Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόσκληση στην ΟΛΜΕ για συμμετοχή στο διάλογο
  • [02] Σε αναζήτηση διεξόδου από την κρίση οι 27
  • [03] Ζωντανεύουν τα έθιμα της Αποκριάς
  • [04] Συνεχίζεται ο εθνικός διάλογος για τη Γεωργία
  • [05] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας
  • [06] Επίθεση αγνώστων στην εφημερίδα Απογευματινή
  • [07] Το σκηνικό της συγχώνευσης JP Morgan και Washington Mutual

    [01] Νέα πρόσκληση στην ΟΛΜΕ για συμμετοχή στο διάλογο

    Πολιτική

    Νέα πρόσκληση προς την ΟΛΜΕ να μετάσχει στο διάλογο για την Παιδεία απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος με την ευκαιρία της πρώτης διμερούς συνάντησης της ηγεσίας της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, παραδέχθηκε ότι οι καθηγητές είναι κακοπληρωμένοι, αλλά, όπως είπε, η δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα στενά περιθώρια που επιβάλλει δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων. Η ΟΛΜΕ δήλωσε ότι στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αποστείλει γραπτώς τις θέσεις και τις προτάσεις της.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Κώστας Μανιάτης, γνωστοποίησε ότι οι καθηγητές δεν θα στείλουν εκπρόσωπό τους στο διάλογο, θα στείλουν όμως τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του Λυκείου και τις αλλαγές στο εξεταστικό, τις οποίες θα παρουσιάσουν και στο Υπουργείο Παιδείας.

    Είδηση: 19478

    [02] Σε αναζήτηση διεξόδου από την κρίση οι 27

    Ειδήσεις

    Με αντικείμενο την αναζήτηση λύσεων απέναντι στην χρηματοπιστωτική κρίση, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή 1η Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η αποκατάσταση των πιστωτικών ροών, ο συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης της οικονομίας, τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών και της βιομηχανίας, καθώς και η στήριξη της απασχόλησης, είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την άτυπη Σύνοδο των "27", είκοσι ημέρες πριν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο του G20 στο Λονδίνο.

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες επισημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο. "Η χρηματοοικονομική αναταραχή που ξεκίνησε από τις κακές πρακτικές ορισμένων τραπεζών, μετατράπηκε σε σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση με αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν τη συνεργασία και το συντονισμό δράσεων, σε υψηλό επίπεδο", αναφέρει στην επιστολή του ο Τσέχος πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των χρηματοπιστωτικών ροών στην οικονομία, ο Τσέχος πρωθυπουργός τονίζει ότι απαιτείται δράση σε πολλά επίπεδα. Μερικά από αυτά είναι το θέμα των τοξικών στοιχείων στα ενεργητικά των τραπεζών, η βελτίωση του κανονισμού και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, καθώς και η ενίσχυση της μακρονομισματικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

    Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, οι "27" καλούνται να συντονίσουν την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης της οικονομίας τους. Παράλληλα, την Κυριακή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς επίσης τα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι αμοιβαία και να μην προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, επισημαίνει ο Τσέχος πρωθυπουργός στην επιστολή του.

    Τέλος, την Κυριακή οι "27" θα αναζητήσουν λύσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Μάιο στην Πράγα, καταλήγει ο Μ. Τοπολάνεκ.

    Είδηση: 19476

    [03] Ζωντανεύουν τα έθιμα της Αποκριάς

    Ειδήσεις

    Ημέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξεγνοιασιάς είναι για τους περισσότερους η Αποκριά. Χιλιάδες καρναβαλιστές ξεφαντώνουν σε όλη τη χώρα, ενώ τα κύρια "συστατικά" που απαιτούνται αυτές τις ημέρες είναι μπόλικο κέφι, ζωντάνια, τραγούδι και χορός. Η αποκριά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού μεταμφιέσεις εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ. στην Ασία.

