Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βατοπαίδι: Στην Εξεταστική το βίντεο
  • [02] Υπό έγκριση το σχέδιο ρευστότητας από την ΕΕ
  • [03] Προϋπολογισμός: Την Πέμπτη στη Βουλή
  • [04] Ανανεώνεται ο στόλος της η ΕΘΕΛ
  • [05] Τετράωρη μάχη στη Βαγδάτη
  • [06] Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας
  • [07] Καθυστερεί η λειτουργία του CERN
  • [08] Ραγδαία εξάπλωση χολέρας στο Κονγκό αναφέρει η Unicef
  • [09] Πειρατές κατέλαβαν και άλλο πλοίο στον Κόλπο Άντεν-Ποίοι είναι;
  • [10] Διεθνής διάσκεψη συνδικάτων στην Αθήνα
  • [11] Στερνό αντίο στον Γιώργο Κοίλιαρη
  • [12] Συνάντηση Παπούλια με τον Σλοβάκο Πρόεδρο
  • [13] Μέτρα για τους πυρoπλήκτους
  • [14] Συνάντηση Παπούλια-Τσίπρα για φυλακισμένους
  • [15] Τόκιο: Και φέτος η παγκόσμια πρωτεύουσα υψηλής γαστρονομίας

    [01] Βατοπαίδι: Στην Εξεταστική το βίντεο

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το επίμαχο βίντεο που εμφανίζει τον δικηγόρο Μιχάλη Κουκουβίνο να ζητά ανταλλάγματα από τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πάπιστα απευθυνόμενος στον κουμπάρο του τελευταίου, Μάρκο Καραμπέρη, προκειμένου να προβεί σε χειραγώγηση της υπόθεσης των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, προβλήθηκε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, που συνεδριάζει αυτήν την ώρα για να εκτιμήσει το υλικό. Ωστόσο, πρόκειται για μονταρισμένο μέρος του υλικού και τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να τεθεί στη διάθεσή τους ολόκληρο το βίντεο. Την ίδια ώρα, το πολιτικό θερμόμετρο δείχνει "κόκκινο", με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί ακόμα και ψευδομάρτυρες για μικροκομματικούς σκοπούς και την αντιπολίτευση να αντιτείνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει νέες αποκαλύψεις.

    Η Επιτροπή ζητά ολόκληρο το βίντεο

    Η εταιρεία "Ανθεμιάς", της οποίας το 70% ανήκει στον Αθανάσιο Πάπιστα, έχει αναλάβει την κατασκευή ακίνητων σε εκτάσεις που παραχώρησε το ελληνικό Δημόσιο στη Μονή και ο Κουκοβίνος εμφανίζεται να μεσολαβεί ώστε να γίνει απόκρυψη στοιχείων της υπόθεσης από τη σύντροφό του, δικηγόρο Τάνια Σωτηροπούλου, που εκπροσωπούσε τους ακτήμονες της Ραιδεστού.

    Στο διάρκειας 8 λεπτών βίντεο που προβλήθηκε στην Επιτροπή, εμφανίζεται ο κ. Κουκουβίνος να βρίσκεται σε διαρκή συναλλαγή με την εταιρεία που αγόρασε τα οικόπεδα της Ραιδεστού, πιέζοντας για ίδιον όφελος.

    Στο βίντεο, ο κ. Κουκουβίνος, μιλώντας στο φίλο τού Αθ. Πάπιστα (μετέπειτα κουμπάρο του) Μάρκο Καραμπέρη, εμφανίζεται βέβαιος ότι "με μία απλούστατη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τινάζεται στον αέρα όλη η σύμβαση της ανταλλαγής - για ένα και μόνο λόγο,διότι δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".

    Οι αξιώσεις ωστόσο, των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, τους οποίους εκπροσωπούσε η σύντροφος του κ. Κουκουβίνου, Τάνια Σωτηροπούλου, μπορούσαν να εκπέσουν, εφόσον θα δίνονταν συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

    Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας αρνείτο να δώσει τα ανταλλάγματα, ο Μ. Κουκουβίνος θα ενέγραφε διεκδικητική αγωγή κυριότητας πάνω στα ακίνητα, με αποτέλεσμα ο Αθ. Πάπιστας "να μην μπορεί να πουλήσει ούτε ένα".

    Στην αρχή της συνάντησης, ο δικηγόρος φαίνεται να ζητά από τον Αθ. Πάπιστα, μέσω του Μ. Καραμπέρη, τέσσερα ακίνητα για λογαριασμό των πελατών της κας Σωτηροπούλου, για να υποχωρήσει αργότερα σε εκπτώσεις: "Σου μιλώ παντελονάτα. Θέλω ένα ακίνητο και όχι τέσσερα που κάνουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Σου μιλώ πεντακάθαρα και όμορφα. Πεντακαθαρίδης. Θέλω να δώσω το ακίνητο σε ένα πραγματικά φουκαρά και φτωχό και μια αμοιβή για μένα 80.000. Το όφελος το δικό μου. Το όφελος το δικό σας, είναι 1 εκ. ευρώ: Το οικόπεδο που ζητάω, κάνει 300.000, εγώ ζητάω 80.000 ευρώ κι εσείς έχετε κέρδος 820.000. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει οικόπεδο - δύο κατοστάρικα" ακούγεται να λέει ο δικηγόρος.

    Από το dvd φαίνεται, ωστόσο, να επιβεβαιώνεται και η αναφορά του Αθ. Πάπιστα, ότι ο Μ. Καραμπέρης, είχε καταβάλλει στο δικηγόρο χρήματα «για να τον ξεφορτωθεί» - αλλά εκείνος επέστρεψε: "Εγώ σου έδωσα και από την τσέπη μου λεφτά και στο παρελθόν σε έχω βοηθήσει" λέει ο Μ. Καραμπέρης. "Θυμάμαι εγώ πόσο με βοήθησες. Δεν είμαι αχάριστος" απαντά ο Μ. Κουκουβίνος.

    Από το βίντεο προκύπτει ότι ο Μ. Κουκουβίνος καταφεύγει στον Μ. Καραμπέρη, επειδή με αυτόν μπορεί να συνεννοηθεί: "Μη με ξαναβάλεις να μιλήσω με τον Πάπιστα. Ή θα με σκοτώσει, ή θα τον σκοτώσω [...] Ξέρεις, έχει αυτό το ύφος το ψυχρό που δεν το γουστάρω. Τέτοιες μαγκιές του Πάπιστα και του Χατζηαλεξάνδρου, δεν τις γουστάρω. Δεν μπορώ να μιλήσω με Πάπιστα, ούτε με Χατζηαλεξάνδρου" εμφανίζεται να λέει ο κ. Κουκουβίνος.

    Σημειώνεται ότι, ενώ ο Αθ. Πάπιστας είχε αναφέρει πως διαθέτει ένα dvd χρονικής διάρκειας 13 λεπτών, κατέθεσε τελικά, ένα με διάρκεια περίπου 8 λεπτών, από το οποίο απουσιάζουν ορισμένοι διάλογοι, οι οποίοι ακούγονται στο dvd που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤΕΝΝΑ», ενώ περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι.

    Η Εξεταστική Επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το αν θα αφήσει τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την προβολή των δύο dvd. Με ψήφους 20 προς 3, δέχθηκε τελικά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου τους, παρά τα προβλεπόμενα από το νόμο για τη χρήση παρανόμως εξασφαλισθέντος οπτικοακουστικού υλικού.

    Ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) επικαλέστηκε "σύγκρουση καθηκόντων", η οποία, όπως τόνισε, "θα πρέπει να επιλυθεί με στάθμιση κυρίως υπέρ εκείνου του συμφέροντος, το οποίο έχει μεγαλύτερη κοινωνική αξία και σπουδαιότητα".

    Αντίθετα, η Κ. Παπακώστα (ΝΔ) θεώρησε πως πρέπει να λάβει γνώση του περιεχομένου του dvd, μόνον η Εξεταστική Επιτροπή.

    Η Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) έκρινε πως "το βίντεο που δεν έχει προβληθεί, πρέπει να περιοριστεί εντός των μελών και των ορίων της Εξεταστικής Επιτροπής", ενώ ο Κ. Ρόβλιας, τάχθηκε, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της αρχής "όλα στο φως», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως "δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το νομικό κομμάτι αυτής της απόφασης".

    Υπέρ της παρουσίας των δημοσιογράφων τάχθηκε ο Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), ενώ ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε εναντίον, υπεραμυνόμενος της νομοθεσίας. Υπέρ, τέλος, της παραμονής των δημοσιογράφων, τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έκανε έκκληση προς τους δημοσιογράφους, να προσέξουν την ενδεχόμενη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, εφόσον εκτεθούν.

    Διαψεύδει μάρτυρας τους ισχυρισμούς της Σωτηροπούλου

    Εξάλλου, η Κωνσταντίνα Κάνου, που ήταν παρούσα στη συνάντηση Σωτηροπούλου-Ψωμιάδη, μιλώντας τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό "Alter", διέψευσε τον ισχυρισμό της δικηγόρου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε κάνει λόγο για άνωθεν εντολές, αναφέροντας το όνομα του Πρωθυπουργού.

    Αρνείται την εμπλοκή του, καθώς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, στο ζήτημα της παραχώρησης οικοπέδων της Νέας Ραιδεστού στη μονή Βατοπεδίου ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και αποδίδει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε προσπάθεια παραπληροφόρησης.

    Με σημερινή μακροσκελή του δήλωση, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αναφέρεται σε απόφαση της νομαρχίας που είδε το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι αυτή υπεγράφη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης, κατά εφαρμογή των κείμενων Νομοθετικών Διατάξεων.

    Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει εκδοθεί κατά εντολή Κοινής Υπουργικής Απόφασης και πως η Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αφού εξήντλησε όλες τις νόμιμες δυνατότητες με διαρκή και αλλεπάλληλη αλληλογραφία που είχε με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς μη ενέργεια των αρμοδίων υπαλληλικών οργάνων θα συνεπάγετο τη δημιουργία ποινικών ευθυνών και την αυτεπάγγελτη δικαστική τους δίωξη.

    Ο κ. Ψωμιάδης, αναφερόμενος σε όσους τον ενέπλεξαν, κάνει λόγο για θλιβερό θίασο που περιφερόμενος επιχειρεί με ψεύδη να κάνει το άσπρο μαύρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εάν κάποιοι θεωρούσαν, ότι τα συμφέροντά τους ή τα συμφέροντα των εντολέων - πελατών τους, θίγονταν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, μπορούσαν να ασκήσουν όλα τα εκ του Νόμου δικαιώματά τους και να καταθέσουν σχετική διοικητική προσφυγή (άρθρο 69 ΠΔ 30/1996). Δεν το έκαναν όμως".

    Ο κ. Κουκουβίνος, ο οποίος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με το ερώτημα διαγραφής, χθες το βράδυ εισήχθη στο νοσοκομείο "Αγιος Παύλος" με υψηλή πίεση και ζαλάδες. Οι γιατροί διέγνωσαν προκάρδιο άλγος και τον υπέβαλλαν σε εξετάσεις. Ο ασθενής παραμένει σε νοσηλεία.

    Ενώπιον της Εξεταστικής κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Δημήτριος Κοντός, ο οποίος είπε ότι ούτε το υπουργείο, ούτε ο ίδιος, "δεν γνώριζε τις προθέσεις, τους σχεδιασμούς, τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες που είχε ακολουθήσει ή θα ακολουθούσε μετέπειτα η ΚΕΔ για την τύχη του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες". "Εκ των υστέρων όμως, διαπιστώθηκε από τα πραγματικά δεδομένα που είναι υπόψη της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι υπήρχαν συζητήσεις και αποφάσεις πρωθύστερες" συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κοντός δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα κριτήρια, βάσει των οποίων το ακίνητο κρίθηκε ακατάλληλο για την στέγαση του υπουργείου Απασχόλησης. Ο ίδιος διευκρίνισε, πως το κτηριακό αυτό σύμπλεγμα, προοριζόταν για το υπουργείο, ήδη από την εποχή του ΠΑΣΟΚ και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες διασκευής του προκειμένου να στεγάσει γραφεία - ωστόσο οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν πολύ μεγάλες, λόγω της απόστασης του κτηρίου από το κέντρο της Αθήνας. "Ήμουν κι εγώ υπέρ της άποψης να μετακινηθούμε εκεί. Όταν όμως έγινε ο επιτόπιος έλεγχος του Μαΐου του 2006, διαπίστωσα από κοντά ότι το κτήριο είχε πολύ κακή λειτουργικότητα. Η μία οικοδομική άκρη από την άλλη, απέχει 500 μέτρα" ανέφερε ο κ. Κοντός.

    "Κανείς δεν επειγόταν να τελειώσει το θέμα - ούτε ο κος Δούκας, ούτε ο κος Μπασιάκος" ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Γεώργιος Ξηραδάκης.

    H Εξεταστική Επιτροπή το απόγευμα θα ακούσει τις καταθέσεις του αδεφού της κ. Πελέκη και τον κ. Μάρκο Καραμπέρη, ενώ αναμένεται να καλέσει τον κ. Κουκοβίνο, τον κ. Ψωμιάδη και τους διευθυντές της Πολεοδομίας και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας σήμερα έχουν κληθεί μάρτυρες που το προηγούμενο έτος προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για οικόπεδα που διεκδικούσαν στη Νέα Ραιδεστό και τελικώς παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου, καθώς και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Εξεταστικής Επιτροπής - αυτοί είναι ισχυρισμοί που ανερυθρίαστα διατυπώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Τώρα γίνεται σε βάθος έρευνα από τη Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που πρότεινε τη σύσταση της, κάτι που έγινε δεκτό από όλες τις πτέρυγες. Αν ορισμένοι κρίνουν, πρόσθεσε, ότι με την κλήση ορισμένων προσώπων θέλουν να ευτελίσουν τη διαδικασία αυτό αφορά τους ίδιους.

    Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού με σκοπό να θολώσει τα νερά κατηγόρησε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Εσωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, εκβιαστές και εκβιαζόμενοι κινούνται στο χώρο της ΝΔ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αστείους τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών ότι ενδεχομένως πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι και η κα Σωτηροπούλου και ο σύζυγός της ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης.

    Να σημειωθεί ότι ο εκπρ του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ των στελεχών της ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, έκανε λόγο για παρακράτος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ενοχοποιείται από σκευωρία, υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου, προσθέτοντας ότι η κ. Σωτηροπούλου κρίθηκε από την ψευδέστατη κατάθεση της.

