Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ
  • [02] Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αλ.Τσίπρας: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κάνει την ανατροπή»
  • [04] Γυναίκες στη βουλή και του Κουβέιτ
  • [05] Πολυτιμότερη γη, η γη των ωκεάνιων νήσων
  • [06] ΚΚΕ: Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [07] Δριμεία κριτική από τον Γ. Καρατζαφέρη
  • [08] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Αττική

    [01] Το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

    Στην τελική ευθεία και τυπικά από σήμερα μπήκαν τα κόμματα για τις ευρωεκλογές και ήδη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε λίγο πριν το μεσημέρι, το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του στο Ζάππειο μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και με τη Μαριέτα Γιαννάκου να τίθεται επικεφαλής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι υποψήφιοι του κόμματος αποτελούν μία ισχυρή και ανανεωμένη ομάδα, ικανή να υπερασπίσει τις εθνικές θέσεις και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Μαριέττα Γιαννάκου, χαρακτηρίζοντάς την "Μαριέττα του θάρρους" και στο ιστορικό στέλεχος της παράταξης και νυν αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τόνισε ότι εκφράζει ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα και ότι πρόκειται για μια ισχυρή, ανανεωμένη ομάδα υπεράσπισης των θέσεων της πατρίδας μας, διεκδίκησης στο πλαίσιο της Ευρώπης αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το νέο ψηφοδέλτιο συγκροτούν άνθρωποι με εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα, καταξιωμένοι στις επιστήμες και στους επαγγελματικούς χώρους, και που μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν απέναντι στην πατρίδα.

    Είναι μια ισχυρή ομάδα, συμπλήρωσε, που ξέρει και μπορεί να κατανοεί τα κρίσιμα θέματα, τα οποία πρόκειται να απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ανανεωμένη ομάδα, με αντιπροσώπευση της κοινωνίας των εργαζομένων, εκπροσώπηση της επιχειρηματικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, με ειδήμονες στα διεθνή ζητήματα, με συμμετοχή της νέας γενιάς, εκπροσώπηση του Ελληνισμού της διασποράς, και με ισχυρή γυναικεία παρουσία.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια δυναμική ομάδα, που κατανοεί τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που έχει βαθιά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης, που έχει αντίληψη των κινδύνων και των ευκαιριών που προβάλλουν, και η οποία παλεύει με πίστη και επιμονή για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην περίοδο που ακολουθεί θα πρέπει να επικρατήσουν καθαρά πολιτικοί όροι, σημειώνοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον του δημοσίου βίου, για το καλό της πατρίδας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ είναι ο πρωτοπόρος και αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, η οποία "τολμά να παίρνει αποφάσεις, να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος και να παίρνει δύσκολους δρόμους για το συλλογικό καλό. Αποφάσεις που δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που χαρακτηρίζει την πολιτική. Και σε αυτό το κρίσιμο στοιχείο, όπως και σε κάθε άλλο τολμούμε τη σύγκριση".

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον καιρό που άρχισε να συγκροτείται, μια κρίση που αλλάζει τον κόσμο και η οποία θα επηρεάσει καθοριστικά ακόμα και την ίδια την εξέλιξή της.

    Για τους μέχρι σήμερα ευρωβουλευτές της ΝΔ, τόνισε ότι προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, στην πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προηγούμενης ομάδας: Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά στελέχη της παράταξης, η 50χρονη παρουσία του οποίου στο δημόσιο βίο σημαίνει γνώση, αξία, εμπειρία, προσφορά και ταυτόχρονα "είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την παράταξή μας".

    Ανέφερε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η μεταρρυθμιστική συνθήκη, γίνεται πιο ισχυρό, καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη, και, μέσα από το οποίο, μεταφέρεται η φωνή των πολιτών της Ευρώπης και των Ελλήνων πολιτών.

    Στις ευρωεκλογές, είπε ο κ. Καραμανλής, καλούμαστε να απαντήσουμε τί θέλουμε από τους ευρωβουλευτές μας, ποιοί θέλουμε να είναι, τί να εκφράζουν, ποιά Ευρώπη θέλουμε, ποιές θέσεις προωθούμε και ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της 7ης Ιουνίου.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θέλουμε μια Ευρώπη που να οικοδομείται στην Κοινωνική Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ανοιχτή και δημοκρατική, ασφαλή για όλους τους λαούς και τους πολίτες της, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων της, αλλά και μια Ευρώπη που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη φτώχεια.

