Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεννόηση στα βασικά και τα αυτονόητα
  • [02] Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση
  • [03] Ένταλμα σύλληψης του Σουδανού προέδρου από το ΔΠΔ
  • [04] Καταδίκη οδηγού ταξί για βιασμό
  • [05] Χ.Κλίντοv: Οι ΗΠΑ αποφασισμένες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [06] Πρόβλημα με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής
  • [07] Μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα
  • [08] Σε εξέλιξη η δίκη Παλαιοκώστα-Ριζάι
  • [09] β¦και οι δημοσιογράφοι στα θύματα της οικονομικής κρίσης
  • [10] ΣΥΡΙΖΑ: 8 - 9 Μαρτίου οι εσωκομματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο
  • [11] Επίθεση Τσίπρα από τον Ευαγγελισμό
  • [12] Έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Naftogaz
  • [13] Απειλεί με παραίτηση από ΚΕΔΚΕ ο Ν. Κακλαμάνης
  • [14] Τη Δευτέρα ο διάλογος για την Παιδεία
  • [15] Σε πέντε μήνες οι προσλήψεις γιατρών β νοσηλευτών
  • [16] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον ΟΛΠ
  • [17] Πρόστιμα για ακατάλληλα τρόφιμα
  • [18] Αττίλας: βΣενάριο το ότι σκότωσα 12 ελληνοκυπρίουςβ
  • [19] Δύο νέες προτάσεις εξαγοράς της Ολυμπιακής
  • [20] Βοτανικός: Θετική για τους πολίτες η εισήγηση στο ΣτΕ
  • [21] Δύο αγνοούμενοι στα ερείπια κτιρίου στην Κολωνία

    [01] Συνεννόηση στα βασικά και τα αυτονόητα

    Πολιτική

    Συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, όπως είπε, για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης από κόμματα, κοινωνικούς φορείς και πολίτες ζήτησε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, επισήμανε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπευθυνότητα και ωριμότητα. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής.

    "Συντονισμός δράσεων κι ένταση προσπαθειών"

    Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής ανέφερε, ότι «η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και πως χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί».

    «Είναι μία κρίση», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «που εξελίσσεται κάθε ημέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της».

    «Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης». Τόνισε ακόμη, ότι «χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες».

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα», καθώς όπως ανέφερε, «όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει».

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη, μετά τον πόλεμο, οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας ακουμπούν και την Ελλάδα».

    Ο Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνες του ΄70 και του ΄80, αλλά και των αρχών της τρέχουσας δεκαετίας.

    Πρόσθεσε πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το βάθος και την ένταση της κρίσης, αλλά σημείωσε «είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία, την κοινωνία και το ίδιο το έθνος. Με σύνεση, με ψυχραιμία, με εθνική συνεννόηση, κοινωνική αλληλεγγύη και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά τις επιπτώσεις».

    Ο κ. Σιούφας κατέληξε: «Aυτό είναι ευθύνη όλων μας, των πολιτικών ηγεσιών, των κοινωνικών εταίρων, του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της επιχειρηματικής κοινότητας».

    Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μία προσπάθεια αναζήτησης συναινετικών λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Δίνοντας στίγμα για το πώς θα κινηθεί στις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα για την αντιμετώπιση μίας κρίσης, που ουδείς μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια, την έκταση και το βάθος της.

    Είδηση: 19652

    [02] Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση

    Μία μόλις ημέρα πριν από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε υψηλούς τόνους παραμένει η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ακραίες τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν συμβάλλουν στο θετικό πολιτικό κλίμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επανέλαβε και σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με καθαρή εντολή.

    "Άλλοι προκαταλαμβάνουν τις αυριανές συζητήσεις. Όχι η κυβέρνηση" δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος και ανέφερε πως "οι ακραίες τοποθετήσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν συμβάλουν θετικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεννόησης. Την κυβέρνηση όμως δεν την εγκαταλείπει η ελπίδα".

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την πεποίθηση πως όσοι προσέρχονται στο διάλογο δεν προσέρχονται με προσχηματική διάθεση.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσουν στις κυβερνητικές πολιτικές που ασκεί διαχρονικά η κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία κατηγόρησε για έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες, την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές

    Επιπλέον, εγκάλεσε τον κ. Καραμανλή για το γεγονός ότι η κυβέρνηση "έπρεπε να είχε προετοιμαστεί για την κρίση, αφού δεν είναι μια φυσική καταστροφή".

    "Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Στα βασικά θέματα, πολύ περισσότερο από ότι χθες, συναινούν πλήρως. Η διαφορά τους βρίσκεται μόνο στο ποιος θα είναι οδηγός του κυβερνητικού οχήματος που θα εφορμήσει κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και στο ποια τμήματα της πλουτοκρατίας θα στηριχθούν πρώτα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την πολιτική που ακολουθεί, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από τον "Ευαγγελισμό". Σχολιάζοντας την πρόταση συναίνεσης του Πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι "επί της ουσίας ζητάει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και άλλοθι για την πολιτική του".

    "Όταν το ομόλογο του δημοσίου το δανείζεται η χώρα μας με 6%, όταν το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 300 δις ευρώ και όταν η πραγματική κρίση στην οικονομία έρχεται, είναι εθνικό χρέος να σταματήσει η πολιτική ανευθυνότητα. Πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα γιατί η εθνική αυτή κρίση δεν επιδέχεται μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά παιγνίδια" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, o υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα ήταν χρήσιμο, τέτοιες ώρες, να υπήρχε μια εθνική συνεννόηση που να δείχνει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται κι ομονοούν.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105.8, χαρακτήρισε την κρίση "εθνικό ζήτημα" και υπογράμμισε ότι "από τη στιγμή που υπάρχει, είναι προφανές ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική ηρεμία και η ενότητα."

