Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση για εθνική ενότητα
  • [02] Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί
  • [03] Γονατίζουν και οι οικονομίες κολοσσοί
  • [04] « Είναι εμφανές, ότι πρέπει να υπάρξει μία διακομματική συνεννόηση.»
  • [05] Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
  • [06] Η Πολιτεία πρέπει να κυβερνηθεί και εμείς λέμε ότι πρέπει να κυβερνηθεί διαφορετικά
  • [07] « Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες να είναι έτσι οργανωμένες και δικτυωμένες, ώστε να μπορούν να κατ
  • [08] « Το κράτους δικαίου, τραυματίστηκε βαθύτατα με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.»

    [01] Έκκληση για εθνική ενότητα

    Σε νέο μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι: "Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να θωρακίσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα απέναντι στη βία ακραίων ομάδων. Γι' αυτό η εθνική ενότητα είναι αυτή τη στιγμή το χρέος όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό του χρέους είχα σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής. Κατέστησα σαφή τη θέση μου ότι όλοι όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισμούς είναι εχθροί της Δημοκρατίας. Ζήτησα από τους πολιτικούς Αρχηγούς να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις αυτές.

    Είναι ευθύνη, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει άμεσα κοινωνική και πολιτική απομόνωση των στοιχείων της βίας, της παρανομίας, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ζήτησα την αναβολή των συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά την επιμονή τους να πραγματοποιήσουν αύριο συγκεντρώσεις, με ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες τους αγώνες των εργαζομένων για τη συνέχιση της βίαιης, της καταστροφικής δράσης τους. Δεν μπορεί ούτε οι αγώνες των εργαζομένων, ούτε ο άδικος θάνατος ενός νέου, να συγχέονται με πράξεις που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας των πολιτών, εναντίον των περιουσιών τους, εναντίον της κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Είναι θεμιτές και σεβαστές οι πολιτικές διαφορές που έχουν τα κόμματα, στα πολλά, μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Οφείλουμε όμως όλοι να τηρήσουμε ενιαία στάση απέναντι σε παράνομες πράξεις. Οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα, με καθαρό λόγο και όχι με μισόλογα τη βία, τη λεηλασία, τους βανδαλισμούς, τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης που επιχειρείται από τις ομάδες αυτές. Αυτή η ενότητα στην απομόνωση των ακραίων στοιχείων είναι ευθύνη, είναι χρέος όλων μας. Σ' αυτές τις ώρες, δεν χωρούν κομματικές αντιδικίες και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να μην τις παρακολουθήσω. Γενικεύσεις και ισοπεδωτικοί αφορισμοί στο όνομα της Δημοκρατίας πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα με την υπευθυνότητα, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Με κεντρικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την εξασφάλιση της νομιμότητας".

    Aπό το Περιστέρι όπου πήρε μέρος σε εκδήλωση ειρηνικής διαμαρτυρίας απέναντι στη βία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: "Κάναμε μια διαμαρτυρία ενάντια στη βία και χωρίς βία. Εκφράζουμε, είμαι σίγουρος, τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που αισθάνεται και οργή για τη δολοφονία, αλλά και απαιτεί μια κυβέρνηση που εγγυάται την προστασία των πολιτών, εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου, εγγυάται μια ευνομούμενη Πολιτεία, ένα κράτος Δικαίου.Εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που θέλει μια ανθρώπινη κοινωνία δημοκρατίας, ειρήνης, χωρίς βία. Εμείς ξέρουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια Δημοκρατία με ανθρωπιά, με σιγουριά, με ασφάλεια και, μέσα απ' αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, να λύνουμε τα προβλήματά μας χωρίς βία, χωρίς τέτοιες αντιπαραθέσεις, τις οποίες βλέπουμε σήμερα. Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση, τεράστια ευθύνη, που αφήνει αυτές τις εξελίξεις να εκτυλίσσονται, με τρόπο που δημιουργούν μια εικόνα για τη χώρα μας, που μας διασύρει διεθνώς. Εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε την απάντηση. Και την δίνουμε σήμερα, μέσα απ' αυτή την ήσυχη, δημοκρατική, ανθρώπινη εκδήλωση, μία εκδήλωση για τον Αλέξανδρο, μία εκδήλωση για τη Δημοκρατία".

    Σε δηλώσεις του στο BBC WORLD SERVICE RADIO ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: "Αισθάνομαι, όμως, ότι αυτά που είδαμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μιας κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης. Δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης μόνο τώρα. Τη ζητώ εδώ και έξι μήνες. Συνεπώς, δεν είναι η πρώτη φορά και δεν είναι μόνο εξαιτίας αυτής της κρίσης. Βιώσαμε, δυστυχώς, μια κρίση θεσμών, παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, εκ μέρους της κυβέρνησης. Είχαμε κρούσματα εκτεταμένης διαφθοράς σε όλα τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Και είχαμε, βεβαίως, και μια οικονομική κρίση, πολύ πριν μας πλήξει η διεθνής οικονομική κρίση. Αυτό καταρράκωσε την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Και αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει περαιτέρω ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Και υπάρχει δημοκρατικός τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων όπως αυτή. Υπάρχει ένα σημείο, όπου ζητάς από τον κόσμο να αποφασίσει κατά πόσον εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση ή όχι. Και δεν νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα. Έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί με δανεικό χρόνο, θα έλεγα, γιατί ο λαός θέλει μια αλλαγή".

