Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τελευταίο αντίο στον Αλέξη
  • [02] Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Παπανδρέου
  • [03] Βατοπαίδι: αποκλίσεις σε οικονομικά μεγέθη
  • [04] Eπίσημη επιβεβαίωση για την Ιρλανδική διοξίνη στα χοιρινά
  • [05] Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις
  • [06] Nέα δημοσκόπηση στη δημοσιότητα
  • [07] Μέτρα για όσους υπέστησαν καταστροφές
  • [08] Καταγραφή ζημιών και απαγγελίες κατηγοριών
  • [09] Τα ξένα ΜΜΕ για τα επεισόδια
  • [10] Γιατροί του Κόσμου: Ανησυχία για τους μετανάστες
  • [11] Έκκληση Παπούλια

    [01] Το τελευταίο αντίο στον Αλέξη

    Με βουβή θλίψη, ένα θερμό χειροκρότημα κι ένα μεγάλο "γιατί" ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, συμμαθητές, μαθητές και πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, που ένιωσε την ανάγκη να αφήσει ένα λουλούδι και να προσφέρει μια κουβέντα συμπόνιας στην οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είπαν το στερνό αντίο στον 15χρονο, το νήμα της ζωής οποίου κόπηκε με τόσο σκληρό και παράλογο τρόπο από τη σφαίρα του 37χρονου ειδικού φρουρού το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια. Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η αστυνομία γύρω από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, όπου πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, εξόργισαν νεαρούς που παρεβρέθηκαν στην κηδεία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Στο πένθος για τον άδικο χαμό του Αλέξη μετέχει σύσσωμη η κοινή γνώμη. Μαζικά συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία. Εντός της ημέρας αναμένεται εξάλλου το αποτέλεσμα της βαλλιστικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν το 15χρονο παιδί δέχτηκε ευθεία βολή στο στήθος. Με γραπτή δήλωση του ο συνήγορος των δυο ειδικών φρουρών Αλ. Κούγιας επισημαίνει ότι θα απολογηθούν αύριο εφόσον τους έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα της τοξικολογικής ιατροδικαστικής και βαλλιστικής εξέτασης, διαφορετικά θα ζητήσουν και θα πάρουν προθεσμία.

    Βουβός θρήνος

    Χιλιάδες δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτισαν τον αδικοχαμένο νέο για την τελευταία του κατοικία.

    Από νωρίς οι μαθητές και φίλοι του Αλέξη κατέκλυσαν το προαύλιο του νεκροταφείου.

    Μαζί τους γονείς, καθηγητές αλλά και πλήθος κόσμου βρέθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στην τραγική οικογένεια.

    Το λευκό φέρετρο με το άψυχο σώμα του Αλέξη κράτησαν συμμαθητές και φίλοι του. Κατά την έξοδο από το παρεκκλήσι του νεκροταφείου ο κόσμος φώναζε "αθάνατος" και έρανε με λουλούδια το δρόμο προς την τελευταία του κατοικία.

    Εκατοντάδες ήταν και τα στεφάνια από φορείς, κόμματα, σχολεία, οργανισμούς και απλό κόσμο.

    Καλό ταξίδι Αλέξη...

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16484

    [02] Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Παπανδρέου

    Την άμεση αποχώρηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, και υπογράμμισε ότι ο τόπος περνά μια βαθιά κρίση και ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να προσθέσει και κάθε μέρα που περνά επιβαρύνει τη χώρα.. Η κατάσταση είναι δραματική κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια σημείωσε και καταδίκασε τα επεισόδια των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι η δημοκρατία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κουκούλες. Ο κ. Παπανδρέου διαχώρισε τα μαθητικά συλλαλητήρια από τα βίαια επεισόδια.