    Η συναίνεση δεν έχει περιεχόμενο και αυτός που συναινεί γίνεται συνένοχος, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    "Ο κ. Καραμανλής πιπιλίζει την καραμέλα της συναίνεσης χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο" δήλωσε στη ΝΕΤ105,8 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Συνεννόηση στα βασικά και τα αυτονόητα

    Είδηση: 19653

    [03] Ένταλμα σύλληψης του Σουδανού προέδρου από το ΔΠΔ

    Ειδήσεις

    Ένταλμα σύλληψης κατά του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ εξέδωσε την Τετάρτη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, χωρίς να διατηρήσει την κατηγορία της γενοκτονίας. Πρόκειται για το πρώτο ένταλμα σύλληψης που εκδίδει το ΔΠΔ, το οποίο λειτουργεί από το 2002, κατά αρχηγού κράτους. Από την πλευρά του, το Σουδάν απέρριψε την απόφαση του ΔΠΔ, σημειώνοντας ότι το ένταλμα αποτελεί μέρος ενός "νεο-αποικιοκρατικού σχεδίου". Ο προεδρικός σύμβουλος του Σουδάν Μουστάφα Οσμάν Ισμαήλ σημείωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ δεν εξέπληξε τη σουδανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι "δεν θέλουν τη σταθερότητα της χώρας", ενώ, ο σουδανικός στρατός προειδοποίησε ότι θα δράσει με σθεναρότητα εναντίον αυτών που θα συνεργαστούν με το ΔΠΔ.

    Δεν θα συνεργαστεί το Χαρτούμ

    Όσον αφορά την κατηγορία της γενοκτονίας, η εκπρόσωπος του ΔΠΔ Λοράνς Μπλερόν σημείωσε ότι δεν διατηρήθηκε καθώς "τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την εισαγγελία (...) δεν παρείχαν κίνητρα ικανά να πείσουν ότι η σουδανική κυβέρνηση ενήργησε με την συγκεκριμένη πρόθεση να αφανίσει ολοκληρωτικά ή εν μέρει τις εθνοτικές ομάδες Φουρ, Ζαγάουα και Μασαλίτ".

    Ο 65χρονος Μπασίρ κατηγορείται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ, περιοχή στο δυτικό Σουδάν, η οποία μαστίζεται από το 2003 από εμφύλιο. Από τον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η κυβέρνηση του Χαρτούμ κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς.

    Η κυβέρνηση του Χαρτούμ δεν θα συνεργαστεί με το ΔΠΔ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σουδάν.

    "Η σουδανική κυβέρνηση υποχρεούται από το διεθνές δίκαιο να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης στο έδαφός της" ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη.

    "Κρίνουμε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για το λαό του Σουδάν και το λαό του Νταρφούρ" ήταν η αντίδραση του Μοχάμεντ Χουσέιν Σαρίφ, εκπροσώπου του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM). "Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας στον Μπασίρ να παρουσιαστεί ενώπιον του ΔΠΔ για να υπερασπιστεί την αθωότητά του, αν βεβαίως είναι αθώος" πρόσθεσε.

    Λίγο μετά την έκδοση του εντάλματος, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Χαρτούμ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μπασίρ."Σε αγαπάμε πρόεδρε Μπασίρ" φώναζαν περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, στο κέντρο του Χαρτούμ.

    Όπως ανακοίνωσε ο Σουδανός ΥΠΕΞ, ο Ομάρ αλ Μπεσίρ θα συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο κορυφής στην Ντόχα του Κατάρ, που προβλέπεται για το τέλος Μαρτίου.

    Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή από τις αρχές του Σουδάν να απομακρύνει το προσωπικό της από το Νταρφούρ, εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη των πληθυσμών στην περιοχή αυτή στο δυτικό Σουδάν.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Να εγγυηθεί την ασφάλεια των πληθυσμών των αμάχων στο έδαφός της, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου Μπασίρ, κάλεσε τη σουδανική κυβέρνηση ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Αυτοσυγκράτηση ζητούν οι ΗΠΑ από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Σουδάν. "Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτοί που διέπραξαν ωμότητες πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Γουντ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μια άμεση εκεχειρία και μια μακροπρόθεσμη ειρήνη στο Σουδάν.

    Για επικίνδυνο προηγούμενο κάνει λόγο η Ρωσία: "H άκαιρη απόφαση του ΔΠΔ θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το σύστημα των διεθνών σχέσεων και δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο Σουδάν" σημείωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, απεσταλμένος για το Σουδάν του Ρώσου προέδρου Νμίτρι Μεντβέντεφ.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από το Σουδάν να "συνεργαστεί πλήρως" με το ΔΠΔ, και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά πολιτική στην κρίση στο Νταρφούρ.

    Η Αίγυπτος εξέφρασε τον προβληματισμό της για την απόφαση αυτή του ΔΠΔ και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναστείλει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης κατά του Μπασίρ.

    "Η Αίγυπτος είναι 'πολύ ταραγμένη' από την απόφαση του ΔΠΔ και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Σουδάν" δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    Το ένταλμα σύλληψης μπορεί να απειλήσει την ειρήνη στο Σουδάν, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Ζαν Πινγκ.

    Η σημερινή απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νταρφούρ και στον υπόλοιπο κόσμο, έκρινε τέλος η Διεθνής Αμνηστία.