    To γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Το ΚΚΕ θα κάνει το χρέος του. Η αυριανή απεργία και διαδήλωση της εργατικής θέλησης πρέπει να είναι μαζική, αποφασιστική, περιφρουρημένη. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα βρεθεί στη θέση του. Όλες και όλοι αύριο στις 10:30 το πρωί στην Ομόνοια".

    Είδηση: 16496

    [02] Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί

    Την Τετάρτη οδηγούνται ενώπιον του ένατου τακτικού ανακριτή οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο συνήγορός τους, Αλέξης Κούγιας, οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και θα τους γνωστοποιηθούν τα ευρήματα των επιστημονικών αναλύσεων. Δηλαδή της ιατροδικαστικής, τοξικολογικής και βαλλιστικής εξέτασης.

    Είδηση: 16498

    [03] Γονατίζουν και οι οικονομίες κολοσσοί

    Βαθαίνει η ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου και επιδεινώνεται η κατάσταση στις αγορές.Από παντού βάλλεται η πραγματική οικονομία. Κολοσσοί κλονίζονται συμπαρασύροντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.Πάνω από 40.000 είναι ο αριθμός των ανέργων στην αμερικανική δημοσιογραφία. Η εταιρεία SONY, που δεν αντέχει τους οικονομικούς κλυδωνισμούς, ανακοίνωσε 8.000 απολύσεις, αλλά, το μεγάλο κανόνι -σύμφωνα με τον βραβευμένο με το φετινό νομπέλ οικονομίας, Πώλ Κρούγκμαν- θα προέλθει από τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.Οι Τάιμς έβαλαν υποθήκη τους 25 ορόφους του ουρανοξύστη στο Μανχάταν, για να εξασφαλίσουν δάνειο σωτηρίας.

    Η Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης των κολοσσών του αυτοκινήτου με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, "ποσό ασπιρίνη" λένε πολλοί αναλυτές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους.

    Θετικά αντιλαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες τις διπλές οικονομικές εξαγγελίες. Το σχέδιο για την αναγέννηση των δημοσίων έργων το μεγαλύτερο εδώ και μισό αιώνα, αλλά και το πακέτο των 15 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Όλες οι πτυχές της επιχείρησης πρέπει να τεθούν στο τραπέζι προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι δεν βάζουμε καλά χρήματα σε κάτι κακό και άχρηστος, λέει ο αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

    Αντίθετα, ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος, καθώς θεωρεί ότι η αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων πνέει τα λοίσθια, ενώ πιστεύει ότι οι κρατικές ενέργειες και τα χρήματα στην αγορά είναι απλώς δώρον άδωρον, καθώς η κρίση έχει βαθιές ρίζες.

    Περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ και η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του επόμενου έτους.

    Η Ευρώπη ελπίζει να ανασάνει παραμονές Χριστουγέννων. Οι τρεις μάγοι -όπως αποκάλεσε ο ευρωπαϊκός τύπος τους Μπραουν Σαρκοζί και Μπαρόζο- αναλαμβάνουν και πάλι πρωτοβουλίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής, μήπως και αλλάξουν το κλίμα.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ αποκλείει νέα μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του β¬ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

    Συνεχίσει να κερδίζει "πόντους" το $Υποχώρησε κατά το τρέχον 24ωρο το ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αν και δεν έλειψαν οι μεταβολές, υπέρ του ενός ή του άλλου νομίσματος, ενώ διαρκούσαν οι συνεδριάσεις και η πρόσκαιρη άνοδος, για παράδειγμα, του ευρώ στο 1,3001 δολάριο.

    Πάντως, στις 21:00 ώρα Ελλάδας διαμορφώθηκε ισοτιμία ευρώ ίσον με 1,2928 δολάριο από 1,2952 δολάριο χθες Δευτέρα, με τάσεις ενίσχυσης της θέσης του ευρώ μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των προσυνεδριακών συναλλαγών στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

    Ας σημειωθεί ότι το ευρώ υποχώρησε σήμερα ως το 1,2797 δολάριο, όπως και η υποχώρηση του έναντι του ιαπωνικού γεν έως τα 118,97 γεν από 120,16 γεν χθες.Οι διαφωνίες κυβερνήσεων, αναφορικά με το προτεινόμενο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο σχέδιο ανάκαμψης στην ευρωζώνη για το 2009, όπως και η απαισιόδοξη προοπτική για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη του χρόνου, παρά την εξασφαλισθείσα "σωτηρία" μεγάλων οικονομικών μονάδων της, ασκούν μεγάλη πίεση τώρα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, συμφωνείται.

    Εξάλλου, "υπάρχουν κεφάλαια τα οποία αποχώρησαν από τα χρηματιστήρια και τώρα που η υψηλή μεταβλητότητα εκλείπει, επανέρχονται σε αυτά", σχολίασε ο χρηματιστής Τζέϊ Μπράϊσεν της αμερικανικής τράπεζας "Βαχόβια".

    Προκειμένου περί της ενίσχυσης του δολαρίου και προκειμένου ειδικά περί της ανάλυσης του "παραδόξου", των αρνητικών νέων για την οικονομία ΗΠΑ και της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος, ας επισημανθεί ότι σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια "επαναπατρίστηκαν", κατ' ανάγκην, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία και "πίεση μεγάλη σε βάρος του δολαρίου ΗΠΑ ασκείται πλέον, μόνον μετά από μία "σειρά στατιστικών", που αναζωπυρώνουν τους φόβους για τον ακριβή χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ".

