Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διεθνής κρίση στο επίκεντρο
  • [02] Χρηματιστήρια: Άνοδος διεθνώς, ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ
  • [03] Ναι του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή
  • [04] Γ. Παπανδρέου: Απαραίτητες οι συντονισμένες παρεμβάσεις
  • [05] Focus on Credit Crisis
  • [06] Σε διαθεσιμότητα οι γιατροί
  • [07] Μοσούλη: διωγμός των χριστιανών
  • [08] Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
  • [09] Βίντεο στη δίκη για τη δολοφονία Φιλόπουλου
  • [10] "Όχι" της ΟΣΠΑ στο διάλογο
  • [11] Η Ασπιρίνη δεν προστατεύει τους διαβητικούς
  • [12] Απεργία την Τρίτη από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [13] Αστυνομικός "εμφύλιος" στη Βραζιλία
  • [14] Κατάγματα: εφιάλτης της τρίτης ηλικίας
  • [15] Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Τρισέ

    Η διεθνής κρίση στο επίκεντρο

    17/10/2008 13:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 19:11:27)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να μην πληγούν τα ασθενέστερα στρώματα στην κοινωνία, από τη διεθνή οικονομική κρίση εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, κατά τη συνάντηση που είχαν. Ο κ. Καραμανλής, ο oποίος συναντήθηκε επί μια ώρα με τον Πρόεδρο της Τράπεζας αλλά και με τον Έλληνα υποδιοικητή κ. Παπαδήμα συνοδευόμενος από τον κ. Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της ΤτΕ κ. Προβόπουλο, χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις εξελίξεις για τη μεταπολεμική περίοδο, υπογράμμισε το θετικό ρολό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενημέρωσε κ. Τρισέ για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το πρόγραμμα θωράκισης των τραπεζών στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και δεν πρέπει κάνεις να ολιγωρήσει ούτε για μια ώρα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη δήλωση του, υπογραμμίζοντας πως η αλληλοενημέρωση σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων είναι απολύτως απαραίτητη.

    "Ούτε μιας ώρας ολιγωρία

    Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η σημερινή κατάσταση της οικονομίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα, ήταν τα βασικά θέματα των συζητήσεων, που είχε σήμερα στη Φραγκφούρτη ο Πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και με τον αντιπρόεδρό της, Λουκά Παπαδήμο.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία πρωτοφανείς για τη μεταπολεμική περίοδο και πρόσθεσε ότι η σύμπτωση μιας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ με τη μεγάλη άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού, προκαλεί ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη μέσα από τις σχέσεις αλληλεξάρτησης, που υπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνία και αποτέλεσμα των οποίων είναι τα προβλήματα ρευστότητας που εμφανίζονται τόσο στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, όσο και στη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών".

    Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για το συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο έδρασε τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της ΕΕ.

    "Υιοθετήσαμε ένα ευρύ σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα, στόχος των οποίων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό εγγυάται τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους. "Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποτελέσματα, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά άρχισαν ήδη να υποχωρούν", σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Καραμανλής το χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό επισημαίνοντας ότι "από την πρώτη στιγμή υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσέφερε σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα".

    "Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απέδειξε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του ευρύτερού της ρόλου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η τράπεζα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και των πολιτών της.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε το Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ενημέρωσε για το πρόγραμμα θωράκισης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο, όπως τόνισε, παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον μεσοπρόθεσμο δανεισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Επιπλέον, τόνισε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα πρέπει να βοηθηθούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και σημείωσε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνάντηση, είναι σε διαρκή επαφή με την τράπεζα της Φραγκφούρτης.

    "Η αλληλοενημέρωση σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων είναι απολύτως απαραίτητη διότι ο χρόνος που τρέχουν οι εξελίξεις είναι γρήγορος και δεν επιτρέπει ούτε μιας ώρας ολιγωρία", τόνισε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η καλή συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τον κ.Τρισέ και τον κ.Παπαδήμο, θα συνεχιστεί.

    ΠΑΣΟΚ: "Επικοινωνιακό τρικ"

    "Επικοινωνιακό χειρισμό της οικονομικής κρίσης", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο Κ.Καραμανλής είναι ο μοναδικός ηγέτης της ΕΕ που επισκέφθηκε τον κ.Τρισέ και το γεγονός ότι είναι ο μόνος που ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ για το πακέτο μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος, "κάτι λέει".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας αποστροφή των δηλώσεων του Πρωθυπουργού για βοήθεια ώστε να μην πληγούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "οφείλει να "ξαναδεί" το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και να το συνδέσει με την πραγματική οικονομία, να αποσύρει τα τελευταία φορολογικά μέτρα, να φέρει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού και να αποδεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, για το επίδομα θέρμανσης και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες".

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκάλεσε την κυβέρνηση για την μη ενεργοποίηση του Ταμείου κατά της Φτώχειας, καθώς γι' αυτό "δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ".

    "Η κυβερνητική οικονομική πολιτική, εν μέσω καλπάζουσας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ενώ είναι σκανδαλωδώς απλόχερη στους τραπεζίτες, όχι μόνο δεν ανακουφίζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα αλλά και τα φορτώνει με πελώρια επιπρόσθετα βάρη, εξωθώντας γενικότερα την οικονομία στον εφιάλτη της ύφεσης", η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος με επίκαιρη ερώτηση ζήτησε να κληθούν στη βουλή, οι διοικητές των ιδιωτικών τραπεζών προκειμένου να ενημερώσουν για τις ενέργειές τους, αλλά και για το ακριβές ύψος των αμοιβών τους.

