Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με απαισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η Αϊτή
  • [02] Επιδείνωση του καιρού
  • [03] Αρνήθηκε η Αίγυπτος την είσοδο Ελλήνων γιατρών στη Γάζα
  • [04] Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία
  • [05] Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση
  • [06] Ενεργειακή διελκυστίνδα
  • [07] Βρέθηκε νεκρός αλλοδαπός στον Βοτανικό
  • [08] Έτοιμος για διάλογο με τον Ομπάμα δηλώνει ο Ρ. Κάστρο
  • [09] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο

    [01] Με απαισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η Αϊτή

    Ειδήσεις

    Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας του ότι το 2009 δε θα είναι "ρόδινο" μετά τα δεινά του 2008, στην ομιλία του για την 205η επέτειο της ανεξαρτητοποίησης της χώρας από τη Γαλλία. Την περασμένη χρονιά η πάμπτωχη χώρα επλήγη από ταραχές εξ αιτίας των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων οι οποίες στοίχισαν έξι ζωές κι οδήγησαν στην αποπομπή του πρωθυπουργού, που ακολούθησαν σαρωτικοί κυκλώνες τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οι οποίοι στοίχισαν 793 ζωές -σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό- και ζημιές ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, και η κατάρρευση ενός σχολείου το Νοέμβριο που κόστισε 91 ζωές. Δεκάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους από υποσιτισμό πριν τα τέλη του χρόνου.

    "Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Αϊτή θα υποφέρει το 2009", είπε ο Πρεβάλ. Πρότεινε ωστόσο διάφορα μέτρα "για να αλλάξει η κατάσταση".

    Στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου βρίσκονται 7.000 στρατιώτες κι αστυνομικοί υπό την ηγεσία της Βραζιλίας από το 2004, στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ, γνωστής ως MINUSTAH, η οποία εντέλλεται να αποκαταστήσει την πολιτική και την κοινωνική "σταθερότητα" στην Αϊτή.

    Ο Πρεβάλ υποσχέθηκε να αυξήσει την κυβερνητική βοήθεια και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων για την ανοικοδόμηση της Γκοναΐβ, της πόλης που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2008.

    Ανάμεσα στις εκατοντάδες των πολιτών που παρέστησαν στην ομιλία του Πρεβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν ορατή μια ομάδα δασκάλων και μαθητών που κρατούσαν πανώ με τα οποία ζητούσαν τη βοήθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του συνθηκών διαβίωσης στη Γκοναΐβ.

    Είδηση: 17354

    [02] Επιδείνωση του καιρού

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού και ένταση των καιρικών φαινομένων σημειώνεται σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Από 7 έως 14 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, από 0 έως 5 στη Θεσσαλονίκη. Λευκό είναι το "σκηνικό" του καιρού στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας. Την Κυριακή αναμένονται καταιγίδες κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και το Αιγαίο, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές στα βόρεια της χώρας με χαμηλό υψόμετρο, αλλά και πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων μέχρι την Τρίτη.

    Λευκό είναι το "σκηνικό" στη Μακεδονία

    Λευκό είναι το "σκηνικό" του καιρού στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας. Γύρω στο μεσημέρι χιόνιζε στις ορεινές περιοχές των νομών Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Εξαιτίας της χιονόπτωσης, οι οδηγοί αυτοκινήτων που κινούνται προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, από το ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου του Κιλκίς, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Εξάλλου, λόγω των χιονοπτώσεων, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σ' όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας - Βλάστης, από το 12ο έως το 24ο χιλιόμετρο, στο νομό Κοζάνης, όπως επίσης και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου.

    Χιονόπτωση σημειώνεται, επίσης, σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρέχει κατά διαστήματα, η θερμοκρασία βρίσκεται στους 6 βαθμούς Κελσίου και πνέουν άνεμοι εντάσεων 4-5 μποφόρ.

    Έντονη χιονόπτωση και παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και στο νομό Σερρών. Στις ακριτικές ορεινές περιοχές η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Νομαρχίας ρίχνουν συνεχώς αλάτι διευκολύνοντας τη διέλευση των οχημάτων και αποτρέποντας τον αποκλεισμό των περιοχών.

    Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν αργότερα απόψε, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Κοκολάκη. Μάλιστα, ο κ. Κοκολάκης προτρέπει τους οδηγούς να μετακινούνται μόνον εάν είναι αναγκαίο. Συνιστά δε σ' όσους αποφασίσουν να το επιχειρήσουν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Πρόγνωση Κυριακής

    Σε Μακεδονία, Θράκη αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από - 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων. Υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα είναι μεταξύ 3 έως 12 βαθμούς κελσίου.