    Στη Θεσσαλονίκη, με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων πέφτει η αυλαία της Αποκριάς στο νομό. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον αναβιώνουν κατά τις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς στο νομό Θεσσαλονίκης. Οι περίφημοι "Κουδουνοφόροι" του δήμου Σοχού κυριαρχούν κάθε χρόνο στις δράσεις της Αποκριάς. Το δρώμενο, που συνδέεται με την ευφορία της γης, κορυφώνεται από την Παρασκευή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Οι καρναβαλιστές ντύνονται με στολές από δέρματα ζώων (τα λεγόμενα κουζούφια), από τις οποίες εξέχουν κουδούνια. Στο κεφάλι φορούν το "καλπάκι", μια προσωπίδα από μάλλινο μαύρο ύφασμα, στην κορυφή της οποίας έχει τοποθετηθεί ουρά αλεπούς και στο μέσο της ένα μεγάλο μουστάκι από ουρά αλόγου. Στο μέτωπο είναι κεντημένος ένας σταυρός και υπάρχουν τρύπες στο στόμα, τα μάτια και τη μύτη. Η παρέλαση των Κουδουνοφόρων θα πλαισιωθεί από την αναβίωση και άλλων εθίμων του Σοχού.

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει το έθιμο "Ζάπους", δηλαδή το άναμμα καθαρτήριων φωτιών σε κάθε γειτονιά για να εξαγνιστεί η φύση. Την Καθαρά Δευτέρα θα πάρει τη .σκυτάλη το έθιμο "Προσταβάνι" για τη συγχώρεση των νέων από τους ηλικιωμένους.

    Επίσης, σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι ημέρες πριν από την Αποκριά θεωρούνταν οι πλέον κατάλληλες για προξενιά και αρραβώνες. Για το λόγο αυτό, από το ερχόμενο Σάββατο και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα θα οργανωθεί η αναβίωση όλων των διαδικασιών ενός παραδοσιακού γάμου, με τη "Ρούμπα" (μεταφορά νυφικού από τους συγγενείς του γαμπρού στο σπίτι της νύφης), την προετοιμασία και το ντύσιμο της νύφης, το ξύρισμα του γαμπρού, το στεφάνωμα, το γαμήλιο γλέντι και το "Πουγκαζιάι", δηλαδή τη μεταφορά προσωπικών αντικειμένων της νύφης στο νέο της σπίτι.

    Το πολύ γνωστό "Γαϊτανάκι" αναβιώνει ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα στα Νέα Βρασνά του δήμου Αγίου Γεωργίου. Τα παιδιά της περιοχής πλέκουν πολύχρωμες κορδέλες και δημιουργούν χρωματιστούς συνδυασμούς, χορεύοντας με παραδοσιακές στολές γύρω από έναν μεγάλο στύλο.

    Γιαουρτομαχίες διεξάγονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην κεντρική πλατεία της Χαλκηδόνας. Ομάδες πολιτών μάχονται η μία εναντίον της άλλης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πετώντας περισσότερα από 300 κιλά γιαούρτι! Μέσω του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες επιχειρούν να περάσουν μηνύματα αγανάκτησης σχετικά με θέματα της επικαιρότητας. Το έθιμο της "Σίρνιτσας" μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης της Όσσας του δήμου Βερτίσκου την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για παραλλαγή των ευρύτερα γνωστών "Κλαδαριών". Οι συμμετέχοντες ανάβουν μεγάλη φωτιά στην κεντρική πλατεία και χορεύουν γύρω από αυτή, ενώ οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη φωτιά, ελπίζοντας σε καλοτυχία. Την ίδια ημέρα στο δήμο Καλλινδοίων παρουσιάζεται το έθιμο του Σταυρού. Παρέες κοριτσιών με παραδοσιακές στολές κάθονται γύρω από στρωμένο σοφρά, χαράσσουν ένα σταυρό επάνω στο ψωμί και το στολίζουν με ξερό βασιλικό. Στη συνέχεια χορεύουν γύρω από το ψωμί και μοιράζουν κρασί και εδέσματα στους παρευρισκόμενους.

    Τρίκαλα: οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Τρικκαίων.

