Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή βΧωροταξικό για τουρισμό
  • [02] Γαλλία: Γαλλία: Συνελήφθη ένοχος για τις απειλητικές επιστολές
  • [03] Μπαρόζο: Συντονισμός, η λέξη κλειδί
  • [04] Ιράν. Το καλοκαίρι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός
  • [05] Ιππότης του Ην. Βασιλείου , ο Τεντ Κένεντι
  • [06] Μπράουν: Όχι στον προστατευτισμό, ναι στη συνεργασία
  • [07] Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας β Μαυροβουνίου
  • [08] Στο Ηράκλειο ο Αλέκος Αλαβάνος

    [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή βΧωροταξικό για τουρισμό

    Πολιτική

    Αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και του ΠΑΣΟΚ για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Ανοιχτός σε προτάσεις, τόσο των κομμάτων όσο και αρμόδιων φορέων, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενημερώνοντας σε κοινή συνεδρίαση, τις Επιτροπές Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Εμπορίου της Βουλής, για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου, αμφισβητώντας παράλληλα τις προθέσεις του υπουργού για συναίνεση και υιοθέτηση προτάσεων.

    Ο κ. Σουφλιάς που ενημέρωσε τις αρμόδιες επιτροπές, τόνισε ότι το ειδικό χωροταξικό συνιστά μια μεγάλη μεταρρύθμιση καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και θέτει τους κανόνες για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων. Το χαρακτήρισε ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε λόγο για εκστρατεία κατασυκοφάντησής του και απίστευτη παραπληροφόρηση.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι "για την εκπόνηση του ειδικού πλαισίου για τον Τουρισμό έγινε μία σκληρή, συστηματική δουλειά και ακολούθησε διεξοδική διαβούλευση με την κοινωνία, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ στη συνέχεια εισήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού και Αειφόρου Ανάπτυξης για γνωμοδότηση".

    "Από αυτή την πολύμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και τη γνωμοδότηση προέκυψαν χρήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης και ενσωμάτωσης τους στο τελικό κείμενο. Ακούμε και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την καλόπιστη και δημιουργική κριτική και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε σε αλλαγές που βελτιώνουν τις προτάσεις μας", επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι "σε ποσοστό 80% του Ελλαδικού χώρου απαγορεύονται οι σύνθετες τουριστικές υποδομές μικτής χρήσης με παραθεριστικές κατοικίες". Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα νησιά, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι από τα 123 κατοικημένα, στα 76 η δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων περιορίζεται αποκλειστικά στους οικισμούς και απαγορεύεται τελείως η δημιουργία των σύνθετων τουριστικών υποδομών μικτής χρήσης με κατοικίες. "Από τα υπόλοιπα 47 νησιά, τα 5 υπάγονται σε καθεστώς ΖΟΕ. Μένουν 42 νησιά στα οποία είναι καταρχήν δυνατή η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με κατοικίες εφόσον φυσικά πληρούν τα τιθέμενα κριτήρια", τόνισε ο κ Σουφλιάς. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι για τα νησιά αυτά υπάρχει σκέψη, στη βάση των προτάσεων που έχουν γίνει από φορείς όπως η ΕΝΑΕ, να τεθεί ένας πρόσθετος περιορισμός στην ανάπτυξη των υποδομών αυτών, υπό τη μορφή καθορισμού ενός μέγιστου ποσοστού ανάπτυξης που θα είναι κάτω από το 1% επί της έκτασης του κάθε νησιού.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης μίλησε για «εκτρωματικό κείμενο το οποίο θα αποσύρει το ΠΑΣΟΚ όταν θα γίνει κυβέρνηση" ενώ κατηγόρησε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι "ψεύδεται όταν λέει ότι για πρώτη φορά καταρτίζεται ειδικό χωροταξικό σχέδιο".

    Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι το 2004 βρήκατε στο συρτάρι σας 12 περιφερειακά χωροταξικά προγράμματα που είχε καταρτίσει το ΠΑΣΟΚ και τα αγνοήσατε; Όπως αγνοήσατε επίσης και τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του ΤΕΕ", σημείωσε ο κ. Μανιάτης, ο οποίος άφησε αιχμές ότι έγιναν απειλητικά τηλεφωνήματα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας από ανώτατο, όπως είπε, θεσμικό παράγοντα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, επειδή κάποια από τα μέλη του διαφωνούσαν με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για σχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενώ επιτέθηκε και σε ΜΚΟ υποστηρίζοντας ότι "σε μερικές περιπτώσεις είναι λαγοί της επιχειρηματικής δράσης".

