Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δίνη της κρίσης
  • [02] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
  • [03] Οι Ταλιμπάν απειλούν το Παρίσι
  • [04] Υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας
  • [05] ΗΠΑ: Νέος στρατοδίκης για τον εγκέφαλο της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [06] Βρετανία: Λανθασμένα τα επιχειρήματα για την επέμβαση στο Ιράκ
  • [07] Νέο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας
  • [08] Η νοσταλγία διώχνει τη μοναξιά

    [01] Στη δίνη της κρίσης

    Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή υποχώρηση στη Wall Street και την ανακοίνωση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού Citigroup ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες από 50.000 απολύσεις. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 2,28% μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση . Στα 55.15 δολάρια γίνεται η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού πετρελαίου αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας. Κάθε μέρα που περνάει οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κρούει τον κώδωνα λέγοντας ότι έχει ανάγκη επιπλέον 100 δις. δολάρια για να βοηθήσει τις χώρες που καταρρέουν. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μιλούν για τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες του ευρώ, ενώ οικονομολόγοι κάνουν έκκληση για περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων. Σταθεροποιητικές οι τάσειςσήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

    Πτώση στην Ασία - Παρακολουθούν με ανησυχία στην Ευρώπη

    Με πτώση 3,91% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σεούλ ενώ λίγο πριν το κλείσιμο το Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε κατά 2,73%,το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατά 2,35%,του Σίδνεϊ 2,49%,της Σιγκαπούρης κατά 1,27% ,της Βομβάης 1,01%,της Ταιπέι 3,33%,της Κουάλα Λουμπούρ 2,16% της Μπανγκόκ 1,58% και της Τζακάρτα 5,2%.

    "Η προσοχή της αγοράς είναι εστιασμένη στους φόβους της ύφεσης" εκτιμά ο αναλυτής Καζουχίρο Τακαχάσι της Daiwa Securities SMBC. "Η σύνοδος του G-20 στην Ουάσινγκτον έδωσε την εντύπωση ότι τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας έχουν μικρές δυνατότητες εφαρμογής", πρόσθεσε.

    Στην Ευρώπη, οι χρηματαγορές άνοιξαν εμφανίζοντας ψυχραιμία. Με ελαφρά άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 4.133,98 μονάδες. Με άνοδο άνοιξε και το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε με την έναρξη των συναλλαγών κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 3.193,44 μονάδες.

    Με ελαφρά πτώση όμως άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,02% και διαμορφώθηκε στις 4.556,48 μονάδες. Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 10:45 η ώρα βρισκόταν στις 1.890,77 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,62%.

    Προβληματισμός για την ανεργία

    Η ανακοίνωση της Citigroup ότι θα περικόψει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες έχει στείλει πολύ αρνητικά μηνύματα στην αγορά, που αμφιβάλει αν ο τραπεζικός κολοσσός θα μπορέσει να "βγάλει το κεφάλι από το νερό". Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαζική απόλυση εργαζομένων που ανακοινώνει αμερικανική επιχείρηση μετά την περικοπή 60.000 θέσεων από την IBM το 1993.

    Η μετοχή της Citigroup υποχώρησε κατά 24% την περασμένη εβδομάδα και πάνω από 70% από την αρχή του χρόνου.

    Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν το Κογκρέσο κατέθεσαν χθες ένα σχέδιο ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει " στη δημιουργία 635.000 θέσεων εργασίας, θα στηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία και θα βοηθήσει τις οικογένειες που υποφέρουν από την αδύναμη οικονομία", όπως τόνισε ο ηγέτης της πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ.

    Το σχέδιο, στο οποίο αντιδρά πάντως ο Λευκός Οίκος, προωθεί την ανάκαμψη της οικονομίας, με τη χορήγηση, για παράδειγμα, βοήθειας ύψους 25 δισ. δολαρίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αύξηση κατά 10% της επισιτιστικής βοήθειας για τους άπορους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υποδομών και της οικοδομής. Προβλέπονται επίσης επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

    "Καμπανάκι" από το ΔΝΤ

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιηθούν "μαζικά" και συντονισμένα τα εργαλεία της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορηγεί δάνειο στην Ισλανδία, το Πακιστάν και στη Σερβία. Ενώ άμεση οικονομική ενίσχυση ζητάει και η Τουρκία.

    "Είναι η στιγμή για να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία", υπογράμμισε, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Στην Ευρώπη, υπάρχει ακόμη δυνατότητα για περαιτέρω ευελιξία", σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, είπε.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της στο 3,25% στις 6 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά μιάμιση μονάδα, στο 3%. Στις 29 Οκτωβρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε περιορίσει το επιτόκιο το 1% ενώ δύο ημέρες αργότερα η Ιαπωνία, μολονότι δεν έχει μεγάλο περιθώριο κινήσεων, μείωσε τα επιτόκια στο 0,30%.

