Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μπερλουσκόνι για διαφθορά
  • [02] Στο έλεος της χολέρας η Ζιμπάμπουε
  • [03] Στον Πρόεδρο η Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος
  • [04] Επιχειρηματικό φόρουμ Σκοπίων- Τουρκίας
  • [05] Το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλεια
  • [06] 15o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [07] Βλάχος: Δεν τίθεται θέμα πλαφόν στα δίδακτρα
  • [08] Ευρωτουρκικά και Kυπριακό στο επίκεντρο
  • [09] Απεργία εργαζομένων σε πλοία του Γ. Αγούδημου
  • [10] Καρατζαφέρης: Χρειάζονται τομές στην Υγεία
  • [11] Δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια
  • [12] Συγχώνευση-κατάργηση φορέων του Δημοσίου
  • [13] Ένταση από πιστούς στα σύνορα με το Άγιον Όρος
  • [14] Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη και Πεντέλη
  • [15] Έφυγε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης
  • [16] Απασχολεί η αποχή, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
  • [17] Επίσκεψη Παπανδρέου στο κέντρο ΑΡΓΩ
  • [18] Βρέθηκε γονίδιο που συνδέει την καρδιακή προσβολή με την ασθένεια των ούλων
  • [19] Γύρος της Γαλλίας μόνο για...κρατούμενους
  • [20] Σπίτια μεβ¦ νοημοσύνη

    [01] Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μπερλουσκόνι για διαφθορά

    Για πιθανή εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς κατηγορούν τον Ιταλό Πρωθυπουργό οι δύο από τους κυριότερους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι κατέθεσαν σε βάρος του δύο ξεχωριστές προτάσεις μομφής. Πρόκειται για τις δύο ισχυρότερες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλία των Αξιών.

    Ο ηγέτης της Ιταλίας των Αξιών (Idv) και παλαιός δικαστής, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία πολιτικής κάθαρσης με την κωδική ονομασία «Καθαρά Χέρια», κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Μπερλουσκόνι με γνώμονα την αναμενόμενη απόφαση για την καταδίκη του βρετανού πρώην δικηγόρου του σε φυλάκιση τεσσεράμισι ετών για ψευδορκία υπέρ του ομίλου του Μπερλουσκόνι Finninvest.

    Η πρόταση μομφής αυτή δεν έχει τύχη ούτε καν να κατατεθεί προς ψήφιση στο Σώμα των βουλευτών, καθώς ούτε το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ούτε και η Ένωση Κεντρώων Δημοκρατών (UDC) την προσυπογράφουν.

    Το PD και το UDC «μοιάζουν με κάποιον που είναι καταμεσής στο πέλαγος και σταματά να κολυμπά λέγοντας πως δεν μπορεί άλλο. Απεναντίας, εγώ, θέλω να φθάσω στην όχθη, γιατί άμα σταματήσουμε να κολυμπάμε, θα βουλιάξουμε και η δημοκρατία θα πεθάνει», σχολίασε ο Ντι Πιέτρο.

    Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε μία απλή πρόταση αξιώνοντας να καταργηθεί ο νόμος ο οποίος παρέχει αμνηστία στον "καβαλιέρε" από τις διώξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2008.

    Ο επικεφαλής του κόμματος Ντάριο Φραντσεσκίνι εξήγησε πως μία πρόταση μομφής θα ήταν «δώρο για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία θα εξασφάλιζε για πολλοστή φορά ψήφο εμπιστοσύνης», καθώς διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

    Είδηση: 22822

    [02] Στο έλεος της χολέρας η Ζιμπάμπουε

    Ειδήσεις

    Διαστάσεις επιδημίας, που σύμφωνα και με τον Ερυθρό Σταυρό, δεν είναι εφικτό να εξαφανιστεί, λαμβάνει η εξάπλωση της χολέρας στην Ζιμπάμπουε στην οποία πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα αναμένεται να προσβληθούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ο αριθμός των περιπτώσεων εμφάνισης χολέρας σε πολίτες στη Ζιμπάμπουε θα ξεπεράσει τις εκατό χιλιάδες, ενώ προς το παρόν δεν είναι πιθανή η εξαφάνιση της νόσου από τη χώρα.

    "Η επιδημία εμφανίζεται στην Αφρική εδώ και πάνω από 15 χρόνια", σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

    Ωστόσο τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η κατάσταση βρίσκεται σε στάδιο βελτίωσης.

    Η ασθένεια πλήττει περισσότερο τις αγροτικές περιοχές με λίγο πληθυσμό και όχι τόσο τις περιοχές με πυκνοκατοικημένες πόλεις, αφού η πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό πόσιμο νερό καθώς και οι εγκαταστάσεις ύδρευσης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στη Ζιμπάμπουε.

    "Η μείωση και η εξαφάνιση της χολέρας στη Ζιμπάμπουε είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί γιατί οι βασικές αιτίες πρόκλησής της νόσου και η κρίση στα θέματα υγείας δεν μπορεί να ξεπεραστούν εύκολα", κρίνει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

    Ο βάκιλος της χολέρας έχει μολύνει μέχρι τώρα 98.309 πολίτες της Ζιμπάμπουε ενώ 4.283 έχουν ήδη πεθάνει από την εμφάνιση της χολέρας τον Αύγουστο του 2008.

    Είδηση: 22820

    [03] Στον Πρόεδρο η Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος

    Κοινωνία

    Ένα μήνα πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στη χώρα μας η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τη μείωση του καπνίσματος ζήτησε τη συμμετοχή και τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια αυτή. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα μετά από έρευνες που έκανε η Επιτροπή σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σοκάρουν και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της προσπάθειας αυτής. Τα μέλη της Επιτροπής δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας.

    Χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για ένα περιβάλλον ελεύθερο από τον καπνό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε σήμερα το μεσημέρι τη "δέσμευση ζωής" και τη χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων για ένα περιβάλλον ελεύθερο από τον καπνό.

    Ο κ. Παπούλιας είναι ο πρώτος πολίτης που υπέγραψε τη χάρτα, στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τα μέλη της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το κάπνισμα "Σπύρος Δοξιάδης - Γεώργιος Γεννηματάς".

    Ο Κ. Παπούλιας συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής και τόνισε ότι "είμαι ένας από αυτούς που δεν κάπνισε ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του. Είμαι πολέμιος του καπνίσματος, όταν μάλιστα ξέρουμε τα αποτελέσματά του".

    Ο Πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι τα δυο κακά της ελληνικής κοινωνίας είναι το κάπνισμα και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που είναι ο πρώτος που υπέγραψε τη χάρτα κατά του καπνίσματος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης είπε προς τον πρόεδρο ότι ο θεσμικός ρόλος και η προσωπικότητά του αποτελούν εγγύηση για τη μείωση του καπνίσματος.

    Είδηση: 22818

    [04] Επιχειρηματικό φόρουμ Σκοπίων- Τουρκίας

    Ειδήσεις

    Αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Σκόπια δείχνουν οι Τουρκικές επιχειρήσεις, σύμφωνα και με τα όσα διαπίστωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ Σκόπια- Τουρκίας, το οποίο διεξάγεται σήμερα στην Οχρίδα, με τη συμμετοχή περίπου 100 Τούρκων επιχειρηματιών και βιομήχανων, καθώς και εκπροσώπων περίπου 200 εταιριών από τα Σκόπια.

    Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ έκανε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, ο οποίος ανέφερε ότι «η χώρα του δεσμεύεται να δημιουργήσει ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον», προσθέτοντας ότι «η είναι ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις, με εξειδικευμένο και σχετικά φτηνό εργατικό δυναμικό, καθώς και με ελκυστική φορολογική νομοθεσία».

    Ο Ν. Γκρούεφσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι έργα, όπως η επένδυση της τουρκικής «TAV» για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, καθώς και άλλες τουρκικές επενδύσεις, θα πραγματοποιηθούν με επιτυχία.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών θα πρέπει να εντατικοποιήσουν την οικονομική συνεργασία και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει επενδύσει 180 εκατομμύρια δολάρια και πρόθεσή της είναι το υπενδεδυμένο τουρκικό κεφάλαιο να φθάσει στα 500 εκατομμύρια δολάρια ως το 2011.

    Είδηση: 22819

    [05] Το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλεια

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και έκδοσης των συντάξεων εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την διαδοχική ασφάλιση στην υπουργό Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Με το νέο τρόπο υπολογισμού επέρχονται αυξήσεις στις συντάξεις έως 30% σε ασφαλισμένους σε περισσότερα από δύο ταμεία. Καταρχήν θετική η ΓΣΕΕ.

    Την απόδοση της σύνταξης από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης προκρίνει το πόρισμα της επιτροπής που μελέτησε το θέμα.

    Σύμφωνα με το πόρισμα το ίδιο θα ισχύει και για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και θανάτου όμως γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση στον τελευταίο φορέα, καθώς χαμηλώνουν οι προϋποθέσεις αρμοδιότητος, από 1.500 ημέρες στις 1.000 και από 500 την τελευταία 5ετια στις 300.

    Στο θέμα του υπολογισμού της σύνταξης προτείνετε η λύση ο αρμόδιος φορέας να υπολογίζει το ποσό σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις σαν ο ασφαλισμένος να είχε διανύσει όλο το χρόνο ασφάλισης σε αυτόν.

    Στην περίπτωση που υιοθετηθεί από την κυβέρνηση το πόρισμα οι αποδοχές των συνταξιούχων θα βελτιωθούν ενώ στο πόρισμα προκρίνεται και η χορήγηση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής για τη λήψη της σύνταξης.

    "Πρέπει να σας πω ότι είμαστε αποφασισμένοι ως Κυβέρνηση και εμείς ως Υπουργείο Απασχόλησης να προχωρήσουμε στο θέμα της λύσης των προβλημάτων της διαδοχικής ασφάλισης, διότι έτσι ολοκληρώνουμε και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Είμαστε κοντά στον πολίτη. Η νομοθετικής μας πρωτοβουλία για τη διαδοχική ασφάλιση θα έχει στόχο την διευκόλυνση του πολίτη και τη μείωση του χρόνου απόδοσης της σύνταξης. Η διαδοχική ασφάλιση μαζί με τον ΑΜΚΑ, που αποτελεί τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ένα και μοναδικό για κάθε Έλληνα πολίτη, είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία κάνουν την πολύ μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό μας σύστημα", δήλωσε η κ. Πετραλιά.

    "Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει ότι στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη και λύνει προβλήματα της καθημερινότητας του με στόχο να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα- το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης- πιο δίκαιο", τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός, Γιώργος Κοντογιάννης.

