Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία
  • [02] Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στην Κίνα
  • [03] ΕΦΕΤ: Ανάκληση / απόσυρση προϊόντων δημητριακών
  • [04] Συνάντηση Σαρκοζί - Γκρούεφσκι στο Παρίσι
  • [05] Εγκαινιάζεται η 15η Art Athina
  • [06] Ο συγκεντρωμένος νους στην παιδική ηλικία βελτιώνει την υγεία
  • [07] Χέρσελ και Πλανκ : Δύο νέα τηλεσκόπια σε τροχιά
  • [08] Δημοσιεύθηκε το διάταγμα για την κατανομή χρόνου στα πολιτικά κόμματα
  • [09] Δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης στο Βέλγιο
  • [10] 8ο Φεστιβάλ Χορού
  • [11] Town For Kids 2: Ενα φεστιβάλ μόνο για παιδιά
  • [12] Ευρωπαϊκές ημέρες δράσης κατά της ανεργίας
  • [13] Δύο νέα σκάφη στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου
  • [14] Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη στο βορειοδυτικό Πακιστάν
  • [15] Βραβείο Μπότση για Χούκλη-Κεφαλογιάννη-Κοίλιαρη
  • [16] Πρόσκληση προς την κ. Μπακογιάννη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ
  • [17] Με το μάθημα της έκθεσης ξεκινούν οι Πανελλαδικές
  • [18] Siemens: Αντιπαράθεση για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  • [19] Επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα
  • [20] Η Ιταλία έρχεται στο Γκάζι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου
  • [21] Τσίπρας: Ανάγκη τομών και παρεμβάσεων στην εκπαίδευση
  • [22] Ανθεί το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων μαϊμού λόγω κρίσης
  • [23] Μάξ. Χαρακόπουλος: « Όταν ζητάει εκλογές δεν υπάρχει αυτομάτως και το ζήτημα της παραγραφής;»
  • [24] Παράσταση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων
  • [25] Ξεκίνησαν οι εργασίες της Πρωτοβουλίας Αδριατικής
  • [26] Επίθεση Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    [01] Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Πληθαίνουν, σύμφωνα με οικονομολόγους και τραπεζίτες , οι ενδείξεις ότι αρχίζει να διακρίνεται φώς στην άκρη του τούνελ της κρίσης παγκοσμίως .Μάλιστα ίσως η ανάκαμψη αρχίσει νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος. Όμως το τσουνάμι της οικονομικής αναταραχής συνεχίζει να σαρώνει θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να είναι μια από τις περιοχές όπου η ανεργία καλπάζει. Τις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες έχουν φτάσει οι άνεργοι στην Ελλάδα , ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος υποστηρίζουν η ΓΣΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι γυναίκες, οι νέοι, η Δυτική Μακεδονία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας.

    Τη σταδιακή αντιστροφή του κλίματος και κάποιο "πρώτο φως" στο τούνελ της κρίσης επιβεβαιώνει ο Λουκάς Παπαδήμος.

    Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν αποκλείει η ανάκαμψη να έρθει νωρίτερα από ότι αναμενόταν καθώς βελτιώνονται κρίσιμοι δείκτες που την καθορίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο "χρυσός κανόνας" για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή εφέτος και του χρόνου είναι η ανάπτυξη. Είναι και το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στις εκτιμήσεις του και της Κομισιόν είναι δυο ποσοστιαίες μονάδες.

    Η ανάπτυξη, είναι ο μοναδικός δείκτης για τον οποίο δεν υπάρχει κοινή εκτίμηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο την προσδιορίζει στο 1,1% με δυσμενές σενάριο το 0,5%, η ΤτΕ την υπολογίζει στάσιμη , το ΔΝΤ στο -0,2%, η Eurobank στο -1% και οι αναλυτές του Reuters στο -0,5%.

    Αναγκαίες Προϋποθέσεις" για να επιτευχθεί η ανάπτυξη που έχει υπολογίσει το Υπουργείο Οικονομίας είναι να επιταχυνθούν τα έργα του ΕΣΠΑ και οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και να "τρέξει" το sale & lease back των ακινήτων του δημοσίου''

    Οι άμεσοι στόχοι του Υπουργείου Οικονομίας επικεντρώνονται στα έσοδα. Οι αυξήσεις που σημειώθηκαν σε ποτά και τσιγάρα αν και συνέβαλλαν στην αύξηση των εσόδων, η σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις από ΦΠΑ "μηδενίζει" το τελικό αποτέλεσμα.

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας στις κρίσιμες συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

    Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου των αποδείξεων και σε άλλες υπηρεσίες από τον Οκτώβριο.

    Στη "μάχη" καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στη θάλασσα ρίχνονται δύο νέα σκάφη που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομίας.

    Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια 5 ακόμα νέων σκαφών.

    Την ίδια στιγμή η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης.

    Βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Στην πρώτη φάση του προγράμματος ενισχύθηκαν πάνω από 27.000 επιχειρήσεις, με δάνεια υψους 3,2 δισ. ευρώ σε περίπου 3,5 μήνες.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η β΄ φάση από την οποία αναμένεται να δοθούν δάνεια σε 50.000 επιχειρήσεις.

    Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα εκδήλωσης στο πλαίσιο του εορτασμού της πρώτης ευρωπαϊκής εβδομάδας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης μέχρι στιγμής το 53% των δανείων διοχετεύθηκαν σε ατομικές επιχειρήσεις και μάλιστα το 85% σε εταιρίες που απασχολούν μέχρι 9 άτομα)

    Η ανεργία το Φεβρουάριο, αν και κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώθηκε στο 9,1% από 9,4% τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ οι άνεργοι ανήλθαν σε 450.997 άτομα το Φεβρουάριο του 2009 έναντι των 394.169 που ήταν το Φεβρουάριο του 2008 και το 440.982 που ήταν το Φεβρουάριο του 2007.

    Σε ότι αφορά το ποσοστό ανεργίας κατά φύλο καταγράφεται ποσοστό 7% για τους άνδρες και 12,3% για τις γυναίκες. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών καταγράφεται στους νέους μεταξύ 15-24 ετών, για τους οποίους η ανεργία φθάνει το 25,7%.

    Η ανεργία έπληξε το Φεβρουάριο του 2009 την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, όπου το ποσοστό έφτασε το 17,3%, στο 12,3% ήταν η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα, στο 11,8% στη Δυτική Μακεδονία και στο 12,6% στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η ανεργία ήταν 10,9%, στη Στερεά Ελλάδα 9,9%, στην Κεντρική Μακεδονία 8,8%, στην Ήπειρο 10,4%, στη Θεσσαλία 7,2%, στην Πελοπόννησο 6,9%, στο Βόρειο Αιγαίο 7,5% και στην Κρήτη 9,8%. Τέλος στο νομό Αττικής η ανεργία ήταν 8%.

    Σε ό,τι αφορά τους απασχολούμενους ο αριθμός τους μειώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008 κατά 1,1%.

    Είδηση: 22328

    [02] Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στην Κίνα

    Σημαντικές συνομιλίες με την κινεζική πολιτική ηγεσία έχει στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κύριος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζι Ντάο, και θα προεδρεύσει στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία. Ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει πάρει δυο βασικές πρωτοβουλίες που αφορούν στη διαμόρφωση μίας πολιτικής πρότασης για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και των κλιματικών αλλαγών και της πράσινης ανάπτυξης. Στόχευση και κατάληξη αυτών των πρωτοβουλιών, είπε ο κ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

    Σημαντικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε σήμερα στο Πεκίνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα για να προεδρεύσει σε σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία φιλοξενεί η Κίνα.

    Η Κίνα παίζει και θα συνεχίσει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα όπως η διεθνής οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του Πεκίνου στα θέματα αυτά ιδίαιτερα σημαντικές, τόσο για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, όσο και για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Γουάνγκ Γιάρουι και επισκέφθηκε χώρους οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως το πράσινο κτίριο του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα και το εργοστάσιο τσιμέντου του Πεκίνου Jinyu Group.

    Ο κ. .Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αντιπρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang.

    Επίσης συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με τα οποία συζήτησε θέματα που αφορούν τη σχέση του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας με τη σοσιαλιστική διεθνή, σχέση την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει εταιρική συνεργασία για στρατηγικά θέματα.

    Συζήτησε επίσης θέματα διμερών σχέσεων του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

    Σημειώνεται ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας δεν είναι μέλος της σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά έχει μια στενή σχέση συνεργασίας και δραστηριοποιείται στις επιτροπές της Διεθνούς που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα θέματα διεθνούς αφοπλισμού.

    Οι αξιωματούχοι της Κίνας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αναζητούν το δικό τους σημαντικό ρόλο τόσο σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, αλλά και το ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Κινέζους δεν είναι τόσο οι οικονομικοί πόροι τους οποίους φαίνεται ότι διαθέτουν, αλλά η τεχνογνωσία.

    Είδηση: 22325

    [03] ΕΦΕΤ: Ανάκληση / απόσυρση προϊόντων δημητριακών

    Κοινωνία

    Την άμεση ανάκληση / απόσυρση τριών διαφορετικών προϊόντων δημητριακών πρωινού (cornflakes), δείγματα των οποίων έδειξαν μετανάστευση της ουσίας 4-μεθυλοβενζοφαινόνη σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια. προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι ζήτησε ο ΕΦΕΤ από την εισαγωγική εταιρεία ''Φοτόνι ΑΕΕ'', ενώ βρίσκονται έλεγχοι σε εξέλιξη για το θέμα.

