Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συστάσεις και εξαγγελίες
  • [02] Το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες
  • [03] Karamanlis Message for Changes
  • [04] Υπεξαίρεση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από το ΑΠΘ
  • [05] Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ
  • [06] Ο ιός του AIDS πιθανόν να είναι 100 ετών
  • [07] Συνελήφθη οδηγός ταξί για κλοπές
  • [08] Συναυλία αφιερωμένη στον Μιχάλη Σουγιούλ
  • [09] Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στα 94 δολάρια
  • [10] Στην Γερμανία για την υποθεση Siemens
  • [11] Χ.Χ.Α: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29%
  • [12] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλαβάνου
  • [13] Η πειρατεία στο ουκρανικό πλοίο συνεχίζεται
  • [14] Κ. Παπούλιας: "Αναδιανομή του πλούτου σε διεθνή κλίμακα"
  • [15] Πωλούσε "οικόπεδα" της Εκκλησίας
  • [16] "Ενίσχυση των πολιτών"
  • [17] Διαμαρτυρία γονέων για έλλειψη νηπιαγωγείων
  • [18] Επίσημη "πρώτη" για τα Ταμεία μετά τις κινητοποιήσεις
  • [19] Βρεφικό ύψος και καρκίνος
  • [20] Θεραπεία της παχυσαρκίας με πολλαπλά οφέλη

    [01] Πολιτική

    Ο Κ. Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Συστάσεις και εξαγγελίες

    2/10/2008 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 4:03:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σαφές μήνυμα προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης για επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και ανοιχτές πόρτες προς τους βουλευτές της περιφέρειας, έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Κατά την συνεδρίαση του οργάνου, ο Κώστας Καραμανλής, ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από κάθε υπουργείο, συνεχή ενημέρωση ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης και την διασφάλιση των δανειοληπτών. Επίσης ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής για την προώθηση των κοινωνικών πρωτοβουλιών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών Απασχόλησης και Υγείας, ενώ προανήγγειλε ότι ξεκινά και ο ίδιος επισκέψεις στα υπουργεία για άμεση ενημέρωση και προώθηση των στόχων.Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση εκλέχτηκε για να αλλάξει τα πράγματα και τα αλλάζει.

    Στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων

    Τα βασικά αντικείμενα της εισήγησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν η κατάσταση που δημιουργείται από την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης και ο προγραμματισμός της δράσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή οικονομική κρίση και όπως τόνισε μετά τη συνεδρίαση ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς και για την πολιτική της κυβέρνησης.

    Ωστόσο επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές αντοχές, τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και όπως τόνισε αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την οικονομία αλλά κυρίως για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επιβάλλει πιο έντονους ρυθμούς, επαγρύπνηση και ψυχραιμία και επιβάλλει στοχευμένες πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

    Γι αυτό το λόγο κάλεσε τους Υπουργούς να προωθήσουν σύντομα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα λύνουν προβλήματα, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία ισχυρότερου δείκτη κοινωνικής προστασίας.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την προστασία και τη θωράκιση των δανειοληπτών και για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, ενώ θα δοθεί και επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά αδύναμους.

    "Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο να επιλέξει. Αυτόν που οδηγεί μπροστά. Και είμαι εδώ να προχωρήσω τα πράγματα μπροστά. Η κυβέρνηση εκλέχτηκε για να αλλάξει τα πράγματα και θα τα αλλάξει. Αυτή την εντολή έλαβα και θα την τηρήσω", τόνισε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης στη δήλωσή του, από τους Υπουργούς του να καταγράψουν τους βασικούς στόχους ο καθένας στον τομέα του και τους κάλεσε να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα καθημερινά προβλήματα, στις πραγματικές δυσκολίες των πολιτών, ζητώντας αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική.

    Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους Υπουργούς να έχουν άμεση διαβούλευση με τους βουλευτές κάθε περιφέρειας και ζήτησε για τις δράσεις αυτές γραπτή ενημέρωσή του.

    Ξεκαθάρισε ότι οι πόρτες των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών θα είναι ανοιχτές για τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και ζήτησε να καθοριστούν συγκεκριμένες ημέρες από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να μπορούν να συνεργάζονται με τους βουλευτές.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο, ζητώντας από τους υπουργούς να δοθούν αυστηρές οδηγίες στις υπηρεσίες των υπουργείων τους και των εποπτευόμενων φορέων τους να απαντούν άμεσα και εγγράφως και σε βασικές επισημάνσεις των πολιτών. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση της κοινωνίας όχι μόνο για το έργο που προωθείται αλλά και για τους λόγους που διαμορφώνουν τις σχετικές αποφάσεις, λέγοντας ότι όλα τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.

    "Η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια κάνει μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει παρά τις αντιδράσεις βολεμένων. Η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο παρά να προχωρήσει μπροστά και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία," είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αντιδράσεις

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εξαντλούνται σε γενικολογίες σπασμωδικές κινήσεις χιλιοειπωμένες ανακοινώσεις , τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την σημερινή παρέμβαση του κ. Καραμανλή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τελικά ήταν άνθρακας ο θησαυρός.

    Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου παρά την σημερινή εμφάνιση του πρωθυπουργού και τα όσα είπε τα σενάρια ανασχηματισμού και προώρων εκλογών δεν έχουν απομακρυνθεί και υπογράμμισε η κρίση που βιώνει ο έλληνας πολίτης δεν οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση αλλά στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τονίζει: "Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τα απασχολεί το πότε θα γίνουν εκλογές αλλά πώς θα βάλλουν ισχυρά εμπόδια, πώς θα ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που είναι άκρως επικίνδυνη για τα δικαιώματά τους, είτε την εφαρμόζουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είτε κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: "Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι υπό κατάρρευση, που έχει βάλει την ταμπέλα έξω από το Μαξίμου, προσοχή, διότι κατεδαφίζεται. Κι έχουμε κυρίως μια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει. Κι είναι αναγκαίο να αλλάξει αυτή η πολιτική".