    Ανάλογο το σκηνικό σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου το πρωί θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Σε Κυκλάδες, Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα θα υπάρξουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

    Και στην Αττική υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 14 βαθμών Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και το πρωί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι βοριάδες θα φτάσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει του 5 βαθμούς Κελσίου.

    Είδηση: 17352

    [03] Αρνήθηκε η Αίγυπτος την είσοδο Ελλήνων γιατρών στη Γάζα

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Αρνήθηκαν οι αρχές της Αιγύπτου να επιτρέψουν σε ομάδα Ελλήνων "Γιατρών της Ειρήνης" και Τούρκων γιατρών να εισέλθουν μέσω του συνοριακού φυλακίου της Ράφα, στη Γάζα, προκειμένου να συνδράμουν Παλαιστίνιους τραυματίες, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Όπως μεταδίδει από την περιοχή ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος, αυτή την ώρα, τα μέλη και των δύο ανθρωπιστικών αποστολών ξεκινούν καθιστική διαμαρτυρία στο μεθοριακό πέρασμα, μέχρι οι αιγυπτιακές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να τους επιτρέψουν την είσοδο.

    Πιο συγκεκριμένα, πέντε Έλληνες χειρουργοί, μέλη της οργάνωσης "Γιατροί της Ειρήνης" με όλο τον εξοπλισμό τους, έφτασαν νωρίς το μεσημέρι ση Ράφα και ζήτησαν να περάσουν στη Γάζα με σκοπό να κατευθυνθούν στο νοσοκομείο Σίφα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ξεκινώντας άμεσα να χειρουργούν. Το ίδιο δήλωσαν και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους στις αρχές της Αιγύπτου, οι οποίες όμως μετά από διαβουλεύσεις τους αρνήθηκαν την είσοδο στη Γάζα, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των ιδίων των γιατρών.

    Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το σύνορο της Ράφα να ανοίγει μετά από συμφωνία και των δυο πλευρών. Με δεδομένη τη συμφωνία αυτή, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα.

    Είδηση: 17350

    [04] Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία

    Νέα αντιπολεμικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε Αθήνα -με αφετηρία τα Προπύλαια και τέρμα τη Βουλή και την πρεσβεία του Ισραήλ- και Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Συνάντηση στα Προπύλαια διοργάνωσε το μεσημέρι το "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ" με τη συμμετοχή και Παλαιστινίων, πραγματοποιώντας στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή και την πρεσβεία του Ισραήλ. Συγκέντρωση συμπαράστασης διοργάνωσε στα Προπύλαια και η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο" με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και ενώσεων. Εν τω μεταξύ, στη Ραμάλα θα μεταβεί τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, στην Αθήνα, διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες και πέταξαν πέτρες κατά της πρεσβείας του Ισραήλ και των δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

    Λίγο νωρίτερα, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έβγαλαν τα παπούτσια τους ως ένδειξη προσβολής, κατά τα αραβικά ήθη, προς τον Μπους και την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, η ένταση συνεχίστηκε με φωτιές και κλεφτοπόλεμο στη Λ. Κηφισίας και τους γύρω δρόμους.

    Δεκάδες μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της Θεσσαλονίκης αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μαζί με στελέχη κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν το μεσημέρι πορεία στο κέντρο της πολεοδομικού συγκροτήματος, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

    Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, καταδίκασαν τις επιθέσεις του Ισραήλ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια, συγκρότησαν πορεία και κινήθηκαν, υπό συνεχή βροχή, μέσω κεντρικών δρόμων προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή.

    Στο ύψος του αμερικανικού προξενείου έκαψαν μια ισραηλινή σημαία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας όταν η πορεία πέρασε μπροστά και από το προξενείο της Βρετανίας, που βρίσκεται στο πλακόστρωτο της οδού Αριστοτέλους.

    Την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας σχολίασαν μέσω της ΝΕΤ 105.8 στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων.

    Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις εξελίξεις και είναι η πρώτη στην Ευρώπη που ανταποκρίθηκε στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζώης Χρήστος, σημειώνοντας πως όλοι περιμένουν από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει τη διαφορά.

    Το μακελειό θα πρέπει να σταματήσει σημείωσε η Μαρία Καρακλιούμη από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει ζητήσει από την ΕΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.