    Όσον αφορά την Γουόλ Στρίτ, σχεδόν στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο δείκτης βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας έχανε ως προς χθες Δευτέρα -2,38 % [-213 μονάδες και διαμόρφωση στο επίπεδο των 8.720], ενώ από την πλευρά του ο δείκτης κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq έχανε -0,87% [14 μονάδες, διαμόρφωση στο επίπεδο των 1.558 μονάδων].Ο διευρυμένος "Στάνταρ & Πουρ'ς" με διακύμανση σήμερα ως την ανωτέρω ώρα -1,86% διαμορφωνόταν προσωρινά στις 892 μονάδων, δηλαδή, χάνοντας σχεδόν 17.

    Είδηση: 16497

    [04] « Είναι εμφανές, ότι πρέπει να υπάρξει μία διακομματική συνεννόηση.»

    « Είναι εμφανές, ότι πρέπει να υπάρξει μία διακομματική συνεννόηση.»

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βουλευτή της ΝΔ:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι λέτε εσείς; Χθες υπήρχε κράτος, υπήρχε αστυνομία;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και οργίζομαι αλλά και ντρέπομαι. Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους. Είναι εμφανές, ότι το κράτος αυτή τη βασική αξία δεν κατάφερε να την εγγυηθεί, τουλάχιστον χθες το βράδυ, διότι καταλύθηκε κάθε έννοια έννομης τάξης. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα, είναι να προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη, να προστατεύσουμε τον μαγαζάτορα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες, όταν φτάνουμε σβ αυτό το χάλι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ασκείται κριτική στην αστυνομία, ακόμα και από στελέχη της ΝΔ, ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Είναι εμφανές ότι αυτή η ββαμυντικήββ- διότι εγώ δεν προσυπογράφω αυτή τη φρασεολογία- στάση της αστυνομίας, έδωσε γήπεδο στους γνωστούς-αγνώστους να τα κάνουν γης μαδιάμ. Είναι εμφανές, ότι εδώ πέρα πρέπει να υπάρχει μία διακομματική συνεννόηση. Εάν δεν συζητήσουμε σήμερα την άρση του ασύλου, πότε θα τη συζητήσουμε; Όταν θα καεί όλη η Αθήνα, πια;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα μπορούσε αυτό, να έχει κι ένα θεσμικό περίβλημα⦻

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Βεβαίως και θα έπρεπε να γίνει με διακομματική συναίνεση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «β¦ Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για παράδειγμα;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Δεν θα έφτανα μέχρι εκεί. Δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να το κάνει αυτό. Αλλά πάντως, με διακομματική συναίνεση και με τη συμφωνία των κομμάτων της Αριστεράς επιτέλους. Διότι τα κόμματα της Αριστεράς και ειδικά ο ΣΥΝ, επιμένουν να βλέπουν μία μορφή μόνο της ωμής βίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πολλοί ασκούν κριτική σήμερα στον ΣΥΝ, ότι ένα κομμάτι των επεισοδίων ξεκίνησε από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Βεβαίως και να το πω κι εγώ. Είναι πολιτικά ανεύθυνο από ένα κόμμα να οργανώνει μία πορεία σε βραδινή ώρα σε αυτό το κλίμα, την οποία δεν μπορεί ή δεν θέλει να περιφρουρήσει. Δεν λέω ότι φταίει ο ΣΥΝ για τα επεισόδια, αλλά λέω ότι αυτή η στάση είναι μια πολιτικά ανεύθυνη στάση. Επί της ουσίας, αυτές οι κινήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ββδεν μπορείββ που είπατε απβ το ββδεν θέλειββ, έχει τεράστια διαφορά.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Εάν δεν μπορεί, να μην οργανώνει πορείες. Κάνω έκκληση και στη ΓΣΕΕ, ενόψει της αυριανής μεγάλης απεργίας, να επανεξετάσει- όπως ήδη το έχει κάνει με μεγάλη ωριμότητα- εάν πρέπει να γίνει με τη σημερινή συγκυρία μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς λέτε πως όχι; Πρέπει να αναβληθεί;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Είναι κάτι, που πρέπει να συζητηθεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι πάμε σε εκλογές; Εκτιμάτε ότι πάμε σε άλλες λογικές οικουμενικής κυβέρνησης, όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή; Θα ήθελα το σχόλιό σας.»

    Είδηση: 16492

    [05] Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    « Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να επιζητεί μια νέα λαϊκή εντολή για να μπορέσει ο τόπος να επανέλθει σε μια πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.»

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης ε τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιο είναι το σχόλιο σας για αυτά που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις και το ζητούμενο είναι πως επανέρχεται η ηρεμία και η τάξη ξανά στην πόλη; Χθες ζήσαμε μια εμπόλεμη κατάσταση.»

