Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πύρινο κλοιό περιοχές της ΝΑ Αυστραλίας
  • [02] Ισραήλ: Σκέφτονται ανταλλαγή κρατουμένων με Σαλίτ
  • [03] Επαφές του Πρωθυπουργού
  • [04] Εις θάνατον για το σκάνδαλο με τη μελαμίνη
  • [05] Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες
  • [06] Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

    [01] Σε πύρινο κλοιό περιοχές της ΝΑ Αυστραλίας

    Ειδήσεις

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται σήμερα περιοχές της νοτιανατολικής Αυστραλίας λόγω του καύσωνα που πλήττει στη χώρα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες φωτιά απειλεί κατοικημένες περιοχές της Μελβούρνης. Εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και με την βοήθεια αεροπλάνων δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τα σπίτια από τις φλόγες στην περιοχή Κάρουμ Ντάουνς. Η υψηλή θερμοκρασία και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους, αλλά μέχρι στιγμής, αν και έχουν αποτεφρωθεί μεγάλες εκτάσεις, δεν έχουν χαθεί σπίτια.

    Την ίδια στιγμή μεγάλη φωτιά μαίνεται σε δασώδη περιοχή της Τασμανίας. Πρόκειται για πανέμορφα παρθένα δάση στην περιοχή Κονάρα. Λόγω της πυρκαγιάς έχει κλείσει η κεντρική οδική αρτηρία του νησιού και έχουν μείνει χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Είδηση: 18017

    [02] Ισραήλ: Σκέφτονται ανταλλαγή κρατουμένων με Σαλίτ

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Πιο μετριοπαθή στάση σχετικά με την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτης Γκιλάτ Σαλίτ, που κρατείται από την Χαμάς δείχνουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο. Αρκετοί Υπουργοί, ανάμεσα τους και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και ο επικεφαλής της Σιν Μπετ (Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας) Γιουβάλ Ντισκίν, δέχονται να απελευθερωθούν οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που απαιτεί η Χαμάς για να αφήσει ελεύθερο τον Σαλίτ, προσθέτει η ίδια πηγή. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Χαμάς αποδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και πως η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων δεν θα ενισχύσει τις δυνάμεις της. Το ισραηλινό ραδιόφωνο επισημαίνει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ έχει αποφασίσει να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών ώστε να απελευθερωθεί ο Γκιλάντ Σαλίτ, που απήχθη τον Ιούνιο του 2006, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σταλεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εξασφάλισε τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους Ευρωπαίους για την αποστολή βοήθειας.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μετά τις συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι τα περάσματα προς τη Γάζα είναι ανοιχτά για ανθρωπιστικούς λόγους και το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεργαστεί "όσο χρειάζεται" για να διασφαλιστεί ότι η απαραίτητη βοήθεια θα περάσει στην περιοχή.

    "Είμαι ευτυχής που άκουσα τα όσα είπε η Υπουργός", δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, μετά τις συνομιλίες με τη Τζίπι Λίβνι. "Ελπίζω ότι αύριο θα είναι πραγματικότητα και τα φορτηγά που χρειάζεται θα μπορέσουν να μπουν στη Γάζα", πρόσθεσε.

    Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτζενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ εξασφάλισε άδεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ακόμα πόση βοήθεια θα μπορέσει να σταλεί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18018

    [03] Επαφές του Πρωθυπουργού

    Πολιτική

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, θα έχει στις 11:00, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και στις δυο, με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Τραγάκη.

    Είδηση: 18015

    [04] Εις θάνατον για το σκάνδαλο με τη μελαμίνη

    Ειδήσεις

    Τη θανατική ποινή επέβαλε κινεζικό δικαστήριο σε δύο από τους κατηγορούμενους για το διατροφικό σκάνδαλο με τη μελαμίνη, και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στην πρώην γενική διευθύντρια της εταιρίας, Τιάν Γουενχουά, η οποία κατηγορείται ότι παρήγαγε και διέθετε στο εμπόριο ακατάλληλα προϊόντα. Ο Ζανγκ Γιουζούν και ο Γενγκ Γίνπινγκ καταδικάστηκαν εις θάνατον επειδή παρήγαγαν και διέθεταν στο εμπόριο βρεφικό γάλα σε σκόνη επιμολυσμένο με μελαμίνη "θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία". Από την κατανάλωση του επιμολυσμένου γάλακτος πέθαναν τουλάχιστον έξι παιδιά και άλλα 300.000 εισήχθησαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας. Τις αποφάσεις έλαβε δικαστήριο της πόλης Σιζιαζουάνγκ, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας γαλακτοκομικών Sanlu, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου και έχει κηρύξει πτώχευση.

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18014

    [05] Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες

    Κοινωνία

    Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σήμερα Πέμπτη στο μέτωπο Κυβέρνησης αγροτών, μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών. Στο μεταξύ, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα εν αναμονή της ανακοίνωσης συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του κλάδου. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, που θα συναντηθεί με αγροτοσυνδικαλιστές από την Κρήτη, μετέφερε τη βούληση του Πρωθυπουργού να δοθεί λύση και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα καθοριστούν και τα ποσά που θα δοθούν για ενισχύσεις. Χαρακτήρισε πολλά αιτήματα δίκαια και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, στο πλαίσιο όμως της δημοσιονομικής πολιτικής και των κοινοτικών περιορισμών.