    Στη Λωρίδα της Γάζας διαπράττεται μία γενοκτονία για την οποία υπάρχει γενική κατακραυγή, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

    Το Ισραήλ, συνεπικουρούμενο από τις ΗΠΑ, φέρει την απόλυτη ευθύνη για ότι συμβαίνει τώρα αλλά και παλιότερα, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Τσούκαλης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα: Απερίφραστη καταδίκη της βίας στη Γάζα

    Είδηση: 17348

    [05] Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τις ώρες μετρά με αγωνία ο πολύπαθος πληθυσμός της Γάζας, περιμένοντας ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος με τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, που βρίσκονται παραταγμένα περιμένοντας εντολές για χερσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, πυρ άνοιξε το απόγευμα το ισραηλινό πυροβολικό κατά της Λωρίδας της Γάζας, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων αυτής της παλαιστινιακής περιοχής με το Ισραήλ, για πρώτη φορά από την επίθεσή του κατά της Χαμάς στις 27 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πυρά πυροβολικού άρχισαν στις 16.30 ώρα Ελλάδας, κυρίως στο Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στον τομέα του Χαν Γιουνές στα νότια. Στο μεταξύ, το ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, πλέον, προσθέτοντας νέα ονόματα στον κατάλογο των θυμάτων. Σε περισσότερους από 450 -εκ των οποίων τα 75 παιδιά- ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις των Ισραηλινών. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοτώθηκε άλλο ένα ανώτερο στέλεχός της, ενώ ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την αντίσταση στη Γάζα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περιμένει "μαύρη μοίρα" τον ισραηλινό στρατό εάν "ανοήτως" ξεκινήσει χερσαία επέμβαση. Σε νέο μήνυμά της, η Χαμάς απείλησε να απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης. Από το διπλωματικό μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη στη Χαμάς και απέρριψε μία μονομερή εκεχειρία χωρίς μηχανισμούς επιτήρησης. Η ΕΕ γνωστοποίησε διπλωματική αποστολή τη Δευτέρα στην περιοχή με επικεφαλής τον Χαβιέ Σολανα, η οποία θα συμπέσει με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ενώ η Αίγυπτος έχει συνομιλίες με τη Χαμάς ώστε να συζητηθούν ιδέες για την επαναφορά της εκεχειρίας στη περιοχή. Έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Γάζα απηύθυναν το Σάββατο οι ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI) που συνεδρίασαν στο Ριάντ, καταδικάζοντας την "ανηλεή επίθεση" του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Συνεχίζονται οι επιδρομές από αέρος

    Σε νέα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον τεμένους στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια το βράδυ του Σαββάτου, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Τα θύματα βρίσκονταν στο τέμενος Ιμπραχίμ αλ-Μακάντνα την ώρα της προσευχής όταν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το κτίριο.

    Η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς που εξαπολύθηκε την 27η Δεκεμβρίου εισήλθε στην δεύτερη εβδομάδα της.

    Μεταξύ των θυμάτων κι άλλο ένα ανώτερο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Άμπου Ζακαρία αλ Τζαμάλ. Άλλος τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερεις τραυματίστηκαν. Τα ισραηλινά F16 βομβάρδισαν και το αεροδρόμιο της Ράφα.

    "Οι απώλειες της Χαμάς είναι μικρές, πολύ μικρές", δήλωσε εν τω μεταξύ ο Χάλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Ισλαμιστικής παράταξης, χθες Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Jazeera.

    Στη δεύτερη τηλεοπτική του εμφάνιση από την έναρξη της επιχείρησης επτά ημέρες πριν, ο Μεσάαλ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους. Την εβδομάδα που πέρασε πάνω από 700 "στόχοι" στη Γάζα επλήγησαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. "Ο εχθρός πέτυχε να καταστρέψει τις υποδομές της Λωρίδας, αλλά θα ήθελα να πω στο λαό μας σε όλο τον κόσμο ότι η αντίσταση στη Γάζα είναι μια χαρά", δήλωσε ο Μεσάαλ, ο οποίος ζει στη Συρία.

    "Γνωρίζουμε ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περιορισμένοι, αλλά η θέλησή μας δεν είναι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση σε αυτή την μάχη που μας επιβλήθηκε", πρόσθεσε.

    "Μας επιβάλατε τον πόλεμο. Σας λέμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι θα νικήσουμε (...) Ποιος ξέρει, μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο, τρίτο ή και τέταρτο Σαλίτ", είπε, αναφερόμενος προφανώς στον Ισραηλινό δεκανέα Γιλάντ Σαλίτ ο οποίος απήχθη πριν από δύο χρόνια.

    Το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί ξανά στο μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας αν οι τωρινές του επιδρομές δεν σταματήσουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την πλευρά των Παλαιστινίων, τόνισε σήμερα η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

    Σε αυτές τις δύο εβδομάδες τουλάχιστον 442 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.300.

    Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί περίπου 500 ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους ο ένας ήταν στρατιώτης. Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

    Η ευθύνη είναι της Χαμάς δηλώνει ο Μπους

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στις πρώτες του δηλώσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε σήμερα όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα, να ασκήσουν πίεση στην Χαμάς ώστε να σταματήσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ και να επιτρέψει μια εκεχειρία που "θα σημαίνει κάτι".

    Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία που θα μεταδοθεί σήμερα Σάββατο, ο Μπους επιρρίπτει στην Χαμάς όλη την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και απορρίπτει μια "μονομερή εκεχειρία" που δεν θα συνοδεύεται από μηχανισμούς επιτήρησης και θα επιτρέπει στη Χαμάς να συνεχίζει τις επιθέσεις με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ.

    "Η Χαμάς, μια παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία και ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ ευθύνεται για την σημερινή κλιμάκωση της βίας", επισήμανε ο Μπους.

    "Οι υποσχέσεις από την Χαμάς δεν αρκούν -πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου επί τόπου που να διασφαλίζουν ότι θα σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πλευρές να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς και να στηρίξουν τους νόμιμους παλαιστίνιους ηγέτες που εργάζονται για την ειρήνη", τόνισε.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν "μια εκεχειρία που να σημαίνει κάτι και να είναι απολύτως σεβαστή", κατέληξε.

    Έκκληση για άμεση εκεχειρία

    Ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο συμμετέχουν 57 χώρες, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ζήτησε από τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους τους να "αφήσουν κατά μέρος τους πολιτικούς υπολογισμούς και να δράσουν για να θέσουν τέρμα στο λουτρό αίματος και να επιτρέψουν στον πληθυσμό της Γάζας να διατηρήσει, στο ελάχιστο, τις συνθήκες της ζωής του, όσο δύσκολες και αν είναι".

    "Απευθύνουμε έκκληση για άμεση εκεχειρία και για να επιτραπεί η ανθρωπιστική και η ιατρική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας από όλα τα σημεία διέλευσης" δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι προσπαθεί να συντονίσει "μια δράση των ισλαμικών χωρών για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από την ανηλεή επιθετικότητα του Ισραήλ και να διασφαλίσει τις επείγουσες ανάγκες του".

    Κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους, που είναι διχασμένοι ανάμεσα στην Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, και την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που ελέγχει πλέον μόνο την Δυτική Όχθη, να αρχίσουν διάλογο εθνικής συμφιλίωσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP, BBC

    Σχετικά άρθρα:Εν αναμονή και χερσαίων επιχειρήσεων

    Είδηση: 17347

    [06] Ενεργειακή διελκυστίνδα

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο πρεσβευτών συγκαλεί τη Δευτέρα η τσεχική προεδρία για να συζητηθεί το πρόβλημα που ανέκυψε από τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο. Ήδη Πολωνία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι μειώθηκαν οι ποσότητες φυσικού αερίου που έλαβαν, ενώ η Gazprom γνωστοποίησε ότι αναζητά άλλες διόδους μεταφοράς καθώς δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την Ουκρανία. Παράλληλα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρακρατά αέριο που προοριζόταν για τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να "επαναλάβουν αμέσως κανονικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στα κράτη μέλη της ΕΕ" μετά τη μείωση της παροχής κατά 6% που παρατηρήθηκε σε Πολωνία και Ουγγαρία.

    Ζήτησε από τις δύο χώρες να επιλύσουν μόνες τους τη διαφορά τους. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, με αφορμή τη συνάντηση του με ουκρανική αντιπροσωπεία στην Πράγα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία υπογράμμισε την αναγκαιότητα της "αξιοπιστίας" που πρέπει να διαπνέει τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της στον ενεργειακό τομέα. Πρότεινε μάλιστα, προκειμένου "να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη", να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία και στα σύνορα της Ουκρανίας με την ΕΕ.

    Στην Πράγα βρίσκεται σήμερα και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να παρουσιάσει την άποψη της Μόσχας για την κρίση.

    Η Ρωσία πρότεινε χθες την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, "προκειμένου να δοθεί στη ρωσική πλευρά η δυνατότητα να εκφράσει την άποψή της"

    Παράλληλα η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι "κλέβει" το ρωσικό φυσικό αέριο με το οποίο τροφοδοτεί χώρες της ΕΕ και το οποίο διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος. "Αν κάνουμε τον συνολικό απολογισμό του αερίου που υφαρπάζουν από τον αγωγό εξαγωγής και από τα υπόγεια αποθέματα, το συνολικό φυσικό αέριο που έχει πάρει η Naftogaz ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα", δήλωσε ο Μεντβέντεφσε συνέντευξη τύπου στην Πράγα.