    Παράλληλα, πρότεινε όποια τράπεζα δεν μπορεί να αντέξει στην κρίση εφόσον χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο, να κρατικοποιείται.

    Για τη στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου, κι όχι για την ανακούφιση εργαζομένων και δανειοληπτών, διατίθενται εκατοντάδες δισ. ευρώ, επεσήμανε το ΚΚΕ.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου συμφώνησε ότι η οικονομική κρίση οφείλεται στην απληστία και τον ανεπαρκή έλεγχο των τραπεζών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να μην υποστεί ζημία ο απλός καταθέτης και δανειολήπτης.

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, έκρουσε ο πρώην υπουργός Οικον. Νίκος Χριστοδουλάκης σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ, τονίζοντας ότι λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά τον κρατικό δανεισμό.

    [02] Οικονομία

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Χρηματιστήρια: Άνοδος διεθνώς, ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ

    17/10/2008 14:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 19:32:13)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

    Σε τροχιά ανάκαμψης κινήθηκαν οι δείκτες στα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 3%, μετά από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας οι δείκτες παρουσίαζαν πτώση και εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εντάξει στο «σχέδιο διάσωσης» και τις εταιρείες ασφάλισης ομολόγων. Μικρή άνοδο κατέγραψε η τιμή του μαύρου χρυσού.

    Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν και σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το αργό να διαπραγματεύεται στα 70,70 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ στα 66,40 δολάρια.

    Πτώση παρουσιάζει, κατά το άνοιγμά του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς στοιχεία για τον κατασκευαστικό τομέα και ειδικότερα για τις καινούργιες οικίες ενίσχυσαν τους φόβους στις ΗΠΑ ότι μία ύφεση είναι προ των πυλών.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 194,90 μονάδες (2,17%) στις 8.784,36 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poors 500 έχανε 23,76 μονάδες (2,51%) στις 922,67 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 36,90 μονάδες (2,15%) στις 1.680,81 μονάδες.

    Κέρδη 2,78% σημείωσε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Βραζιλίας άρχισε τις συναλλαγές με μικρή άνοδο 0,14% στις 20.485,62 μονάδες.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΧΑΑ, παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, αν και ξεκίνησε ανοδικά σημειώνοντας κέρδη έως 3,48%, τελικά, έκλεισε στις 2.117,41 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,11%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 373,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, με εξαίρεση των Τροφίμων-ποτών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,44%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 10,07%, της Υγείας κατά 9,30%, των Κατασκευών κατά 8,11% και των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 6,07%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 7,40%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 4,71% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 3,33%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 28 ενισχύθηκαν, 217 υποχώρησαν και 37 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σε 21,4 δισ. έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τους πρώτους επτά μήνες του 2008, σημειώνοντας έτσι μείωση κατά 1,6 δισ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    Με άνοδο "έκλεισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αιχμή της ανόδου τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, καθώς ενισχύθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 5,22%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε ενισχυμένος 4,68% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 3,43%.

    Επίσης, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους βασικούς δείκτες ενισχυμένους κατά 4,49% και 3,73%, αντίστοιχα.

    Οι μετοχές των British Petroleum, Total και Royal Dutch Shell κατέγραψαν σημαντική άνοδο από 8,4% ως 9,7%, έχοντας υποστεί μεγάλη πτώση χθες.

    Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3404 δολάρια.

    "Θα χρειαστεί χρόνος", προειδοποιεί ο πρόεδρος Μπους.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Όμως, διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι τελικώς τα μέτρα αυτά θα καρποφορήσουν.

    "Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος" για να αποδώσουν τα μέτρα, τόνισε ο Τζωρτζ Μπους σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουάσινγκτον.

    Όμως, πρόσθεσε ότι τα μέτρα "είναι αρκετά γενναιόδωρα, κι αρκετά τολμηρά" και ότι "οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι αυτά θα αποδώσουν".

    "Αγοράζει αμερικανικά" ο Ουόρεν Μπάφετ

    Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος επωφελήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση για να πολλαπλασιάσει τις αγορές του στα χρηματιστήρια, "αγοράζει αμερικανικά" επειδή στοιχηματίζει στο μέλλον των εθνικών επιχειρήσεων, εξηγεί σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς".

    Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία επεκτείνεται στους άλλους τομείς της οικονομίας, θα προκαλέσει "βραχυπρόθεσμα αύξηση της ανεργίας, εξασθένηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και εκφοβιστικούς τίτλους εφημερίδων", γράφει στο άρθρο του αυτό.

    "Γι αυτό ... αγοράζω αμερικανικές μετοχές", συνεχίζει ο 78χρονος Μπάφετ, ο οποίος εξηγεί αυτό το προφανές παράδοξο, υπό τον τίτλο "Αγοράστε αμερικανικά. Εγώ αυτό κάνω". "Ένας απλός κανόνας υπαγορεύει τις αγορές μου: είμαι επιφυλακτικός όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστος όταν οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Αυτή τη στιγμή, το σίγουρο είναι ότι ο φόβος είναι διαδεδομένος και παραλύει ακόμη και σκληραγωγημένους επενδυτές".

    Ο Μπάφετ ποντάρει στην επίδραση του χρόνου, αφού όπως υποστηρίζει, "Οι φόβοι σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ευημερία πολλών υγιών εθνικών επιχειρήσεων δεν έχουν νόημα. Βραχυπρόθεσμα, τα κακά νέα είναι οι καλύτεροι φίλοι του επενδυτή. Σας επιτρέπουν να αγοράσετε με έκπτωση ένα κομμάτι του μέλλοντος της Αμερικής".

