Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί ποδός τα επιτελεία
  • [02] Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κίνα
  • [03] Σε υποτονικό κλίμα οι φοιτητικές εκλογές
  • [04] Περιορίζεται ο ιός Η1Ν1
  • [05] Αύξηση των αυτοκτονιών λόγω κρίσης στην Ιαπωνία το 2008
  • [06] Kάντε τις δικές σας επιλογές με την ψήφο σας!
  • [07] Στην Αθήνα ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ
  • [08] ΗΠΑ: Ναυάγιο πλοιαρίου με λαθρομετανάστες
  • [09] Καθαιρέθηκε ο πρώην Αττικής Παντελεήμων
  • [10] Αποφεύγουν το ΚΤΕΟ οι Έλληνες οδηγοί
  • [11] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [12] Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι
  • [13] Μεταφορά των κρατούμενων του Γκουαντάναμο εξετάζει ο Ομπάμα
  • [14] Κατάληψη σε ορυχείο χρυσού στο Περού
  • [15] Μιανμάρ: Σε φυλακή μεταφέρθηκε η Αουνγκ Σαν Σούου Κίι

    [01] Επί ποδός τα επιτελεία

    Συντάχθηκε απο τον/την Μπέτυ Σαβούρδου

    Στην τελική επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου έχουν ριχθεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στις 17.30 συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή ευρωεκλογών του κυβερνώντος κόμματος, υπό τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος και η σύνθεσή του ενδέχεται να ανακοινωθεί σταδιακά. Στην επιτροπή μετέχουν εκτός από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και ο γραμματέας της ΝΔ. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινωθεί την Κυριακή, μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Κίνα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Σε ρυθμό ευρωεκλογών "Αψήφησε την αδιαφορία" στις ευρωεκλογές

    Είδηση: 22291

    [02] Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κίνα

    Το Πεκίνο επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, για τη συνάντηση κορυφής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζι Ντάο και θα προεδρεύσει στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, παρουσία των συντονιστών της επιτροπής, του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και του πρώην προέδρου της Χιλής Ρικάρντο Λάγος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 22305

    [03] Σε υποτονικό κλίμα οι φοιτητικές εκλογές

    Σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους -και με κύριο χαρακτηριστικό της φετινής αναμέτρησης την αύξηση της αποχής περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι, που είχε ξεπεράσει το 40%- διεξήχθησαν χθες Τετάρτη οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, για την εκλογή νέων διοικητικών συμβουλίων. Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε υποτονική, ενώ για άλλη μια χρονιά ζητούμενο παραμένει η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων από όλες τις παρατάξεις. Πρώτη δύναμη και για φέτος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με βάση τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνουν οι παρατάξεις, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σημειώνει μικρή πτώση, διατηρώντας πάντως την πρώτη θέση, για την ΠΑΣΠ προκύπτει άνοδος περίπου 2,5%, ενώ στο 1,5 είναι η άνοδος των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων. Πανσπουδαστική και Αριστερή Ενότητα διατηρούν, σε γενικές γραμμές, τις δυνάμεις τους.

    Εξάλλου κουκουλοφόροι εισέβαλαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη σχολή Τοπογράφων του Πολυτεχνείου Αθηνών, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια και να διακοπεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Μία φοιτήτρια τραυματίστηκε και στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στα ΤΕΙ Άρτας και Νάουσας.

    Είδηση: 22292

    [04] Περιορίζεται ο ιός Η1Ν1

    Ειδήσεις

    Σημαντικά έχει περιοριστεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές του Μεξικό, η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης στη χώρα με τα κρούσματα να μειώνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ λόγω της ύφεσης που παρατηρείται και οι Αρχές του Περού ήραν τα απαγορευτικά μέτρα στις πτήσεις από και προς το Μεξικό. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες στο πλαίσιο των ερευνών για τα αίτια της επιδημίας και της μετάλλαξης του ιού, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Μεξικό, όπου επλήγη περισσότερο από τον ιό Η1Ν1 ο υπουργός Υγείας, Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα, τόνισε πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων, που σήμερα ανέρχονται στους 60 δεν θα υπερβεί τους 100.

    Ο μεξικανός υπουργός Υγείας δήλωσε ακόμη ότι στα νοσοκομεία της χώρας μεταφέρονται τις τελευταίες ημέρες, όλο και λιγότεροι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη.

