Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Φερνάντες -Κάστρο
  • [02] Επεισόδια στη Σεούλ
  • [03] Φωτιά στον καταυλισμό μεταναστών της Πάτρας
  • [04] Στήριξη στους αγρότες μέσα στα πλαίσια
  • [05] Eπιστολή Καραμανλή σε Ομπάμα
  • [06] Έκθεση Ένας αιώνας ελληνικά επιβατηγά πλοία
  • [07] Μικρή ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου
  • [08] Ισραήλ: καταγγελίες για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου
  • [09] Βελονισμός: Χάπι για τον πονοκέφαλο;

    [01] Συνάντηση Φερνάντες -Κάστρο

    Ειδήσεις

    Με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, συναντήθηκε ο πρώην Κουβανός ηγέτης, Φιδέλ Κάστρο. Η Φερνάντες δήλωσε ότι ο Κάστρο έδειχνε "πολύ καλά". "Συζητήσαμε για τα πάντα. Μου φάνηκε πολύ καλά. Συζητήσαμε για τη διεθνή κατάσταση", δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής, Telam. Ο 82χρονος Κάστρο έχει εμφανιστεί περιστασιακά σε ορισμένα βίντεο και φωτογραφίες μετά την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη τον Ιούλιο, του 2006, για να αντιμετωπιστεί το αδιευκρίνιστο πρόβλημα υγείας που τον υποχρέωσε να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Τους τελευταίους μήνες η διακοπή της τακτικής αρθρογραφίας του Κάστρο προκάλεσε ανησυχίες ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, ωστόσο η συνάντηση με την Κριστίνα Φερνάντες, που ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή της στην Αβάνα, έρχεται να διαψεύσει τις φήμες ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή. Η πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε ότι ο Κάστρο παρακολούθησε στην τηλεόραση την τελετή της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

    Είδηση: 18009

    [02] Επεισόδια στη Σεούλ

    Ειδήσεις

    Στη Νότια Κορέα, ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια σε μια γειτονιά της Σεούλ. Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα, εκείνοι απάντησαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα, και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Αιτία αυτής της διαμαρτυρίας ήταν η οργή για το θάνατο 6 ανθρώπων στη διάρκεια μιας άλλης διαδήλωσης που είχε γίνει λίγες μέρες πριν. Σε εκείνη τη διαδήλωση περίπου 40 άνθρωποι είχαν καταλάβει ένα κτίριο, ζητώντας αποζημιώσεις από την κυβέρνηση. Τότε 100 αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες εξαιτίας βομβών μολότοφ που πετούσαν οι καταληψίες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 6 άνθρωποι. Η κυβέρνηση διέταξε έρευνα για το επεισόδιο, για να διαπιστώσει αν έγινε κατάχρηση εξουσίας από τους αστυνομικούς.

    Είδηση: 18008

    [03] Φωτιά στον καταυλισμό μεταναστών της Πάτρας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Στις φλόγες τυλίχτηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο καταυλισμός στον οποίο διαμένουν κυρίως Αφγανοί μετανάστες στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Δεκάδες παραπήγματα κάηκαν, ενώ επί τόπου έσπευσαν οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με δύναμη 20 ανδρών. Ένας Αφγανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο Δήμαρχος Πατρέων Α. Φούρας και ο Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, επισκέφτηκαν το χώρο.

    Στον καταυλισμό υπάρχουν 150 παραπήγματα και υπολογίζεται ότι διαμένουν περίπου 2.000 αλλοδαποί. Οι μετανάστες αναστατώθηκαν από τη φωτιά και επιχειρούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ενώ ανησυχία επικράτησε και στους ενοίκους γειτονικών πολυκατοικιών.