    Με τρεις εκδηλώσεις συνεχίζεται το αποκριάτικο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Τρικκαίων. Η πρώτη, αφορά το πανηγύρι των κλόουν που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια υπαίθρια αποκριάτικη γιορτή που συνδυάζει στοιχεία από το θέατρο δρόμου με παντομίμες, ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα. Συμμετέχουν ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, κλόουν και τεράστιες φουσκωτές αποκριάτικες φιγούρες που κινούνται, χορεύουν και παίζουν. Την ίδια μέρα, στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα "C - Real".

    Την Κυριακή 1η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακή εκδήλωση με τα "Ραγκουτσάρια" Καστοριάς και τη συμμετοχή του Δημοτικού Χορευτικού Συγκροτήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού. Εκατό και πλέον Καστοριανοί, μεταμφιεσμένοι, μαζί με μεγάλη ορχήστρα χάλκινων θα αναβιώσουν τα «Ραγκουτσάρια» στα Τρίκαλα. Μαζί τους θα ενωθούν τα τμήματα εφήβων και ενηλίκων του Δημοτικού χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού. Θα ξεκινήσουν από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, θα περάσουν από τους κεντρικούς δρόμους και τα στενά της πόλης και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου και θα στήσουν ένα παραδοσιακό γλέντι.

    Στην Ξάνθη, κάθε χρόνο διοργανώνεται το πιο δημοφιλές καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα. Επίκεντρο της γιορτής είναι η πλατεία της πόλης. Οι εκδηλώσεις διαρκούν αρκετές ημέρες με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σε μία παραδοσιακή και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα γίνεται το "Κάψιμο του Τζάρου", με τη δύση του ήλιου, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο "Τζάρος" ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγονταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Την ίδια ημέρα, στις 9 Μαρτίου, θα προηγηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης, όπου τα άρματα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ξάνθης, καθ' όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, ξεφαντώνουν σε έντονους ρυθμούς διασκέδασης και κεφιού, ενώ η πόλη δεν δείχνει να θυσιάζει το φυσικό κάλλος και την αρχοντιά της στο βωμό της σύγχρονης ζωής.

    Στη Νάουσα, η παράδοση και η σάτιρα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και φέτος στα έθιμα της πόλης με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες", που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει μεταξύ άλλων φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι. Το ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενιτσάρων.

    Στην Καστοριά, το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους σύλλογοι με τη συνδρομή του δήμου Καστοριάς, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις "Μπουμπούνες". Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και εδέσματα, όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψύλλοι, όπως λέγανε οι παλαιότεροι. Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο"χάσκαρης". Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο γεροντότερος της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών, οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το "χάψουν". Η παράδοση λέει πως το Σαρανταήμερο νηστείας κλείνει το στόμα με αυγό και ανοίγει με αυγό μετά την Ανάσταση. Στο τέλος του εθίμου καίγεται η κλωστή και ο οικογενειάρχης φωνάζει "σιτάρι- σιτάρι- σιτάρι", ή κάποιο άλλο προϊόν που καλλιεργούσαν, πράγμα που συμβολίζει την καλή σοδειά για όλη την χρονιά.

    Στο νομό Σερρών, την παράσταση κλέβουν οι οργανωμένες παρελάσεις αρμάτων και μασκαράδων που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στους δήμους Σιδηροκάστρου, Σκοτούσας, Νιγρίτας και Ροδολίβους. Ωστόσο το καρναβάλι στην περιοχή είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά. Κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα. Στην Πρώτη Σερρών, την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου, αναβιώνει το έθιμο της "Ντερβένας" (Πυρολατρείας). Το έθιμο ξεκινά περίπου δύο μήνες πριν, με την συγκέντρωση πουρναριών, από κάθε συνοικία, ξεχωριστά. Στόχος αποτελεί το ποια συνοικία θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη "Ντερβένα". Την Δευτέρα της Τυρινής αναβιώνει στην Αγία Ελένη του δήμου Σκουτάρεως το έθιμο του Καλόγερου. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν μόνο άνδρες με κορυφαίο πρόσωπο του δρώμενου τον "Καλόγερο", ο οποίος είναι ντυμένος με προβιές, νεροκολοκύθα στο κεφάλι του, και πιπεριές στην κορυφή του. Συνοδεύεται από τον "βασιλιά", και από συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και όλοι μαζί χτυπάνε τις πόρτες του χωριού.

