Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή για τον καιρό
  • [02] Δίκες για τη νοθεία στο γάλα με μελαμίνη
  • [03] Ομπάμα: διακοπές πριν την ορκομοσία
  • [04] Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Μπούτο
  • [05] Κίνα: σεισμικές δονήσεις σε τρεις περιοχές

    [01] Σε επιφυλακή για τον καιρό

    Χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ισχυρές βροχοπτώσεις και κατά τόπους καταιγίδες, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ σε όλα τα κρίσιμα σημεία βρίσκονται μηχανήματα που απομακρύνουν το χιόνι και ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

    Ιδιαίτερα είναι τα προβλήματα στο νομό Φθιώτιδας, όπου η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες στους δρόμους από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, την Άμφισσα και το Δομοκό, ενώ στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά και η χιονόπτωση συνεχίζεται. Ακόμα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους που οδηγούν στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και σε τμήματα του ορεινού και επαρχιακού οδικού δικτύου στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Αχαΐα και την Αρκαδία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ύφεση των έντονων φαινομένων από αύριο το βράδυ, με τις χαμηλές θερμοκρασίες ωστόσο να διατηρούνται, ενώ οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του χιονιού και του παγετού. Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο

    Γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις

    Χιόνια κυρίως στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παράκτια τμήματα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

    Μακεδονία Θράκη

    καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

    άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από μείον 3 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Δυτική Ελλάδα

    καιρός: νεφώσεις με βροχές, πιθανές καταιγίδες στα νοτιότερα θαλάσσια και παράκτια τμήματα και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα είναι πρόσκαιρα αλλά στα νοτιοδυτικά κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

    άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 4 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο από -2 έως 2 βαθμούς.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    καιρός: νεφώσεις με βροχές, πιθανές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παράκτια τμήματα, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

    άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα θαλάσσια 7 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από -2 έως 4 βαθμούς.

    Κυκλάδες Κρήτη

    καιρός: νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

    ανεμοi: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς έως 7 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

    άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα νότια Δωδεκάνησα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 3 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια έως 8 βαθμούς.

    Αττική

    καιρός: νεφώσεις με βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα.

    άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 4 έως 8 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων.

    άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 2 έως 5 βαθμούς κελσίου.

    Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 28-12-2008

    καιρός: στη βόρεια Ελλάδα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, βροχή στα νοτιότερα τμήματα και πρόσκαιρες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

    άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά και νότια πελάγη 8 μποφόρ.

    θερμοκρασία: σε μικρή πτώση. Παγετός στα βόρεια.

    Tοπική πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας για σήμερα Σάββατο

    καιρός: νεφώσεις με βροχές και πιθανώς ισχυρές καταιγίδες.

    άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου.

    Είδηση: 17142

    [02] Δίκες για τη νοθεία στο γάλα με μελαμίνη

    Ειδήσεις

    Στο εδώλιο κάθισαν κατηγορούμενοι για την συμμετοχή τους στο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη βρεφικό γάλα σε σκόνη, έξι άνθρωποι στην Κίνα. Η νόθευση αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε έξι παιδιά, ενώ χιλιάδες άλλα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Οι κατηγορούμενοι είχαν διακινήσει εκατοντάδες τόνους μελαμίνης, ενώ στο σκάνδαλο είναι αναμεμιγμένη και η Sanlu Group, η οποία εδρεύει στην Σιτζιαζουάνγκ και είναι η μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρία στη χώρα.

    Μάλιστα η ετειρία παραδέχτηκε το Σεπτέμβριο, ότι πούλησε βρεφικό γάλα σε σκόνη, επιμολυσμένο με μελαμίνη, το οποίο προκάλεσε πέτρες στα νεφρά και άλλα προβλήματα υγείας σε βρέφη. Σήμερα η εταιρία έχει σταματήσει την παραγωγή της, κήρυξε πτώχευση και το χρέος της υπολογίζεται στα 160 εκατομμύρια δολάρια. Ιδιοκτησιακά ανήκει μερικώς στον όμιλο Fonterra της Νέας Ζηλανδίας.Και οι έξι κατηγορούμενοι δήλωσαν στο δικαστήριο τη μεταμέλειά τους, ενώ οι ετυμηγορίες δεν είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθούν. Την προσεχή Τετάρτη θα δικαστεί η Τιάν Ουενχουά, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρίας και γενική διευθύντρια. Οι κινεζικές γαλακτοβιομηχανίες, που πούλησαν το βρεφικό γάλα σε σκόνη, επιμολυσμένο με μελαμίνη, θα καταβάλλουν αποζημιώσεις στις οικογένειες περίπου 300.000 παιδιών, τα οποία αρρώστησαν από την κατάποσή του, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας, χωρίς να δώσουν στοιχεία τόσο για το ύψος των αποζημιώσεων, όσο και για το ποιές είναι οι γαλακτοβιομηχανίες.