    Είδηση: 19657

    [04] Καταδίκη οδηγού ταξί για βιασμό

    Κοινωνία

    Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τριών μηνών επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στο 36χρονο οδηγό ταξί που είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο με την κατηγορία του βιασμού 27χρονης κοπέλας, που είχε πάρει ως επιβάτιδα, στο Σέιχ Σου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 36χρονος, τον Απρίλιο του 2008, παρέλαβε την νεαρή κοπέλα με ακόμη δύο φίλους της από νυχτερινό κέντρο στο οποίο διασκέδαζαν.

    Όταν αποβιβάστηκαν από το ταξί οι φίλοι της, ο κατηγορούμενος άλλαξε την πορεία του δρομολογίου και αντί να μεταφέρει τη νεαρή στο σπίτι της, την οδήγησε στο περιαστικό δάσος τους Σέιχ Σου, όπου στάθμευσε το όχημα σε ερημική περιοχή και τη βίασε. Ακολούθως, εγκατέλειψε την κοπέλα αβοήθητη, αρπάζοντας την τσάντα της, που περιείχε το κινητό της τηλέφωνο και μικρό χρηματικό ποσό.

    Το θύμα απευθύνθηκε στην Ασφάλεια και λίγες ώρες αργότερα ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

    Είδηση: 19664

    [05] Χ.Κλίντοv: Οι ΗΠΑ αποφασισμένες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    Ειδήσεις

    Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να προοδεύσουμε. Ο χρόνος πιέζει", δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ θα επιστρέψει στην περιοχή μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, πρόσθεσε η Κλίντον.

    "Μόλις συσταθεί η κυβέρνηση, ο γερουσιαστής Μίτσελ θα επανέλθει για να ξαναρχίσει συνομιλίες με την κυβέρνηση αυτή", είπε.

    Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Λωρίδα της Γάζας.

    "Σεβόμαστε την επιλογή του ισραηλινού λαού και σεβόμαστε τις εκλογές, αλλά ζητούμε επίσης η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τον οδικό χάρτη και το όραμα των δύο κρατών", δήλωσε ο Αμπάς, προσθέτοντας ότι "το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό".

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε επίσης στην "ανάγκη να ανοίξει η Λωρίδα της Γάζας" για να "τερματιστούν τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού" στην περιοχή αυτή και να επιτραπεί η ανοικοδόμησή της μετά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση.

    Ο πρόεδρος Αμπάς κάλεσε επίσης το Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των Παλαιστινίων.

    Είδηση: 19658

    [06] Πρόβλημα με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής

    Ειδήσεις

    Στάση πληρωμών για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας, το οποίο δεν έχει ρευστό και αδυνατεί να καταβάλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ σε 2.500 συνταξιούχους και ασφαλισμένους του. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Γενικής Τράπεζας προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, και ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

    Στάση πληρωμών από τη Γενική Τράπεζα για 1.056 συνταξιούχους που δεν έλαβαν την επικουρική σύνταξη του Μαρτίου και για 1.460 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εφάπαξ.

    Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής δεν έχει ρευστό και περιουσία, καθώς μετά την ένταξή του στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων, η τράπεζα δεν κατέβαλλε το ποσό των 123 εκ. ευρώ σε 10 δόσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Απασχόλησης έχει ταχθεί υπέρ του αιτήματος των εργαζομένων, ωστόσο αποτελεί "γόρδιο δεσμό" για την κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσει την άρνηση της ιδιοκτήτριας τράπεζας να καταβάλλει τα απαιτούμενα κονδύλια, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη.

    Το κόστος των συντάξεων ανέρχεται σε 820.000 ευρώ, ενώ οι εισφορές ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

    Απώλειες εισφορών έχει το ταμείο και από την ένταξη των νεοεισερχομένων μετά την 1.1.2005 στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

    Είδηση: 19665

    [07] Μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα

    Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, οι αστρονόμοι για πρώτη φορά κατόρθωσαν να μελετήσουν διεξοδικότερα το κάτω τμήμα της ατμόσφαιρας του νάνου πλανήτη Πλούτωνα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν απρόσμενα μεγάλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης ότι η ατμόσφαιρα είναι κατά 40 βαθμούς θερμότερη από την επιφάνεια του πλανήτη, αν και δεν ξεπερνάει τους μείον 180 βαθμούς Κελσίου.

    Οι ιδιότητες αυτές πιθανώς οφείλονται στην παρουσία ενός λεπτού στρώματος πλούσιου σε μεθάνιο, που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη, είτε στην ύπαρξη διάσπαρτων περιοχών καθαρού μεθανίου πάνω στην επιφάνεια. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι ποιο από τα δύο συμβαίνει και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, καθώς ο Πλούτων απομακρύνεται από τον ήλιο. Οριστικές απαντήσεις πιθανώς θα δοθούν το 2015, όταν το διαστημικό όχημα "Νέοι Ορίζοντες" της NASA φθάσει στο νάνο πλανήτη.

    Το μεθάνιο ανακαλύφθηκε ότι είναι το δεύτερο σε ποσότητα αέριο στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα, αποτελώντας περίπου το 0,5% των συνολικών μορίων της. Η ποσότητα αυτή του μεθανίου διαπιστώθηκε ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα. Η ανακάλυψη έγινε από Γάλλους αστρονόμους με επικεφαλής τον Εμανουέλ Λελούς, του αστεροσκοπείου του Παρισιού.

    Ο Πλούτων έχει περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους της Γης, αποτελείται κυρίως από βράχους και πάγο, απέχει από τον ήλιο 40 φορές περίπου περισσότερο σε σχέση με τον δικό μας πλανήτη και είναι πολύ κρύος (η μέση επιφανειακή θερμοκρασία είναι μείον 220 βαθμοί). Διαθέτει μια πολύ αραιή ατμόσφαιρα (με πίεση μόλις 0,015 μιλιμπάρ, δηλαδή 100.000 φορές μικρότερη της Γης), η οποία αποτελείται πρωτίστως από άζωτο, με ίχνη μεθανίου και πιθανώς μονοξειδίου του άνθρακα.

