Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σρι Λάνκα: Νεκρός ο ηγέτης των Ταμίλ
  • [02] Ανοικτός ο σταθμός ΗΣΑΠ στο Θησείο
  • [03] Η γιορτή των μουσείων
  • [04] Επικίνδυνο για τον εγκέφαλο...το ροχαλητό
  • [05] Στη σκιά σημαντικών διαφορών η συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου
  • [06] Αιματηρό επεισόδιο στη Ν. Ιωνία
  • [07] Δεύτερη μέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων
  • [08] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο
  • [09] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Αθήνα

    [01] Σρι Λάνκα: Νεκρός ο ηγέτης των Ταμίλ

    Ειδήσεις

    Νεκρός είναι, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο, ο ηγέτης των Τίγρεων Ταμίλ Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, ο οποίος βρισκόταν περικυκλωμένος, μαζί με περίπου 200 άντρες του σε περιοχή στο ΒΑ τμήμα της χώρας, από δυνάμεις του στρατού. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε το πτώμα του 24χρονου γιου του ηγέτη των ανταρτών, κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης. Την Κυριακή, τη λήξη του αιματηρού εμφυλίου που μετράει 26 χρόνια πανηγύρισαν χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα Κολόμπο, όταν -παραδεχόμενοι ότι ο αγώνας τους κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων έφτασε σε άδοξο τέλος- οι Ταμίλ έκαναν γνωστή την απόφασή τους να καταθέσουν τα όπλα. Κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι.

    Επεισόδια έξωα από το κτήριο της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας

    Ο ηγέτης των Ταμίλ σκοτώθηκε τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει από το μικρό θύλακα όπου είχε καταφύγει, συνοδευόμενος από δύο υπαρχηγούς του, αλλά έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα και σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας.

    "Αυτός ο αγώνας έφτασε σε ένα άδοξο τέλος. Το μόνο που μας απομένει είναι να αφαιρέσουμε από τον εχθρό την τελευταία ισχνή δικαιολογία να σκοτώσει τον λαό μας. Αποφασίσαμε να σιγήσουμε τα όπλα μας" ανέφερε την Κυριακή ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων των Τίγρεων Ταμίλ, Σελβαράτζαχ Πατμανάταν, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα Tamilnet.

    Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στο Κολόμπο, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες.

    Κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν ομοίωμα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και στη συνέχεια το πέταξαν στον τοίχο του κτιρίου.

    Ο Μίλιμπαντ είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη στάση της Σρι Λάνκα στον πόλεμο και έχει υποστηρίξει τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου.

    Είδηση: 22446

    [02] Ανοικτός ο σταθμός ΗΣΑΠ στο Θησείο

    Κοινωνία

    Κανονικά λειτουργεί από σήμερα ο σταθμός του ηλεκτρικού στο Θησείο, που παρέμενε κλειστός τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω έργων. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κλείσει λόγω εργασιών οι σταθμοί σε Κάτω Πατήσια, και Άγιο Ελευθέριο, όπου οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 22443

    [03] Η γιορτή των μουσείων

    Ειδήσεις

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, όλα τα Μουσεία στην Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες τους και προσφέρουν δωρεάν είσοδο. Το τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο και θα φιλοξενήσει το βράδυ στις 19:30 την κεντρική εκδήλωση του εορτασμού με θέμα "μουσεία και πολιτιστικός τουρισμός". Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κτίριο του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β΄ και Ρηγίλλης) όπου θα απευθύνει χαιρετισμό για την εκκίνηση της γιορτής ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

    Κατά τη διάρκεια της τιμητικής γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων θα γίνει περιήγηση στην έκθεση της Shirin Neshat "Women without Men" η οποία θα παραμείνει ανοιχτή από τις 18.00 έως τις 23.00 με ελεύθερη είσοδο, καθώς και χορευτική performance της χορογράφου Άρτεμις Ιγνατίου και του Χοροθεάτρου ΑRT με τίτλο "It's a woman's world", εμπνευσμένη από την έκθεση της Shirin Neshat.

    Επίσης μουσικοί αυτοσχεδιασμοί και τραγούδια από το Ιράν και χώρες της Μεσογείου θα ξεχυθούν στο χώρο του Ωδείου Αθηνών, ενώ επιχειρώντας μία αναφορά στη συνεργασία της Shirin Neshat και της Sussan Deyhim, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Χάρης Λαμπράκης αυτοσχεδιάζουν και παίζουν σε ένα ηχητικό περιβάλλον από φωνές ήχους και μελωδίες της ιρανικής μουσικής και γλώσσας.

    Τέλος, ο Δημήτρης Καταλειφός θα απαγγέλει ποίηση του Τζελαλαντίν Ρουμί.