    "Θέλουμε μια Ευρώπη που να στηρίζει τα μέλη της στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες, τις πρόσθετες αντιξοότητες, τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κράτος-μέλος. Θέλουμε να αναδεικνύει έμπρακτα η αξία της συμμετοχής και της συνεργασίας και να ενώνει δυνάμεις στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της".

    Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου, σε σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη των ανησυχιών και των αμφιβολιών, επικαλούμενη μια φράση του Ζακ Ντελόρ. Σημείωσε, δε, ότι με την επικύρωση της συνθήκης από την Ιρλανδία και τον Τσέχο Πρόεδρο, το Ευρωκοινοβούλιο θα αποκτήσει σημαντικές αρμοδιότητες καθώς θα συναποφασίζει για το 80% των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας.

    Ανέφερε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στην ΕΕ ο διακυβερνητισμός, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει αποκτήσει ισχύ ως υπερεθνικό όργανο και έχει αναλάβει αρμοδιότητες από τα κράτη-μέλη. Ευχήθηκε να είναι επιτυχημένο το έργο των ευρωβουλευτών και χαρακτήρισε ως απόλυτα επιτυχές το έργο της προηγούμενης ομάδας της ΝΔ κάνοντας ειδική μνεία στον πρώην επικεφαλής Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

    Τα βιογραφικά των υποψηφίων για την ευρωβουλή

    1. Γιαννάκου Μαριορή (Μαριέττα): Ιατρός. Έχει διατελέσει επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Βουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), Υπουργός Υγείας και Παιδείας και επί σειρά ετών Βουλευτής Α' Αθηνών. Εκ των ιδρυτικών μελών της ΟΝΝΕΔ. Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο Bernando O' Higgins της Δημοκρατίας της Χιλής. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά.

    2. Κράτσα Ρόδη: Κοινωνιολόγος με μακρά ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά θέματα. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωβουλευτής από το 1999.. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Έχει τιμηθεί για την ευρωπαϊκή δράση της με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

    3. Παπαστάμκος Γεώργιος: Ο Ευρωβουλευτής μας από τη Μακεδονία. Έχει ήδη μια θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθηγητής του τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και βουλευτής Ημαθίας. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, διδακτική και ερευνητική δράση.

    4. Πουπάκης Κωνσταντίνος: Εκπροσωπεί την κοινωνία των εργαζομένων. Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ. Μέλος του Προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ακαδημίας Εργασίας . Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Διοικητικό στέλεχος στον ΟΤΕ.

    5. Σκυλακάκης Θεόδωρος: Οικονομολόγος. Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικός Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για την Κλιματική Αλλαγή. Από το 2003 έως το Φεβρουάριο του 2006 ήταν Αναπληρωτής Δημάρχου Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, καθώς και Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής.

    6. Κουμουτσάκος Γεώργιος: Διπλωμάτης. Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών. Κάτοχος μεταπτυχιακού σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, από όπου απεφοίτησε με την ανώτατη διάκριση. Έχει υπηρετήσει στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    7. Παπανικολάου Γεώργιος: Εκφραστής της νέας γενιάς. Δικηγόρος. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Έχει διατελέσει Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

    8. Τσουκαλάς Ιωάννης: Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φυσικός. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Η.Π.Α. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, καθώς και μονογραφίες και διδακτικά συγγράμματα στο επιστημονικό του πεδίο.

    9. Παπασταύρου Σταύρος: Δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ν.Δ. και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΚ. Έχει διατελέσει Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης του ΕΛΚ και της DEMYC και αναπληρωτής πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης κεντροδεξιών νεολαιών.

    10. Μοσχή Αλίκη: Εκλεγμένη «Γυναίκα της Ευρώπης» το 2004. Διεθνολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και στη Σορβόννη. Ιδρύτρια - Διεθνής Πρόεδρος του Παμμεσογειακού Δικτύου Γυναικών Δημιουργών FAM, υπό την αιγίδα της UNESCO. Επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας για το Νομό Δωδεκανήσων. Μιλάει άπταιστα τέσσερις ξένες γλώσσες.

    11. Δημητρίου Λευτέρης: Πρόεδρος Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών. Γεννημένος στους Αγίους Σαράντα. Εγκατεστημένος στην Κύπρο τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Εργάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Απόφοιτος του Γεωργικού Πανεπιστημίου, κατέχει τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους. Την περίοδο 2001-2004, διετέλεσε Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου ΔΗ.ΣΥ. Μιλάει αγγλικά, αλβανικά, ρώσικα.

    12. Κόλλια Βασιλική: Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς. Σπούδασε Ευρωπαϊκή Πολιτική, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, στη Μεγάλη Βρετανία . Έχει εκπονήσει μελέτες - εργασίες και έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ιδρύματα πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1999 - 2003 ήταν γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών.

