκέψεων" που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες το μήνα Μάιο αυξήθηκε, στις 54,9 μονάδες, δηλαδή με την καλύτερη επίδοσή του σε ένα ολόκληρο οκτάμηνο, σε μία ένδειξη ότι στην οικονομία των ΗΠΑ "τα πράγματα ξαναρχίζουν να γυρίζουν".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο ο δείκτης είχε τερματίσει στις 40,8 μονάδες, από 39,2 τον Μάρτιο. Παρατηρείται, δηλαδή, μία συνεχής άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ην. Πολιτείες.

    "Προσβλέποντας στο μέλλον, αποκλειστικώς, οι καταναλωτές μοιάζουν τώρα πολύ λιγότερο απαισιόδοξοι, σε σχέση με πρόσφατα, πιστώνουν ότι στο πεδίο της απασχόλησης, της επιχειρηματικής δράσης και του εισοδήματος κάποια πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο στο ορατό μέλλον, κοντολογίς πιστώνουν ότι τα χειρότερα έχουν ξεπεραστεί", επισήμανε ο πρόεδρος του τμήματος ερευνών του συγκεκριμένου οργάνου οικονομικών εκτιμήσεων, Λιν Φράνκο.

    Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις σε πέντε χιλιάδες νοικοκυριά, μέσω των οποίων διαμορφώνεται ο δείκτης, η προσδοκία του κοινού, ότι το τρίμηνο Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος τα πράγματα γενικώς θα κυλήσουν καλύτερα για την αμερικανική οικονομία, σε σχέση με το πρώτο φετινό τρίμηνο, δημιουργεί αναμφίβολα μία θετικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την οικονομία των ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές.

    Συγκεκριμένα, το 23,1% των ερωτώμενων προβλέπουν ότι σε ένα εξάμηνο από σήμερα, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν 15,7% .

    Επίσης ποσοστό 8,7% "βλέπει" τώρα μία καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος, από 7,9% προηγουμένως.

    Ταυτόχρονα, όμως, η απαισιοδοξία δεν υποχωρεί, αφού αρνητικό είναι το οικονομικό κλίμα για το 45,3% των ερωτηθέντων, από 44,9% που ήταν προηγουμένως.

    Αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία

    Την ίδια ώρα, κατά πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών θα είναι τελικά η αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

    Συγκεκριμένα, ο κρατικός οργανισμός για την παρακολούθηση της ανεργίας, στη Γαλλία, ανέφερε ότι έως την επόμενη πρωτοχρονιά στη χώρα θα υπάρχουν σε σύγκριση με το 2008, 639 χιλιάδες περισσότεροι άνεργοι, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις του Μαρτίου που έκαναν λόγο 454 χιλιάδες ανέργους επιπλέον έως την 31η Δεκεμβρίου.

    Από τον φορέα προβλέφθηκε ότι στη διάρκεια όλου του τρέχοντος έτους, 591 χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, ενώ το μέγεθος του ΑΕΠ θα συρρικνώνεται σε σύγκριση με πέρυσι σε ποσοστό -3% .

    Επίσης, για τις αρχές του 2010 προβλέπεται πρόσθετος αριθμός 137 χιλιάδων νέων αιτήσεων για εργασία, λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ενώ η μεγάλη διόγκωση των επιδομάτων της ανεργίας κατ' αυτό το χρονικό διάστημα θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας.

    Είδηση: 22824

    [06] Νέο ένταλμα για τον Χριστοφοράκο

    Κοινωνία

    Και νέο συμπληρωματικό ένταλμα για τη σύλληψη του Μιχάλη Χριστοφοράκου, που να περιλαμβάνει τις ακριβείς κατηγορίες και τις ποινές που επισύρουν στη χώρα μας στην οποία τελέστηκαν τα αδικήματα, προκειμένου να εντοπιστεί και να εκδοθεί την χώρα μας από τις γερμανικές αρχές είναι πιθανόν να αποσταλεί προς την Εισαγγελία του Μονάχου.

    Εν τω μεταξύ και όσον αφορά στις εξελίξεις για την υπόθεση της ΖΙΜΕΝΣ, την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους ζητά με προσφυγή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, επικαλούμενος λόγους υγείας, ο Εμμ.Σταυριανός, πρώην στέλεχος της ΖΗΜΕΝΣ,ο οποίος κρίθηκε την Πέμπτη προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον 4ο Ειδικό Ανακριτή για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Επίσης, ο συνήγορος του πρώην στελέχους της εταιρείας κατηγορεί τον ανακριτή για προκατάληψη ζητώντας να επιληφθεί επιθεωρητής.