    "Παραδώσαμε σήμερα στην κυρία Υπουργό το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή μας, το οποίο αφορά την αναμόρφωση του θεσμού της Διαδοχικής Ασφάλισης. Οι τρεις τομείς που κυρίως ασχοληθήκαμε είναι ο τομέας ποιος θα πρέπει να είναι ο αρμόδιος φορέας, ο δεύτερος τομέας είναι το πώς θα πρέπει να υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης από τον αρμόδιο φορέα και ο τρίτος είναι ο επιμερισμός της δαπάνης", τόνισε ο Πρόεδρος Επιτροπής Διαδοχικής Ασφάλισης κ. Μπούρλος.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως ενώ το πόρισμα της επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση ρυθμίζει κάποια ζητήματα, δε λύνει τα σοβαρά προβλήματα της διαδοχικής ασφάλισης και δημιουργεί ένα τεράστιο και σοβαρό ερώτημα κατά πόσο είναι ειλικρινής και αξιόπιστη η πρόθεση της Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση και λύση αυτού του τεράστιου προβλήματος που ταλαιπωρεί και ζημιώνει πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

    Είδηση: 22817

    [06] 15o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Ειδήσεις

    Με ένα πρόγραμμα πλούσιο, ευφάνταστο και τολμηρό, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιορτάζει τα 15 του χρόνια και μας ταξιδεύει σε χώρες όπου δεν έχουμε ξαναπάει χορευτικά. Στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού, από τις 16 έως 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα ανέβουν είκοσι παραστάσεις με έντεκα σχήματα από διαφορετικές χώρες, συνδυάζοντας ονόματα σύμβολα της διεθνούς σκηνής με νέους χορογράφους, πάντα με την υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ, Βίκυς Μαραγκοπούλου.

    Για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ελλάδα ο γκουρού του σύγχρονου Ιαπωνικού χορού Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα με την ομάδα του Karas και το τελευταίο του έργο, βασισμένο στον "Ανδαλουσιανό σκύλο" του Μπουνιουέλ, ενώ θα δώσει το παρόν και ο Ζοζέφ Νατζ με τον ρηξικέλευθο "Βόιτσεκ". Η Μαντλίν Μονιέ παρουσιάζει με την ομάδα της το υπέροχα πολυφωνικό "Tempo 76" σε μουσική Λιγκέτι, ενώ η ίδια εμφανίζεται συμπράττοντας με τη μοναδική Ισπανίδα περφόρμερ La Ribot - άλλη μια πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα - στο απολαυστικό μπουρλέσκ "Gustavia".

    Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση θα είναι επίσης η Ιάζμιν Βάρντιμον (κορυφαία του βρετανικού χοροθεάτρου) και μια ομάδα νέων Ιρακινών χορευτών, οι Iraqis Boys, με χορογράφο τον Μουχανάντ Ρασίντ (όλοι πολιτικοί μετανάστες), που αναζητούν με την τέχνη τους τη γλώσσα, που θα εκφράζει την ιστορία της πατρίδας τους.

    Το βασικό σεμινάριο θα διδάξει φέτος ο Τέντ Στόφερ, ο ταλαντούχος συνεργάτης των Ballets C de la B.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στο Φεστιβάλ δύο Έλληνες καλλιτέχνες, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τη δική του εκδοχή για την "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Στραβίνσκι και η Κατερίνα Παπαγεωργίου με το "σόλο για δύο σώματα".

    Στα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ, αναμένεται η διάλεξη από τη θεωρητικό Μπογιάνα Κουνστ, του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, με θέμα τον ορισμό του σύγχρονου χορού στην εποχή μας (ιδιαίτερα στα Βαλκάνια).

    Είδηση: 22814

    [07] Βλάχος: Δεν τίθεται θέμα πλαφόν στα δίδακτρα

    Ειδήσεις

    Δεν τίθεται θέμα επιβολής πλαφόν στα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και της Ομοσπονδίας Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι τα δίδακτρα για ξένες γλώσσες σε μεγάλο ποσοστό θα διατηρηθούν ως έχουν, ενώ στις ενδιάμεσες τάξεις των ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων θα διαμορφωθούν βάσει μαθηματικού τύπου που δεν θα ξεπεράσει το 5%.

    Θέμα τριβής αποτέλεσαν οι αυξήσεις στα 7.000 Κέντρα Ξένων Γλωσσών, όπου σπουδάζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μαθητές.

    Ο κ. Μ. Κουρουτός πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι φέτος τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ζητούν αυξήσεις από 5 - 8% όταν ο μεικτός μισθός των εκπαιδευτικών, με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, μειώνεται κατά 24%-30% και από τα 638 ευρώ, διαμορφώνεται σε 540 ευρώ.

    Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ ανέφεραν μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό ότι την τελευταία τετραετία έχουν υπερδιπλασιαστεί τα δίδακτρα στις πρώτες τάξεις των σχολείων (τα οποία διαμορφώνονται ελεύθερα) και ζήτησαν να αλλάξει το καθεστώς.

    Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων ζήτησε η απελευθέρωση των διδάκτρων να ισχύσει μόνο για την Α' τάξη του δημοτικού.

    Ο Υπουργός είπε ότι η πολιτική τιμών ορισμένων ιδιωτικών σχολείων προβλημάτισε το Υπουργείο το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπροσώπους των εκπαιδευτηρίων προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις.

    Είδηση: 22813

    [08] Ευρωτουρκικά και Kυπριακό στο επίκεντρο

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιτ Μίλιμπαντ με τον πρωθυπουργό, και την υπουργό Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Άγκυρα, για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και ζήτησε από τον ομόλογό της, που θα βρεθεί αύριο Τετάρτη στη γειτονική χώρα, να ενθαρρύνει την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση.

    "Θέλουμε να δούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα σύνορά μας, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα έχει εφαρμόσει όλα τα κριτήρια, τα οποία είναι προαπαιτούμενα", τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη και έκανε λόγο για κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και επισήμανε:

    "Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει την στρατηγική επιλογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα την φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό όραμα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα αυτή την επιλογή, αλλά δεν κάνει εκπτώσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την συνοχή της Ένωσης ή θα ήταν ενάντια στα εθνικά συμφέροντά της».