    13. Φωτέα Ελένη: Δικηγόρος. Πρόεδρος της γυναικείας παγκόσμιας εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Ελλάδας». Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών. Νομική Σύμβουλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

    14. Κανάκας Βασίλης: Αγρότης, Μηχανολόγος Μηχανικός. Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και της Γραμματείας Αγροτικού.

    15. Μπρεδήμα Άννα: Δικηγόρος. Διευθύντρια Διεθνών και Κοινοτικών θεμάτων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ευρωπαίων Εφοπλιστών. Μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.

    16. Κούρτης Δημήτριος: Εκπαιδευτικός. Πολύτεκνος με επτά παιδιά. Ζει στη Γερμανία τα τελευταία 24 χρόνια και εργάζεται ως Συντονιστής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Στουτγάρδη, Βάδης Βυρτεμβέργης. Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του πρώτου Συλλόγου Ελλήνων Πολυτέκνων στην Ευρώπη. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και τούρκικα.

    17. Πάλλη Αλεξάνδρα: Γενική Γραμματέας Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σπούδασε Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα και το Λονδίνο. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 2004. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

    18. Αντωνιάδης Ιωάννης: Δάσκαλος. Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Αντινομάρχης Φλώρινας. Νομαρχιακός Σύμβουλος συνεχώς από το 1994.

    19. Μπλέτα Αφροδίτη: Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, με σπουδές στη Σορβόννη στο Διεθνές και συγκριτικό δίκαιο. Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Επαγγελματικής Ένωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Οργάνωσης για την οικογένεια, η «Ελληνική Εστία». Πληρεξούσια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά.

    20. Αχμετσίκ Ριτβάν: Δάσκαλος. Απόφοιτος της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων. Το 2002 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μύκης Ξάνθης.

    21. Παππά Πηνελόπη: Η νεότερη του συνδυασμού. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στην ΕΥΔΑΠ ως Διοικητική Υπάλληλος με το Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας. Μιλάει αγγλικά.

    22. Κασιμάτης Γεώργιος: Επιχειρηματίας. Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Αναπληρωτής Πρόεδρος Ευρωεπιμελητηρίων. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, του Ταμείου Εμπόρων, του Συμβουλίου Μεταφορών και Ελληνικών Επιμελητηρίων και των Ελληνικών Ναυπηγείων. Πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα περιοδεύει στην Πρέβεζα και στη συνέχεια θα μιλήσει στην Άρτα.

    ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Είδηση: 22424

    [02] Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Την ευρωλίστα του Κόμματός του για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου ανακοίνωσε λίγο μετά τις 14.00 από την Ιπποκράτους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος έως σήμερα.

    Μιλώντας προς τους συνεργάτες του ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι κάνουμε ένα νέο βήμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι εκλογές αυτές αφορούν στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν όλους.

    Με επικεφαλής τον νυν βουλευτή και εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα δώσει την μάχη των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου έχει και συμβολικό χαρακτήρα με την έννοια ότι είναι ότι είναι μέλος του επιτελικού κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και με την επιλογή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δώσει έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα αυτό.

    "Οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση είναι απόφαση για την Ευρώπη και την Ελλάδα που θέλουμε. Να τελειώνουμε τις πολιτικές του χθες", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου λίγο πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η τοποθέτηση του οποίου σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί το δημοψηφισματικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών και τη διάθεση να δουλέψουμε για την έξοδο από την κρίση.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η βουλευτής Α' Αθήνας Συλβάνα Ράπτη και στην τρίτη θέση ο Σταύρος Λαμπρινίδης, υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών.

    Το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει τους εξής:

    -Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη- αρχαιολόγος

    -Γιώργος Σταυρακάκης- σεισμολόγος

    -Μαριλένα Κοππά- ευρωβουλευτής

    -Άννυ Ποδηματά-δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής

    -Κρίτωνας Αρσένης- χωροτάκτης,οικονομολόγος

    -Σπύρος Δανέλλης- δήμαρχος Χερσονήσου

    -Δημήτρης Δρούτσας- μέχρι πρότινος διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου.