    Σχετικά με την πορεία των ερευνών για την υπόθεση, έχει κληθεί να απολογηθεί στον τέταρτο ειδικό ανακριτή ο Βόλκερ Γιουνγκ πρώην πρόεδρος της Ζίμενς Ελλάς.

    Είδηση: 22832

    [07] Φωτιά στον ¶γιο Παντελεήμονα Αχαρνών

    Φωτιά από άγνωστη αιτία ξέσπασε ένα τέταρτο πριν από τις εννέα το βράδυ στο υπόγειο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στην οδό Αχαρνών, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και την άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξεκίνησε από το υπόγειο της εκκλησίας που χρησιμοποιείται από τον νεωκόρο ο οποίος εκείνη την ώρα απουσίαζε.

    Επί τόπου έσπευσαν πέντε οχήματα της Π.Υ με δεκαπέντε πυροσβέστες οι οποίοι δέκα λεπτά αργότερα έσβησαν τις φλόγες πριν αυτές προλάβουν να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Είδηση: 22829

    [08] Ευρωπαϊκή συνεργασία για τη λαθρομετανάστευση

    Τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης του φαινομένου απασχόλησε μεταξύ άλλων την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με την υφυπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για θέματα μετανάστευσης της Ολλανδίας Νεμπάχατ Αλμπάιρακ, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την γρηγορότερη εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ¶συλο.

    Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης μίλησε για «την ενίσχυση των προσπαθειών για να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση καθώς, επίσης, και τις κοινές προσπάθειες για ν' αποφύγουμε την παράνομη μετανάστευση και κυρίως ν' αποφύγουμε την εκμετάλλευση των ανθρώπων».

    «Εντοπίσαμε τις κοινές μας προσπάθειες για την ανάγκη να ενισχυθεί το ταχύτερο δυνατό η ευρωπαϊκή δύναμη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, δηλαδή η ενίσχυση του FRONTEX και μετεξέλιξή του σε EUROPOL».

    Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα ήταν και αυτό της οργάνωσης των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών με κοινοτικούς πόρους, καθώς και το θέμα του ασύλου το οποίο πρέπει να λυθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν την ασφάλεια.

    Από την πλευρά της η Ολλανδή υπουργός, η οποία θα επισκεφτεί και τη Σάμο όπου βρίσκεται Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών, δήλωσε:

    «Βλέπω πολλές προοπτικές για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Και είμαστε αφοσιωμένοι σ' αυτή τη συνεργασία. Θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να έχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα στις συζητήσεις με τις χώρες απ' όπου οι παράνομοι μετανάστες προέρχονται. Και η Ολλανδία επίσης, συμμετέχει ενεργά στη FRONTEX, η οποία είναι ένα καινούριο εργαλείο που μπορούμε και πρέπει να το βελτιώσουμε. Η Ολλανδία που έχει εμπειρία εδώ και δεκαετίες με την παράνομη μετανάστευση είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Στο κοντινό μέλλον θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε σχέδια, που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες συναντά η Ελλάδα».

    Γ. Βαληνάκης

    Η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και η προώθηση των απαιτούμενων συνεργασιών με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, εξετάστηκαν και κατά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, με τον Ισπανό ομόλογό του, Λόπες Γκαρίντο και με την υφυπουργό Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Νεμπάχατ Αλμπάιρακ.

    «Η Ισπανία και η Ελλάδα, ως μεσογειακές χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αντιμετωπίζουν έντονη πίεση από την αύξηση της εισροής λαθρομεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος, μέσα σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικών δράσεων και έμπρακτης έκφρασης της κοινοτικής αλληλεγγύης», αναφέρει ο κ Βαληνάκης.

    Στη συνάντηση που είχε το απόγευμα ο υφυπουργός εξωτερικών με την υπεύθυνη για το άσυλο και τη μετανάστευση ολλανδή υφυπουργό Δικαιοσύνης, τόνισε «την ανάγκη λήψης άμεσων και πρακτικών λύσεων για την προστασία των νησιών μας που πλήττονται περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας».

    Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Αγαθονήσι «το οποίο δέχεται μεγάλη πίεση παράνομων μεταναστών η οποία φθάνει να είναι πολλαπλάσια του αριθμού των μόνιμων κατοίκων του νησιού».

    Ο κ. Βαληνάκης ανέπτυξε στην κα Αλμπάιρακ την πρότασή του για τη δυνατότητα χρήσης πλωτού μέσου για την πρώτη υποδοχή και τη μεταφορά των παρανόμων μεταναστών στα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν ήδη, ελαχιστοποιώντας έτσι την επιβάρυνση των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

    Είδηση: 22826


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 May 2009 - 21:01:40 UTC