    Όταν ο Πλούτων, κατά την περιφορά του που κρατά 248 γήινα έτη, απομακρύνεται από τον ήλιο, η ατμόσφαιρά του βαθμιαία παγώνει, ενώ όταν πλησιάζει τον ήλιο - όπως τώρα- η θερμοκρασία της στερεάς επιφάνειάς του αυξάνει και ο πάγος μετατρέπεται σε υδρατμούς. Μέχρι πρόσφατα είχε μελετηθεί μόνο το άνω τμήμα της ατμόσφαιρας του νάνου πλανήτη. Τώρα όμως οι νέες μελέτες των Ευρωπαίων αστρονόμων έδωσαν μια πληρέστερη εικόνα και για το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, πλησιέστερα προς την επιφάνειά του.

    Ο λόγος που ο Πλούτων είναι τόσο παγωμένος, συνδέεται με την ύπαρξη της ατμόσφαιράς του και ερμηνεύεται από την εξάτμιση του επιφανειακού πάγου, όπως ο ιδρώτας δροσίζει το ανθρώπινο σώμα, καθώς εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος. Ο Πλούτων έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τους κομήτες που εξατμίζονται και αφήνουν ουρά πίσω τους όσο πλησιάζουν τον ήλιο.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 19642

    [08] Σε εξέλιξη η δίκη Παλαιοκώστα-Ριζάι

    Τη Δευτέρα αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις να βγει η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά, για την πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006, με ελικόπτερο, από τις φυλακές Κορυδαλλού, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρξε η εκτίμηση πως η εκδίκαση της υπόθεσης θα ολοκληρωνόταν αργά σήμερα το βράδυ. Οι δύο δραπέτες δικάζονται ερήμην, αφού ακόμη παραμένουν ασύλληπτοι μετά την πρόσφατη απόδρασή τους και πάλι με ελικόπτερο από το Σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, και στο εδώλιο κάθεται μόνο, ο κακοποιός Βασίλης Στεφανάκος, που κατηγορείται για υπόθαλψη δραπέτη. Σήμερα, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο του Πειραιά η διαδικασία περιορίστηκε στις αγορεύσεις των δικηγόρων.

    Είδηση: 19662

    [09] β¦και οι δημοσιογράφοι στα θύματα της οικονομικής κρίσης

    Ειδήσεις

    Η τρίτη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας, η ΑΒC, θα μειώσει το προσωπικό της κατά το ήμισυ, περίπου, στα 218 άτομα, αναφέρουν σημερινές πληροφορίες μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται δηλώσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας Vocento.

    O όμιλος υποστηρίζει ότι οι περικοπές κρίνονται αναγκαίες για να διασφαλιστεί η επιβίωση της ABC η οποία το 2008 ήταν η μοναδική εφημερίδα που αύξησε τα προς διανομή φύλλα της κατά 10% στα περίπου 250.000 την ημέρα.

    Όμως η συντηρητική εφημερίδα, τρίτη μεγαλύτερη στην χώρα μετά την El Pais και την Εl Μundo κατέγραψε μεγάλη μείωση στα έσοδά της από τις διαφημίσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν τα σχέδια για μείωση των θέσεων εργασίας.

    Εξάλλου, η ιστορική εφημερίδα της ιταλικής αριστεράς,η Unita, δεν υπήρχε σήμερα στα περίπτερα και δεν θα κυκλοφορήσει και την υπόλοιπη εβδομάδα εξαιτίας απεργίας των δημοσιογράφων κατά των σχεδίων σωτηρίας της εφημερίδας.

    Η απεργιακή κινητοποίηση που άρχισε χθες Τρίτη θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημοσιογράφων που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στο διαδίκτυο.

    Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το σχέδιο σωτηρίας προβλέπει μειώσεις μισθών μέχρι 40%,ένα αριθμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κλείσιμο όλων των περιφερειακών γραφείων, μείωση του αριθμού των σελίδων και μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η Unita δημιουργήθηκε το το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι,(1891-1937),ιδρυτή του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος.

    Είδηση: 19663

    [10] ΣΥΡΙΖΑ: 8 - 9 Μαρτίου οι εσωκομματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο

    Πολιτική

    Η εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών και ένα μεγάλο, διψήφιο ποσοστό, είναι οι εκλογικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Ανδρέα Καρίντζη σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές υποψηφίων, που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 8-9 Μαρτίου.

    Όπως είπε ο κ. Καρίντζης οι ευρωεκλογές για το Συνασπισμό είναι μια κεντρική εκλογική μάχη, που έχει και εθνικά χαρακτηριστικά.

    Ο ευρωεκλογές, είπε, "θα διεξαχθούν σε ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, που θα κυριαρχείται από την οικονομική κρίση και από τον αδιέξοδο δρόμο που ακολουθούν τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια όσο και οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο ΕΕ".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνει ένα βήμα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

    Ο Τάσος Κορωνάκης, εκ μέρους της Εφορευτικής Επιτροπής, ανέφερε ότι με ομόφωνη απόφαση του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ η διεξαγωγή των πανελλαδικών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών για τις τρεις πρώτες θέσεις που θα αντιστοιχούν στο κόμμα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 8 και 9 Μαρτίου.

    Οι κάλπες θα τοποθετηθούν στα κομματικά γραφεία του ΣΥΝ, στο κέντρο και την περιφέρεια. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γραφεία, οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε γραφεία γειτονικής οργάνωσης ή σε δημόσιο χώρο και σε κάθε περίπτωση σε συνεννόηση με την Κεντρική Εφορευτική Επιροπή.

    Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΝ που είναι εγγεγραμμένα μέλη στις οργανωτικές καταστάσεις έως στις 9/12/08, όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης, τα μέλη θα πρέπει να είναι οικονομικώς τακτοποιημένα.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική.

    Η σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι η εξής: Δούκας Γιάννης, Ζευγολατάκος Βρασίδας, Καλκανδής Πέτρος, Κορωνάκης Τάσος, Μπαγεώργος Στέφανος, Παλαμαριτζής Γιώργος, Πουλάκης Κώστας, Σακελλαρίδης Γαβριήλ και Σαρρής Μανώλης.

    Οι υποψήφιοι είναι:

    ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ, ΘΕΩΔΟΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ, ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΜΠΙΤΣΑΞΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΙΛΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΝΗ, ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ.

    Είδηση: 19659

    [11] Επίθεση Τσίπρα από τον Ευαγγελισμό

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την πολιτική που ακολουθεί, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από το νοσοκομείο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ", το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού πρώτα σχολίασε την πρόταση συναίνεσης του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι "επί της ουσίας ζητάει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και άλλοθι για την πολιτική του", μίλησε στους εργαζομένους του νοσοκομείου για τα εξαγγελλόμενα οικονομικά μέτρα και τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών για την λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που όπως είπε, αναφέρονται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους εργαζόμενους.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε πως σήμερα, μοναδική διέξοδος στην ευρωπαϊκή ένωση είναι η κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας και η αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους του "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ", εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, για το οποίο τόνισε πως βρίσκεται στην "εντατική" με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, με κλινικές που δεν λειτουργούν, με εφημερίες που δεν βγαίνουν, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, με λίστες αναμονής για τους ασθενείς.

    "Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία διαρκώς συρρικνώνονται. "Σήμερα από το σύνολο των δαπανών για την υγεία μόλις το 43% αφορά σε δημόσια χρηματοδότηση και το 57% σε ιδιωτικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή οι έλληνες πολίτες υποχρεούνται να καταβάλλουν το 6% του εισοδήματός τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Εσείς ξέρετε καλύτερα πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στον Ευαγγελισμό. Ξέρετε καλύτερα από όλους ότι σήμερα από τα νοσοκομεία λείπουν 25000 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 4500 θέσεις ιατρών μένουν ακάλυπτες".

    Είδηση: 19656

    [12] Έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Naftogaz

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Άνδρες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας εισήλθαν την Τετάρτη στο κτήριο όπου στεγάζεται η ουκρανική εταιρεία Naftogaz στο Κίεβο, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα, για τον εντοπισμό συμβολαίων που έχει υπογράψει η εταιρεία με τη ρωσική Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου και για τη νομιμότητα εκτελωνισμού τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Μαρίνα Οσταπένκο, επρόκειτο για προβλεπόμενη έρευνα.

    "Πρόκειται για μια ομάδα έρευνας, όχι για μασκοφόρους. Και μην τους επιτρέπετε να σας λένε ψέματα στη Naftogaz, ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί. Όλοι γνώριζαν ότι μια ομάδα θα αφαιρέσει έγγραφα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του νόμου" πρόσθεσε Οσταπένκο.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Naftogaz δήλωσε ότι άνδρες με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο κτήριο της εταιρείας και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της διεύθυνσης.

    Η εταιρεία βρέθηκε τον Ιανουάριο στο επίκεντρο διένεξης με τη Ρωσία, εξαιτίας της οποίας διακόπηκε η προμήθεια πολλών χωρών της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

    Η Naftogaz έχει δεσμευθεί ότι θα αποπληρώσει το χρέος της Ουκρανίας προς την Gazprom για τις αποστολές του Φεβρουαρίου εντός των ημερών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Authorities raid Ukraine gas firm

    Είδηση: 19655

    [13] Απειλεί με παραίτηση από ΚΕΔΚΕ ο Ν. Κακλαμάνης

    Κοινωνία

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, διατύπωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τη ρύθμιση για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% στο 0,5% και εφόσον δεν αντικατασταθούν αυτά τα έσοδα με άλλους πόρους. Ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ανέγνωσε το κείμενο της παραίτησής του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.

    Η παραίτησή του θα υποβληθεί, όπως είπε, εφόσον δεν αποσυρθεί η διάταξη ή αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση με νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών ή Οικονομικών για αναπλήρωση των εσόδων από άλλες πηγές. Με τη διάταξη αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει απώλειες της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι προορίζονται για την καθαριότητα και τις τουριστικές υποδομές.

    Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να παραστούν εκπρόσωποί του σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Είδηση: 19651

    [14] Τη Δευτέρα ο διάλογος για την Παιδεία

    Πολιτική

    Τη Δευτέρα αρχίζει και επίσημα ο διάλογος, χωρίς τη συμμετοχή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αναμόρφωση του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο, προειδοποίησε με κινητοποιήσεις ακόμη και την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, εάν δεν υπάρξουν δείγματα αλλαγής της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

    Ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος κάλεσε με επιστολή του τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Υπουργείο για την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ όπως αναφέρει "η έναρξη του διαλόγου έχει στόχο την αναζήτηση λύσεων ευρείας καθολικής αποδοχής μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις".