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: « Υπάρχει μια κοινωνική έκρηξη από το χώρο της νέας γενιάς. Κατά την γνώμη μου, αυτή δεν έχει ως αιτία την δολοφονία του άτυχου παιδιού, του Αλέξανδρου, αυτό είναι η αφορμή. Η αιτία είναι πολύ πιο σημαντική και έχει να κάνει με το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα με την έννοια ότι η σημερινή νέα γενιά κινδυνεύει να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Τα αδιέξοδα είναι μεγάλα, ίσως είμαστε όλοι αιφνιδιασμένοι από αυτό, αλλά δυστυχώς, είμαστε και υπεύθυνοι για αυτό με την έννοια δεν κάναμε όλες τις μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό και εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, έτσι ώστε να απορροφήσει το σύστημα μας, η χώρα, τα παιδιά, για τα οποία γίνονται μεγάλες δαπάνες και δυστυχώς, βρίσκουν την πόρτα της αγοράς εργασίας κλειστή και κυρίως αυτό που βρίσκουν κλειστό είναι το μέλλον και η προοπτική της ελπίδας. Υπάρχει μια απελπισία. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το συγκεκριμένο συμβάν της δολοφονίας ενός παιδιού, το γεγονός ότι από την ώρα εκείνη έχει αυτοκαταργηθεί το κράτος και αφού αυτοκαταργήθηκε το κράτος συμβαίνουν και αυτά που συνέβησαν αυτές τις μέρες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορούν τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν, να δρομολογήσουν κοινές πολιτικές, κοινές δράσεις, ώστε να επανέλθει η ηρεμία και η τάξη στις πόλεις;»

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: « Την κινητοποίηση αυτή δεν την κάνουν τα κόμματα, δυστυχώς, εγώ θα ήθελα να την κάνουν τα κόμματα την κινητοποίηση με την έννοια ο πολιτικός κόσμος να εκφράσει την κοινωνία. Την κάνει η κοινωνία, την κάνει η νεολαία. Σε ότι αφορά τις έκνομες συμπεριφορές, θέλω να σας πω ότι καταρχήν έχει αυτοκαταργηθεί το κράτος. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει ένα ενοχικό σύνδρομο. Η κυβέρνηση αυτοκατάργησε το κράτος και την αστυνομία. Τα κόμματα, πράγματι, πρέπει να κάνουν μια έκκληση για ηρεμία, ωστόσο πρέπει να υπάρξει κράτος, που σημαίνει ότι πρέπει να προστατευτούν η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία και η κοινωνική ειρήνη, η οποία διασαλεύεται εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υφίσταται, δεν υπάρχει πουθενά κανένα επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την κατάσταση πολιορκίας; Πρέπει να αποφασιστεί κάτι τέτοιο;»

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: « Όχι, βέβαια, με τίποτα, δεν χρειάζεται. Δεν είναι τα πράγματα τόσο εκρηκτικά, ώστε να φτάσουμε εκεί. Είναι πολύ απλό, ο υπουργός εσωτερικών και οι συναρμόδιοι υπουργοί να καθίσουν κάτω σε ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουν και πολιτικά και επιχειρησιακά αυτή την κρίση και σε συνεργασία με τα κόμματα βεβαίως. Υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι στην αστυνομία, ας χρησιμοποιηθούν, τους οποίους κατά καιρούς έχουν κυνηγήσει οι κυβερνώντες και να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση. Η θεωρία της συνωμοσίας είναι πολύ προσφιλής. Αυτά δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Είναι αστεία να λέγονται αυτά, γιατί υποτιμούν και την νοημοσύνη μας. Χρειάζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο, οργανωμένο από την πλευρά των αρχών ασφαλείας της χώρας, αυτή είναι η δουλειά τους, να προστατεύσουν τις περιουσίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες ο κ. Ευθυμίου στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου έλεγε ότι ένα κομμάτι των ταραχοποιών συνδέεται με τις υπηρεσίες του κράτους. Το πιστεύετε;»

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: « Δεν τα πιστεύω αυτά τα πράγματα, ουδέποτε τα πίστεψα και ουδέποτε συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτά μπορεί να συνέβαιναν πριν από κάποια χρόνια, όχι τώρα. Δεν κάνουμε καλό στους πολίτες με το να ενοχοποιούμε τις αρχές. Εκείνο, το οποίο κάνουμε κακό, δυστυχώς, σε σχέση με τις αρχές είναι αυτά, τα οποία έγιναν επί ΝΔ τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η νομική βία, ο αυταρχισμός, τελικά οι δολοφονίες, τελικά η λογική των πραιτόρων, τελικά το ξύλο στους μετανάστες και όλο αυτό το φαινόμενο, το οποίο πραγματικά δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια, είχε σταματήσει και οι καλές σχέσεις της κοινωνίας με την αστυνομία, οι οποίες χάλασαν πάλι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούω πάρα πολλά σενάρια από χθες το βράδυ για εκλογές μέχρι και για οικουμενική κυβέρνηση. Θα ήθελα μια απάντηση, ένα σχόλιο.»

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: « Μια είναι η λύση στις δημοκρατίες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε για εκλογές δηλαδή.»