    "Το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο εργασίας του Πρωθυπουργού, πέρα από τις οποιεσδήποτε προσδοκίες, ήταν τελικά άχρωμο, άγευστο, άοσμο. Περιμένουμε το δεύτερο και ενδεχομένως το τρίτο για να διαπιστώσουμε αν οδηγείται σε δράμα ή happy end", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    [02] Οικονομία

    Το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες

    2/10/2008 3:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 5:58:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσό σε 20.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ) που δεν θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Όπως δήλωσε ο υπουργός, θα απαγορεύεται επίσης ο πλειστηριασμός ακινήτου με τιμή εκκίνησης κάτω της αντικειμενικής αξίας, είτε το ακίνητο βρίσκεται εντός είτε εκτός σχεδίου.

    Επίσης, η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα γίνεται αποκλειστικά στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών.

    Με αφορμή τις φήμες και την νευρικότητα που επικρατεί σε σχέση με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε πως "οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες". Ο υπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο.

    Οι διατάξεις του ν/σ

    "Βιώνουμε αυτή την περίοδο μια βαθιά διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση με απρόβλεπτη διάρκεια και παράλληλα έχουμε μια έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των άλλων πρώτων υλών. Είναι από όλους αντιληπτό ότι σε μια περίοδο που αυξάνονται σημαντικά τα επιτόκια, αυξάνεται και το οικονομικό βάρος για τους δανειολήπτες. Η Κυβέρνηση προσεγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα αυτό και προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση" τόνισε ο υπουργός.

    Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:

    Αυξάνεται το ποσό, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ. Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών - ανεξαρτήτως ύψους - από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση που η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων, για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή ακόμη και εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον έχουν καθορισθεί αντικειμενικές αξίες. Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού. Αυξάνεται από το ένα τρίτο στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Τέλος, λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου. Αυξάνεται το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ.

    Ειδικά στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου περί περιορισμών πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης για την ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί το ή τη μοναδική κατοικία του. Στη διάταξη αυτή προστίθεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Η απαίτηση της τράπεζας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Δεν έχει εγγραφεί επί του ακινήτου προσημείωση ή υποθήκη υπέρ του δικαιούχου τράπεζας, και Ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.

    "Πρόκειται, όπως διαπιστώνετε, για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί" πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Κριτική από την αντιπολίτευση

    "Ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση, μετά τη φορεπιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και το κεφαλικό φόρο που επέβαλαν στους μικρομεσαίους, θυμήθηκαν, με μεγάλη καθυστέρηση, ότι οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Έστω και καθυστερημένα, όμως, θα περίμενε κανείς μέτρα που θα ανακούφιζαν πραγματικά τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν με τον καθημερινό βραχνά των ψιλών γραμμάτων των δανείων, της επιβάρυνσης από την αύξηση των επιτοκίων και κυρίως της συνεχούς μείωσης του διαθέσιμού τους εισοδήματος", σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    [03] Cabinet Meeting

    Karamanlis Message for Changes

    02 Οκτ 2008 14:40:00 (Last updated: 02 Οκτ 2008 15:40:43)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    Prime Minister Kostas Karamanlis has sent a clear message to his ministers at a Cabinet meeting today to accelerate the governments work, demanding a clear timetable from each ministry for its objectives. He asked to be continually briefed, adding that the government is ready to implement its programme to the relief of low brackets. He was referring to the heating oil allowance and the safeguarding of loanees. In parallel, he sent a message to all directions as per which he is determined to continue with the governments reforms, adding that the government had been elected to change thing and this is what it is doing.

    Support of Low Brackets

    Todays Cabinet meeting focused on the international monetary crisis and the measures to be taken by the government in the immediate future.

    The prime minister gave special emphasis to the international economic crisis, requesting from the President of the Parliament to hold a debate on the world monetary crisis and the governments policy.

    However, he reiterated that the Greek economy holds up, stressing that the Greek Banking system is safe and positive for the economy and mainly for citizens and enterprises.

    Furthermore, he stated that the global economic crisis demands acceleration of the governments pace, alertness and calm, so that the repercussions on the national economy are contained.

    For that reason he called on his ministers to promote soon legislative initiatives that would improve the citizens everyday life and solve their problems. He also stressed that the government focuses its interest in the creation of a stronger social protection index.

    In parallel, he announced that bills for the protection and armouring of loanees and for the Social Cohesion Fund would be tabled within the next days, while the poor would receive the heating oil allowance.

    Reactions

    PASOK (Socialists) spokesman Giorgos Papakonstantinou described the government and PMs announcements general, describing the course of the Greek economy poor.

    He did not rule out early elections after the the PMs talk today, attributing the crisis, which Greeks are experiencing to the ND economic policy and not to the international economic crisis.

    KKE (Communist Party of Greece) announced that the Greek people should not be concerned with the date of early elections but with the way they will get rid off the governments anti-popular policy.

    SYN (Coalition of the Left) President Alexis Tsipras stated that the government is about to collapse, describing its policy busted.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    "Help to Civilians"

    Cabinet Meets

    PASOK Discusses Economy

    [04] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Υπεξαίρεση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από το ΑΠΘ

    2/10/2008 7:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διερευνά η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικό πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε με εντολή της πρυτανείας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, ανέφερε ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ομάδα ατόμων (από 5 έως 15), που προέρχονται τόσο μέσα από το πανεπιστήμιο όσο και έξω από αυτό, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ιδιότητά τους, ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΕΔΕ, διαπιστώθηκε «η τέλεση κακουργημάτων κατά συρροή».