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση στην Ελλάδα των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από τη Γερμανική επιχείρηση "C. Hahne Muhlenwerke GmbH & Co. KG" και είναι τα εξής : Hahne Flakes & Fruits, συνολικής ποσότητας 1800 τεμαχίων σε συσκευασία των 375 g με αριθμό παρτίδας BG L1 18:33 και ημερομηνία λήξης 25-04-2010 Hahne Cornflakes 0% Crystal Sugar, συνολικής ποσότητας 3240 τεμαχίων σε συσκευασία των 375 g, με αριθμό παρτίδας 02:53 L7 VS και ημερομηνία λήξης 25-04-2010 Hahne Flakes & Fruits Joghurt Orange, συνολικής ποσότητας 1728 τεμαχίων σε συσκευασία των 375 g, με αριθμό παρτίδας JS L1 16:08 και ημερομηνία λήξης 30-03-2010. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων γνωμοδότησε ότι βραχυχρόνια κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν την ανωτέρω χημική ουσία δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που ήδη έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

    Είδηση: 22334

    [04] Συνάντηση Σαρκοζί - Γκρούεφσκι στο Παρίσι

    Ειδήσεις

    Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση, στο Παρίσι, μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε κατά την πτήση του κυβερνητικού αεροπλάνου της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

    Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν ο κ. Γκρούεφσκι και μέλη της συνοδείας του, παρουσίασε βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της πτήσης από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι. Λόγω της βλάβης στο ηλεκτρονικό σύστημα, το αεροπλάνο επέστρεψε και προσγειώθηκε με ασφάλεια στις Βρυξέλλες. Τελικά ο κ. Γκρούεφσκι μετέβη στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, με τρένο.

    Είδηση: 22335

    [05] Εγκαινιάζεται η 15η Art Athina

    Ειδήσεις

    Σε νέο χώρο πλέον και με την D-Art για τα επόμενα τρία χρόνια πίσω από την διοργάνωση της, η Art Athina ανοίγει δυναμικά και με όραμα τις πόρτες της στο κοινό στις 21 Μαΐου. Ο νέος χώρος προσφέρει πληθώρα εκθεσιακών δυνατοτήτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, άνετο δωρεάν parking και εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα συμμετάσχουν 60 γκαλερί από την Ελλάδα, την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Κύπρο, οι οποίες θα παρουσιάσουν έργα περισσότερων από 300 καλλιτεχνών. Όπως πάντα, θα συμπεριλαμβάνει και παράλληλες δράσεις -εκθέσεις, ομιλίες, περφόρμανς, κτλ.- μέσα στον εκθεσιακό χώρο, που θα παρουσιάζουν και θα σχολιάζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

    Η ανανεωμένη κι εμπλουτισμένη Art Athina φέτος, ανοίγεται περισσότερο στα διεθνή τεκταινόμενα και ξεκινά ένα πρόγραμμα συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών και πωλήσεων καλλιτεχνικών δημιουργιών με τα αντίστοιχα φεστιβάλ του Ντουμπάι και του Ρότερνταμ, απ' όπου αναμένονται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και συλλέκτες έργων τέχνης.

    Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, συστήνει διεθνή τιμητική επιτροπή με εκπροσώπους σύγχρονων μουσείων τέχνης (από το Παρίσι, το Βέλγιο, την Κωνσταντινούπολη, το Δουβλίνο, την Ισπανία), για να βοηθήσουν στην ανάδειξη της Αrt Athina διεθνώς.

    Για την καλύτερη γνωριμία με την ελληνική δημιουργία, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το γαλλικό Theatre de la Photographie et de l' image στήνουν στην Αrt Athina την έκθεση "10 Όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας, Σύγχρονες Τάσεις Δημιουργίας", με φωτογραφίες νέων Ελλήνων φωτογράφων, από το 1995 έως σήμερα.

    Εξίσου και η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που "παντρεύει" το νέο αφηγηματικό πνεύμα της τέχνης μαζί με φιγούρες από το θέατρο σκιών απ' όλο τον κόσμο και φέρει τον τίτλο "Ύμνος στη Σκιά", εντάσσεται στην Art Athina. Στην έκθεση πρωταγωνιστούν ο Έλληνας και ο Τούρκος καραγκιόζης.

    Στο ανανεωτικό πνεύμα της φετινής Art Athina, εντάσσεται και η συνεργασία της με το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Performance ΟΠΑ (on performance art), που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της φουάρ αλλά και στο Bios, στην Πειραιώς. Το Φεστιβάλ θα εξερευνήσει την έννοια της "μεταπαραγωγής", μέσα από ζωντανές performance, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

    21 - 24 Μαΐου 2009

    Κλειστό Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo)/ Μωραϊτίνη 2, Π. Φάληρο 175 61, Ολυμπιακά Ακίνητα

    Ημέρες και ώρες λειτουργίας: εγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαΐου, 8 μ.μ. (είσοδος μόνο με προσκλήσεις), Παρασκευή 22 Μαΐου - Κυριακή 24 Μαΐου: 12-9 μ.μ.

    Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ (για μαθητές, φοιτητές και μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών)

    Είδηση: 22331

    [06] Ο συγκεντρωμένος νους στην παιδική ηλικία βελτιώνει την υγεία

    Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που έγινε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Health Psychology" της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, τα παιδιά που μπορούν να συγκεντρωθούν σε κάτι, που εστιάζουν την προσοχή τους και που δεν αντιδρούν αρνητικά με το παραμικρό, έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη υγεία όταν γίνουν ενήλικες.

    Σύμφωνα με την μελέτη, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού "πυροδοτούν" θετικά συναισθήματα και πιθανότατα συμβάλλουν, όταν πια το παιδί έχει γίνει ενήλικας, να αναπτύξει πιο υγιή και θετική συμπεριφορά, καλύτερη αντοχή στο στρες και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα προβλήματα της ζωής.

    Συγκεκριμένα, τα παιδιά που στην ηλικία των επτά ετών μπορούσαν να παραμένουν συγκεντρωμένα σε μια δραστηριότητα, να επιμένουν στην επίλυση ενός προβλήματος, να μην αντιδρούν αρνητικά σε διάφορες καταστάσεις και να μην κλείνονται με εσωστρέφεια στον εαυτό τους, 30 χρόνια αργότερα εμφανίζουν καλύτερη γενική υγεία και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων (καρδιά, διαβήτης, καρκίνος, άσθμα, αρθριτικά, έλκος κ.α.).

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική επίπτωση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κορίτσια-γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τη βιολογία τους, αν και θεωρούν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις.

    Η συσχέτιση της ικανότητας συγκέντρωσης με την καλύτερη υγεία βρέθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των παιδιών (και αργότερα των ενηλίκων), το χρώμα ή τη φυλή.

    Είδηση: 22313

    [07] Χέρσελ και Πλανκ : Δύο νέα τηλεσκόπια σε τροχιά

    Ένας πύραυλος "Αριάν 5", που μεταφέρει στο Διάστημα τα δορυφορικά τηλεσκόπια "Χέρσελ" και "Πλανκ", εκτοξεύτηκε σήμερα από τη βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αποστολές -και η πιο ακριβή- στην ευρωπαϊκή διαστημική ιστορία, η οποία ενσωματώνει προωθημένη τεχνολογία και τα πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα.

    Τα δύο τηλεσκόπια, συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ, που θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστές τροχιές σε απόσταση περίπου 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη (στο λεγόμενο "σημείο Λαγκράνζ 2"), θα μεταδίδουν, αν όλα πάνε καλά, επί πολλά χρόνια πληθώρα νέων πολύτιμων αστρονομικών πληροφοριών. Μέχρι να τοποθετηθούν στις οριστικές προεπιλεγμένες θέσεις τους, πιθανώς θα απαιτηθεί διάστημα πολλών εβδομάδων.

    Το "Χέρσελ" είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει ποτέ τοποθετηθεί στο Διάστημα, καθώς το κάτοπτρό του, διαμέτρου 3,5 μέτρων, είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του αμερικανικού τροχιακού τηλεσκοπίου "Χαμπλ", του οποίου η επισκευή και αναβάθμιση ήδη βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη από το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου "Ατλαντίς". Το "Χέρσελ" είναι ευαίσθητο στα υπέρυθρα μήκη κύματος του φωτός και στα ραδιοκύματα, γεγονός που θα του επιτρέψει να διαπεράσει τα πυκνά νέφη σκόνης και αερίων στο Διάστημα για να μελετήσει, μεταξύ άλλων, τη γέννηση των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών, "κοιτάζοντας" πολύ μακριά στο χώρο και πολύ πίσω στο χρόνο.