    "Τα νέα που αφορούν το Χρηματιστήριο, μακροπρόθεσμα θα είναι καλά", προβλέπει ο Μπάφετ, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι αγορές των μετοχών μέσα σε ένα μήνα ή ακόμη και σε ένα χρόνο.

    "Σε κάθε περίπτωση, το πιθανό είναι ότι η αγορά θα ανέβει, ίσως μάλιστα πολύ, πολύ πριν το γενικό αίσθημα ή η οικονομία αρχίσουν ξανά να ανεβαίνουν, κι αν περιμένετε τον κούκο, η άνοιξη θα έχει περάσει", προσθέτει αυτός που οι αγορές έχουν επονομάσει "ο προφήτης της Ομάχα", από τη μικρή πόλη της Νεμπράσκα όπου ζει.

    Το επενδυτικό ταμείο του Μπάφετ, το Berkshire Hathaway, έχει επενδύσει τις τελευταίες εβδομάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ των οποίων 4,7 δισεκατομμύρια στην ηλεκτρική εταιρεία Constellation Energy, 5 δισεκατομμύρια στην τράπεζα Goldman Sachs και 3 δισεκατομμύρια στην General Electric.

    [03] Πολιτική

    Κόντρα στη Βουλή-Μηνύσεις από ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ

    Ναι του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή

    17/10/2008 13:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 18:37:20)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Θερμή αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα στη Βουλή για το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη ψηφοφορία της Τετάρτης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ζητήσει η κυβέρνηση και στη συνεδρίαση της Παρασκευής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Το μεσημέρι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής ανακοινώσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής καλώντας τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση, Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Ντίνο Ρόβλια με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μήνυση κατά του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκου Καρούτσου. Μήνυση κατά του κυρίου Σανιδά και του υπουργού Δικαιοσύνης, κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    "Θα ψηφίσουμε ψηφίστε και εσείς"

    Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδιο δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καλώντας και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και των κομμάτων της αριστεράς να ψηφίσουν και αυτοί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι οι δυο επιτροπές μπορούν να λειτουργήσουν μαζί.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της εξεταστικής επιτροπής, ζήτησε και πάλι να έρθει ο φάκελος στη Βουλή αλλά δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς θα πράξει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική επιτροπή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης παρατήρησε ότι οι ρίζες του σκανδάλου ήταν πράσινες αλλά οι καρποί γαλάζιοι, τάχθηκε υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να μην απόσχουν από τη συνεδρίαση της άλλης Παρασκευής ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις των κυρίων Ρουσόπουλου και Δούκα.

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο κ. Σημίτης στην υπόθεση Οτσαλάν έδιωξε τρεις κορυφαίους υπουργούς και μετά πήγε σε Εξεταστική Επιτροπή. "Δεν μπορεί ο Καραμανλής να είναι κατώτερος του Σημίτη και να πάμε σε εξεταστική με τον Ρουσόπουλο και τον Δούκα στη θέση τους", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλάκος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει προσανατολιστεί ακόμη για τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα της προανακριτικής.

    Ωστόσ το ΚΚΕ μα ανακοίνωσή του κατήγγειλε την προσπάθεια ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και Μέσων Ενημέρωσης να περιορίσουν την υπόθεση στο δίλημμα εξεταστική ή προανακριτική

    "Το ΚΚΕ από την αρχή ανέδειξε το σκάνδαλο, τον πολιτικό του χαρακτήρα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει κάθε διαδικασία εντός της Βουλής που μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατάδειξη πολιτικών και προσωπικών ευθυνών", αναφέρει σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Κόντρα Χατζηγάκη-Ρόβλια

    Νωρίτερα, λεκτικοί διαξιφισμοί και υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Σωτήρης Χατζηγάκης και Ντίνος Ρόβλιας αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις

    "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται" δήλωσε ο υπουργός, Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Χατζηγάκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για τη διάκριση των εξουσιών, δήλωσε ότι τις μεγάλες υποθέσεις ούτε τις γνωρίζει, ούτε θέλει να τις γνωρίζει, μάλιστα παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής μετά τις παραιτήσεις των δυο εισαγγελέων, οι οποίες οφείλονται σε επιστημονική διαφωνία.

    Ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι "στη δικαιοσύνη συμβαίνουν πρωτόγνωρα, θλιβερά, αήθη γεγονότα και ο υπουργός προσωπικά συνδέει το όνομά του με την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της δικαιοσύνης". Όσον αφορά στην παραίτηση των δυο αντεισαγγελέων, υποστήριξε ότι "πιέστηκαν αφόρητα και πίσω από τις πιέσεις αυτές ήταν η παραπαίουσα κυβέρνηση".

    Ο κ. Χατζηγάκης επέμεινε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη και δε δέχεται καμία ποδηγέτηση και έλεγχο από πουθενά. Τέλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται την εξεταστική επιτροπή γιατί φοβάται μήπως βγουν στην επιφάνεια οι δικές του ευθύνες.

    Μηνύσεις από ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ

    Το πρωί το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκου Καρούτσου, για παράβαση καθήκοντος και παράβαση εξουσίας, που αφορά τη μη διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης Βατοπαιδίου.

    Η μήνυση θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σκοπός των δυο εισαγγελέων ήταν η καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης και η συγκάλυψη της υπόθεσης, αλλά και ο επηρεασμός των αντεισαγγελέων που διενεργούσαν την έρευνα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέπας είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν" και η μηνυτήρια αναφορά αποτελεί ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, Βουλής και Δικαιοσύνης.

