Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πράσινο φως από το Κογκρέσο
  • [02] Συνεδρίαση του Υπουργικού
  • [03] Ψηφίζεται η τροπολογία για την Ολυμπιακή
  • [04] Σύσκεψη ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία
  • [05] Μεξικό: Νέο κύμα φόνων στην Τσιουάουα
  • [06] Εμπιστεύονται Ομπάμα, αμφισβητούν την Πέιλιν
  • [07] 121 συλλήψεις στην Ισπανία για παιδική πορνογραφία
  • [08] Διπλό χτύπημα καμικάζι στη Βαγδάτη
  • [09] Προς νέα δοκιμή πυραύλου η Β. Κορέα
  • [10] Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Ινδία
  • [11] Επαφές Ντάουνερ για το Κυπριακό
  • [12] Δέσμευση Κίνας για διακοπή των εξαγωγών
  • [13] Άρχισε η αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία

    [01] Οικονομία

    Στο σχέδιο Πόλσον

    Πράσινο φως από το Κογκρέσο

    2/10/2008 8:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 11:01:21 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NET 105.8, Reuters, AFP, BBC

    Την έγκριση του έδωσε το αμερικανικό Κογκρέσο στο σχέδιο οικονομικής διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ που βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας, κυρίως εξαιτίας δανείων υψηλού ρίσκου, μέσω της διοχέτευσης ενισχύσεων ύψους 700 δισ. δολαρίων. Η ψηφοφορία έληξε με 74 ψήφους υπέρ και 25 κατά και πλέον ο λόγος περνά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να τεθεί την Πέμπτη σε νέα ψηφοφορία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την απόφαση του Κογκρέσου και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων πράξει το ίδιο. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα ψηφοφορία μετά τις βελτιωτικές τροπολογίες που έφεραν οι Γερουσιαστές. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πακέτο φοροαπαλαγών για 24 εκατομμύρια φορολογουμένους της μεσαίας τάξης και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επέκταση των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, αύξηση του ποσού των καταθέσεων που είναι εγγυημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα 250.000 δολάρια από 100.000 και αρωγή στα θύματα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. "Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού", τόνισε ο Τζορτζ Μπους. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα που θα προβλέπει αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν ασφαλίσεις υψηλού κινδύνου.

    Στην αμερικανική βουλή τα βλέμματα των επενδυτών

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τζορτζ Μπους, ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον κάλεσε τη Βουλή να επικυρώσει το νομοσχέδιο, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπους και να γίνει νόμος του κράτους. "Η απόφαση της Γερουσίας στέλνει ένα θετικό σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την αμερικανική οικονομία δίνοντας στους Αμερικανούς τη σιγουριά της πρόσβασης στις αναγκαίες πιστώσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων" τόνισε ο Πόλσον.

    Ωστόσο, η τύχη του επίμαχου σχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται αβέβαιη, μετά την απόρριψη της προηγούμενης εκδοχής του τη Δευτέρα - εξέλιξη που προκάλεσε πανικό στις διεθνείς αγορές.

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζων ΜακΚέην, που επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να λάβουν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας, τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου προκειμένου -κατά την τοποθέτηση οικονομικών αναλυτών- "να αποτραπεί η κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας".

    Πάντως, λίγο πριν τη ψηφοφορία στην Γερουσία η Wall Street κινήθηκε πτωτικά με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,18% και το Nasdaq 1,08%. Με πτώση έκλεισε το και Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 213,50 μονάδες (-1,88%) φτάνοντας τις 11.154,76. Στην Ευρώπη, με μικρή άνοδο άνοιξαν τα Χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι, με πτώση στη Φρανκφούρτη.

    Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν το γεγονός στις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης και στη δυσπιστία τους όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του αμερικανικού νομοσχεδίου, το οποίο θεωρούν πως προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι θεραπεία στο πρόβλημα.

    Σειρά προτάσεων από την Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σειρά προτάσεων ως προς τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων. Βασική κατεύθυνση της Επιτροπής είναι τα ίδια κεφάλαια να είναι σε γενικές γραμμές αυξημένα στις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν ασφαλίσεις υψηλού κινδύνου.