    Η ουκρανική εταιρεία Naftogaz αρνήθηκε την κατηγορία, δηλώνοντας ότι απλώς παρακράτησε μια ποσότητα που ήταν απαραίτητη για τεχνικούς λόγους προκειμένου να είναι δυνατή η ροή του φυσικού αερίου.

    Είδηση: 17346

    [07] Βρέθηκε νεκρός αλλοδαπός στον Βοτανικό

    Αλλοδαπός, υπήκοος Μπαγκλαντές, ηλικίας περίπου 30 ετών, βρέθηκε νεκρός σε ρέμα στο Βοτανικό, σε απόσταση περίπου 700 μέτρων απο την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου κάθε Σάββατο συγκεντρώνονται εκατοντάδες άτομα για να υποβάλουν αιτήσεις για νομιμοποίηση. Οπως ανακοινώθηκε απο την αστυνομία, στις 6.40 το πρωί, ενημερώθηκε απο ιδιώτη η Αμεση Δράση τηλεφωνικά, ότι ένα άτομο έπεσε στο ρέμα στο συγκεκριμένο σημείο, όπου δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Ο αλλοδαπός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται απο το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    Είδηση: 17344

    [08] Έτοιμος για διάλογο με τον Ομπάμα δηλώνει ο Ρ. Κάστρο

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε χθες Παρασκευή ότι προτίθεται να αρχίσει άμεσο διάλογο, "χωρίς ενδιάμεσους", ως ίσος προς ίσον, με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ότι είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε έναν άμεσο διάλογο με τον Κάστρο, ο οποίος αντικατέστησε τον αδελφό του Φιδέλ μετά την διακοπή της άσκησης των καθηκόντων του εξ αιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    "Μια χειρονομία έναντι μιας χειρονομίας. Είμαστε διατεθειμένοι να έχουμε έναν διάλογο, ανεξάρτητα του πότε. . .χωρίς ενδιάμεσους, άμεσα--αλλά δεν θα πιεστούμε" γι' αυτό, σημείωσε ο Κάστρο σε συνέντευξή του στην εγχώρια τηλεόραση.

    Ο Ραούλ Κάστρο είχε διαβεβαιώσει τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος να αρχίσει άμεσο διάλογο με τον Μπαράκ Ομπάμα ως ίσος προς ίσον, "χωρίς καρότα ούτε μαστίγια". Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόταν προεκλογικά χαλάρωση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που επιβάλλεται τα τελευταία 47 χρόνια.

    Είδηση: 17343

    [09] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο

    Συντάχθηκε απο τον/την Μπέτυ Σαβούρδου

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν και το Σάββατο στους δρόμους της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, αλλά και της Τουρκίας και της Ισπανίας, καταδικάζοντας τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για 10.000 ώς 12.000 διαδηλωτές, ενώ οι οργανώσεις που συμμετείχαν μιλούν για περισσότερους από 60.000. Πολλές προσωπικότητες, όπως η τραγουδίστρια Ανι Λένοξ, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον και ο βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουέι, ηγήθηκαν της πορείας των διαδηλωτών που ξεκίνησε από τις όχθες του Τάμεση για να καταλήξει στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Οι διαδηλωτές όταν έφτασαν στην Ντάουνινγκ Στριτ πέταξαν περισσότερα από χίλια παλιά παπούτσια προς την κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού, μιμούμενοι τον ιρακινό δημοσιογράφο που πέταξε τα παπούτσια του στον πρόεδρο Μπους.

    Περίπου 2.000 από τους διαδηλωτές μετά τις ομιλίες, κατευθύνθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία στο δυτικό Λονδίνο. Επίσης, 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μάντσεστερ, 600 στο Εδιμβούργο και 500 στην Γλασκώβη.

    Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των ισραηλινών επιθέσεων στην Ιταλία, κυρίως στο Μιλάνο, όπου έκαψαν σημαίες του Ισραήλ.

    Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό με αντισημιτικά συνθήματα και πετώντας παπούτσια, όπως συνέβη και στο Λονδίνο.

    Στη Ρώμη, 2.000-3.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στο ιστορικό κέντρο κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες των θυμάτων. Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στο Τορίνο.

    Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Άμστερνταμ κατά των ισραηλινών επιδρομών και η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις, ενός άντρα που πετούσε πέτρες και μιας γυναίκας που κρατούσε ένα πανό το οποίο συνέκρινε τις ισραηλινές επιδρομές με το Ολοκαύτωμα.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Χάγη και στο Ρότερνταμ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση

    Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κατά των ισραηλινών επιθέσεων

    Είδηση: 17359


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 January 2009 - 17:52:36 UTC