Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Βέλγιο
  • [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [03] Τώρα το Βατικανό και στο Youtube
  • [04] Κάτω από τα 42 $ το βαρέλι του αργού πετρελαίου
  • [05] Τα παιδιά τους ως πειραματόζωα χρησιμοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες!
  • [06] Οι νέες τάσεις εμπλουτισμού των τηλεοράσεων
  • [07] Επίσημη πρώτη για κβαντική τηλεμεταφορά πληροφορίας
  • [08] Έπιασε δουλειά ο Ομπάμα
  • [09] Στη Γάζα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
  • [10] Συνεχίζεται η δίκη Παλαιοκώστα
  • [11] Σε ύφεση η διεθνής οικονομία
  • [12] Στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών
  • [13] Δολοφονία δασκάλας στη Νορβηγία
  • [14] Πάγωμα λογαριασμών για Τσουκάτο και πρώην στέλεχος της Siemens

    [01] Μακελειό σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Βέλγιο

    Ευρώπη

    Tραγωδία στο Βέλγιο, με τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα σε βρεφονηπιακό σταθμό. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Τερμόντ, τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Βρυξελλών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Het Laatste Nieuws, ο άντρας τραυμάτισε τουλάχιστον 11 παιδιά, και δύο εργαζόμενες, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής. Η γυναίκα που σκοτώθηκεο ήταν μέλος του προσωπικού, ενώ ο δράστης ήταν άγνωστος και σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, το πρόσωπό του ήταν βαμμένο άσπρο και μαύρο. Ο δράστης έφθασε στον βρεφονηπιακό σταθμό περίπου στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, λέγοντας ότι θέλει να κάνει μία ερώτηση, αλλά αμέσως μπήκε σε μια αίθουσα, έβγαλε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στα παιδιά. Μετά μπήκε σε άλλη αίθουσα και συνέχισε την επίθεση.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, του Βελγίου, ανακοίνωσε ότι ο δράστης συνελήφθη, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τα υπόλοιπα παιδιά και το προσωπικό του σταθμού έχουν μεταφερθεί, σε κατάσταση σοκ, σε κέντρο υποδοχής όπου δέχονται ψυχολογική υποστήριξη. Την ώρα της επίθεσης, στο βρεφονηπιακό σταθμό,στην πόλη Τερμόντ,30 χιλιόμετρα δυτικά των Βρυξελλών,υπήρχαν 18 νήπια μέχρι τριών ετών και 6 γυναίκες μέλη του προσωπικού. "Πολλοί γονείς βρίσκονται σε κατάσταση σοκ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Γκίντο ντε Παντ, για να συμπληρώσει: "Αισθανόμαστε φρίκη για το συμβάν". Ο αντιδήμαρχος του Τερμόντ Τέο Γιάνσεν δήλωσε:,"Υπάρχει αίμα παντού,είναι κάτι το αδιανόητο,μία πραγματική σφαγή"

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 18068

    [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Συντονιστικό Γενικών Καταλήψεων των Σχολών Αθήνας, το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητών και το Συντονιστικό Μαθητών Αλέξης Γρηγορόπουλος με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, όπου με συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους, μεταξύ άλλων, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο και της καταστρατήγησης του ασύλου. Κατόπιν πορεύτηκαν προς τοΣ ύνταγμα, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα σχετικά με τα πάγια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στα Προπύλαια και διαλύθηκαν ειρηνικά.

    "Στην καρδιά του συντηρητικού χειμώνα, που ζούμε, τις Αλκυονίδες μέρες αποτελεί ο αγώνας της εκπαιδευτικής κοινοτητας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και τα άλλα δημοκρατικά δικαιώματα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Μανιάτης, και υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση μιλάει για λευκό χαρτί γιατί δεν θέλει συζήτηση επί της ουσίας".

    Είδηση: 18087

    [03] Τώρα το Βατικανό και στο Youtube

    Ευρώπη

    Μέσω διαδικτύου και ειδικότερα, μέσω Youtube, μεταδίδεται από σήμερα το μεσημέρι ο λόγος του ποντίφικα.H πρωτοβουλία ήταν των Μέσων Ενημέρωσης της Αγίας Έδρας, που κατέστησαν δυνατή την πρόσβαση σε ομιλίες του Πάπα, μέσω της συνδέσμου [ling] www.youtube.com/vaticanit.«Σημέρα γράφεται μια νέα σελίδα ιστορίας της Αγίας Έδρας», αναφέρει το ραδιόφωνο του Βατικανού [Radio Vaticana].Κι ο εκπρόσωπος Τύπου του παπικού κράτους, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πολλά άτομα με ευαισθησίες, τα οποία κινούνται στον χώρο του διαδικτύου και ενδιαφέρονται για το μήνυμα, που θέλει να στείλει ο ποντίφικας».

    Για την ώρα, τα περισσότερα βίντεο που προβάλλουν συναντήσεις του πάπα Βενέδικτου με διεθνείς προσωπικότητες, λειτουργίες ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, συνοδεύονται από σχόλια στα ιταλικά.Όμως, σύντομα, σε πολλά από αυτά θα προστεθούν σχόλια και σε άλλες γλώσσες, όπως η αγγλική, η γερμανική και η ισπανική.

