Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΜΕ: πρόβλημα η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα
  • [02] Ενισχύονται οι κυανόκρανοι στην κόλαση του Κονγκό
  • [03] Γοήτευσε τη Βιέννη η Ελληνίδα υψίφωνος Αλθαία - Μαρία Παπούλια
  • [04] Οι επιστήμονες βρίσκουν την ηλικία μας
  • [05] Νορβηγία, Ιαπωνία, οι πιο καινοτoμικές χώρες του κόσμου
  • [06] Σχεδόν 300 νεκροί από χολέρα στη Ζιμπάμπουε
  • [07] Επίσημη πηγή βεβαιώνει ότι ελευθερώθηκε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

    [01] ΤΙΜΕ: πρόβλημα η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα

    Στο «οξυμένο πρόβλημα» της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αναφέρεται με εκτενές δημοσίευμά του το περιοδικό TIME, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι εργασίες της Συνάντησης για τη Μετανάστευση. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, και οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 2009, όπου θα πραγματοποιηθεί το Γ΄ Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

    Μεταξύ άλλων, στο σχετικό δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στους παράνομους μετανάστες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή που χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά, όπως τη Μυτιλήνη, ως «γέφυρα προς την Ευρώπη».

    Ζώντας την εμπειρία μιας νυχτερινής περιπολίας της ελληνικής ακτοφυλακής, κατά την οποία συνελήφθησαν δέκα λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν, ο δημοσιογράφος Jeff Israely περιγράφει το ανθρώπινο δράμα, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί για την Ελλάδα η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

    Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για 150.000 λαθρομετανάστες, μόνο για το 2008, υπογραμμίζοντας την έκταση του προβλήματος και επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή του διάσταση και την έκκληση της Ελλάδας για κοινή ευρωπαϊκή δράση.

    Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρου Ζαβού, περί έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Τουρκίας για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι παράνομοι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, δε βοηθά την κατάσταση και επιπλέον αυξάνει την αντιπάθεια του λαού απέναντι στους λαθρομετανάστες.

    Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων ενώ επισημαίνεται ο περιορισμένος αριθμός χορηγήσεων πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα -ποσοστό 1% των αιτήσεων, αισθητά χαμηλότερο από το 18% στη Γερμανία, το 11% στην Ιταλία ακόμη και το 4% στην Ισπανία.

    Είδηση: 15846

    [02] Ενισχύονται οι κυανόκρανοι στην κόλαση του Κονγκό

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν φτάσει στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό οι περίπου 3000 κυανόκρανοι σε ενίσχυση της τεράστιας ειρηνευτικής δύναμης που πασχίζει να αποτρέψει μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία στην πολύπαθη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Τούτσι δηλώνει ότι θα εφαρμοστεί η δέσμευση για να απόσυρση των μαχίμων δυνάμεων από την γραμμή του μετώπου και δεν θα προβεί σε επιθετικές ενέργειες υπό την προϋπόθεση ότι η ειρηνευτική δύναμη θα καταφέρει να συγκρατήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Την ίδια ώρα ο αριθμός των εκτοπισμένων συνεχώς αυξάνει και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πλησιάζει τις 250 χιλιάδες ζωές.Ένας πρόσφυγας λέει για την τραγικότητα της κατάστασης: "Δεν έχουμε τίποτα να φάμε. Παντού υπάρχει λάσπη. Δεν υπάρχει βοήθεια. Υποφέρουμε."

    Δεκάδες χιλιάδες είναι τα παιδιά των εκτοπισμένων που κινδυνεύουν όχι μόνο να βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά του εμφυλίου αλλά και να πεθάνουν από τον υποσιτισμό, καθώς μετά από πολλές μέρες ταλαιπωρίας έφτασαν εξαντλημένα στα κέντρα προσφύγων και αδυνατούν ακόμη και να καταπιούν. Πολλά από τα παιδιά δεν είναι σε θέση να πουν από πού κατάγονται και δεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι γονείς τους. Στο στρατόπεδο κοντά στην Γκόμα έκανε την εμφάνιση της και η χολέρα με 44 κρούσματα.

    Είδηση: 15847

    [03] Γοήτευσε τη Βιέννη η Ελληνίδα υψίφωνος Αλθαία - Μαρία Παπούλια

    Μεγάλη επιτυχία είχε η συναυλία που έδωσε την Πέμπτη η διάσημη Ελληνίδα υψίφωνος Αλθαία - Μαρία Παπούλια στο φημισμένο "Κέντρο Άρνολντ Σένμπεργκ" της Βιέννης. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και ζωηρές επευφημίες, επισφράγισε το κοινό την επιτυχία της Ελληνίδας υψιφώνου, η οποία ερμήνευσε μια σειρά έργων, διαφορετικών ρεπερτορίων και μουσικού ύφους. Στην αρχή της συναυλίας, η Ελληνίδα υψίφωνος, παρουσίασε τέσσερα από τα οκτώ τραγούδια του κύκλου τραγουδιών "Λάμπες και αναπέστες" του Μανώλη Καλομοίρη. Στις ερμηνείες αυτές τη συνόδεψαν στο πιάνο η διακεκριμένη Μάργκιτ Φούσι και στο βιολί ο γνωστός σολίστ της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης, Αλεξάντερ Στάινμπεργκερ. Ακολούθησε η εντυπωσιακή ερμηνεία της, ενός σύγχρονου κλασικού τραγουδιού του Χρήστου Παπαγεωργίου, του οποίου τους στίχους έχει γράψει ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης και το οποίο κανονικά απευθύνεται σε μεσόφωνη καλλιτέχνιδα.