    -Πετρούλα Ντελεδήμου- πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    -Λίνα Παπαδοπούλου- λέκτωρ συνταγματικού δικαίου

    -Συμεών Παλτσανιτίδης -πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών με αναπηρία

    -Σταυρούλα Σαλουφάκου -πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας

    -Χρήστος Χατζηαντωνίου- αντιπρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ

    -Σιμπέλ Μουσταφάογλου -αντινομάρχης Ροδόπης

    -Χρυσή Βιτσιλάκη -αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου

    -Μαρία Καλτσά- αρχιτέκτονας

    -Κωνσταντίνος Τάτσης- μέλος Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    -Ρόνυ Φίλεβσκα -διδάκτωρ ιστορικός

    Γιώργος Σωτηρέλλης- καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, και στην τελευταία τιμητική θέση,

    Δημήτρης Ασημακόπουλος -πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου σε λίγη ώρα θα αναχωρήσει για την Πάτρα, όπου στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

    Είδηση: 22427

    [03] Αλ.Τσίπρας: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κάνει την ανατροπή»

    Πολιτική

    Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λευκάδα. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του για το περιβάλλον, την οικολογία και το κοινωνικό κράτος.

    Επίσης, για "ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και αμηχανία των πολιτών έναντι της κρίσης", κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα το "Έθνος της Κυριακής".

    «Παρά τις δημοσκοπήσεις, η δυνατότητα να ανατραπούν οι συσχετισμοί εις βάρος των δύο κομμάτων εξουσίας και προς όφελος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας και οι υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σωτηρίου και Στέλλα Φωτάκη, περιοδεύουν στην Λευκάδα.

    «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κάνει την ανατροπή»

    «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κάνει την ανατροπή» εκτιμά ο κ. Τσίπρας και σημειώνει ότι ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «φτάνει πια με την πολιτική που τα δίνει όλα στους λίγους και προνομιούχους και τα αφαιρεί από τους πολλούς, με τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου, με τις μίζες και την διαφθορά, με την υποτίμηση των αναγκών και της νοημοσύνης μας».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σχολιάζει -στη συνέντευξή του- τη σκανδαλολογία και τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας το ότι "μιλούν για καθαρούς όρους, τη στιγμή που προσπαθούν να κρύψουν τις βρωμιές τους κάτω από το χαλί".|

    Για την "πράσινη οικονομία" Σε ό,τι αφορά την "πράσινη οικονομία", υποστηρίζει ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι το "τί κάνεις εκεί όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία συγκρούεται με το περιβάλλον;"», κι εκτιμά ότι «δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ θα λύσει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως τη βιομηχανική και αστική ρύπανση».

    Για τους «Οικολόγους Πράσινους» Αναφερόμενος στους «Οικολόγους Πράσινους», είπε ότι «δεν αμφισβητεί τις προθέσεις τους, αλλά, σημειώνει ότι η αντίληψη που προωθούν "ας αφήσουμε την πολιτική να κάνουμε οικολογία", είναι ανεπαρκής», γιατί -όπως λέει- «οικολογία χωρίς ρήξεις, είναι σαν να θέλεις να φτιάξεις ομελέτα χωρίς αβγά».

    Απαντώντας στις επικρίσεις του Κ.Κ.Ε., ότι "ΣΥΝ δεν κάνει κριτική στην Ε.Ε.", απαντά: «Για εμάς η Ευρώπη είναι πεδίο κοινωνικών αγώνων. Παλεύουμε να την πάρουμε από τα χέρια των οικονομικών lobby και να την κάνουμε δημοκρατική και κοινωνική» και τονίζει ότι «ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει "στην ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των εργαζόμενων, για να μην πληρώσουν την κρίση"» και σημειώνει το ότι «η ιδέα της ενότητας της Αριστεράς είναι ώριμη ακόμη και μέσα στον κόσμο του Κ.Κ.Ε.».

    "Κυρίαρχο το κόμμα των πλουσίων" Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο περιοδείας του στο Μεσολόγγι, είχε τονίσει επί λέξει: «Αισθάνομαι ότι τούτες τις ώρες η κοινωνία μας είναι μία "πολιορκημένη κοινωνία", από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν σε αυτή την χώρα να συνεχίζει ο πλούτος να μοιράζεται άδικα. Οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

    Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο «για το κόμμα των πλουσίων που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, δεν λαμβάνει μέρος στις δημοσκοπήσεις», αλλά, είναι -όπως είπε- "κυρίαρχο".», κι όπως πρόσθεσε, «Όραμά του είναι οι συντάξεις των 200 ευρώ, οι μισθοί των 500 ευρώ, η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, η συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους!».

    Όσον αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κος. Τσίπρας τόνισε το ότι «οι πολίτες πρέπει να στείλουν στις 7 Ιουνίου ένα ισχυρό μήνυμα, σε όλους όσους θέλουν να κάνουν το μέλλον μας ακόμα πιο αβέβαιο και ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσους θέλουν να ρίξουν τη νέα γενιά στην απόγνωση, στην εργασιακή αβεβαιότητα».

    Επίσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρθηκε και στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, για το οποίο δήλωσε την αντίθεση του κόμματός του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, το ότι «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από όσα θα λύσει».

    Είδηση: 22430

    [04] Γυναίκες στη βουλή και του Κουβέιτ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που μόλις διεξήχθησαν στο Κουβέιτ δείχνουν ότι γυναίκες υποψήφιοι κερδίζουν -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας του Περσικού Κόλπου- έδρες στο κοινοβούλιο. Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, τέσσερις γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις στην δεκάδα των υποψηφίων που εκλέγονται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

    Η Μασούμα αλ Μουμπάρακ, η οποία το 2005έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός στην ιστορία του Κουβέιτ, προηγείται όλων των άλλων υποψηφίων με μεγάλη διαφορά.

    Οι φιλελεύθερες υποψήφιες Ασίλ αλ Αοουάντι και Ρούλα Ντάστι, επίσης βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, ενώ η ανεξάρτητη υποψήφια Σάλουα αλ Τζάσαρ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην εκλογική της περιφέρεια.

    Οι τέσσερις αυτές υποψήφιες έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ, κι έχουν διδακτορικά στις πολιτικές επιστήμες, τα οικονομικά και την παιδεία.

    Στο Κουβέιτ, με το 54,3% των 385.000 πολιτών έχουν δικαίωμα ψήφου- οι γυναίκες διεκδίκησαν θέσεις στο κοινοβούλιο, για την -μόλις- τρίτη φορά μετά την παροχή του σχετικού δικαιώματος το 2005. Μεταξύ των 210 υποψηφίων για το 50μελές κοινοβούλιο, οι 16 είναι γυναίκες.

    Στις προηγούμενες δύο εκλογικές διαδικασίες οι γυναίκες δεν κατέλαβαν καμία έδρα.

    Οι εκλογές αυτές ήταν οι δεύτερες μέσα σε έναν χρόνο, καθώς τον Μάρτιο ο Εμίρης Σεΐχ Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ διέταξε την διάλυση της βουλής, μετά τη σύγκρουση μεταξύ βουλευτών και της κυβέρνησής του.

    Είδηση: 22432

    [05] Πολυτιμότερη γη, η γη των ωκεάνιων νήσων

    Τα νησιά, ιδίως των ωκεανών του πλανήτη μας, είναι περίπου εννιά φορές πιο πολύτιμα, όσο ένα -εξ ίσου- μεγάλο κομμάτι της στεριάς, από άποψη βιοποικιλότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόννης, υπό τον δρα Γκέρολντ Κίερ, στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, με αμερικανούς συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον δρα Χόλγκερ Κρεφτ.

    Οι επιστήμονες κατήρτισαν την -μεγαλύτερη μέχρι σήμερα- συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμφάνιση φυτών και ζώων παγκοσμίως και με αυτή τη βάση, υπολόγισαν έναν δείκτη που αντανακλά τον αριθμό των ειδών, σε κάθε μέρος και τη σχετική σπανιότητά τους διεθνώς.

    Οι εκτιμήσεις αυτές θα παρουσιαστούν με τη μορφή παγκοσμίων χαρτών, σε έκδοση του γνωστού περιοδικού PNAS, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

    Νήσος Νέα Καληδονία Πρώτο από άποψη βιοποικιλότητας διεθνώς κατατάσσεται το νησί της Νέας Καληδονίας, το οποίο αποτελεί "πατρίδα" 3.270 ειδών φυτών, εκ των οποίων τα 2.432 είδη δεν συναντιούνται πουθενά αλλού. Μεταξύ αυτών -για παράδειγμα- βρίσκεται η "Αμπορέλλα", ένας πράσινος θάμνος, που αποτελεί το πιο πρωτόγονο από όλα τα ζωντανά φυτά που βγάζουν λουλούδια. Παράλληλα, στο νησί υπάρχουν μοναδικά είδη πουλιών, όπως το "Καγκού", ο μοναδικός επιζών αντιπρόσωπος μίας ολόκληρης μεγάλης ομάδας ζώων.

    Χάρτες βιοποικιλότητας Οι «χάρτες βιοποικιλότητας», μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο για μεμονωμένες ηπείρους. Μεταξύ άλλων, χρησιμεύουν για να υπολογιστεί το λεγόμενο "οικολογικό αποτύπωμα" των οικονομικών, κι άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και δείχνουν ξεκάθαρα το ποιες περιοχές του πλανήτη μας αποτελούν κατ' εξοχήν καταφύγια σπανίων μορφών ζωής και συνεπώς, πρέπει να προστατευθούν κατά προτεραιότητα.