    Εκτός από την αύξηση των ίδιων κεφαλαίων στις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν ασφαλίσεις υψηλού κινδύνου, η Κομισιόν προτείνει επίσης μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας στους λογιστικούς κανόνες των τραπεζών καθώς και για την ενίσχυση του ρόλου αλλά και της ποιότητας των οργανισμών αξιολόγησης των οικονομικών δεδομένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα τίθενται περιορισμοί όσον αφορά το ανώτατο ύψος των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες σε ένα δεδομένο δανειολήπτη, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν μια καλύτερη συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων. Η πρόταση αυτή, με την οποία τροποποιούνται οι υφιστάμενες οδηγίες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, είναι αποτέλεσμα εκτενών διαβουλεύσεων με διεθνείς εταίρους, τα κράτη μέλη και τον τραπεζικό κλάδο και θα τεθεί προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.

    "Αυτοί οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τα θεμέλια του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες της ΕΕ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιστεύω ότι αποτελούν μια συνετή απάντηση ανάλογη προς το μέγεθος των αναταράξεων που συγκλονίζουν σήμερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυστηρούς βασικούς κανόνες, διαφάνεια και σύνεση" δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Τσάρκι Μακ Κρίβι.

    Οι προτάσεις αυτές θα δημοσιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατών-μελών της G8 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) και των προέδρων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ευρωζώνης, που έχει συγκαλέσει ο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, προκειμένου να σφυρηλατηθεί μια ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι στην εξάπλωση της "χρηματοπιστωτικής νόσου" που ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο σημείωσε ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν το Σάββατο στο Παρίσι. Παράλληλα ζήτησε καλύτερο και αυξημένο συντονισμό των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων.

    Η Κομισιόν δεν αναμένεται να εισηγηθεί πάντως τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού παρέμβασης ανάλογου με αυτό που συζητείται στις ΗΠΑ. Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα απαιτούσε ομοφωνία μεταξύ των "27", κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο. Άλλωστε για τους περισσότερους από τους κοινοτικούς ιθύνοντες ανάλογος μηχανισμός δεν κρίνεται απαραίτητος στην ΕΕ.

    [02] Πολιτική

    Συνεδρίαση του Υπουργικού

    2/10/2008 9:27:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεδριάζει το μεσημέρι στις 12:00, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζει και εγγυάται την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό στους κραδασμούς.

    [03] Οικονομία

    Συγκέντρωση των εργαζομένων στη Βουλή

    Ψηφίζεται η τροπολογία για την Ολυμπιακή

    2/10/2008 9:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 10:04:32 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πορεία από τη λεωφόρο Συγγρού προς τη Βουλή, όπου ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για την Ολυμπιακή, πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα. Την ψήφιση της τροπολογίας για την ειδική εκκαθάριση της Ολυμπιακής, θα ακολουθήσει η νομοθετική ρύθμιση για το μέλλον των υπαλλήλων. Τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση του υπουργού Μεταφορών για διάλογο που τους απηύθυνε ο και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα και την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ για τις 8 Οκτωβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και τις απολύσεις προσωπικού χωρίς αποζημίωση, που προβλέπει η τροπολογία Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή. Αντίθετα, οι πιλότοι αποφάσισαν να προσέλθουν σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και από το περιεχόμενό της θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν ή όχι στο διάλογο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Στο μεταξύ, ήδη δημοσιεύθηκαν σε τρεις εφημερίδες οι προκηρύξεις με τις οποίες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και εκδηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το κατ αρχήν ενδιαφέρον τους για τις τρεις εταιρείες, του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

    Δηλώσεις Χατζηδάκη

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την Τρίτη την πρόσκλησή του προς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής για διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που τους αφορούν και να γίνουν πιθανές βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αφορά ουσιαστικά μόνο την Ολυμπιακή και όχι άλλες ΔΕΚΟ, όπως διατείνονται ορισμένοι.

    Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τους πιλότους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πλειοψηφία των συνδικαλιστών.

    Σημείωσε επίσης πως ένα από τα προβλήματα των εργαζομένων είναι ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως αμέσως μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής και την αποδέσμευσή τους από την εταιρεία, αν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά αμέσως στις ΔΕΚΟ, ή στη δημόσια εταιρεία που έχουνε επιλέξει.

    Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε επίσης ότι η ολοκλήρωση της μετάβασης της Ολυμπιακής στο νέο σχήμα, έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικά διάστημα από τώρα, θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο θα βοηθά ακριβώς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής οι οποίοι θέλουν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε άλλες ΔΕΚΟ. Και επίσης θα γίνει κάθε προσπάθεια να γίνει πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    [04] Πολιτική

    Σχέδιο σε τρεις άξονες

    Σύσκεψη ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία

    2/10/2008 8:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 10:17:56 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη, ευρεία σύσκεψη στελεχών με θέμα την οικονομία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι τρεις Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο συντονιστής των Πολιτικών Εκπροσώπων, οι Πολιτικοί Εκπρόσωποι Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι εισηγητές των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας, οι Γραμματείς των Τομέων Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Εκπρόσωπος Τύπου, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και η Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου, ανέπτυξε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την ενίσχυση του εισοδήματος, την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, νέα αναπτυξιακή προοπτική και μια νέα σχέση πολίτη - κράτους.

    Πρώτος στόχος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, "είναι η εμπέδωση της σιγουριάς και της ασφάλειας στον πολίτη. Με την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών. Με πρωτοβουλίες ανακούφισης των ασθενέστερων, μέσα από ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Με μειώσεις τιμών στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων, και εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Με προτάσεις για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα".

    Δεύτερος στόχος, "είναι η θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία όλων των καταθετών. Με προτάσεις για τη βελτίωση της άσκησης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε όλα τα σκέλη: τις τράπεζες, το χρηματιστήριο, τις ασφαλιστικές εταιρίες".

    Τρίτος στόχος, είναι οι πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προτείνει τη θέσπιση νέων κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και εποπτείας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σκοπεύει να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "για πολιτικές που αναγνωρίζουν τις νέες πραγματικότητες και προσαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενθαρρύνει περισσότερο την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη ανέφερε ότι "η κρίση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, που υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ακυρώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μια κρίση την οποία πληρώνουν τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει άλλοθι για την αποτυχία των δικών της πολιτικών στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να χρησιμοποιήσει τη διεθνή κρίση για να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα. Μια διεθνής κρίση, η οποία είναι και αυτή αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών, αποτέλεσμα της υποταγής του δημόσιου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά και αδιαφανή συμφέροντα. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, πως η κρίση στην Ελλάδα είναι Ελληνικής προέλευσης - και φέρει την υπογραφή των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές για τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών, την εμπέδωση σιγουριάς και ασφάλειας, τη θωράκιση της οικονομίας, να αναληφθούν άμεσα. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε τη βούληση να διαχειριστεί τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Με μια νέα κυβέρνηση, που εγγυάται τη σιγουριά, προχωρά με σχέδιο και νηφαλιότητα, βρίσκεται κοντά στους πολίτες, και δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες.

    [05] Κόσμος

    Μεξικό: Νέο κύμα φόνων στην Τσιουάουα

    2/10/2008 11:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι σοροί εννέα φονευθέντων ανθρώπων, περιλαμβανομένων και δύο που είχαν αποκεφαλισθεί, ανακαλύφθηκαν χθες Τετάρτη σε διάφορες τοποθεσίες του διοικητικού διαμερίσματος Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό, στην μεθόριο με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τοπικές δικαστικές πηγές.

    Η σορός ενός αποκεφαλισμένου άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, είχε εγκαταλειφθεί, κοντά στο κεφάλι, σε ένα σπίτι στο κέντρο της Σιουδάδ Χουάρες, την μεθοριακή πόλη όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον 107 φόνοι το Σεπτέμβριο και συνολικά 1.069 μέχρι στιγμής εφέτος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας Αλεχάνδρο Παριέντε.

    Στην Κάσας Γκράντες, ανακαλύφθηκε ένα ανθρώπινο κεφάλι, σύμφωνα με ιατρικές και νομικές πηγές. Άλλες έξι σοροί, περιλαμβανομένης και αυτής μιας γυναίκας, βρέθηκαν σε άλλες περιοχές της Τσιουάουα.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό το συντηρητικό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν έχει αναπτύξει 2.500 στρατιώτες στη Σιουδάδ Χουάρες από τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης σε ολόκληρη τη χώρα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ουσιαστικά των καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 36.000 άνδρες του στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

    Η βία που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα έχουν στοιχίσει πάνω από 3.300 ζωές από τις αρχές του 2008.

    [06] Κόσμος

    Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι

    Εμπιστεύονται Ομπάμα, αμφισβητούν την Πέιλιν

    2/10/2008 10:58:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Στις ΗΠΑ, ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζει προβάδισμα 7% έναντι του Ρεπουμπλικάνου Τζων ΜακΚέην, κερδίζοντας έδαφος σε πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες, αλλά και μεταξύ των γυναικών - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή τους. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι αμερικανοί ψηφοφόροι αμφισβητούν την καταλληλότητα της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία - σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Washington Post, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τηλεοπτικό debate με τον δημοκρατικό αντίπαλό της, Τζο Μπάιντεν.

    Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι δεν ένιωθαν άνετα με την ιδέα ο υποψήφιος πρόεδρος των ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα στα 72 του χρόνια.

    Το 60% δήλωσε ότι η Πέιλιν δεν διαθέτει την εμπειρία να γίνει πρόεδρος, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ πριν από ένα μήνα το ποσοστό αυτό ήταν 45%, έγραψε η εφημερίδα.

    Μάλιστα, η μεγαλύτερη μεταστροφή παρατηρείται ανάμεσα στους ανεξάρτητους, μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων.

    Το ένα τρίτο των ανεξάρτητων ψηφοφόρων δηλώνουν τώρα ότι είναι πιθανότερο να μην στηρίξουν τον Μακέιν εξαιτίας της Πέιλιν σε σύγκριση με 20% που δήλωναν το ίδιο σε δημοσκόπηση του ABC πριν από ένα μήνα.

    [07] Κόσμος

    Σε ευρεία επιχείρηση

    121 συλλήψεις στην Ισπανία για παιδική πορνογραφία

    2/10/2008 10:45:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε 121 άτομα σε μεγάλη επιχείρηση κατά της παιδικής πορνογραφίας και ανακοίνωσε πως κατατάσσει ανάμεσα στις βασικές της προτεραιότητες την καταπολέμηση αυτού του είδους των εγκλημάτων.

    Στην επιχείρηση "Καρουσέλ", που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ισπανία, συμμετείχαν περίπου 800 αστυνομικοί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα χαιρέτησε "τη σπουδαία δουλειά της αστυνομίας εναντίον αυτών των εγκλημάτων, που είναι τα πλέον απεχθή στην κοινωνία".

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας αστυνομικός, ένας πράκτορας της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CNI) και ένας σπουδαστής της Σχολής Πολιτοφυλάκων, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

    Εκτός από τις 121 συλλήψεις, αλλά 96 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση και κατηγορούνται για "κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο", διευκρίνισε η αστυνομία.

    Σε 210 κατοικίες που ερευνήθηκαν από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν 347 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, 1.186 CD και DVD, 38 φορητοί υπολογιστές και 15 μνήμες USB.

    "Εκατομμύρια αρχεία βίντεο και φωτογραφιών κατασχέθηκαν, σε ορισμένα από αυτά υπήρχαν σκηνές εξαιρετικές σκληρότητας απέναντι σε παιδιά", επισήμανε η αστυνομία.

    Δύο από τους συλληφθέντες "παρήγαγαν το δικό τους πορνογραφικό υλικό" παίρνοντας και ανταλλάσσοντας φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας και μάλιστα σε ορισμένες από αυτές "τα θύματα μπορούν να αναγνωριστούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον".

    Οι έρευνες άρχισαν το 2007 σε συνεργασία με την αστυνομία της Βραζιλίας. Με την βοήθεια αστυνομικών από διαφορετικές χώρες, η αρμόδια υπηρεσία της Ισπανίας κατάφερε να εντοπίσει 18.000 συνδέσεις με παράνομο περιεχόμενο σε 75 χώρες.

    Οι συλληφθέντες ανήκουν σε διαφορετικά κοινωνικά επίπεδα και ηλικίες, από πολύ νέους ως συνταξιούχους.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συλληφθεί στην Ισπανία περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας.

    [08] Ιράκ

    Διπλό χτύπημα καμικάζι στη Βαγδάτη

    2/10/2008 10:18:00 πμ

    Δώδεκα νεκροί και 31 τραυματίες είναι απολογισμός δύο βομβιστικών επιθέσεων σε τεμένη σιιτών στη Βαγδάτη.

    Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας που οδήγησε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε τέμενος στην περιοχή της Ζαφρανίγια, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας 21, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο καμικάζι κατευθύνθηκε πεζός και πυροδότησε τα εκρηκτικά σε τέμενος στην περιοχή της Νέας Βαγδάτης, αφήνοντας πίσω του πέντε νεκρούς και 10 τραυματίες.

    Χθες άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν σε μια άλλη έκρηξη αυτοκινήτου στο χώρο στάθμευσης του τεμένους Σεγιέντ Μοχάμεντ στο Μπαλάντ, 80 χιλιόμετρα βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας. Στόχος σε όλες τις επιθέσεις ήταν οι πιστοί που γιόρταζαν το τέλος του Ραμαζανιού.