    Είδηση: 16491

    [06] Η Πολιτεία πρέπει να κυβερνηθεί και εμείς λέμε ότι πρέπει να κυβερνηθεί διαφορετικά

    « Η Πολιτεία πρέπει να κυβερνηθεί και εμείς λέμε ότι πρέπει να κυβερνηθεί διαφορετικά, σε άλλο πλαίσιο, σε άλλη κατεύθυνση με άλλες αρχές, με άλλες αξίες.» Συνέντευξη στην εκπομπή « Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Πέτρο Ευθυμίου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχω αναλογιστεί πολλές φορές, μήπως κάτι ψάχναμε; Ψάχναμε την αφορμή, την αιτία;...»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Αυτό είναι γεγονός, ότι όταν σοβεί μια κοινωνική κρίση, είναι πια τυχαίο για ποιο λόγο και με ποια αιτία θα εκδηλωθεί, με ποια αφορμή -για να είμαι πιο ακριβής-. Αυτή η δολοφονία ενός 15χρονου είναι κάτι που ξεπέρασε τόσο πολύ κάθε σύστημα αποδοχής, ώστε φαίνεται ότι αυτό ήταν το καταλυτικό στοιχείο για να υπάρξει αυτή η έκρηξη της σοβούσας κρίσης, μιας κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, -από κάθε άποψη- μια κρίση που θέτει μεγάλα ζητήματα για όλους μας και νομίζω περισσότερο για τη νέα γενιά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τελικά ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Έχετε διατελέσει και υπουργός Παιδείας κατά το παρελθόν...»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Υπάρχει το εξής: μετά τον πόλεμο, το μόνο σίγουρο που υπήρχε είναι ότι οι παρούσες γενιές ένιωθαν ότι τουλάχιστον τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα -και λίγο πολύ αυτό ήταν μια αλήθεια.- Δηλαδή αν σκεφτούμε την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο -την Ευρώπη και Αμερική- είμαστε στη φάση που για πρώτη φορά έχουμε την υποψία, αν όχι την βεβαιότητα ότι οι νέες γενιές θα ζήσουν χειρότερα από τους πατεράδες. Κάτι το οποίο είναι διπλή έκρηξη, η μεν νέα γενιά νιώθει ότι την περιμένει ένα πολύ πιο δύσκολο μέλλον από το παρόν το οποίο έχει και για εμάς όλους στην ηλικία των πατεράδων είναι η πιο μεγάλη απογοήτευση να νιώθουμε μέσα στην ελληνική οικογένεια στριμωγμένοι όσο ποτέ και να νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και για τα παιδιά μας. Αυτό είναι πιστεύω το εκρηκτικό μήνυμα και αυτό συμβολίστηκε σε μια πράξη που έδειχνε ότι το κράτος που πρέπει να είναι ο εγγυητής κάποιων αγαθών οπλίζει τον άνθρωπο, ο αστυνομικός - που είναι εγγυητής της ζωής, της περιουσίας, της ασφάλειας των πολιτών-, τον καθιστά εκτελεστή της ζωής. Και εκεί ξέσπασε και το οικονομικό και το κοινωνικό και το ηθικό στοιχείο της κρίσης που σοβούσε στην κοινωνίας μας. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί είναι φανερό ότι ξέφυγε πια η κατάσταση. Αυτά που ζήσαμε χθες και προχθές δεν είναι μόνο η έκρηξη των πολιτών και της νέας γενιάς, είναι φαινόμενα που ξεπέρασαν κατά πολύ την λειτουργία των θεσμών της Πολιτείας και νομίζω ότι δεν ήταν μόνο πια οι κουκουλοφόροι, ήταν κάθε φύσεως πλιατσικολόγοι που δημιούργησαν αυτό το χάος, όπως και η έλλειψη κάθε μορφής κυβερνητικής ευθύνης στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σήμερα είχαμε την ομιλία του κου Παπανδρέου στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου ουσιαστικά είπε, «την ετυμηγορία να τη δώσει ο λαός.» Ζητάτε εκλογές;»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Νομίζω ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το αυτονόητο. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ζούμε κάτι πρωτοφανές, τουλάχιστον στα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί κάτι ανάλογο. Ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία απέχει της διακυβέρνησης, απέχει των κυβερνητικών ευθυνών. Όταν ο λαός εκλέγει μια κυβέρνηση αναθέτει σε αυτή τη κυβέρνηση τη διαχείριση και των πρωτευόντων και των δευτερευόντων στοιχείων της ζωής του. Και εδώ διακυβεύονται όλα μαζί και έχεις μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει. Αυτό το κενό διακυβέρνησης, το κενό δηλαδή της έννομης Πολιτείας, η οποία παρεμβαίνει και διαφυλάσσει τα δημόσια αγαθά, δεν έχει ξανασημειωθεί ποτέ. Άρα δεν είναι θέμα ζητάμε εκλογές, είναι αναπόφευκτο ότι η Πολιτεία πρέπει να κυβερνηθεί και εμείς λέμε ότι πρέπει να κυβερνηθεί διαφορετικά, σε άλλο πλαίσιο, σε άλλη κατεύθυνση, με άλλες αρχές, με άλλες αξίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκλογές όμως αυτή τη στιγμή -ξέχωρα από οτιδήποτε άλλο- δεν σημαίνει και παραγραφή της υπόθεσης του Βατοπεδίου;»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Είναι προφανές ότι, αν η ΝΔ δεν αποδεχθεί -το αυτονόητο για όλους- αίτημα, να διερευνηθεί ακόμα παραπέρα η σκοτεινή αυτή υπόθεση, εφόσον προκηρύξει εκλογές χωρίς να έχει συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, αυτό θα συνιστά παραγραφή. Για αυτό νομίζω ότι είναι ηθικό χρέος της κυβέρνησης, εφόσον ήδη έχει εγκαταλείψει τα πάντα- να μην εγκαταλείψει αυτή την πλευρά, δηλαδή ότι δεν μπορούν να παραμένουν τέτοιες εκκρεμότητες και τέτοια ζητήματα στο σκοτάδι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία.»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Ευχόμαστε και ελπίζουμε να πετύχουμε αυτό που η Ελλάδα αξίζει, μια καλύτερη και αξιοπρεπέστερη ζωή για όλους.»