    Λίγο αργότερα μήνυση κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης στον πρόεδρο της εισαγγελίας πρωτοδικών, σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Ο κ. Καρατζαφέρης τους κατηγορεί ότι διέπραξαν το αδίκημα της "εσχάτης προδοσίας, σφετεριζόμενοι αρμοδιότητες της Βουλής" με τη μη διαβίβαση των στοιχείων για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    Για προσπάθεια δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων που δεν οδηγεί πουθενά, έκανε λόγο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις μηνυτήριες αναφορές των κ.κ. Ρέππα και Καρατζαφέρη.

    Ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης την μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ.

    "Η σημερινή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς συνιστά από πλευράς ΠΑΣΟΚ μια καθαρή προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών και έρχεται σε συνέχεια της αντίληψης που έχουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι υποταγμένη σε κομματικά κελεύσματα. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά το φτηνό εντυπωσιασμό και την αήθη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, υποσκάπτοντας έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Πρόκειται για μια ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή", δήλωσε.

    Ο κ. Σανιδάς και ο κ. Καρούτσος "διέπραξαν αδικήματα γιατί παραβίασαν το Σύνταγμα και τον νόμο, που επιβάλλουν την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή, αμελλητί, όταν προκύψουν στοιχεία για ποινικά αδικήματα εις βάρος υπουργών", απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και σημείωσε:

    "Επεδίωξαν την απαλλαγή των υπουργών, παρακωλύοντας τη Βουλή των Ελλήνων να κάνει την δουλειά της, παρενέβησαν, υπέδειξαν, παρότρυναν και πίεσαν δικαστικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από τις παραγγελίες τους, δηλώσεις τους και από την αίτηση παραίτησης των αντιεισαγγελέων."

    Στο μεταξύ, η εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, που έχει οριστεί ως εποπτεύουσα της προκαταρκτικής εξέτασης συνεχίζει τη διενέργεια της έρευνας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και σήμερα είχε καλέσει και εξέτασε ως μάρτυρα τον δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης μετά το πέρας της κατάθεσης απέφυγε να απαντήσει εάν αναφέρθηκε και σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

    Άδεια ενός μήνα ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η παραιτηθείσα αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου και όπως έγινε γνωστό η αίτηση της έγινε ήδη δεκτή από το γγ του υπουργείου Κωνσταντίνονο Γκλέτσο.

    [04] Πολιτική

    Γ. Παπανδρέου: Απαραίτητες οι συντονισμένες παρεμβάσεις

    17/10/2008 12:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 18:38:31)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, απαιτούνται συντονισμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόνισε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Ίβιτσα Τάτσιτς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν διμερή θέματα, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και Βαλκάνια

    Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς στην Αθήνα, αλλά και για τη μεταξύ τους συνάντηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

    "Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεται εδώ μετά από το σχηματισμό της κυβέρνησης της Σερβίας, κάτι για το οποίο συμβάλαμε κι εμείς από την πλευρά μας και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" είπε ο κ. Παπανδρέου με δηλώσεις του από το Μουσείο Μπενάκη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "καθαρή" την κατεύθυνση της σερβικής κυβέρνησης, μιας "κυβέρνησης συμμαχιών", που όπως υπογράμμισε, έχει κατεύθυνση ευρωπαϊκή, δημοκρατική αλλά και σοσιαλδημοκρατική.

    Αφού προέβλεψε ότι η σερβική κυβέρνηση θα έχει "σημαντικές επιτυχίες" στην προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι την προσπάθεια αυτή πάντα το ΠΑΣΟΚ την υποστηρίζει σθεναρά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα είναι για το καλό όχι μόνο της Σερβίας αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής.

    Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα θέματα των Βαλκανίων, καθώς και για τη διεθνή οικονομική κρίση, "όπου χρειάζονται συντονισμένες και ουσιαστικές ενέργειες και τομές" όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Τέλος, συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία του σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Αφού χαρακτήρισε τη διαδικασία ένταξης ως "θετική", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως στο μέλλον προσβλέπει να μπορέσει να καλωσορίσει τον Σέρβο αντιπρόεδρο και ως μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    [05] Karamanlis-Trichet Meeting

    Focus on Credit Crisis

    17 Οκτ 2008 13:08:00 (Last updated: 17 Οκτ 2008 19:05:58)

    Sources: ΑNA

    Prime-minister, Kostas Karamanlis, accompanied by Finance Minister, George Alogoskoufis and the governor of the Bank of Greece Mr. Probopoulos, had an one-hour meeting with the president of the European Central Bank, Jean-Claude Trichet as well as Greek deputy chief Mr. Papadimas. Mr. Karamanlis described developments as unprecedented n the post war period and underlined the positive role of the European Central Bank in the bid to restore smooth function of the financial system. He also briefed Mr. Trichet on the governments decisions and plan to shield Greek banks and expressed the view that the European Central Bank must help to avert impact of global financial crisis on low-income groups. Developments are so rapid under these circumstances of crisis that neither an hour delay is allowed said the Prime-minister in his statements, underlining also the importance of information-sharing.

    Karamanlis Statements

    Karamanlis also stressed that the impact of the credit crisis had spread to Europe through the interdependence in todays world, resulting in the liquidity problems on both the European interbank market and in the operation of European banks.

    The premier expressed satisfaction, however, with the concerted and decisive way in which the EU leadership has acted in the past few days.

    "We adopted a broad plan, which contains a series of measures, the goal of which is to restore the citizens and investors confidence in the banking system," he said, noting that the plan guarantees the liquidity of the banks so that they may continue to carry out their role. "These measures have already brought results, as the interest rates on the interbank market have started to decline," he elaborated.