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Άννα Φιλίνη υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι θα καταστραφούν παντελώς οι μικρές τουριστικές μονάδες στη περιφέρεια, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αιβαλιώτης μίλησε για αποσπασματικό σχεδιασμό.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις οι οποίες, όπως είπε, θα μελετηθούν σοβαρά για να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο. Νωρίτερα, ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική για θέματα περιβάλλοντος, ανέφερε: "Όταν τελικώς κάποιος ασκεί κατηγορία για το περιβάλλον της πατρίδας του, ξέρει ότι μπορεί να διορθωθούν κάποια πράγματα, ξέρει όμως ότι μπορεί να εκτεθεί και η χώρα του. Είπαν κάποιοι ότι βγήκαμε από το Κιότο και εγώ αναγκάστηκα να απαντήσω σε δύο ξένες εφημερίδες. Όταν είμαστε μεταξύ των τεσσάρων χωρών που πήραν μέτρα και δεν χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα, μερικοί που κατείχαν και κατέχουν υπεύθυνες θέσεις δεν μπήκαν καν στο κόπο να το διορθώσουν ούτε να αναγνωρίσουν τι έκανε η κυβέρνηση, γιατί αυτό ήταν καλό για τη χώρα".

    Είδηση: 19676

    [02] Γαλλία: Γαλλία: Συνελήφθη ένοχος για τις απειλητικές επιστολές

    Ειδήσεις

    Στη Γαλλία, σε συναγερμό είναι οι δυνάμεις ασφαλείας μετά την αποστολή ανώνυμης απειλητικής επιστολής στον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που περιείχε μια σφαίρα των 9 χιλιοστών. Φάκελοι με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο έφτασαν και στα γραφεία άλλων 8 στελεχών του κεντροδεξιού κόμματος, όπως στη Ρασίντα Ντάτι, τη Μισέλ Αλιό Μαρί και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είναι δήμαρχος της Μπορντό. Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και στο Μονπελιέ στη νότια Γαλλία συνελήφθη ως ύποπτος ένας πρώην μέλος των ενόπλων δυνάμεων. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως τουλάχιστον, οι Αρχές δεν έχουν κάποιο δυνατό στοιχείο για την υπόθεση και στις επιστολές εκτός από απειλές δεν διατυπώνεται κάποιο αίτημα.

    Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε ένα άνδρα στην πόλη Μομπελιέ(νότια) σε σχέση με τις απειλητικές επιστολές για την ζωή τους που εστάλησαν στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και αρκετούς άλλους συντηρητικούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσε την Τετάρτη ο γαλλικός ραδιοσταθμός Info, επικαλούμενος πληροφορίες από την αστυνομία.

    Η σύλληψη έγινε μετά τις επιστολές που εστάλησαν εκτός από τον πρόεδρο στην υπουργό Εσωτερικών Μισέλ Αλιότ Μαρί,την υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί,την υπουργό Πολιτισμού Κριστίν Αλμπανέλ και τον δήμαρχο του Μπορντώ Αλαίν Ζιπέ.

    Τα στοιχεία της ταυτότητας του συλληφθέντος υπόπτου δεν ανακοινώθηκαν ,αλλά σύμφωνα με την Αλιότ Μαρί πρόκειται για άτομο "ελαφρά ανισόρροπο", ανέφερε ο ραδιοσταθμός.

    Η επιστολή προς τον Ζιπέ,πρώην πρωθυπουργό,έγραφε: "Πιστεύετε ότι ελέγχετε τις ζωές μας,αλλά αυτό δεν συμβαίνει,εμείς είμαστε αυτοί που ελέγχουμε τις δικές σας και αυτές των οικογενειών σας".