    Στην Κοζάνη, οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, 9 Μαρτίου, με παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και με το άναμμα των φανών, το βράδυ της ίδιας μέρας. Για ένα δωδεκαήμερο η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται με ήχους χάλκινων, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο.

    Η ιστορία της Αποκριάς

    Η ιστορία της Αποκριάς

    Η αποκριά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού μεταμφιέσεις εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ. στην Ασία. Στον ελλαδικό χώρο εξαπλώνεται η Διονυσιακή λατρεία από την Αρχαϊκή εποχή και μετά, με διάφορες γιορτές, όπως τα Βάκχεια, Κώμοι, Λήναια, Ανθεστήρια. Κάποια στοιχεία τους έχουν παραμείνει αναλλοίωτα με το πέρασμα των χρόνων και τα συναντούμε και σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταμφιέσεις, οι χοροί και η οινοποσία.

    Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι μεταμφιέσεις κυριαρχούσαν όχι μόνο στο Βυζάντιο, όπου η απόκρια έπαιρνε πάνδημο χαρακτήρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και σε άλλους λαούς. Ο μεταμφιεζόμενος άλλοτε έπαιρνε μαγική δύναμη για να τη χρησιμοποιήσει για το καλό της παραγωγής και άλλοτε για να ξεγελάσει τα επιβλαβή πνεύματα.

    Ωστόσο η συνήθεια αυτή, ήδη από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, βρήκε αντίθετη την εκκλησία που έβλεπε σε αυτές τις εκδηλώσεις τη συνέχιση των ειδωλολατρικών εθίμων. Παρ' όλες όμως τις απαγορεύσεις, οι γιορτές αυτές επιβίωσαν κάτι που ανάγκασε την εκκλησία, κατά τα τέλη του 7ου αιώνα, να ασχοληθεί με αυτή τη συνήθεια των Βυζαντινών.

    Κύρια στοιχεία της Αποκριάς είναι το κέφι, η ευτυχία, οι αστεϊσμοί και προπαντός οι μεταμφιέσεις. Στοιχεία που της δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο και τη διαφοροποιούν ουσιαστικά από τις άλλες μέρες του χρόνου. Ο παραδοσιακός εορτασμός της Αποκριάς κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Τυροφάγου, που λέγεται και Τρανή Αποκριά.

    Είδηση: 19479

    [04] Συνεχίζεται ο εθνικός διάλογος για τη Γεωργία

    Ειδήσεις

    Με συνάντηση την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη και της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών νομού Λαρίσης συνεχίζεται ο εθνικός διάλογος στρατηγικής για τη γεωργία. Το επόμενο ραντεβού του κ. Χατζηγάκη, λόγω των εορτασμών της Αποκριάς αναβλήθηκε για το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, αποτελεί βασική υποχρέωση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, να συγκροτηθεί "το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, μέσα από το οποίο θα προσεγγιστούν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη γεωργία μας, την αγροτική ανάπτυξη, την περιφέρεια, την ύπαιθρο και ότι απασχολεί τον Έλληνα αγρότη".

    Επίσης, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι θα γίνουν επιτόπιες επισκέψεις "σε όλη την Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά και στην Κρήτη, ώστε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχουμε ολοκληρώσει τις συναντήσεις και να φέρουμε στη Βουλή έτοιμο το σχετικό σχέδιο νόμου για το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής".

    Είδηση: 19474

    [05] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

    Ειδήσεις

    Παραμένει το μυστήριο γύρω από τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ των τουρκικών αερογραμμών, την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ. Το Σωματείο των Εργαζομένων στην Τουρκική Πολιτική Αεροπορία καταγγέλλει ελλιπείς ελέγχους στη συντήρηση των αεροσκαφών. Η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος της, που συνετρίβη στο Άμστερνταμ, είχαν γίνει επισκευές μετά από βλάβη που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας. Έξι από τους 50 τραυματίες δίνουν μάχη για τη ζωή τους, ενώ οι διασωθέντες ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως βγήκαν ζωντανοί από το αεροσκάφος που έγινε τρία κομμάτια. Δημοσίευμα των βρετανικών Τάϊμς αναφέρει ότι ακόμη και οι θέσεις μέσα στο αεροπλάνο παίζουν ρόλο για την ασφάλεια των επιβατών.