    Regarding the role of the ECB, Karamanlis described it as "particularly positive, noting that "from the very first moment, under the guidance of its president, Mr. Trichet, it provided substantial liquidity to the banking system".

    He said the European Central Bank had displayed full comprehension of its wider role in the course of the European economy, and expressed his conviction that the ECB, in cooperation with the EU governments, would continue to contribute decisively to improvement of the standard of living of Europe and its citizens.

    Karamanlis further said that he briefed Trichet on the decisions taken by the Greek government, and particularly the legislation of a minimum guarantee on deposits, as well as on its political commitment for full guarantee of the savings of depositors in banks operating in Greece.

    He also briefed the ECB chief on the programme for fortifying the Greek credit system which, the premier stressed, provides the necessary guarantees for the medium-term borrowing of the credit institutions, but stressed, however, the strict conditions and continuous monitoring by the State of all banks entering the credibility restoration program.

    Karamanlis told Trichet that the weaker social strata needed to be helped, and noted that the governor of the Bank of Greece, George Provopoulos, who accompanied the premier to the meeting, was in constant contact with the ECB.

    [06] Κοινωνία

    Σε διαθεσιμότητα οι γιατροί

    17/10/2008 18:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε διαθεσιμότητα έθεσε τους γιατρούς του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι είχαν βιντεοσκοπήσει χειρουργική επέμβαση ασθενούς, ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος Ανδρέας Μαρτίνης. Παράλληλα, ανακάλεσε τις αρμοδιότητες που είχε εκχωρήσει στο διοικητή του νοσοκομείου επειδή πληροφορήθηκε με έκπληξη όπως αναφέρει ότι ακόμη και σήμερα το μεσημέρι οι καταγγελλόμενοι γιατροί οι οποίοι προσέβαλαν την τιμή και τη φήμη του νοσοκομείου, όχι απλώς δεν είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά συμμετείχαν και σήμερα στα χειρουργεία.

    [07] Ιράκ

    Απειλές και επιθέσεις σε βάρος τους

    Μοσούλη: διωγμός των χριστιανών

    17/10/2008 16:54:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Σε αναγκαστικό εκτοπισμό οδηγούνται οι χριστιανοί κάτοικοι της Μοσούλης, μετά από την εκτόξευση άμεσων και έμμεσων απειλών, εκφοβισμών και επιθέσεων σε βάρος τους από αγνώστους. Ήδη μέχρι στιγμής δέκα χιλιάδες χριστιανοί, ο μισός δηλαδή χριστιανικός πληθυσμός της πόλης, την έχει εγκαταλείψει. Προορισμοί των εκτοπισμένων είναι συγγενείς τους, που βρίσκονται σε άλλες περιοχές. Οι ανακοινώσεις για το πρόβλημα αυτό, προέρχονται από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και επιβεβαιώθηκαν και από το ιρακινό υπουργείο για τους Εκτοπισμένους και τους Μετανάστες. Εκτίμηση των αρχών του Ιράκ και του στρατού των ΗΠΑ, είναι ότι στη Μοσούλη υπάρχει ενεργό τμήμα της Αλ Κάϊντα, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν σε μία σειρά βομβιστικών εκρήξεων και τουλάχιστον δύο αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

    [08] Κοινωνία

    Παρασκευή 17 Οκτώβρη

    Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

    17/10/2008 15:57:00

    Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, βρίσκονται υπερβολικά συχνά αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Η διεθνής οργάνωση τόνισε πως ο φαύλος κύκλος της φτώχειας και των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να σπάσει μόνο αν οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουστούν. Παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που να δίνουν σε όσους και όσες ζουν στη φτώχεια τη δυνατότητα να αποτελούν μέρος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, καθώς και να αναλύσουν με καλύτερο τρόπο το πώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατευθύνουν και εμβαθύνουν τη φτώχεια. Η Γουίντνεϋ Μπράουν, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής, επισήμανε: "Η έμφαση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων. Πολύ συχνά λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν καν οι άνθρωποι που οι ζωές τους υφίστανται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, κάτι που τελικά μειώνει τις δυνατότητες να εξαλειφθεί η φτώχεια. Τα κράτη πρέπει να διαλύσουν τους φραγμούς που εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων στην παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την τροφή, το καθαρό νερό και την αποχέτευση. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις ενάντια στους ανθρώπους που υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων πληθυσμών, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με αναπηρίες", πρόσθεσε.

    Το ελληνικό τμήμα

    "Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περιθωριοποιημένοι, οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί φοβούνται πως δεν θα έχουν στέγη, πως τα παιδιά τους δεν θα έχουν τίποτα να φάνε, πως θα τους σκοτώσει κάποια σφαίρα ή πως θα συλληφθούν αυθαίρετα. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως είναι καιρός η υφήλιος να δεσμευθεί ώστε να τερματίσει την ανασφάλεια, τον αποκλεισμό και τη σιωπή όσων ζουν στη φτώχεια. Η φτώχεια δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταλάβουμε πως το να είσαι φτωχός σημαίνει έλλειψη ελευθερίας και δικαιοσύνης", δήλωσε ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Δημήτρης Μπότσος.

    Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο (πάντα σε τοπικό επίπεδο). Δημόσιες εκδηλώσεις με ομιλίες, μουσικά και άλλα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Ελβετία, την Τουρκία και την Αυστραλία. Στο Λονδίνο θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση η ταινία "Το τέλος της φτώχειας". Επίσης, η Γουίντνεϋ Μπράουν θα λάβει μέρος σε μια μεγάλη συζήτηση για τη φτώχεια στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.un.org.

    Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε μία ταινία για τον Μάικλ Νιάνγκι (Michael Nyangi), από την παραγκούπολη Κιμπέρα (Kibera) της Κένυα. Ο Μάικλ διευθύνει την οργάνωση "Lomoro Microfinance", η οποία δραστηριοποιείται σε έξι διαφορετικές παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι. Πτυχιούχος λογιστής, ο Μάικλ δημιούργησε τη "Lomoro" πέντε χρόνια πριν, όταν ήταν 23 χρονών. Σήμερα η οργάνωση έχει 150 μέλη και βοηθά ανθρώπους να ξεκινήσουν μικρές δραστηριότητες που να τους προσφέρουν εισόδημα. Ο Μάικλ ζει κι αυτός στην Κιμπέρα, μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις, στην οποία κατοικούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

    Η ταινία θα προβληθεί στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σήμερα 17 Οκτωβρίου ως μέρος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας κι έτσι θα ακουστούν οι απόψεις του Μάικλ και των γειτόνων του.

    Τέλος, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υποστηρίζει τις δράσεις της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, της ελληνικής πλατφόρμας του GCAP (Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια), προωθώντας την παγκόσμια έκκλησή του να εκπληρώσουν οι κυβερνήσεις τις υποσχέσεις τους για τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έκκληση γράφοντας το δικό τους μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.inmyname.com/.

    [09] Κοινωνία

    Από τις συμπλοκές Ολυμπιακών - Παναθηναϊκών

    Βίντεο στη δίκη για τη δολοφονία Φιλόπουλου

    17/10/2008 15:36:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η χρήση βίντεο ήταν το νέο στοιχείο στη δίκη για τη δολοφονία του 25χρονου φιλάθλου, Μιχάλη Φιλόπουλου, μετά από συμπλοκή στην Παιανία, το Μάρτιο του 2007, μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προβλήθηκαν δύο βίντεο, όπου στο πρώτο φαίνεται ένας εκ των κατηγορουμένων πάνω από τον πεσμένο Φιλόπουλο, να χειρονομεί με υβριστικές εκφράσεις. Από την πλευρά της υπεράσπισης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι σε άλλο σημείο του βίντεο, που δεν προβλήθηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος βοηθά τον 25χρονο. Το δεύτερο βίντεο προβλήθηκε ύστερα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής και είναι λήψη της πορείας προς την Παιανία, που είχε κάνει με το κινητό του ο Μιχάλης Φιλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι δικάζονται συνολικά 27 άτομα για την υπόθεση αυτή. Από την Πολιτική Αγωγή προσκομίστηκε στο δικαστήριο, αναφορά του αστυνομικού τμήματος Νίκαιας, σύμφωνα με την οποία ένας από τους κατηγορουμένους, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, εξύβρισε τη μητέρα και την αδελφή του θύματος, έξω από το Γ Νεκροταφείο, όπου οι δύο γυναίκες είχαν πάει στο μνήμα του 25χρονου.

    [10] Οικονομία

    Για την Ολυμπιακή

    "Όχι" της ΟΣΠΑ στο διάλογο

    17/10/2008 14:32:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς του προσωπικού της Ολυμπιακής, το όνομα και το σημα της οποίας θα ανήκουν σε δημόσια εταιρεία με το όνομα "Ολύμπικ" και θα νοικιάζονται στον ιδιώτη επενδυτή. Το πρωί της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ, όπου εξετάστηκαν εκτενώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και αποφασίστηκε η περαιτέρω στάση της ομοσπονδίας, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου. Όχι στο διάλογο με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για το θέμα της Ολυμπιακής, είπαν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ, οι οποίοι παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν δικαστικό αγώνα εντός και εκτός Ελλάδος. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΟΣΠΑ Μανώλη Πατέστου ότι "δεν προσέρχεται σε διάλογο με αεροπειρατές", ενώ χαρακτήρισε σαν "το μαύρο κουτί πτώσης της Ολυμπιακής, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και δεν υποβάλει καν αντιπροτάσεις επί του σχεδίου". Παράλληλα ο καθηγητής εργατικού δικαίου και νομικός σύμβουλος της ΟΣΠΑ Χάρης Καζάκος δήλωσε ότι η ΟΣΠΑ θα προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να ακυρώσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

    [11] Υγεία

    Ένας μύθος καταρρίπτεται

    Η Ασπιρίνη δεν προστατεύει τους διαβητικούς

    17/10/2008 14:27:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι γιατροί δεν πρέπει να δίνουν συχνά ασπιρίνη σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη για να τα βοηθήσουν να προστατευθούν από εγκεφαλικό ή από καρδιακή προσβολή, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται Βρετανία.

    Ενώ είναι αποτελεσματική για αυτούς που ήδη έχουν παρουσιάσει καρδιακά νοσήματα ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό, η συχνή λήψη ασπιρίνης δεν έχει ευεργετικές συνέπειες για ασθενείς με διαβήτη η για ασθενείς που παρουσιάζουν κυκλοφορικά προβλήματα, αναφέρουν οι ερευνητές συντάκτες της εν λόγω έρευνας.

    "Παρά το γεγονός του ότι η ασπιρίνη είναι φθηνή και μπορεί να την βρει κάποιος σχεδόν παντού, οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν τους ότι η ασπιρίνη πρέπει να συνταγο-γραφείται μόνο για ασθενείς με αποδεδειγμένα συμπτωματικό καρδιαγγειακό νόσημα", παρατηρεί ο Ουίλιαμ Χάϊατ του πανεπιστημίου του Κολοράντο, σε άρθρο του στην επιθεώρηση British Medical Journal, που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της έρευνας.