    Αν και από την εποχή του Δαρβίνου, τα νησιά ήσαν γνωστά για τη μοναδική τους χλωρίδα και πανίδα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία παγκόσμια ανάλυση που να συγκρίνει την αξία τους, σε σχέση με τις μεγάλες μάζες της ηπειρωτικής ξηράς. Ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές, όπως προκύπτει από τη νέα αυτή μελέτη, έχουν επίσης σημαντική βιοποικιλότητα, εμφανίζοντας αρκετά υψηλό δείκτη, πάνω από όλα το νοτιότατο άκρο της Αφρικής. Επίσης, για την πλούσια ζωή τους, ξεχωρίζουν πολλά βουνά ειδικά στις περιοχές των τροπικών, ενώ ακολουθούν τα «δικά μας» μέρη στην Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στα νησιά των ωκεανών, πλέον των 70.000 ειδών φυτών είναι γηγενή, δηλαδή, περίπου το ένα τέταρτο από τα περίπου των 315.000 ειδών φυτών που υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν στη Γη. Με δεδομένο το ότι τα νησιά καλύπτουν λιγότερο από το 4% της συνολικής έκτασης ξηράς του πλανήτη μας, καθίσταται αμέσως αντιληπτή η δυσανάλογα μεγάλη τους συνεισφορά στην παγκόσμια βιοποικιλότητα.

    Επίσης, οι επιστήμονες μελέτησαν μία σειρά από σενάρια απειλών εναντίον της βιοποικιλότητας εξ αιτίας της ανθρώπινης επίδρασης. Η εκτίμησή τους είναι ότι το 2100 η χλωρίδα και η πανίδα των νησιών είναι αυτή που θα επηρεαστεί πιο δραματικά, σε σχέση με την ενδοχώρα. Κυριότερη αιτία γι' αυτή τη δυσμενή εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι η αλλαγή της χρήσης γης, ιδίως η επέκταση της καλλιεργούμενης γης και η αποψίλωση των δασών.

    Από την άλλη, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τα νησιά φαίνεται πως στο μέλλον θα επηρεαστούν λιγότερο, σε σχέση με την στεριά, χάριν της προστατευτικής επίδρασης των ωκεανών. Όμως, η κυριότερη απειλή είναι η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, που μπορεί να έχει -ως δραματική συνέπεια- την κυριολεκτική εξαφάνιση πολλών μικρότερων νησιών.

    Είδηση: 22431

    [06] ΚΚΕ: Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά της η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε., περνώντας έτσι στην αντεπίθεση απαντώντας στις αιχμηρές δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου για σχέσεις του ΚΚΕ με την εταιρεία Γερμανός. Η Αλέκα Παπαρήγα, περνώντας έτσι στην αντεπίθεση, μίλησε για συνειδητό αντικομμουνισμό, με ανέντιμα μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στην περιοδεία της στις συνοικίες του Μπραχαμίου, ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός της, εν όψει των ευρωεκλογών.

    Η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., επιτέθηκε στην ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απαντώντας στις προηγηθείσες επικριτικές δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του ΚΚΕ και της εταιρείας «Γερμανός».

    Η αποχή ευνοεί και τα δύο μεγάλα κόμματα, τόνισε η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Α. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της πολιτικής της ομιλίας στον Άγιο Δημήτριο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αυξημένης συμμετοχής στις ευρωεκλογές και ταυτοχρόνως, της καταδίκης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Να τιμωρηθούν Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε και ότι «υπάρχει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση έναντι των δύο κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τώρα συσσωρεύονται όλα τα προβλήματα από το '91 - '92 μέχρι σήμερα. Επομένως, υπάρχει φανερή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για τα δύο αυτά κόμματα. Πρέπει να τιμωρηθούν για την αντιλαϊκή πολιτική και για τα ψέματά τους. Δεν είπαν μπαίνοντας στην Ε.Ε., ότι θα αρχίσουν τα τετράωρα, η μερική απασχόληση, τα stage, οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είπαν την αλήθεια στο λαό, τον κορόιδεψαν».