    «Αρχικά, έχουν "ανέβει" στο διαδίκτυο 12 προβολές [θεματικές ενότητες με εικόνα]. Το αρχείο θα εμπλουτίζεται συνεχώς», εξήγησε ο πατέρας Λομπάρντι.Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχει ζητηθεί από όλες τις καθολικές τηλεοράσεις ανά τον κόσμο, να συμβάλλουν με ρεπορτάζ και τοπικά νέα, που αφορούν την καθημερινή ζωή των χριστιανών, αλλά και τον διαθρησκειακό διάλογο.

    Ο δε πρόεδρος του Συμβουλίου του Βατικανού για τα Μέσα Ενημέρωσης, πατέρας Κλάουντιο Μαρία Τσέλλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι «ο Πάπας Ράτσιγκερ, από τη στιγμή που είναι άνθρωπος, ο οποίος ενδιαφέρεται για τις καινοτομίες, δεν μπορεί να μη "σερφάρει" στο διαδίκτυο».

    Ο Άγιος Πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών, αναφερόμενος στις ευκαιρίες που προσφέρει -ως μέσω γνώσης το Ίντερνετ- τις χαρακτήρισε «δώρο προς την ανθρωπότητα», αλλά, πρόσθεσε ότι «αν δεν εξασφαλισθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, η ζημία και οι αρνητικές συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες, ιδίως για τους φτωχούς και όσους ζουν στο κοινωνικό περιθώριο».

    Είδηση: 18090

    [04] Κάτω από τα 42 $ το βαρέλι του αργού πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα ρευστά οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το βάθος της ύφεσης που έχει μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου.Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 2,02 δολάρια και βρισκόταν στα 41,65 δολάρια.Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ παρουσίαζε μείωση κατά 1,19 δολάρια και ήταν στα 44,20 δολάρια το βαρέλι.Η διεθνής οικονομική κατάσταση φαίνεται ότι επηρεάζει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.Τα βρετανικά στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά από το 1991, ενώ η ανεργία στην Ισπανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.Εξάλλου, η General Electric Co εμφάνισε πτώση κερδών κατά 44% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

    Είδηση: 18086

    [05] Τα παιδιά τους ως πειραματόζωα χρησιμοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες!

    Ο επιστημονικός κόσμος διεθνώς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ατενίζει με νέο αέρα αισιοδοξίας το μέλλον του, μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο νέος αμερικανός πρόεδρος ανοιχτά τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα, κάτι για το οποίο ήταν επιφυλακτική η προηγούμενη κυβέρνηση Μπους, κυρίως λόγω των δεσμών της με τις φονταμενταλιστικές προτεσταντικές εκκλησίες και ομάδες πολιτών.Η κατάσταση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ έχει να επιδείξει, τα τελευταία χρόνια, ορισμένες "γκρίζες" όψεις, που ελπίζεται ότι θα περιορισθούν με το νέο καθεστώς.Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Χαλκ" ένας επιστήμονας πειραματίζεται με το ίδιο του το παιδί, οδηγώντας τελικά σε μία γενετική μετάλλαξή του.Στην πραγματική ζωή, φαίνεται πως ορισμένοι επιστήμονες μπαίνουν σε ανάλογο πειρασμό, αν και σε πιο αθώα πειράματα, τουλάχιστον από όσο μπορεί να ξέρει κανείς...

    Η έλλειψη εθελοντών για συμμετοχή σε επιστημονικές έρευνες έχει αναγκάσει ορισμένους ερευνητές στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους στα πειράματά και τις μελέτες τους, ενώ μερικοί το κάνουν απλώς γιατί το επιλέγουν.Η εξελικτική ψυχολόγος Ντέμπορα Λαϊνμπάργκερ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε όχι ένα, αλλά και τα τέσσερα παιδιά της σε πειράματα σχετικά με το πώς τα μέσα ενημέρωσης επιδρούν στα παιδιά, σύμφωνα με τους New York Times."Xρειάζονται εθελοντές και συχνά είναι δύσκολο να τους βρεις", δήλωσε η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ. Παγουάν Σίνχα και Ντεμπ Ρόι, επίσης χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους.Ο Σίνχα, καθηγητής νευροεπιστήμης, προσάρμοσε μία κάμερα στο κεφάλι του νεογέννητου παιδιού του Δαρείου, προκειμένου να "πιάσει" την οπτική γωνία ενός νηπίου, για ένα πείραμά του. Ο Σίνχα, ήδη πριν τη γέννηση του παιδιού, είχε εκπλήξει τους πάντες [και την γυναίκα του], όταν τους ανακοίνωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία τη γέννηση "για να μελετήσει το παιδί και να κάνει πειράματα πάνω του".Ο Ρόι, σαν άλλος "Μεγάλος Αδελφός", τοποθέτησε 11 βιντεοκάμερες και 14 μικρόφωνα σε όλο του το σπίτι για να παρακολουθεί επί τρία χρόνια -για ερευνητικούς λόγους, σχετικά με μία έρευνά του για την ανάπτυξη της γλώσσας- τις καθημερινές δραστηριότητες του γιού του.Ο Άρθουρ Τόγκα, καθηγητής νευρολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μελετά με μαγνητοεγκεφαλογράφους τις εγκεφαλικές δραστηριότητες στα τρία του παιδιά.Ο Στέφεν Καμαράτα, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, έχει μπλέξει και τα επτά παιδιά του σε μελέτες για μαθησιακά προβλήματα.