    Σχετικώς με το Κυπριακό, η υπουργός μίλησε για διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και τόνισε ότι "χρειάζεται θάρρος και καλή θέληση. Και το πιο σημαντικό, χρειάζεται η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο".

    Ο κ. Μίλιμπαντ, αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σημείωσε την ανάγκη η λύση που θα βρεθεί "να προέρχεται από τους Κυπρίους και να αφορά τους Κυπρίους" και πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στις ζωτικής σημασίας διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να σημειώσουν πρόοδο εντός των προσεχών μηνών.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναβολής του ελέγχου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο κ. Μίλιμπαντ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί "να προχωρήσει η εργασία προετοιμασίας της Τουρκίας για ένταξη και βεβαίως να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό".

    Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στην στενή συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν και για το έργο της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Μίλιμπαντ χαιρέτισε τον ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα της Γεωργίας και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να το υποστηρίξει, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση Άτυπης Συνόδου τον ερχόμενο μήνα στην Κέρκυρα.

    Αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θετικό ρόλο, ενώ αναφέρθηκε στην νέα ώθηση που δίνει η Ουάσιγκτον και η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να υποστηριχθεί.

    Αναφερόμενος δε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ένωση "πρέπει να διαμορφώνει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και εκτός των συνόρων της".

    Η κα Μπακογιάννη, στο ίδιο θέμα, επανάλαβε την θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά τόνισε ότι "απαραίτητη προϋπόθεση είναι πάντα ο σεβασμός κανόνων και των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας".

    Είδηση: 22812

    [09] Απεργία εργαζομένων σε πλοία του Γ. Αγούδημου

    Κοινωνία

    Απεργία έως ότου εξοφληθούν όλοι οι Έλληνες ναυτικοί, που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της GA Ferries, πλοιοκτησίας Γεράσιμου Αγούδημου, προκήρυξε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Πριν από την προκήρυξη της απεργίας, εκπρόσωποι της ΠΝΟ είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάση Παπαληγούρα. Λόγω της απεργίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα μόνο το δρομολόγιο του «Νταλιάνα», το οποίο είχε προγραμματισμένο απόπλου για τις 17:00 από Πειραιά προς Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Σύμη, Ρόδο.

    Είδηση: 22811

    [10] Καρατζαφέρης: Χρειάζονται τομές στην Υγεία

    Πολιτική

    Την ανάγκη να γίνουν τομές στο σύστημα υγείας επισήμανε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που επισκέφθηκε τη Νομαρχιακή μονάδα ΙΚΑ Πειραιά. Από την πλατεία Κοραή όπου βρίσκεται το προεκλογικό περίπτερο του κόμματος ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα με τους μουσουλμάνους.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο ΙΚΑ Πειραιά ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι το που πρέπει να γίνει είναι να ενταχθούν όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ κάτω από τον ίδιο φορέα, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο, άλλοι να ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας, άλλοι στο Υγείας και άλλοι στο Παιδείας.

    " Νομίζω ότι αυτός ο κατακερματισμός είναι εις βάρος της ποιότητας. Είμαι σίγουρος ότι το ανθρώπινο φιλότιμο υπάρχει σε όλους τους γιατρούς. Από κει και πέρα, πάσχουμε σε σχεδιασμό και αποφασιστικότητα για να δώσουμε λύσεις σε ένα καίριο ζήτημα που πάσχει από μακρό χρονικό διάστημα", είπε.

    Αναφερόμενος αργότερα στα πρόσφατα με λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, δήλωσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρηνική διαβίωση, σε αυτό το κύτταρο της κοινωνίας που λέγεται πλατεία, η οποία έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό από θορυβοποιούς λαθρομετανάστες.

    Σημείωσε πως αυτό "δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ίδιοι ή ότι όλοι είναι κακοποιοί, όμως μια ενοχλητική μειοψηφία δημιουργεί προβλήματα".

    Είδηση: 22810

    [11] Δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για την σύλληψη των δραστών της δολοφονίας 28χρονου ηλεκτρολόγου, το μεσημέρι στα Εξάρχεια. Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 2 στην συμβολή των οδών Τοσίτσα και Τσαμαδού. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο δράστης είχε στήσει καρτέρι στο θύμα. Ο ηλεκτρολόγος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Το θύμα ήταν σταματημένο με μοτοποδήλατο στο σημείο και όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, πέρασε μπροστά του μία μοτοσικλέτα "Εντούρο" στην οποία επέβαιναν δύο άτομα και ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε με περίστροφο τέσσερις φορές.

    Όταν το θύμα έπεσε τραυματισμένο, ο δράστης κατέβηκε από τη μηχανή τον πλησίασε και τον πυροβόλησε άλλες δύο φορές, δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Στη συνέχεια οι δράστες εξαφανίστηκαν με τη μοτοσικλέτα, ενώ το θύμα διακομίστηκε με ασθενοφόρο στην Πολυκλινική, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Τα στοιχεία του θύματος δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά, όπως έγινε γνωστό, ήταν από τους θαμώνες της πλατείας Εξαρχείων.

    Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αστυνομία αποδίδει τη δολοφονία σε προσωπικές διαφορές.

    Είδηση: 22808

    [12] Συγχώνευση-κατάργηση φορέων του Δημοσίου

    Ειδήσεις

    Το σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης 255 φορέων του Δημοσίου, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου οι συγχωνεύσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι συνολικά εξετάστηκαν 620 φορέων ενώ συνεχίζεται και η εξέταση των υπολοίπων. Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πάρα πολύ απαιτητικό, αλλά είναι σίγουρα αναγκαίο, όχι μόνο για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη λειτουργία του κράτους. Επιπλέον ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι οι αποφάσεις αυτές δεν θίγουν σε κανένα επίπεδο δικαιώματα εργαζομένων.