    Είδηση: 18007

    [04] Στήριξη στους αγρότες μέσα στα πλαίσια

    Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, "ήρθαμε για να πάρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα ζητήσουμε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και τον πρωθυπουργό, εάν δεν δοθούν λύσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης". Από την πλευρά του ο υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο σε πολλά αιτήματα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και των κανόνων της ΕΕ. Οι αγρότες από την Κρήτη δεν ήρθαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε κομβικά σημεία της εθνικής οδού εξακολουθούν να παραμένουν αγρότες απο πολλές περιοχές της χώρας. Στη συνάντηση αρνήθηκαν να προσέλθουν παραγωγοί από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τις Σέρρες και την Καβάλα, ζητώντας να γίνουν σαφείς οι θέσεις του υπουργείου πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αγρότες της Θεσσαλίας, είπε ότι "τις προσεχείς ημέρες θα καθοριστούν τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση στα κρίσιμα προϊόντα". Ακόμη, ανέφερε ότι από τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες, το μέρος που τους αναλογεί, θα πάει και στην αγροτική οικονομία. Δηλαδή, θα δοθούν δάνεια σε αγροτικές βιομηχανίες. Για μία ακόμη φορά ο κ.Χατζηγάκης υπογράμμισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση ήταν αδιέξοδος". Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Καραϊσκος" ο υπουργός διαπίστωσε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά στην ουσία δεν μας έδωσε τίποτα και για αυτό θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ίσως και με τον πρωθυπουργό".

    Παρά τα ραντεβού τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες δεν σβήνουν τις μηχανές και έχουν μπλοκάρει την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την Εγνατία και συνοριακούς σταθμούς κόβοντας τη χώρα στα δύο.

    Έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών απ' όλα τα σημεία αποκλεισμού της εθνικής οδού που βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη Λαμία. Για περισσότερο από τρεις ώρες προσπαθούσαν να βρουν κοινό τόπο, αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να πάνε στη συνάντηση που έχει οριστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αμφισβητώντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών βρέθηκαν σε "κλοιό" από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι προχώρησαν σε μια κίνηση για συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς προηγουμένως να έχουν υπάρξει αποφάσεις από όλους τους αγρότες, που όπως υποστήριζαν, είχαν συμφωνήσει σε όλα τα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Αρκετές φορές η συζήτηση έφτασε σε οριακό επίπεδο και οι εκπρόσωποι των αγροτών που έχουν αποκλείσει τα Τέμπη, απείλησαν με αποχώρηση. Οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", κάτι το οποίο αρνήθηκαν σε όλους τους τόνους. Χαρακτήρισαν υποχρέωσή τους να μετέχουν σε έναν διάλογο, ενώ δέχτηκαν κριτική για τον τρόπο που προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση, εν αγνοία των υπόλοιπων αγροτών απ' όλη τη χώρα.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Καβάλα και τις Σέρρες που έχουν οργανώσει αποκλεισμούς σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, διατηρούσαν αντίθετη στάση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, έτσι όπως οργανώθηκε. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκε κοινή λύση μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των Θεσσαλών να μετάσχουν στη συνάντηση. Συμφώνησαν, στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών από Σέρρες και Καβάλα αρνήθηκαν να μετάσχουν στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προσκληθεί. Όπως προσδιορίστηκε, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο θα γίνει μια πρώτη συνάντηση των αγροτών για να ενημερωθούν για τα όσα θα συζητηθούν.

    Επίσης, αποφασίσθηκε την Πέμπτη σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών, να συγκροτηθεί πανελλαδικό όργανο, το οποίο θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ενδιάμεσα στοιχεία που θα προκύψουν και ουσιαστικά θα είναι αυτό το οποίο θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα. "Από τη στιγμή που κληθήκαμε από τον υπουργό είμαστε υποχρεωμένοι να μετέχουμε σε αυτό το διάλογο", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Θεσσαλία κ. Σιδηρόπουλος και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται να δεσμευτούμε σε τίποτα από αυτά που θα μας ανακοινώσει ο υπουργός, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν συναντήσεις να αξιολογηθούν όλα αυτά και αύριο μετά τη συγκρότηση του πανελλαδικού οργάνου θα εξεταστεί η συνέχεια".