    Το "Πλανκ" θα χαρτογραφήσει τον ουρανό στο τμήμα μικροκυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και ελπίζεται ότι θα παρέχει την αναλυτικότερη μέχρι σήμερα μέτρηση της λεγόμενης κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, του αρχαιότερου "φωτός", κατάλοιπου από το "Μπινγκ Μπανγκ". Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή του "Πλανκ" Γιώργο Ευσταθίου, από το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ της Βρετανίας, το τηλεσκόπιο αναμένεται να κάνει θεμελιώδεις νέες ανακαλύψεις και δεν απέκλεισε "να βρούμε ακόμα κι ένα ίχνος πριν από το Μπινγκ Μπανγκ ή το ίχνος ενός άλλου σύμπαντος, οπότε θα έχουμε πλέον εμπειρικά στοιχεία ότι αποτελούμε μέρος ενός πολυ-σύμπαντος".

    Είδηση: 22332

    [08] Δημοσιεύθηκε το διάταγμα για την κατανομή χρόνου στα πολιτικά κόμματα

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, με θέμα τους όρους, τις προϋποθέσεις και το χρόνο προβολής -κατά την προεκλογική περίοδο¬- από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν όψει της εν Ελλάδι διεξαγωγής Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση:

    1. Η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να μεταδώσει μία συνέντευξη διάρκειας 60 λεπτών, των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. 2. Να μεταδίδει σε εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο στη μεσημβρινή ζώνη [12.00 με 13.30], μία συνέντευξη Τύπου, 60 λεπτών, με κάθε έναν από τους αρχηγούς των κομμάτων. 3. Η ΕΡΤ και οι νόμιμοι ενημερωτικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, να οργανώσουν τουλάχιστον 4 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, στο διάστημα μεταξύ 18:00 και 01:30. 4. Η ΕΡΤ οφείλει να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση κάθε ενός από τα πολιτικά κόμματα, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης, η ΕΤ-3 θα πρέπει να καλύψει μία προεκλογική εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη της Β. Ελλάδας. 5. Η ΕΡΤ, καθώς και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικού σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα, σε κάθε πολιτικό κόμμα, για την παρουσίαση του προγράμματός τους.

    Ο συνολικός χρόνος για τη μετάδοση μηνυμάτων των κομμάτων στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, θα αντιστοιχεί στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

    Αναλυτικά, η κατανομή του χρόνου θα έχει ως εξής: Το 50% θα κατανέμεται ισομερώς στα κόμματα και το υπόλοιπο 50% θα κατανέμεται ανάλογα με την εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή.

    Η κατανομή χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων αντιστοιχεί στα εξής ποσά: MEGA = 1.678.480, ΑNT1 = 1.038.933, STAR = 878.111, ALPHA = 854.160, ALTER = 550.845, ΕT-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 = 600.000, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, μέσω δορυφόρου, 250.000 ευρώ, 902 Αριστερά στα FM = 31.198, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Τ.V. = 8.272.

    Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς και της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών, ως τις 19:00 δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών με εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση δηλώσεις αρχηγών κομμάτων, που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

    Είδηση: 22327

    [09] Δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης στο Βέλγιο

    Ειδήσεις

    Οι βελγικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), μόλις μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα, αφότου ξέσπασε η επιδημία στο Μεξικό. Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας δεν αναφέρει πληροφορίες για το πρόσωπο που έχει προσβληθεί και αναφέρει ότι στοιχεία θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα.

    Ο πρώτος ασθενής, ένας νεαρός 28 χρόνων από την περιοχή Γκαντ, μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Σικάγο). Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η κατάστασή του βελτιώθηκε και θα επιστρέψει σπίτι του αλλά θα τεθεί σε περιορισμό για κάποιο διάστημα.

    Εν τω μεταξύ, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τη γρίπη Α (Η1Ν1) στο Μεξικό ανέρχονται σε 64, δηλαδή σε τέσσερις περισσότερους την Τετάρτη, και οι ασθενείς σε 2.656, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας. Η εξάπλωση της επιδημίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία, πρόσθεσε ο υπουργός Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα σε συνέντευξη Τύπου που πρχώρησε.

    Είδηση: 22333

    [10] 8ο Φεστιβάλ Χορού

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται η παρουσίαση του φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων πάντα με στόχο να ενισχύσει την προβολή της εγχώριας χορογραφικής παραγωγής και την επιδίωξη να χαρτογραφήσει το τοπίο του σύγχρονου ελληνικού χορού. Το 8ο Φεστιβάλ Χορού, που πραγματοποιείται ως και τις 23 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τη στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) και του ελληνικού τμήματος του διεθνούς συμβουλίου χορού της UNESCO, επιφυλάσσει ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα για το κοινό. Αυτήν την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα οι ομάδες RootlessRoot, Μάγμα, Κώστα Τσιούκα, Δρυάδες Εν Πλω και Omad@nce και είναι μόνο μερικές από τις συνολικά 43 που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της διοργάνωσης μέσα από ένα σχήμα παράλληλων και κυλιόμενων παραστάσεων, σε τέσσερα κεντρικά θέατρα της Αθήνας.

    Ειδικότερα, φέτος το φεστιβάλ φιλοξενείται από τα θέατρα

    Αλκμήνη (Αλκμήνης 20, Κάτω Πετράλωνα, 210-3428583) Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210-5201684 / 5) Βασιλάκου (Πλαταιών & Προφ. Δανιήλ 3, Κεραμικός, 210-3467735) Ροές (Ιάκχου 16 - Γκάζι - 210-3474312 , 3479426)

    Έχοντας υιοθετήσει καταρχήν, ένα χαρακτήρα ανοικτό, ο θεσμός εξακολουθεί να λειτουργεί σαν «ομπρέλα» για όποιους και όσους χορογράφους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2002, οπότε και ξεκίνησε να πραγματοποιείται, το φεστιβάλ αποτέλεσε ελεύθερο βήμα για περισσότερα από διακόσια εξήντα έργα χορού και για ένα μεγάλο αριθμό δημιουργών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Διάρκεια: 7 Μαΐου - 23 Ιουνίου Ώρες παραστάσεων: 20:30 και 22:00 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούργιες ή πρόσφατες παραγωγές των ομάδων: Yelp, Πρόσκαιρη Σύνθεση, Φωτοσκίασις, Μύια, Rootlessroot, Κώστας Τσιούκας, om@dance, Δρυάδες εν πλω, Αλλού εδώ παντού, Κει φυσσά, Migma, Smack, ομάδα σύγχρονου χορού Χάρη Μανταφούνη, Συν-κίνηση, Χοροθέατρο Αγγελόσκονη, Φυγείν αδύνατον, Ήρος Άγγελος, Αέναον χοροθέατρο, Δαγίπολη, Λάθος Κίνηση, Ad-hoc, χοροθέατρο Art, B+6, Μαγνήτης.

    Μεταξύ των δημιουργών των έργων είναι οι χορογράφοι: Ντορίνα Καλεθριανού, Αγγελική Παπαδοπούλου, Γαβριέλα & Άννα Ανυφαντάκη, Jozef Frucel, Λίντα Καπετανέα, Κώστας Τσιούκας, Pierre Tavernier, Μαρία Καραπαναγιώτη, Πατρίτσια Λάζου, Ελίνα Παπαδοπούλου, Νατάσσα Αβρα, Παύλος Κουρτίδης, Στέλλα Ζάννου, Χάρης Μανταφούνης, Σοφία Φαλιέρου, Αγγελική Παπαδάτου, Μαρίνα Μαυρογένη, Πέτρος Γάλλιας, Daniel Lommel, Γιώργος Χρηστάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Έλενα Βακαλοπούλου, Άρτεμις Ιγνατίου, Βερονίκη Τσουγκράνη.

    Τέλος, το κυρίως σώμα της διοργάνωσης εμπλουτίζεται, για άλλη μια φορά, από το παράλληλο πρόγραμμα Ανεξάρτητες Παρουσίες. Σε αυτό εντάσσονται έργα, τα οποία προέρχονται είτε από νεοσυσταθείσες ομάδες με πορεία μικρότερη των δύο ετών, είτε από μεμονωμένους δημιουργούς όπως: Κι όμως κινείται, Συν+εργασία, diZgravity, Indigo, Pink fluid, intro, Τράνζιτο, Dance etc ON/OFF, La verita dance company, Χριστίνα Βασιλείου, Cinnamon, Κων/νος Κασιάρης, Global Arts, Χορογαία, Ακτίνα, Αλλαχού.

    Είδηση: 22330

    [11] Town For Kids 2: Ενα φεστιβάλ μόνο για παιδιά

    Ειδήσεις

    Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της άνοιξης, στις 30 και 31 Μαΐου, τα παιδιά δίνουν ραντεβού σε μια από τις πιο όμορφες γιορτές που έγινε ειδικά γι' αυτά. Το παιδικό φεστιβάλ Town For Kids 2. Το ραντεβού είναι στο καταπράσινο Άλσος Στρατού, στο Γουδή. Εκεί οι μικροί μας φίλοι θα μπορέσουν να παίξουν ελεύθερα, να παρακολουθήσουν μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, να πάρουν μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια και μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και να ενισχύσουν το έργο του WWF Ελλάς! (www.wwf.gr )

    Την αφορμή για το φετινό φεστιβάλ δίνουν κάποια νέα που έφτασαν στα αφτιά της δημάρχου της Βυθούπολης, της Ζηνοβίας της Μουρμούρας. Όλα ξεκίνησαν μερικούς μήνες πριν όταν στο ετήσιο συνέδριο των ζώων στο νησί της Κρέμας η Ζηνοβία γνώρισε ένα αξιαγάπητο πλάσμα: το Panda. Από τότε έγιναν αχώριστοι φίλοι και επικοινωνούν δυο φορές την εβδομάδα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Χέηλ. Πριν από λίγες μέρες το Panda της έγραψε πως οι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά με το περιβάλλον και πολλά πλάσματα στη γη κινδυνεύουν.