    Είδηση: 22445

    [04] Επικίνδυνο για τον εγκέφαλο...το ροχαλητό

    Ποιος θα το φανταζόταν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι περισσότερο ευπρόσβλητος κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα, όσοι ροχαλίζουν (κι αυτοί είναι συνήθως άνδρες), κινδυνεύουν -εκτός απο το να γίνουν αφόρητα εκνευριστικοί- να υποστούν βλάβες στον εγκέφαλό τους. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής την Δρ. Κάρολαϊν Ράι, ένας στους τέσσερις άνδρες που ροχαλίζουν χαρακτηρίζεται ευπαθής και ενδεχομένως αντιμετωπίζει κίνδυνο ως προς την υγεία του.

    Η μελέτη εξέτασε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου, δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο και πως αντιδρά στην περίπτωση του ροχαλητού.

    "Ακόμα και αν κάποιος χάσει για πολύ λίγο την αναπνοή του οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο είναι σημαντικές και οι αντιδράσεις μοιάζουν ως ένα βαθμό με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ενός ανθρώπου λίγο πριν πεθάνει από εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς", είπε η κα Ράι εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου.

    Η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει ακόμα γιατί ο εγκέφαλος αντιδρά κατ' αυτόν τον τρόπο. "Πιθανότατα ο εγκέφαλος να προσπαθεί να αμυνθεί. Ίσως είναι ένας μηχανισμός αμύνης" είπε.

    Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως τα αποτελέσματα της μελέτης θα ενθαρρύνουν άτομα που ροχαλίζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. "Τα πιο ευπαθή άτομα είναι μεσήλικοι άνδρες που καπνίζουν και είναι υπέρβαρα" κατέληξε.

    Είδηση: 22447

    [05] Στη σκιά σημαντικών διαφορών η συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στη σκιά σημαντικών διαφορών, κυρίως για το θέμα του Ιράν και του Παλαιστινιακού, συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζιαμίν Νετανιάχου. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του επιμένουν στη λύση των δυο κρατών για τον τερματισμό της σύρραξης Ισραηλινών - Παλαιστινίων, κάτι που απορρίπτει ο Μπενζαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα καταθέσει μία νέα προσέγγιση για το Παλαιστινιακό. Διαφορετική είναι η προσέγγιση και για το θέμα του Ιράν, για το οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να αφήσει πρωτοβουλίες στη διπλωματία και να ανοίξει διάλογο με την Τεχεράνη, προκειμένου να αποποιηθεί τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    Διαφορετικές προσεγγίσεις για Ιράν - Παλαιστινιακό

    Η νέα αυτή αμερικανική προσέγγιση, ανησυχεί το Ισραήλ, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της βίας και το κλείσιμο όποιων διαύλων στον διάλογο.

    Για τον Μπενζαμίν Νετανιάχου, το πρόβλημα που εγείρει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρωτεύει ακόμη και του Παλαιστινιακού, για το οποίο θα ζητήσει να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο ίδιος έχει εκφράσει μάλιστα τη βούληση να επαναλάβει τις συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αυτήν την εβδομάδα.

    Οι ΗΠΑ, πάντως θα ήθελαν περισσότερα από την πλευρά του Ισραήλ, όπως για παράδειγμα να σταματήσει την εποικιστική πολιτική του στα κατεχόμενα, εφαρμόζοντας τον Οδικό Χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Είδηση: 22444

    [06] Αιματηρό επεισόδιο στη Ν. Ιωνία

    Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός σοβαρού επεισοδίου που έγινε σε διαμέρισμα στην οδό Κάλβου 35, στη Νέα Ιωνία, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Νεκρός είναι ένας 21χρονος Ρουμάνος που φέρει βαθύ τραύμα στο λαιμό, ενώ τραυματίας είναι ένας 60χρονος Έλληνας που φέρει τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στην κοιλιά και διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Έρευνες για τα ακριβή αίτια της συμπλοκής διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφάλειας ΒΑ Αττικής.

    Είδηση: 22442

    [07] Δεύτερη μέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων

    Κοινωνία

    Στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής καθώς και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας διαγωνίζονται σήμερα - δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων - οι μαθητές που διεκδικούν μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 27 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου.Τα θέματα και οι λύσεις τους θα μεταδίδονται από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr/exams καθώς και από την τηλεόραση της ΝΕΤ (15.45).

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 22441

    [08] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο

    Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στη 1:40 τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε απόσταση 95 χιλ. δυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην περιοχή του Ξυλόκαστρου. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 22440

    [09] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Αθήνα

    Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Κυριακής, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην οδό Αχαρνών στον Άγιο Ελευθέριο, σε κατάστημα όπλων στα Σεπόλια, και σε ΙΧ στην οδό Κύπρου στην Αγία Παρασκευή. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Είδηση: 22439


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 May 2009 - 8:54:20 UTC