    Η μελέτη υπό την Τζιλ Μπελς και συνεργάτες στο πανεπιστήμιο Νταντί στην Σκωτία περιλαμβάνει δεδομένα από 1.276 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν ποτέ υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, αλλά, ήταν υψηλού κινδύνου επειδή είχαν διαβήτη η περιφερειακή αρτηριακή ασθένεια.

    Οι ερευνητές έδωσαν σε ορισμένους ανθρώπους ασπιρίνη η ψευδοφάρμακο και σε άλλους αντιοξειδωτικό η ψευδοφάρμακο. Διαπίστωσαν ότι μετά οκτώ χρόνια ο αριθμός των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών ήταν περίπου ο ίδιος.

    Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η ασπιρίνη παραμένει αποτελεσματική για τον περιορισμό του κινδύνου μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που είχαν ήδη υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

    [12] Οικονομία

    Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

    Απεργία την Τρίτη από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    17/10/2008 13:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 17:32:01)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν την προετοιμασία τους για την ενημέρωση και συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην 24ωρη Γενική Απεργία της Τρίτης 21/10/08, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ τα τοπικά Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες αρκετών κλάδων, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και εξορμήσεις.

    Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο Άρεως και στους χώρους που έχουν προσδιορίσει τα Εργατικά Κέντρα στην περιφέρεια, με κεντρικό σύνθημα "Δεν πάει άλλο". Στη γενική απεργία θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ με καθολική συμμετοχή. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών) θα πραγματοποιήσουν Στάσεις Εργασίας στην έναρξη και στη λήξη της βάρδιας (Μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία).

    Αναλυτικά οι στάσεις

    ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ: από έναρξη βάρδιας 09:00π.μ και από 21:00 λήξη βάρδιας ΕΘΕΛ: έναρξη βάρδιας έως 08:00π.μ και από 18:00 έως λήξη βάρδιας

    ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ: "Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και εντείνουν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις για να αποκρούσουν την άδικη, αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική λιτότητας και φόρων για τους εργαζόμενους και προνομίων για τους τραπεζίτες".

    Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ και θα ακολουθήσει πορεία, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στελέχη του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ (νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ). Μετά το τέλος της συνέντευξης, οι εργαζόμενοι της "Siemens" πραγματοποίησαν πορεία μέσω της Εγνατίας οδού και διαμαρτυρία έξω στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη. Οι απεργοί άφησαν το ψήφισμά τους και αποχώρησαν. Επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στάσεις εργασίας από τις 5 έως τις 8 π.μ. και από τις 8 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, θα πραγματοποιήσει ο ΟΑΣΘ.

    Δήλωση της υπουργού Απασχόλησης

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, σε δηλώσεις της για το ασφαλιστικό τόνισε: "Επειδή έχει δημιουργηθεί μια παραφιλολογία γύρω από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διεθνής οικονομική κρίση στην περιουσία των Ταμείων, διαβεβαιώνω όλους τους ασφαλισμένους ότι το κράτος εγγυάται όλες τις συντάξεις και τις παροχές. Τα Ταμεία, που πλέον λειτουργούν σε ένα αναβαθμισμένο και θωρακισμένο θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο ούτε να ρευστοποιήσουν τις κινητές αξίες τους, ούτε να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία".

    Και στα ΜΜΕ

    Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21 Οκτωβρίου εξήγγειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των ΜΜΕ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρονται τα ακόλουθα: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και τα Διοικητικά Συμβούλια πρωτοβάθμιων Ενώσεων, και η Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ συμπαρίστανται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008, σε συνέχεια κλιμάκωσης του αγώνα μας ενάντια στην αντεργατική πολιτική και στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που καταργούν δικαιώματα, υφαρπάζουν πόρους, μειώνουν παροχές, διατηρούν αποκλεισμούς και οδηγούν στην χρεοκοπία και κατάρρευση της δημόσιας ασφάλιση με κυβερνητική στόχευση το πέρασμά της σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι Ομοσπονδίες μας μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των ΜΜΕ (ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΒΕ, ΕΦΕ, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων, ΕΤΗΠΤΘ, ΕΤΕΡΜ-Θ, ΕΤΙΤΒΕ) απεργούν για:

    1. Την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νόμου που εκτός των άλλων στρεβλώσεων, οδηγεί στην υπεξαίρεση του 10% των πόρων των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    2. Να διεκδικήσουν από κοινού κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με διασφάλιση των κεκτημένων και ταυτόχρονη ένταξη και αναβάθμιση όλων των παροχών για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    3. Την απόσυρση κάθε διάταξης που αφορά τους νεόπτωχους συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνται με ΔΠΥ με ψευδεπίγραφες συμβάσεις.

    4. Τη συνέχιση της υπαγωγής στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα ΜΜΕ και τη διεύρυνση της υπαγωγής στα Βαρέα και Ανθυγιεινά νέων ειδικοτήτων συναδέλφων που το δικαιούνται.

    Τονίζουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της υπαγωγής στα «βαρέα και ανθυγιεινά» των τεχνικών συναδέλφων μας όπως ίσχυε ως τώρα και υπέρ της διεύρυνσης της υπαγωγής στα «βαρέα και ανθυγιεινά» νέων ειδικοτήτων συναδέλφων μας που το δικαιούνται.

    Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους για μισθούς αξιοπρεπείς και όχι ανεργία και μερική απασχόληση για κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στις απολύσεις και τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, κ.λπ.

    Δηλώνουμε την απόφασή μας να διεκδικήσουμε -μαζί με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων- και όλα τα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα, τη δημοκρατική, αντικειμενική πληροφόρηση από τα ΜΜΕ.