    Είδηση: 19678

    [03] Μπαρόζο: Συντονισμός, η λέξη κλειδί

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται η αναταραχή στις τράπεζες και τους κολοσσούς της βιομηχανίας αυτοκινήτων, τα "ζόμπι" της οικονομικής κρίσης, όπως τα αποκάλεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει πιθανότατα σε νέα μείωση του επιτοκίου για να βοηθήσει τη ρευστότητα των αγορών, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο αφού σημείωσε πως δεν βλέπει πιθανή μια συμφωνία μεταξύ των κρατών για την έκδοση ευρωομολόγων, επανέλαβε ότι αν χρειαστεί θα στηριχθούν χώρες με προβλήματα αναχρηματοδότησης των χρεών τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι μόνο ο συντονισμός των "27" μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο

    "H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο", δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Ζοσέ Μπαρόζο, ο οποίος παρουσίασε το πρωϊ σειρά προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής των "27", στις 19 Μαρτίου.

    Σε ερώτηση ειδικά για το ενδεχόμενο έκδοσης των λεγόμενων "ευρωομολόγων", ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού το χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα ιδέα", επανέλαβε ότι είναι γνωστή η αντίθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ και συνεπώς δεν βλέπει πιθανότητα συμφωνίας για την έκδοσή τους.

    Επισημάνσεις για αποτελεσματικότερη ρύθμιση των αγορών Η Κομισιόν πρότεινε από την πλευρά της σήμερα σειρά μέτρων με βασικό στόχο στο μέλλον οι αγορές και ειδικά οι χρηματαγορές να καταστούν για τους επενδυτές ασφαλέστερες.

    Μετά τη δεινότερη, για πολλές δεκαετίες, διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ώθησε στην ύφεση τις οικονομίες των κρατών της ΕΕ ενώ διόγκωσε στα όρια της την ανεργία, προκλήθηκε και τροφοδοτήθηκε ένας δημόσιος διάλογος για το πώς στο μέλλον τράπεζες και αγορές μπορεί να ρυθμιστούν και να εποπτεύονται καλύτερα.

    "Σαφές είναι το μήνυμα που στέλνουμε, πρέπει να το λάβουν αυτό το μήνυμα οι πολίτες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις, γενικώς η οικονομική κοινότητα, ότι η έξοδος από την κρίση αυτήν είναι κάτι που θα πάρει σάρκα και οστά", υπογραμμίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Συνέστησε εξ ονόματος της Επιτροπής αυστηρότερους τραπεζικούς κανονισμούς, εκτενέστερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές των παραγώγων, μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, που κατά την Επιτροπή λαμβανόταν σε υπερβολικό βαθμό για να είναι μεγαλύτερα τα μερίσματα και οι αμοιβές εν γένει των μεγαλομετόχων τους.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία οργάνου που θα εποπτεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 27 χωρών μελών.

    Προτείνεται μάλιστα να αναβαθμιστεί σημαντικά η διαδικασία εποπτείας και να μπορεί να φτάσει, μεταξύ άλλων, μέχρι την επιβολή κυρώσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού και λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν ακόμη σε εκκαθάριση των λεγόμενων "τοξικών" επενδυτικών τους προϊόντων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ενώ προτείνεται και η αυστηρότερη εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

    Η πρόταση της Επιτροπής επικεντρώνεται ακόμη στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπορεί να φτάσει το 2010 για πρώτη φορά, από τη δεκαετία του 1990 το 10%, με την απώλεια νέων θέσεων εργασίας να φτάνει για φέτος τα 3,5 εκατ.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να προσφύγουν στη λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων "μερικής διευθέτησης των χρόνων εργασίας", την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για τους εργοδότες και την αύξηση των επενδύσεων σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής επανένταξης. Επίσης, ζητείται να υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των προκαταβολών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Κονδύλια 12 δις. στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

    Αρχίζει η υλοποίηση σχεδίων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας με κοινοτικά κονδύλια, ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ, που χορηγούνται υπό μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους, επιδοτήσεων, δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο, αλλά και με μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, που θα τονώσουν την αγορά αυτοκινήτου.

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή προγραμμάτων απόσυρσης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου συντονισμένης δράσης για ανανέωση του ευρωπαϊκού στόλου αυτοκινήτων.