    Την Δευτέρα, το αεροσκάφος αυτό, που έπρεπε να κάνει πτήση με προορισμό την Μαδρίτη "αποσύρθηκε για έλεγχο, μετά την έκθεση του πιλότου που αναφερόταν σε βλάβη του βασικού οπτικού δείκτη προειδοποίησης, και η συσκευή που παρουσίασε τη βλάβη αντικαταστάθηκε την ίδια ημέρα, επιτρέποντας στο αεροσκάφος να ξαναρχίσει την δραστηριότητά του", αναφέρει η Turkish Airlines. "Μετά την αλλαγή της συσκευής το αεροσκάφος έκανε οκτώ απογειώσεις και προσγειώσεις χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την οποία επικαλείται το πρακτορείο "Ανατολή". Στο ίδιο Boeing 737-800 είχε αλλαχτεί στις 28 Οκτωβρίου το αριστερό κινητό στοιχείο ανοίγματος (πτερύγιο) Krueger. Αυτά τα στοιχεία ανοίγματος αυξάνουν την άνωση του αεροσκάφους κατά την απογείωση και το φρενάρισμα του κατά την προσγείωση. Το αεροσκάφος υποβλήθηκε εξάλλου σε γενικό έλεγχο ρουτίνας στις 22 Οκτωβρίου, υπογράμμισε η Turkish Airlines. "H ΤΗΥ είχε πραγματοποιήσει όλες τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται για το αεροσκάφος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κατασκευαστή καθώς και αυτές των εθνικών και διεθνών αρχών", πρόσθεσε η τουρκική αεροπορική εταιρεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 19473

    [06] Επίθεση αγνώστων στην εφημερίδα Απογευματινή

    Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7:30 το βράδυ της Πέμπτης, μετά την πορεία διαφόρων οργανώσεων που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση με χειροβομβίδα στο "Στέκι Μεταναστών" στα Εξάρχεια προχθές το βράδυ. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες, λοστούς, ξύλα και άλλα αντικείμενα στην εφημερίδα "Απογευματινή" στην οδό Φειδίου.

    Οι δράστες πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της εφημερίδας, ενώ προξένησαν και ζημιές σε 12 σταθμευμένα αυτοκίνητα, έξω από την εφημερίδα. Τους νεαρούς τους καταδίωξαν οι ειδικοί φρουροί που εκτελούσαν υπηρεσία εκεί, πέταξαν εναντίον τους χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να τους τρέψουν σε φυγή.

    Λίγα λεπτά αργότερα όμως, οι νεαροί επιτέθηκαν λίγα λεπτά αργότερα σε διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους στην οδό Μπενάκη και της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερη έκταση.

    Εν τω μεταξύ, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Ιπποκράτους, όπου ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με λοστούς και βόμβες μολότωφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που είναι τοποθετημένοι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    ΝΔ για την επίθεση κατά της "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ"

    "Καταδικάζουμε απερίφραστα την εγκληματική επίθεση εναντίον της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ". Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τυφλή βία και την καταστροφική μανία. Οι κουκουλοφόροι, που χτύπησαν, είχαν στόχο για μία ακόμη φορά την ελευθερία του Τύπου και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, σε μία περίοδο κρίσιμη για το μέλλον του τόπου".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή", έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η σημερινή επίθεση κατά της εφημερίδας "Απογευματινή", η επίθεση κατά οποιουδήποτε μέσου ενημέρωσης, είναι χτύπημα κατά της ελεύθερης έκφρασης, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας. Το μόνο που πετυχαίνουν οι εκφραστές της τυφλής βίας είναι η ομόθυμη καταδίκη των αποτρόπαιων ενεργειών τους από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η Δημοκρατία στον Τόπο μας είναι ισχυρή. Και γίνεται ακόμα ισχυρότερη καθώς οι πολίτες, με αφορμή θλιβερά περιστατικά όπως το σημερινό, συνειδητοποιούν ότι απαιτείται εγρήγορση για τη διασφάλισή της και τη συνεχή εμβάθυνσή της. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, αλλά και προσωπικά, καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όλους τους λειτουργούς του Τύπου και ειδικότερα στους εργαζόμενους στην "Απογευματινή".

