Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόωρες εκλογές ζήτησε ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Ανάκληση βρεφικού γάλακτος Babynat
  • [03] Ζιμπάμπουε: 3.688 οι νεκροί από χολέρα
  • [04] Αντίθεση Πετραλιά σε προσχηματικές απολύσεις
  • [05] Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι σε έκθεση φωτογραφίας
  • [06] Εναλλακτική μέθοδος γυμναστικής
  • [07] Το μπικίνι...προκαλεί!
  • [08] Το αργό υποχώρησε κάτω από τα 36 δολάρια το βαρέλι
  • [09] Μεγάλες απώλειες 5,19% στο ΧΑΑ
  • [10] Σε αποκριάτικους ρυθμούς η Αθήνα
  • [11] Ε.Ε: Μέχρι 3,5 εκατ. πολίτες βμάλλον- άνεργοι το 2009
  • [12] Ανθεί το φακελάκι
  • [13] Έφυγε ο συνταγματολόγος Γ. Παπαδημητρίου
  • [14] Κ. Μαρκόπουλος: Υλοποιούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό
  • [15] ΗΣΑΠ: αλλαγές στα δρομολόγια
  • [16] Ενεργειακή συνεργασία
  • [17] Καταγγελίες Ρόβλια, διάψευση Χατζηγάκη
  • [18] Εurostat: Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας - Ενδεκάμηνο 2008
  • [19] Αναβρασμός στα συνδικάτα
  • [20] Στα δικαστήρια για Βατοπαίδι - καρναβάλι
  • [21] Δίκη για μαζικά εγκλήματα
  • [22] Επαρκές το σχέδιο σταθερότητας για την οικονομία
  • [23] Σύσκεψη για την Παιδεία στο ΠΑΣΟΚ
  • [24] Σε κρίσιμη κατάσταση το μωρό

    [01] Πρόωρες εκλογές ζήτησε ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου

    Πολιτική

    Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για βαθιά κρίση στην πολιτική, την οικονομία, τις κοινωνικές αξίες, και γι' αυτό, όπως είπε, είναι άμεση, η ανάγκη αλλαγής πορείας, και μιας "νέας κυβέρνησης".

    "Είναι άμεση η ανάγκη μιας νέας κυβέρνησης μετά από εντολή του ελληνικού λαού" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για βαθιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση καθώς και για κυρίαρχη αίσθηση στους πολίτες της ανομίας, της διαφθοράς, της σπατάλης του δημοσίου πλούτου και της πελατειακής πολιτικής της Ν.Δ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τις προτάσεις του σχετικά με την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση και προστασία των αδυνάμων, της πράσινης ανάπτυξης και της δημιουργίας ενός ευνομούμενου κράτους.

    Η συνάντηση των δυο ανδρών διεξήχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως φάνηκε από τον τρόπο υποδοχής του κ. Παπανδρέου από τον κ. Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέροντα τα όσα του είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει ένας εξαιρετικός διάλογος σε μια δύσκολη περίοδο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, που τον δέχθηκε σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, καθώς ο ελληνικός λαός βιώνει μία πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη θέση.

    Ιδεολογήματα και συνταγές του παρελθόντος, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, καταρρίπτονται και στην Ελλάδα και διεθνώς.

    Είδηση: 19043

    [02] Ανάκληση βρεφικού γάλακτος Babynat

    Κοινωνία

    Ο ΕΟΦ, μετά την επείγουσα ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακαλεί από την αγορά και απαγορεύει τη χρήση του βρεφικού γάλακτος με την ονομασία "Babynat 1" (αριθμός παρτίδας 17381, με λήξη 13/10/2010) της εταιρείας VITAGERMINE, (υπεύθυνος διακίνησης στην Ελλάδα Green Bay), επειδή βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με το δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό enterobacter sakazakil.

    Είδηση: 19061

    [03] Ζιμπάμπουε: 3.688 οι νεκροί από χολέρα

    Ειδήσεις

    Η επιδημία χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε από τον Αύγουστο έχει προκαλέσει το θάνατο 3.688 ανθρώπων, ενώ αυτοί που έχουν προσβληθεί από τη νόσο φτάνουν τους 77.650, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA).

    Σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονταν σε 3.525 και αυτοί που είχαν προσβληθεί από τη νόσο σε 73.585.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" (MSF) προειδοποίησε σήμερα ότι το σύστημα υγείας της Ζιμπάμπουε, το οποίο ήταν άλλοτε ένα από τα καλύτερα της Αφρικής, μοιάζει σήμερα με αυτό που θα είχε μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση.

    "Η κατάσταση τώρα είναι η ίδια με αυτή που υπάρχει στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή βρίσκονται ακριβώς μετά από μία σύγκρουση", δήλωσε ο πρόεδρος της MSF Κριστόφ Φουρνιέ.

    "Για τους ασθενείς είναι το ίδιο, ή ακόμη χειρότερα στη Ζιμπάμπουε", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημία χολέρας αποτελεί μόνον μία πτυχή του προβλήματος.

    "Η επιδημία (χολέρας) είναι η πιο εμφανής εκδήλωση μιας πολύ πιο βαθιάς κρίσης στο σύνολο της χώρας (...) Στην πραγματικότητα ολόκληρο το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει", κατέληξε.