    Κι άλλοι επιστήμονες κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τα παιδιά τους, όπως ο διάσημος Ζαν Πιαζέ, ο θεωρητικός της ανάπτυξης του παιδιού ή ο Τζόνας Σαλκ που έκανε πρώτα στα παιδιά του το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Όμως, η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη συλλογή πιο αναλυτικών στοιχείων.Οι επιστήμονες αυτοί σήμερα υπεραμύνονται των επιλογών τους αυτών, λέγοντας ότι τα παιδιά τους είναι ό,τι πρέπει για μία έρευνα σε βάθος και μάλιστα, σε μία εποχή που σπανίζουν τα ερευνητικά κονδύλια.

    Η πρακτική αυτή εγείρει κυρίως τρία ερωτήματα:-την επίπτωση της έρευνας στα παιδιά,-την επίδραση στη σχέση γονέων-παιδιών και-την αντικειμενικότητα του ερευνητή και των στοιχείων του.

    Ο Ρόμπερτ Νέλσον, διευθυντής του Κέντρου για την Ακεραιότητα της Έρευνας στις ΗΠΑ, δήλωσε στους "N.Y. Times", ότι τέτοιες ερευνητικές πρακτικές είναι αμφισβητήσιμες, καθώς μπορούν να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα.Όπως είπε, "από τη στιγμή που ένας γονέας γίνεται ερευνητής του παιδιού του, αρχίζει μία άμεση σύγκρουση συμφερόντων, που διαστρεβλώνει τη σχέση γονέως-παιδιού, με απρόβλεπτους τρόπους. Ο ρόλος του γονιού είναι που προστατεύει το παιδί".

    Από την άλλη, κάποιοι ερευνητές-γονείς, αντιδρούν στο ότι υπεραγαπούν τα παιδιά τους και στο ότι δεν τους κάνουν κάποιο κακό με το να τα μελετούν.Μερικοί άλλοι ερευνητές-γονείς, έβαλαν τις γυναίκες τους ή και τα παιδιά τους να υπογράψουν σχετικά έγγραφα στα οποία αναφέρουν ότι συναινούν στις έρευνες αυτού του είδους!

    Είδηση: 18083

    [06] Οι νέες τάσεις εμπλουτισμού των τηλεοράσεων

    Η οικονομική κρίση έχει "φρενάρει" τη ζήτηση προϊόντων σε όλο τον κόσμο, κι έχει επηρεάσει -μεταξύ άλλων- την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών και ιδιαίτερα των τηλεοράσεων.Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων προσθέτουν συνεχώς νέες λειτουργίες στις τηλεοπτικές συσκευές, όπως το "κατέβασμα" ταινιών από το διαδίκτυο και τρισδιάστατες δυνατότητες προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις παλαιότερες τηλεοράσεις τους.

    Η εταιρία ερευνών DisplaySearch προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις τηλεοράσεων LCD -που είναι το πιο δημοφιλές είδος- θα μειωθούν κατά 16% το 2009, παρουσιάζοντας συνολικό τζίρο 64 δισ. $.Θα είναι ο πρώτος χρόνος που θα σημειωθεί πτώση πωλήσεων μετά το 2000, όταν η νέα τεχνολογία των λεπτών τηλεοράσεων πρωτοεμφανίστηκε.

    Οι νέες τάσεις "εμπλουτισμού" των τηλεοράσεων -που δεν συνεπάγονται μεγάλο κόστος, άρα δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον καταναλωτή- διαφάνηκαν στη μεγάλη Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων του Las Vegas των Η.Π.Α., όπου οι εταιρίες επέδειξαν νέες "εμπλουτισμένες" συσκευές.

    Το βασικότερο στοιχείο είναι ότι πλέον αρκετά μοντέλα -όχι αναγκαστικά τα πιο ακριβά- θα συνδέονται στο διαδίκτυο και θα επιτρέπουν στο θεατή να "κατεβάζει" ταινίες.Τέτοιες συσκευές έκαναν το ντεμπούτο τους το 2008, με σχετικά περιορισμένες λειτουργίες, που εφέτος πλέον διευρύνονται.

    Για παράδειγμα, οι εταιρίες LG Electronics και Vizio ανακοίνωσαν στο Las Vegas ότι μερικές από τις τηλεοράσεις τους θα μπορούν να δείχνουν βίντεο [streaming] από τη σχετική υπηρεσία της Netflix. Η LG ανέφερε ότι η νέα υπηρεσία θα επιβαρύνει κατά 200-300 δολάρια την τιμή κάθε τηλεόρασης.Από την πλευρά τους, οι τηλεοράσεις των Panasonic και Sony θα δείχνουν βίντεο από την υπηρεσία Unbox της Αmazon.com.

    Η Yahoo φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κυρίαρχο πάροχο για άλλο [πλέον των ταινιών] διαδικτυακό περιεχόμενο στις τηλεοράσεις μέσω της υπηρεσίας Widget Engine.