    Τη μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στη χώρα είναι η αποχώρησή της, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου τη λύση να δώσει ο λαός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ.Καραμανλή του τόνισε ότι η κοινωνία και οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση, κρίση οικονομική, κοινωνική, κρίση αξιών και λειτουργίας των θεσμών και ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, διότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα περνά μία πολύ δύσκολη στιγμή, και υπογράμμισε, ότι η κατάσταση είναι δραματική καθώς κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια και επέρριψε όλες τις ευθύνες για τη δημιουργία αυτού του κλίματος στην κυβέρνηση.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του κάκιστου τρόπου με τον οποίο ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει εργαλείο της πολιτικής της την ανασφάλεια και το φόβο, ενώ χρεώνει ευθύνες στους άλλους χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει ποτέ τις δικές της.

    Ακόμη χαρακτήρισε εικονικές τις παραιτήσεις που έχουν υποβληθεί από μέλη της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, ή αναγκαστικές, ύστερα από ξέσπασμα της λαϊκής οργής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας, είτε αυτές προέρχονται από όργανα του κράτους, είτε και από διαφόρους κουκουλοφόρους και τόνισε ότι η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στη βία θα διατρανωθεί στις ειρηνικές εκδηλώσεις που θα γίνουν το απόγευμα σε όλους τους δήμους με πρωτοβουλία του Κινήματος.

    Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ασύμμετρες απειλές και ότι αυτό που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση είναι οι ίδιες οι πολιτικές της, καθώς προέταξε το δικό της καλό και των λίγων φίλων της, που θησαυρίζουν από τις πολιτικές της, αντί να προτάξει το κοινό καλό.

    Η κυβέρνηση ,ανέφερε, απέτυχε να διαχειριστεί το σήμερα, όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός που έχει φέρει στη Βουλή και δεν μπορεί να διαχειριστεί το μέλλον.

    Με αυτή την κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν υπάρχει μέλλον. Στο μέλλον, τόνισε, μπορεί να μας πάει μία άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της αλλαγής και σε μια τέτοια κυβέρνηση προσβλέπει ο κόσμος.Τέλος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στη νέα γενιά, για να μπορεί η νεολαία να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και να μη βιώνει τη βία, την αυθαιρεσία και τον ευτελισμό της προσωπικότητάς της. και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιέργησε την αντίληψη της βίας, με τον τρόπο που χειρίστηκε διάφορες υποθέσεις, όπως η βία κατά μεταναστών, η υπόθεση της "ζαρντινιέρας" αλλά και η δημιουργία θυλάκων παρακράτους στα Σώματα Ασφαλείας.

    Είδηση: 16473

    [03] Βατοπαίδι: αποκλίσεις σε οικονομικά μεγέθη

    Αποκλίσεις μεταξύ της αντικειμενικής δήλωσης που υπεβλήθη και των εκτιμήσεων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, διαπιστώνονται σε κάποιες περιπτώσεις που εμπεριέχονται στην έκθεση των επιθεωρητών για τα ακίνητα που αντηλλάγησαν μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου και η οποία έφθασε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Είδηση: 16494

    [04] Eπίσημη επιβεβαίωση για την Ιρλανδική διοξίνη στα χοιρινά

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι η μόλυνση του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος με διοξίνη προέρχεται από ένα εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας αναμένει στοιχεία για την πιθανή μόλυνση και βοδινού κρέατος με την τοξική αυτή ουσία.

    "Επιβεβαιώθηκε ότι η μόλυνση σχετίζεται με μία επιχείρηση που ανακυκλώνει υπολείμματα αρτοποιίας", δήλωσε η Νίνα Παπαδουλάκη, εκπρόσωπος της επιτρόπου Υγείας της ΕΕ.

    "Ο τρόπος με τον οποίο συνέβη η μόλυνση πρέπει να διευκρινισθεί περαιτέρω", πρόσθεσε.

    Όπως έγινε γνωστό, το πρόβλημα είναι πιθανό να προέρχεται από έλαια που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα αποξήρανσης ανακυκλούμενων προϊόντων αρτοποιίας τα οποία ενσωματώνονται στις ζωοτροφές.