    Τα πλασματάκια του Βυθού -υπό τις οδηγίες της Ζηνοβίας- ένωσαν τις δυνάμεις τους και κάλεσαν το WWF Ελλάς να βοηθήσει στην ενημέρωση των ανθρώπων. Ταυτόχρονα ζητούν και τη βοήθεια των παιδιών -από 2 έως 12 ετών- που κατά την επίσκεψη τους στο φεστιβάλ καλούνται να μαζέψουν κοχλίνες, το μαγικό νόμισμα του βυθού που έχει αξία μονο όταν χρησιμοποιείται για ανιδιοτελή σκοπό. Οι κοχλίνες (θα έχουν τη μορφή αυτοκόλλητου) θα τοποθετηθούν από τα παιδιά σε έναν μεγάλο κουμπαρά και στο τέλος της διήμερης γιορτής αφού μετατραπούν από τη διοργανώτρια εταιρεία σε ευρώ θα προσφερθούν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς!

    Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει «Ο Τεμπέλης Δράκος». Πρόκειται για την πρώτη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του παιδικού δίσκου του Γιώργου Χατζηπιερή με τραγούδια αγαπημένα, γεμάτα τρυφερότητα και χιούμορ, όπως τα «Δέκα καβουράκια», «Το σκουλουκούιν», το «Ελεφαντάκι», «Το καρουδότσουφλο», η χοντρούλα πατάτα του «Για Τα Πα Τα», «Το τέρας της κυκλοφορίας» και η «Γυάλινη μικρή κουκλίτσα» τα οποία θα ερμηνεύσουν για το κοινό του φεστιβάλ οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, τη Σοφία Παπάζογλου, το Δώρο Δημοσθένους, τον Απόστολο Ρίζο και τη Βάκεια Σταύρου. Θα ενορχηστρώσει και θα παίζει πιάνο ο Μάριος Τακούσιης. Μαζί του ο Μίλτος Παπαστάμου στο βιολί αλλά και άλλοι καταξιωμένοι μουσικοί που θα πλαισιώνουν την ορχήστρα με κιθάρες, μπάσο, κρουστά και πνευστά. Ο Νίκος Κυπουργός θα διευθύνει την παιδική χορωδία Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

    Στο θεατράκι του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν και θεατρικές παραστάσεις.

    «Το Παντζαράκι» που βασίζεται σε ένα ρωσικό λαϊκό παραμύθι και ανεβαίνει σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ιρίνα Μπόικο είναι μια παράσταση, στην οποία ουσιαστικά πρωταγωνιστούν 11 παιδιά από το κοινό. Μαζί τους ένα σκιάχτρο, τρείς ηθοποιοί και ένα παντζαράκι που μεγαλώνει καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης...τόσο πολύ που χρειάζεται διαρκώς η βοήθεια των θεατών για να συνεχιστεί η ιστορία!

    «O Υπηρέτης Δυο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μαρίνου επιδιώκει μέσα από την ευφορία και το γέλιο που προκαλεί η πλοκή να αναδείξει αξίες όπως η αγάπη, η μεγαλοψυχία και η γνώση. Η παράσταση διασκευασμένη για παιδιά διατηρεί τον κανόνα της comedia del' arte, μουσικά, ενδυματολογικά και υποκριτικά.

    Στην παράσταση «Ζήτω που Καήκαμε» από την ομάδα «μικρό Θέατρο» με αφορμή ένα «δελτίο ειδήσεων» της φανταστικής πόλης του «Καψικινστάν», δύο κομπέρ (παρουσιαστές) μιλούν για τα κάκιστα που συμβαίνουν στην πόλη τους. Όλοι οι πολίτες δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί απόλυτα με τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν. Όμως τα παιδιά αντιστέκονται σθεναρά! Ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας το κλασικό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ θα παρουσιαστεί με λίγα λόγια και πολύ χόρο από την ομάδα της Νένας Μουράτογλου.

    Τέντες δραστηριοτήτων

    Η βιωματική συμμετοχή των παιδιών στα παιχνίδια τα βοήθα να κατακτήσουν τον εαυτό τους και το κόσμο γύρω τους.

    Στην τέντα του σκηνοθέτη Βρασίδα - Αχινού θα γίνεται θεατρικό παιχνίδι. με υπεύθυνη τη Μαντώ Κουρετζή, στην τέντα της βιβλιοθηκάριου Κικής - Μαρίδας θα ακουστούν παραμύθια, στην τέντα της Ρούλας - Ζαχαρούλας Γαριδούλας θα μαγειρεύονται λαχταριστά γλυκά, στην τέντα της ζωγράφου Ρίτσας - Πεσκανδρίτσας θα φιλοτεχνηθούν έργα τέχνης με νερομπογιές, στην τέντα του επιστήμονα Σίφη - Ξιφία θα πραγματοποιηθούν πειράματα, στην τέντα του Βαγγέλη - Ροφού θα γίνουν κατασκευές με πηλό, στην τέντα του αρχιτέκτονα Τόλη του Χταποδιού θα κατασκευάζονται αντικείμενα με άχρηστα υλικά, στην τέντα της Ζηνοβίας της Μουρμούρας τα παιδιά μπορούν να πάρουν μια γεύση από τον κόσμο της γελοιογραφίας, στην τέντα της Μουσμουρίας της Σουπιάς θα «πρωταγωνιστούν» τα μαγικά κόλπα και τέλος στην τέντα της Άννας - Ζαργάνας θα δημιουργούνται κούκλες για κουκλοθεάτρο.

    Το φετινό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται και από την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων εξωτερικού χώρου όπως ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας από γνωστούς συγγραφείς, μαθήματα χορού για τα παιδιά και τους γονείς τους και αναρρίχηση. Επίσης θα στηθεί ένα τεράστιο κάστρο 150 τμ της Playmobil όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να κάνουν βόλτες. Το φεστιβάλ καλεί επίσης τους μικρούς του φίλους να προσφέρουν κάποια από τα λιγότερο χρησιμοποιημένα παιχνίδια τους στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα που συμμετέχει και στη φετινή διοργάνωση.

    Τοποθεσία Town For Kids: Άλσος Στρατού, Γουδή, Λεωφόρος Κατεχάκη, κοντά στη στάση του Μετρό Κατεχάκη (απέναντι από το νοσοκομείο ΓΝΑ). Έξω από τη στάση του Μετρό Κατεχάκη θα υπάρχει λεωφορείο που θα μεταφέρει γονείς και παιδιά δωρεάν στο χώρο του φεστιβάλ. Ώρες Λειτουργίας 10.00 με 20.00

    Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες που δεν συνοδεύουν παιδιά και η είσοδος σε παιδιά που δεν συνοδεύονται από ενήλικες. Θα υπάρχει περιφρούρηση εντός και περιμετρικά του χώρου.

    Προπώληση Εισιτήριων: 12 ευρώ Είσοδος μετά τις 16.00: 10 ευρώ Οικογενειακά πακέτα μόνο στην προπώληση: 10 ευρώ (για 4 άτομα και πάνω) Δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 2 ετών Το εισιτήριο ισχύει για όλες τις παραστάσεις και όλες τις δραστηριότητες

    Είδηση: 22329

    [12] Ευρωπαϊκές ημέρες δράσης κατά της ανεργίας

    Ειδήσεις

    Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αφορμή την απεργία της ΑΔΕΔΥ. Παρόμοιο το σκηνικό όμως και στη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες, την Πράγα και το Βερολίνο, όπου περί τις 150.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις στο πλαίσιο τριών "ευρωπαϊκών ημερών δράσης" που διοργανώνει από σήμερα ως τις 16 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων. Κεντρικό σύνθημα: "Πολεμήστε την κρίση - προτάξτε τον άνθρωπο".

    "Μέσα σ' ένα πλαίσιο κρίσης όπου η ανεργία σημειώνει έκρηξη, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα διαδηλώσουν για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και για να υπενθυμίσουν πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους", υπογραμμίζει η συνομοσπονδία.

    "Θέλουμε κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης που να επικεντρώνουν στην ασφάλεια και όχι στην ευελιξία. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αποκτήσει η κοινωνική Ευρώπη όλη τη σημασία της", προσθέτει.

    Σήμερα οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη (αναμένονται τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι), την Παρασκευή στις Βρυξέλλες (40.000) και το Σάββατο στην Πράγα (25.000) και το Βερολίνο (60.000), διευκρινίζει η Συνομοσπονδία, η οποία αντιπροσωπεύει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και 12 ομοσπονδίες τομέων.

    Είδηση: 22326

    [13] Δύο νέα σκάφη στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

    Ειδήσεις

    Παραδόθηκαν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε τελετή που έγινε σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δύο αντιλαθρεμπορικά σκάφη που κατασκευάστηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας. Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνιος Μπέζας "στην κρίσιμη οικονομική συγκύρια που βιώνουμε έχει ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου". Τα δύο αντιλαθρεμπορικά, έλαβαν την ονομασία "Ερμής" και "Ποσειδώνας".

    Κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή κατασκευαστικά πρότυπα και προδιαγραφές. Έχουν μήκος 16 μέτρα, αναπτύσσουν ταχύτητα 30 κόμβων και διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιτήρησης και επικοινωνίας, που καλύπτει τις ανάγκες της αποστολής τους.

    Οι εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων των ναυπηγείων από την πλευρά τους ζήτησαν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από το κράτος και ενεργοποίηση του νόμου που επιτρέπει στο Δημόσιο να μπαίνει ως εγγυητής για δάνεια που συνάπτει η επιχείρηση.

    Ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας / Νεωρίου κ. Νίκος Ταβουλάρης αναφέρθηκε στο έργο του ομίλου τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ναυπηγική βιομηχανία λόγω της οικονομικής κρίσης.

    "Οι δυσχέρειες δεν οφείλονται αποκλειστικά στον ανταγωνισμό με χώρες χαμηλού εργατικού κόστους. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος και από τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί πληθώρα άμεσων και έμμεσων κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση" τόνισε ο κ. Ταβουλάρης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "αντίστοιχες κινήσεις που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, δεν τις είδαμε".

    Είδηση: 22324

    [14] Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη στο βορειοδυτικό Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Περίπου 834.000 χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν μετά από μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην κοιλάδα Σουάτ και στα περίχωρά της στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μόνο χθες καταμετρήθηκαν περίπου 163.000 άτομα να καταφεύγουν σε καταυλισμούς που δημιούργησε η κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί σε γειτονικές με την εμπόλεμη ζώνη περιοχές.

    "Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί περί τα 834.000 άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε μία μαζική μετακίνηση", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας, επισκεπτόμενος ένα από τους καταυλισμούς, το στρατόπεδο Γιαρ Χουσέιν, στην περιοχή Σουάμπι.

    "Το Πακιστάν γνωρίζει μία περίοδο δύσκολη, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία αλλά έχουν ανάγκη από μεγάλη βοήθεια", είπε.

    Είδηση: 22323

    [15] Βραβείο Μπότση για Χούκλη-Κεφαλογιάννη-Κοίλιαρη

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δύο άνθρωποι της ΕΡΤ , η Μαρία Χούκλη και ο Μιχαλης Κεφαλογιάννης ήταν μεταξύ των 18 δημοσιογράφων που βραβεύτηκαν στην 27η Απονομή των δημοσιογραφικών Βραβείων του Ιδρύματος Μπότση. Ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε και στην μνήμη του πρόσφατα αδικοχαμένου Γιώργου Κοίλιαρη που είχε τραυματιστεί θανάσιμα σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο αρχιεπίσκοπος και εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Για την υποδειγματική, πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την περιπέτεια της υγείας της και για την αντικειμενικότητα που έχει προσδώσει στα δελτία ειδήσεων, βραβεύθηκε η επί σειρά ετών αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη, η οποία παρέλαβε το βραβείο της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Με το ειδικό βραβείο ανθρωπιστικού ρεπορτάζ, βραβεύτηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης που τιμήθηκε από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος ήταν και χορηγός του συγκεκριμένου βραβείου.

    Ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον εκλιπόντα Γιώργο Κοίλιαρη για τις επιτυχημένες πολεμικές ανταποκρίσεις του από εστίες αναταραχής όπου και τραυματίστηκε θανάσιμα. Τη διάκριση παρέλαβε συγγενικό του πρόσωπο.

    Μεταξύ των βραβευθέντων και ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Ταμπακόπουλος για τη λειτουργία του πρώτου διαδικτυακού ειδησεογραφικού δελτίου στη χώρα μας.

    Συνολικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από το ίδρυμα Αθανασίου Μπότση έλαβαν ακόμη είκοσι δημοσιογράφοι που με ήθος και συνέπεια προάγουν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, και δυο έντυπα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα βραβεία στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαρέλια, Γιώργο Βλάχο και Δήμο Βερύκιο για την ανάδειξη της υπόθεσης Βατοπαιδίου, στην Ολγα Λαοπόδη - Ιωάννου για τα ρεπορτάζ της στον περιοδικό Τύπο, στον Γιώργο Σαρηγιάννη για τη συμβολή του στην ανανέωση του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ημερήσιο Τύπο.

    Επίσης, ο απένειμε το ειδικό βραβείο στον Παύλο Κοτρώτσιο, εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας "Hellenic News of America", για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραβείο Εθνικής Αντίστασης με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Λάζαρο Αρσενίου και ειδική τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον Γιώργο Κοίλιαρη.

    Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ "Γιάννης Φάτσης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στον Νίκο Ρούσση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Νεράντζη, πολιτικής αρθρογραφίας "Χρήστος Πασσαλάρης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στους Γιώργο Λακόπουλο και Νίκο Ξυδάκη, από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οικονομικού ρεπορτάζ με χορηγό το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στον Γιώργο Νικολόπουλο από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ισότητας των φύλων με χορηγό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας στη Λίνα Δρούγκα, από την εκπρόσωπο της Γραμματείας Ευγενία Ζήκα, ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορηγό το Δήμο Αθηναίων στη Μαριάννα Γαλανοπούλου, από τον εκπρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Γεράσιμο Γιομπαζολιά, βραβείο "Απόστολος Μαγγανάρης" με χορηγό την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Στέφανο Δάνδολο από τον πρόεδρο της Ενωσης Γιάννη Πλαχούρη, ξένου Τύπου "Κώστας Τσατσαρώνης" στην Κέριν Χοπ από τον υφυπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

    Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις του Ιδρύματος στη Σούζυ Λάπα, από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον Ιάσονα Μοσχοβίτη, από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στον Μηνά Παπάζογλου, από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, στη Μαρία Αντωνιάδου, από τον γγ της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, στον Ζήση Αγγελόπουλο, από τη βουλευτή της ΝΔ Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στην εφημερίδα "Ηχώ" της Κωνσταντινούπολης, από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στη Ναυτεμπορική.gr από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ιδρυμα Μπότση, αλλά και στις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ποιότητα και την ελευθερία του Τύπου για μια δημοκρατική χώρα, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Κώστας Γκιουλέκας, είπε ότι η χώρα μας σύντομα πρέπει να αποκτήσει μουσείο Ελληνικού Τύπου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τα προβλήματα των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για την κρίση στα ΜΜΕ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης.

    Την τελετή της απονομής πλαισίωσε μουσικά το κουιντέτο πνευστών των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της οικονομικής ζωής του τόπου και πολλοί δημοσιογράφοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22322

    [16] Πρόσκληση προς την κ. Μπακογιάννη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

    Πολιτική

    Επίσημη πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο νεοδιορισθείς Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η κ. Μπακογιάννη αποδέχθηκε την πρόσκληση, οπότε η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του Αχμέτ Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», δήλωσε ότι «ως πρόθεση, ως διακηρυγμένη θέση, είναι αναμφισβήτητα θετική, όμως ως εφαρμοσμένη πολιτική, θα αξιολογηθεί στα επόμενα στάδιά της». Μια τέτοια πολιτική πάντως δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο δεν υπάρχει βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία". Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια πολιτική πάντως δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο δεν υπάρχει βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την εισήγηση της Άγκυρας προς Ευρωπαίους αξιωματούχους για την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, τόνισε ότι αυτά τα θέματα τίθενται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διευκρίνισε ότι μεταξύ των δύο χωρών αυτή την εποχή δεν υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις.

    Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σχεδιάζει εναλλακτική πολιτική σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με βάση τους συσχετισμούς που αναμένεται να προκύψουν, μετά τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου επεσήμανε ότι "οι αποφάσεις και οι πολιτικές της ΕΕ σε σχέση με τα υποψήφια για ένταξη κράτη διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Επομένως, το πώς θα αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας με καθοριστικό και αποφασιστικό τρόπο αποφασίζεται από το Συμβούλιο των Υπουργών και όχι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βεβαίως έχει τον δικό του σημαντικό πολιτικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση".

    Νταβούτογλου: Στρατηγική προτεραιότητα η ένταξη στην ΕΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα από τη Στοκχόλμη τους 27 να μη μετατρέπουν το θέμα της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί για την Αγκυρα "στρατηγική προτεραιότητα".

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ολι Ρεν και τον Σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ, εξήγησε ότι ότι μοναδικός στόχος της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ είναι να γίνει πλήρες μέλος.

    "Για μας δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα εξωτερικής πολιτικής, ούτε μία απλή τεχνική υπόθεση", αλλά εντάσσεται "στη μακρά διαδικασία εκσυγχρονισμού της Τουρκίας", είπε ο τούρκος αξιωματούχος.

    "Δεν πρόκειται για ζήτημα επιλογής, αλλα αρχής", πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα ανοίξουν και άλλα θεματικά κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ πριν από το τέλος της τσεχικής προεδρίας και την έναρξη της σουηδικής.

    Ο Καρλ Μπιλντ, η χώρα του οποίου θα διαδεχθεί την Τσεχία στην εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου, εκτιμά σε αντίθεση με το Παρίσι και το Βερολίνο ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος.

