Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετρά τις πληγές της η Βομβάη
  • [02] Ο Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [03] Από αύριο εξελίξεις σε Ε.Ε για την οικονομική κρίση
  • [04] Mακροβιότητα και οι κίνδυνοι του αλτσχάιμερ
  • [05] Φωτιά σε καφετέρια στη Δάφνη
  • [06] Νέες δημοσκοπήσεις στον απόηχο οικονομίας και Βατοπεδίου
  • [07] Νεκροί από εκπτώσεις στις ΗΠΑ και από εμφύλιο στη Νιγηρία
  • [08] Τραγωδία κατά λάθος

    [01] Μετρά τις πληγές της η Βομβάη

    Μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός εσωτερικών της Ινδίας υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ.Τα ΜΜΕ ασκούν εις βάρος του Σιβράζ Πατίλ έντονη κριτική με την αιτιολογία ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την τάξη.Όπως δήλωσε ο ίδιος, αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη γι' αυτό που συνέβη στη χώρα του και υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό της χώρας Μανμοχάν Σινγκ.Η παραίτηση του υπουργού εσωτερικών στην Ινδία συνοδεύει την κατακραυγή που επικρατεί στη χώρα για τη στάση των πολιτικών.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις ινδών πολιτών, κατοίκων της Βομβάης."Είναι εξοργιστικό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και σε εμάς αύριο, κι όχι απαραίτητα αύριο, ίσως και έπειτα από μία ώρα, θα μπορούσε να συμβεί παντού, στο αεροδρόμιο, παντού", λέει ο ένας και συμπληρώνει ένας άλλος λέγοντας, "Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι, δεν θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά, το σημαντικό είναι να δούμε τις αιτίες πίσω από τα γεγονότα".

    Εν τω μεταξύ, η Ινδία οχυρώνεται ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό και στα σύνορα της σαν να βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.Σύμφωνα με τους αναλυτές τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.Την ίδια ώρα, που οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό και στα σύνορα της χώρας, αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια και τους υπεύθυνους κρύβονται πίσω από τη σφαγή και το τι αυτοί επιδίωκαν, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν ως έδρα το Πακιστάν.Η Ινδία, πιο συγκεκριμένα, κατηγορεί το Πακιστάν για τις επιθέσεις και κάνει λόγο για αποδεικτικά στοιχεία τα οποία σύντομα θα δουν το φώς της δημοσιότητας.

    Πάντως, η κυβέρνηση του Πακιστάν από την πλευρά της, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και αντικρούει τις κατηγορίες της Ινδίας, ότι πακιστανικός σύνδεσμος ευθύνεται για το μακελειό. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει και αυτό τα σύνορα του σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ δεσμεύτηκε να δράσει άμεσα όταν υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία.Όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μεχμούντ Κιουρεσί, "Η Κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν. Τα χέρια μας είναι καθαρά, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, τίποτα για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, γιατί η κυβέρνηση νιώθει ότι οι καλές σχέσεις με την Ινδία είναι προς όφελός μας".Όμως, εκτός από τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, δοκιμάζονται επίσης και η εσωτερική ασφάλεια της Ινδίας η πολιτική της κυριαρχία και ταυτότητά της, καθώς και η οικονομική της έκρηξη. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επιθέσεις είναι πολύ πιθανό να έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στις ξένες επενδύσεις, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν αύξηση κατά 137%.

    Τους ισραηλινούς καταδεικνύει ως ιδιαίτερο στόχο των αιματηρών επιθέσεων στη Βομβάη, ο μοναδικός τρομοκράτης που συνελήφθη από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Τα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε τις αιματηρές επιθέσεις στην Μουμπάι σχεδίαζαν να σκοτώσουν 5.000 ανθρώπους, δήλωσε ο Ρ. Ρ. Πάτιλ, υπουργός Εσωτερικών κυβέρνησης του της κρατιδίου Μαχαράστρα."Βρέθηκε τέτοια ποσότητα πυρομαχικών στην κατοχή τους, που είναι προφανές πως είχαν σχέδια να δολοφονήσουν 5.000 ανθρώπους", είπε ο Πάτιλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την ποσότητα των εκρηκτικών που κατασχέθηκε.Η αστυνομία "βρήκε μεγάλη ποσότητα χειροβομβίδων, βομβών και εκατοντάδες σφαίρες" που βρισκόταν "στην κατοχή των τρομοκρατών", δήλωσε επίσης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε, επικαλούμενο Ινδούς αξιωματούχους, ότι τα μέλη της ομάδας είχαν την πρόθεση να ανατινάξουν το ιστορικό ξενοδοχείο.Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να ομολόγησε ότι ανήκε στην εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ ε Τόιμπα.