    "Δεν θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις που άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Συμπλήρωσε πως με αυτή την προσπάθεια γίνεται εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμός στη λειτουργία του δημοσίου.

    Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσουν και συγχωνεύσεις υπουργείων, απάντησε πως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο, ενώ είπε πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποσό που εξοικονομείται, κάτι που θα υπάρξει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Σήμερα από το συνέδριο του Economist, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών χωρίς όμως, όπως είπε, να επιστρέψουμε στον προστατευτισμό.

    O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου να δώσει τον κατάλογο των υπό συγχώνευση φορέων και τον κατάλογο των υπό κατάργηση, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν επί πέντε χρόνια πληρώναμε κάποιους άχρηστους φορείς. Επίσης ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου να δηλώσει αν πρόκειται να καταργήσει, μεταξύ άλλων και τις 15 αναπτυξιακές εταιρίες που ίδρυσε σε κάθε περιφέρεια και τις διάφορες ειδικές γραμματείες που ίδρυσε άσκοπα στο υπουργείο του.

    Στον απόηχο των συστάσεων του ΔΝΤ

    Οι κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας που ζητεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

    "Την οικονομική πολιτικής της χώρας χαράσσει η κυβέρνηση με υπευθυνότητα, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες, χωρίς να εξωραΐζει και έχει πει πως όποτε χρειάζεται κάνουμε βελτιώσεις και προσαρμογές που κρίνονται απαραίτητες", σχολίασε σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ ο κ. Αντώναρος, τονίζοντας ότι σ' αυτή τη γραμμή η κυβέρνηση θα μείνει σταθερή.

    Σημείωσε δε, ότι, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ειδικά τώρα είναι απαραίτητες.

    "Την πολιτική μας υπαγορεύει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας", συμπλήρωσε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών και είναι σαφές ότι δεν είναι σύμφωνη με ορισμένες από τις εκτιμήσεις τους.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν την τάση να είναι πιο απαισιόδοξοι, ίσως γιατί δεν ξέρουν τόσο καλά τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

    Αντιδράσεις

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεχιζόμενη άρνηση να ανακοινώσει τώρα τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει ήδη αποφασίσει να εφαρμόσει μετά τις ευρωεκλογές, γεγονός το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι έχει ετοιμάσει μια άγρια φορολογική επιδρομή.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πολιτικό θράσος να ισχυρίζεται ότι μπήκαν "γερά θεμέλια" στην ελληνική οικονομία, όταν 2,5 χρόνια από το ΕΣΠΑ 2007-13 πήγαν "χαμένα" με την απορρόφησή του σήμερα να παραμένει σχεδόν μηδενική και ρωτά τον Πρωθυπουργό "εαν θα συνεχίσει τις εισοδηματικές μεταβιβάσεις σε ομάδες του πληθυσμού με υψηλά εισοδήματα και παροχές σε ομάδες ειδικών συμφερόντων, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ".

    Είδηση: 22806

    [13] Ένταση από πιστούς στα σύνορα με το Άγιον Όρος

    Ένταση επικράτησε νωρίτερα το πρωί στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, όταν επτά πιστοί και ένας μοναχός, χωρίς να διαθέτουν διαμονητήρια -φίλα προσκείμενοι προς την παλιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου- επιχείρησαν να περάσουν στη μοναστική κοινότητα ενόψει της γιορτής της Αναλήψεως. Προκλήθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο τέσσερα άτομα κατάφεραν να περάσουν περνώντας από το μαντρότοιχο. Αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Είδηση: 22800

    [14] Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη και Πεντέλη

    Κοινωνία

    Οι οργανώσεις "Φράξια Μηδενιστών" και "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" ανέλαβαν με κοινή προκήρυξή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου την ευθύνη για τις επιθέσεις πριν λίγες ημέρες σε κτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα στεγαστούν τα Αστυνομικά Τμήματα Πεντέλης και Σταυρούπολης αντίστοιχα.

    Σχετικά με την επίθεση στη Θεσσαλονίκη, ανέφεραν ότι τοποθέτησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλον ένα ωρολογιακό μηχανισμό μαζί με δύο γκαζάκια δέκα κιλών.

    Αρχικά την ευθύνη είχε αναλάβει με τηλεφώνημα μόνο η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Βόμβες σε Πεντέλη και Θεσσαλονίκη

    Είδηση: 22797

    [15] Έφυγε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης

    Μεγάλη συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο, προκαλεί η είδηση του θανάτου του βουλευτή Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 χρονών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής , καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη στο εθνικό Κοινοβούλιο, τρίτος σε σταυρούς, είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 1989, το 1994 και το 1999. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις έξι το απόγευμα στο νεκροταφείο Καλλιθέας.

    Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941. Σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι.Από το 1967 μέχρι το 1970, ήταν βοηθός στο Πανεπιστήμιο το Παρισιού και την περίοδο 1970-1980, επιμελητής και ερευνητής στο Institut Agronomique Mediterraneen του Μονπελιέ της Γαλλίας.

    Το διάστημα 1979-1982, δίδαξε στο Κέντρο Ισλαμικών και Αραβικών Σπουδών.Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη.

    Την περίοδο 1960-63 ήταν μέλος ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό, έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του.

    Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής στη Β' Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.

    Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της ομάδας για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία των ζώων. Τον Ιανουάριο του 1992, εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης έχει συμμετάσχει ως μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αναφορών, καθώς και στην Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.

    Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΛΕΕΕ), που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Κίνησης, υπερκομματικής ευρωπαϊκής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας "Ιπεκτσί" για τη δραστηριότητα του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

    Το Δεκέμβριο του 2004, στο 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού, έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, συγκεντρώνοντας 368 ψήφους (ποσοστό 33,18%) έναντι 649 ψήφων (58,52%) του Αλέκου Αλαβάνου, που εξελέγη πρόεδρος και 77 ψήφων (6,94%) του Χριστόφορου Παπαδόπουλου.Στο ίδιο συνέδριο, επανεξελέγη μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και λίγες ημέρες μετά, επανεξελέγη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

    Το Φεβρουάριο του 2008, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος επανεξελέγη μέλος της ΚΠΕ.

    Πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας είναι η κα Σοφία Ανδριοπούλου, η οποία αναμένεται να καταλάβει τη θέση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

    Δηλώσεις:

    Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μιχάλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπήρξε μια συνεπής και νηφάλια φωνή της Ανανεωτικής Αριστεράς. Διακρίθηκε για την ανεξαρτησία της γνώμης του, το ανοιχτό μυαλό του, τις ριζοσπαστικές του θέσεις. Σταθερά προσηλωμένος στις ιδέες της ανανέωσης, της οικολογίας, του ευρωπαϊσμού, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής.

    Ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ θα θυμούνται πάντα τον ευθύ του λόγο, τις πλούσιες γνώσεις του, τη μαχητική του παρουσία. Θα ξέρουν ότι ο Μιχάλης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο".

    "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε τολμηρός στοχαστής και μαχητής ιδεών. Άνοιξε δρόμο ιδεολογικής και αγωνιστικής συνέπειας, πολιτικού ήθους, κοινωνικής συμμετοχής, διεκδίκησης και προσφοράς.Γνήσιος μαχητής της Αριστεράς, πάλεψε με θάρρος και ψυχή για προσωπικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ακλόνητες αξίες της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Αξιοπρέπειας. Η απώλειά του είναι μεγάλη για όλους όσοι πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο αγώνας για την δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής. Στους οικείους του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με μαχητικό πνεύμα, αλλά και νηφαλιότητα για τις ιδέες και τα οράματά του: Για τη Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή Αριστερά της ριζοσπαστικότητας και της ανανέωσης, την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία. Στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Η Βουλή των Ελλήνων και η ελληνική πολιτική ζωή έχασαν σήμερα ένα σημαντικό πολιτικό και έναν εξαίρετο άνθρωπο. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χάνουν έναν σημαντικό εργάτη της οικοδόμησης ενός καλύτερου, πιο ανθρώπινου αύριο".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, από τον Χολαργό, όπου επισκεπτόταν το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», δήλωσε: "Είναι μια μεγάλη απώλεια ενός καλού φίλου. Ενός πολιτικού με ήθος. Ενός ενεργού πολίτη, που πάλεψε για την πρόοδο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

    "Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, με τον οποίο με συνδέουν αγωνιστικές αναμνήσεις των μαθητικών και φοιτητικών μου χρόνων. Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας η αντιπαράθεσή μας ήταν πάντα σε αμιγώς πολιτικά πλαίσια" αναφέρει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, του κομματικού μας πλούτου και νιώθουμε συγκλονισμένοι από την απώλεια του Μιχάλη", ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    "Ένας τίμιος εκφραστής της αριστερής ιδεολογίας, ένας καλός συνάδελφος στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Εθνικό Κοινοβούλιο έφυγε. Ο καθαρός του λόγος ήταν μια όαση στις άτακτες κραυγές που ακούγονται απ΄ τον χώρο που εκπροσωπούσε. Θα τον θυμόμαστε με πολύ σεβασμό", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Είδηση: 22796

    [16] Απασχολεί η αποχή, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Στην μάχη των ευρωεκλογών τα κόμματα, με το ζήτημα της αποχής να απασχολεί έντονα τα στρατηγεία όλων των πολιτικών σχηματισμών. Ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε πως κάθε ψήφος μετράει και δήλωσε βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κάνουν όπως πάντα το καθήκον τους. Στην εκπομπή προσκήνιο της ΝΕΤ, ο υπουργός Eσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της 7ης Ιουνίου, καταδεικνύοντας την μεγάλη σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Την ανησυχία τους για το θέμα της αποχής εκδήλωσαν και οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στη χώρα μας. Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκαν και στους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

    Εντείνεται η αντιπαράθεση

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε και σήμερα, Τρίτη, επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας λόγο πως τα περί βαρβαρότητας, αποτελούν βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα και τον κάλεσε να έχει επιτέλους το πολιτικό θάρρος να ανακαλέσει όσα λέει τα οποία θίγουν τους Έλληνες πολίτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι πολίτες είναι αρνητικοί τόσο στα περί "σοσιαλισμού και βαρβαρότητας" όσο και απέναντι στα διαφημιστικά σποτ της ΝΔ ο κ. Αντώναρος είπε ότι όλη η προσπάθεια της Κυβέρνησης κατατείνει στο να δείξει τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών .

    "Η βελόνα του κυβερνητικού εκπροσώπου κόλλησε, καθώς δεν έχει τίποτα να πει απέναντι στα ζητήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ και σχετίζονται κυρίως με τη βαρβαρότητα που ζει καθημερινά ο Έλληνας". Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις θέσεις και τις προτάσεις του αναδεικνύοντας τις διαφορές που υπάρχουν με τις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Όσον αφορά τις προεκλογικές καμπάνιες, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στηρίξει την προεκλογική διαφημιστική του καμπάνια πάνω στο ζήτημα της βαρβαρότητας καθώς στόχος του είναι να αποδομήσει τις πολιτικές της ΝΔ.

    Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τα περί αυξημένης αποχής, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι στην Ελλάδα η αποχή θα είναι η χαμηλότερη από τις χώρες της Ε.Ε. και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσοι επενδύουν στην αρνητική διαφήμιση και την πόλωση θα εισπράξουν την αποχή.

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

    Ο πρωθυπουργός μιλάει το βράδυ της Τρίτης στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    Το πρωί o Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», των Δήμων Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε απαράδεκτη η πολιτική της κυβέρνησης, που αποδυναμώνει συστηματικά τις δομές πρόνοιας που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές και ψήφο στο ΚΚΕ ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μιλάει το βράδυ στο Θησείο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σε διακαναλική συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την 7η Ιουνίου θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη, και ότι θα εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές.

    Είδηση: 22821

    [17] Επίσκεψη Παπανδρέου στο κέντρο ΑΡΓΩ

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων και ψυχικής υγείας "ΑΡΓΩ", στο Χολαργό, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι η πρόληψη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για μια ανθρώπινη κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντάται αυτήν την ώρα με τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ, Μάρτιν Φελντστάιν ενώ νωρίτερα συναντήθηκε σε με τον ΥΠΕΞ της Μ. Βρετάνιας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με τον όποιο συζήτησε την πορεία των σοσιαλιστών προς τις ευρωεκλογές και τις διεθνείς εξελίξεις.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της πρόνοιας κατά την επίσκεψή του στο κέντρο Αργώ, επισημαίνοντας ότι αποδυναμώνει συστηματικά τις δομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    "Χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται από το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικά, αλλά και από άλλες εξαρτήσεις, έχουν ανάγκη τα κέντρα πρόληψης που δυστυχώς σήμερα υποχρηματοδοτούνται", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τα κέντρα αυτά που δημιουργήθηκαν επί των ημερών μας, θα έπρεπε σήμερα να λειτουργούν και να αυξάνονται, όμως έκλεισαν ακόμα και το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών των Κέντρων Πρόληψης".

    "Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, για μας η πρόληψη είναι προτεραιότητα, για να κάνουμε πιο ανθρώπινη την κοινωνία και θα την κάνουμε", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, ευχαριστώντας και όλους όσους εργάζονται στα Κέντρα αυτά.

    "Το θέμα των ναρκωτικών είναι πολυσύνθετο και σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, ώστε οι προτάσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να περιορίζονται μόνο σε αριθμό δομών. Αλλά και με αυτή τη λογική υπενθυμίζουμε ότι σε 17 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , δημιουργήθηκαν μόνο 3 μονάδες , ενώ σε 5 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκαν 7. Εξάλλου, σε ότι αφορά στα Κέντρα Πρόληψης . ο νόμος που τα σύστησε, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, δεν προέβλεπε τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αυτή την κατάσταση βρήκαμε εμείς, αυτά τα προβλήματα λύνουμε", απάντησε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών

    Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του.

    Κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που είχαν οι δυο άνδρες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Βρετανό ΥΠΕΞ για τις πρωτοβουλίες αυτές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του πρόσφατου ταξιδιού του στο Πεκίνο για το θέμα αυτό και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο άνδρες μίλησαν και για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Μέση Ανατολή, αλλά και εκείνα που άπτονται ιδιαίτερα των ενδιαφερόντων της Ελλάδας, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Τέλος, οι κκ Παπανδρέου και Μίλιμπαντ συζήτησαν και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

    Είδηση: 22799

    [18] Βρέθηκε γονίδιο που συνδέει την καρδιακή προσβολή με την ασθένεια των ούλων

    Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γενετικό σύνδεσμο ανάμεσα στην καρδιακή προσβολή και στην ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα). Ήταν ήδη γνωστό ότι αυτά τα δύο συνδέονταν κάπως, αλλά ο μηχανισμός παρέμενε άγνωστος. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιέλου βρήκαν ένα γονίδιο που είναι κοινό τόσο στους ανθρώπους με περιοδοντίτιδα, όσο και στους πάσχοντες από καρδιά.

    Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητική ομάδα υπό τον δρα Άρνε Σέφερ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Γενετικής, το οποίο πραγματοποιείται στη Βιέννη, επισημαίνει πως η ασθένεια των ούλων πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τους γιατρούς και τους ασθενείς και να θεραπεύεται όσο γίνεται πιο έγκαιρα.

    Τόσο το πρόβλημα της στεφανιαίας όσο και η περιοδοντίτιδα συνδέονται με κοινούς παράγοντες κινδύνου, κυρίως το κάπνισμα, το διαβήτη και την παχυσαρκία. Οι ερευνητές έχουν δείξει τις ομοιότητες ανάμεσα στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και σε αυτά που υπάρχουν στις πλάκες της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ και οι δύο ασθένειες χαρακτηρίζονται από μια μη ισορροπημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και από χρόνια φλεγμονή.

    Μια θεωρία είναι ότι τα βακτήρια που εμπλέκονται στην ασθένεια των ούλων, πυροδοτούν μια ήπια φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα, προκαλώντας αλλαγές στις αρτηρίες, που οδηγούν σε εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα βακτήρια, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, διαταράσσουν τον τρόπο που τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται.

    Η γερμανική έρευνα εντόπισε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 9, το οποίο στο παρελθόν ήδη είχε "ενοχοποιηθεί" για τα εμφράγματα, αλλά αυτή τη φορά διαπιστώθηκε ότι ταυτόχρονα είναι παρόν στους ασθενείς με την πιο επιθετική μορφή περιοδοντίτιδας. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου είναι ταυτόσημη και στις δύο ασθένειες, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η σύνδεση.