    Η Ζιμπάμπουε πλήττεται εδώ και ένα χρόνο από σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρίνει ότι οι μισοί από τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της Ζιμπάμπουε είναι ευάλωτοι να προσβληθούν από τον βάκιλο της νόσου.

    Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση συνέχιζε ακόμη και πρόσφατα να εμποδίζει την εργασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, καταγγέλλει η οργάνωση MSF σε 4σέλιδη έκθεσή της με τίτλο: "Πέρα από τη χολέρα: η κρίση βασιλεύει στη Ζιμπάμπουε".

    Είδηση: 19058

    [04] Αντίθεση Πετραλιά σε προσχηματικές απολύσεις

    Ειδήσεις

    Την έντονη αντίθεσή της με επιχειρηματίες οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση προχωρούν σε απολύσεις ή σε άλλες βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων, εξέφρασε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, καταγγέλλοντας τέτοια φαινόμενα. Η υπουργός χαρακτήρισε επιζήμιες τις απόψεις για προσωρινή απασχόληση, και κάλεσε τους επιθεωρητές εργασίας, να υπερασπίσουν τον ρόλο τους, ότι είναι δηλαδή, συνήγοροι των εργαζομένων.

    Ταυτόχρονα επανήλθε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, με την πρότασή του για απασχόληση 3 - 4 ημερών σε επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "η μόνη ρεαλιστική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή του ΕΒΕΑ, καθώς καθημερινά 450 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στα όσα υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, για αλλαγές στους κανόνες εγγραφής στον ΟΑΕΔ από το 2004 και την κοινωνική εργασία έκανε λόγο για συνειδητή παραπλάνηση των πολιτών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκρύπτει την αλλαγή που έκανε η σημερινή κυβέρνηση για τις έγκυες γυναίκες αφού μέχρι το 2004 διαγράφονταν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και αναστελλόταν η επιδότησή τους και επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας:

    "Αυτό είναι το πραγματικό 'κοινωνικό' πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Υποκριτικό και ανάλγητο. Ακόμα και παρανομίες χρησιμοποιούσαν για τη διαχείριση της ανεργίας επί ημερών του ΠΑΣΟΚ"

    Σε ό,τι αφορά τα περί κοινωνικής εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει αν αυτή η εργασία θα είναι αμειβόμενη ή εθελοντική, αν θα είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, πόσοι άνθρωποι θα περιλαμβάνονται και με ποια σχέση εργασίας.

    Με γενικολογίες, κενολογίες και φράσεις που δεν έχουν νόημα, δεν γίνεται πολιτική, είπε και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

    Η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα εργασίας κα Χριστοφιλοπούλου κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είπε ότι κατανοεί τον πανικό και την ανάγκη, μέσα από τη σπίλωση και τη συκοφάντηση, να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και πρόσθεσε ότι ισχύουν τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ.

    "Όλα τα επιδόματα που υπήρχαν, δίνονταν κανονικά. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνεται η αύξηση επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης για την οικονομική κρίση και το επίδομα θέρμανσης".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 19057

    [05] Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι σε έκθεση φωτογραφίας

    Ειδήσεις

    Ένα καλειδοσκόπιο από τέχνες και γράμματα, μάσκες και άρματα, το οποίο ενώνει φίλους και αγνώστους, μικρούς και μεγάλους, αλλά και ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες, απλώνει τα χρώματά του στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι! Όπως κάθε καρναβάλι που έχει το κέφι του και τις μοναδικές στιγμές του, έτσι και το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, συνοδεύεται από έναν φωτογραφικό φακό που θέλει να απαθανατίσει και να μοιραστεί τις μαγικές εικόνες του με καρναβαλιστές και θεατές που αγαπούν τη γιορτή του καρναβαλιού. Ώς εκ τούτου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, στο Σπίτι του Πολιτισμού, έκθεση φωτογραφίας με κεντρική θεματολογία τα καρναβάλια των προηγούμενων ετών, με σκοπό να μας ταξιδέψει σε χαρακτηριστικές στιγμές που αναδεικνύονται αριστοτεχνικά από τα παιχνιδίσματα του φωτογραφικού φακού.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου και θα φιλοξενήσει εκθέσεις φωτογραφίας των επαγγελματιών φωτογράφων του Ρεθύμνου, αλλά και των πολιτών που επιθυμούν να παρουσιάσουν συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό. Οι φωτογραφίες επικεντρώνονται στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής διάστασης τους, αποτυπώνοντας γλαφυρά και ιδιαίτερα τις μοναδικές στιγμές ξεφαντώματος που μόνο το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι μπορεί να προσφέρει.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 3 Μαρτίου 2009, από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ακόλουθες ώρες: 10.00-13.00 και 19.00-21.00.

    Επίσης, μέρος της έκθεσης αποτελείται από φωτογραφικό - ιστορικό υλικό πολιτών, φωτογράφων όπως και αρχειακό υλικό του Δήμου Ρεθύμνης.

    Είδηση: 19041

    [06] Εναλλακτική μέθοδος γυμναστικής

    Κάθε πρόβλημα χρειάζεται και τον κινέζο του...γι' αυτό και ο Κινέζος συνταξιούχος Huang Fungui, καλεί όλους τους συνομηλίκους του που βαριούνται και απεχθάνονται την κλασική γυμναστική, να κάνουν ότι κι αυτός -να κρεμαστούν ανάποδα! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δέντρο, σχοινί και λίγη τρέλα.