    Όσον αφορά στα θύματα, σχεδόν το 30% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νέας γρίπης στο Μεξικό υπέφεραν από διαβήτη ή από περιπλοκές λόγω υπερβολικού πάχους, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

    Οι θετικές εξελίξεις στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της γρίπης, οδήγησαν τις Αρχές του Περού να άρουν την απαγόρευση στις πτήσεις προς και από το Μεξικό, δύο εβδομάδες μετά την επιβολή του μέτρου λόγω των φόβων που είχε δημιουργήσει η επιδημία

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Όσκαρ Ουγάρτε, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στο Περού, προσθέτοντας πάντως ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας όσων φθάνουν στη χώρα από το Μεξικό.

    Είδηση: 22304

    [05] Αύξηση των αυτοκτονιών λόγω κρίσης στην Ιαπωνία το 2008

    Ειδήσεις

    Στην οικονομική κρίση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αποδίδεται σύμφωνα με την αστυνομία η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών που σημειώθηκαν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Όπως αναφέρεται από τις αστυνομικές Αρχές, το 2008 ο αριθμός των ανθρώπων που διάλεξαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους ανήλθε στους 32.249.

    Παρότι ο αριθμός των αυτοχειριών μειώθηκε κατά 2,6% από το 2007, ξεπέρασε τις 30.000 για 11η συναπτή χρονιά. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολλοί από αυτούς έφτασαν στο απονενοημένο διάβημα λόγων της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που δημιουργεί.

    Συγκεκριμένα, σε οικονομικά προβλήματα αποδόθηκαν οι 7.404 αυτοκτονίας, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2007.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν διότι απέτυχαν να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης αυξήθηκε κατά 40,6% το 2008 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο αριθμός όσων αφαίρεσαν τη ζωή τους διότι έχασαν τις δουλειές τους αυξήθηκε κατά 20,4%, σύμφωνα με την Ιαπωνική αστυνομία.

    Είδηση: 22290

    [06] Kάντε τις δικές σας επιλογές με την ψήφο σας!

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Tι είδους τρόφιμα θέλουμε; Ποια θα είναι η ενέργεια του μέλλοντος; Πόσο ανοιχτά πρέπει να είναι τα σύνορα της Ευρώπης; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ισότητα των ευκαιριών και να συμφιλιώσουμε την ιδιωτική και την επαγγελματική ζωή; Σε αυτά, κι άλλα πολλά σημαντικά ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξουμε τον Ιούνιο.

    Πολύ μεγάλο είναι το -ήδη- ευρύ φάσμα των προκλήσεων και των επιλογών που θα έχουν τα μέλη του Kοινοβουλίου μετά και από τις εκλογές του Ιουνίου 2009.

    Είδηση: 22288

    [07] Στην Αθήνα ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ

    Πολιτική

    Με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, θα συναντηθεί στις 12.30 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια, ο κ. Σέφερ θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον υπουργό Άμυνας. Η θητεία του Ολλανδού ΓΓ λήγει στις 31 Ιουλίου, οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα ο Δανός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 22303

    [08] ΗΠΑ: Ναυάγιο πλοιαρίου με λαθρομετανάστες

    Αμερική-ΗΠΑ

    Δεκαέξι επιζώντες και 8 νεκρούς, που πιστεύεται ότι επέβαιναν σε πλοιάριο γεμάτο λαθρομετανάστες που βυθίστηκε, ανέσυρε η αμερικανική ακτοφυλακή ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Τους λαθρομετανάστες εντόπισε διερχόμενο σκάφος, περίπου 15 μίλια από την παραλία Μπόιντον, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βόρεια του Φορτ Λόντερντεϊλ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι από την Αϊτή και τις Μπαχάμες.

    Λαθρομετανάστες από την Καραϊβική, οι περισσότεροι από την Αϊτή και την Κούβα, επιχειρούν συχνά να περάσουν στη Φλόριντα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή εντόπισε τους τελευταίους επτά μήνες περισσότερους από 2.600 λαθρομετανάστες, από τους οποίους οι 1.400 ήταν Αϊτινοί, οι 600 Δομηνικανοί και οι 500 Κουβανοί.

    Είδηση: 22302

    [09] Καθαιρέθηκε ο πρώην Αττικής Παντελεήμων

    Κοινωνία

    Καθαιρέθηκε, σήμερα Πέμπτη, ο έγκλειστος στις φύλακες Κορυδαλλού, πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Τα μελή του πρωτοβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου υπέγραψαν τη διαπιστωτική πράξη, μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αναίρεσης κατά της ποινής του, που είχε υποβάλλει ο Παντελεήμων. Είναι η πρώτη καθαίρεση μητροπολίτη της Ελλαδικής Εκκλησίας τα τελευταία 50 χρόνια.