    Από την ΕΔΕ, προκύπτει εξάλλου ότι η υπεξαίρεση τελούνταν μεθοδικά από το 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 - οπότε παραδόθηκε η τελευταία παραγγελία πετρελαίου στο πανεπιστήμιο, εφόσον έκτοτε το πανεπιστήμιο άρχισε να λειτουργεί με φυσικό αέριο - με έξαρση την περίοδο θέρμανσης 2003-04. Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, η ανάγκη διενέργειας ελέγχου προέκυψε όταν οι νέες πρυτανικές αρχές (που ανέλαβαν διοίκηση από το 2006), έδωσαν εντολή για εκκένωση των δεξαμενών του κεντρικού λεβητοστασίου, για λόγους ασφαλείας, οπότε και «διαπιστώθηκε ότι ήταν κενές, ενώ θα έπρεπε να είναι γεμάτες από πετρέλαιο».

    Με αφορμή αυτή την διαπίστωση δόθηκε εντολή διενέργειας διοικητικού ελέγχου και σύμφωνα με τις καταγραφές διαπιστώνεται ότι στη διάρκεια της παραπάνω πενταετίας υπεξαιρέθηκαν συνολικά οχτώ εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου. «Γινόταν παραγγελία και αντί να έρχεται στο πανεπιστήμιο, πήγαινε αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην εισαγγελία πρωτοδικών για τις προβλεπόμενες διώξεις.

    [05] Κόσμος

    Βρετανία

    Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ

    2/10/2008 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, Ιαν Μπλέρ, 55 χρόνων που είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας μιας μεγάλης αστυνομικής γκάφας στο μετρό και βαρυνόμενος με την κατηγορία του ρατσισμού, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Μπλέρ που θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του έως τον Φεβρουάριο του 2010, διευκρίνισε ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του την πρώτη Δεκεμβρίου.

    "Παραιτούμαι προς το συμφέρον των Λονδρέζων και της μητροπολιτικής αστυνομίας", δήλωσε ο κ. Μπλερ εξηγώντας ότι δεν έχει πλέον τη υποστήριξη του νέου δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας, Μπόρις Τζόνσον.

    "Σε χθεσινή συνάντηση, ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου με άφησε σαφώς να εννοήσω, με τρόπο ευγενικό αλλά αποφασιστικό ότι εύχεται να υπάρξει μια αλλαγή στην κορυφή της αστυνομίας", τόνισε ο κ. Μπλερ και καταλήγοντας επισήμανε: "Χωρίς την δημαρχιακή υποστήριξη, εκτιμώ ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω την εργασία μου".

    [06] Υγεία

    Σύμφωνα με νέα έρευνα πανεπιστημίου της Αριζόνα

    Ο ιός του AIDS πιθανόν να είναι 100 ετών

    2/10/2008 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο ιός του AIDS σύμφωνα με νέα έρευνα, εμφανίσθηκε στην υπο-σαχάρεια Αφρική αρκετές δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature και βασίζεται σε γενετικές αναλύσεις ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, υπό τον δρα Μάικλ Βορομπέι. Η νέα εκτίμηση τοποθετεί την αρχή του AIDS μεταξύ των ετών 1884 - 1924, με πιθανότερο έτος το 1908, ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν το 1930 ως έτος εμφάνισης του ιού. Το AIDS αναγνωρίσθηκε επίσημα από τους γιατρούς το 1981, συνεπώς ο κυκλοφορούσε στους ανθρώπους πάνω από 70 χρόνια, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η νέα ημερομηνία συμπίπτει με την εποχή ανόδου των πόλεων της Αφρικής λόγω της αποικιακής εξάπλωσης από τα ευρωπαϊκά κράτη και εκτιμούν ότι η ταχεία αστική ανάπτυξη που ακολούθησε, βοήθησε την αρχική φάση εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ρόιτερ, Associated Press και BBC. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός ΗΙV προήλθε από έναν ιό χιμπαντζή, που μεταπήδησε σε ανθρώπους στο νοτιοανατολικό Καμερούν, όταν ορισμένοι ντόπιοι έσφαξαν μολυσμένους χιμπατζήδες για να τους φάνε. Αν και αρκετοί άνθρωποι πιθανώς μολύνθηκαν με αυτό τον τρόπο, ο ιός απέτυχε να σταθεροποιηθεί μέχρι που η μεγέθυνση των αποικιακών αφρικανικών πόλεων δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες γι αυτόν μέσω του στενού συγχρωτισμού φτωχών ανθρώπων σε ανθυγιεινές συνθήκες και της προαγωγής της πορνείας.

    Ως πιθανότερη πόλη για την αρχική εξάπλωση του ιού, θεωρείται πλέον η Κινσάσα (πρώην Λεοπολντβίλ) της Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ), όπου πιθανότατα εγκαταστάθηκαν μετανάστες-φορείς του ιού, οι οποίοι πριν ζούσαν σε απομακρυσμένες επαρχίες, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αν ο ιός δεν είχε μεταφερθεί στις πόλεις, μπορεί να μην είχε επιβιώσει μετά την αρχική μεταπήδησή του από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους. Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε γενετικό υλικό από τα δύο παλαιότερα δείγματα αίματος με τον ιό του AIDS (το ένα του 1959 και το άλλο του 1960 - και τα δύο από την Κινσάσα), καθώς και ακόμα 100 σύγχρονα δείγματα. Σύμφωνα με τον δρα Βορομπέι, μέχρι τη δεκαετία του ΄60, αρκετές χιλιάδες Αφρικανοί πρέπει να είχαν μολυνθεί με τον ιό, ώσπου το 1981 ο ανεπτυγμένος κόσμος αντιλήφθηκε το πρόβλημα του AIDS, το οποίο μέχρι σήμερα έχει μολύνει 33 εκατ. ανθρώπους και προκαλέσει το θάνατο 25 εκατ. περίπου.

    [07] Κοινωνία

    Σε βάρος ηλικιωμένων

    Συνελήφθη οδηγός ταξί για κλοπές

    2/10/2008 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οδηγός ταξί ο οποίος έκλεβε ηλικιωμένα άτομα συνελήφθη χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Στεφάνου.