    "Ταλαιπωριόμουν συχνά από ιώσεις και το τελευταίο χρόνο από μία σοβαρή αρρώστια. Αυτό έκανε κακό και στους δικούς μου, που με έβλεπαν έτσι. Έτσι σκέφτηκα να αρχίσω τη γυμναστική για να βελτιώσω την υγεία μου", αποκαλύπτει ο Huang Fungui.

    Έτσι, ξεκίνησε να γυμνάζεται με έναν εντελώς δικό του τρόπο. Στην αρχή ξυπνούσε τα χαράματα, στις πέντε, και ασκούταν για τις επόμενες δύο ώρες χρησιμοποιώντας αλυσίδες και πινακίδες καταστημάτων μέχρι που όμως, προκάλεσε τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών γιατί τους έδιωχνε τους πελάτες. Έτσι, βρήκε ένα δέντρο έξω απ' το σπίτι του και με ένα σχοινί άρχισε να κάνει το πρόγραμμα του. Αυτό περιλαμβάνει σκαρφάλωμα, κρέμασμα απ' τα πόδια και άλλες τέτοιες ασκήσεις.

    Όταν μάλιστα κάλεσε και τους δημοσιογράφους δεν άργησε να προσελκύσει την προσοχή όλων και να προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος. "Γι' αυτό και ξυπνάω τόσο πρωί για να κάνω τις ασκήσεις αυτές. Έτσι τα αποφεύγω όλα αυτά", τονίζει ο 64χρονος.

    "Το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ηλικιωμένων. Πιστεύω πως μπορώ και θέλω να προσφέρω κάτι σε όλους τους ηλικιωμένους όλου του κόσμου", πρόσθεσε.

    Φυσικά, αυτός ο εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής δεν χαίρει της εκτίμησης των καθηγητών και των ειδικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν. Όπως υπογραμμίζουν, "είναι όντως εντυπωσιακός, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου γιατί είναι πολύ επικίνδυνος και δύσκολος να επιτευχτεί".

    Είδηση: 19045

    [07] Το μπικίνι...προκαλεί!

    Οι γυναίκες που φοράνε μπικίνι, κυριολεκτικά κάνουν μερικούς άνδρες να τις βλέπουν σαν αντικείμενα ή εργαλεία, παρά σαν ανεξάρτητους ανθρώπους με επιθυμίες, σκέψεις και συναισθήματα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Τομογραφίες του εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι όταν οι άνδρες βλέπουν εικόνες γυναικών με λίγα ρούχα, τότε ενεργοποιείται η περιοχή του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με τη χρήση των εργαλείων! Ορισμένοι άνδρες επίσης δεν δείχνουν καμία δραστηριότητα, όταν βλέπουν τέτοιες εικόνες, στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που συνήθως ανταποκρίνεται όταν κάποιος αξιολογεί τις προθέσεις του άλλου και έρχεται στη θέση του για να τον νοιώσει. Κατά την υπεύθυνη της έρευνας, κ. Σούζαν Φίσκε, ψυχολόγο του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι «αυτοί οι άνδρες βλέπουν τις γυναίκες σαν σεξουαλικά προκλητικές, αλλά δεν νοιάζονται καθόλου για τις σκέψεις τους».

    Όπως είπε η ερευνήτρια, που έκανε τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, αυτή η έλλειψη δραστηριότητας στην εγκεφαλική περιοχή της κοινωνικής συνείδησης είναι πραγματικά παράξενη, γιατί σπάνια συμβαίνει. Οι επιστήμονες έχουν δει αυτή την απουσία εγκεφαλικής δραστηριότητας μόνο μια φορά στο παρελθόν, σε μια μελέτη όπου οι εθελοντές είδαν φωτογραφίες άστεγων και ναρκομανών.

    Στη διάρκεια της νέας έρευνας, ετεροφυλόφιλοι άνδρες εθελοντές είδαν διάφορες φωτογραφίες ντυμένων και λιγότερο ντυμένων γυναικών. Οι περισσότεροι άνδρες θυμόντουσαν καλύτερα από όλες τις ακέφαλες φωτογραφίες γυναικών με μπικίνι, ακόμα κι αν είχαν δει τις εικόνες για λιγότερο από δύο δέκατα του δευτερολέπτου! Η Φίσκε είπε ότι αν μια ανάλογη μελέτη γινόταν αντίστροφα, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι γυναίκες, κοιτώντας μισοντυμένους άνδρες, θα τους «απο-ανθρωποποιούσαν» με τον ίδιο τρόπο.

    Είδηση: 19059

    [08] Το αργό υποχώρησε κάτω από τα 36 δολάρια το βαρέλι

    Ειδήσεις

    Περισσότερο από 5%, κάτω από τα 36 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία διατηρούν την έμφαση στη μείωση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε στα 35,35 δολάρια, 2,16 δολάρια πιο κάτω από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ παρουσίαζε υποχώρηση κατά 1,05 δολάρια και βρισκόταν στα 42,23 δολάρια.