    Εξάλλου, την Τετάρτη 11 Μαρτίου θα συνεδριάσει στο Ζάππειο Μέγαρο το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως έκανε γνωστό σήμερα με επιστολές του στους φορείς ο πρόεδρος του συμβουλίου καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

    Πρώτα θέματα στην ατζέντα η αναμόρφωση του Λυκείου και το σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ ζητά άμεσα την τροποποίηση του προϋπολογισμού με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

    Είδηση: 19650

    [15] Σε πέντε μήνες οι προσλήψεις γιατρών β νοσηλευτών

    Πολιτική

    Τους επόμενους πέντε μήνες, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών και 4.500 γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας συμφωνά με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο υπουργός μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή" τόνισε ότι οι αποπληρωμές των προμηθευτών των νοσοκομείων θα γίνονται εντός τριών μηνών, ενώ όπως είπε το 2% των ποσών που θα εξοικονομούνται από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Προμηθειών, θα παρέχονται για στήριξη των προγραμμάτων ψυχικής υγείας.

    Επίσης ο Υπουργός Υγείας, σημείωσε πως είναι θέμα ωρών η εξόφληση των οφειλών προς τους προμηθευτές αναλώσιμων υλικών από το Υπουργείο Οικονομίας. Εξάλλου για 100% ασφαλές σύστημα μεταγγίσεων στη χώρα μας έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού -όπως είπε- καθιερώθηκε το σύστημα του μοριακού έλεγχου που δεν αφήνει κανένα παράθυρο μη εντοπισμού μολυσμένου αίματος.

    Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Υγείας είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

    Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τη συνέχιση του προγράμματος "Ψυχαργώ" έως το τέλος του έτους, ενώ θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους πέντε μονάδων, οι οποίοι πραγματοποιών επίσχεση εργασίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, "η Κυβέρνηση με δεδομένη την πολιτική της βούληση για τη συνέχιση του προγράμματος Ψυχαργώ και την εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξασφάλισε, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και με τη συνεργασία των Υπουργών Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, έκτακτη χρηματοδότηση με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ".

    Οι εργαζόμενοι του προγράμματος έκλεισαν νωρίς το πρωί την Αριστοτέλους, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.

    Αύριο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα επισκεφτούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν συναυλία στα Προπύλαια.

    Είδηση: 19649

    [16] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον ΟΛΠ

    Κοινωνία

    Για αύριο το μεσημέρι στις 12 αναβλήθηκε η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των δύο προβλητών της ΟΛΠ Α.Ε. κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καθ' όλη τη διάρκεια της οποίας έξω από τη Βουλή βρίσκονταν συγκεντρωμένοι λιμενεργάτες που αντιδρούν στην παραχώρηση του λιμανιού στην εταιρεία COSCO, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε την σύμβαση ως συμφωνία, η οποία αποτελεί πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για την ελληνική οικονομία,

    Καταλόγισε επίσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης «οπισθοδρομική αντίληψη» επικαλούμενος έρευνες κοινής γνώμης σύμφωνα με τις οποίες ο ελληνικός λαός «αποδεικνύεται τολμηρότερος από τα κόμματα», δεδομένου ότι κατά 57% συμφωνεί με την σύμβαση αυτή, όπως και κατά 88% με την παραχώρηση της ΟΑ στην MIG και απάντησε «στους μύθους περί εκχώρησης του λιμανιού», «σκανδαλώδους σύμβασης», «εργασιακού μεσαίωνα» και «έλλειψης διαλόγου».

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, από την πλευρά του ανέφερε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την επιλογή για εθνικούς λόγους και διότι στρέφεται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. «Εμείς διαφωνούμε με το μοντέλο οργάνωσης του λιμανιού έτσι όπως το επιλέξατε. Γι αυτό καταψηφίζουμε τη σύμβαση και το νομοσχέδιο με το οποίο την εισηγείστε. Είναι πολιτική η επιλογή μας», δήλωσε.

    «Είναι μεγάλη η ευθύνη σας απέναντι στον ελληνικό λαό για την απαξίωση του λιμανιού, το ξεπούλημα και την ταλαιπωρία του κόσμου. Δεν έχετε πείσει τους εργαζόμενους γιατί η όλη σας προσπάθεια είναι επικοινωνιακή», είπε, εκ μέρους του ΚΚΕ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Βέρα Νικολαϊδου.

    «Γιατί το κινεζικό κράτος είναι καλύτερο από το ελληνικό και μπορεί να είναι παγκόσμιος διαχειριστής και η Ελλάδα, μια ναυτική χώρα, να ξεπουλά την ναυπηγική της βιομηχανία;», ήταν η ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, για τις φορολογικές ρυθμίσεις για την Cosko.

    Τέλος ο Αστ. Ροντούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, έθεσε το θέμα του καθεστώτος μονοπωλίου και μείωσης του ανταγωνισμού, που θα επιφέρει η υλοποίηση της σύμβασης και ρώτησε αν «η κυβέρνηση οραματίζεται για τον Πειραιά το μέλλον, που επιφύλαξε η Cosko στη Νάπολι».

    Πορεία από τους λιμενεργάτες

    Πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι λιμενεργάτες, που διαμαρτύρονται για τη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφόρα στην ιδιωτικοποίηση του εμπορικού τμήματος των λιμανιών και την εκχώρηση του νέου εμπορευματικού σταθμού του Πειραιά στην κινεζική εταιρεία Κόσκο. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Βόλου πραγματοποιούν σήμερα και αύριο απεργία, ενώ μεθαύριο Παρασκευή συζητείται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση της ΟΜΥΛΕ για ακύρωση της σύμβασης της ΚΟΣΚΟ.

    Μεγάλη μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος μιλώντας στη Βουλή τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την κινεζική Κόσκο για τα λιμάνια. Υπενθύμισε μάλιστα ότι την ίδια πολιτική είχαν αρχίσει και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Η αντιπολίτευση στο σύνολο της διαφωνεί με τη σύμβαση, ο δε Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση.