    Πρόκειται για 42χρονο ο οποίος συνελήφθη γιατί λίγο νωρίτερα είχε κλέψει 120 ευρώ από ηλικιωμένο.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι πλησίαζε με το ταξί τα υποψήφια θύματά του τα οποία είχε παρακολουθήσει όταν έκαναν αναλήψεις από τράπεζες και προσποιούμενος ότι είναι συγγενής προθυμοποιούνταν να τα μεταφέρει δωρεάν στα σπίτια τους.

    Κατά την επιβίβαση των ηλικιωμένων στο ταξί, τους βοηθούσε δήθεν να βάλουν τη ζώνη και έτσι τους άρπαζε με τρόπο τα χρήματα που είχαν κάνει ανάληψη από τις τράπεζες. Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί πέντε τέτοιες κλοπές στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου και του Αμαρουσίου. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα.

    [08] Πολιτισμός

    Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

    Συναυλία αφιερωμένη στον Μιχάλη Σουγιούλ

    2/10/2008 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ με αφορμή την 50η επέτειο από το θάνατό του μεγάλου μας συνθέτη, ο οποίος έφυγε στις 16 Οκτωβρίου του 1958, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008, στις 21.00. Η ΑΕΠΙ τιμώντας το μεγάλο δημιουργό συμμετέχει στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που γίνονται προς τιμήν του, υποστηρίζοντας με την ιδιότητα του χορηγού και του χορηγού επικοινωνίας, τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις για την απόδοση τιμής στη μνήμη και στο έργο του Μιχάλη Σουγιούλ. Τα τραγούδια του θα επιβιώσουν της εξαιρετικά ιδιόμορφης "λήθης" που "χρεώθηκε" το λεγόμενο "ελαφρό" τραγούδι εκείνης της περιόδου. Θα φτάσουν στις μέρες μας, όχι μόνο ως μνημεία εποχής, αλλά και ως σύγχρονη έκφραση γλεντιού και έρωτα. "Ας ερχόσουν για λίγο", "Το τραμ το τελευταίο", "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά", "Άρχισαν τα όργανα", "Και ο μήνας έχει εννιά".

    Ο βασικός ερμηνευτής της παράστασης Μπάμπης Τσέρτος, ως γνωστόν έχει ερμηνεύσει με ένα ξεχωριστό τρόπο τα ρεμπέτικα και τα παραδοσιακά τραγούδια. Τα τελευταία χρόνια ερμηνεύει στους δίσκους και στις ζωντανές του εμφανίσεις τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ και άλλων συνθετών του είδους.

    Στη συναυλία συμμετέχουν: Ελένη Δήμου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νάντια Καραγιάννη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Λογοθέτης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσα Μποφίλιου, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Σταμάτης Φασουλής.

    Έκτακτη Συμμετοχή: Στέλλα Γκρέκα & Ελίζα Μαρέλλι. Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Νιάρχος. Συμπράττει 20μελής ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Σκηνοθεσία: Λουκιανός Κηλαηδόνης, κείμενα: Γιώργος Παπαδάκης και παρουσίαση: Ηλίας Λογοθέτης.

    Ο Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από τα χρόνια του 30 έστησε μια λαμπρή καριέρα μουσικού, μαέστρου και συνθέτη, "περιορίζοντας" το όνομά του σε "Σουγιούλ". Θα τροφοδοτήσει με ρομαντικά τανγκό και βαλς την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, θα συγκλονίσει και θα εμψυχώσει τους Έλληνες στον πόλεμο του 40 με τα "πολεμικά" του τραγούδια και θα θεωρηθεί δικαίως ο κατεξοχήν συνθέτης του έπους του ΄40, μαζί με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο (Παιδιά, της Έλλαδος παιδιά, Μας χωρίζει ο πόλεμος κ.λ.π.). Μετά τον πόλεμο δημιουργεί ένα νέο είδος τραγουδιού που ο ίδιος ονομάζει "αρχοντορεμπέτικο", που γλέντησε την πληγωμένη Ελλάδα στα θέατρα της εποχής, στους κινηματογράφους και στα κοσμικά κέντρα.

    Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο "Ευθύμειο" Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    [09] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές

    Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στα 94 δολάρια

    2/10/2008 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υποχώρηση μεγαλύτερη των 4 δολαρίων το βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και έχει υποχωρήσει κοντά στα 94 δολάρια το βαρέλι, δεχόμενη πιέσεις από την ισχυροποίηση του δολαρίου και καθώς η έγκριση του σχεδίου Πόλσον από τη Γερουσία δεν μπόρεσε να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 4,39 δολαρίων και εμπορευόταν στα 94,14 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 4,33 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 91,00 δολάρια το βαρέλι.

    [10] Κοινωνία

    Στην Γερμανία για την υποθεση Siemens

    2/10/2008 6:09:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8-AΠE/MΠE

    Τη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσουν για το Μόναχο ο 4ος ειδικός ανακριτής που ερευνά την υπόθεση της Siemens, κ.Νίκος Ζαγοριανός και ο εποπτεύων εισαγγελέας κ.Παναγιώτης Αθανασίου. Ανακριτής και εισαγγελέας αναμένεται να λάβουν κατάθεση από το πρώην στέλεχος της μητρικής Siemens κ.Ρ.Σίκατσεκ. Ο ανακριτής έχει, ήδη, συνεννοηθεί με τις γερμανικές αρχές για την εξέταση του κ.Σίκατσεκ, στην οποία συναινεί και ο ίδιος. Για το λόγο αυτό έχει αποσταλεί από τον κ.Ζαγοριανό μακροσκελές ερωτηματολόγιο ώστε ο μάρτυρας να ενημερωθεί γι΄ αυτά που θέλει να μάθει ο Έλληνας ανακριτής. Μετά το Μόναχο και περίπου γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, ανακριτής και εισαγγελέας, πρόκειται να μεταβούν στη Χάγη όπου θα έχουν συνάντηση με τους Γερμανούς και Ελβετούς εισαγγελείς, που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της Siemens.