    "Η οικονομική προοπτική θα συνεχίσει να κυριαρχεί το πρώτο μισό του 2009. Οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και η Ιαπωνία βρίσκονται σε συγχρονισμένη ύφεση" σημειώνει ο Χάρι Τσιλινγκουιριαν, αναλυτής για πετρελαϊκά θέματα της BNP Paribas.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 19056

    [09] Μεγάλες απώλειες 5,19% στο ΧΑΑ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.603,80 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,19%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 164,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Τροφίμων-ποτών κατά 12,01%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 7,75%, των Τραπεζών κατά 6,32%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 6,01%, των Χημικών κατά 5,62% και των Πρώτων υλών κατά 5,53%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 5,42%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 3,91% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,91%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 30 ενισχύθηκαν, 185 υποχώρησαν και 32 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Είδηση: 19055

    [10] Σε αποκριάτικους ρυθμούς η Αθήνα

    Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει και η πρωτεύουσα μας από την Τσικνοπέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, οπότε αρχίζουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα ξεκάνει από το πρωί στις 11.00 στη Βαρβάκειο Αγορά με μπόλικο γλέντι, εδέσματα, και πολλή μουσική από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων που ανοίγει το πρόγραμμα με εορταστική διάθεση. Η γιορτή θα συνεχιστεί με ρεμπέτικο, λαϊκό και έντεχνο τραγούδι από το συγκρότημα "Της Νύχτας τα Καμώματα", ενώ το βράδυ θα μεταφερθεί στους ζωντανούς δρόμους του Θησείου και της Πλάκα.

    Στο Θησείο, από τις 20.30, η νύχτα θα γεμίσει από λαϊκή μουσική και τραγούδια από τον Λάμπρο Καρελά και τον Θοδωρή Παπαδόπουλο ενώ στην Πλάκα, ξεκινάει από την οδό Αδριανού η Μικτή Χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων στις 19:00, σ' ένα περιπατητικό πρόγραμμα με αποκριάτικα τραγούδια. Και αν βρεθείτε στο Νέο Κόσμο, εκεί σας περιμένει στις 20.30 στον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου ο Παντελής Αμπαζής & τα Λαϊκά Κορίτσια με ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα, ελαφρά τραγούδια και βαριά λαϊκά με jazz και rock άποψη. Η αποκριάτικη διάθεση συνεχίζεται και το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 - 14:00, στην Κηφισιά (στη συμβολή οδών Παναγίτσας Κολοκοτρώνη και Λεβίδου) με χορό, ξεφάντωμα, και πολύ πολύ μασκάρεμα.

    Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τη συναυλία στον Πολυχώρο μη ξεχάσετε να προμηθευτείτε την Πέμπτη τα δελτία εισόδου από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 12 920, 10.00 - 17.00) και από τον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης, τηλ.: 210 93 44 131 & 818, 10.00 - 15.00 & 16.30 - 20.00).

    Είδηση: 19053

    [11] Ε.Ε: Μέχρι 3,5 εκατ. πολίτες βμάλλον- άνεργοι το 2009

    Ειδήσεις

    Μέχρι 3,5 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας στην ΕΕ, "περαιτέρω χειροτέρευση σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας προβλέπεται για τους επόμενους μήνες με τη συνολική απασχόληση να μειώνεται κατά 1,6%, ή περίπου 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας".

    Η ανεργία στο χώρο τον "27", η οποία υπολογίζεται σε 7% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2008, αναμένεται να ανέλθει στο 10% μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με την έκθεση.

    Οι επιπτώσεις από την κρίση αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο το μεταλλουργικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον τομέα των logistics και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όμως, η μείωση της απασχόλησης σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να αντισταθμιστεί, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, από την ελαστικότητα του τομέα της λιανικής, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί "σημαντικό" αριθμό θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    Είδηση: 19054

    [12] Ανθεί το φακελάκι

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σταθερά κρατούν τα πρωτεία στην εμφάνιση κρουσμάτων διαφθοράς τα δημόσια νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες, μεταξύ των φορέων του δημοσίου στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ελληνικού παραρτήματος για τη διεθνή διαφάνεια στην Ελλάδα.

    Είδηση: 19051

    [13] Έφυγε ο συνταγματολόγος Γ. Παπαδημητρίου

    Πολιτική

    Tη μάχη για τη ζωή, έχασε σε ηλικία 65 ετών, o βουλευτής επικράτειας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδημητρίου. Έγκριτος συνταγματολόγος, υπήρξε νομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, την Βουλή, την επιστήμη και την πολιτική, έκανε λογο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος. Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδημητρίου εξέφρασε η Βουλή. Όπως τόνισε ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας, ο εκλιπών άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Σώματος προς την οικογένειά του και την παράταξη που υπηρέτησε.Την έδρα του αποβιώσαντος, στη Βουλή, αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μπεριάτος.

    Ο Γ. Παπαδημητρίου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15.8.1944 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

    Ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1972-1975,συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Την περίοδο 1973-1974, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλε. Το 1975, έγινε επιμελητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέχρι το 1979, οπότε αναγορεύθηκε καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1983. Το 1976, άρχισε να ασκεί τη δικηγορία.

    Το 1984, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1989-1993, διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1993 μέχρι το 1995, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της Συγκλήτου. Το 1993, μαζί με τον Κ. Μενουδάκο εξέδωσαν το περιοδικό "Νόμος και Φύση", το οποίο το 2003, μετατράπηκε σε δικτυακό τόπο.