    Είδηση: 19647

    [17] Πρόστιμα για ακατάλληλα τρόφιμα

    Πρόστιμα ύψους 37.500 Ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά σε οκτώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα εμπορίας και διακίνησης τροφίμων. Τα πρόστιμα αφορούν στη διακίνηση στην αγορά αλλοιωμένων και ληγμένων τροφίμων, αποθήκευση τροφίμων κάτω από απαράδεκτες συνθήκες ή σε μη αδειοδοτημένο χώρο και πώληση τροφίμων χωρίς τις προβλεπόμενες από τον νόμο σημάνσεις. Στο μεταξύ, στην κατάσχεση φορτίου με 20 τόνους ακατάλληλων φιστικιών από τις ΗΠΑ, προχώρησε νωρίτερα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, στα φυστίκια τύπου Αιγίνης, η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι αρχές, έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου το φορτίο να μην διατεθεί στις αγορές της Ελλάδας και της Ε.Ε.

    Πρόστιμα

    Η Νομαρχία Πειραιά επέβαλε τα παρακάτω πρόστιμα στις εταιρείες:

    1. 15.000 β¬ στην εταιρεία «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΣΗΣ Α.Ε» που βρίσκεται στον Ρέντη διότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 121,5 κιλά διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης αποθηκευμένα σε χώρο που δεν διέθετε άδεια αποθήκευσης και διακίνησης.

    2. 7.000 β¬ στην εταιρεία «ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ» με έδρα το Μοσχάτο διότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατεψυγμένες συκωταριές ελληνικής προέλευσης και μοσχάρι ελληνικής επεξεργασίας συνολικού βάρους 5.595 κιλών τα οποία δεν διέθεταν σημάνσεις καταλληλότητας.

    3. 5.000 β¬ στην επιχείρηση CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. διότι σε έλεγχο που έγινε σε υποκατάστημά της στον Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 54 κιλά γαρίδες ολόκληρες αποφλοιωμένες & καλαμάρια ροδέλες τα οποία έφεραν ενδείξεις απόψυξης - επανακατάψυξης και παρουσίαζαν αλλοιώσεις των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων.

    4. 3.000 β¬ στην επιχείρηση «SUPER MARKET ΚΑΝΑΚΗΣ» στη Σαλαμίνα γιατί εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνολικού βάρους 2.800 κιλών που φυλάσσονταν σε ψυκτικό θάλαμο χωρίς αδεία και σε υπαίθριο χώρο κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες.

    5. 2.500 β¬ στην επιχείρηση «ΣΠΕΝΤΖΟΣ Α.Ε» στη Νίκαια διότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 60 κιλά διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης τα οποία παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων, είχαν παρελθούσα ημερομηνία λήξης και δεν έφεραν ενδείξεις.

    6. 2.000 β¬ στην επιχείρηση «Ελληνική Τροφοδοτική Ε.Π.Ε» στον Πειραιά διότι εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα τρόφιμα συνολικού βάρους 201 κιλών με παρελθούσα ημερομηνία ανάλωσης και χωρίς ενδείξεις

    7. 1.500 β¬ στην επιχείρηση «DITRO ΜΟΝ Ε.Π.Ε» διότι εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 722 κιλά τυρί Γκούντα Γερμανίας αποθηκευμένα σε ψυγεία στην Δραπετσώνα με ελλιπείς και ασαφείς ενδείξεις ως προς το όνομα, την επωνυμία του παραγωγού και τη χώρα προέλευσης.

    8. 1.500 β¬ στην επιχείρηση «FRESH GOURMEΤ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε» διότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.000 κιλά διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα που προορίζονταν για χονδρική πώληση χωρίς σήμανση καταλληλότητας.

    Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 19646

    [18] Αττίλας: βΣενάριο το ότι σκότωσα 12 ελληνοκυπρίουςβ

    Ειδήσεις

    Κατάθεσε σήμερα στην εισαγγελία ο τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, στο πλαίσιο της έρευνας τη διενέργεια της οποίας διέταξε ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολή, ο ηθοποιός είπε πως κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, υπηρετούσε τη θητεία του με το βαθμό του ανθυπασπιστή, ότι στην Κύπρο δεν σκότωσε κανέναν και ότι τη δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι σκότωσε δέκα ελληνοκυπρίους, εκ των οποίων ο ένας ήταν αιχμάλωτος στρατιώτης, την έκανε στο πλαίσιο σεναρίου που έχει συντάξει ο ίδιος.

    Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Ολγκάτς είπε στον εισαγγελέα ότι δεν πρόλαβε να διευκρινίσει ότι τα όσα είπε δεν είναι αλήθεια, αλλά, μέρος του σεναρίου, επειδή ολοκληρώθηκε η εκπομπή.

    Ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ, άρχισε την έρευνα, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται κατηγορία εναντίον του Ολγκάτς.

    Είδηση: 19648

    [19] Δύο νέες προτάσεις εξαγοράς της Ολυμπιακής

    Ειδήσεις

    Δύο νέες προσφορές για την Ολυμπιακή κατατέθηκαν σήμερα από τις εταιρείες Aegean Airlines και Chrysler Aviation. Η προσφορά της Aegean Airlines, είναι διπλάσια της αποτίμησης για το πτητικό έργο και 20 εκ.. για την τεχνική βάση. Επίσης, προτίθεται να εξαγοράσει και την Πάνθεον. Στα 210 εκατ. ευρώ κινείται η προσφορά της Chrysler Aviation για το σύνολο του Ομίλου. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σεβαστεί τον αποκλειστικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με την MIG και την Swissport, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, έχει ήδη δοθεί εντολή στους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους να εξετάσουν σαφείς αποδείξεις κεφαλαιακής επάρκειας κάθε νέας προσφοράς που κατατίθεται δημόσια.