    [11] Οικονομία

    Στις 2.828,88 μονάδες

    Χ.Χ.Α: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29%

    2/10/2008 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μικρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν τελικά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί τις διακυμάνσεις των δεικτών των διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.828,88 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 261,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 22,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής: των Ταξιδιών-Αναψυχής σε ποσοστό 2,77%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 2,63% και των Τραπεζών κατά 2,27%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Τροφίμων-ποτών σε ποσοστό 17,37%,των Βιομηχανικών προϊόντων 3,08% και του Εμπορίου κατά 2,74%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,92%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,49% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 1,07%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 73 ενισχύθηκαν, 142 υποχώρησαν και 58 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [12] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλαβάνου

    2/10/2008 5:21:00 μμ

    Η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη και την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Οικονομίας με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο. Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον κ. Αλαβάνο για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας και την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι σε μια εποχή που οι βασικές οικονομικές αρχές και αντιλήψεις αλλάζουν θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας διότι "τον φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

    Παράλληλα, ζήτησε από το κράτος να εγγυηθεί γιά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να αντικαταστήσει τα δομημένα ομόλογα με κρατικά ενώ ζήτησε τη χορήγηση διορθωτικού ποσού στους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού.

    Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Αττικής και η Εθνική Ασφαλιστική.

    [13] Κόσμος

    Σομαλία

    Η πειρατεία στο ουκρανικό πλοίο συνεχίζεται

    2/10/2008 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Σομαλοί πειρατές που έχουν καταλάβει το ουκρανικό φορτηγό πλοίο Faina που μεταφέρει όπλα συνεχίζουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις, εμμένοντας στην αξίωσή τους για την καταβολή λύτρων 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να το αφήσουν.

    "Διαπραγματευόμαστε με τον ιδιοκτήτη (του πλοίου) και οι συζητήσεις βαίνουν προς την κατεύθυνση μιας θετικής έκβασης, όμως τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των πειρατών Σουγκιούλ Άλι από το πλοίο.

    "Οι ιδιοκτήτες του πλοίου γνωρίζουν από την αρχή ότι εμείς ζητούμε 20 εκατομμύρια δολάρια", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "πραγματικοί πειρατές είναι αυτοί που μεταφέρουν όπλα στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας" και ότι "αυτοί είναι που αξίζουν να διωχθούν".

    Οι αποκαλούμενοι "σεμπάμπ" (νεολαίοι) Σομαλοί ισλαμιστές, οι οποίοι μάχονται ενάντια στις δυνάμεις της Σομαλικής κυβέρνησης και των Αιθιόπων συμμάχων της από τις αρχές του 2007, εξέφρασαν σήμερα για πρώτη φορά την πλήρη υποστήριξή τους στην επίθεση στο φορτηγό πλοίο, αρνούμενοι ωστόσο οποιαδήποτε επαφή με τους πειρατές.

    "Η πειρατεία εμπορικών πλοίων είναι έγκλημα, όμως αυτό δεν αφορά την πειρατεία πλοίων που μεταφέρουν όπλα για τους εχθρούς του Αλλάχ", δήλωσε ο εκπρόσωπος των "σεμπάμπ" σεΐχης Μουχτάρ Ρόμποου.

    "Εμείς πιστεύουμε ότι το φορτίο αυτό όπλων ανήκει στην Αιθιοπία", πρόσθεσε, και σημείωσε απευθυνόμενος στους πειρατές: "αν δεν πάρουν τα χρήματα που ζητούν, τους καλούμε είτε να κάψουν το φορτηγό πλοίο και τα όπλα του, είτε να το βυθίσουν".

    Το Faina, το οποίο κατελήφθη στις 25 Σεπτεμβρίου, μεταφέρει φορτίο όπλων, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης, και κατευθυνόταν προς τη Μομπάσα της Κένυας όταν δέχθηκε την επίθεση.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, περίπου 60 πλοία έχουν δεχθεί επίθεση στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωεκανό από τον Ιανουάριο του 2008 από πειρατές της Σομαλίας, της χώρας που έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο από το 1991.

    Η πειρατεία στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας συνιστά "μια νέα μορφή τρομοκρατίας", ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Τζιμπουτί, το οποίο συνορεύει με τη Σομαλία και φιλοξενεί βάσεις του αμερικανικού και του γαλλικού στρατού.

    "Το Τζιμπουτί θεωρεί τις πειρατείες μια νέα μορφή τρομοκρατίας", δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άλι Άμπντι Φάραχ και πρόσθεσε: "οι καταβολές λύτρων συμβάλλουν στην αγορά όπλων, πλοίων, καυσίμων και μέσων επικοινωνίας" από τους εγκληματίες των θαλασσών.

    "Το φαινόμενο αυτό παρεμποδίζει το διεθνές εμπόριο", σημείωσε και κάλεσε "τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της" για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο στη Σομαλία.

    [14] Πολιτική

    Κ. Παπούλιας: "Αναδιανομή του πλούτου σε διεθνή κλίμακα"

    2/10/2008 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης απαιτείται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των όρων της συμμετοχής πολιτών και εθνών στην παγκόσμια αγορά που δημιουργείται. Πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και να αναζητήσουμε μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου σε διεθνή κλίμακα, όχι μόνο ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι συνέπειες της δυσμενούς μεταχείρισης την οποία υπέστησαν ορισμένοι λαοί. Αλλά και για να ενισχυθεί η παγκόσμια σταθερότητα" επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στην τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Παράλληλα, ο κ. Κάρολος Παπούλιας έτεινε χείρα φιλίας προς τις γειτονικές χώρες καλώντας τους λαούς να " ξεπεράσουν το παρελθόν" όπως χαρακτηριστικά είπε.