    Οι Sony, LG, Toshiba και Samsung -όλες- σχεδιάζουν να λανσάρουν στην αγορά τηλεοράσεις που θα μπορούν να "κατεβάζουν" φωτογραφίες, βίντεο του YouTube και ειδήσεις από το διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης.

    "Πράσινες" τηλεοράσεις που εξοικονομούν ενέργειαΠαράλληλα, οι κατασκευαστές στοχεύουν στην δημιουργία συσκευών με μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ελπίζοντας ότι αυτό θα δώσει οικονομικά κίνητρα αγοράς στους καταναλωτές.Η Sony π.χ. εμφάνισε την "πρώτη πράσινη γενιά" τηλεοράσεων LCD, καθώς τα νέα μοντέλα "Eco Bravia" καταναλώνουν 40% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τα περυσινά μοντέλα.Οι Samsung και Panasonic ανακοίνωσαν την παραγωγή νέων μοντέλων, με ανάλογες περικοπές στην ενεργειακή κατανάλωση, χωρίς να τους δώσουν το χαρακτηρισμό "πράσινα".Η Samsung προωθεί τη νέα σειρά "Luxia" τηλεοράσεων LCD που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία φωτοδιόδων [LED / Light-Emitting Diodes] αντί για τις συμβατικές λυχνίες φθορισμού, υποσχόμενη εξοικονόμηση ενέργειας, με φωτεινότερα χρώματα και καλύτερη αντίθεση. Προς το παρόν, πολύ λίγες συσκευές LED υπάρχουν στην αγορά, λόγω του αυξημένου κόστους τους, αλλά, η κορεατική εταιρία, στην έκθεση του Las Vegas, δήλωσε αισιόδοξη ότι "θα δημιουργήσει μία νέα αγορά για τηλεοράσεις φωτοδιόδων [LED]".

    Το 2008 η προσοχή παραγωγών και καταναλωτών στρεφόταν στις μεγαλύτερες και ακόμα λεπτότερες οθόνες, αλλά, εφέτος το ζήτημα αυτό έχει φύγει από το προσκήνιο.Μία άλλη τεχνολογία, των οργανικών φωτοδιόδων [LED ή OLED], υπόσχεται υπερβολικά λεπτές και φωτεινές οθόνες στο μέλλον.Όμως, προς το παρόν, κι εν μέσω συγκράτησης της ζήτησης από τους φοβισμένους από την κρίση καταναλωτές, οι εταιρίες δεν βιάζονται."Θα πληρώσουν έξτρα οι καταναλωτές για την υπερβολικά λεπτή τηλεόραση σε αυτή την οικονομική συγκυρία; Ακόμα ψάχνω να βρω κάποιον που θα πει ότι η σημερινή οθόνη της τηλεόρασής του είναι πολύ παχιά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκωτ Ραμίρεζ, στέλεχος της Toshiba.

    Η τρισδιάστατη οθόνη έρχεται στο σπίτι μαςΌμως, η πιο εντυπωσιακή καινοτομία στις νέες τηλεοράσεις το 2009 -αναμφίβολα- θα είναι η δυνατότητα ορισμένων μοντέλων να δείχνουν τρισδιάστατες εικόνες, μία ιδέα που υπάρχει από τη δεκαετία του ΄50, για την οποία εν συνεχεία το ενδιαφέρον είχε εξατμιστεί.Εσχάτως, έχουν εμφανιστεί αρκετές τρισδιάστατες κινηματογραφικές ταινίες, γεγονός που φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και τους κατασκευαστές τηλεοράσεων.

    "Οι τρεις διαστάσεις θα είναι το επόμενο μεγάλο κύμα στην βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών", εκτίμησε ο Βου Πάικ, επικεφαλής τεχνολογίας της LG.Η εταιρία του και η Sony παρουσίασαν νέες τρισδιάστατες τηλεοράσεις LCD high-definition, που σε περίπου έναν χρόνο αναμένεται να βγουν στην αγορά.

    H ιαπωνική Panasonic δίνει μεγάλη έμφαση στις τρισδιάστατες δυνατότητες και επιθυμεί όλη η βιομηχανία να συντονιστεί καλύτερα για να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση τρισδιάστατου περιεχομένου στις τηλεοράσεις.Οι συσκευές ήδη δίνουν τη δυνατότητα στους θεατές, με τη χρήση ειδικών γυαλιών, να βλέπουν τρισδιάστατα.Όμως, δεν υπάρχουν ούτε ψηφιακοί οπτικοί δίσκοι [DVD], ούτε συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακών οπτικών δίσκων [DVD players] που να παίζουν τρισδιάστατο περιεχόμενο, όπως επίσης, δεν υπάρχει και εκπομπή τέτοιου περιεχομένου από τα κανάλια, επίγεια και δορυφορικά.