    Η επιχείρηση να πληγεί ο Πρωθυπουργός κατέρρευσε, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

    Την κ. Σωτηροπούλου πρότεινε ως μάρτυρα ο ΣΥΡΙΖΑ και την αποδεχτήκαμε, διότι διαδραμάτισε ρόλο στην υπόθεση, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση στήνει ψευδομάρτυρες.

    Το μείζον θέμα για το Βατοπαίδι δεν είναι οι ψευδομάρτυρες, αλλά οι ανταλλαγές που έγιναν, είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Μαρία Δαμανάκη.

    Όποιος θέτει θέμα μαρτύρων θέλει να συγκαλυφθεί η υπόθεση, υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας πως κάθε μάρτυρας αξιολογείται.

    "Όσο σκάβει η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, τόσο θα αναδύεται μία δυσοσμία. Το θέμα είναι να μάθουμε τα πραγματικά περιστατικά. Δεν με ενδιαφέρουν οι ψευδομάρτυρες, με ενδιαφέρει η μαρτυρία εκείνων που έχουν να πουν κάτι σοβαρό. Και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν να πουν κάτι σοβαρό, είναι και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, στον οποίον απευθύνθηκε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης με έγγραφό του και εκείνος από εκεί και πέρα φαίνεται να έδειξε μια ανοχή. Εγώ θα ήθελα να εξηγήσει ο κ. Καραμανλής, στην Εξεταστική, τα πραγματικά περιστατικά που τον εμπόδισαν να ενεργήσει, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε μια μαρτυρία, όταν υπάρχει σωρεία εγγράφων" είπε στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, σημειώνοντας ότι δεν υιοθετεί την κατηγορία ότι υπάρχει κόμμα που "έστησε" τη μάρτυρα.

    Στο μεταξύ, την αντίδραση του Κώστα Λαλιώτη προκάλεσε έγγραφο που παρουσίασε στην εξεταστική ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, υποστηρίζοντας πως επί υπουργίας του άνοιξε ο δρόμος για τις μετέπειτα διεκδικήσεις της Μονής. Ο κ. Λαλιώτης σε επιστολή του χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς Μαρκόπουλου ανυπόστατους, προκλητικούς και επιλεκτικούς και δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15675

    [02] Υπό έγκριση το σχέδιο ρευστότητας από την ΕΕ

    Τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο χώρο των τραπεζών, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιτροπής η διαδικασία αξιολόγησής του βρίσκεται "σε καλό δρόμο" και ότι η έγκρισή του επίκειται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα 18 εθνικά σχέδια κρατών- μελών της Ε.Ε. ενώ εκκρεμεί η έγκριση άλλων 19 σχεδίων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας Το απόγευμα ξεκίνησε στη Βουλή η συζητηση του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την Τρίτη, ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι είναι πρόχειρο και αδιαφανές. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την διεθνή οικονομική κρίση με πρόγραμμα, σύστημα και συγκεκριμένα μέτρα "όταν άλλοι αερολογούν και καταφεύγουν σε τριτοκοσμικές προτάσεις, όπως η ιδέα του ΠΑΣΟΚ για νομοθετική διευθέτηση για το πλαφόν ή τις αυξήσεις και τις μειώσεις των επιτοκίων" υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίστηκε την κρίση με αργά αντανακλαστικά, προχειρότητα, αδιαφάνεια και ρυθμίσεις προς όφελος των τραπεζών και όχι της πραγματικής οικονομίας.

    Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για απόσυρση του νομοσχεδίου, προτείνοντας παράλληλα τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από το Ταμείο Αναχρηματοδότησης των τραπεζών με σκοπό να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχτεί η πραγματική οικονομία και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.

    Παράλληλα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο Βαγγέλης Παπαχρήστος έκανε λόγο για τσαπατσουλιές της κυβέρνησης στη διαμόρφωση του νομοσχέδιου."Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, αποκαλύπτεται ότι ψεύδονται ασύστολα ισχυριζόμενοι ότι η χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου μπορεί να γίνει με όρους που συμφέρουν το λαό. Η ΕΕ που με τη στρατηγική της - στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - υπηρέτησε την τεράστια κερδοφορία των μονοπωλίων, τώρα πρωτοστατεί στο να πληρώσουν την κρίση από τα υπερσυσσωρευμένα μονοπωλιακά κέρδη ξανά οι λαοί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση "νοιάζεται μόνο πώς θα στηρίξει τους τραπεζίτες οι οποίοι είχαν υπερκέρδη όλα αυτά τα χρόνια". υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων κυρίως προς την πλευρά υποστήριξης των εργαζομένων σημειώνοντας ότι, αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα θα δώσει εντολή ο λαός για να συμβεί."Το ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ πτώχευσε, τώρα πλέον δεν αμφισβητείται ούτε και από στελέχη της και πρώην Υπουργούς της, Παναγιωτόπουλος, Γιακουμάτος κ.α..Το ερώτημα είναι γιατί μαζί της πρέπει να πτωχεύσει και η Ελλάδα. Τώρα πια ίσως δεν αρκεί μόνο η αλλαγή πολιτικής, ίσως χρειάζονται πιο ανατρεπτικές προτάσεις.", τονίζει το ΛΑΟΣ.

    Νέα προειδοποίηση ΦώλιαΤην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβληθούν πρόστιμα στις τράπεζες που επιμένουν να διατηρούν καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαιά τους με τους καταναλωτές εξέφρασε τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας όσο και ο γενικός γραμματέας, κ. Γιάννης Οικονόμου.

    Ο Υπουργός ερωτώμενος για την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά σχολίασε ότι περιμένει να αποδώσουν θετικό αποτέλεσμα τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα σχετικά με τις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ για την προσαρμογή των τραπεζών στις απαιτήσεις του νόμου σε ότι αφορά στους καταχρηστικούς όρους σχολίασε ότι «παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει να παρέμβουμε».

    Ο γενικός γραμματέας, κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μέχρι και χθες δεν υπήρχε απάντηση της τράπεζας Eurobank σε όσα ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση των καταχρηστικών όρων, ανέφερε ότι το υπουργείο θα περιμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την απάντηση της τράπεζας και τόνισε ότι τόσο για τη συγκεκριμένη τράπεζα όσο και για οποιαδήποτε άλλη, εάν δεν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου θα επιβληθεί πρόστιμο.

    Την ίδια ώρα ο ο γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρηστός Γκόρτσος στη διάρκεια σύσκεψης με την Ένωση Ανωνύμων Εταιρειών, εκτιμούσε ότι το πάγωμα τόκων και κεφαλαίων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να είναι γενικευμενο και μεγάλης διάρκειας διότι κάτι τέτοιο θα εκτίνατε σε πρωτοφανή ύψη τα επιτόκια δανεισμού.

    Μοναδική περίπτωση είπε ο κ. Γκορτσος που θα μπορούσαν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο είναι να υπάρξει εγγύηση του δημοσίου για τα δάνεια αυτά .Πρόσθεσε ακόμη ότι το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και για αυτό δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων.

    Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Παναγιώτης Αγνιάδης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υποστήριξε, ότι οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε χρεοκοπία με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας και της πτώσης της κίνησης στην αγορά.