    "Η μολυσμένη τροφή χορηγήθηκε σε 10 εκτροφεία χοίρων και σε 38 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ιρλανδία, καθώς και σε 9 εκτροφεία χοίρων στη βόρεια Ιρλανδία", διευκρίνισε η κυρία Παπαδουλάκη.

    Οι 38 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν απομονωθεί, ενώ οι Βρυξέλλες αναμένουν εντός της ημέρας στοιχεία για την πιθανή μόλυνση και βοδινού κρέατος, πρόσθεσε.

    Ειδικότερα η Επιτροπή ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να της κοινοποιήσουν "το αργότερο σήμερα" λεπτομέρειες για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν αναφορικά με τις μονάδες που έχουν πληγεί στη Βόρεια Ιρλανδία και για το μολυσμένο κρέας.

    Η κρίση του μολυσμένου κρέατος είναι ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για την ιρλανδική οικονομία, την πρώτη που εισήλθε σε φάση ύφεσης, ενώ η βιομηχανία χοιρινού κρέατος αντιπροσωπεύει για τη χώρα τουλάχιστον 6.000 θέσεις εργασίας.

    Ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας της ΙρλανδίαςΠολλά κοπάδια ιρλανδικών βοοειδών, που έλαβαν την ίδια τροφή με τους μολυσμένους με διοξίνη χοίρους, έχουν προσβληθεί επίσης από την τοξική ουσία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Μπρένταν Σμιθ, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσει τους κινδύνους του προβλήματος για τη δημόσια υγεία.

    Είδηση: 16485

    [05] Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις

    Η εξειδίκευση των μέτρων αποζημίωσης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις εξετάστηκαν στο Υπουργείο Οικονομίας. Ειδικότερα, την εξειδίκευση των μέτρων αποζημίωσης συζήτησαν στο υπουργείο Οικονομίας οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Είδηση: 16469

    [06] Nέα δημοσκόπηση στη δημοσιότητα

    Νέους πολιτικούς συσχετισμούς, σε σχέση με τον καταγράφει περασμένο Ιούνιο, καταγράφει η έρευνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της εταιρίας MRB, για το διάστημα 21 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου. Δηλαδή η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί, πριν τα τελευταία γεγονότα. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά 4,8% και στην παράσταση νίκης κατά 21,1 μονάδες.

    Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 31,1% των προτιμήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου 28,7%, ενώ το 23% των ερωτηθέντων απαντά κανένας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες θεωρούν ότι η κατάσταση στη χώρα είναι άσχημη έως πολύ άσχημη.

    Είδηση: 16493

    [07] Μέτρα για όσους υπέστησαν καταστροφές

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Η εξειδίκευση των μέτρων για την αποζημίωση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ήταν το θέμα της συνεργασίας που είχαν σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια και την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - πελάτες της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα και ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Eurobank.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα θα προβαίνει σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων θα πρέπει να απευθυνθούν στα Καταστήματα της Τράπεζας, όπου τα στελέχη της θα τους καθοδηγήσουν με ταχύτητα για την εξυπηρέτησή τους.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται και οι ανάλογες ενέργειες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική υπηρεσία για την αναγγελία των ζημιών αυτών με στόχο την ταχεία διεκπεραίωσή τους.

    Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας αναφερόμενο στα γεγονότα με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 15χρονου παιδιού και ζητάει από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον εμπορικό κόσμο που καταστράφηκε με άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης για καταβολή αποζημιώσεων.Άμεσα μέτρα από την πολιτεία για τη στήριξη των καταστηματαρχών, των οποίων τα καταστήματα υπέστησαν καταστροφές στα επεισόδια των τελευταίων ημερών ζήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Συγκεκριμένα προτείνει να γίνει αυτόματο κλείσιμο βιβλίων των πληγεισών επιχειρήσεων, να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις, να ανασταλεί η πληρωμή των δημοτικών τελών και των ασφαλιστικών εισφορών και να παραμείνουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα.