    Η Panasonic -που παρουσίασε μία τρισδιάστατη υψηλής ευκρίνειας [high-definition] τηλεόραση plasma στο Las Vegas- πρωτοστατεί, ώστε -σε συνεργασία με την Ένωση Κατασκευαστών Δίσκων Blue-ray και άλλους φορείς- να λυθεί το πρόβλημα προκειμένου να τεθούν ενιαίες προδιαγραφές, με στόχο μέσα στο 2010 να κυκλοφορούν στην αγορά σχετικά προϊόντα [δίσκοι και συσκευές αναπαραγωγής / players], που να έχουν τρισδιάστατες δυνατότητες, όπως δήλωσε ο Γιόσι Γιαμάντα, πρόεδρος της Panasonic-ΗΠΑ.

    Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι οι κινηματογραφικές εταιρίες του Hollywood βιάζονται το ίδιο για την τρισδιάστατη τηλεόραση, καθώς η προτεραιότητά τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της DreamWorks Αnimation Τζέφρι Κάτσενμπεργκ, είναι η διάδοση του 3-D στις κινηματογραφικές αίθουσες.Ωστόσο, η τρισδιάστατη τεχνολογία ακόμα είναι σε εξέλιξη.Η εταιρία 3Μ και η συνεργάτης της Τoshiba Matshushita Display Technology παρουσίασαν στο Las Vegas μικρές οθόνες που παρουσίαζαν τρισδιάστατες εικόνες, χωρίς την ανάγκη ο θεατής να φορά γυαλιά, χάρη σε ένα λεπτό φιλμ, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων.

    Το περιβαλλοντικό πρόβλημα των παλαιών συσκευώνΕν τω μεταξύ, οργανώσεις καταναλωτών, όπως η Συμμαχία για Επιστροφή των Ηλεκτρονικών [Electronics Takeback Coalition-ETC], προειδοποίησε ότι οι παλαιές τηλεοράσεις που πετιούνται στα σκουπίδια, απειλούν με μία πλημμυρίδα τοξικών αποβλήτων και κάλεσε τις βιομηχανίες να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανακύκλωσή τους.Σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση, οι τηλεοράσεις και οι οθόνες παλαιών κομπιούτερ περιέχουν τοξικά υλικά, όπως ο μόλυβδος, που είναι πολύ τοξικά, ιδίως για τα παιδιά.Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ περίπου 100 εκατομμύρια τηλεοράσεις βρίσκονται άχρηστες και πεταμένες σε κάποια αποθήκη σπιτιού, ώσπου κάποια στιγμή να καταλήξουν στη χωματερή.Όπως αναφέρει η οργάνωση, μεταξύ των κατασκευαστών, η Sony ήταν η πρώτη που εισήγαγε εθελοντικό πρόγραμμα απόσυρσης παλιών τηλεοράσεων, ώστε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, ενώ εταιρίες όπως oι JVC, Mitsubishi και Hitachi επικρίθηκαν ότι δεν έχουν ανάλογα προγράμματα.

    Είδηση: 18092

    [07] Επίσημη πρώτη για κβαντική τηλεμεταφορά πληροφορίας

    Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να κάνουν τηλεμεταφορά πληροφοριών ανάμεσα σε δύο άτομα που απείχαν ένα μέτρο μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην παγκόσμια αναζήτηση πρακτικών μεθόδων για την κβαντική επεξεργασία των πληροφοριών, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα πολύ ταχύτερη γενιά "κβαντικών υπολογιστών", αλλά και σε ένα τύπο "κβαντικού Ίντερνετ".

    Η τηλεμεταφορά στον κβαντικό κόσμο είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη φυσικά φαινόμενα: κβαντικές πληροφορίες, όπως η περιστροφή ενός σωματιδίου ή η πόλωση ενός ηλεκτρονίου, μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να ταξιδεύουν μέσω κάποιου φυσικού μέσου. Μέχρι τώρα τηλεμεταφορά, από τους επιστήμονες, είχε επιτευχθεί μεταξύ φωτονίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, μεταξύ φωτονίου και ομάδας ατόμων, καθώς και μεταξύ μεμονωμένων γειτονικών ατόμων, αλλά μόνο με τη μεσολάβηση της δράσης ενός τρίτου ατόμου. Κανείς όμως από όλους αυτούς τους τρόπους δεν θεωρείται ότι παρέχει ένα εφικτό μέσο για την αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου όγκου κβαντικών πληροφοριών σε μεγάλες αποστάσεις.

    Τώρα, μια επιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων Μέριλαντ και Μίσιγκαν, υπό τον Κρίστοφερ Μονρόε, πέτυχε να τηλεμεταφέρει μια κβαντική κατάσταση (πληροφορία) άμεσα - χωρίς μεσολάβηση- από το ένα άτομο στο άλλο σε απόσταση ενός μέτρου. Αυτή η ικανότητα είναι αναγκαία αν πρόκειται να υπάρξουν κβαντικά υπολογιστικά συστήματα. Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science". Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πληροφορία που φθάνει στο άλλο άτομο, έχει απόλυτη ακρίβεια στο 90% των περιπτώσεων τηλεμεταφοράς, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί μελλοντικά.