    Ήδη, στις 16 Φεβρουαρίου έγιναν συναντήσεις μεταξύ της Επιτροπής και εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, προκειμένου να εφαρμοσθούν κοινές αρχές στην όλη διαδικασία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, αλλά και κρατών μελών επιθυμούν να προωθηθούν οι σχετικές ενισχύσεις χωρίς καθυστερήσεις, δεδομένου ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

    Περίπου το 60- 80% των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αγοράζονται με δάνεια και η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μείωση κατά 20% της οικονομικής δραστηριότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαίων αυτοκινητοβιομήχανων, Κάρλος Γκοσν, επισήμανε σήμερα ότι, λόγω μειούμενης ζήτησης θα πρέπει να παραχθούν φέτος οριακά ως και 25% λιγότερα αυτοκίνητα, σε σχέση με πέρσι. "Ολα αυτά τα υποστηρίζω σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση που αλλάζει απρόβλεπτα καθημερινά", υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι, προ 10 ημερών πρότεινε τη συνολική μείωση παραγωγής κατά 15%. Η European General Motors ανακοίνωσε σήμερα πως ενδεχομένως να καταφύγει στη διαδικασία προστασίας από τη χρεοκοπία εάν δεν βρει άμεσα 955 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες πληρωμών.

    Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε τομείς, που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

    Είδηση: 19675

    [04] Ιράν. Το καλοκαίρι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός

    Ειδήσεις

    Τον πρώτο του πυρηνικό σταθμό θα εγκαινιάσει το καλοκαίρι το Ιράν δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοτακί. Μία εβδομάδα μετά από την ολοκλήρωση των δοκιμών του Ιράν στο ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ, ο Ιρανός υπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι. "Είναι καθήκον αυτής της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το σχέδιο και με την θέληση του Θεού, το καλοκαίρι θα γίνουν τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού, κάνοντας μας μάρτυρες μιας πολιτικής νίκης του Ιράν παρά τις πιέσεις που δέχτηκε η χώρα", δήλωσε ο Μοτακί.

    Στο παρελθόν, το Ιράν έχει ανακοινώσει διάφορες ημερομηνίες έναρξης της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, οι οποίες όμως έχουν αναβληθεί. Στις 25 Φεβρουαρίου η Οργάνωση για την Πυρηνική Ενέργεια του Ιράν είχε αναφέρει ότι η ισλαμική δημοκρατία σχεδιάζει μία δεκαετή επέκταση του εμπλουτισμού του ουρανίου της, αρνούμενη την αναφορά του ΟΗΕ για καθυστέρηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

    Ο αρχηγός του σώματος των φυλάκων της ιρανικής επανάστασης, στρατηγός Μοχάμαντ αλ Τζαφάρι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινοί πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων. "Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις υπό κατάληψη από το σιωνιστικό κράτος περιοχές είναι προσιτές για τους πυραύλους μας", ανέφερε ο στρατηγός Τζαφάρι στο πρακτορείο Isna. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι οι προηγμένοι πύραυλοι Shahab-3 που διαθέτει έχουν βεληνεκές 2000 χιλιομέτρων, και μπορούν να πλήξουν τα ισραηλινά εδάφη. Πάντως, πολλοί ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν την ικανότητα του Ιράν να πλήξει το Ισραήλ με τους πυραύλους που διαθέτει, οι οποίοι βασίζονται σε ένα μοντέλο της Βόρειας Κορέας. Ο μόνος γνωστός πυρηνικός σταθμός του Ισραήλ είναι το κέντρο πυρηνικής ενέργειας στην πόλη Νεγκέφ.

    Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε την Τετάρτη από την Ουάσιγκτον ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να δεχθεί το Ιράν αν η Τεχεράνη σταματήσει τις "απειλές" και εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. "Το μήνυμα μας προς το Ιράν είναι απλό: είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε το Ιράν πίσω στην διεθνή κοινότητα. Αλλά πρέπει πρώτα να σταματήσει τις απειλές και να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Την Τρίτη, ο Τζον Κιλ, νούμερο δύο των Ρεπουμπλικάνων της αμερικανικής Γερουσίας είχε αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν.

    Είδηση: 19677

    [05] Ιππότης του Ην. Βασιλείου , ο Τεντ Κένεντι

    Ειδήσεις

    Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι 77 ετών θα χρισθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ Β' "Ιππότης του Ην. Βασιλείου", ανήγγειλε στα μέλη του Κογκρέσου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, σε κοινή τους συνεδρίαση. Ο κ. Μπράουν, που πολλά αποσπάσματα της ομιλίας του αυτής, αφιερωμένης κυρίως σε ζητήματα οικονομικής-νομισματικής πολιτικής, χειροκροτήθηκαν -με ενθουσιασμό- από τους εκπροσώπους του αμερικανικού λαού, ανέφερε για τον διαπρεπή γερουσιαστή, με τη μακρά πολιτική ιστορία ότι, "θα τιμηθεί για τον εξέχοντα ρόλο του στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρεια Ιρλανδία".