    "Επιβάλλεται η διεθνής συνεργασία"

    Ο Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το διεθνές πιστωτικό σύστημα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και σημείωσε ότι η κρίση αυτή ξεκίνησε εκτός Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, όμως "οι πιστωτικές κρίσεις δεν είναι γεγονότα περιορισμένα σ έναν τόπο".

    "Γι αυτό και η γέννηση αλλά και η θεραπεία τους μας αφορούν όλους. Ιδίως μάλιστα όταν η ανάγκη μιας κρίσης επιβάλλει πλέον τον επιμερισμό της δαπάνης για τη διάσωση της οικονομίας σε όλη την κοινωνία. Άλλωστε, ας μη λησμονούμε ότι το κάθε νοικοκυριό καθώς και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από την ομαλή λειτουργία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εργασία, θα υποφέρουν από τους περιορισμούς στην πίστωση και την υπερτίμηση της αξίας των χρημάτων" πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η κρίση αυτή "έδειξε τη μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών, υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί η απληστία, όταν νομοθετικά επιτρέπεται χωρίς όρους και όρια ο διαχωρισμός της ευθύνης από τα κέρδη, όταν θεωρείται ότι η ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία είναι ικανή ασπίδα για την προστασία από υπερβολές".

    Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση αυτή θα διαμορφώσει μια νέα γενιά οικονομικής σκέψης: "Όπως υπερβολές στη δεκαετία του ΄70 συνέβαλαν στους υψηλούς πληθωρισμούς και αποτέλεσαν το οικονομικό παράδειγμα για τα λεγόμενα οικονομικά της προσφοράς, έτσι και η παγκόσμια αγωνία για τη διάσωση των οικονομιών θα προωθήσει μια οικονομική σκέψη που θα επιβάλει κανόνες σωφρονισμού και ευθύνης στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπου θα υπάρχει ένα σύστημα διαφάνειας των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ώστε να μην είναι αδύνατη ακόμη και η αποτίμηση των ζημιών σε μια κρίση".

    Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι "επειδή στην ανάγκη ζητείται η αλληλεγγύη όλων, επιβάλλεται, όπως και κατά το παρελθόν, η ενεργοποίηση των μηχανισμών της διεθνούς συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο για να αποφύγουμε την επανάληψη των πρακτικών που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στο σημερινό τέλμα".

    Επανέλαβε δε εν προκειμένω μια προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από τον πολυσήμαντο λόγο που εκφώνησε στην 63η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: "Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο αντίληψης της ηθικής και της ευθύνης στην οικονομία, περισσότερη συναίσθηση του τί συνεπάγονται οι οικονομικές κρίσεις και αποφάσεις για τους πολλούς. Αλλά και λιγότερη στερούμενη κριτικής θεώρησης, πίστη στις μαγικές ικανότητες της αγοράς".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι το περιβάλλον είναι ένας άλλος τομέας όπου υπάρχει σαφής αλληλεξάρτηση όλων από όλους: Αλληλεξάρτηση όχι για το περιττό, αλλά για την ίδια την ύπαρξη της ζωής μας στον πλανήτη. "Συνιστά επομένως έναν τομέα όπου επιβάλλεται η υπερεθνική συνεργασία. Στην Κοπεγχάγη θα συνεχιστεί το 2010 η Σύνοδος του Μπαλί. Καθώς η αλληλεξάρτηση είναι προφανής, επιβάλλεται η λήψη μέτρων ώστε να ενισχυθεί η κοινή δράση των λαών για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων πλανητικής κλίμακας. Ώστε να οδηγηθούμε σένα πιο αποτελεσματικό Διεθνές Δίκαιο του Περιβάλλοντος και σε μια εχέφρονα πρακτική" τόνισε.

    [15] Κοινωνία

    Πωλούσε "οικόπεδα" της Εκκλησίας

    2/10/2008 12:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνελήφθη 49χρονος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τους τελευταίους μήνες εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας και πωλούσε οικόπεδα που υποτίθεται ότι ανήκαν σε αυτήν, σε πολύ ευνοϊκές τιμές, όπως ισχυριζόταν.

    Τελευταίο θύμα του ένας πολιτικός μηχανικός από την Αθήνα από τον οποίο κατάφερε να αποσπάσει 150 χιλιάδες ευρώ.

    [16] Πολιτική

    Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

    "Ενίσχυση των πολιτών"

    2/10/2008 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 2:52:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σειρά δράσεων και κινητοποίηση στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού με στόχο την εξάντληση κάθε δυνατότητας ενίσχυσης των πολιτών όρισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η διεθνής οικονομική κρίση και η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για να ελαχιστοποιηθούν τυχόν επιπτώσεις στη χώρα μας. Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής κοινωνικής πολιτικής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Υγείας και ζήτησε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, ξεκινά επισκέψεις στα υπουργεία για άμεση ενημέρωση και προώθηση των στόχων και κάλεσε τους υπουργούς να έχουν διαρκή παρουσία στον τόπο των προβλημάτων. "Οι πόρτες υπουργείων και δημοσίων οργανισμών να είναι ανοιχτές στους βουλευτές όλων των κομμάτων ανέφερε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε πως οι επικεφαλής των υπηρεσιών οργανισμών και φορέων έχουν την ευθύνη να απαντούν άμεσα στα μέλη του κοινοβουλίου. Όποιος δεν ανταποκρίνεται, να αντικαθίσταται άμεσα, κανένας δεν είναι δεμένος με οποιαδήποτε καρέκλα υπογράμμισε. Αναφερόμενος στο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και στη συνεργασία με τους βουλευτές, ανέφερε πως δεν νοούνται ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές στην προώθηση του κοινοβουλευτικού έργου. Απαιτείται διαρκώς περισσότερη δουλειά, κατέληξε τονίζοντας ότι από όσα σας είπα κρινόμαστε όλοι και λάθη δεν επιτρέπονται.