    Είδηση: 22321

    [17] Με το μάθημα της έκθεσης ξεκινούν οι Πανελλαδικές

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Περίπου 90.000 υποψήφιοι, μπαίνουν το πρωί της Παρασκευής στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκεια έως στις 07.30 το αργότερο, καθώς στις 08.00 ξεκινά η μετάδοση των θεμάτων από το υπουργείο Παιδείας. Η εξέταση του μαθήματος διαρκεί τρεις ώρες.

    Το πρώτο μάθημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πολλούς υποψήφιους, αν και φέτος για πρώτη φορά μειώθηκαν οι βαθμοί για την έκθεση, που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του μαθήματος. Η υψηλή, πάντως, βαθμολογία στο συγκεκριμένο μάθημα, εκτιμάται ως κλειδί για πολλές σχολές των Πανεπιστημίων.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει αυστηρά μέτρα για όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο.

    Έτσι, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της διαδικασίας και απόψε θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για να εργαστούν και να επιλέξουν τα αυριανά ερωτήματα.

    Η γγ του Υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου, με αφορμή την ολοκλήρωση του Α' Προγράμματος των Πανελληνίων Εξετάσεων και την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων για τους απόφοιτους Γενικών Λυκείων διαβεβαίωσε εκ νέου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ότι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και η αυστηρή τήρηση των κανόνων και των διατάξεων που την αφορούν, αποτελούν κυρίαρχη προτεραιότητα του Υπουργείου

    Παράλληλα ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές κάθε επιτυχία και τους κάλεσε να θεωρήσουν τις εξετάσεις ως αφετηρία ενός διαρκούς αγώνα που το τελικό αποτέλεσμά του δεν συνδέεται απόλυτα με αυτές.

    Είδηση: 22320

    [18] Siemens: Αντιπαράθεση για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

    Παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών έκαναν την Τετάρτη, οι δικηγόροι κατηγορουμένων στην υπόθεση Siemens, επειδή δεν είχαν ενημερωθεί από τον ανακριτή ότι το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΤΕ θα παραστούν ως πολιτική αγωγή. Οι δικηγόροι διατύπωσαν επίσης έντονο προβληματισμό από το γεγονός ότι ο ανακριτής δεν αξιοποίησε την διαπίστωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Η απόφαση

    Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας.

    "Η παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου έγινε προς υπεράσπιση των συμφερόντων του και απλώς περιγράφει τη δίκη, στην οποία αυτό παρίσταται. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του δικόγραφου, ιδίως δε εκείνη που αναφέρεται σε δήθεν αποδοχή κατηγοριών, είναι παντελώς ανυπόστατη", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για το έγγραφο του νομικού συμβουλίου του κράτους για την υπόθεση της Siemens, δήλωσε πως έχει νομικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο παρά την απέλπιδα προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα και ανέφερε πως όλα τα δημόσια έγγραφα είναι γνωστά και δεν κρύβονται.

    Δηλώσεις για την υπόθεση Siemens έκαναν και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά και ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων Μπότση

    "Ως κυβέρνηση επιθυμούμε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση Siemens", δήλωσε η κ. Πετραλιά η οποία αποσύνδεσε το κλείσιμο της Βουλής από την σκανδαλογολογία.

    "Η δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλεία της και θα διαλευκάνει την υπόθεση όπου χρειάζεται να διαλευκανθεί. Από κει και έπειτα, αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε πολιτικές ευθύνες, αυτές μέσα από αυτή την διαδικασία θα αναζητηθούν και είμαι βέβαιος ότι θα καταλογιστούν", δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος

    Έντονη κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ.

    Όπως δήλωσαν ο Χάρης Καστανίδης και ο Ντίνος Ρόβλιας η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη Βουλή προκάλεσε βαρύτατη ζημία στο δημόσιο το οποίο δεν μπορεί να στοχεύσει σε αστική αποζημίωση αλλά και απόδοση ποινικών ευθυνών. .

    Παράλληλα τόνισαν ότι είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο το ότι δεν έγινε γνωστή η δήλωση παράστασης πολίτικης αγωγής του ελληνικού δημόσιου από τον ειδικό ανακριτή και ζήτησαν με βάση την αναφορά περί εμπλοκής πολίτικων πρόσωπων των δυο μεγαλυτέρων κόμματων να δοθούν στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση όλα τα σχετικά στοιχεία.

    Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Αναρωτιόμαστε ακόμα και σήμερα γιατί έκλεισε η Βουλή; Η Βουλή έκλεισε διότι ένα είναι το κοινό μυστικό: παραγραφή. Παραγραφή που βολεύει και τους δυο, όσο κι αν κάποιοι φωνάζουν και κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν. Η παραγραφή είναι το μυστικό.Όμως στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και στη συνείδηση των πολιτών δεν παραγράφονται τα αδικήματα".

    Εν τω μεταξύ, με άκρα μυστικότητα η εισαγγελία του Μονάχου συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ, που -σύμφωνα με πηγές των γερμανικών δικαστικών αρχών- έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι θεωρήθηκε αρχικά.

    Δεκάδες στελέχη τής γερμανικής βιομηχανίας οχημάτων φαίνεται ότι εμπλέκονται σε μίζες μέσω οφ σορ εταιριών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πώληση προϊόντων της εταιρείας.

    Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και ελληνική πτυχή στην υπόθεση ΜΑΝ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22316

    [19] Επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

    Με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, μετά το πέρας της συνάντησης, χαρακτήρισε τη συνεργασία που είχε η Ελλάδα με τον κ. Σέφερ εποικοδομητική και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εργώδεις προσπάθειες του απερχόμενου ΓΓ του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και των άλλων διεθνών οργανισμών. Από την πλευρά του ο κ. Σέφερ επισήμανε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο διεθνής χώρος αλλά και η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Σημαντική η συμβολή της Ελλάδας στο ρόλο του ΝΑΤΟ

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε σημαντική τη διεύρυνση που πραγματοποίησε η Συμμαχία στη διάρκεια της θητείας του αλλά και την ενίσχυση των συνεργασιών με χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Γεωργία, ενώ σημείωσε πως στο μέτωπο των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ ο κ. Σέφερ εκλήθη να διαχειριστεί ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, κυρίως του Αφγανιστάν αλλά και στα Βαλκάνια και πιο πρόσφατα στη Αφρική για την καταπολέμηση της πειρατείας.

    Αξιόλογη πρόοδος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώθηκε ακόμη στον τομέα της αμυντικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού. Εκτιμούμε, τόνισε, τις ιδιαίτερες προσπάθειες του κ. Σέφερ υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

    Ο κ. Σέφερ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μειμαράκη.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας, τόνισε, στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε, ανέφερε, ενόψει μιας ακόμα σημαντικής ιστορικής περιόδου, καθώς αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα στρατιωτική προσέγγιση από πλευράς Συμμαχίας και απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε: "είμαι σίγουρος υπό την ηγεσία σας θα συμμετάσχετε ως χώρα στην προσπάθεια προετοιμασίας αυτής της νέας στρατηγικής αντίληψης ενόψει και της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της Ενεργειακής Ασφάλειας και της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ως προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία. Ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή ελληνικών φρεγατών στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας, ενώ σημείωσε ότι ο διάδοχός του ο κ. Ρασμουσεν είναι ιδιαιτέρως ικανός.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Σέφερ

    Στη συνέχεια, ο κ. Σέφερ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και αργότερα θα είδε και τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Μετά τη συνάντηση που είχε η κ. Μπακογιάννη με τον κ. Σέφερ αναφέρθηκε στην προσήλωση του κ. Σέφερ στο θεσμικό ρόλο του γραμματέα καθώς και στις προσπάθειές του για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών.

    Ο κ. Σέφερ όταν ρωτήθηκε σχετικά για το βέτο στο Βουκουρέστι ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δε γνωρίζει τη λέξη βέτο ποτέ δεν την έχει ακούσει, γνωρίζει τη λέξη συναίνεση και ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις του Βουκουρεστίου.

    Ειδικότερα για τη στάση των Σκοπίων ο κ. Σέφερ είπε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ δεν ενισχύθηκε η αισιοδοξία του.

    Για το ίδιο θέμα η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως η ελληνική θέση εξαρχής ήταν σαφής και ξεκάθαρη, αξιολογήθηκε και εκτιμήθηκε στο Βουκουρέστι υπήρξε μια φωνή να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και η Ελλάδα θα είναι χαρούμενη να αποδεχτεί στο ΝΑΤΟ γειτονικές χώρες εφόσον βεβαίως λυθούν τα προβλήματα.

    Κατόπιν ο κ. Σέφερ πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης του επέδωσε τη διαμνημόνευση του αστέρα άξιας και τιμής και τον ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους. Ο κ. Μεϊμαράκης σε σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια αφού πρώτα οι υποψήφιες χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια.

    Είδηση: 22314

    [20] Η Ιταλία έρχεται στο Γκάζι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου

    Ειδήσεις

    Όσοι αγαπούν την Ιταλία και θέλουν να βρεθούν κοντά της έστω και νοερά, μπορούν να επισκεφτούν το φεστιβάλ "Italia in piazza" που οργανώνεται για τρίτη συνεχή φορά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου (1-6 του μήνα). Μέσα από διάφορες μορφές τέχνης και με μία σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην προβολή του ιταλικού τρόπου ζωής, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν λίγο από τον αέρα της όμορφης γειτονικής μας χώρας.