    Όμως, η Ντάουνινγκ Στριτ στην έγγραφη ανακοίνωση για το θέμα επισημαίνει ότι "ο γερουσιαστής Κένεντι θα τιμηθεί (από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ Β') εξίσου και για τη πολύ μεγάλη συμβολή του στις καλές αμερικανοβρετανικές σχέσεις".

    Ας σημειωθεί ότι ο γιος του Τεντ Κένεντι, που αντιμετωπίζει μήνες τώρα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο βουλευτής του Ροντ Αϊλαντ Πάτρικ Κένεντι, ανέβηκε κι αυτός στο βήμα στο τέλος της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού, για να τον ευχαριστήσει, προσωπικά, για την τιμή, που θα γίνει στον πατέρα του, ανταλλάσσοντας μία θερμή χειραψία με τον ομιλητή.

    Είδηση: 19673

    [06] Μπράουν: Όχι στον προστατευτισμό, ναι στη συνεργασία

    Ειδήσεις

    Έκκληση στις ΗΠΑ να αντισταθούν στον προστατευτισμό, να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να συνεργαστούν με την Ευρώπη, απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, από το βήμα του Κογκρέσου. Σε ομιλία του, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα με αντικείμενο τη διεθνή οικονομική κρίση, ζήτησε συνεργασία σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και τα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας, καλώντας τις ΗΠΑ να αδράξουν την ευκαιρία και να οδηγήσουν τον κόσμο εκτός της ύφεσης. Ταυτόχρονα τόνισε ότι και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο θα φιλοξενηθεί η οικονομική Σύνοδος του G20.

    "Δεν υπάρχει η παλιά Ευρώπη, ούτε η νέα Ευρώπη, υπάρχει μόνο η φίλη σας Ευρώπη" είπε ο Γκόρντον Μπράουν, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, τονίζοντας το θετικό κλίμα που υπάρχει μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα: "τώρα έχετε την πιο φιλο-αμερικανική ευρωπαϊκή ηγεσία που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Μια ηγεσία που θέλει να συνεργαστεί πιο στενά, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί σας", σημείωσε.

    Ο Μπράουν κάλεσε τις ΗΠΑ σε συνεργασία σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα του συντονισμού των ενεργειών, ενώ σημείωσε πως το βάρος της κρίσης δεν θα πρέπει να το επωμίζονται μόνο η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και μερικές άλλες κυβερνήσεις.

    Ο κ. Μπράουν έκρινε πως μια τέτοια επιτοκιακή πολιτική θα αποφέρει "σταθεροποιητικά οφέλη" σε πολλές μεγάλες τράπεζες, που αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα σήμερα, επισήμανε δε ότι εάν τα χαμηλά επιτόκια γενικευθούν, τότε "στην πράξη θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα".

    Επίσης στάθηκε στη σημασία που θα έχει η συνεργασία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τάχθηκε κατά των φορολογικών παραδείσων. "Αναδομείτε και εσείς τις τράπεζες σας, όπως και εμείς. Αλλά πόσο ασφαλέστερες θα ήταν οι καταθέσεις των πολιτών αν ολόκληρος ο κόσμος συνεργαζόταν για να θέσει εκτός νόμου τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα και τους υπεράκτιους τραπεζικούς παράδεισους", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα υιοθέτησης εκ μέρους σημαντικών οικονομιών στον πλανήτη οικονομικών μέτρων "συγκεκαλυμμένου" προστατευτισμού, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι "σύμφωνα δε με τα ιστορικά διδάγματα κανέναν απολύτως, τελικά, δεν προστατεύει". "Θα πρέπει, εφεξής, να πράξουμε, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα ευνοϊκότερο, για όλους μας, οικονομικό μέλλον", παρότρυνε.

