Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκαμψη τιμής για το αργό πετρέλαιο και οι λόγοι
  • [02] Νομοσχέδιο για ένταξη σε εθνικά επενδυτικά προγράμματα
  • [03] Δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την Ημερησία
  • [04] ΗΠΑ: Περικοπή 1100 θέσεων εργασίας από τη Harley Davidson
  • [05] Σχέδιο υποστήριξης του Τύπου ανακοίνωσε ο Σαρκοζί
  • [06] Σε δυσμενή κατάσταση είναι οι ΜΕΘ
  • [07] Φονικός κυκλώνας Φανέλε
  • [08] Μέτρα Ιράκ κατά του ΡΚΚ ζητά η Άγκυρα

    [01] Ανάκαμψη τιμής για το αργό πετρέλαιο και οι λόγοι

    Ειδήσεις

    Ανέκαμψε, αργά σήμερα, η τιμή του πετρελαίου άμεσης παράδοσης στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων, που εκδηλώνονται στο Πακιστάν, και της έμπρακτης συμμόρφωσης των μελών του ΟΠΕΚ με την "πρωτοχρονιάτικη" συμφωνία μείωσης ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, χωρίς μάλιστα μία νεότερη να αποκλείεται, "εφόσον χρειαστεί", μετά την 15η Μαρτίου.

    Έτσι, το βαρέλι ελαφρού αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης κέρδισε σήμερα σχεδόν τρία δολάρια (το αμερικανικό δολάριο αυτό καθεαυτό ανατιμά, στη φάση αυτή, το πετρέλαιο) κι ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στην τιμή των 46,47 δολαρίων.

    Στο Καράτσι (Πακιστάν) στρατιωτικές πηγές αναφέρθηκαν νωρίτερα σήμερα στα φονικά πλήγματα με ρουκέτες κατά στελεχών της Αλ Κάιντα στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

    Η τηρούμενη μείωση από τον ΟΠΕΚ, στη "γραμμή" του διεθνούς καρτέλ μετά το θέρος, είναι όντως εξισορροπητική της προσφοράς και μείωσης του προϊόντος, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στη Νέα Υόρκη, "αφού τα 11 μέλη του καρτέλ αποδέχονται όντως --σε ποσοστό τουλάχιστον 75%-- τη μείωση, που ισχύει για αυτά (δεν ισχύει μείωση για το Ιράκ), με "πρωταγωνίστρια" στην κίνηση τη Σαουδική Αραβία.

    Η τελευταία, έχει περιορίσει, πλέον, την παραγωγή της ημερησίως στα οκτώ εκατομμύρια βαρέλια "μαύρου χρυσού"

    Στη Βιέννη στο μέσον Μαρτίου ο Αλγερινός προεδρεύων του καρτέλ Σαχίμπ Χελίλ δεν έχει αποκλείσει μία ακόμα μείωση παραγωγής, ενώ έχει αντιθέτως αποκλείσει να γίνει "εμβόλιμη" σύνοδος της κοινοπραξίας των πετρελαιοπαραγωγών.

    Είδηση: 18101

    [02] Νομοσχέδιο για ένταξη σε εθνικά επενδυτικά προγράμματα

    Ειδήσεις

    Τη δυνατότητα στις Νομαρχίες, στους δήμους, σε τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και στην εκκλησία, να ενταχθούν στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα, δίνει το νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας .

    Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα- συγκεκριμένα φοροαπαλλαγές- για επενδυτικά σχέδια, που αφορούν στη χρήση, ήπιων μορφών ενέργειας και στη δημιουργία, επιχειρηματικών μονάδων τυποποίησης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο στόχος ειναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη, που εχει υποστεί, σοβαρό πλήγμα απο την κρίση. Ακριβός παραμένει ο δανεισμός του δημοσίου, μέσω των ομολόγων. Η πενταετής εκδοση, την επόμενη Τετάρτη, θα διατεθεί στο κοινό, με επιτόκιο 5,5% .

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 18100

    [03] Δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την Ημερησία

    Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ με 4,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει η δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσης" που παρουσιάζεται στην Ημερησία. του Σαββάτου. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,3 %, η Νέα Δημοκρατία 26,8%, 7% ο ΣΥΡΙΖΑ, 6,8% το ΚΚΕ , 4,6% το ΛΑ.ΟΣ και 3,2% οι Οικολόγοι, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 20 %. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά μειώνεται, στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.ΠΑΣΟΚ 30,8% , 27,8% η Νέα Δημοκρατία, 7,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, 7,1% ΚΚΕ , 4,8% το ΛΑΟΣ, και 2,5% οι Οικολόγοι . Και σε αυτή τη μέτρηση, η αδιευκρίνιστη ψήφος, φτάνει περίπου το 20 %. Στο ερώτημα, για την καταληλότητα στην πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 33,8% του Γιώργου Παπανδρεου που συγκεντρώνει 27%. Στην παράσταση νίκης, προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 43,1 % εναντι 30,4 της Νέας Δημοκρατίας.