    Είδηση: 22300

    [10] Αποφεύγουν το ΚΤΕΟ οι Έλληνες οδηγοί

    Κοινωνία

    Την ανησυχία των αρμοδίων φορέων προκαλεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός του ποσοστού των οδηγών που κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ που για το 2008 ανέρχεται στο 65%, σε σχέση με το 45% που ήταν το 2006. Παράλληλα το δημόσιο από τη μη τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών των προγραμματισμένων ελέγχων από τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ χάνει περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ακόμη ένα έλλειμμα στην οικονομία.

    Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, που προέρχονται από τα όσα καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΚΤΕΟ, περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

    Το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους έχει ξεπεράσει το 60% των υπόχρεων καθώς

    Το 2006 δεν προσήλθαν σε ΚΤΕΟ περισσότεροι από 4 στους 10 ιδιοκτήτες ΙΧ. Το 2007 δεν προσήλθε το 55% , και το 2008 εκτιμάται πως το 65% των ιδιοκτητών ΙΧ απέφυγε τον τεχνικό έλεγχο.

    Η μη προσέλευση στα ΚΤΕΟ φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο και στα ταμεία του κράτους, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ από τον έλεγχο του 1,2 εκατομμυρίων Ι.Χ το δημόσιο θα είχε εισπράξει 13,8 εκατ. ευρώ ποσό στο οποίο αν συνυπολογιστούν και οι φόροι από το κύκλο εργασιών το συνολικό τίμημα εκτοξεύεται στα 36 εκατ. ευρώ.

    Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι Έλληνες οδηγοί θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως ο σωστός έλεγχος του οχήματός του από τα ΚΤΕΟ θα συμβάλει στην δημόσια ασφάλεια, την υγεία αλλά και το περιβάλλον.

    Τέλος, σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κυμαίνονται και τα απορριφθέντα οχήματα από τους ελέγχους καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό απόρριψης κυμαίνεται από 0,37% ως 25% σε όλη την Ελλάδα.

    Είδηση: 22301

    [11] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά σε φυλάκιο της συνοριοφρουράς στην αφγανική πόλη Σπιν Μπολντάκ, στα σύνορα με το Πακιστάν, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο ίδιος και τέσσερις άμαχοι. Την ίδια ώρα, στην Καμπούλ βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ για τριήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Αφγανό προέδρο Χάμιντ Καρζάι και θα εξετάσει τις οργανωτικές προσπάθειες εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

    Ο βομβιστής προσπαθούσε να πλησιάσει αστυνομικό τμήμα κοντά στο φυλάκιο όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά.

    Το επίπεδο της βίας στο Αφγανιστάν έχει φθάσει το χειρότερο επίπεδο μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το 2001, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ξένων δυνάμεων που δρουν στη χώρα βαίνει αυξανόμενος.

    Τον Κουσνέρ συνοδεύει ο επιτετραμμένος της γαλλικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Πιερ Λελούς.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22299

    [12] Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι

    Κοινωνία

    Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, συμμετέχοντας στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με αιτήματα την ενιαία και μόνιμη εργασιακή σχέση στο δημόσιο, τις αυξήσεις μισθών, την χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας και του ασφαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και πολεοδομίες , ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τις 10:00 πρωί έως τις 2 το μεσημέρι δεν θα γίνει καμιά πτήση.

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι επιβάτες των τρένων, αφού στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

    Η κεντρική συγκέντρωση προγραμματίστηκε για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο οικονομικών.

    Όπως έχει επισημάνει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβερνητική πολιτική με ιδιαίτερη οξύτητα: στη μείωση των μισθών, του διαθέσιμου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, ενώ το επόμενο πεντάμηνο θα υπερβούν τις 20.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ και ο χρόνος καταβολής της κύριας σύνταξης υπερβαίνει τους επτά μήνες. Νέα προβλήματα παρουσιάζονται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την περικοπή της δαπάνης για 90 και πλέον περιπτώσεις (αρκετές εκ των οποίων αφορούν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας) εξαιτίας μη ορθής διαδικασίας νομιμοποίησής τους αλλά πλέον το 'αθώο' η κυβερνητική ολιγωρία το καθιστά 'ύποπτο' και απειλητικό».

    Παράλληλα, σήμερα αρχίζει και το τριήμερο Ευρωπαϊκής Δράσης, στο οποίο συμμετέχουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε τέσσερις μεγάλες πρωτεύουσες, ζητώντας μέτρα προστασίας της.

    Είδηση: 22298

    [13] Μεταφορά των κρατούμενων του Γκουαντάναμο εξετάζει ο Ομπάμα

    Το θέμα της μεταφοράς των κρατουμένων της φυλακής Γκουαντανάμο σε έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών επανέφερε με δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη δεσμευτεί ότι τόσο η φυλακή, όσο και η ναυτική βάση των ΗΠΑ σην Κούβα θα κλείσει το 2010. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μεταγωγής των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επανέναρξης των δικών των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο από επιτροπές του στρατού.