    Την δική της πρόταση για την εξαγορά, λόγω της αποκρατικοποίησης των δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής, έθεσε στην διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, η AEGEAN AIRLINES.

    Λαμβάνοντας υπ' όψιν την ανοικτή δημόσια πρόσκληση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων προς Ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους για την υποβολή προτάσεων για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, η AEGEAN AIRLINES υπέβαλε σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο πρόταση για την αγορά: α) των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής, ύψους 90 εκ. Ευρώ, ποσό το οποίο είναι το διπλάσιο από αυτό της ελάχιστης αποτίμησης των συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου και β) των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης, ύψους 20 εκ. ευρώ. Παράλληλα, διατίθεται να εξαγοράσει την Πάνθεον, στην καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων της που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της AEGEAN και των μετόχων της, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος, ώστε να μπορεί να σταθεί με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στον διεθνή ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου.

    Η AEGEAN δεσμεύεται για την εκτέλεση της συμφωνίας και την ανάληψη του έργου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 60 ημέρες από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμυρίων Ευρώ λειτουργικών ζημιών, που θα επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ανάληψης του έργου και της ιδιοκτησίας της ΟΑ από άλλον φορέα, σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

    Σε περίπτωση που η πρόταση της AEGEAN γίνει αποδεκτή από το Ελληνικό δημόσιο, η εταιρεία θα παραχωρήσει μέρος της δραστηριότητάς της του εσωτερικού, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο υπάρχων ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, στην οποία άλλωστε, ήδη έχουν ενταχθεί πρόσφατα νέοι παίκτες.

    Την δημιουργία μίας μεγάλης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, με βασικό πυρήνα την σημερινή AEGEAN, στοχεύει με την κίνησή της αυτή η εν λόγω εταιρεία, εξυπηρετώντας έτσι -όπως λέει- τόσο τις ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής οικονομίας, όσο και τις προσδοκίες των 70.000 ελλήνων μετόχων της.

    Παράλληλα και η Chrysler Aviation κατέθεσε σήμερα προσφορά για το σύνολο του Ομίλου της Ολυμπιακής ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής [ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση] ύψους 210 εκ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία θα προτείνει στο Ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει ποσοστό έως 25%.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Κατ΄ αρχήν θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες προσφορές για την Ολυμπιακή ο οποίος τόνισε:«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την MIG και την Swissport ως το τέλος της εβδομάδας. Θα εξετάσουμε και άλλες προσφορές που κατατέθηκαν με βάση τις προβλέψεις των νόμων, το εθνικό και Κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού, τα πραγματικά στοιχεία των προτάσεων και τις εισηγήσεις του επιτρόπου παρακολούθησης».

    Πρόκειται για μια λεπτή διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θετική για εξέλιξη μίλησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντινου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για να μεικτό σχήμα με την σύμπραξη ξένου στρατηγικού αερομεταφορέα και εξέφρασε την ελπίδα οι οποίες διαδικασίες να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια.

    "Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνουν την κυβέρνηση. Αντίθετα αποδεικνύουν ότι η πολιτική της υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που θέλουν να κυριαρχήσουν στις αερομεταφορές.

    Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής με όποιους όρους κι αν γίνει δεν υπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των εργαζομένων στην εταιρία, ούτε το δικαίωμα του λαού για ασφαλείς και φθηνές αερομεταφορές" ήταν η τοποθέτηση του ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής σε μια παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Σε έναν τέτοιο περιβάλλον η εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις αποτελεί καθαρή τρέλα και έγκλημα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ που υποστηρίζει ότι ο κατακερματισμός, η ρευστοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ αποτελούν σοβαρό πεδίο ιδεολογικής και προγραμματικής σύγκλησης για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

    ΠΗΓΗ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 19643

    [20] Βοτανικός: Θετική για τους πολίτες η εισήγηση στο ΣτΕ

    Αποδοχή της προσφυγής της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, που ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, θα προτείνει, την Παρασκευή, ο εισηγητής της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι απόψεις του εισηγητή δεν προδικάζουν απαραίτητα την οριστική κρίση της Ολομέλειας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το Βοτανικό, αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρία Μπάμπης Βωβός.

    Είδηση: 19644

    [21] Δύο αγνοούμενοι στα ερείπια κτιρίου στην Κολωνία

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα ερείπια του δημοτικού κτιρίου που κατέρρευσε εχθές στην Κολωνία, αναζητώντας δύο ανθρώπους που φέρονται ως αγνοούμενοι. Το δημοτικό κτίριο, που στέγαζε τα αρχεία της πόλης, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα χθες το απόγευμα, λίγη ώρα αφού εκκενώθηκε.

    Σύμφωνα με τον Στέφαν Ραφαέλ, εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα δύο άτομα είναι κάτοικοι του διπλανού κτιρίου.

    "Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο αγνοούμενοι", δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας.

    Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων επιστρατεύθηκαν μετά την κατάρρευση. "Δουλέψαμε όλη τη νύκτα", δήλωσε ο Στέφαν Ραφαέλ, προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες αναγκάσθηκαν να φτιάξουν τσιμεντένιες ράμπες ανάμεσα στα ερείπια, ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση με τα οχήματά τους σε ορισμένα σημεία των ερειπίων και για να αποφύγουν περαιτέρω κατακρημνίσεις.

    Τα αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί, αλλά, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας των αρχείων της πόλης, εργασίες επέκτασης του μετρό πραγματοποιούνται στην περιοχή και ρωγμές είχαν εμφανισθεί εδώ και εβδομάδες στους τοίχους του κτιρίου.

    Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης οι εργασίες εκσκαφής έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.

    Είδηση: 19640


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 March 2009 - 17:57:40 UTC