    Η τηλεμεταφορά επιτυγχάνεται χάρη σε ένα αξιοσημείωτο κβαντικό φαινόμενο, τη λεγόμενη "εμπλοκή", που συμβαίνει μόνο σε ατομικό και υποατομικό επίπεδο. Από τη στιγμή που δύο αντικείμενα τεθούν σε κατάσταση κβαντικής εμπλοκής, οι ιδιότητές τους συμπλέκονται αξεδιάλυτα. Η μέτρηση οποιουδήποτε από τα δύο αντικείμενα αυτόματα καθορίζει τα χαρακτηριστικά και του άλλου, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται. Έτσι, ουσιαστικά η πληροφορία που ενσωματώνεται στην κατάσταση του ενός "τηλεμεταφέρεται" και στο άλλο αστραπιαία.

    Είδηση: 18091

    [08] Έπιασε δουλειά ο Ομπάμα

    Σε νέα χέρια περνά η αμερικανική διπλωματία. Προτεραιότητα, ο διορισμός των απεσταλμένων που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που η κυβέρνηση Ομπάμα χαρακτηρίζει ως τα πιο σημαντικά.Ο Τζωρτζ Μίτσελ, που θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο του μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, θα μεταβεί στην περιοχή -το συντομότερο δυνατόν- και ο στόχος του θα είναι το να συμβάλει στην εκεχειρία.Όπως είπε ο ίδιος, "Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι βίαιη, περίπλοκη κι επικίνδυνη. Ωστόσο, ο αμερικανός Πρόεδρος και η υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισαν ότι ο κίνδυνος και οι δυσκολίες δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής".

    Ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ και αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέιτον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο εξής, θα συντονίζει την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο οποίος δήλωσε σχετικά: "Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν πήγε καλά. Κι ακόμα κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αμερικανοί και αμερικανίδες -μαζί με συμμαχικές δυνάμεις- πολεμούν εναντίον ενός αδίστακτου και αποφασισμένου εχθρού".

    Τη στροφή 180 μοιρών από την πολιτική Μπους αποδεικνύει το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

    Την ίδια ώρα παιδιά από την Ιορδανία παρακαλούν τον Ομπάμα να φέρει την ειρήνη στους συνομηλίκους τους που ζουν στην Γάζα.

    Έκκληση με αστικοποιημένο μήνυμα για ειρήνευση απηύθυνε και η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια.

    Πρόγραμμα συναντήσεωνΣυνάντηση με τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου περιλαμβάνει στην πρώτη του ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στο Κογκρέσο.

    Στον κατάλογο των πρώτων -κατά σειρά- επισκεπτών του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, περιλαμβάνονται ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης των Δημοκρατικών επίσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγιερ.Σύμφωνα με την κ. Πελόζι, στην "ημερήσια διάταξη" θα βρεθεί το ζήτημα της έγκρισης του σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη ή "όποιο άλλο θέμα θα θελήσει να συζητήσει ο Πρόεδρος".Ο Χόγιερ είπε ότι ελπίζει οι Ρεπουμπλικάνοι να δηλώσουν υπό ποιες συνθήκες θα στηρίξουν το σχέδιο το οποίο οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να ψηφίσουν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου. "Αυτό που ελπίζω από αυτή τη συνάντηση είναι μία συμφωνία για την υποστήριξή τους στο σχέδιο", επισήμανε.

    Παρόντες στο επίσημο πρόγευμα που θα παραθέσει ο νέος πρόεδρος θα είναι επίσης οι ηγέτες της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ και στη Βουλή Τζων Μπένερ.

    Πίστευαν ότι είναι μουσουλμάνος

    Περισσότεροι από δύο στους δέκα Αμερικανούς πίστευαν, ακόμη και μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ότι είναι μουσουλμάνος ενώ στην πραγματικότητα είναι προτεστάντης χριστιανός.Το 91% των ερωτηθέντων στην έρευνα που διενήργησε η Κέλι Γκάρετ, του πανεπιστημίου του Οχάιο, είπε ότι είχε ακούσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μουσουλμάνος. Μάλιστα, σε ποσοστό 22% είπαν ότι τις πιστεύουν.

    Η έρευνα διενεργήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, στο διάστημα 6-20 Νοεμβρίου, σε δείγμα 600 ατόμων.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυκλοφόρησαν πολύ περισσότερες ψεύτικες φήμες για τον Μπαράκ Ομπάμα, σε σχέση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζων ΜακΚέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρο Σάρα Πέιλιν.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι άνθρωποι ακούν και πιστεύουν πιο εύκολα τις φήμες που αφορούν τον υποψήφιο της "αντίπαλης" πλευράς, από αυτήν που επιλέγουν να ψηφίσουν τελικά.

    Έτσι, το 59% είχε "ακούσει" ότι ο Ομπάμα δεν θα μπορούσε να γίνει Πρόεδρος, επειδή δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά, μόνο το 10% πίστεψε αυτή τη φήμη.Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, σχεδόν τέσσερις στους δέκα [41%] "πληροφορήθηκαν" ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προερχόταν από "πλούσιους ξένους" και το 20% από αυτούς το πίστεψε.

    "Θύμα" αυτών των μύθων έπεσαν και οι Ρεπουμπλικάνοι, αφού τέσσερις στους δέκα άκουσαν ότι η Πέιλιν απαγόρευσε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη της Ουασίλα όταν ήταν δήμαρχος της πόλης αυτής και το 13% το πίστεψε.