    Έκκληση για νέα, μακροπρόθεσμα μέτρα ενόψει μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κρίσης κάνουν και 47 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ανάμεσα τους η Nokia και η Siemens. Στη Βρετανία εκφράζονται φόβοι ότι οι άνεργοι θα φθάσουν τα 3.000.000 μέχρι το 2010.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15667

    [02] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

    Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, για δήθεν παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, εξαιτίας του βέτο που έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Για συνέχιση της παρελκυστικής τακτικής των Σκοπίων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και τόνισε πως η Ελλάδα θα προσέλθει στο Δικαστήριο, σίγουρη και με ισχυρά επιχειρήματα. Εν τω μεταξύ, τη δέσμευση της Σκοπιανής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε ότι έχει ο Μάθιου Νίμιτς.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ότι σύντομα θα διορίσει νέο εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Νίμιτς, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι ενημερώθηκε από τη FYROM τόσο για την προσφυγή όσο και για τη διατήρηση της δέσμευσςη της κυβέρνησης να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας.Το θέμα της προσφυγής, ωστόσο, προκάλεσε διαφωνία κορυφής στη ΦΥΡΟΜ, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν με τον ίδιο, πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15671

    [03] Οι Ταλιμπάν απειλούν το Παρίσι

    Στρατιωτικός ηγέτης των Ταλιμπάν απειλεί με επιθέσεις εναντίον του Παρισιού αν οι Γάλλοι δεν αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν. Στο βίντεο που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει πως το απέκτησε ή από πότε είναι, οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στις 18 Αυγούστου κοντά στην Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε 10 Γάλλους στρατιώτες τον περασμένο Αύγουστο στο Αφγανιστάν. Τότε, ο γαλλικός Τύπος είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες Ταλιμπάν να φορούν στις στολές των νεκρών γάλλων στρατιωτών. Η Γαλλία συμμετέχει στην Isaf με 2.600 στρατιώτες και άλλοι 700 βρίσκονται σε γειτονικές χώρες και στον Ινδικό Ωκεανό. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ δήλωνε πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα ια διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

    Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα στο Αφγανιστάν για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

    "Πιστεύω πως ανάμεσα στους αντάρτες υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να διαπραγματευτούν και άλλοι που δεν θέλουν. Κάποια στιγμή αρχίζεις να έχεις συνομιλίες με αυτούς που επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα το κάνουμε, αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί", τόνισε ο ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

    Ο ναύαρχος Μιούλεν πάντως υποστήριξε ως "πολύ ρεαλιστική" την ιδέα να υπάρξουν μακροπρόθεσμα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση. "Ιστορικά αυτό έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις και νομίζω ότι θα γίνει και σε αυτήν", είπε.

    Σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, ο Μιούλεν δεν θέλησε να απαντήσει, απλώς σχολίασε: "Θα αφήσω τον πρόεδρο Καρζάι να αποφασίσει".

    Νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ανακοίνωσε πως δεν βλέπει από την πλευρά του Μουλά Ομάρ καμιά προθυμία.

    Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ που προβλέπεται για το 2011, ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη χώρα.

    Είδηση: 15669

    [04] Υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας

    Υπέρ ενός σχεδίου "ευρωπαϊκής στρατηγικής διάσωσης" του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε ότι τάσσεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε απάντηση στο σχέδιο που καταρτίζουν οι ΗΠΑ για τη διάσωση του τομέα αυτού. "Είμαι υπέρ μιας στρατηγικής διάσωσης που θα εκπονηθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα", τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ. "Αν η αμερικανική κυβέρνηση σώσει τη Ford, τη General Motors και την Chrysler από τις ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές και να αφήσουμε τους ευρωπαίους κατασκευαστές ολομόναχους", επισήμανε. Το απερχόμενο αμερικανικό Κογκρέσο διεξάγει συνομιλίες για ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση με 25 δισεκατομμύρια δολάρια των τριών μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση.

    "Ωστόσο αυτό δεν έχει καμιά έννοια αν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία προσπαθούν η καθεμιά από την πλευρά της να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία της. Η λύση πρέπει να είναι κοινή", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, της ομάδας των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

    Αντιρρήσεις στις προτάσεις Σαρκοζί για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης

    Παράλληλα, ο Γιούνκερ, με δηλώσεις του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την πρωτοχρονιά, Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, για τις προτάσεις του με θέμα τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης αλλά ταυτοχρόνως επικρότησε τις εκκλήσεις Σαρκοζί "για μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικών πολιτικών" στην Ευρωζώνη.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον γάλλο πρόεδρο της ΕΕ έως την πρωτοχρονιά προτάθηκε πρόσφατα να γίνονται τακτικότερα σύνοδοι κορυφής (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, παρόμοιες με την έκτακτη--στη διάρκεια του Οκτωβρίου--και το θέμα της Σωτηρίας προβληματικών τραπεζών στην ημερησία διάταξή της. Έως τώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν μία φορά μηνιαίως, υπό την προεδρία του κ. Γιούνκερ.

    Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, όμως, οι υπουργοί Οικονομικών δεν περιβάλλονται με τις επαρκείς εξουσίες, για να αποφασίζουν στη θέση των πρωθυπουργών. Προχωρώντας μάλιστα περισσότερο, ο κ. Σαρκοζί κατηγόρησε τους ίδιους υπουργούς ότι, "δεν στέκονται στο ύψος των σημερινών περιστάσεων".

    Μεταγενέστερα, αρνήθηκε πάντως ότι επιδιώκει να συσταθεί μία ξεχωριστή "κυβέρνηση της Ευρωζώνης".

    "Προσωπικά, επιχειρώ να εμψυχώνω τις εργασίες του κολεγίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πράττω δε ούτως, ούτε για την προσωπική μου δόξα--δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο--ούτε, όμως, και για την ευχαρίστησή μου", παρατήρησε με τρόπο σκωπτικό ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο κ. Γιούνκερ. "Ενεργώ διακατεχόμενος από την αίσθηση του καθήκοντος" (...) "αν άλλοι νομίζουν ότι μπορεί να αναλάβουν αποτελεσματικότερη δράση, τότε ας το πράξουν", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

    Τέλος, ενώ δεν εξέφρασε αντίρρηση στις επιμέρους προτάσεις Σαρκοζί, για μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ και εν προκειμένω εμμέσως, πλην σαφώς, επέκρινε το Παρίσι, όταν είπε ότι "στο θέμα αυτό, όμως, (το Παρίσι) δεν δίνει το καλό παράδειγμα".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15672

    [05] ΗΠΑ: Νέος στρατοδίκης για τον εγκέφαλο της 11ης Σεπτεμβρίου

    Ένας νέος στρατοδίκης ορίστηκε για να αναλάβει την υπόθεση του φερόμενου ως "εγκεφάλου" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, Χαλέντ Σεϊχ Μοχάμεντ και τεσσάρων άλλων κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με πηγή του Πενταγώνου ο συνταγματάρχης Στίβεν Χένλεϊ θα αντικαταστήσει το συνταγματάρχη Ραλφ Κόλμαν ο οποίος συνταξιοδοτείται τον Απρίλιο. Ο Κόλμαν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί όταν αντιλήφθηκε ότι η δίκη στην οποία προεδρεύει δεν θα έχει ολοκληρωθεί προτού συνταξιοδοτηθεί. "Όρισε έτσι για αντικαταστάτη του το δικαστή Στιβ Χένλεϊ", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτιμά ότι το μέτρο αυτό αποφασίστηκε με βάση ένα "ιδιαίτερα ύποπτο και ανησυχητικό ημερολόγιο", σημειώνοντας ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε επαναλάβει την υπόσχεσή του να κλείσει το Γκουαντάναμο. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κυβέρνηση Μπους να σαμποτάρει τα σχέδια του εκλεγμένου Προέδρου Ομπάμα", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ACLU, Άντονι Ρομέρο.

    Είδηση: 15670

    [06] Βρετανία: Λανθασμένα τα επιχειρήματα για την επέμβαση στο Ιράκ

    Ένας από τους παλαιότερους και πιο υψηλόβαθμους δικαστές της Βρετανίας χαρακτήρισε την Δευτέρα παντελώς "λανθασμένα" τα νομικά επιχειρήματα που είχαν παρουσιαστεί το 2003 στον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τα οποία δικαιολογούσαν την επέμβαση στο Ιράκ. Στην ομιλία του στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικής Νομοθεσίας (BIICL) ο λόρδος Τόμας Μπίνγκαμ δήλωσε ότι η ανακοίνωση που είχε παρουσιάσει το 2003 ο λόρδος Πίτερ Γκόλντσμιθ, τότε υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας της βρετανικής Κυβέρνησης, ήταν "λανθασμένη σε δύο βασικά σημεία". Σύμφωνα με το δικαστή, στο κείμενο αυτό αποσιωπήθηκε η απουσία χειροπιαστών αποδείξεων για το ότι το Ιράκ δεν είχε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση από ΗΠΑ και Βρετανία.

    Είδηση: 15668

    [07] Νέο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας

    Νέο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσίασαν οι Δημοκρατικoί στο Κογκρέσο. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Χάρι Ρέιντ και ο πρόεδρος της επιτροπής πιστώσεων του προϋπολογισμού, Ρόμπερτ Μπερντ, υπεραμύνθηκε του σχεδίου, που όπως υποστηρίζει "θα δημιουργήσει 635.000 θέσεις εργασίας, θα στηρίζει την αυτοκινητοβιομηχανία και θα βοηθήσει τις οικογένειες που υποφέρουν από την αδύναμη οικονομία", εκτιμώντας ότι όσοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση "δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο για να λάβουν βοήθεια".