    Είδηση: 18099

    [04] ΗΠΑ: Περικοπή 1100 θέσεων εργασίας από τη Harley Davidson

    Ειδήσεις

    Τα δυο προσεχή χρόνια, η θρυλική αμερικανική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Harley Davidson θα περικόψει 1100 θέσεις εργασίας. Το 70% από τις περικοπές θα γίνει το 2009, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με την ευκαιρία της δημοσίευσης του ετήσιου και τριμηνιαίου ισολογισμού της. "Έχουμε μια σταθερή αγορά, χάρη στο όνομα μας που είναι μοναδικό και ισχυρό, και οπωσδήποτε δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από το σημερινό οικονομικό περιβάλλον", παραδέχτηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τζιμ Ζίμερ.

    "Έχουμε ανάγκη να κάνουμε ρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στην τρέχουσα μείωση της παραγωγής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί μακροπρόθεσμα", εξήγησε ο Ζίμερ , σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον όμιλο του Μιλουόκι (Ουισκόνσιν, κέντρο). Σύμφωνα με την Harley Davidson το κόστος των περικοπών θέσεων εργασίας εκτιμάται σε 110 έως 140 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, όμως τα μέτρα αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσουν την "εξοικονόμηση" σε ετήσια βάση 60 έως 70 εκατομμύρια δολάρια. Οι αναδιαρθρώσεις που ανακοινώθηκαν προβλέπουν κυρίως το κλείσιμο ενός εργοστασίου παραγωγής κινητήρων και ένα άλλο κιβωτίων μετάδοσης, και τα δυο στην περιοχή του Μιλουόκι. Αναδιάρθρωση όμως θα γίνει και στα εργαστήρια βαφής.

    Είδηση: 18098

    [05] Σχέδιο υποστήριξης του Τύπου ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

    Ειδήσεις

    Σχέδιο υποστήριξης του Τύπου ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την ενίσχυση των εφημερίδων είναι η αναβολή για ένα έτος της αύξησης των ταχυδρομικών τελών, μια αύξηση των δαπανών των κρατικών καταχωρήσεων, υποστήριξη των εφημεριδοπωλών και της κατ' οίκον διανομής εφημερίδων. Επίσης "να επιτραπεί σε κάθε νέο ηλικίας 18 ετών να επωφεληθεί τη χρονιά της ενηλικίωσής του μιας δωρεάν συνδρομής της εφημερίδας της επιλογής του".

    Όπως επισήμανε ο Σαρκοζί, "η συνήθεια να διαβάζει κανείς εφημερίδα διαμορφώνεται σε πολύ νεαρή ηλικία". Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους ξένους επενδυτές στην ΕΕ στις επιχειρήσεις του Τύπου. "Θα άρουμε με διμερείς συμβάσεις, ιδιαίτερα με τις γαλλόφωνες χώρες, το ανώτατο όριο του 20% του κεφαλαίου για έναν μη κοινοτικό επενδυτή", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. πλειοψηφία των μέτρων αυτών βρίσκονται μεταξύ των 90 συστάσεων στις οποίες κατέληξε το συνέδριο για τον Τύπο στο οποίο μετείχαν 150 εκπρόσωποι του επαγγέλματος. Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει από τις αρχές του 2000 σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι δωρεάν εφημερίδες, η δωρεάν και συνεχής πληροφόρηση στο Ίντερνετ, όπως και η πτώση των διαφημιστικών εσόδων έχουν πλήξει τον Τύπο, με τις 12 εφημερίδες πανεθνικής κυκλοφορίας στη Γαλλία να βρίσκονται μεταξύ των πλέον πληγέντων.

    Είδηση: 18097

    [06] Σε δυσμενή κατάσταση είναι οι ΜΕΘ

    Κοινωνία

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε το υπουργείου Υγείας, για να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που έκαναν την Παρασκευή εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ότι το 2008 τουλάχιστον 29.000 ασθενείς θα είχαν ζήσει αν λειτουργούσαν τα 2.000 κρεβάτια εντατικής στα νοσοκομεία της χώρας. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για στοιχεία περί δυνητικών θανάτων, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Οι εντατικολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μονάδες καθώς οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν τους 4.000 γιατρούς και 20.000 νοσηλευτές.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνης Μαυρομάτης, υπαινίχτηκε ότι πολλοί Έλληνες πεθαίνουν, επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, όταν το χρειάζονται. Όπως είπαν οι υπεύθυνοι των ομάδων εντατικής θεραπείας, "εδώ και επτά χρόνια παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν" και εκτιμούν ότι "αν λειτουργούσαν αυτά τα κρεβάτια θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 3.500 ασθενείς".