    Είδηση: 17141

    [03] Ομπάμα: διακοπές πριν την ορκομοσία

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Με μπλάκ άουτ συνοδεύτηκε η επίσκεψη του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο νησί Οάχου, όπου περνάει τις τελευταίες του ημέρες, πριν αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου. Τον κ. Ομπάμα συνόδευαν σε εστιατόριο, η 7χρονη κόρη του Μάλια, η 10χρονη Σάσα και φίλοι της οικογένειας, όταν το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι. Σε κάθε μετακίνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, κινητοποιούνται δεκάδες άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, όπως και στο εστιατόριο, εμποδίζοντας τον κόσμο που ήθελε να φωτογραφίσει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ σε οικογενειακές στιγμές.

    Σταρ του Χόλιγουντ, όπως οι ηθοποιοί Σάρον Στόουν και Χάλι Μπέρι και ο Στίβεν Σπίλμπεγκ, αλλά και εκπρόσωποι της νέας οικονομίας, όπως οι διευθυντές του Google και της Microsoft, είναι μερικοί από τους γενναιόδωρους δωρητές που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της επίσημης τελετής ανάληψης των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Είδηση: 17140

    [04] Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Μπούτο

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε δεκάδες χιλιάδες (υπολογίζονται σε πάνω από 100.000) ανέρχονται οι οπαδοί της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, που συγκεντρώθηκαν σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων στο οικογενειακό μαυσωλείο των Μπούτο για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την δολοφονία της. Υπενθυμίζεται ότι η Μπεναζίρ Μπούτο σκοτώθηκε σε επίθεση με χρήση όπλων και βομβών στην πόλη Ραουαλπίντι, λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ, ενώ έφευγε από μια προεκλογική συγκέντρωση. Είχε συμπληρώσει δύο μήνες μετά την επιστροφή της στη χώρα κατόπιν της πολυετούς αυτοεξορίας της. Δύο μήνες μετά τη δολοφονία, το Φεβρουάριο του 2008, το κόμμα της Μπούτο (Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν - PPP) με ηγέτη το σύζυγό της Άσιφ Άλι Ζαρντάρι, κέρδισε τις εκλογές και ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού.

    Ο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι, στο μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας της συζύγου του, είπε ότι "η επίθεση εναντίον της αποτέλεσε μια επίθεση εναντίον της ίδιας της ύπαρξης του Πακιστάν και είχε στόχο να υποσκάψει τις προσπάθειες να δημιουργηθούν δημοκρατικοί θεσμοί και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός. Οι τύραννοι κι οι δολοφόνοι τη σκότωσαν αλλά δε θα μπορέσουν ποτέ να σκοτώσουν τις ιδέες που την οδηγούσαν και ενέπνευσαν μια γενιά".

    Η Μπούτο κηδεύθηκε στον οικογενειακό τάφο, στο χωριό Γκάρχι Χούντα Μπαχς, πλάι στον πατέρα της, πρώην πρωθυπουργό, Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο, που απαγχονίστηκε το 1979 μετά την ανατροπή του από στρατιωτικό πραξικόπημα. Και τα δύο αδέλφια της Μπούτο, έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από περίεργες συνθήκες και έχουν θαφτεί στο ίδιο μαυσωλείο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Πακιστάν, υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό, πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, σε συνεργασία με την CIA και τη Βρετανική αστυνομία, είχαν αποδώσει τη δολοφονία σε δράση "συμμάχων της Αλ Κάιντα, εκδοχή που οδήγησε αρκετούς οπαδούς της σε δυσπιστία. Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να σχηματίσει επιτροπή έρευνας για την δολοφονίαβ’ ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει πως αυτό θα γίνει στο εγγύς μέλλον.

    Πηγές: ΑΠΕ, Ρόιτερς

    Είδηση: 17139

    [05] Κίνα: σεισμικές δονήσεις σε τρεις περιοχές

    Ειδήσεις

    Τρεις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έπληξαν τις νοτιοδυτικές επαρχίες της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ και είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 19 ανθρώπων, ενώ δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε περιοχή σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τα σύνορα Κίνας-Μιανμάρ και καταστράφηκε το παλιό κτίριο γραφείων της κυβέρνησης. Σε 30.000 υπολογίζονται οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

    Η δεύτερη δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών, έπληξε την κομητεία Γιλιάνγκ, προκαλώντας ζημιές σε περισσότερες από 100 κατοικίες και αναγκάζοντας 1.200 ανθρώπους από οκτώ χωριά να φύγουν από τα σπίτια τους, ενώ ο τρίτος σεισμός είχε μέγεθος τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έπληξε την επαρχία Γκουιζιού. Οι αρχές διανέμουν προμήθειες, ενώ η κυκλοφορία και οι τηλεπικοινωνίες διεξάγονται κανονικά, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων του Κομουνιστικού Κόμματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 17143


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 December 2008 - 9:53:32 UTC