    ΠΑΣΟΚ: Δήλωση Παπακωνσταντίνου για την επίθεση

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την επίσκεψη του, σήμερα το βράδυ, στα γραφεία της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", μετά την επίθεση που δέχθηκαν, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Άλλη μια επίθεση σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, αυτή την φορά στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ". Την καταδικάζουμε απερίφραστα. Παρόμοιες επιθέσεις είναι επιθέσεις στην ελεύθερη έκφραση. Κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Είναι μόνιμο σύμπτωμα του μικροκομματικού λαϊκισμού που διακατέχει το ΠΑΣΟΚ, να διαστρέφει η ηγετική του ομάδα την πραγματικότητα και να ερμηνεύει αυθαίρετα τι συμβαίνει και στον κόσμο και στη χώρα μας. Δικαίωμά τους να εθελοτυφλούν και να πιστεύουν ότι με ευχολόγια μπορούν να δώσουν λύσεις. Το μόνο που καταφέρνουν περίτρανα είναι ότι - ειδικά στο σημερινό δύσκολο διεθνές περιβάλλον - υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, προς όφελος των πολιτών και της χώρας, μπορεί να ασκήσει μόνο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή".

    Ανακοίνωση Τύπου ΛΑ.Ο.Σ

    Το κτύπημα στην ιστορική δημοκρατική εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει κοινωνία και Πολιτεία από το λήθαργο της ανοχής και της σιωπής. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, χρειάζονται ριζοσπαστικές, ασυμβίβαστες πρωτοβουλίες για επίτευξη της κοινωνικής ηρεμίας και της δημοκρατικής ευνομίας. Η περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών θα τραυματίσει καίρια, ίσως ανήκεστα την Πολιτεία".

    "Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια η οποία στρέφεται κατά του Τύπου και της δημοσιογραφίας. Η επίθεση στα γραφεία της Απογευματινής είναι επίθεση εναντίον της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας. Συμπαραστεκόμαστε στους δημοσιογράφους και τους υπαλλήλους της εφημερίδας". "Καταδικάζουμε την φασιστική ενέργεια των "Εξαρχειομένων" κουκουλοφόρων της αριστεράς και του σκοταδισμού".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19472

    [07] Το σκηνικό της συγχώνευσης JP Morgan και Washington Mutual

    Ειδήσεις

    Η υπαγωγή των τραπεζικών εργασιών της "Washington Mutual" σε αυτές της "JP Morgan (JP.M)", θα απολήξει σε όχι λιγότερες από 12 χιλιάδες απολύσεις. Αυτό αναφέρθηκε επίσημα την Πέμπτη από τη νεοϋορκέζικη τράπεζα, ώστε να εξοικονομηθούν λόγω κρίσης περίπου δύο δισ. δολάρια "καθαρά". Από τα 2 δισ. δολ, το 1,35 δισ. δολ. είναι μισθοί.

    Όπως διευκρινίστηκε, οι απολύσεις, θα ξεκινήσουν με την οριστικοποίηση της συγχώνευσης.

    Σε περίπου 228.000 εργαζόμενους, όλων των βαθμίδων, ανέρχεται το προσωπικό της "JP.M.", έναντι 43.000 για την υπό συγχώνευση μονάδα, η οποία αν και δεν έκανε καμία κίνηση "έβλεπε" ορατό τον κίνδυνο της πτώχευσης.

    Η "Washington Mutual" είχε, άλλωστε, κάνει "διακοπή" των εργασιών της από της 25ης Σεπτεμβρίου πέρυσι. Η ανωτέρω, από τη συγχώνευση βάζει στο Ταμείο της συνολικά ως 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα.

    Είδηση: 19471


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 February 2009 - 22:19:15 UTC