    Όσον αφορά τον Τζων ΜακΚέιν, ένας στους δέκα [11%] άκουσε ότι είχε δηλώσει ο ίδιος στην τηλεόραση πως είναι "εγκληματίας πολέμου" και ότι "είχε βομβαρδίσει γυναίκες και παιδιά". Από αυτούς, το 3% δεν το αμφισβήτησε.

    Είδηση: 18084

    [09] Στη Γάζα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

    Aποστολή στη Γάζα πραγματοποιεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με πολυεθνική αντιπροσωπεία ευρωπαϊκών και αραβικών δημοσιογραφικών ενώσεων. Σκοπός αυτής της αποστολής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΔ, είναι η ηθική υποστήριξη των δημοσιογράφων της Γάζας και η διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ στη διάρκεια της σύρραξης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΟΔ: "Η ΔΟΔ έχει καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ισραήλ από τον περασμένο μήνα για τη στοχοποίηση των ΜΜΕ και τον αποκλεισμό της εισόδου των δημοσιογράφων στη Γάζα, σήμερα καταγγέλλει επίσης τη Χαμάς για τις απειλές και την τρομοκρατία που ασκεί στους δημοσιογράφους".

    Σε δηλώσεις του ο Αϊντάν Γουάιτ, γενικός γραμματέας της ΔΟΔ και επικεφαλής της διεθνούς αποστολής στη Γάζα, τόνισε ότι: "Μόνο επαίνους έχουμε για τους δημοσιογράφους στη Γάζα για το θάρρος που έδειξαν, στις εσκεμμένες και πολλές φορές φονικές επιθέσεις που δέχθηκαν. Στηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την τήρηση του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, τώρα είναι η στιγμή που το Ισραήλ και η Χαμάς, θα είναι υπόλογοι για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που σημειώθηκαν σε αυτή τη σύρραξη".

    Συνεχίζοντας ο κ. Γουάιτ πρόσθεσε: "Ο μήνας που πέρασε ήταν κόλαση για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Γάζα. Είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης των ΜΜΕ στη Γάζα, αν δεν λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και ειδικότερα λόγω του καθεστώτος της Χαμάς. Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς δεν διάκειται φιλικά στην ελευθερία των ΜΜΕ, με απάνθρωπο τρόπο τρομοκράτησαν τα ΜΜΕ και προσπάθησαν να τα χειραγωγήσουν. Η κατάσταση των δημοσιογράφων στη Γάζα ήταν ήδη δυσβάσταχτη και πριν τη στρατιωτική επέμβαση και δεν βελτιώθηκε καθόλου σε αυτή την τελευταία σύρραξη. Τώρα που η βία σταμάτησε, είναι καιρός για όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τη Χαμάς, να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εργαστούν ελεύθερα".

    Η διεθνής αποστολή οργανώθηκε από κοινού με την Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων, που συμμετέχει με τον Γενικό Γραμματέα Μάκραμ Μοχάμεντ 'Αχμεντ. Τα άλλα μέλη της αποστολής είναι οι: Νίκος Μεγγρέλης (Ελλάδα), Πατρίκ Καμένκα (Γαλλία), Κιέτιλ Χάανες (Νορβηγία), Πάολο Σερβέντι (Ιταλία), 'Ομάρ Μούσα Αλ Σναϊκάτ (Ιορδανία), Αν Πούλσεν (Δανία), Χάτεμ Ζακαρίγια (Αίγυπτος), Μοχάμαντ Νουρ Φαρχάτ (Αίγυπτος) Ιμάντ Ατίγια (Αίγυπτος) και Σαλάς Μακσούντ (Αίγυπτος).

    Η ΔΟΔ συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Αράβων δημοσιογράφων για τη δημιουργία μηχανισμών που θα στηρίξουν και θα συμβάλλουν στην ενότητα των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη.

    Είδηση: 18082

    [10] Συνεχίζεται η δίκη Παλαιοκώστα

    Κοινωνία

    Με την κατάθεση του χειριστή του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασαν τον Ιούνιο του 2006 από τις φυλακές Κορυδαλλού οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάϊ, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, η δίκη -συνολικά- 12 κατηγορουμένων, οι οποίοι εμπλέκονται και στη διπλή δολοφονία στο Περιστέρι το 2006.

    Ο μάρτυρας -μεταξύ άλλων- κατέθεσε ότι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει ποιοι ήταν αυτοί που μπήκαν στο ελικόπτερο και απέδρασαν, αφού δεν πρόλαβε να τους δει, ενώ ανέφερε ότι η πτήση ναυλώθηκε στο όνομα "Τσούκαλης".

    Το δικαστήριο είχε διακόψει το μεσημέρι και συνέχισε με την εξέταση του ιδίου μάρτυρα αμέσως μετά.