    Για την χαμένη ψήφος Κριτική άσκησε και στα άλλα μικρότερα κόμματα, υπογραμμίζοντας ότι «το Κ.Κ.Ε. λέει την αλήθεια στο λαό και δεν κάνει "σαλονάτη" πολιτική, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα στα κανάλια, που λένε μην ψηφίσετε τα μεγάλα κόμματα, ψηφίστε όλα τα άλλα, θα πάει χαμένη η ψήφος σου. Εμείς αναφερόμαστε στους εργάτες, τους υπάλληλους, στους μισθωτούς επιστήμονες, στους νέους ανθρώπους. Θα τους τιμωρήσεις και θα κοιτάξεις που πιάνει περισσότερο τόπο. Είναι χαμένη η ψήφος στους άλλους. Το ξαναλέμε, όχι γιατί είναι μικρά κόμματα. Δεν λέμε είναι χαμένη η ψήφος σε ένα κόμμα που δεν γίνεται κυβέρνηση. Εμείς λέμε είναι χαμένη η ψήφος από πολιτική πλευρά».

    Για το θέμα της αποχής Για το θέμα της αποχής η κ. Παπαρήγα είπε ότι «υπάρχουν ψηφοφόροι απογοητευμένοι και θέλουν να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα. Δεν θέλουν να ξαναψηφίσουν ούτε Ν.Δ. ούτε ΠΑ.ΣΟ.Κ.. και σκέφτονται ότι η αποχή μπορεί να εκληφθεί ως τιμωρία για να βάλουν μυαλό. Δεν πρόκειται. Η αποχή ευνοεί τους δύο. Πώς θα εκληφθεί ότι η αποχή είναι καταδίκη της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; και στο κάτω-κάτω, εσύ ο ανώνυμος στην κάλπη, αφού έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την καταδίκη με υπογραφή, κάνε την καταδίκη με υπογραφή Κ.Κ.Ε.. Να σας πω τι θα γίνει μετά την αποχή. Την επομένη ημέρα θα φωνάξουν δημοσιολόγους, ψυχολόγους και ψυχιάτρους για να κάνουν ψυχανάλυση στον ελληνικό λαό γιατί δεν ψήφισε. και θα "κλαίνε";».

    «Στην κάλπη», είπε η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., «κρίνεται το εξής: Αν μέσω της κάλπης θα βάλουμε ένα εμπόδιο στις αντιλαϊκές επιλογές, που έρχονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αν αυτή η ψήφος θα μετατραπεί, όχι σε απόλυτη συμφωνία με το Κ.Κ.Ε. για όποιον δεν θέλει, αλλά, θα μετατραπεί σε κουράγιο, σε αισιοδοξία και πάλη τα επόμενα χρόνια και μάλιστα και στις εθνικές εκλογές, όταν θα έρθουν ακόμα περισσότερο να κάνουν το βήμα, κι αυτοί που ενδεχομένως δεν το αποφασίσουν στις ευρωεκλογές».

    Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΤ-Κ" «Η αποχή ζημιώνει το λαό. Η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη θέλουν, αν δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτούς. Η αποχή είναι τουφεκιά στον αέρα», τονίζει η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα "ΕΤ-Κ" και καλεί όλους και όλες στην κάλπη "με ψήφο χρήσιμη".

    «Όσο το δυνατό πιο ισχυρό Κ.Κ.Ε., με αποδυνάμωση της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. [...] ψήφο καταδίκης της Ε.Ε. [...] θα είναι δύναμη για το λαό, επένδυση για να οργανωθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το εργατικό λαϊκό κίνημα», τονίζει η κα Παπαρήγα, ενώ αξιολογεί τις ευρωεκλογές ως ίδιες με τις εθνικές, από πολιτικής σημασίας. «Το ότι δεν βγαίνει κυβέρνηση είναι δευτερεύον», ανέφερε με νόημα.

    Επίσης, εκτιμά ότι «η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή επειδή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα και να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα είχε "έστω και αυτά κουκουλώνονταν τελικά"» και σημείωσε ότι «τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι τα "νόμιμα", όπως "η καταλήστευση των εργαζόμενων, με νόμους που τώρα ψηφίζει η Ν.Δ. και προηγουμένως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.".».

    H Αλέκα Παπαρήγα, στην εν λόγω συνέντευξή της, χαρακτηρίζει το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ως "ανάχωμα του συστήματος" και κάνει λόγο για "άσφαιρη αγανάκτηση", ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. "που ψήφισε το Μάάστριχτ", γιατί είναι "αφερέγγυο".

    Είδηση: 22429

    [07] Δριμεία κριτική από τον Γ. Καρατζαφέρη

    Πολιτική

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης παρεχώρησε Συνέντευξη Τύπου στην παραλία Καβάλας. Ο Γ. Καρατζαφέρης αρχικά αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό κλίμα που επικρατεί εν όψει εκλογών.