    Η πρόταση την οποία εξετάζει ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ που είναι μέλος των επιτροπών τόσο για τις ένοπλες δυνάμεις όσο και για την δικαιοσύνη στο Κογκρέσο, προβλέπει την επ' αόριστον κράτηση ορισμένων υπόπτων στις ΗΠΑ υπό την δικαιοδοσία ενός δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας.

    Ο Ομπάμα προσανατολίζεται στην τροποποίηση του συστήματος της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την δίωξη των κρατουμένων στη φυλακή που βρίσκεται στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας, που έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει έως το 2010, με στόχο να παραχωρηθεί μεγαλύτερη νομική προστασία στους υπόδικους, ενώ έχει επιχειρήσει να έλθει σε συνεννόηση με χώρες της Ευρώπης ώστε να δεχθούν ορισμένους από τους 241 κρατούμενους.

    Την ίδια ώρα ο Ομπάμα έκανε στροφή 180 μοιρών παίρνοντας πίσω την απόφασή του να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από την κακομεταχείριση κρατουμένων υπόπτων, λόγω των ανησυχιών ότι θα βλάψουν την διεθνή εικόνα της χώρας και των ενόπλων της δυνάμεων.

    Είδηση: 22294

    [14] Κατάληψη σε ορυχείο χρυσού στο Περού

    Ειδήσεις

    Στα χέρια εκατοντάδων εξοργισμένων κατοίκων της περιοχής που το κρατούν υπό κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υπόθεση διαρροής υδραργύρου το 2000, βρίσκεται για έβδομη ημέρα το χρυσωρυχείο Γιανακότσα στο Περού, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Λατινική Αμερική.

    Οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται το ορυχείο, το οποίο ανήκει στην εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Newmont Mining Corp και την Buenaventura του Περού, ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τη διαρροή τοξικών ουσιών το 2000 στην περιοχή κι έχουν αποκλείσει την περιοχή επί μία εβδομάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα το ορυχείο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα έλλειψης προμηθειών.

    Σύμφωνα με το Φερνάνδο Ροσπιλιόσι, πρώην υπουργό Εσωτερικών του Περού και σήμερα ειδικό στις συρράξεις, η εταιρία "μπορεί να αντέξει τον αποκλεισμό επί δύο εβδομάδες, κατόπιν ίσως αναγκαστεί να διακόψει την παραγωγή της".

    Αν και οι αξιωματούχοι στη Γιανακότσα δεν έκαναν δηλώσεις, σύμφωνα με πηγές οι διαδηλώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

    "Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οχήματα. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου καύσιμα και δεν φθάνουν προμήθειες", τονίζουν εκπρόσωποι της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ορυχείο που το 2008 ανέφερε πωλήσεις χρυσού που έφθασαν το 1,8 εκατ. ουγκιές.

    Είδηση: 22293

    [15] Μιανμάρ: Σε φυλακή μεταφέρθηκε η Αουνγκ Σαν Σούου Κίι

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους της κατ' οίκον κράτησής της θα δικαστεί στις 18 Μαΐου η ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σούου Κίι. Η 63χρονη Σούου Κίι, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης για την Δημοκρατία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2003. Η Σούου Κίι οδηγήθηκε νωρίτερα σήμερα στην διαβόητη φυλακή Ινσέιν στα περίχωρα την Γιανγκόν κατηγορούμενη για το ότι ένας Αμερικανός εισήλθε και παρέμεινε επί δύο ημέρες στην κατοικία της.

    "Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και δύο εργαζόμενων στο σπίτι της σύμφωνα με το άρθρο 22" του νόμου για την προστασία του κράτους από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ανατρεπτικά στοιχεία, διευκρίνισε ο δικηγόρος Χλα Μίο Μιίντ.

    Οι αρχές της χώρας απήγγειλαν επίσης κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί μετανάστευσης στον αμερικανό Τζον Γιετάου, 53 ετών, ο οποίος επίσης κρατείται στην φυλακή Ινσέιν. Όμως δεν ανακοινώθηκε η ημερομηνία της δίκης του.

    Ο Γιετάου πέρασε κολυμπώντας τη λίμνη που περιβάλλει την κατοικία της Σούου Κίι και παρέμεινε σε αυτήν επί δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα. Συνελήφθη από την αστυνομία της Μιανμάρ διότι μετέβη χωρίς άδεια στο σπίτι της πολιτικού, η οποία έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22289


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 May 2009 - 8:56:27 UTC