    "Για όσα λέμε, χειροπιαστή απόδειξη είναι η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ, αλλά και οι δεκάδες συγγενείς ασθενών που βλέπουμε καθημερινά να προσφεύγουν στα κανάλια, προκειμένου να βρουν μία θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας", τόνισε ο Α. Αρμαγανίδης, αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στα όσα υποστηρίζει τη Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "τα στοιχεία περί "δυνητικών θανάτων" είναι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογία, που όλος ο ιατρικός κόσμος τηρεί με ευλάβεια".

    Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το κείμενο των δηλώσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ώστε να διερευνηθεί πόσο βάσιμες είναι οι καταγγελίες, που κάνουν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.

    Τα μέλη της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας υποστήριξαν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν τις 4 χιλιάδες γιατρούς και τους 20 χιλιάδες νοσηλευτές. Κάθε κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύει 30 ασθενείς το χρόνο, τόνισαν οι εντατικολόγοι. Όπως είπαν η νοσηλεία για όσους βρίσκουν τελικά κρεβάτι θεωρείται επιστημονικά άρτια αφού η θνησιμότητα βρίσκεται κάτω από το 25 % που είναι από τις χαμηλότερες διεθνώς .

    Είδηση: 18096

    [07] Φονικός κυκλώνας Φανέλε

    Ειδήσεις

    Σε τουλάχιστον εννέα, ανέρχονται οι νεκροί από τον τροπικό κυκλώνα Φανέλε που έπληξε αυτή την εβδομάδα τη Μαδαγασκάρη ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές. Τα περισσότερα από τα θύματα αναφέρθηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας σύμφωνα με την γαλλόφωνη εφημερίδα Les Nouvelles. H παραθαλάσσια δυτική πόλη-θέρετρο Μοροντάβα επλήγη επίσης ιδιαίτερα. Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε την ζωή του στην διάσημη Λεωφόρο με τα μπαομπάμπς (δέντρα της Αφρικής) ενώ οι άστεγοι από το πέρασμα του κυκλώνα, την Τετάρτη, που έπληξε τις ακτές με ταχύτητα ανέμων που έφθανε τα 260 χιλιόμετρα την ώρα., ανέρχονται περίπου σε 10.000.

    Οι άστεγοι έχουν μεταφερθεί σε εκκλησίες, σχολεία και ένα νοσοκομείο. Αυτή την εβδομάδα δύο κυκλώνες έπληξαν την Μαδαγασκάρη προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και ζημιές σε σπίτια, γεωργικές καλλιέργειες και υποδομές, ενώ έγιναν αιτία να διακοπούν οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες και ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές. Την Τρίτη είχε πλήξει τις ανατολικές περιοχές της χώρας ο κυκλώνας Ερικ. Αγνοείται η τύχη δύο αμερικανών η θαλαμηγός των οποίων αντιμετώπισε δυσκολίες 30 χιλιόμετρα από το νότιο λιμάνι Φορτ Ντόφιν. Ενα μέλος του πληρώματος διασώθηκε.

    Είδηση: 18094

    [08] Μέτρα Ιράκ κατά του ΡΚΚ ζητά η Άγκυρα

    Ειδήσεις

    Συγκεκριμένα μέτρα αναμένει η Τουρκία από την πλευρά της Βαγδάτης για την εξάλειψη του κουρδικού ΡΚΚ. Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αλί Μπαμπατζάν σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Ιρακινό ομόλογό του, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, "η καταπολέμηση του ΡΚΚ στο Ιράκ είναι βασική προϋπόθεση χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας".

    Ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί που βρίσκεται στην Άγκυρα, ανακοίνωσε τη δημιουργία προσεχώς στην ιρακινή πόλη Ερμπίλ ενός "κέντρου διοίκησης" μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και ΗΠΑ που θα εγκαταστήσει έναν τριπλό μηχανισμό διαβουλεύσεων με στόχο την πάταξη του ΡΚΚ, που η Άγκυρα το έχει τοποθετήσει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και η Ουάσινγκτον και η ΕΕ.

    Ο κ. Μπαμπατζάν εξέφρασε ικανοποίηση για την σαφή επιθυμία από την πλευρά της κυβέρνησης στη Βαγδάτη και του ιρακινού Κουρδιστάν για συνεργασία με την Άγκυρα στον αγώνα κατά των αυτονομιστών Κούρδων της Τουρκίας. "Τα μέτρα για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα θα πρέπει να ενταθούν", εκτίμησε ο υπουργός. Και ανακοίνωσε μια υπουργική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, όργανο τη σύσταση του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη τον Ιούλιο του 2008. Τέλος ο κ. Ζεμπαρί από την πλευρά του χαιρέτισε "το νέο κλίμα κατανόησης και συνεργασίας" μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών που θα βοηθήσει πέραν των άλλων και για την εξάλειψη του ΡΚΚ.

    Είδηση: 18093


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 January 2009 - 21:53:07 UTC