    "Εμείς ξεκινήσαμε από το μπλόκο με την εντολή να πάνε μόνο να ακούσουμε", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τις Μικροθήβες κ. Δρόσος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα όργανο το οποίο θα συντονίζει συνολικά τα επόμενα βήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων. "Εμείς, στο μπλόκο του Κάστρου απέχουμε μόλις 85 χιλιόμετρα από το υπουργείο Γεωργίας.

    Αν θέλει ο υπουργός μπορεί να έρθει να μας συναντήσει και να συζητήσουμε", ανέφερε ο εκπρόσωπος των αγροτών που έχουν αποκλείσει την εθνική οδό στο Κάστρο Βοιωτίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Φθιώτιδα.

    "Η ενότητα των αγροτών διασφαλίζεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουβαλάμε νερό σε άλλους", είπε ο Βάιος Γκανής, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για μας. Να συγκροτηθεί το πανελλαδικό όργανο και από κει και μετά θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Κρίσιμες συναντήσεις για το αγροτικό

    Είδηση: 18006

    [05] Eπιστολή Καραμανλή σε Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπαράκ Ομπάμα, για την ανάληψη των καθηκόντων του, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του προς την δέσμευση του κ. Ομπάμα να αντιμετωπίσει τη σοβούσα παγκόσμια κρίση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Πρωθυπουργός εξάλλου επισημαίνει πως η χθεσινή βαρυσήμαντη ομιλία του κ. Ομπάμα, η οποία είχε απήχηση και εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέπεμψε τις αρχές της κατανόησης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δύναμης του παραδείγματος - αξίες που οι δύο ηγέτες από κοινού ενστερνίζονται. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την προσδοκία της συνεργασίας με τον κ. Ομπάμα προσβλέποντας σε συνάντησή τους στο προσεχές μέλλον. Στην πρώτη του μέρα σαν πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος σε ζητήματα διαφάνειας ο κ. Ομπάμα τόνισε: "Εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλη μυστικότητα σε αυτήν την πόλη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον. Οι παλιοί κανόνες ανέφεραν ότι, εάν υπήρχαν στοιχεία που άξιζαν υπεράσπισης ώστε να μην αποκαλυφθεί κάτι στους Αμερικανούς πολίτες, τότε αυτό δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί. Αυτή η εποχή έχει πλέον περάσει. Δεσμεύομαι και εγώ ως πρόεδρος ότι θα υπάρξουν πλέον νέοι κανόνες διαφάνειας".

    Όπως έγινε γνωστό, από το πρακτορείο Ρόιτερ, υπάρχει ανυπόγραφο προσχέδιο στο οποίο προβλέπονται αρκετές αναθεωρήσεις του καθεστώτος των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και των ειδικών στρατιωτικών επιτροπών που τους δικάζουν. Είναι πιθανό ο κ. Ομπάμα να διατάξει το κλείσιμο εντός ενός έτους της φυλακής στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, εάν κι όταν υπογράψει το προσχέδιο του σχετικού διατάγματος.

    Προχωρώντας σε μια κίνηση υπαγορευμένη από τις πιέσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το πάγωμα των μισθών των βασικών του συνεργατών, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Σε αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσκολιών, οι αμερικανικές οικογένειες είναι υποχρεωμένες να σφίξουν τη ζώνη, και είναι κάτι που πρέπει να κάνει και η Ουάσινγκτον. Για το λόγο αυτό επιβάλλω πάγωμα στους μισθούς των βασικών μου συνεργατών στον Λευκό Οίκο. Ορισμένους στην αίθουσα αυτή τους αφορά το πάγωμα του μισθού, και θέλω να γνωρίζετε ότι εκτιμώ την καλή σας θέληση".