    Την άμεση αποζημίωση των επιχειρηματιών, τα καταστήματα των οποίων υπέστησαν βανδαλισμούς κατά τα επεισόδια των τελευταίων εικοσιτετραώρων, καθώς και τη λήψη μέτρων "ώστε να μην μοιάζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ανοχύρωτη πόλη", ζητά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Είδηση: 16483

    [08] Καταγραφή ζημιών και απαγγελίες κατηγοριών

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Η Αθήνα σήμερα θυμίζει κατεστραμμένη πόλη και από το πρωί έχει αρχίσει το καθάρισμα των δρόμων ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική από τα δακρυγόνα στο κέντρο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγής Καρελλας δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι καταστηματάρχες που υπέστησαν ζημιές ετοιμάζονται να κάνουν αγωγές κατά του κράτους, το όποιο θεωρούν ως το μόνο υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση. Είκοσι κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και του Εμπορικού συλλόγου της Αθήνας προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί καταστήματα και επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης. Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος πέντε εκ των συνολικά 92 συλληφθέντων, για τη συμμετοχή τους στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Οι πέντε νεαροί ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη.

    Πρώτος απολογισμός

    Ζημιές σε 161 υποκαταστήματα τραπεζών και επιχειρήσεις έχουν καταγράψει τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στο 50% περίπου της έκτασης του Δήμου όπου σημειωθήκαν τα επεισόδια. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών και δύο παραρτήματα των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

    Σε 190 πυρκαγιές επενέβη χθες η Πυροσβεστική στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

    Εκτιμάται ότι συνολικά έχουν υποστεί ζημιές περίπου 250-300 τράπεζες και καταστήματα. Επίσης δεν έχουν υπολογιστεί οι ζημιές που υπάρχουν στο οδόστρωμα και πεζοδρόμια.

    Το ΕΒΕΑ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας προχωρά στην καταγραφή ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο η αποζημίωση των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση ζημιών που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, www.acci.gr και να την αποστείλουν στο ΕΒΕΑ είτε μέσω INTERNET (

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy40729 = '&#105;nf&#111;' + '&#64;'; addy40729 = addy40729 + '&#97;cc&#105;' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy40729 ); document.write( '' ); //-->\n <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //--> ) είτε μέσω fax στα: 2103612218 και 2103616464 ή να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία σε online φόρμα. Mπορούν επίσης για κάθε σχετικό θέμα, να επικοινωνούν τηλεφωνικά στα: 2103622158 , 2103382225, 2103625903.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ζήτησε να αποζημιωθούν άμεσα οι πολίτες που έχουν καταστραφεί οι περιουσίες τους.

    Από τη μανία των καταστροφέων δε γλύτωσαν ούτε τα μνημεία πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. Παραδόθηκε στις φλόγες του σπίτι του Κωστή Παλαμά, στη γωνία των δρόμων Ακαδημίας και Σίνα, ενώ απειλήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά, αφού κινδύνεψε να καεί η Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτή η εικόνα προκάλεσε την οργή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κήττα ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αδράνεια της Πολιτείας και των αστυνομικών δυνάμεων, σε ό,τι αφορά την προάσπιση του χώρου του Πανεπιστημίου.

    Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα οι τρεις συλληφθέντες νεαροί που, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συμμετείχαν στα χθεσινοβραδινά επεισόδια, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, ενώ ο ένας εξ αυτών κατηγορείται για απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλη Κορκίδη, από τις χθεσινές διαμαρτυρίες μαθητών, αλλά και κουκουλοφόρων, δεν υπέστησαν ζημιές εμπορικά καταστήματα.

    Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα μ' έναν πρώτο απολογισμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τουλάχιστον 70 εμπορικά καταστήματα, έξι υποκαταστήματα τραπεζών, ένα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ένα εκδοτήριο του ΟΑΣΘ και πέντε αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ζήτησε άμεσα μέτρα από την πολιτεία για τη στήριξη των καταστηματαρχών. Συγκεκριμένα προτείνει να γίνει αυτόματο κλείσιμο βιβλίων των πληγεισών επιχειρήσεων, να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις, να ανασταλεί η πληρωμή των δημοτικών τελών και των ασφαλιστικών εισφορών και να παραμείνουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. Ζητά ακόμη μέτρα διαφήμισης της αγοράς, επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των εργαζόμενων των πληγεισών επιχειρήσεων, απελευθέρωσης του πάρκινγκ για τις ημέρες που θα είναι ανοιχτή η αγορά και δωρεάν μεταφοράς επιβατών από τον ΟΑΣΘ τις Κυριακές που θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα.

    Την άμεση αποζημίωση των επιχειρηματιών, τα καταστήματα των οποίων υπέστησαν βανδαλισμούς κατά τα επεισόδια των τελευταίων εικοσιτετραώρων, καθώς και τη λήψη μέτρων "ώστε να μην μοιάζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ανοχύρωτη πόλη", ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Προσαγωγές και συλλήψεις

    Ενενήντα έξι άτομα που συνελήφθησαν χθες οδηγήθηκαν σήμερα Τρίτη στον εισαγγελέα για τα χθεσινά πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

    Σε βάρος των πέντε, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκρηξη, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήματα) και διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά και κλοπές. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή στον οποίο θα ανατεθεί η δικογραφία.

    Για κλοπές κατηγορούνται άλλοι 53 συλληφθέντες, ενώ κάποιοι μεταξύ αυτών αλλοδαποί κατηγορούνται και για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όλοι παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο.Ένας ακόμα από τους συλληφθέντες παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο για φθορές και άλλα αδικήματα

    Συνολικά προσήχθησαν και εξετάσθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια 176 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε πολλά διαφορετικά σημεία και άρχισαν να καταστρέφουν κτίρια, αυτοκίνητα και καταστήματα και να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μάρμαρα, αλλά και με βαλλίστρες, ξίφη, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα , που άρπαξαν από οπλοπωλείο στην Ομόνοια, που λεηλάτησαν.

    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί. Ο απολογισμός των καταστροφών δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά σύμφωνα με τους αστυνομικούς "δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο στο κέντρο της πρωτεύουσας".

    Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα για πλιάτσικο σε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και άλλα δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν συνολικά στην Κοζάνη και την Καστοριά κατηγορούμενα για συμμετοχή σε επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στις δύο αυτές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Το κέντρο της Κοζάνης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους αγνώστους, οι οποίοι νωρίτερα επιδόθηκαν σε καταστροφές εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών.

    Στην Καστοριά όπου έγινε μία σύλληψη, σημειώθηκαν ζημιές σε περιπολικά οχήματα της Αστυνομίας.

    Δέκα άτομα, φοιτητές και μαθητές στην πλειοψηφία τους, συνελήφθησαν χες το βράδυ στη Ρόδο στη διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσε ομάδα διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης. Στα επεισόδια αυτά που σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυκτα οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε 30 κάδους απορριμμάτων, κατέστρεψαν δεκάδες κολώνες δημοτικού φωτισμού, έβαλαν φωτιά σε κτίριο του δικαστηρίου, προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια τραπεζών κ.α. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Ρόδου.

    Ανάλογες εικόνες και σε Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Λάρισα και άλλες πόλεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16482

    [09] Τα ξένα ΜΜΕ για τα επεισόδια

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες της καταστροφής στο κέντρο της Αθήνας αφού η είδηση μεταδίδεται για τέταρτη ημέρα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δημοσιογράφοι των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων και των εφημερίδων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να καλύψουν τα γεγονότα και να ενημερώσουν την διεθνή κοινή γνώμη.