    Χαρακτήρισε μάλιστα προκλητική την κερδοφορία των τραπεζών και έκανε λόγο για άτυπο καρτέλ μεταξύ τους που δεν επιτρέπει την μείωση των περιθωρίων κέρδους.

    Είδηση: 15686

    [03] Προϋπολογισμός: Την Πέμπτη στη Βουλή

    Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, ενώ την Tετάρτη συνεδριάζει ενόψει της κατάθεσής του, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Μετά τις αλλαγές, που έγιναν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται οριακά κάτω από 3%, και το έλλειμμα ελάχιστα πάνω από το 2%. Οι στοχευμένες ενισχύσεις προς τους οικονομικά ασθενέστερους θα κινούνται κατά τον Γιώργο Αλογοσκούφη στα όρια αντοχής της οικονομίας και περιλαμβάνουν επίδομα θέρμανσης, αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ, ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών, των μακροχρόνια ανέργων και των συνταξιούχων και αύξηση πάνω από 3,4% του μέσου μισθού.

    Με τον προϋπολογισμό που καταθέτουμε στη Βουλή εξαντλούμε τα μικρά περιθώρια που έχουμε στο πλαίσιο της ευέλικτης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να στηρίξουμε την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε ημερίδα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στην Ελλάδα.

    Η πολιτική που ακολουθούμε αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας. Με την πολιτική αυτή διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας, ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: "Είναι πολιτική ευθύνης αλλά και προοπτικής. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε άκαμπτοι. Αυτή η δημοσιονομική πειθαρχία και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση".

    "Η κυβέρνηση, με σταθερή οικονομική πολιτική, είναι εκείνη που απελευθέρωσε τη χώρα από τα βάρη του παρελθόντος, όπως το υψηλό έλλειμμα και η υψηλή ανεργία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική πολιτική και σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι Κασσάνδρες προέβλεπαν μηδενική ανάπτυξη μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες, αυτή διατηρήθηκε σε υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο στην ευρωζώνη.

    Ο κ. Αντώναρος με αφορμή άλλη ερώτηση σημείωσε πως το αφορολόγητο έχει μειωθεί, πως αυξήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι συντάξεις, πως προχώρησε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τις ενοποιήσεις των ταμείων και πως οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι εγγυημένα.Την απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού και την ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου "Ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης" ζήτησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη τύπου του Τομέα Οικονομίας, προτείνοντας ταυτόχρονα δέσμη πέντε μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Στη δέσμη των πέντε μέτρων που παρουσιασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη περιλαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη στήριξη των καταναλωτών και των δανειοληπτών, την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός "δεν πρόκειται να μας πάει μέχρι τον Φεβρουάριο" και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα".

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων κυρίως προς την πλευρά υποστήριξης των εργαζομένων και σημείωσε ότι, αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα θα δώσει εντολή ο λαός για να συμβεί.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Είδηση: 15679

    [04] Ανανεώνεται ο στόλος της η ΕΘΕΛ

    Έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους λεωφορείων αστικών συγκοινωνιών στην Ευρώπη, θα έχει η Αθήνα, καθώς τα νέα οχήματα που παραλαμβάνονται για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του ΟΑΣΑ, είναι υπερσύγχρονης τεχνολογίας με τις αυστηρότερες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, η ελληνική πρωτεύουσα θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο στόλο λεωφορείων φυσικού αερίου.Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης εγκαινίασε άλλο ένα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής [ΠΚΑ].Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι από σήμερα αρχίζει η παραλαβή των 320 καινούργιων λεωφορείων της ΕΘΕΛ, τα οποία κινούνται με ντίζελ και είναι τα πιο "καθαρά" που υπάρχουν στην Ευρώπη στην τεχνολογία ντίζελ.

    Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η διαδικασία προμήθειας 200 νέων λεωφορείων που θα κινούνται με φυσικό αέριο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με τα λεωφορεία αυτά, η ΕΘΕΛ θα έχει 614 λεωφορεία φυσικού αερίου, έχοντας από τώρα και στο εξής το μεγαλύτερο στόλο λεωφορείων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών, αναφέροντας ότι εκτός από τα νέα υπερσύγχρονα λεωφορεία γίνονται δράσεις και παρεμβάσεις από ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, ΗΛΠΑΠ και την εταιρεία των Τραμ, για να κάνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πιο ελκυστικά στο επιβατικό κοινό, πιο ασφαλή και ανθρώπινα και πιο φιλικά στο περιβάλλον.

    Τα νέα λεωφορεία που θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται τον Ιανουάριο του 2009 και η παραλαβή τους θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι νέας τεχνολογίας diesel [euro IV & euro V] τα οποία έχουν σχεδόν μηδενικές εκπομπές πρωτογενών ρύπων, οι οποίοι συντελούν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας της Αθήνας. Από τα 320 οχήματα, τα 120 θα είναι αρθρωτά.

    Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία που θα κινούνται με φυσικό αέριο και τα οποία πρόκειται να προμηθευτεί η ΕΘΕΛ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία και τρίτου σταθμού τροφοδοσίας φυσικού αερίου, μετά την Ανθούσα και τα Άνω Λιόσια, σε αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, ώστε να επιτραπεί η δρομολόγηση λεωφορείων φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Τα λεωφορεία αυτά θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από το προσεχές καλοκαίρι και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010.

    Εν τω μεταξύ, άλλο ένα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής [ΠΚΑ], το μεγαλύτερο στον νομό Αττικής εγκαινίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης.Πρόκειται για το ΠΚΑ Περιστερίου, το οποίο είναι ένα από τα περίπου 100 που έχει ήδη χρηματοδοτήσει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ.Σε αυτά, θα προστεθούν επιπλέον 32, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης για την κατασκευή τους και όλα θα είναι έτοιμα να λειτουργούν μέχρι τις 31.12.2009, για να συγχρηματοδοτηθούν από το Γ' ΚΠΣ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν αρκεί μόνο να κατασκευάζουμε νέα πάρκα, αλλά, ταυτοχρόνως να λειτουργούν σωστά και στον τομέα αυτό την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι δημοτικές αρχές.

    Επανέλαβε τη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν τα ΠΚΑ στη μείωση των τροχαίων.Μάλιστα, έδωσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανεπίτρεπτα υψηλός:1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα ετησίως, προκαλούν 40.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς.Τα στοιχεία για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι δυσάρεστα, καθώς παρά την πτωτική τάση των τροχαίων, ο αριθμός τους παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.Στόχος μας, τόνισε ο υπουργός, είναι η μείωση των τροχαίων συμβάντων και συγκεκριμένα η μείωση κατά 50% των νεκρών από τροχαία το 2010 σε σχέση με το 2000.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, το 2000 είχαμε 2.103 θύματα, ενώ το 2007 είχαμε 1.449, δηλαδή, είχαμε μείωση κατά 31% σε σχέση με το 2000.