    Eπιστολή προς τον κ. Ομπάμα, απέστειλε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: "Το μήνυμά σας προς τον κόσμο ήταν ισχυρό και ξεκάθαρο. Οι αναφορές σας στην κυριαρχική ισότητα των κρατών, η υποστήριξη στο διεθνές δίκαιο, η αποφασιστικότητα σας να εξαλείψετε τη φτώχεια, η οποία επικρατεί άδικα στον κόσμο, μας εντυπωσιάζουν και μας εμπνέουν βαθύτατα".

    Αναφερόμενος ο κ. Χριστόφιας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει ότι: "ένα μικρό νησιωτικό κράτος το οποίο είναι θύμα μιας άδικης επιθετικότητας, προσβλέπει σε σας να στηρίξετε τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης, που θα τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή του νησιού".

    Είδηση: 18005

    [06] Έκθεση Ένας αιώνας ελληνικά επιβατηγά πλοία

    Ειδήσεις

    Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η έκθεση "Ένας Αιώνας Ελληνικά Επιβατηγά Πλοία" του Γεωργίου Μ. Φουστάνου. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 125 ελληνόκτητα επιβατηγά πλοία, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από 700 και πλέον φωτογραφίες εποχής, άρθρα και έντυπο υλικό, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Η έκθεση "Ένας Αιώνας Ελληνικά Επιβατηγά Πλοία" ακολουθεί την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Γεωργίου Μ. Φουστάνου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την "Αργώ Εκδοτική". Η έκθεση, παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες (ελληνικά - αγγλικά) και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 22/1 έως την Κυριακή 8/2/2009, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία "να ξεναγηθούν" μέσω της εικόνας στα σημαντικότερα πλοία που χάραξαν την πορεία της ελληνόκτητης επιβατηγού ναυτιλίας στον διεθνή χώρο στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε και να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Ξεκινώντας από το πρώτο ελληνικό μεταναστευτικό υπερωκεάνιο "Μωραΐτης", το οποίο ναυπηγήθηκε στην Αγγλία το 1907, η έκθεση συνεχίζει με γνωστά επιβατηγά πλοία που άλλοτε συνέδεσαν τους πλόες τους με το όνειρο χιλιάδων Ελλήνων για μια καλύτερη ζωή σε τόπους μακρινούς, όπως την Αμερική και την Αυστραλία, ενώ άλλοτε υπηρέτησαν με επιτυχία τον χώρο του παγκόσμιου τουρισμού ως κρουαζιερόπλοια. Μέσα από την χρονολογική παρουσίαση των πλοίων, διαφαίνονται οι προσπάθειες που κατέβαλαν διαχρονικά διακεκριμένοι Έλληνες εφοπλιστές κυρίως της ποντοπόρου ναυτιλίας, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που παρουσίαζε ο τομέας των επιβατηγών πλοίων.

    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη : 10.00 - 13.00, Τετάρτη έως Κυριακή: 10.00-20.30.

    Είδηση: 18004

    [07] Μικρή ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Μικρή ενίσχυση σημειώθηκε στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αν και οι προβλέψεις δείχνουν μείωση της ζήτησης το 2009. Η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, ανήλθε πάνω από τα 41 δολάρια το βαρέλι, ενώ εντείνονται οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγεί σε μείωση τη ζήτηση καυσίμων. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 64 σεντς και βρισκόταν στα 41,48 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχύθηκε 5 σεντς στα 43,67 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, 10 αναλυτές, τράπεζες και βιομηχανικοί όμιλοι εκτιμούν ότι η μείωση της ζήτησης καυσίμων θα είναι πιο κάθετη το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, καθώς η οικονομική κρίση εξαπλώνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 430.000 βαρέλια ημερησίως το 2009, στα 85,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες να υποχωρεί περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2008.