    Επίσης καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους όλων των κλάδων των εργαζομένων στην Ενημέρωση της Αθήνας να μετάσχουν στις απεργιακές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις".

    Συμμετοχή της ΠΟΣΠΕΡΤ

    Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει τη συμμετοχή της στην απεργία της Τρίτης 21 Οκτώβρη και καλεί σε προσυγκέντρωση στο άγαλμα Αθηνάς στις 10.30πμ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: "Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής και καθημερινά βιώνουν τη δραματική επιδείνωση των εργασιάκών, ασφαλιστικών και οικονομικών τους κεκτημένων".

    [13] Κόσμος

    Σύγκρουση απεργών αστυνομικών με ειδικές δυνάμεις

    Αστυνομικός "εμφύλιος" στη Βραζιλία

    17/10/2008 13:23:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών σημειώθηκαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αιτία των συγκρούσεων ήταν η διαμαρτυρία των απεργών αστυνομικών της δημοτικής αστυνομίας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για ένα μήνα, με αίτημα αύξηση 15% των αποδοχών τους. Αντίπαλοι των απεργών, βρέθηκαν ειδικές δυνάμεις αστυνομίας για την καταστολή των διαδηλώσεων. Οι δύο πλευρές εκτοξεύουν κατηγορίες η μία στην άλλη, οι μεν διαδηλωτές, ότι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση λαστιχένιων σφαιρών και δακρυγόνων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις αντέτειναν ότι οι διαδηλωτές έφεραν τον υπηρεσιακό τους οπλισμό. Οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών κράτησαν πολλές ώρες, σε πλούσιο προάστιο του Σάο Πάολο, στήθηκαν οδοφράγματα, τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ξένα στοιχεία που είχαν παρεισφρήσει ανάμεσα στους απεργούς, τους οποίους κατηγορεί ότι κακώς είχαν τον υπηρεσιακό τους οπλισμό, ενώ οι απεργοί απέρριψαν τις κατηγορίες ότι ήταν οπλισμένοι και κατηγόρησαν τον κυβερνήτη ότι είναι υπεύθυνος για την αναταραχή.

    [14] Υγεία

    Σεμινάριο οστεοπόρωσης στη Θεσσαλονίκη

    Κατάγματα: εφιάλτης της τρίτης ηλικίας

    17/10/2008 13:06:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργoύν στα άτομα τρίτης ηλικίας τα κατάγματα ισχίου. Το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο οστεοπόρωσης και μεταβολικών νοσημάτων των οστών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο ορθοπεδικός χειρουργός Κυριάκος Παπαβασιλείου, αναφερόμενος σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, ποσοστό περίπου 20-25% των ασθενών που έχουν υποστεί κατάγματα της περιοχής του ισχίου και έχουν χειρουργηθεί πεθαίνει κατά το πρώτο έτος μετά το κάταγμα. Το ποσοστό αυτό είναι τραγικά μεγαλύτερο για τους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν και στην μετεγχειρητική πορεία, καθώς ένα χρόνο μετά το κάταγμα, το 40% των ασθενών αδυνατούν να βαδίσουν χωρίς βοήθεια, και το 80% αδυνατούν να φέρουν εις πέρας τουλάχιστον μία δραστηριότητα απαραίτητη για την καθημερινή τους διαβίωση. Tα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης των καταγμάτων ισχίου στην Ελλάδα στην ηλικία των 50 ετών είναι 2,5 γυναίκες και 1,4 άνδρες ανά 10.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. O αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά στην ηλικία των 80 ετών και φτάνει στις 108 γυναίκες και στους 58 άνδρες ανά 10.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Ασθενείς που έχουν υποστεί πρόσφατα κατάγματα της περιοχής του ισχίου, καταλαμβάνουν συνήθως το 1/3 των κλινών μιας ορθοπεδικής κλινικής. Συνεχίζοντας ο κ Παπαβασιλείου τόνισε στις ηλικίες αυτές η οστεοπόρωση εξελίσσεται σε σιωπηλή επιδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το κόστος αντιμετώπισης των οστεοπορωτικών καταγμάτων το 2005 στην Ε.Ε. ήταν 31 δις. ευρώ και αναμένεται να αγγίξει το ιλιγγιώδες ποσό των 76 δις ευρώ το 2050. Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν κάποιο κάταγμα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής τους". Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι ο αριθμός των πολιτών της Ε.Ε. που θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών αναμένεται να φτάσει στο 20-25% του συνολικού πληθυσμού το 2025, με αναμενόμενο αποτέλεσμα την αύξηση περιστατικών σαν αυτά που προαναφέρθηκαν.

    [15] Κοινωνία

    Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις

    17/10/2008 12:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Έγγραφο, με το οποίο ενημερώνει μαθητές και γονείς ότι η συμπεριφορά τους συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά από τους διευθυντές των σχολείων να παρέμβουν στις καταλήψεις, απέστειλε την Πέμπτη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, στις δύο διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι η συμπεριφορά των καταληψιών μαθητών στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα του άρθρου 334 του Ποινικού Κώδικα για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας. "Αντίστοιχα, ποινικό αδίκημα παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 του ΠΚ) συνιστά και η στάση των γονέων να μην αποτρέπουν τους μαθητές από τις καταλήψεις", αναφέρεται στο έγγραφο.

    Ο κ. Παπαγεωργίου καλεί τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων, καθώς και τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, να καταστήσουν σαφές το παιδαγωγικό τους έργο και ρόλο, «ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος, που συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος».

    Το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον προϊστάμενο εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 October 2008 - 16:49:51 UTC