    Επικριτικός απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και στο φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης από την Καβάλα. Κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είναι σε θέση να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου είπε ο κ. Καρατζαφέρης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι άμεσα οικονομικό αλλά καθαρά πολιτικό ενώ καταφέρθηκε κατά της οικογενειοκρατίας, λέγοντας ότι τα τελευταία 65 χρόνια, τρία μεγάλα τζάκια κυβερνούν την Ελλάδα, γεγονός πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε συνέντευξη Τύπου στη μακεδονική πόλη, και σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «ψυχικά με τον Καραμανλή είμαι κοντύτερα απ' ότι με την κ. Μπακογιάννη».

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε άκομψη την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή νωρίτερα, σημειώνοντας ότι «αν συνέχιζε τις εργασίες της, τότε η κυβέρνηση θα βρίσκονταν μπροστά σε μια κολοβή δεδηλωμένη και θα έπρεπε να αντιμετωπίσει σκάνδαλα όπως η πώληση της εταιρεία «Γερμανός», το Βατοπαίδι και τη SIEMENS».

    Κατά τον κ. Καρατζαφέρη, όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη και των δυο κομμάτων «έχουν βάλει γέρα το χέρι στις μίζες της SIEMENS», ενώ όλοι οι Έλληνες «είναι πεπεισμένοι πως υπάρχει μεγάλη λοβιτούρα στην πολιτική ζωή του τόπου». Μίλησε ακόμα για επανάληψη «της ανίερης συμμαχίας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ όπως το 1989» καθώς και για συνεργασίες του ΚΚΕ με κρατικούς φορείς και για επιδοτήσεις που έλαβε από τον ΟΠΑΠ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι δεν βάζουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα τα εθνικά μας θέματα, ενώ έθεσε το ερώτημα «ποιος κυριαρχεί στη Θράκη, η επίσημη ελληνική πολιτεία ή το τουρκικό προξενείο;». Σημείωσε ακόμα πως η ΝΔ παραχώρησε στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία, «με παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη, και μένει τώρα να δούμε αν ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θα δεχθεί το πρόθεμα, άνω, κάτω ή βόρεια Μακεδονία».

    Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, και, επικαλούμενος έκθεση του ΟΗΕ, είπε ότι το 2045 οι Έλληνες θα είναι μειονότητα στη χώρα. Τόνισε ότι κανείς δεν δίνει τη βαρύνουσα σημασία που πρέπει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και επανέλαβε την θέση του κόμματος να δέχεται η Ελλάδα όσους μετανάστες μπορεί. Να ζητήσει όμως, πρόσθεσε, να λάβει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται σε θέμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης, κοινωνικής πρόνοιας και εργασίας των λαθρομεταναστών.

    Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπεραμύνθηκε της υποψηφιότητας της κ. Νίκης Τζαβέλα για τη θέση της επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια καταξιωμένη επιστήμονα και γυναίκα με μεγάλη αναγνώριση σε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς χώρους και με τεράστια αποδοχή στην Ευρώπη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο μέχρι σήμερα ευρωβουλευτής, πρέσβης Γιώργος Γεωργίου, θα είναι υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Είδηση: 22426

    [08] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Αττική

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας και καταστήματα σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία της Αττικής.

    Αρχικά εξερράγησαν τρεις εμπρηστικοί μηχανισμοί με γκαζάκια από τις 12:04 μέχρι τις 12:14 τη νύχτα, εξωτερικά της εταιρίας σεκιούριτι "Σκορπιός" στην οδό Φιγαλίας 1 στην Κηφισιά, στο κατάστημα με στρατιωτικά είδη Φισμετζόγλου στη λεωφόρο Θρακομακεδόνων 80 στους Θρακομακεδόνες και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της SUZUKI στην οδό Ευελπίδων 55 στην Κυψέλη.

    Και στις τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Ο δεύτερος κύκλος των εμπρησμών άρχισε στη 1:05 από κατάστημα κυνηγετικών ειδών στη λεωφόρο Κηφισίας 232 στην Κηφισιά και ακολούθησαν στις 2:06 στην οδό Βριλησσού 77 στου Γκύζη, σε κατάστημα με συστήματα ασφαλείας κι ένα λεπτό αργότερα στη λεωφόρο Μεσογείων 308 και Αρκαδίου στο Χολαργό, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της SKODA.

    Οι εκρήξεις και οι πυρκαγιές στην Κηφισιά και στου Γκύζη προκάλεσαν επίσης υλικές ζημιές αλλά στην αντιπροσωπεία της SKODA, η φωτιά πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο χώρο της έκθεσης και σε αυτοκίνητα. Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Μέχρι πριν από λίγο σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις. Προανάκριση διενεργείται από την Ασφάλεια Αττικής.

    Είδηση: 22425


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 May 2009 - 16:53:49 UTC