Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκόπια: Επεισόδια για ανέγερση εκκλησίας

    [01] Σκόπια: Επεισόδια για ανέγερση εκκλησίας

    Ειδήσεις

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μεταξύ φοιτητών της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, οι οποίοι διαδήλωναν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για την ανέγερση ορθόδοξης εκκλησίας στην πλατεία της πόλης και "αντιδιαδηλωτών" οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανέγερσης εκκλησίας. Τα επεισόδια καταδίκασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος άφησε αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) ότι υποκίνησε φοιτητές και νεαρούς να διαδηλώσουν κατά των σχεδίων της κυβέρνησής του για την ανέγερση εκκλησίας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

    Οι "αντιδιαδηλωτές", οι οποίοι ήταν αρκετά περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους φοιτητές και κρατούσαν χριστιανικά σύμβολα, επιτέθηκαν στους φοιτητές αρχιτεκτονικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ορισμένοι από αυτούς. Η αστυνομία επενέβη και εμπόδισε την επέκταση των επεισοδίων.

    Ο κ. Γκρούεφσκι κατονόμασε γνωστό καθηγητή της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, ο οποίος αντιτίθεται στην ανέγερση εκκλησίας στην πλατεία της πόλης και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ότι οργάνωσε τη συγκέντρωση των φοιτητών με στόχο να προκληθεί σκηνικό έντασης ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών και δημοτικών εκλογών στη χώρα, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 5 Απριλίου.

    Από την πλευρά του το SDSM κατηγόρησε το VMRO-DPMNE και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υποκίνησαν «αγανακτισμένους πολίτες» να επιτεθούν σε φοιτητές οι οποίοι εξέφραζαν με ειρηνικό τρόπο την αντίθεση τους στην ανέγερση εκκλησίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Το σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι για ανέγερση εκκλησίας στην πλατεία των Σκοπίων έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης και αρκετών κατοίκων της πόλης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μία τέτοια κατασκευή είναι «παράνομη» διότι δεν προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο της κεντρικής πλατείας και απειλεί να παραποιήσει την παραδοσιακή εικόνα της πλατείας των Σκοπίων.

    Είδηση: 20684


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 March 2009 - 21:53:03 UTC