    Είδηση: 17999

    [08] Ισραήλ: καταγγελίες για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων να έχει πραγματοποιηθεί, αλλά για κάθε ενδεχόμενο να παραμένουν σε κοντινή απόσταση, έντονη είναι η αντιπαράθεση για το αν το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που πραγματοποίησε. Από την πλευρά του το Ισραήλ, αρνείται σε όλους τους τόνους, ότι έπραξε κάτι τέτοιο και καλεί στην πραγματοποίηση σχετικής έρευνας από τον ΟΗΕ. Δεν διστάζει μάλιστα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Αμύνης Γιγκάλ Πάλμορ, να χαρακτηρίσει τις αιτιάσεις αυτές σαν "τίποτε περισσότερο παρά ένα επανερχόμενο μοτίβο αντι-ισραηλινής προπαγάνδας". Επικαλείται μάλιστα και αντίστοιχες κατηγορίες που δεν αποδείχτηκαν, κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Χεζμπολάχ το 2006.

    Απαντώντας σε επιστολή αράβων απεσταλμένων, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως θα διαβουλευθεί με τα κράτη-μέλη αναφορικά με το αίτημα των διπλωματών για διενέργεια έρευνας ως προς το εάν στις επιθέσεις της Γάζας χρησιμοποιήθηκαν επικίνδυνα πολεμοφόδια, τα οποία αφήνουν επικίνδυνα ραδιενεργά κατάλοιπα.

    Οι επιθέσεις των Ισραηλινών μπορεί να σταμάτησαν, ο θάνατος όμως παραμονεύει στη Γάζα, καθώς όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα από βόμβες που δεν είχαν εκραγεί.

    "Την περίοδο των τριών εβδομάδων των εχθροπραξιών τα περισσότερα παιδιά παρέμεναν στο σπίτι τους. Τώρα που ο πόλεμος σταμάτησε και τα παιδιά βγαίνουν πάλι στους δρόμους δημιουργείται ο φόβος να χάσουν την ζωή τους από τα απομεινάρια του πολέμου", ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός στην Γάζα. Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός ότι η Γάζα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου.

    Συνάντηση με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

    Είδηση: 17998

    [09] Βελονισμός: Χάπι για τον πονοκέφαλο;

    Γερμανική μελέτη αναφέρει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, ακόμα κι όταν οι βελόνες μπαίνουν στα λάθος σημεία. Οι ερευνητές του Κέντρου Συμπληρωματικής Ιατρικής Έρευνας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, υπό τον Κλάους Λίντε, αναλύοντας 33 δημοσιευθείσες έρευνες για το βελονισμό, σε περίπου 7.000 ασθενείς, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Sciense και τον Guardian, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετείχαν, σημείωσαν βελτίωση στους πόνους του κεφαλιού τους μετά το βελονισμό, ακόμα κι εκείνοι που έκαναν ψευτο-βελονισμό, χωρίς να το ξέρουν, καθώς οι βελόνες μπήχτηκαν επίτηδες σε άσχετα σημεία ή δεν τρύπησαν καν το δέρμα.

    "Οι ασθενείς με πονοκεφάλους και ημικρανίες ωφελούνται από το βελονισμό, αν και η ορθή τοποθέτηση των βελονών φαίνεται να έχει μικρότερη σημασία από ό,τι συνήθως πιστεύουν οι βελονιστές", κατέληξαν οι γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν λόγο για "ισχυρές επιδράσεις τύπου πλασέμπο", που λειτουργούν βασικά μέσω της δύναμης της αυθυποβολής και της θετικής σκέψης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι ασθενείς έκαναν θεραπεία βελονισμού επί οκτώ εβδομάδες, χωρίς να παίρνουν καθόλου αναλγητικά, υπέφεραν στη συνέχεια από λιγότερους πόνους σε σχέση με όσους έκαναν θεραπεία με αναλγητικά. Ο Κλάους Λίντε σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς που δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα. Όμως συνέστησε περαιτέρω έρευνες, ειδικά για να ξέρουν οι γιατροί πόση διάρκεια μπορεί να έχει η επίδραση του βελονισμού, καθώς και κατά πόσον οι καλύτερα εκπαιδευμένοι βελονιστές πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα από τους λιγότερο εκπαιδευμένους.

    Είδηση: 17997


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 January 2009 - 21:57:17 UTC