    Το 1995, έγινε μέλος του Ιδρύματος Τρίτση. Το διάστημα 1996-2004, διετέλεσε νομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Από το 1998 μέχρι το 2000, υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004". Την περίοδο 1999-2000, ήταν εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη συνέλευση της ΕΕ για τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

    Το διάστημα 2000-2007, ήταν μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Την περίοδο 2000-2004, υπήρξε επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Κυπριακού. Το 2002, έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Το 2003, τιμήθηκε με το παράσημο "Ανώτερος Ταξιάρχης", του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το 2004, ανέλαβε την προεδρία του Ιδρύματος Μάνεση. Το διάστημα 2004-2005, διετέλεσε ξανά διευθυντής του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005, ορίστηκε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Είδηση: 19052

    [14] Κ. Μαρκόπουλος: Υλοποιούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό

    Πολιτική

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εφαρμογή των 14 μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, όπως τόνισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

    Μεταξύ των οποίων, όπως είπε, είναι και το τέλος των παρεπιδημούντων, πάγιο αίτημα των ξενοδόχων και πλέον από 2% των εσόδων που αποδίδουν στην τοπική αυτοδιοίκηση το τέλος θα διαμορφώνεται στο 0,5%.

    Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη βουλή θα περιλαμβάνεται και η λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αλλά και η ρύθμιση που αφορά την μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε τουριστικό επιμελητήριο.

    Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι εντός του νομοσχεδίου θα συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση που θα αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρίας περιβάλλοντος, από τις ενώσεις των ξενοδόχων σε μείζονες τουριστικές περιοχές. Όπως είπε η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και θα αφορά τα πάγια.

    Παραμένοντας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου μέχρι το Σεπτέμβριο η τουριστική ηγεσία θα φέρει στη βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την ενίσχυση της εποπτείας των καζίνο της χώρας, αλλά και την ενίσχυση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Το υπουργείο στοχεύει στη λειτουργία γραφείων ΕΟΤ στη Νότια Αφρική, στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στην Ινδία.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίδει το υπουργείο στον κοινωνικό τουρισμό με στόχο την στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός. Τα 3 υποπρογράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα τεθούν σε εφαρμογή φέτος απευθύνονται α) στους νέους β) στα άτομα με ειδικές ανάγκες γ) αλλά και στις πυρόπληκτες περιοχές. Ειδικά για τις περιοχές που επλήγησαν θα δοθούν κονδύλια για τόνωση του εσωτερικού τουρισμού τους, αλλά και προς την ενίσχυση των εκεί πολιτών να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.

    Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος έχει ήδη ζητήσει από τους ξενοδόχους να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των τουριστικών πακέτων που προορίζονται στους Έλληνες. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα ο υπουργός ανάφερε ότι τα διαφημιστικά κονδύλια για φέτος θα είναι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα η καμπάνια που θα τρέξει άμεσα στις αγορές του εξωτερικού φέτος θα είναι με το ίδιο σήμα όπως και πέρυσι. Χαρακτηριστικά της θα είναι η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές. Έμφαση θα δοθεί στο διαδίκτυο, ενώ ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα στηρίξει τη Eurovision και το Σάκη Ρουβά ανακοινώνοντας ότι Έλληνας τραγουδιστής θα γίνει πρέσβης της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης ο υπουργός δήλωσε ότι "ως το τέλος του χρόνου θα δοθεί μάχη". Εκτιμήσεις για την ακριβή εξέλιξη των αφίξεων, ακόμα δεν μπορούν να γίνουν, όπως τονίστηκε, δεδομένου ότι οι προκρατήσεις των τουριστών για φέτος έχουν μετατεθεί κατά δύο μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, απόρροια της οικονομικής κρίσης διεθνώς.

    Είδηση: 19050

    [15] ΗΣΑΠ: αλλαγές στα δρομολόγια

    Με ανακοίνωσή του ο ΗΣΑΠ, αναφέρει ότι δεν θα διακοπούν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ στο τμήμα μεταξύ Ταύρου και Ομόνοιας. Μέχρι τις 6 Μαρτίου, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργεί συνεχώς και σε όλο το δίκτυο, αλλά δεν θα κάνει στάση στο σταθμό Θησείο, λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής.

    Είδηση: 19048

    [16] Ενεργειακή συνεργασία

    Ειδήσεις

    Τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Αρζεμπαϊτζάν Ιλσαμ Αλίεφ. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εταίρο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ το Αρζεμπαιτζάν και επεσήμανε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με τον αγωγό TGI ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

    Η χώρα μας, είπε ,είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν δεν σηματοδοτούν καμία αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της Ελλάδος.

    Η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας και μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής στόχευσης, είπε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε ότι ταυτόχρονα προχωρά η υλοποίηση δύο κορυφαίων σχεδίων στον ενεργειακό τομέα με την Ρωσία.

    Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας επιδιώκει, σχεδιάζει και έχει πετύχει να είναι ενεργειακός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, τις διμερείς σχέσεις αλλά και γενικότερα, την ευρωπαϊκή στρατηγική.

    Ο Πρόεδρος Αλίεφ χαρακτήρισε πολύ πετυχημένη την επίσκεψη στην Ελλάδα ,αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

    Σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ανέφερε ότι η ενεργειακή συνεργασία παίζει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις και δήλωσε ότι επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς η χώρα του έχει αγωγούς και εγκαταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδος.

    Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί και θα παίξει ρόλο στην εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των καλών σχέσεων με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος Αλίεφ, ο οποίος προσκάλεσε τον Κώστα Καραμανλή στο Μπακού..

    Ομιλίες στον ΕΒΕΑ

    Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας δήλωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υπογράψει εμπορικές συμβάσεις απευθείας προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ανοίγουν καινούργιοι δρόμοι συνεργασίας των δυο χωρών και κάλεσε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε μικτές επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες και οι κυβερνήσεις θα σταθούν αρωγοί.

    Ταυτόχρονα σημείωσε τη σημασία του αγωγού ITGI για τους ενεργειακούς στόχους της χώρας μας.

    Αξιόλογες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε άλλους τομείς συνεργασίας εκτός της ενέργειας διέβλεψε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος σημείωσε ότι οι τέσσερις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί έως τώρα μεταξύ των δυο χωρών αποτελούν έναυσμα δυναμικής εξέλιξης των διμερών σχέσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια πενταπλασιάστηκε η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα του, φτάνοντας στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ενώ όπως είπε αναπτύσσονται συνεχώς οι επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγωγή φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μέσω της χώρας μας προς την ΕΕ.

    Ο κ. Ίλιεφ σημείωσε ότι στο Αζερμπαϊτζάν ότι απαιτείται σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, και υπογράμμισε ότι ''θα υπάρξουν νέες συμβάσεις, νέες συνδέσεις, νέοι δεσμοί σε πολλούς τομείς''.

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στον όγκο των διμερών επαφών που εμφανίζει τη χώρα μας να έχει ελλειμματικό ισοζύγιο και σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για επωφελείς συνεργασίες σε τομείς πέρα από την ενέργεια που είναι στις βασικές μας προτεραιότητες.

    Είδηση: 19047

    [17] Καταγγελίες Ρόβλια, διάψευση Χατζηγάκη

    Σε καταγγελίες για αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες σε τουλάχιστον πέντε διαγωνισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δρομολογήθηκαν από τον πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το νέο υπουργό Νίκο Δένδια να τους ακυρώσει. Οι καταγγελίες αναφέρονται στο θέμα της δημιουργίας γραφείων στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη της εταιρείας ΘΕΜΗΣ κατασκευαστικής που εποπτεύεται από το υπουργό Δικαιοσύνης.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, δήλωσε: "η κυβέρνηση περιφρονεί τους θεσμούς εκμαυλίζει την κοινωνία και παίζει με την αγωνία των ανέργων νέων με στημένες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ". "Έχει και η αντιπολίτευση τα όριά της. Η λασπολογία δεν φέρει ποτέ τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι λασπολόγοι. Όσο ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης, τα δυο γραφεία στις εν λόγω περιοχές κρίθηκαν αναγκαία για την εποπτεία του κατασκευαστικού έργου στην κεντρική και βόρεια χώρα", απάντησε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ για διορισμούς συγγενών του στο επιμελητήριο του Ελεγκτικού συνεδρίου επισημαίνοντας ότι κατά τον διαγωνισμό προσελήφθησαν άτομα με ανώτερη εκπαίδευση και τηρήθηκαν όλα τα εχέγγυα αμεροληψίας και αξιοκρατίας που τηρούνται στους διαγωνισμούς προσλήψεων του δημοσίου .

    Είδηση: 19046

    [18] Εurostat: Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας - Ενδεκάμηνο 2008

    Ειδήσεις

    Στα 33,2 δισ. ευρώ έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το πρώτο ενδεκάμηνο του 2008 σημειώνοντας μείωση κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, όπως προκύπτει από στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 15,9 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές στα 49,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να μειωθεί από 35,6 δισ. ευρώ σε 33,2 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2007, οι ελληνικές εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες στα 15,9 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5% (από 51,5 δισ. ευρώ σε 49,1 δισ. ευρώ).

    Σύμφωνα με τη Eurostat, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στους «27» εμφανίζει η Γερμανία με 168,2 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Ολλανδία με 38 δισ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει η Μεγάλη Βρετανία με 111,7 δις. ευρώ και ακολουθούν η Ισπανία με 84,2 δις. ευρώ, η Γαλλία με 64,2 δισ. ευρώ και η Ελλάδα με 33,2 δισ. ευρώ.

    Στην ευρωζώνη το πρώτο δεκάμηνο του 2008 σημειώθηκε εμπορικό έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο ύψους 32,1 δισ. ευρώ ενώ για τους «27» διαπιστώνεται εμπορικό έλλειμμα ύψους 241,3 δισ. ευρώ.

    Είδηση: 19044

    [19] Αναβρασμός στα συνδικάτα

    Ειδήσεις

    Kινητικότητα εμφανίζεται στο χώρο των συνδικάτων, με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ να προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενόψει της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας παραχώρησης στην Cosco του ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου. Υπενθυμίζεται ότι οι 1600 εργαζόμενοι στον ΟΛΠ εδώ και 14 μήνες απέχουν από καθημερινές υπερωρίες και εργασία Σαββατοκύριακων και αργιών. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) τις ακόλουθες κινητοποιήσεις:

    α) Τετάρτη 18/2, Πέμπτη 19/2 τρεις στάσεις εργασίας. Από 11:00 π.μ. έως το τέλος της πρωϊνής βάρδιας. Από την αρχή της απογευματινής βάρδιας έως τις 18:00. Από την Αρχή της βραδινής βάρδιας έως 1:00 π.μ.