    Είδηση: 19671

    [07] Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας β Μαυροβουνίου

    Πολιτική

    Διμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας μεταξύ Ελλάδας-Μαυροβουνίου υπογράφηκε την Τετάρτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Ζόραν Μπέγκοβιτς. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ανταπόκριση για παροχή βοήθειας ανάμεσα στις δυο χώρες σε θέματα φυσικών και άλλων καταστροφών καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως καταστροφών.

    Ο κ. Μπέγκοβιτς βρίσκεται στην Αθήνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 2ης Στρογγυλής Τράπεζας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη υπό Ελληνική Προεδρία. Υπενθυμίζεται ότι το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα είναι ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας από το 2002.

    Η διμερής συμφωνία εστιάζει στην ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα προστασίας από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, καθώς και σε θέματα αμοιβαίας συνδρομής σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικά μέσα. Ειδικότερη μνεία γίνεται στην ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας, στη συνεργασία μεταξύ των ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών που απασχολούνται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    "Υπεγράφη σήμερα, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών του Μαυροβουνίου κ. Zoran Begovic και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτη Μουζά. Συμφωνία Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες -και ειδικότερα ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες- για τα θέματα των φυσικών καταστροφών. Η υπογραφή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου. Αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2002 είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αφορά τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου και εκτείνεται σε πολλά πεδία, όπως είναι η οικονομία, ο τουρισμός και ιδίως οι φυσικές καταστροφές. Χαιρετίζουμε την παρουσία του κ. Begovic αλλά και την υπογραφή της Συμφωνίας σ' ένα τόσο κρίσιμο αντικείμενο όπως είναι αυτό των φυσικών καταστροφών για δύο λόγους: Πρώτα πρώτα γιατί σημαίνει και συμβολίζει, πέρα από την ουσία της, τη συνεργασία που υπάρχει σε τόσα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη ζωή των λαών, των κοινωνιών μεταξύ των χωρών της περιοχής. Και μάλιστα σε μια περίοδο, όπως είναι αυτή των μεγάλων κλιματικών αλλαγών, όπου δυστυχώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο έντονες. Άρα λοιπόν έχει το χαρακτήρα του συμβολισμού της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Πέραν τούτου , αυτή η συμφωνία αποτελεί έναν πιλότο για τη συνεργασία και σ' άλλους τομείς, όπως εξήγησα και στον κ. Begovic. Πιστεύω ότι και σε σχέση με την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο αλλά και με τις άλλες χώρες, τέτοιες συμφωνίες, είναι πολύ χρήσιμες γιατί τα ενδιαφέροντα των χωρών είναι κοινά στην περιοχή και πολύ περισσότερο τα προβλήματα είναι κοινά. Και μάλιστα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης η οποία όπως αντιλαμβάνεστε θίγει και πλήττει όλους ανεξαιρέτως".

    Δηλώσεις Μπέγκοβιτς

    "Ευχαριστούμε τον Υπουργό για τη φιλοξενία του και την συμβολή του στην υπογραφή της Συμφωνίας που είναι πολύ ωφέλιμη για τους πολίτες του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας. Οι καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα. Το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε συστήματα που θα είναι συμβατά και θα είναι εφαρμόσιμα όταν χρειάζεται. Οτιδήποτε έχουμε διαθέσιμο στο Μαυροβούνιο, μπορεί ο κ. Μουζάς να στηρίζεται σε αυτό. Οι διαδικασίες που θα κάνουμε θα είναι οι πιο απλές για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας όσο το δυνατόν ταχύτερα. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να μοιραστώ με τον Υπουργό το προσωπικό μου συναίσθημα όσον αφορά την Αθήνα που ενισχύεται με το γεγονός της υπογραφής της Συμφωνίας σήμερα. Και την ευχή μου να συμμετέχουμε μαζί σε μελλοντικές πρωτοβουλίες".