    Είδηση: 16490

    [07] « Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες να είναι έτσι οργανωμένες και δικτυωμένες, ώστε να μπορούν να κατ

    ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ, πρώην πρόεδρος της Βουλής:

    « Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες να είναι έτσι οργανωμένες και δικτυωμένες, ώστε να μπορούν να καταστρέφουν τον ιστό της πόλης.»

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Ποια είναι η δική σας προσέγγιση; Ο θάνατος του 15χρονου, οι καταστροφές στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Ποια είναι η εξήγηση για όλα αυτά;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Είναι ένα γεγονός, που δεν χωράει το μυαλό του ανθρώπου. Τι εξήγηση να σας δώσω; Όλα μπορεί να συμβαίνουν. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο που παρουσίασε η Αθήνα. Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες- που δεν μπορεί να είναι πλέον άγνωστες, γιατί αυτές δρουν χρόνια τώρα και είναι διαχρονικό το φαινόμενο- να είναι έτσι οργανωμένες και δικτυωμένες, ώστε να μπορούν να καταστρέφουν τον ιστό της πόλης με τέτοια ευκολία και με τέτοια μανία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σημαίνει αυτό; Πώς μεταφράζεται αυτό που λέτε;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Ήταν έτοιμες οργανωμένες και εξοπλισμένες, για να κάνουν αυτά που έκαναν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι ο θάνατος του παιδιού, ήταν η αφορμή για να γίνουν όσα έγιναν και όχι η αιτία;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Δεν νομίζω ότι αυτές οι εκδηλώσεις με τον τύπο που έγιναν και με τον τρόπο που εξελίχθηκαν, δεν μπορεί εννοιολογικά να συνδέονται με τον θάνατο του παιδιού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αρκετοί σιγοψιθυρίζουν μέχρι στιγμής για ένα σχέδιο που πλήττει την κυβέρνηση, ένα οργανωμένο σχέδιο, το οποίο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά της κυβέρνησης. Υιοθετείτε εσείς μια τέτοια προσέγγιση ή είναι εντελώς αυθαίρετη;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Ότι υπάρχει ένα σχέδιο που κάπου στοχεύει, βεβαίως, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχουνε στόχο μόνο την κυβέρνηση. Το φαινόμενο, είναι διαχρονικό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν κατευθείαν στην ομαλότητα, την δημοκρατία; Δεν ήταν μία αγανάκτηση, ένα ξέσπασμα οργής που προέρχεται από το θάνατο ενός μικρού παιδιού;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Όχι, δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Μπορεί να στοχεύουν στην κατάλυση της δημοκρατίας, στην υπονόμευση της χώρας και σε πολύ σοβαρότερους στόχους, απβ ό,τι είναι να ρίξουν μια κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, εάν υπάρχουν εγκέφαλοι και πού εδρεύουν γιβ αυτή την ιστορία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς ένας αστυνομικός παίρνει το πιστόλι στα καλά καθούμενα απβ ό,τι διαφάνηκε και απβ ό,τι καταγράφεται σε μαρτυρίες και σημαδεύει και πυροβολεί ένα 15χρονο;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Αυτό είναι ασύλληπτο. Δεν είναι δυνατόν, να στοχεύεις ένα νέο παιδί επειδή προσεβλήθης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για μια μαγκιά έγινε αυτή η ιστορία;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Δεν το αποκλείω καθόλου, διότι αυτού του είδους η νοοτροπία κυκλοφορεί και προφανώς κυκλοφορεί και στους κόλπους της αστυνομίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς παιδιά και παιδιά καλών οικογενειών, βρίζουν τους αστυνομικούς και το θεωρούμε φυσιολογικό και συνηθισμένο; Πώς καίγονται περιούσιες και αυτό το θεωρούμε σαν ένα φυσικό φαινόμενο και σχεδόν το αποδεχόμαστε;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Μπορούν να το κάνουν αυτό τα παιδιά, αλλά δεν είναι τα παιδιά που μπαίνουν μπροστά για να κάνουν αυτά. Τα βάζουν τα παιδιά μπροστά, για να προκληθούν αυτές οι εντάσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως εδώ επέδρασαν και άλλα πράγματα; Για παράδειγμα οικονομία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα γιβ αυτό που έρχεται, Βατοπαίδι και όλα αυτά λειτούργησαν σωρευτικά και πυροδότησαν ένα ξέσπασμα;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτές οι ομάδες που συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο, έχουν ειλικρινή προβληματισμό για τα προβλήματα της χώρας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν ευθύνες γιβ αυτό που έγινε στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις; Πώς καταλογίζονται αν υπάρχουν αυτές οι ευθύνες και πώς επιμερίζονται;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Δεν είναι εύκολο, να βγάλουμε συμπεράσματα για ευθύνες. Ευθύνες, πρέπει να υπάρχουν. Τώρα το πώς κατανέμονται αυτές, είναι πολύ επιπόλαιο να συζητούμε την επομένη ή ενώ τρέχει ένα εξαιρετικά δυσάρεστο, μια διαμόρφωση πραγμάτων που δεν μπορούμε και καλά-καλά να την καταλάβουμε. Ότι οι ευθύνες υπάρχουν, υπάρχουν και υπάρχουν διαχρονικά αυτές οι ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναμφίβολα το Βατοπαίδι, έπληξε την εικόνα της κυβέρνησης και της ΝΔ. Πάρα πολλοί λένε ότι αυτό που συνέβη με τον 15χρονο, ενδεχομένως να είναι ένα μοιραίο πλήγμα για την κυβέρνηση. Το αποδέχεστε, το υιοθετείτε;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένας σταυρός για την κυβέρνηση.»