    Οι προβλεπόμενες εκδηλώσεις του φετινού ανανεωμένου κι εμπλουτισμένου -με περισσότερους τομείς ενδιαφέροντος- φεστιβάλ περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολή κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου, επιστημονικά σεμινάρια, εμπορικά και πολιτιστικά δρώμενα, παρουσίαση οίνο-γαστρονομικών προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ιταλίας, εξειδικευμένα workshops αλλά και εκθέσεις εικαστικών.

    Στο πλαίσιο όλων των εκδηλώσεων (στις οποίες η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν) προβλέπονται ειδικά σημεία συγκέντρωσης χρηματικών προσφορών, που θα διατεθούν για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της περιοχής του Abruzzo.Το χρηματικό ποσό που θα προκύψει στο τέλος της εβδομάδας ιταλικών εκδηλώσεων θα αποδοθεί από τον Δήμαρχο της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμαρχο της l'Aquilla.

    Πιο συγκεκριμένα το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

    * Το 2ο ιταλο-ελληνικό φεστιβάλ μουσικής "Dulcis in fundo" με συναυλίες Ιταλών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, ανάμεσα στους οποίους οι Nuova Compagnia di Canto Popolare, Elena Ledda και Mauro Palmas, James Senese και Danilo Rea, σε συνεργασία με Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Την 1η Ιουνίου στις 22:00 θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης οι μουσικοί της τζαζ Marco di Gennaro και Luca Velotti και το φεστιβάλ θα κλείσει στις 6 Ιουνίου με ένα dj party-έκπληξη.

    * Το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου. Για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν επτά ταινίες του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, ανάμεσα στις οποίες δύο σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Μεταμεσονύκτιες προβολές: στο Πολιτιστικό Κέντρο 'Τεχνόπολις' στο Γκάζι, κάθε βράδυ από τις 1 έως τις 5 Ιουνίου, μετά τις συναυλίες ιταλικής μουσικής, προβολές με αριστουργήματα του κλασικού ιταλικού κινηματογράφου στις 00:30.

    * Την Έκθεση "Πλανήτης Γη". Πρόκειται για την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού που έχει ληφθεί από τους δορυφόρους παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη Kosmo Sky-Med της Εταιρίας Telespazio.

    * Την Έκθεση Εικαστικών Τεχνών νέων Ιταλών καλλιτεχνών "Cheap Art". Η διοργάνωση της ΜΚΟ Cheap Art, με δύο ετήσιες παρουσίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της πανευρωπαϊκής Cheap Art παρουσιάζει εικαστικά έργα 40 νέων Ιταλών καλλιτεχνών, με σκοπό να μπορέσουν οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης να αποκτήσουν ένα αυθεντικό έργο σε χαμηλή τιμή.

    * Το σεμινάριο για την ιταλική αρχαιολογία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας και με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με την ευκαιρία της επετείου 100 ετών παρουσίας της Σχολής στην Ελλάδα.

    * Το σεμινάριο "Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα της Βενετίας", σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

    * Το Επιστημονικό Σεμινάριο "Ο πρόσφατος σεισμός στην Κεντρική Ιταλία: νέες στρατηγικές στην πρόβλεψη των σεισμών με ιδιαίτερη αναφορά προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των υποδομών και στην αποκατάσταση των μνημείων και των ιστορικών κέντρων".

    * Σεμινάριο για τον ιαματικό τουρισμό, εξειδικευμένα εργαστήρια σε θέματα υφασμάτων και ένδυσης και παρουσίαση οινο-γαστρονομικών προϊόντων από διάφορες Περιοχές της Ιταλίας. Παρουσίαση ενός βιβλίου πάνω στη διάλεκτο Grecanico των ελληνόφωνων χωριών της Magna Grecia, οργανωμένη από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

    * Τη συναυλία της Nuova Compagnia di Canto Popolare της Νάπολης στις 2 Ιουνίου, ώρα 22:00.

    Είδηση: 22318

    [21] Τσίπρας: Ανάγκη τομών και παρεμβάσεων στην εκπαίδευση

    Πολιτική

    Την ανάγκη άμεσων τομών και παρεμβάσεων στην εκπαίδευση - με απαραίτητη, όπως είπε, αύξηση της χρηματοδότησης - επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη. Όπως επισημάνθηκε, η υπόθεση της Παιδείας δε μπορεί παρά να είναι εθνική υπόθεση που προϋποθέτει, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού την πολιτική βούληση για, εκ βάθρων, αλλαγές. Υπέρ της γενναίας χρηματοδότησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστικές και ριζοσπαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα τάχθηκε και ο κ. Μπαμπινιωτη.

    Ώριμο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το πάγιο αίτημα του ΣΥΝ για κατάργηση των εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    "Το πάγιο αίτημα της αριστεράς για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πλέον ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για γενναίες αλλαγές στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πράγμα όμως που προϋποθέτει την γενναία οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης. Να αποτελέσει η εκπαίδευση στη χώρα μας ένα χώρο όπου θα επενδύσει η πολιτεία. Να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στη μόρφωση και στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό", τόνισε.

    Κατά τη συνάντησή του με τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη μίλησε για την ανάγκη επένδυσης στην παιδεία-με γενναία αύξηση κονδυλίων-και αιτιολόγησε την απουσία του κόμματός του από τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία.

    "Του εξήγησα ότι εμπιστευόμαστε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τον ίδιο. Δεν εμπιστευόμαστε βέβαια την κυβέρνηση. Και αυτός είναι ο λόγος απουσίας μας από το διάλογο. Διότι θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ένας διάλογος σε λευκό χαρτί. Αλλά σε ένα χαρτί μουτζουρωμένο από την απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης και κατάργησης του άρθρου 16 αλλά και από την εν γένει συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα, στους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τη βασική της αντίληψη ότι η γνώση είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα", επισήμανε.

    Ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις εμφανίστηκε ο κ.Μπαμπινιώτης προκειμένου, όπως είπε, να δοθούν σωστές, καίριες λύσεις στην εκπαίδευση.

    Είδηση: 22312

    [22] Ανθεί το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων μαϊμού λόγω κρίσης

    Ειδήσεις

    Στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αναμένεται να εκτιναχθούν φέτος τα κέρδη του παγκόσμιου παρεμπορίου, που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ασφαλείας στη Μανίλα τροφοδοτείται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Asia Risk Group, Στίβεν Σαγέλ, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, το 2007 διακινήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο από τσιγάρα, παπούτσια, τσάντες και ζώνες "μαϊμού" ως πλαστά CD, DVD και φάρμακα, συνολικής αξίας 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί κατά 20% εφέτος.

    "Καθώς βαθαίνει η παγκόσμια οικονομική κρίση, αυξάνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση φθηνότερων καταναλωτικών προϊόντων, γεγονός που ανεβάζει σημαντικά τις πωλήσεις πλαστών ειδών και πειρατικών ταινιών", τόνισε ο Σαγέλ στο περιθώριο τριήμερου τρομοκρατικού σεμιναρίου για την τρομοκρατία, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

    Επικαλούμενος μελέτες της συμβουλευτικής ομάδας ασφαλείας, τόνισε ότι ο τζίρος του παγκοσμίου εμπορίου πλαστών προϊόντων έχει ξεπεράσει το τζίρο του παγκοσμίου εμπορίου ναρκωτικών που υπολογίζεται πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πλαστών τσιγάρων, CD και DVD και επώνυμων προϊόντων είναι πιθανό να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί οι δραστηριότητες αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα προσοδοφόρες και χαμηλού κινδύνου.

    Επικαλέσθηκε μάλιστα την εμπειρία του όσον αφορά ανάλογες δραστηριότητες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Από την πλευρά του ο Τζον Ίνοκ της Asia Risk Group στη Σιγκαπούρη προειδοποίησε για το ενδεχόμενο άνθησης ενός νέου εμπορίου, αυτή τη φορά αντιικών φαρμάκων, λόγω της νέας γρίπης Α που έχει σκοτώσει πάνω από 60 ανθρώπους και έχει μολύνει πάνω από 5.000 παγκοσμίως.

    "Περιμένουμε αύξηση του εμπορίου ψευδοφαρμάκων και εμβολίων για τη γρίπη", τόνισε ο Ίνοκ προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την ακατάλληλη χρήση αντιικών φαρμάκων.