    [17] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία γονέων για έλλειψη νηπιαγωγείων

    2/10/2008 11:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 4:17:48 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν το μεσημέρι γονείς των οποίων τα παιδιά έμειναν εκτός νηπιαγωγείων.

    "Δεν υπάρχει παιδί που να ήθελε να φοιτήσει σε δημόσιο νηπιαγωγείο και να μη μπόρεσε να εγγραφεί" δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στα δημόσια νηπιαγωγεία. Σημείωσε ωστόσο ότι ο "θόρυβος" δεν προέρχεται από τα δημόσια νηπιαγωγεία αλλά "από ιδιοκτήτες σταθμών που αρνήθηκαν να προσαρμοστούν εγκαίρως στις προδιαγραφές του υπουργείου".

    Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους μετεξελισσόμενους βρεφονηπιακούς σταθμούς να υποβάλουν φακέλους και να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, και ότι, με πνεύμα καλής θέλησης δόθηκαν 302 άδειες λειτουργίας νηπιαγωγείων, εγκρίθηκαν 134 και υπάρχουν 70 σε εκκρεμότητα. "Δεν έχουμε αντίρρηση να αδειοδοτήσουμε και οποιοδήποτε άλλο (σταθμό) τηρεί τις προδιαγραφές" είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πρωτούλης τόνισε ότι υπάρχει δικαιολογημένη αγανάκτηση από τους γονείς νηπίων και προνηπίων που απευθύνθηκαν στα δημόσια νηπιαγωγεία, βρήκαν "κλειστές" τις πόρτες και οδηγήθηκαν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. "Τα μισά προνήπια δεν εγγράφηκαν στα δημόσια νηπιαγωγεία και αυτό φαίνεται και από την αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά", παρατήρησε ο κ. Πρωτούλης.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι η φοίτηση νηπίων και προνηπίων σε ιδιωτικά σχολεία είναι επιλογή της οικογένειας όχι μόνο ανάγκη, ωστόσο "εάν υπάρχει έστω και ένα παιδί που επιθυμεί να εγγραφεί σε δημόσιο νηπιαγωγείο είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε" είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

    [18] Οικονομία

    Δυναμική συμμετοχή των εργαζόμενων στα ΜΜΕ

    Επίσημη "πρώτη" για τα Ταμεία μετά τις κινητοποιήσεις

    2/10/2008 11:13:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σίγησαν χθες, Τετάρτη, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και δεν κυκλοφορούν σήμερα εφημερίδες λόγω της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων και των τεχνικών Τύπου ως αντίδραση στο νέο ασφαλιστικό νόμο και την ενοποίηση των ταμείων. Στην κινητοποίηση μετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτός από το ΙΚΑ. Η συνάντηση πάντως που είχαν οι πρόεδροι των Ενώσεων με την υπουργό Απασχόλησης απέβη άκαρπη. Η διαδικασία ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων άρχισε την Τετάρτη, με πρώτους τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους εργαζόμενους σε σώματα ασφαλείας, σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει αναστολή στην εφαρμογή του νόμου επικαλούμενοι σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νέων ταμείων.

    Συνεδριάζουν τα ΔΣ των ενοποιημένων ταμείων

    Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση των νέων διοικητικών συμβουλίων, κάτι που αποτελεί "κρας τεστ" για το νέο ασφαλιστικό χάρτη.

    "Είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας των νέων φορέων, υπάρχουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα να δούμε ποιες αποφάσεις θα πάρουν τα διοικητικά συμβούλια, υπάρχει όμως πρόβλημα με τις νέες πληρωμές" επισήμανε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, Γ. Κουτρουμάνης.

    "Υπήρξε μια προχειρότητα μεγάλη στο θέμα των ενοποιήσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες, αν γίνονται με σωστό σχεδιασμό και με ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα βήματα. Δυστυχώς δεν έγιναν τα πράγματα με σχέδιο σοβαρό. Θα έχουμε προβλήματα και κάνουμε προσπάθεια ως εργαζόμενοι να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες" είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

    [19] Υγεία

    Βρεφικό ύψος και καρκίνος

    2/10/2008 11:59:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το μέγεθος ενός κοριτσιού -και ιδίως το ύψος - κατά τη γέννησή του συσχετίζεται με τον κατοπινό κίνδυνο, ως ενήλικη, να εμφανίσει καρκίνο του στήθους, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιζαμπέλ ντος Σάντος Σίλβα.

    Έτσι τα ιδιαίτερα μεγαλόσωμα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο από αυτά που έχουν μέσο μέγεθος. Ένα κορίτσι που γεννιέται με βάρος πάνω από 4 κιλά, είναι κατά 12% πιο πιθανό να αναπτύξει όγκο, από ό,τι ένα νεογέννητο μεταξύ 3 - 3,5 κιλών.

    Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής του τμήματος επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Παγώνα Λάγιου, που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η νέα μελέτη παρέχει "την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη πως το μέγεθος κατά τη γέννηση είναι κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας για τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους στην ενήλικη ζωή", σύμφωνα με δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Live Science και New Scientist. "Η μελέτη αλλάζει δραστικά τον τρόπο που βλέπουμε την προέλευση του καρκίνου του στήθους", δήλωσε ο κ.Τριχόπουλος, που πρόσθεσε ότι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν ερμηνεύουν απολύτως τα ποσοστά του καρκίνου του στήθους και ο κίνδυνος μιας γυναίκας για τη συγκεκριμένη ασθένεια πιθανώς ξεκινά ήδη από τη μήτρα.

    Η νέα μελέτη, που έλαβε υπόψη της στοιχεία από προηγούμενες 22 έρευνες της τελευταίας 20ετίας σε πάνω από 22.000 γυναίκες με καρκίνο του στήθους και 600.000 υγιείς γυναίκες, διαπίστωσε ότι μια προσθήκη μισού κιλού στο βάρος του νεογέννητου κοριτσιού αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους σε κατοπινό στάδιο της ζωής. Επίσης το ύψος του νεογέννητου και η περίμετρος του κεφαλιού του συσχετίζονται θετικά με τον καρκίνο του στήθους. Από τα τρία στοιχεία (βάρος, ύψος, περιφέρεια κεφαλιού), το ύψος φαίνεται να είναι ο παράγων με τη μεγαλύτερη συσχέτιση. Μια αύξηση του ύψους κατά 2 εκατοστά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους κατά 10%.