    Δηλώσεις Μουζά

    "Σήμερα υπογράψαμε τη διμερή Συμφωνία Συνεργασίας με την Πολιτική Προστασία του Μαυροβουνίου. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι στα πλαίσια ευρύτερων συνεργασιών που έχουμε με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Υπήρχε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και αυτό μας ενέπνευσε στο να υπογράψουμε τόσο σύντομα μία διμερή συμφωνία τόσο σημαντική. Η συμφωνία αυτή έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά την άμεση ανταπόκριση της κάθε Χώρας, όποτε η άλλη την καλέσει, για ν' αντιμετωπίσει είτε μία φυσική είτε μία ανθρωπογενή καταστροφή. Και η δεύτερη, είναι περισσότερο θα έλεγα ουσιαστική, διότι έχει να κάνει με όλο τον κύκλο της σχεδίασης έως και της αντιμετώπισης των καταστροφών. Δηλαδή ανταλλαγή γνώσεων, ανταλλαγή εκπαιδεύσεων, ανταλλαγή προσωπικού το οποίο θα μεταβαίνει στην άλλη χώρα για να υπάρχει αυτή η επικοινωνία της γνώσης και της συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Begovic γι' αυτή την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας και να τον διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα του οποτεδήποτε χρειαστεί. Βεβαίως θα ευχόμασταν να μην χρειαστεί να τον βοηθήσουμε σε μια καταστροφή αλλά να συμμετάσχουμε σε ασκήσεις εκπαίδευσης".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19670

    [08] Στο Ηράκλειο ο Αλέκος Αλαβάνος

    Πολιτική

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη στο Ηράκλειο συναντήθηκε με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρα. Αναφερόμενος στα θέματα του τουρισμού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου. Εγώ είπε, θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη μας ανησυχία για την μείωση του προσωπικού που εργάζεται στα ξενοδοχεία ή την επιδείνωση των όρων εργασίας και νομίζω ότι σ' αυτό πρέπει να υπάρξουν γρήγορες και πολλαπλές παρεμβάσεις.

    Δηλώσεις Αλαβάνου μετά τις συναντήσεις

    "Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου. Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί και είχαμε τις εκτιμήσεις τους για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο τουρισμός έχει μεγάλη ευαισθησία απέναντι στις εξελίξεις που βλέπουμε στη διεθνή κρίση, τη μείωση των εισοδηματικών δυνατοτήτων σε όλες τις χώρες, την εξασθένιση των νομισμάτων. Νομίζω ότι η Ένωση Ξενοδόχων έχει μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη στάση, όμως η ανησυχία είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση βέβαια έχει ανακοινώσει ορισμένα μέτρα, αλλά θα πω αυτό που άκουσα από τους ξενοδόχους: "Να το δούμε για να το πιστέψουμε".

    Νομίζω ότι πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι μόνο στα χαρτιά. Εγώ θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη μας ανησυχία για την μείωση του προσωπικού που εργάζεται στα ξενοδοχεία ή την επιδείνωση των όρων εργασίας και νομίζω ότι σ΄αυτό πρέπει να υπάρξουν γρήγορες και πολλαπλές παρεμβάσεις. Να εκφράσω την ανησυχία μας διότι το περιβόητο πρόγραμμα των 28 δις για τις τράπεζες το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στην ρευστότητα και την κίνηση των επιχειρήσεων, ανάμεσα στις οποίες κεντρική θέση έχει ο τουρισμός, δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Να υπογραμμίσω ότι το ειδικό ταμείο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ανάμεσα και στις οποίες οι τουριστικές ουσιαστικά σαμποτάρεται από όλες τις ιδιωτικές τράπεζες και δεν δίνει ενισχύσεις εκεί που πραγματικά τις χρειάζονται. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν γρήγορα.

    Να πω επίσης ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Σωματείο Ξεναγών Κρήτης & Θήρας. Δύο πράγματα να τονίσω: πρώτον πρέπει να σταματήσει η υποβάθμιση της Σχολής Ξεναγών, η οποία σήμερα δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό διδασκόντων και δεύτερον ότι δουλειά του ξεναγού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενικό τουριστικό επίπεδο. Επομένως, σε μια χώρα και σε ένα τόπο όπως το Ηράκλειο όπου το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κλειστό και δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει, όπου υπάρχουν προβλήματα από τα δύσκολα μέχρι τα πιο απλά όπως π.χ. το ότι δεν υπάρχουν φύλακες αρχαιολογικών χώρων ή ότι ξύλινοι διάδρομοι στην Κνωσό χρειάζονται άμεσα αλλαγή, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα και ειδικά σ΄αυτή την εποχή πρέπει να απαντηθούν και με την ανάδειξη της ποιότητας, όπου πρέπει το ελληνικό κράτος να δώσει το παράδειγμα".

    Αλέκος Αλαβάνος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Είδηση: 19668


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 March 2009 - 21:56:55 UTC