    β) Τρίτη 24/2, Τετάρτη 25/2, Πέμπτη 26/2 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Αύριο Τετάρτη το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ ξεκινά νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ κατά τη διάρκεια των 24ωρων απεργιών οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή.

    Είδηση: 19042

    [20] Στα δικαστήρια για Βατοπαίδι - καρναβάλι

    Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πάτρας, αύριο Τετάρτη, των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν από τον Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός". Ο Σύλλογος καταφέρεται κατά του Δήμου Πατρέων, ζητώντας να διαταχθεί η άμεση απόσυρση του επίμαχου άρματος που σατιρίζει τον κ. Εφραίμ.

    Εναλλακτικά ο σύλλογος ζητά εάν παρελάσει το άρμα, να φέρει ταμπέλες που να αναγράφουν ότι "ο Δήμος Πατρέων εκτιμά το ήθος και το έργο που έχει επιτελέσει ο Ηγούμενος π. Εφραίμ Βατοπαιδινός στο Άγιον Όρος" και ότι "ο Δήμος Πατρέων, σέβεται και τιμά την Ορθοδοξον Εκκλησία και το Άγιον Όρος".

    Υπέρ του Δήμου Πατρέων, τάχθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας, ο οποίος θα παραστεί στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

    Είδηση: 19040

    [21] Δίκη για μαζικά εγκλήματα

    Ειδήσεις

    Tριάντα χρόνια μετά ο κατηγορούμενος σαν αρχιβασανιστής του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, Καίνγκ Γκουέκ, γνωστός και με το παρατσούκλι "Ντουκ", οδηγήθηκε ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόκειται για την πρώτη δίκη κατηγορούμενου για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εδώ και τριάντα χρόνια στο όνομα μιας κομμουνιστικής επανάστασης. Ο κατηγορούμενος υπήρξε διευθυντής του κέντρου κράτησης και βασανισμού Τουόλ Σλενγκ της Πνομ Πενχ και κατηγορείται για τις αγριότητες που διαπράχθηκαν εκεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 άνθρωποι προερχόμενοι από το κέντρο κράτησης του οποίου προΐστατο ο 66χρονος σήμερα Γκουέκ, βασανίσθηκαν πριν εξοντωθούν στα γειτονικά "χωράφια του θανάτου", στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων που οργανώθηκαν. Συνολικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 1975 -1979, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, το εν τέταρτον περίπου του πληθυσμού της Καμπότζης, βρήκαν τον θάνατο υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος συνελήφθη το 1999, όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του και από τότε μέχρι σήμερα έμεινε προφυλακισμένος, ενώ ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες του και έχει ζητήσει "συγγνώμη" από τα θύματά του. Είναι η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα εκείνης της περιόδου, ενώ ακολουθούν άλλες τέσσερις.

    Με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τσουμ Μέι, που επέζησε από το κέντρο κράτησης, ανέφερε ότι: "Είναι μια μέρα πολύ σημαντική για μένα. Θα είμαι μάρτυρας στη δίκη. Θέλω να δω τον Ντουκ και να τον ρωτήσω γιατί με φυλάκισε". Ο επίσης επιζών Βαν Νατ, που επέζησε επειδή έκανε πορτρέτα του Πολ Ποτ, δήλωσε: "Αυτή είναι η μέρα που περίμενα εδώ και τριάντα χρόνια. Αλλά δεν ξέρω εάν θα τελειώσει ο πόνος μου".

    Ο "Ντουκ" αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς το ειδικό δικαστήριο έχει αποκλείσει τη θανατική ποινή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό Ρόιτερ

    Είδηση: 19038

    [22] Επαρκές το σχέδιο σταθερότητας για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Την Τετάρτη αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, που θα καθορίσει εν πολλοίς την τελική απόφαση του ECOFIN το Μάρτιο για την ένταξη ή μη της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την Τρίτη ότι το σχέδιο Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας είναι σαφές και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια το σχέδιο για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις αν χρειαστεί.

    Νέα έκκληση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός ζητώντας βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις και προσαρμογές στο σχέδιο που υλοποιεί για τη μείωση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το σχέδιο Σταθερότητας που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαφές και συγκεκριμένο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών, και τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, και σοβαρότητα για να ξεπεραστεί η κρίση.

    Επιδιώκουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για όποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειαστούν.

    Μέτρα "σωσίβιο" για μείωση του ελλείμματος και διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης, υψηλότερου των εκτιμήσεων της Κομισιόν, θα πρέπει να λάβει η χώρα μας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος Σταθερότητας.

    Οι συστάσεις της Κομισιόν

    Στην έκθεση αξιολόγησης η οποία ανακοινώνεται την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε συστάσεις για:

    -συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης (μέτρα μείωσης δαπανών, προσεκτική εισοδηματική πολιτική, συγκράτηση μισθών, καταπολέμηση φοροδιαφυγής)

    -αντιμετώπιση απώλειας ανταγωνιστικότητας (μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων) και περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Το πρωταρχικό εν μέσω κρίσης είναι να στηριχτούν οι αδύναμοι και αυτό δεν συνάδει με τη μείωση του ελλείμματος στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ με τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι το κόμμα του θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν και θα επαναφέρει την αξιοπιστία με ένα πρόγραμμα που έχει δυο στόχους.