    Δύο κουτιά με οκτώ κιλά εκρηκτικής ύλης RDX βρέθηκαν κοντά στο ξενοδοχείο Ταζ, στο οποίο ειδικές δυνάμεις του στρατού σκότωσαν τους τελευταίους τρεις ενόπλους.Τα μέλη της ομάδας ήταν από 18 έως 28 ετών και στην πλειοψηφία τους κατάγονταν από το Καράτσι.

    Τώρα η πολύπαθη Βομβάη προσπαθεί να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Γι' αυτό, ακόμα και τα μέρη που ήταν στόχοι των τρομοκρατών, ξανανοίγουν τις πόρτες τους.

    Είδηση: 16140

    [02] Ο Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για να πάρει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο.

    Στη διάρκεια του Συμβουλίου θα υιοθετηθεί επίσημα το μανιφέστο του κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2009, ενώ αύριο θα γίνει και εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Σήμερα το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στο καθιερωμένο δείπνο των ηγετών του σοσιαλιστικού κόμματος και θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες άλλων κομμάτων όπως με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και τον Βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στάνισεφ. Επαφές θα έχει επίσης αύριο με ηγέτες και άλλων κομμάτων όπως με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Αύριο, σε στρογγυλό τραπέζι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συζητήσουν και θα δώσουν την τελική μορφή στο μανιφέστο για τις ευρωεκλογές με κεντρικό σύνθημα "μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη" το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή της πλειοψηφίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Μια τέτοια αλλαγή όπως αναφέρεται είναι απαραίτητη ώστε να προωθηθούν πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία που θα κατοχυρώνουν τα κεκτημένα των εργαζομένων και θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις νέες προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Δεύτερο σύνθημα του μανιφέστου θα είναι το "πρώτα ο πολίτης " ώστε να υπογραμμιστεί η ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρώπης από "κάτω προς τα πάνω" χωρίς δημοκρατικό έλλειμμα, που να απαντά στις ανησυχίες των ευρωσκεπτικιστών.

    Είδηση: 16139

    [03] Από αύριο εξελίξεις σε Ε.Ε για την οικονομική κρίση

    Εξελίξεις σε κοινοτικό επίπεδο για την οικονομική κρίση, οι οποίες θα έχουν άμεση επίδραση και στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναμένονται αύριο και μεθαύριο. Με τη συμμετοχή του Γιώργου Αλογοσκούφη συνεδριάζει Δευτέρα το Γιουρογκρούπ και Τρίτη το Εκοφίν προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο ενίσχυσης των 200 δις. ευρώ που προανήγγειλε η Κομισίον.

    Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, αρχίζει από αύριο η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ και του δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους, όπως και η προπληρωμή του μισθού του Δεκεμβρίου και του δώρου Χριστουγέννων στις νέες μητέρες που αξιοποιούν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

    Είδηση: 16138

    [04] Mακροβιότητα και οι κίνδυνοι του αλτσχάιμερ

    Ένα αγόρι που γεννιέται σήμερα στην Αυστραλία, το πιθανότερο είναι ότι θα ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια, ενώ ένα κορίτσι μέχρι τα 83, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Ωστόσο, η μακροβιότητα αυτή θα έχει ως επίλογο την ασθένεια Αλτσχάιμερ, η οποία προκάλεσε περισσότερους θανάτους το 2007, από ό,τι το 2006.

    Σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων στην Αυστραλία, προέρχεται από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

    Πιο συγκεκριμένα, από καρκίνο έχασαν τη ζωή τους 22.383 άντρες και 17.269 γυναίκες το 2006, ενώ από καρδιακά νοσήματα, την ίδια περίοδο, πέθαναν 17.995 άντρες και 22.618 γυναίκες, 3% περισσότεροι ασθενείς από τον προηγούμενο χρόνο.

    Θάνατοι όμως από ασθένειες του νευρικού συστήματος αυξάνονται σταθερά, σημειώνοντας άνοδο 12.5%, οι περισσότεροι δε οφείλονται στην ασθένεια Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι από 1.940 θανάτους το 2006, το 2007 ανήλθαν σε 2.252.

    Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Ηλικιωμένων του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, καθηγητής Ντέιβιντ Άμες, αποδίδει την αύξηση του αριθμού στο γεγονός ότι οι γιατροί σήμερα είναι σε θέση να εντοπίσουν την πραγματική αιτία θανάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που πεθαίνει από πνευμονία ή από κάποιο κάταγμα, ενδέχεται η πραγματική αιτία να είναι η άνοια.

    "Ο φόβος να προσβληθεί κανείς από άνοια, διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια, μετά τα 60, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που ζούνε και μετά αυτήν την ηλικία.

    Σήμερα στη Βικτώρια πάσχουν από Αλτσχάιμερ 58.000 άτομα, αναμένεται όμως μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός να φθάσει τις 84.000.