    "Τώρα πια ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει μια ισχυρή γενετική σχέση και, γι' αυτό, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα πρέπει να προσπαθούν να μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου και να παίρνουν προληπτικά μέτρα όσο γίνεται πιο έγκαιρα", δήλωσε ο δρ Σέφερ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανακάλυψη θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

    Είδηση: 22805

    [19] Γύρος της Γαλλίας μόνο για...κρατούμενους

    Περίπου 200 κρατούμενοι θα κάνουν το γύρο της Γαλλίας με ποδήλατο, με την παρουσία δεκάδων δεσμοφυλάκων που θα τους ακολουθούν επίσης με ποδήλατα, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστές αρχές της χώρας. Οι κρατούμενοι θα ποδηλατούν όλοι μαζί, ενώ απαγορεύονται τα σπριντ, συνοδευόμενοι απο 124 δεσμοφύλακες και καθηγητές φυσικής αγωγής των φυλακών. Φυσικά δεν θα υπάρξει νικητής, γιατί η ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προαχθεί η συνεργασία και η προσπάθεια.

    Ο Γύρος της Γαλλίας για τους κρατούμενους είναι 2.300 χιλιόμετρα και θα ξεκινήσει από την πόλη Λιλ στις 4 Ιουνίου. Οι ποδηλάτες θα περάσουν από 17 πόλεις, που όλες έχουν φυλακές, όμως οι κρατούμενοι θα μένουν σε ξενοδοχεία. Ο τερματισμός θα γίνει στο Παρίσι, σύμφωνα με την παράδοση του κανονικού Γύρου της Γαλλίας.

    "Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να βοηθήσει του άντρες να επανενταχθούν στην κοινωνία, προάγοντας αξίες όπως η προσπάθεια, η ομαδική εργασία και η αυτοεκτίμηση", τόνισε η Συλβί Μαριόν, εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών.

    "Θέλουμε να δείξουμε ότι με λίγη προσπάθεια και εκπαίδευση μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου και να ξεκινήσεις μια νέα ζωή".

    Είδηση: 22816

    [20] Σπίτια μεβ¦ νοημοσύνη

    Οι διακόπτες των φώτων, τα τηλεκοντρόλ ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και τα κλειδιά του σπιτιού, μπορεί στο μέλλον να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χάρη σε μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και θα επιτρέπει στους χρήστες-ενοίκους να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι τους δίνοντας εντολές, όχι φωνητικές, αλλά με το μυαλό τους και μόνο!

    Η καινοτομική τεχνολογία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη φετινή γερμανική έκθεση "CeBIT" του Ανόβερου, αποτελεί μια διεπαφή (interface) ανάμεσα στον εγκέφαλο και το κομπιούτερ κι επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει με τις σκέψεις του τις διασυνδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές που θα βρίσκονται σε κάθε "έξυπνο" σπίτι του μέλλοντος. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να αποβεί πολύτιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε τεμπέληδες που βαριούνται να σηκωθούν από τον καναπέ.

    Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία αναπτύχθηκε από την αυστριακή εταιρία g.tec (που δημιουργήθηκε το 1999 σαν "spin-off" εταιρία από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς), σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος "Presenccia".

    Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκε ένα πλήρες εικονικό (virtual) "έξυπνο" σπίτι, μέσα στο οποίο ο χρήστης κινείται σκεπτόμενος απλώς πού θέλει να πάει και τι να κάνει. Ένας εξοπλισμός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι συνδεμένος στο κεφάλι του και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του μέσω ηλεκτροδίων προσαρμοσμένων στο κρανίο. Μετά από μια περίοδο μάθησης, το σύστημα ξέρει πλέον να αναγνωρίζει τα ξεχωριστά μοτίβα νευρωνικής δραστηριότητας που αντιστοιχούν στις διαφορετικές σκέψεις-προθέσεις (στο άναμμα του φωτός, στην αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση, στο κλείσιμο της πόρτας κλπ).

    Η δυνατότητα κίνησης και ελέγχου των αντικειμένων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, στη συνέχεια θα "μεταφράζεται" στις αντίστοιχες δράσεις στο πραγματικό περιβάλλον του "έξυπνου" σπιτιού (το φως θα ανάβει, το κανάλι θα αλλάζει, η πόρτα θα κλείνει κλπ). Η υλοποίηση αυτού του επομένου σταδίου, στις συνθήκες ενός πραγματικού "έξυπνου" σπιτιού, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SM4all, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ε.Ε.

    Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει και άλλες εφαρμογές, που επίσης έχουν δοκιμαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Presenccia": Για παράδειγμα, άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και φέρουν πλέον τεχνητό άκρο, μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν και να το ελέγχουν με τη σκέψη τους, άτομα που κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι μαθαίνουν σταδιακά να περπατάνε σε εικονικό περιβάλλον ή να μετακινούνται με το καροτσάκι τους, αφού είναι ασφαλέστερο να μην ξεκινάνε κατευθείαν τη μάθησή τους σε πραγματικές συνθήκες, καθώς κάθε λάθος τους θα ήταν επικίνδυνο. Επίσης έχουν γίνει πετυχημένα πειράματα για τον έλεγχο με τη σκέψη ενός μικρού ρομπότ ή του ίδιου του αναπηρικού καροτσιού.

    Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-κομπιούτερ κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο κι έχει ιδίως ιατρικές εφαρμογές προς το παρόν, αλλά σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί η χρήση της στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στα σπίτια τους.

    Είδηση: 22807


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 May 2009 - 17:03:17 UTC