    Είδηση: 15694

    [05] Τετράωρη μάχη στη Βαγδάτη

    Σφοδρή ανταλλαγή πυρών για ένα τετράωρο, σημειώθηκε στην περιοχή Αλ Μάλεχ βορείως της Βαγδάτης, μεταξύ σουνιτών της οργάνωσης "Σάουα" (συνεργαζόμενης με την κυβέρνησης του Ιράκ) και ομάδας φερόμενης ως τμήμα της Αλ Κάιντα, από την οποία πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Σάουα", αρχικά είχε δραστηριοποιηθεί εναντίον των ξένων δυνάμεων και στη συνέχεια άλλαξε στάση και συνεργάστηκε με αυτές ενάντια στην Αλ Κάιντα.

    Είδηση: 15696

    [06] Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας

    Συντομεύει ο χρόνος προς την κλινική διόρθωση της μεσογειακής αναιμίας και ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αντιμετώπιση της ασθένειας με τη γονιδιακή θεραπεία. Αυτό τόνισε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 19 με 22 Νοεμβρίου. "Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος για την κλινική εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας, το οποίο υλοποιείται στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής-ΜΜΜΟ του ΓΝ Γ. Παπανικολάου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Washington στο Seattle, είναι θετικά", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αναγνωστόπουλος.

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΑΕ στόχος των επιστημόνων στο πρόβλημα της μεσογειακής αναιμίας, όπου η παραγωγή της αιμοσφαιρίνης είναι πολύ μειωμένη ή απουσιάζει εντελώς, είναι η εισαγωγή του φυσιολογικού γονιδίου της β-σφαιρίνης στα αρχέγονα (βλαστικά) αιμοποιητικά κύτταρα των ασθενών. Στη συνέχεια η φυσιολογική έκφρασή του στα ερυθρά αιμοσφαίρια αναμένεται να οδηγήσει σε παραγωγή αιμοσφαιρίνης σε επίπεδα ικανά να καταστήσουν τους ασθενείς ανεξάρτητους από μεταγγίσεις αίματος.

    Τα αιμοποιητικά κύτταρα που συλλέγονται από το αίμα ίσως αποτελέσουν την καταλληλότερη πηγή μοσχεύματος για τη γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας καθώς αποδίδουν υψηλότερο αριθμό CD34+κυττάρων σε σχέση με το μυελό των οστών.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος, μέχρι σήμερα 10 ασθενείς (7 σπληνεκτομηθέντες / 3 μη σπληνεκτομηθέντες) έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Όλοι έλαβαν υδροξυουρία. Δεν παρατηρήθηκε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Η υδροξυουρία μείωσε τον κίνδυνο υπερλευκοκυττάρωσης στους σπληνεκτομηθέντες ασθενείς και υπερβολικής διόγκωσης του σπλήνα στους μη σπληνεκτομηθέντες ασθενείς. Συλλογή επαρκών CD34+ αιμοποιητικών κυττάρων επιτεύχθηκε σε ορισμένους ασθενείς. Ο καθορισμός της δόσης και του χρονοδιαγράμματος χορήγησης της υδροξυουρίας ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση στελεχιαίων κυττάρων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση. Ο χρόνος προς την κλινική διόρθωση της μεσογειακής αναιμίας συντομεύει.

    Η πρώτη φάση αποτελεί απαραίτητο στάδιο για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό της δεύτερης φάσης του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει τη γενετική διόρθωση της θαλασσαιμίας. Μετά από διεξοδικό έλεγχο της πρότασης, η μελέτη διεξάγεται με τη στήριξη των National Institutes of Health των ΗΠΑ.

    Θεραπεύεται η παιδική λευχαιμία

    Ευχάριστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, είναι τα νέα και στην αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συνεργατικής προσπάθειας των Ελλήνων Παιδιάτρων Αιματολόγων / Ογκολόγων ( 1993-2005 με συμμετοχή των 5 από τα 6 Τμήματα της χώρας μας), τα παιδιά που νοσούν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στη χώρα μας θεραπεύονται με άριστο τρόπο.

    Συνολικά μελετήθηκαν αναδρομικά 572 παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ηλικίας 3 μηνών - 16 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα BFM. Η συνολική επιβίωση ήταν 85.5% για όλα τα παιδιά της μελέτης και 86.1% για την ομάδα χαμηλού κινδύνου, 91% για την ομάδα ενδιαμέσου κινδύνου και 58.5%, για την ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Συμπερασματικά, τα παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στην Ελλάδα έχουν δημογραφικά, κλινικοεργαστηριακά στοιχεία και θεραπευτικά αποτελέσματα ανάλογα της σύγχρονης διεθνούς βιβλιογραφίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στην ομάδα ενδιαμέσου κινδύνου. Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που νοσούν από λευχαιμία στη χώρα μας θεραπεύονται με άριστο τρόπο και όλοι όσοι συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση.

    Οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία θα ζουν περισσότερο

    Εντυπωσιακά είναι τα νέα και για τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, την άλλη συχνή κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια στη χώρα μας. Με τη βοήθεια της υδροξυουρίας αποκτούν καλύτερη ποιότητα ζωής και γίνονται μακροβιότεροι. Το Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου στο εφετινό Συνέδριο παρουσιάζει τη μακροχρόνια εμπειρία του από τη χορήγηση υδροξυουρίας στο μεγαλύτερο πληθυσμό πασχόντων από δρεπανοκυτταρικά σύνδρομα. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν HU έφθασε τους 131, ενώ οι υπόλοιποι 199 ελάμβαναν συμβατική αγωγή.

    Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι η 10ετής επιβίωση των ασθενών που ελάμβαναν υδροξυουρία ανήλθε στο 91% ενώ αυτών που δεν ελάμβαναν 70%.

    Οι ασθενείς που ελάμβαναν υδροξυουρία, παρουσίασαν εντυπωσιακή μείωση της συχνότητας και βαρύτητας των επώδυνων κρίσεων με παράλληλη σημαντική μείωση των αναγκών σε μεταγγίσεις. Επίσης, οι ασθενείς της ομάδας υπό υδροξυουρία παρουσίασαν σημαντικό περιορισμό του αριθμού των εισαγωγών. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η μείωση του αριθμού των θανάτων στην ομάδα της υδροξυουρίας σε σχέση με την ομάδα ασθενών με συμβατική θεραπεία. Θάνατοι στην ομάδα υπό υδροξυουρία 12 (9, 1%) έναντι 47 (23, 6%) στην ομάδα με συμβατική θεραπεία.

    Αυτά τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν την ωφέλιμη δράση της υδροξυουρίας και θέτουν τον προβληματισμό για τη γενίκευση της χρήσης υδροξυουρίας σε όλους τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρικά σύνδρομα. Η μελέτη αυτή προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον. Παρουσιάζεται και στο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας το Δεκέμβριο σε ειδική συνεδρία και με ξεχωριστή δημοσιότητα.

    Θετική η συμβολή της τεχνικής ΡΕΤ

    Η εφαρμογή της τεχνικής PEΤ στην Αιματολογία-Ογκολογία παρέχει σημαντικά δεδομένα για τη διάγνωση και το χαρακτηρισμό της νεοπλασματικής νόσου. Τη σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της κακοήθειας, την παρακολούθηση του ασθενούς και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή και την πρώιμη διάγνωση υποτροπής.

    Από 532 ασθενείς με λέμφωμα που παραπέμφθηκαν στη μοναδική δημόσια αντίστοιχη μονάδα της χώρας μας στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, οι 337 έπασχαν από λέμφωμα Hodgkin (HL) ενώ οι υπόλοιποι 195 από μη Hodgkin λέμφωμα (NHL).