    Από την άλλη μεριά, τα συντονιστικά όργανα των αγροτών συνεδριάζουν στα μπλόκα, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σχεδιάζουν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας ή και με τον πρωθυπουργό, ενώ αποφάσισαν να συγκροτηθεί πανελλαδικό όργανο, που θα τους συντονίζει.

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, στις Μικροθήβες, αλλά και στο Κάστρο, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτηρίους, ενώ στις Σέρρες τα αγροτικά μπλόκα παραμένουν στον Προμαχώνα και στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των νέων Κερδυλλίων, ενώ οι αγρότες της Δράμας, εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένο το συνοριακό σταθμό της Εξοχής. Τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα και στη γέφυρα του Στρυμώνα.

    Ομαλά διεξάγεται την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στο Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, ενώ οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στην είσοδο των δύο πόλεων.

    Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης. Μπλόκα των αγροτών αναμένονται επίσης και στις εισόδους της πόλης της Κομοτηνής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18011

    [06] Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Διάταγμα για το κλείσιμο του διαβόητου κολαστηρίου στο Γκουαντάναμο αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, μόλις δύο 24ωρα μετά την ορκωμοσία του, όπως είχε δεσμευθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Εξάλλου, την Τετάρτη, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Άραβες ηγέτες, καθώς και με τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, στους οποίους δεσμεύτηκε να εργαστεί ενεργά για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ, ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε συμπληρωματικές διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Στο επίκεντρο Αφγανιστάν-Ιράκ και Οικονομία

    Στο διάταγμα για το Γκουαντάναμο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η φυλακή θα κλείσει εντός ενός έτους από τη στιγμή της υπογραφής του και οι κρατούμενοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγές για την κράτησή τους.

    Επίσης, ζητείται να εξεταστεί κατά πόσο οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές ή να αφεθούν ελεύθεροι. Για όσους δεν εγκριθεί η απελευθέρωση ή η μεταφορά τους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαγωγής τους ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων.

    Εντός 30 ημερών από την υπογραφή του διατάγματος, ο υπουργός Άμυνας θα είναι υποχρεωμένος να επανεξετάσει τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο και να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών.

    Χαρακτηριστικό των προθέσεων του είναι ότι, κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του στρατού και συμβούλους για θέματα εθνικής ασφάλειας, με τους οποίους συζήτησε για το θέμα της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Όπως έγινε γνωστό, ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε συμπληρωματικές διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ιδιοποίησης της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο ύψους 358 δισ. δολαρίων για τις κυβερνητικές δαπάνες - σε μια πρώτη, κρίσιμη δοκιμασία του σχεδίου των Δημοκρατικών προκειμένου να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα του πακέτου των 825 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία κλυδωνίζεται από τον Δεκέμβριο 2007.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων επιδιώκουν συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο - προκειμένου ν' ανταλλάξουν απόψεις για το πρόγραμμα αυτό.

    Παράλληλα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι παγώνει τους μισθούς των κυριότερων συνεργατών του στον Λευκό Οίκο "σε αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσκολιών, που οι αμερικανικές οικογένειες είναι υποχρεωμένες να 'σφίξουν τη ζώνη' " όπως υπογράμμισε μιλώντας στα μέλη της κυβέρνησης του.

    Όσο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την Τετάρτη η Γερουσία ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την ανάληψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανοίγοντάς της το δρόμο για να ορκιστεί ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Όπως έγινε γνωστό, η Κάρολιν Κένεντι απέσυρε την υποψηφιότητά της για την έδρα της Κλίντον στη Γερουσία, η οποία έμεινε κενή μετά την υπουργοποίηση της πρώην Πρώτης Κυρίας. Όπως είπε ο εκπρόσωπός της, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απόφασή της αυτή.

    Ορκίστηκε για δεύτερη φοράΓια δεύτερη φορά ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, επειδή δεν υπήρχε ακολουθία σε μια από τις λέξεις του όρκου που έδωσε την Τρίτη.

    Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, δικαστής Τζον Ρόμπερτς, διάβασε τον όρκο ενώπιον των δημοσιογράφων.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος δια του εκπροσώπου του αναφέρει ότι ο Ομπάμα ορκίστηκε για δεύτερη φορά "προληπτικά" και από "υπερβολική τυπικότητα", επειδή κατά την πρώτη ορκωμοσία ο δικαστής Ρόμπερτς έκανε λάθος στη σειρά που ακούστηκε η λέξη "με πίστη".

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Eπιστολή Καραμανλή σε ΟμπάμαΝέα αρχή και μεγάλες προσδοκίες

    BBC: Obama 'set to close Guantanamo'

    CNN: Obama plans executive order to close Guantanamo Bay

    Είδηση: 18010


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 2009 - 9:57:16 UTC