    Είδηση: 15840

    [04] Οι επιστήμονες βρίσκουν την ηλικία μας

    Μία νέα ανακάλυψη έρχεται στο φώς που θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να λύσει το μυστήριο γιατί ορισμένοι 70χρονοι δείχνουν και λειτουργούν σαν 50 χρονοι, ενώ άλλοι γερνάνε πριν την ώρα τους. Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε γονιδιακές έρευνες γήρανσης πάνω σε μικρά σκουλήκια, καθώς και σε πολύπλοκους αλγόριθμους υπολογιστών, και έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών γήρανσης Μπακ στην Καλιφόρνια υπό τον Σίμον Μέλοφ. Οι ερευνητές των γονιδίων πιστεύουν ότι πλέον πλησιάζουν στο στόχο: να μάθουν την ακριβή ηλικία κάποιου εξετάζοντας μια σειρά από ενδείξεις στο DNA του με βάση ορισμένους βιοχημικούς δείκτες. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι γιατροί θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν απολύτως αντικειμενικά την ηλικία κάποιου, χωρίς να χρειάζεται να τον ρωτήσουν ή να εξετάσουν πώς νιώθει και πώς δείχνει εξωτερικά. Η εργασία των ερευνητών δημοσιεύεται στο περιοδικό "Aging Cell".

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, προς το παρόν έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και μπορούν να προβλέψουν την ηλικία των ζώων με ακρίβεια σε ποσοστό 70%, υψηλότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Οι αιτίες γήρανσης είναι πολλές και περιλαμβάνουν τη γενετική κληρονομιά, το στιλ ζωής και τη διανοητική κατάσταση. Ο καθορισμός της χρονολογικής ηλικίας είναι απλός: απλώς μετρά κανείς από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τώρα, ωστόσο ο προσδιορισμός της λεγόμενης φυσιολογικής ή βιολογικής ηλικίας παραμένει υποκειμενικός και βασίζεται, προς το παρόν, σε κριτήρια όπως το πώς νιώθει κάποιος ή πόσο δραστήριος είναι. Η χρονολογική και η φυσιολογική ηλικία σπάνια ταυτίζονται σε έναν άνθρωπο. Οι Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, στο DNA των σκουληκιών δείκτες εκτίμησης τόσο της χρονολογικής όσο και της φυσιολογικής ηλικίας. Τα επόμενα βήματα της έρευνάς τους θα είναι να την επεκτείνουν στα ποντίκια και τελικά στους ανθρώπους.

    Είδηση: 15841

    [05] Νορβηγία, Ιαπωνία, οι πιο καινοτoμικές χώρες του κόσμου

    Οι πιο καινοτομικές χώρες του κόσμου, με βάση το χρόνο που χρειάζονται τα νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να εμφανισθούν και να "πιάσουν" στην αγορά, είναι η Ιαπωνία και η Νορβηγία, ακολουθούν Σουηδία, Ολλανδία και Δανία, ενώ στην 6η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αυτό αποκαλύπτει νέα διεθνής έρευνα του Τζέραρντ Τέλις, καθηγητή μάρκετινγκ στη Σχολή Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας και διευθυντή του Κέντρου για την Παγκόσμια Καινοτομία, και του Ντίπα Τσαντρασεκαράν, καθηγητή μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο Lehigh, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily. Η έρευνα αξιολογεί 31 χώρες και 16 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων για μια μεγάλη περίοδο 50 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο πολλά καινοτομικά προϊόντα εμφανίζονται σε μια χώρα και όσο ταχύτερα οι κάτοικοί της δείχνουν ικανότητα και θέληση να αφομοιώσουν αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές, είναι ένας ασφαλής δείκτης για το πόσο καινοτομική είναι μια χώρα.

    Είδηση: 15839

    [06] Σχεδόν 300 νεκροί από χολέρα στη Ζιμπάμπουε

    Η επιδημία χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε έχει προκαλέσει το θάνατο 294 ανθρώπων από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΟΗΕ, στη Γενεύη.

    Τα στοιχεία συμφωνούν απολύτως με αυτά που ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρέσβης στη Χαράρε, Τζέιμς ΜακΓκι.

    Είδηση: 15845

    [07] Επίσημη πηγή βεβαιώνει ότι ελευθερώθηκε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

    Ελληνικό δεξαμενόπλοιο -η ονομασία του δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν- "αφέθηκε, σήμερα, ελεύθερο από τους Σομαλούς πειρατές να συνεχίσει τον πλου του", βεβαίωσε μία κενυατική επίσημη πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τον Αντριου Μουανγκούρα, τον επικεφαλής της "Κενυατικής Διεύθυνσης Αρωγής στους Ναυτικούς".

    Οι Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν την εβδομάδα που τελειώνει το σούπερ-τάνκερ "Σίριους Σταρ" συμφερόντων του ομίλου "Aramco". Συνολικά, όμως, μετά τον Ιανουάριο φέτος και με την απειλή των όπλων περιήλθαν στην κατοχή τους συνολικά 94 εμπορικά πλοία, που έπλεαν στην ευρεία θαλάσσια περιοχή γύρω από το "αφρικανικό Κέρας". Ακόμα, 17 από αυτά τα πλοία παραμένουν στη διάθεση των πειρατών. Έχουν όλα μαζί περίπου 250 ναυτικούς πλήρωμα.

    Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο είχε περιέλθει στην κατοχή των πειρατών με την απειλή όπλων τον μήνα Σεπτέμβριο.

    Είδηση: 15843


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 November 2008 - 21:52:29 UTC