    Είδηση: 15676

    [07] Καθυστερεί η λειτουργία του CERN

    Περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί τελικά η αποκατάσταση της σοβαρής ζημιάς στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη, η επαναλειτουργία του οποίου, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, μετατίθεται πλέον, αντί για την άνοιξη, το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου 2009 - καλώς εχόντων των πραγμάτων. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο επιταχυντής θα επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο, στη συνέχεια υπήρξε νέα εκτίμηση για το Μάιο, που πλέον και αυτή κρίνεται μη ρεαλιστική.

    Το κόστος της ζημιάς εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 16,5 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά παραμένει μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος προϋπολογισμού του CERN, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου, του Associated Press και του ΒΒC.

    Ένα ηλεκτρικό πρόβλημα που οδήγησε σε δυσλειτουργία των μαγνητών και στη διαρροή υγρού ηλίου στο υπόγειο τούνελ του επιταχυντή μήκους 27 χλμ., είχε οδηγήσει στην αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του, δέκα μόλις μέρες μετά τη θριαμβευτική έναρξη του πειράματος, που είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CERN Τζέημς Γκίλις, μια πιο συγκεκριμένη αξιολόγηση για την ακριβή ημερομηνία επανέναρξης θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.

    Είδηση: 15678

    [08] Ραγδαία εξάπλωση χολέρας στο Κονγκό αναφέρει η Unicef

    Η χολέρα εξαπλώνεται ραγδαία στις ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν περισσότερα από εκατό νέα κρούσματα, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία.

    "Η χολέρα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στις ζώνες όπου σημειώνονται μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών", δήλωσε ή εκπρόσωπος της οργάνωσης Βερονίκ Ταβό.

    Η ασθένεια αυτή, ενδημική στη ΛΔ του Κονγκό, άρχισε να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στο χωριό Ισάχα, βόρεια της Γκόμα, πρωτεύουσας του Βόρειου Κίβου, "όπου έχουν καταγραφεί 127 νέα κρούσματα", εξήγησε η εκπρόσωπος.

    "Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα εφόσον γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, γεγονός το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας", πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο εμφανίστηκαν χίλια νέα κρούσματα χολέρας και εξέφρασε φόβους για το ξέσπασμα επιδημίας στην περιοχή όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών του Λοράν Νκούντα.

    Είδηση: 15695

    [09] Πειρατές κατέλαβαν και άλλο πλοίο στον Κόλπο Άντεν-Ποίοι είναι;

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα ένα ακόμη πλοίο-ένα φορτηγό από το Χονγκ Κονγκ, καταλήφθηκε από πειρατές στον Κόλπο του Αντεν.Στο πλοίο που μετέφερε 36.000 τόνους σιτάρι και κατευθυνόταν στο Ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, υπήρχαν 25 μέλη πληρώματος αλλά κανένα δεν ήταν από την Κίνα, πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Πειρατές επίσης κατέλαβαν την Κυριακή ένα σαουδαραβικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ποιοι είναι οι πειρατές της Σομαλίας;

    Η κατάληψη ενός σαουδαραβικού σούπερ-τάνκερ, με φορτίο πετρελαίου αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί το αποκορύφωμα της πειρατικής δραστηριότητας που διαρκεί ήδη αρκετά χρόνια, καθώς ήταν η πιο θρασεία από τις μέχρι τώρα επιθέσεις των Σομαλών. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που σκιαγραφούν το προφίλ και τον τρόπο δράσης των πειρατών;

    Οι πειρατές ζουν σε πλοία-ορμητήρια, όπου αποθηκεύουν τα όπλα, τα καύσιμα και τις λοιπές προμήθειές τους. Καταλαμβάνουν τα πλοία-στόχους χρησιμοποιώντας ταχύπλοα, βαριά οπλισμένους άντρες και ανεμόσκαλες. Σύμφωνα με κατασκοπευτικές πηγές, έχουν εντοπιστεί τρία καΐκια που πλέουν στον Κόλπο του Άντεν και πιστεύεται ότι είναι ορμητήρια των πειρατών. Σε κάθε επίθεση χρησιμοποιούνται συνήθως τρία ταχύπλοα, τα οποία μεταφέρουν έξι με δέκα άντρες οπλισμένους με αυτόματα και μερικές φορές με αυτοπροωθούμενες βομβίδες.

    ΤΙ ΑΠΟΦΕΡΕΙ;

    Οι πειρατές συνήθως μεταχειρίζονται καλά τους αιχμαλώτους, ελπίζοντας σε υψηλά λύτρα. Οι περισσότερες καταλήψεις πλοίων αποφέρουν λύτρα τουλάχιστον 10.000 δολαρίων για το καθένα, ενώ πρόσφατα τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα μεγαλύτερα πλοία που έχουν καταληφθεί έχουν αποδώσει κατά μέσο όρο περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Chatham το ύψος του ποσού που οι πειρατές είχαν υφαρπάξει μέχρι τον Οκτώβριο κυμαίνεται μεταξύ 18 έως 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα χρήματα ίσως να επενδύονται στη διακίνηση του "κχατ", φυτού από το οποίο παράγεται ένα μαλακό ναρκωτικό που είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή. Απαγορευμένο σε πολλές δυτικές χώρες, το κχατ φύεται στην ανατολική Αφρική και στην Αραβική Χερσόνησο. Η επίδρασή του στους χρήστες είναι παρόμοια με της αμφεταμίνης.

    Οι κάτοικοι των μεγαλύτερων πόλεων της Πούντλαντ λένε ότι οι περισσότεροι πειρατές είναι γνωστοί σχεδόν σε όλους, καθώς οι πιο πλούσιοι από αυτούς έχουν καταστεί σχεδόν διασημότητες. Έχουν χτίσει παραθαλάσσια μέγαρα, οδηγούν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και παντρεύονται περισσότερες γυναίκες.

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Οι πειρατές είναι άντρες από τις διάφορες φυλές που έχουν πολεμήσει για Σομαλούς φύλαρχους, μπορούν να προμηθεύσουν τα όπλα και το στρατιωτικό δυναμικό. Χρειάζονται επίσης άντρες που να γνωρίζουν τον χειρισμό τεχνικών μέσων, όπως τα δορυφορικά τηλέφωνα και τα GPS. Οι ψαράδες είναι επίσης χρήσιμοι, γιατί γνωρίζουν καλά την περιοχή.

    Αποτέλεσμα της πειρατείας, τα ασφάλιστρα έχουν ανεβεί κατακόρυφα και πολλά πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, αντί να πλεύσουν στο Κανάλι του Σουέζ.

    ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

    Η Σομαλία θεωρεί ότι η πειρατεία είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος, της παράνομης αλιείας και απόρριψης αποβλήτων. Η κατάρρευση της σομαλικής κυβέρνησης το 1991 άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, και αλιευτικά πλοία από όλο τον κόσμο πλημμύρισαν την περιοχή με αποκλειστικό στόχο την λεηλασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας.

    Έτσι, αρχικά οι πολίτες χρησιμοποιούσαν τα πλοία τους για να προστατεύσουν τα νερά τους από παράνομα πλοία που προέρχονταν από χώρες όπως η Κορέα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ταϊλάνδη.