    Στο κείμενο περιγράφεται σε γενικές γραμμές το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η βοήθεια ύψους 25 δισ. δολαρίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, η αύξηση κατά 10% της επισιτιστικής βοήθειας για τους άπορους και η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υποδομών και της οικοδομής. Προβλέπονται επίσης επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

    Εν τω μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αντίπαλος του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Τζον Μακέιν, απηύθυναν σήμερα έκκληση για μια "νέα εποχή μεταρρυθμίσεων" για να επιλυθεί η οικονομική κρίση, να δημιουργηθούν νέοι νόμοι για την ενέργεια, και να προστατευτεί η εθνική ασφάλεια.

    "Αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή της ιστορίας, πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί όλων των κομμάτων εύχονται και έχουν ανάγκη οι αξιωματούχοι τους να εργάζονται μαζί για να αλλάξουν τις κακές συνήθειες της Ουάσινγκτον, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τις κοινές και επείγουσες προκλήσεις του καιρού μας", εξηγούν οι δυο άνδρες σε ανακοίνωση τους μετά τη συνομιλία τους στο τέλος του πρωινού (τοπική ώρα) στο Σικάγο.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία τους "παραγωγική", διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν στην ανάγκη να "αρχίσει μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων, κατά την οποία θα αγωνιστούμε κατά της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, από τους κομματικούς ανταγωνισμούς της Ουάσινγκτον".

    Ευχήθηκαν να ενεργήσουν "με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να φέρουν την ευημερία".

    "Ελπίζουμε να εργαστούμε μαζί τις επόμενες ημέρες και τους μήνες για τις μεγάλες προκλήσεις όπως η "οικονομική κρίση", για τη δημιουργία μιας νέας οικονομίας της ενέργειας και την "προστασία της εθνικής μας ασφάλειας".

    Είδηση: 15666

    [08] Η νοσταλγία διώχνει τη μοναξιά

    Καθώς οι μέρες μικραίνουν και γίνονται πιο κρύες, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ένα αίσθημα και μια επιθυμία για το παρελθόν που είναι γνωστά ως νοσταλγία. Οι γιορτές, που επίσης πλησιάζουν, φαίνεται να εντείνουν αυτή τη νοσταλγική διάθεση. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπιστώνει τώρα ότι η νοσταλγία εξυπηρετεί έναν ευρύτερο ψυχολογικό σκοπό πέρα από την επιστροφή στις "παλιές καλές μέρες": την εξισορρόπηση και το μετριασμό της μοναξιάς.

    Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη), έγινε από τους ερευνητές Xinyue Zhou και Ding-Guo του κινεζικού πανεπιστημίου Sun Yat-Sen, καθώς και τον ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνο Σεντικίδη και τον Tim Wildschut του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Είναι η πρώτη ουσιαστικά έρευνα, η οποία μελέτησε εξονυχιστικά τη σχέση νοσταλγίας και μοναξιάς με τη βοήθεια πειραμάτων σε εθελοντές, που περιλάμβαναν εργάτες εργοστασίων, φοιτητές και παιδιά.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκαν από την Association for Psychological Science, τα άτομα που ένιωθαν πιο μοναχικά, ανέφεραν ότι έπαιρναν τη μικρότερη κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρό τους και ταυτόχρονα ήσαν οι πιο νοσταλγικοί. Όταν οι ερευνητές υποκινούσαν τη νοσταλγία σε ορισμένους εθελοντές, εκείνοι ένιωθαν πλέον ότι απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους γύρω τους.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νοσταλγία ενδυναμώνει την αντίληψη του ατόμου για το βαθμό κοινωνικής υποστήριξης που έχει και, με αυτό τον τρόπο, αντισταθμίζει τα αισθήματα μοναξιάς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα πιο ανθεκτικά άτομα, με τη μεγαλύτερη ικανότητα να ορθοποδούν γρήγορα μετά από τραυματικά συμβάντα και αναποδιές της ζωής, είναι αυτά που χρησιμοποιούν τη νοσταλγία για να ξεπεράσουν τα αισθήματα μοναξιάς τους.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ευρήματα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική ψυχολογία και δείχνουν ότι η "τεχνητή" νοσταλγία μπορεί να αξιοποιηθεί σε θεραπευτικό πλαίσιο, ώστε τα μοναχικά άτομα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν. Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν, "τα άτομα θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν να επωφελούνται από την αναζωογονητική λειτουργία της νοσταλγίας, όταν είτε απουσιάζει η πραγματική κοινωνική στήριξη, είτε το άτομο νομίζει ότι απουσιάζει".

    Είδηση: 15674


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2008 - 10:12:30 UTC