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Τη συνέντευξη αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: www.ert.gr

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Ποια είναι η δική σας προσέγγιση; Ο θάνατος του 15χρονου, οι καταστροφές στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Ποια είναι η εξήγηση για όλα αυτά;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Είναι ένα γεγονός, που δεν χωράει το μυαλό του ανθρώπου. Τι εξήγηση να σας δώσω; Όλα μπορεί να συμβαίνουν. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο που παρουσίασε η Αθήνα. Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες- που δεν μπορεί να είναι πλέον άγνωστες, γιατί αυτές δρουν χρόνια τώρα και είναι διαχρονικό το φαινόμενο- να είναι έτσι οργανωμένες και δικτυωμένες, ώστε να μπορούν να καταστρέφουν τον ιστό της πόλης με τέτοια ευκολία και με τέτοια μανία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σημαίνει αυτό; Πώς μεταφράζεται αυτό που λέτε;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Ήταν έτοιμες οργανωμένες και εξοπλισμένες, για να κάνουν αυτά που έκαναν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι ο θάνατος του παιδιού, ήταν η αφορμή για να γίνουν όσα έγιναν και όχι η αιτία;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Δεν νομίζω ότι αυτές οι εκδηλώσεις με τον τύπο που έγιναν και με τον τρόπο που εξελίχθηκαν, δεν μπορεί εννοιολογικά να συνδέονται με τον θάνατο του παιδιού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αρκετοί σιγοψιθυρίζουν μέχρι στιγμής για ένα σχέδιο που πλήττει την κυβέρνηση, ένα οργανωμένο σχέδιο, το οποίο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά της κυβέρνησης. Υιοθετείτε εσείς μια τέτοια προσέγγιση ή είναι εντελώς αυθαίρετη;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Ότι υπάρχει ένα σχέδιο που κάπου στοχεύει, βεβαίως, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχουνε στόχο μόνο την κυβέρνηση. Το φαινόμενο, είναι διαχρονικό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν κατευθείαν στην ομαλότητα, την δημοκρατία; Δεν ήταν μία αγανάκτηση, ένα ξέσπασμα οργής που προέρχεται από το θάνατο ενός μικρού παιδιού;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Όχι, δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Μπορεί να στοχεύουν στην κατάλυση της δημοκρατίας, στην υπονόμευση της χώρας και σε πολύ σοβαρότερους στόχους, απβ ό,τι είναι να ρίξουν μια κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, εάν υπάρχουν εγκέφαλοι και πού εδρεύουν γιβ αυτή την ιστορία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς ένας αστυνομικός παίρνει το πιστόλι στα καλά καθούμενα απβ ό,τι διαφάνηκε και απβ ό,τι καταγράφεται σε μαρτυρίες και σημαδεύει και πυροβολεί ένα 15χρονο;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Αυτό είναι ασύλληπτο. Δεν είναι δυνατόν, να στοχεύεις ένα νέο παιδί επειδή προσεβλήθης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για μια μαγκιά έγινε αυτή η ιστορία;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Δεν το αποκλείω καθόλου, διότι αυτού του είδους η νοοτροπία κυκλοφορεί και προφανώς κυκλοφορεί και στους κόλπους της αστυνομίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς παιδιά και παιδιά καλών οικογενειών, βρίζουν τους αστυνομικούς και το θεωρούμε φυσιολογικό και συνηθισμένο; Πώς καίγονται περιούσιες και αυτό το θεωρούμε σαν ένα φυσικό φαινόμενο και σχεδόν το αποδεχόμαστε;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Μπορούν να το κάνουν αυτό τα παιδιά, αλλά δεν είναι τα παιδιά που μπαίνουν μπροστά για να κάνουν αυτά. Τα βάζουν τα παιδιά μπροστά, για να προκληθούν αυτές οι εντάσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως εδώ επέδρασαν και άλλα πράγματα; Για παράδειγμα οικονομία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα γιβ αυτό που έρχεται, Βατοπαίδι και όλα αυτά λειτούργησαν σωρευτικά και πυροδότησαν ένα ξέσπασμα;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτές οι ομάδες που συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο, έχουν ειλικρινή προβληματισμό για τα προβλήματα της χώρας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν ευθύνες γιβ αυτό που έγινε στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις; Πώς καταλογίζονται αν υπάρχουν αυτές οι ευθύνες και πώς επιμερίζονται;»

    Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: « Δεν είναι εύκολο, να βγάλουμε συμπεράσματα για ευθύνες. Ευθύνες, πρέπει να υπάρχουν. Τώρα το πώς κατανέμονται αυτές, είναι πολύ επιπόλαιο να συζητούμε την επομένη ή ενώ τρέχει ένα εξαιρετικά δυσάρεστο, μια διαμόρφωση πραγμάτων που δεν μπορούμε και καλά-καλά να την καταλάβουμε. Ότι οι ευθύνες υπάρχουν, υπάρχουν και υπάρχουν διαχρονικά αυτές οι ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναμφίβολα το Βατοπαίδι, έπληξε την εικόνα της κυβέρνησης και της ΝΔ. Πάρα πολλοί λένε ότι αυτό που συνέβη με τον 15χρονο, ενδεχομένως να είναι ένα μοιραίο πλήγμα για την κυβέρνηση. Το αποδέχεστε, το υιοθετείτε;»

    Είδηση: 16456

    [08] « Το κράτους δικαίου, τραυματίστηκε βαθύτατα με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.»

    ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ:

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Τη συνέντευξη αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: www.ert.gr

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα το σχόλιό σας και αν συμφωνείτε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο θάνατος του νεαρού υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου.»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Αναμφισβήτητα, ναι. Το κράτους δικαίου, τραυματίστηκε βαθύτατα με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Αποδεικνύεται ότι δεν έχει εξασφαλίσει εκείνη τη δημοκρατική συμπεριφορά, που οφείλουν να έχουν τα όργανα της τάξης όταν ασκούν τα καθήκοντά τους. Η δράση τους να αρχίζει και να τελειώνει στο συνταγματικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με σταθερή αναφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ακούω κυρίως από τους βουλευτές της ΝΔ, αυτά τα φαινόμενα που ζήσαμε τις δύο τελευταίες ημέρες, εκτιμούν ότι περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, δημιουργούν συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας και υπονομεύουν την προοπτική μιας ανοιχτής κοινωνίας.»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Είναι γεγονός ότι οργίζει, προκαλεί αγανάκτηση η δολοφονία του 15χρονου παιδιού. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να συμψηφίζεται με τις βιαιοπραγίες και τις καταστροφές, οι οποίες έγιναν στην Αθήνα. Σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογούνται οι βιαιότητες που σήμαναν την καταστροφή καταστημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι ο θάνατος του νεαρού, είναι η αφορμή ή η αιτία αυτών των επεισοδίων;»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Νομίζω ότι είναι η αφορμή, τα αίτια είναι πολλά. Η αγανάκτηση των νέων ανθρώπων σωρεύεται πάρα πολλές φορές με έναν τρόπο ακατέργαστο, με έναν τρόπο γενικό, αλλά που πάντοτε αυτός ο θυμός κρύβει μέσα απόρριψη μιας σειράς από ζητήματα που έχουν σχέση με την ανυπαρξία αξιών, οραμάτων. Κάποιοι βεβαίως εκμεταλλεύονται αυτά τα στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκα και με τον δικό τους τρόπο θέλουν να δημιουργούν και εκτροπές, αλλά και με τις ενέργειές τους να προκαλούν και αρνητικά κοινωνικά αντανακλαστικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι για παράδειγμα καταστάσεις όπως η ανασφάλεια, η ανεργία, ενδεχομένως και το Βατοπαίδι δρουν σωρευτικά αυτά τα γεγονότα;»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Σωρεύονται και δημιουργούν την απαξία, δημιουργούν την απόσταση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων από αυτό που ονομάζουμε λειτουργία του κράτους και λειτουργία της κοινωνίας.»

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα το σχόλιό σας και αν συμφωνείτε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο θάνατος του νεαρού υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου.»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Αναμφισβήτητα, ναι. Το κράτους δικαίου, τραυματίστηκε βαθύτατα με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Αποδεικνύεται ότι δεν έχει εξασφαλίσει εκείνη τη δημοκρατική συμπεριφορά, που οφείλουν να έχουν τα όργανα της τάξης όταν ασκούν τα καθήκοντά τους. Η δράση τους να αρχίζει και να τελειώνει στο συνταγματικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με σταθερή αναφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ακούω κυρίως από τους βουλευτές της ΝΔ, αυτά τα φαινόμενα που ζήσαμε τις δύο τελευταίες ημέρες, εκτιμούν ότι περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, δημιουργούν συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας και υπονομεύουν την προοπτική μιας ανοιχτής κοινωνίας.»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Είναι γεγονός ότι οργίζει, προκαλεί αγανάκτηση η δολοφονία του 15χρονου παιδιού. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να συμψηφίζεται με τις βιαιοπραγίες και τις καταστροφές, οι οποίες έγιναν στην Αθήνα. Σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογούνται οι βιαιότητες που σήμαναν την καταστροφή καταστημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι ο θάνατος του νεαρού, είναι η αφορμή ή η αιτία αυτών των επεισοδίων;»

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Νομίζω ότι είναι η αφορμή, τα αίτια είναι πολλά. Η αγανάκτηση των νέων ανθρώπων σωρεύεται πάρα πολλές φορές με έναν τρόπο ακατέργαστο, με έναν τρόπο γενικό, αλλά που πάντοτε αυτός ο θυμός κρύβει μέσα απόρριψη μιας σειράς από ζητήματα που έχουν σχέση με την ανυπαρξία αξιών, οραμάτων. Κάποιοι βεβαίως εκμεταλλεύονται αυτά τα στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκα και με τον δικό τους τρόπο θέλουν να δημιουργούν και εκτροπές, αλλά και με τις ενέργειές τους να προκαλούν και αρνητικά κοινωνικά αντανακλαστικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι για παράδειγμα καταστάσεις όπως η ανασφάλεια, η ανεργία, ενδεχομένως και το Βατοπαίδι δρουν σωρευτικά αυτά τα γεγονότα;»

    Είδηση: 16454


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 2008 - 21:54:17 UTC