    Εκατοντάδες παράνομων αλιευτικών πλοίων δρούσαν στα σομαλικά νερά και είχαν φτάσει να αποκομίζουν έως 90 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, κυρίως από την αλίευση τόνου. Η ρήψη τοξικών και βιομηχανικών αποβλήτων είναι επίσης συνήθης σε αυτά τα νερά, καθώς και το λαθρεμπόριο κάρβουνου.

    Είδηση: 15693

    [10] Διεθνής διάσκεψη συνδικάτων στην Αθήνα

    Μια σημαντική διεθνή συνδικαλιστική διάσκεψη πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Μεγάρου Θ.Καρατζά) με θέμα: "Καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων". Η διεθνής αυτή διάσκεψη είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια ίδρυσης της ΓΣΕΕ (1918-2008) και στοχεύει να συμβάλει στις πρωτοβουλίες και δράσεις των Συνδικάτων σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση και πάταξη αυτής της απεχθούς εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

    Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας και θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, συνδικαλιστικά στελέχη απ'όλο τον κόσμο και διεθνείς Οργανισμούς.Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Αθήνας για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων.

    Το πλήρες πρόγραμμα της Διάσκεψης:Αθήνα, 21-23 Νοεμβρίου 2008Αμφιθέατρο Μεγάρου Θ. Β. ΚαρατζάΠαρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

    09.30 Άφιξη - τοποθέτηση συμμετεχόντων στο Αμφιθέατρο10:00-10:10 90 χρόνια ΓΣΕΕ Προβολή βίντεο 10.10-10.30 Εισαγωγική ομιλία: Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΕ10:30-10:40 Κήρυξη έναρξης εργασιών της Διάσκεψης από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια10.40-10.55 Catelene Passchier, Συνομοσπονδιακή Γραμματέας ΣΕΣ για θέματα ισότητας, διακρίσεων, μετανάστευσης, κοινωνικής πολιτικής και νομοθεσίας10.55-11.00 Αποχώρηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας 11:00-11.30 Διάλειμμα11:30-11.45 Ομιλία: Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας 11:45-12.05 Eva Biaudet, Οργανισμός για την Ασφάλεια & την Συνεργασία στην Ευρώπη OSCE, Εντεταλμένη Εκπρόσωπος και Συντονίστρια για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων 12.05-12.25 Η καταναγκαστική εργασία και η εμπορία ανθρώπων αφορούν την αγορά εργασίας: Roger Plant, Επικεφαλής του ειδικού προγράμματος δράσης του ILO για την καταπολέμηση της Καταναγκαστικής Εργασίας 12:30-14:30 Γεύμα14.30-14.50 Ομιλία : Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς 14.50-15.10 Peter Schatzer, Περιφερειακός Διευθυντής για τη Μεσόγειο, Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ)15.10-15.20 Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας ΟΚΕ 15.20-16.05 Παγκόσμιες τάσεις: Gulnara Shahinian, UNHCHR Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ειδική Εισηγήτρια για τις Σύγχρονες Μορφές Δουλείας Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Εθνική εισηγήτρια Ολλανδίας στα θέματα Εμπορίας Προσώπων Helga Konrad, Διεθνής Σύμβουλος σε θέματα Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων / Πρώην Υπουργός της Αυστρίας 16:05-16:30 Διάλειμμα

    Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Αιόλου 82-84 16:30-18:00 Καταναγκαστική εργασία και διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη: Edit Bauer, Ευρωβουλευτής, Εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα Εμπορίας Προσώπων Bernadette SΓ©gol, Γενική Γραμματέας UNI-EUROPA 20:30 Δείπνο Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008. Διερευνώντας τις προοπτικές

    09:30-11:00 Κώστας Πουπάκης, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ Maria-Grazia Giammarinaro, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση για τη Δικαιοσύνη, Ελευθερία και τηνΑσφάλεια Ειδικός εισηγητής - Kari Tapiola, Εκτελεστικός Διευθυντής Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO - Διεθνείς Συμβάσεις, Συστάσεις και Εργασιακά Δικαιώματα Τα συνδικάτα ενάντια στην καταναγκαστική εργασία και την εμπορία ανθρώπων - Ένας παγκόσμιος αγώνας: Guy Ryder, Γενικός Γραμματέας ITUC (Διεθνής Συνδικάλιστική Συν/δια-ΔΣΣ)11.00-11:15 Διάλειμμα11:15-12:15 Διεθνές τοπίο - εκθέσεις χωρών από τα συνδικάτα Βραζιλία: Kjeld A. Jakobsen CUT, Μαυριτανία: Niang Mamadou CGTM ΗΠΑ: Ellie Larson Κέντρο Αλληλεγγύης-AFL-CIΟ 12:15-13:00 Συνδικάτο, ΜΚΟ και η κοινωνία των πολιτών: Συνεργασία για την καταπολέμηση της Καταναγκαστικής Εργασίας και της Εμπορίας Προσώπων Γιώργος Ντάσης, Πρόεδρος ΕΟΚΕ, Ομάδα ΙΙ Michele LeVoy, Διευθύντρια, πλατφόρμας Διεθνούς Συνεργασίαςσε ζητή΅ατα Παράτυπων Μεταναστών (PICUM) 13:00-15:00 Γεύμα 15:00-16:30 Τα συνδικάτα ενάντια στην καταναγκαστική εργασία και την εμπορία προσώπων - Ευρωπαϊκή προοπτική: Grigor Gradev, Εκτελεστικός Γραμματέας PERC- ITUCΕυρωπαϊκό τοπίο - εκθέσειςχωρών από τα συνδικάτα.Ελλάδα: Καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, Επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Πάντειο Πανεπιστή΅ιο Ισπανία B.Morales Pacheco CCOO & Ana Coral UGTΓεωργία: I. Petriashvili GTUC 16:30-17:00 Διάλειμμα

    17:00-18:00 Οικοδομώντας συμμαχίες συνεργασίας: Kailash Satyarthi, Πρόεδρος Global March - Παγκόσμια Πορεία κατά της Παιδικής Εργασίας Jeroen Beirnaert, Συντονιστής Προγράμματος της ΔΣΣ για την Καταναγκαστική Εργασία και την Εμπορία Προσώπων.

    Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 Δημιουργία Πανευρωπαϊκού Πλαισίου Στρατηγικής

    10.00-10.20 Aidan McQuade, Διευθυντής, Διεθνής Οργάνωση κατά της Δουλείας

    10.20-11.30 Προς μια πανευρωπαϊκή στρατηγική: Προκλήσεις και Δυνατότητες Συζήτηση στην ολομέλεια - Τοποθετήσεις Συντονιστής: Grigor Gradev, Εκτελεστικός Γραμματέας PERC/ITUC 11.30-11:50 Διάλειμμα11:50-13:00 Πανευρωπαϊκή στρατηγική:Tα επόμενα Βήματα Προς ένα Πανευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Σχέδιο Δράσης:

    Είδηση: 15692

    [11] Στερνό αντίο στον Γιώργο Κοίλιαρη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Για το τελευταίο του ταξίδι, την τελευταία του αποστολή ξεκίνησε στο κοιμητήριο Ζωγράφου, ο φίλος και συνάδελφός μας Γιώργος Κοίλιαρης.Επί 39 ημέρες στην εντατική μονάδα του ΚΑΤ, ο Γιώργος έδωσε έναν σκληρό και άνισο αγώνα με τον θάνατο, τραυματισμένος σοβαρά σε τροχαίο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν.Η δημοσιογραφική οικογένεια και όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, θα είμαστε εκεί για να τον κατευοδώσουμε στο μακρύ του ταξίδι.Οι συγγενείς του Γιώργου Κοίλιαρη, αντί στεφάνων ζήτησαν τα χρήματα να δοθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.Η σορός του Γιώργου Κοίλιαρη, πριν την κηδεία, εκτέθηκε για προσκύνημα στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

    Είδηση: 15688

    [12] Συνάντηση Παπούλια με τον Σλοβάκο Πρόεδρο

    Η Ευρώπη οφείλει να έχει ισχυρή παρουσία στη διαμόρφωση του νέου διεθνούς οικονομικού συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος το Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Γκασπάροβιτς. Τις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Σλοβακίας επισφράγισε η υπογραφή δυο συμφωνιών συνεργασίας, σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας.Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης, που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς στη χώρα μας, υποδέχτηκε τον Σλοβάκο αξιωματούχο στο προεδρικό μέγαρο ο Έλλην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι και οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σλοβακίας, ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας πως εξετάσθηκαν «οι δυνατότητες κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τρίτες χώρες. Την προώθηση της διαδικασίας της Λισσαβώνας, την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τη Μεσογειακή Ένωση».

    Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε προς τον Σλοβάκο ομόλογό του ότι η παρουσία της Ευρώπης στην οικονομική κρίση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής, καθώς όπως τόνισε, «η Ένωση οφείλει, στις αρχές και στην ιστορία της, να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που θα εγγυάται διαφάνεια, καταμερισμό ευθυνών και ανάπτυξη για τον απλό πολίτη».

    Επιπλέον, ο Έλλην πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως «είναι καιρός να πέσει το τοίχος της Λευκωσίας. Το τελευταίο διαχωριστικό τοίχος στην Ευρώπη» και κοινοποίησε πως αποδέχτηκε πρόσκληση για επίσκεψή του στη Σλοβακία.

    Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος Πρόεδρος επισήμανε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, ενώ εξέφρασε τη διαπίστωση ότι θα πρέπει οι επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών να είναι πιο συχνές.

    Είπε ακόμη ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών, εκτός από τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, στον πολιτισμό και την παιδεία, ενώ επισήμανε ότι «ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος διακοπών των Σλοβάκων».

    Ο κ. Γκασπάροβιτς δήλωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα Πρόεδρο και τη δυνατότητα επενδύσεων Ελλήνων στη Σλοβακία, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, που διαθέτει η χώρα του και επίσης, ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων στα θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κοινοποίησε ότι συζήτησαν και για την Τουρκία και το Κόσοβο, θέματα, τα οποία όπως επισήμανε, «πρέπει να λυθούν».

    Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, όπου -όπως είπε ο κ. Γκασπάροβιτς- συμφώνησαν ότι θα πρέπει η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί.

    Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Γιάροσλαβ Μπάσκα.

    Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα των Εξοπλισμών και της Αμυντικής Βιομηχανίας, το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών [ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ] και την Τεχνική Συμφωνία, σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης, που αφορά στη Συνεργασία με το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.

    Απονομή Χρυσού Μεταλλίου Αξίας της Πόλεως των ΑθηνώνΤο Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στον πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς.

    Στην τελετή που έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά παρευρέθησαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Ιωάννης Μπαχάρας, ο πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Νικόλαος Χιωτάκης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αθηνών και πρέσβεις ξένων χωρών.Επίσης, παρέστηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μπεχράκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Ηλίας Θεοδώρου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

    Είδηση: 15687

    [13] Μέτρα για τους πυρoπλήκτους

    Το Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης. Το σύνολο της δαπάνης θα ανέλθει σε 2,23 δισ. ευρώ και το Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης των περιοχών στηρίζεται σε επτά άξονες:

    -Την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

    -Την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

    -Την προώθηση του πολιτισμού.

    -Την αποκατάσταση του πολεοδομικού ιστού.

    -Την ανάπτυξη υποδομών.

    -Την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    -Την προώθηση του τουρισμού.

    Με το Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης θα προωθηθούν και νέες δράσεις βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, με στόχο το μεγαλύτερο μέρος να έχουν αναπτυχθεί στο σύνολό τους ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους έως τις 31/12/2009.

    Το προαναφερόμενο πλαίσιο θα οριστικοποιηθεί μετά τις σχετικές εισηγήσεις των τοπικών φορέων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007.Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών συζητήθηκαν το πρωί στην κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Είδηση: 15682

    [14] Συνάντηση Παπούλια-Τσίπρα για φυλακισμένους

    ''Συμπαραστάτης σε έναν αγώνα για περισσότερη ανθρωπιά και περισσότερο πολιτισμό'' χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε την Τρίτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές απελπιστική και τα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα "αποθήκες ανθρώπινων ψυχών" ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση του για το θέμα αυτό με τον Κάρολο Παπούλια είπε ότι για άλλη μια φορά εξέφρασε την ευαισθησία του για το θέμα, ευαισθησία την οποία και δημόσια έχει αναδείξει με θαρραλέο τρόπο, κάνοντας μια συλλογική αυτοκριτική από την πλευρά της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό δικαιοσύνης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους κρατούμενους και να προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τουλάχιστον τα σημαντικότερα εκ των αιτημάτων τους ,τα περισσότερα από τα οποία αιτήματα περιλαμβάνονται στις ήδη ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

    Είδηση: 15681

    [15] Τόκιο: Και φέτος η παγκόσμια πρωτεύουσα υψηλής γαστρονομίας

    Το Τόκιο ενίσχυσε εφέτος τη θέση του ως παγκόσμιας πρωτεύουσας της υψηλής γαστρονομίας, καθώς ο οδηγός Michelin 2009 απένειμε 227 αστέρια, σύμβολο υψηλής ποιότητας, σε 173 εστιατόρια της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα στην ιαπωνική πρωτεύουσα ο διευθυντής των οδηγών Michelin Ζαν-Λικ Ναρέ.

    Ο οδηγός υψηλής γαστρονομίας για το 2009, ο οποίος εκδόθηκε στα ιαπωνικά και τα αγγλικά, διεύρυνε την επιλογή του σε 13 διαμερίσματα αντί των οκτώ της προηγούμενης έκδοσής του, στην οποία είχε ξεχωρίσει συνολικά 150 εστιατόρια και είχε απονείμει 191 αστέρια.

    "Το Τόκιο είναι και θα παραμείνει η πόλη με τα περισσότερα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό της, συνολικά 227", τόνισε ο Ναρέ.

    Πάνω από το 60% των 160.000 εστιατορίων του Τόκιο σερβίρουν ιαπωνική κουζίνα."Η ιαπωνική κουζίνα είναι δυναμική, πλούσια και ενδιαφέρουσα", υποστήριξε ο Ναρέ. Με εννέα εστιατόρια τριών αστέρων (έναντι οχτώ το 2007), 36 δυο αστέρων (25 το 2007) και 128 με ένα αστέρι (117 το 2007), το Τόκιο έχει τα διπλάσια αστέρια Μichelin από το Παρίσι.

    Είδηση: 15697


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2008 - 17:57:07 UTC