    Είδηση: 22311

    [23] Μάξ. Χαρακόπουλος: « Όταν ζητάει εκλογές δεν υπάρχει αυτομάτως και το ζήτημα της παραγραφής;»

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που βγήκε χθες ότι το ελληνικό δημόσιο ομολογεί σε επίσημο έγγραφο ότι η Siemens έδινε μίζες σε πολιτικούς και τα δυο μεγάλων κομμάτων.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Από ομολογία επιφανούς στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ένα ερωτηματικό ξεκάθαρο όσον αφορά χρήματα, τα οποία δόθηκαν με την μορφή μίζας προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αν αυτά τα χρήματα πήγανε στο πρόσωπο που τα έλαβε, ή στα κομματικά ταμεία, όπως υποστηρίζει το κορυφαίο αυτό στέλεχος είναι ένα ζήτημα που θα διερευνήσει η δικαιοσύνη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μάλιστα, στη δήλωση παράστασης το ελληνικό δημόσιο αναφέρει, η ποινική δίωξη αφορά στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους των οργάνων της Siemens χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους, σε αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων, καθώς και σε πολιτικούς των δυο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εάν δεν είναι γκάφα ολκής θα πρέπει να δώσουν άμεσα εξηγήσεις αυτοί που συνέταξαν αυτό το κείμενο, διότι δεν μπορεί, αν δεν υπάρχουν στοιχεία, να δημιουργούνται τέτοιες εντυπώσεις και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι συνήγοροι θεωρούν ότι αυτό και μόνο ως διαπίστωση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δημιουργεί, αν θέλετε, εντυπώσεις, οι οποίες θα πρέπει να διασκεδαστούν άμεσα με ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Θα πρέπει να έχουμε μια επίσημη τοποθέτηση των συντακτών αυτού του κειμένου. Η αξιωματική αντιπολίτευση που μιλά σήμερα για το ζήτημα της παραγραφής είναι αυτή που το τελευταίο διάστημα μονίμως ζητά εκλογές. Όταν ζητάει εκλογές δεν υπάρχει αυτομάτως και το ζήτημα της παραγραφής;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε και εσείς μια σου και μια μου.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Όχι, δεν έχω μπει ποτέ σε αυτή τη λογική του συμψηφισμού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και ο κ. Καραμανλής, αλλά και τα στελέχη της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν αφορά στη ΝΔ.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εγώ δεν έχω κάτι νεότερο. Έχω την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, δεν έχω κάτι καινούργιο. Αντιθέτως, από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουμε μια ομολογία πρώην κορυφαίων στελεχών του κ. Τσουκάτου ότι έλαβε για λογαριασμό του κόμματος χρηματική ενίσχυση από τη Siemens.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μεταφέρω τη συζήτηση στην υπόθεση της Βουλής, επικοινωνιακά ήταν ο καλύτερο τρόπος για να μπει τέλος στην σκανδαλολογία;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Επικοινωνιακά βεβαίως δεν ωφέλησε την εικόνα της κυβέρνησης. Θα μπορούσε η Βουλή να έκλεινε μια βδομάδα, δέκα μέρες αργότερα και να μην υπήρχε αυτή η κριτική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπω μια νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 4,8 γίνεται 3,9.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ήταν δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν πλέον την διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα όρια του στατιστικού λάθους. Το ζήτημα είναι λοιπόν να προσέλθουμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με πίστη στο έργο που έχουμε επιτελέσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κίνηση αυτή του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε κεντρική επιτροπή Ευρωεκλογών και να προσπεράσει το πολιτικό συμβούλιο, είναι μια κίνηση, η οποία έγινε, γιατί στο πολιτικό συμβούλιο, όπως ελέχθη, συμμετέχουν ως αιρετά μέλη ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Πολύδωρας, πράγμα που ενδεχομένως ο κ. Καραμανλής δεν θα ήθελε να έχει τα πρόσωπα αυτά μπροστά του;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Κάθε φορά στις εκλογές συγκροτείται μια κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πολλοί θεώρησαν ότι ίσως αυτό αποτελεί και μια πρόγευση για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αισθάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, γίνεται αυτή η κουβέντα, σε σχέση με τα στελέχη που φέρονται ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις, όπως Βατοπέδι;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο κόσμος της ΝΔ νιώθει πληγωμένος από αυτές τις συμπεριφορές. Θα περίμενα λοιπόν μια κίνηση μεγαθυμίας από όλα αυτά τα πρόσωπα μέχρις ότου αποδειχθεί ότι δεν έχουν ουσιαστική εμπλοκή σε αυτές τις υποθέσεις. Να προχωρήσουν σε μια κίνηση μεγαθυμίας και να μην επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε κάποιες δηλώσεις, όπως του κ. Δούκα, ο οποίος δηλώνει ότι θα είναι 100 % υποψήφιος.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος τα καταρτίζει ο αρχηγός της παράταξης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Ψηφίζουμε σε εθνικές ευρωεκλογές, όπως έλεγε χθες το Βήμα;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Βεβαίως, οι πολίτες νιώθουν πολλές φορές ότι είναι απόμακρες οι Βρυξέλλες, Θεωρούν ότι είναι αργά τα βήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και σε ένα βαθμό δεν έχουν άδικο, αλλά νομίζω ότι θα είναι λάθος να διολισθήσει η συζήτηση και η όλη αντιπαράθεση αυτό το μήνα των ευρωεκλογών σε εσωτερικά ζητήματα. Θα είναι ένα γεγονός που θα αναδείξει, αν θέλετε, έναν επαρχιωτισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής.»

    Είδηση: 22310

    [24] Παράσταση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της χώρας, διεκδικώντας τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων και αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος. Διαμαρτυρία των κτηνοτροφών και στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στη διασταύρωση προς τη Βιομηχανική Ζώνη.

    Κλειστή είναι αυτή την ώρα η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης προς τη Βιομηχανική Ζώνη, όπως και η παλιά εθνική οδός, από αγρότες της Αχαΐας που ζητούν την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που δεν συμπεριελήφθησαν στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ, την πλήρη αποζημίωση για τα ελαιόδενδρα που καταστράφηκαν από τον παγετό το 2008 και τη δέσμευση της κυβέρνησης για την απόσταξη πλεοναζόντων αποθεμάτων κρασιού της Ένωσης Πατρών.

    Είδηση: 22308

    [25] Ξεκίνησαν οι εργασίες της Πρωτοβουλίας Αδριατικής

    Πολιτική

    Ο τουρισμός που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και ανάπτυξης για τις περισσότερες χώρες που βρέχονται από την Αδριατική και το περιβάλλον θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής οι οποίοι συναντώνται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Με δρομολογημένη τη στενότερη συνεργασία τους οι υπουργοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβουνίο θα συζητήσουν για την ευρύτερη σύμπραξη και προώθηση των κοινών οικονομικών στόχων για όλες τις χώρες.

    Όπως δήλωσε ο κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης "η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου αποτελεί ένα από τα δείγματα πολύ καλής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο ανάμεσα σε χώρες που συνορεύουν. Έχουμε συναποφασίσει να συνεργαστούμε στα θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και την καταπολέμηση των πυρκαγιών".

    "Νομίζουμε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες σε περιφερειακό επίπεδο που φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα βοηθούν κατ αρχάς τη σταθερότητα στην περιοχή, βοηθούν την οικονομική συνεργασία και βέβαια επιβεβαιώνουν τον κοινό στόχο να βρεθούμε όλοι μαζί κάποια στιγμή στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενωμένοι".

    Μετά την Ελλάδα η σκυτάλη της Πρωτοβουλίας περνά στην Ιταλία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας Αλφρέντο Μάντικα είπε: "Η Ελληνική προεδρία, εστίασε την προσοχή της σε στρογγυλές τράπεζες και στον ορισμό συγκεκριμένων προγραμμάτων πάνω στα οποία θα μπορούμε να χτίσουμε εμείς".

    Είδηση: 22309

    [26] Επίθεση Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και τά βαλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνθήκη του Μάαστριχτ εξαπέλυσε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την επίσκεψη της στο εργοστάσιο "Κατσέλης", όπου μίλησε στους εργαζομένους ενόψει των ευρωεκλογών. Μεταξύ άλλων η γ.γ του κόμματος είπε :«Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τη συνθήκη του Μααστριχτ γέμισαν με ψέματα κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, τη νεολαία για τον παράδεισο που έρχεται, για την ευτυχία που έρχεται μέσα στην ΕΕ'.

    'Ταυτόχρονα, άδειασαν κυριολεκτικά τις τσέπες του εργαζόμενου λαού και προσπαθούν να δηλητηριάσουν το ανυπότακτο και ανυπάκουο πνεύμα που χαρακτηρίζει τη νεολαία, ιδιαίτερα εκείνη των λαϊκών στρωμάτων.

    Η ανυπακοή και η απειθαρχία που προβάλλει το ΚΚΕ και που με συνέπεια ενσαρκώνει στη δράση, είναι η μοναδική εγγύηση σήμερα για τους εργαζόμενους και πριν από όλα για τους νέους και τις νέες, που αντιμετωπίζουν τα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής τους κάτω από χειρότερες συνθήκες".

    Αναφερόμενη στην "αντικομμουνιστική" επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα τόνισε πως "Οι τρόφιμοι της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θορυβημένη από τη λάσπη των σκανδάλων, τις αποκαλύψεις ότι η Ζίμενς τροφοδοτούσε με χρήματα τα δυο πολιτικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν ένα μέρος της λάσπης να το πετάξουν στο ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που είναι ασυμβίβαστο με τους επιχειρηματίες, με το κεφάλαιο και την κερδοφορία.

    Τους προειδοποιούμε: Η λάσπη δεν κολλάει πάνω μας. Πάνω από όλα τη λάσπη την πετάνε για να κλείσουν τα μάτια των φίλων και οπαδών τους που νιώθουν απογοητευμένοι, όταν συχνά πυκνά δίπλα στη ΝΔ ακούγονται και τα σκάνδαλα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ".

    Είδηση: 22307


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 May 2009 - 16:57:59 UTC