    Η υπεύθυνη της έρευνας καθηγήτρια Ιζαμπέλ ντος Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι "λίγα είναι γνωστά για το πώς το προ-γεννητικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους αργότερα στη ζωή. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποκαλύψει τους βιολογικούς μηχανισμούς που καθορίζουν τη σχέση μεγέθους μωρού-καρκίνου του στήθους". Μια πιθανή εξήγηση, όπως είπε, είναι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλης στη μητέρα.

    Το 2007 548.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του στήθους παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    [20] Υγεία

    Λϋση και για το διαβήτη

    Θεραπεία της παχυσαρκίας με πολλαπλά οφέλη

    2/10/2008 11:52:00 πμ

    Μόνιμη και σταθερή λύση στο πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας, αλλά και σε σημαντικό ποσοστό θεραπεία των συνοδών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπνική άπνοια προσφέρει η βαριατρική χειρουργική. Αυτό τονίστηκε από κορυφαίους επιστήμονες απ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων (IFSO 2008), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από τις 24-27 Σεπτεμβρίου του 2008.

    «Πράγματι αυτό ήταν το εντυπωσιακό συμπέρασμα των επιστημονικών ομιλιών όλων των χειρουργών που αντιμετωπίζουν τη νοσογόνο παχυσαρκία» δήλωσε ο Διευθυντής της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος συμμετείχε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων στο Παγκόσμιο Συνέδριο.

    Μάλιστα ο κ Κωνσταντινίδης εκλέχτηκε στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή για τη Μεταβολική Χειρουργική, που αποτελεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της Χειρουργικής Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Νόσων. « Στο συνέδριο και μέσα από τα θεαματικά αποτελέσματα που αφορούν την θεραπεία των συνοδών παθήσεων της παχυσαρκίας, προέκυψε έντονος προβληματισμός αν η βαριατρική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση αυτών των παθήσεων και σε μη παχύσαρκους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας πως το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επεμβατικών Θεραπειών Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από 15-16 Σεπτεμβρίου 2008.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας αυτό είναι το θέμα ( αν δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η βαριατρική χειρουργική για την αποκατάσταση του μεταβολικού συνδρόμου σε μη παχύσαρκους ασθενείς) που θα απασχολήσει από εδώ και πέρα την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

    Παγκόσμια επιδημία η νοσογόνος παχυσαρκία

    Η παχυσαρκία , όπως τονίστηκε στο συνέδριο, αποτελεί παγκόσμια επιδημία, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή. Οι παχύσαρκοι ασθενείς κληρονομούν έναν περισσότερο «δραστήριο» μηχανισμό μεταβολισμού που έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση της ενεργειακής περίσσειας σε λίπος.

    Αν και πρόκειται για γενετική νόσο, η έκφραση της παχυσαρκίας εξαρτάται από κοινωνικούς, πολιτισμικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Σήμερα οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας έχουν ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη περιττού βάρους σε ποσοστά που ανέρχονται στο 95%. Η απώλεια βάρους είναι πολύ πιο εύκολη από τη διατήρηση της απώλειας αυτής.

    Η βαριατρική χειρουργική είναι σήμερα ή μόνη θεραπεία που προσφέρει μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Η χειρουργική της παχυσαρκίας δεν αποτελεί ίαση. Είναι ένα «εργαλείο» για τον παχύσαρκο ασθενή που τον βοηθά να χάσει το περιττό βάρος και να διατηρήσει αυτή την απώλεια. Οι χειρουργικές τεχνικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από απλές επεμβάσεις με λιγότερες επιπλοκές αλλά και μικρότερη απώλεια βάρους (εξαρτώνται περισσότερο από τη συνεργασία του ασθενούς) έως σύνθετες επεμβάσεις με μεγάλη απώλεια βάρους αλλά και περισσότερες επιπλοκές (εξαρτώνται λιγότερο από τη συνεργασία του ασθενούς).

    Η διεθνής ιατρική κοινότητα προτιμά σήμερα τις λαπαροσκοπικές τεχνικές που είναι ελάχιστα τραυματικές, προσφέρουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και πρώιμη ανάρρωση. Οι επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής επεκτείνονται πλέον και στις μικρότερες αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται σε συνεργάσιμους ασθενείς που επισκέπτονται συχνά τον χειρουργό και την πολυδύναμη ομάδα μετά από την επέμβαση.

    «Η χειρουργική της παχυσαρκίας αποτελεί κλάδο που διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται», κατέληξε ο κ.Κωνσταντινίδης. «Οι μεγάλες μελέτες των κέντρων αναφοράς επιβεβαιώνουν τα καλά αποτελέσματα καθιερωμένων επεμβάσεων όπως η τοποθέτηση του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου και η γαστρική παράκαμψη, ενώ παράλληλα εξετάζουν την αποτελεσματικότητα πιο πρόσφατων επεμβάσεων όπως είναι η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) που φαίνεται να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα.

    Η εμπειρία δείχνει ότι η προσέγγιση του βαριατρικού ασθενούς θα πρέπει να γίνεται μόνο στα πλαίσια πολυδύναμης ομάδας από εξειδικευμένο χειρουργό και ιατρούς πολλών ειδικοτήτων καθώς και από ειδικούς παραϊατρικών επαγγελμάτων. Η συνεργασία του ασθενούς και η συχνή μετεγχειρητική παρακολούθηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά από οποιαδήποτε βαριατρική επέμβαση».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 October 2008 - 16:50:31 UTC