    Πρώτον τη στήριξη της οικογένειας και εν γένει της μεσαίας τάξης και δεύτερον το άνοιγμα νέων αναπτυξιακών δρόμων για τη χώρα.

    Το σχέδιο που έχουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την κρίση είναι άκρως επικίνδυνο για το λαό τονίζει το ΚΚΕ.

    "Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι υπόλογα για το τεράστιο δημόσιο χρέος. Κάθε έλληνας πολίτης χρωστά 30.000 ευρώ και κάθε παιδί που γεννιέται χρεώνεται με αυτό το ποσό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια, λόγια περιττά από αυτούς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Η ανησυχία που επικρατεί στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και στις αγορές αποτυπώθηκε για ακόμα μία φορά στα spreads των ελληνικών ομολόγων καθώς η διαφορά απόδοσης στα 10ετή σε σχέση με τα γερμανικά άγγιξε το 3% από 220 πριν 8 ημέρες.

    Η Εθνική Τράπεζα, σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι προτίθεται να κάνει χρήση τον ομολόγων του ελληνικού δημοσίου παρά τη ρευστότητα που διαθέτει.

    "Ναρκοπέδιο" τα Βαλκάνια

    Σε "νάρκη" για τις ελληνικές τράπεζες έχουν μετατραπεί οι εύθραυστες οικονομίες των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη Moody's να προειδοποιεί ότι όσες έχουν επενδύσει στις συγκεκριμένες χώρες ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες με υποβάθμιση της αξιολόγησής τους λόγω της υψηλής έκθεσης τους.

    Οι ελληνικές τράπεζες βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με καθίζηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1 με 2% στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συναλλαγματική αστάθεια αυξάνοντας τον κίνδυνο των επισφαλειών.

    Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει περιορισμό των χορηγήσεων στο ύψος των καταθέσεων που αντλούν. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει στο εξωτερικό 1,7 φορές τις καταθέσεις που έχουν αντλήσει.

    Σύμφωνα με στοιχεία γερμανικού οίκου, η Εθνική έχει δανείσει το 296% των καταθέσεων της στη Ρουμανία, η Εurobank το 255% στην Ουκρανία, η Αλφα Μπανκ το 370% στη Βουλγαρία και η Τράπεζα Πειραιώς το 408% των καταθέσεων στη Σερβία.

    Είδηση: 19039

    [23] Σύσκεψη για την Παιδεία στο ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Το θέμα της Παιδείας, και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα χρηματοδότησής της, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο δρομολόγησης αλλαγών, ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τα μέλη του Επιτελικού Κύκλου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό του κόμματος, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί η χάραξη πολιτικής και κατάθεσης προτάσεων.

    Κατά την συνεδρίαση του αρμόδιου επιτελικού κύκλου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία στα καινούργια γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Ιπποκράτους, ο Γιώργο Παπανδρέου, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα δύο αυτά ζητήματα που όπως είπε καταλαμβάνουν κεντρικές θέσεις στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαπίστωσε την ύπαρξη τεράστιων προβλημάτων σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, με μείζονα εκείνα της χρηματοδότησης.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για 5% του προϋπολογισμού στην Παιδεία συν 2% για την έρευνα, καθώς και η απόδοση στην Παιδεία κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. ισχύει απολύτως.

    Τέλος, ο πρόεδρος του κόμματος, λαμβάνοντας υπόψη του την οικονομική κρίση, τόνισε ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης βρίσκεις χρήματα για να στηρίξεις τις μεγάλες προτεραιότητες, όπως η Παιδεία και ο Πολιτισμός.

    Είδηση: 19037

    [24] Σε κρίσιμη κατάσταση το μωρό

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Ιδιαίτερα κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του μόλις τριών μηνών βρέφους, το οποίο προσβλήθηκε από μία σπάνιας μορφής δηλητηρίαση, την αλλαντίαση, και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ωστόσο οι γιατροί εκτιμούν ότι τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά και αισιοδοξούν ότι η χορήγηση του ειδικού αντιτοξικού ορού που χορηγείται στο βρέφος, θα φέρει θετικά αποτελέσματα για την υγεία του.

    Ο ορός αυτός, μεταφέρθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Πάτρα, από ειδικό κέντρο παραγωγής του, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Σε ό,τι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τη νόσο στο βρέφος, ο καθηγητής της Παιδιατρικής Στέφανος Μανταγός, ανέφερε ότι "οφείλεται μάλλον στο μέλι, γιατί υπάρχει ένα ιστορικό, ότι οι γονείς έδωσαν μέλι πριν από μερικές εβδομάδες στο παιδί". Είναι γνωστό ότι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών δεν επιτρέπεται η χορήγηση μελιού, καθώς υπάρχουν οι σπόροι του μικροβίου αυτού που παράγουν την τοξίνη".

    Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, αφού το μωρό δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια βελτίωσης στο αναπνευστικό του, εκεί όπου το "χτύπησε" η ασθένεια.

    Είδηση: 19036


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 February 2009 - 17:59:47 UTC