    Είδηση: 18080

    [11] Σε ύφεση η διεθνής οικονομία

    Ειδήσεις

    Η Βρετανική οικονομία είναι πλέον και επίσημα σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1991.Τα ποσοστά ανεργίας εκτινάσσονται και στην Ισπανία.Οι χρηματαγορές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση.Η Τoyota προσανατολίζεται σε 1.000 απολύσεις στα εργοστάσιά της σε Βόρεια Αμερική και Βρετανία. Τα στατιστικά στοιχεία απλώς επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι ένιωθαν εδώ και μήνες.Η Βρετανική οικονομία είναι και επίσημα σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1991, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο τελευταίο τρίμηνο κατά 1,5%.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 28 χρόνων.Η στερλίνα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών και οι άνεργοι ανέρχονται πλέον στα δύο εκατομμύρια.

    Στο 13,91% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με 11,3% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.Ειδικότερα, περίπου 3,2 εκατ. άνθρωποι ήταν χωρίς δουλειά στην Ισπανία το εν λόγω διάστημα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από το πρώτο τρίμηνο του 1998.

    Η Ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας, που είναι το υψηλότερο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πλησιάσει το 16% μέσα στο 2009. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αυτό μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 19% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2010.

    Το χρηματιστήριο του Τόκυο ακολούθησε την πτωτική πορεία των παγκόσμιων χρηματαγορών, μία ημέρα μετά τις ζοφερές οικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για το 2009, τις χειρότερες της μεταπολεμικής περιόδου.

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας, Σοΐτσι Νακαγκάουα, "Οι ΗΠΑ αγωνίζονται να βελτιώσουν την οικονομία και -αν και ίσως δεν είναι σωστό να το πω- ο κόσμος περιμένει απελπισμένα κάποια βοήθεια από τον Πρόεδρο Ομπάμα".

    Η απαισιοδοξία ενισχύθηκε κι από την πληροφορία ότι η Τοyota αναμένεται να περικόψει το προσωπικό της σε επτά εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική και σε ένα στη Βρετανία, προσθέτοντας άλλα 1.000 άτομα στην ολοένα μακρύτερη λίστα των ανέργων.

    Ζημιογόνο κατά 682 εκατομμύρια δολάρια, ήταν για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και για τη SAMSUNG ELECTRONICS, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία ημιαγωγών και οθονών υγρών κρυστάλλων.

    Ένας άλλος κολοσσός, η ιαπωνική BRIDGESTONE, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή ελαστικών σε εργοστάσιό της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Είδηση: 18077

    [12] Στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Σειρά συναντήσεων πραγματοποιεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της παλαιστινιακής αρχής Ριάντ Αλ Μαλίκι. Έκκληση απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προς όλες τις πλευρές να εφαρμοστεί και να διατηρηθεί η εκκεχειρία στη Γάζα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό της Ριάντ Αλ Μαλίκι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να δεχθεί παιδιά και τραυματίες από τη Γάζα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ τόνισε την άμεση ανάγκη να ανοίξουν τα περάσματα στη Γαζα για να περάσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός υπέγραψε με την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Μαλίκι, αναφερόμενος στη συνάντηση της Κυριακής για το Μεσανατολικό στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι προσβλέπουν ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για διατήρηση της εκεχειρίας. Τέλος ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη βοήθεια που παρείχε και παρέχει στους Παλαιστίνιους.

    Ο κ. Μαλίκι συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος του εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον παλαιστινιακό λαό. Το απόγευμα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντήσει τον κ. Μαλίκι, το Σάββατο 24/1/2009 και ώρα 17:30 στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

    Είδηση: 18075

    [13] Δολοφονία δασκάλας στη Νορβηγία

    Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε εκπαιδευόμενη δασκάλα, έξω από δημοτικό σχολείο στην πόλη Τρόμσο της Νορβηγίας και εν συνεχεία, αυτοπυροβολήθηκε.Ο δράστης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ήταν ήδη νεκρός. Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, ο αστυνομικός είχε τουλάχιστον 20ετή προϋπηρεσία, δεν δημοσιοποιήθηκε ωστόσο το όνομα ούτε ο βαθμός του.

    Θύμα και θύτης διατηρούσαν σχέση, η οποία είχε πρόσφατα διαλυθεί και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο 53χρονος άντρας περίμενε την πρώην σύντροφό του στο χώρο στάθμευσης του σχολείου.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, κανείς από τους 200 μαθητές δεν κινδύνευσε, ενώ στο σχολείο μετέβη ειδική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

    Είδηση: 18076

    [14] Πάγωμα λογαριασμών για Τσουκάτο και πρώην στέλεχος της Siemens

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων για δύο ακόμη πρόσωπα, του Θεόδωρου Τσουκάτου και του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Χρήστου Καραβέλα διέταξε ο ανακριτής, που χειρίζεται την υπόθεση των λεγόμενων "μαύρων ταμείων" της γερμανικής εταιρείας, κ. Νίκος Ζαγοριανός. Η ανακριτική διάταξη εκδόθηκε με βάση το νόμο για το κακούργημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που δίνει το δικαίωμα στον ανακριτή να προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών, είτε κατηγορουμένων, είτε υπόπτων για τη διάπραξη του αδικήματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο κ. Ζαγοριανός με αντίστοιχη διάταξή του προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς 34 εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση, πρώην και νυν στελεχών της Siemens , του ΟΤΕ, χρηματιστές και επιχειρηματίες.

    Είδηση: 18070


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 January 2009 - 17:53:55 UTC