    Για βία και αναρχία στην Ελλάδα κάνει λόγο το CNN στα ρεπορτάζ που μεταδίδει από τη χώρα μας.

    Στη Βρετανία η Daily Telegraph, η Guardian και το BBC συνδέουν τα επεισόδια με την οικονομική κρίση και έντονη λαϊκή δυσφορία για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.Τονίζουν οι στις διαδηλώσεις δεν μετέχουν μόνον αναρχικοί αναφέροντας ότι εκδηλώνεται γενικευμένη οργή των πολιτών προς την κυβέρνηση.Επισημαίνουν δε ότι οι Έλληνες υπουργοί δεσμεύονται να καταστείλουν τους ταραχοποιούς ύστερα από την τρίτη συνεχόμενη νύκτα χάους στη χώρα.

    Στην Ιταλία, η La Stampa στο δημοσίευμα της αναφέρει ότι η κλιμακώνεται η βία στην Ελλάδα η οποία έχει παραδοθεί στο χάος.

    Τρίτη ημέρα βίας στην Ελλάδα - Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, τονίζει στο δημοσίευμά της η Corriere Della Sera, η οποία κάνει λόγο για ζημίες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Και ο γερμανικός τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στα επεισόδια. Η Der Spiegel κάνει λόγο για φωτιές που καταστρέφουν το κέντρο της Αθήνας, ενώ η Die Welt αναφέρει ότι το κέντρο της Αθήνας έγινε πύρινη θάλασσα.

    Στη Γαλλία η Le Monde και η Φιγκαρό κάνουν λόγο για φωτιά και αίμα στην Ελλάδα και συνδέουν τα επεισόδια με τη λαϊκή δυσφορία για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι διαμαρτυρίες περνούν τα σύνορα.

    Είδηση: 16481

    [10] Γιατροί του Κόσμου: Ανησυχία για τους μετανάστες

    Στην έκδοση έκτακτης ανακοίνωσης προχώρησαν οι "Γιατροί του Κόσμου", με αφορμή τις αναφορές για ανάμειξη μεταναστών στα κρούσματα λεηλασιών που σημειώθηκαν στα επεισόδια της Δευτέρας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Οι Γιατροί του Κόσμου θα ήθελαν να εκφράσουν τη θλίψη και την ανησυχία τους για την αυξανόμενη χρήση αστυνομικής βίας και να υπενθυμίσουν την πάγια θέση της οργάνωσης ότι η αλόγιστη χρήση όπλων από ανεύθυνους και απροετοίμαστους ένστολους είναι άκρως επικίνδυνη.

    Επίσης, οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μέσα σε ένα κλίμα έντασης και συγκρούσεων οι ανυπεράσπιστοι μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν να γίνουν οι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" γι αυτό και αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό τους, ανακοινώνοντας ότι το "Ανοιχτό Πολυϊατρείο" στο κέντρο της Αθήνας (Σαπφούς 12), θα παραμείνει ανοιχτό την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου σε 24άωρη βάση, στελεχωμένο από εθελοντές και μέλη της οργάνωσης. Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε στην οικογένεια του νεαρού Αλέξανδρου τη βαθιά θλίψη μας για τον άδικο χαμό του γιού τους".

    Είδηση: 16495

    [11] Έκκληση Παπούλια

    Έκκληση να τιμηθεί ειρηνικά η μνήμη του 15χρονου που έχασε τη ζωή του από σφαίρα του ειδικού φρουρού, κάνει με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. "Σήμερα, ημέρα της κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι για όλους μια μέρα πένθους. Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας. Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο «γιατί». Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις οι πληγές θα μένουν ανοιχτές. Στην απάντησή του όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους. Σαν μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην ιστορία μας, καλώ να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά" αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είδηση: 16472


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 2008 - 17:53:25 UTC