    Είδηση: 16133

    [05] Φωτιά σε καφετέρια στη Δάφνη

    Πανικός προκλήθηκε στις 11.15 το πρωί από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καφετέρεια στην πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη. Η φωτιά ξέσπασε απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο ισόγειο του διώροφου ξύλινου κτιρίου της καφετέρειας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

    Την ώρα εκείνη στο κατάστημα βρίσκονταν ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι, οι οποίοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αρκετή ώρα αργότερα απο ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής, αφού προξένησε σοβαρές ζημιές. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι η φωτιά ξέσπασε απο κάποια αμέλεια, ωστόσο τα ακριβή αίτια θα διερευνηθούν απο το ανακριτικό τμήμα που κάνει προανάκριση.

    Είδηση: 16137

    [06] Νέες δημοσκοπήσεις στον απόηχο οικονομίας και Βατοπεδίου

    Η δύναμη των πολιτικών κομμάτων αλλά και η γνώμη των ελλήνων πολιτών για τηνοικονομική κρίση και το Βατοπέδιο αποτελούν αντικείμενο δημοσκοπήσεων, τις οποίες φιλοξενούν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

    Προβάδισμα 4,5 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 26,2 της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΝ με 7,8, ΚΚΕ με 7,6 και ΛΑΟΣ με 3,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 14,1%.

    Σε δημοσκόπηση της "ΚΑΠΑ Research" για λογαριασμό της εφημερίδας "το Βήμα της Κυριακής" και με αντικείμενο την αντίδραση της κοινής γνώμης στην οικονομική κρίση, το 97,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι λίγο-πολύ θα επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ως προς τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το μεγαλύτερο ποσοστό , 50,1%, πιστεύει ότι πρέπει να διορθωθεί, έναντι του 30,4% που θέλει να αποσυρθεί, ενώ για τον υπουργό Οικονομίας και το επιτελείο του, οι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι, με το 46,1% να ζητεί την απομάκρυνσή του και το 45,6% την παραμονή του στην κυβέρνηση ενώ στο ερώτημα πως θα ήταν η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αν στην εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ, το 35,9% θεωρεί ότι θα ήταν χειρότερη, το 32,7% καλύτερη και το 26,1% η ίδια.

    Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των νεοδημοκρατών, αλλά η ΝΔ μπορεί να γυρίσει το "παιχνίδι", αναφέρει στον "Ελεύθερο Τύπο" ο υπουργός Τουρισμού Αρης Σπηλιωτόπουλος. Στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης εκτιμά ότι η πορεία των πραγμάτων είναι μη αντιστρεπτή, ωστόσο χαρακτηρίζει κατώτερους των περιστάσεων όσους από το κόμμα του προβάρουν -όπως λέει- υπουργικά κοστούμια.

    Οι πολίτες ζητούν και πάλι αλλαγή και στρέφονται προς το ΠΑΣΟΚ, τόνισε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το θέμα είναι πώς θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί ως κυβέρνηση στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού.

    Είδηση: 16136

    [07] Νεκροί από εκπτώσεις στις ΗΠΑ και από εμφύλιο στη Νιγηρία

    Τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της "Μαύρης Παρασκευής", της παραδοσιακής ημέρας εκπτώσεων, που σηματοδοτεί την έναρξη της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Χιλιάδες καταναλωτές κατέκλυσαν τα μαγαζιά, κυνηγώντας τις καλύτερες προσφορές.

    Aπ' την άλλη πλευρά, στη νιγηριανή πόλη Τζος "πιό πολλά από 200 πτώματα συγκεντρώθηκαν", στον εσωτερικό χώρο μεγάλου τζαμιού, "στο τέλος μιάς εκτεταμένης σύγκρουσης", αναφέρεται από έναν τοπικό εκπρόσωπο της "Ερυθράς Ημισελήνου", που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερ. Διευκρινίστηκε "ο φυλετικός και θρησκευτικός χαρακτήρας" της σύγκρουσης, ενώ δεν αποκλείστηκε να προκύψει τελικά ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός νεκρών.

    Στο εσωτερικό του τζαμιού μετρήθηκαν, ήδη, 218 πτώματα.

    Είδηση: 16135

    [08] Τραγωδία κατά λάθος

    Τραγωδία το απόγευμα στη Λειβαδιά. 19χρονος σκότωσε κατά λάθος τη μητέρα του 37 ετών με το κυνηγητικό όπλο του πατέρα του.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο πατέρας που επέστρεψε από κυνήγι έδωσε το όπλο στο γιο του να το τακτοποιήσει, αλλά, το είχε ξεχάσει γεμάτο, με αποτέλεσμα ο 19χρονος να πατήσει τη σκανδάλη και να σκοτώσει τη μητέρα του.Ο 19χρονος έπαθε σοκ ενώ ο πατέρας διακομίστηκε με καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο.Προανάκριση για το τραγικό συμβάν διενεργεί η ασφάλεια Λειβαδιάς.

    Είδηση: 16141


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 November 2008 - 17:54:20 UTC