    Εν τω μεταξύ, στους 506 ανήλθε ο αριθμός των Ιρακινών αμάχων και των μελών των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας με αντάρτες μαχητές, μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο είχαν βρει το θάνατο 383 άμαχοι, 18 στρατιώτες και 30 αστυνομικοί, δηλ. συνολικά 431 άνθρωποι.

    Παράλληλα, κατά στοιχεία του στρατού των ΗΠΑ, τουλάχιστον 25 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο, ο αριθμός έφθασε τους 23. Συνολικά, τουλάχιστον 4.176 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την εισβολή του 2003, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου και του casualties.org.

    Αν και στο Ιράκ καταγράφεται, σύμφωνα με Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, τάση μείωσης της βίας από την περασμένη χρονιά, οι θάνατοι από επεισόδια βίας μεταξύ σουνιτών και σιιτών, μεταξύ ένοπλων ομάδων, καθώς και μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών του Ιράκ και των ΗΠΑ, συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες σε μηνιαία βάση.

    [09] Κόσμος

    Προς νέα δοκιμή πυραύλου η Β. Κορέα

    2/10/2008 9:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της στο πεδίο όπου έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς πυραυλικές δοκιμές, σε μια ένδειξη ότι ετοιμάζεται να προβεί σε νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα Πέμπτη η νοτιοκορεατική εφημερίδα Dong-a Ilbo.

    Το δημοσίευμα καταγράφεται ενώ η Πιονγκγιάνγκ αφήνει τις τελευταίες εβδομάδες να διαφανεί η απομάκρυνσή της από την διαδικασία εφαρμογής της εξαμερούς συμφωνίας για την καταστροφή του οπλικού πυρηνικού της προγράμματος και έκανε γνωστό ότι ξαναρχίζει τη διαδικασία παραγωγής πλουτωνίου κατάλληλου για πυρηνικά όπλα.

    Χθες Τετάρτη ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ βρισκόταν στη Σεούλ σε μια προσπάθεια "διάσωσης" της συμφωνίας.

    Η τοποθεσία από όπου αναμένεται να γίνει η δοκιμαστική εκτόξευση είναι αυτή στο Μουσουντάν-ρι, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας. Από εκεί είχε εκτοξευθεί ο Taepodong-2, ο οποίος θεωρητικά είχε δραστικό βεληνεκές 4.300 χλμ., αλλά ανεφλέγη και καταστράφηκε κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης του το 2006.

    Η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

    Χθες ο Κρις Χιλ δήλωσε ότι προωθεί ένα σχέδιο, στο οποίο "κεντρικό ρόλο" θα έχει η Κίνα, για την επίτευξη συμβιβασμού και την επαναφορά της συμφωνίας σε ισχύ. "Είμαστε σε μια δύσκολη και πολύ σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χιλ".

    Πάντως χθες Τετάρτη η Βόρεια Κορέα ζήτησε τη συνέχιση των επαφών με νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς, "εκπλήσσοντας" αρκετούς παρατηρητές.

    [10] Κόσμος

    Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Ινδία

    2/10/2008 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ινδική αστυνομία προέβη σε τέσσερις συλλήψεις υπόπτων για τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Αγκαρτάλα, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου Τριπούρα, στοιχίζοντας τη ζωή δύο ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 100, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

    Οι συνολικά πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν εντός διαστήματος 45 λεπτών σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης το βράδυ της Τετάρτης, περιλαμβανομένων αγορών και στάσεων λεωφορείων, μέσα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, εκ των οποίων ο ένας θεάθηκε, κατά τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, σε τέσσερα από τα πέντε σημεία όπου εξερράγησαν οι βόμβες. Το ανακοινωθέν της αστυνομίας δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι πέντε μηχανισμοί ήταν μικρής ισχύος, σύμφωνα με την αστυνομία στην πόλη, που ανέφερε ότι βρέθηκε κι εξουδετερώθηκε μια έκτη βόμβα.

    Στη βορειοανατολική Ινδία δρουν διάφορες αυτονομιστές ένοπλες παρατάξεις. Πάντως πρόσφατες εκτιμήσεις των Ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών διατείνονται ότι σημειώνεται διείσδυση στη βόρεια Ινδία μελών της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Harkat ul Jehadi ul Islami του Μπανγκλαντές.

    Εντός 2008 έχουν σημειωθεί αρκετές βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες Ινδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας, της Τζαϊπούρ και της Γκουτζάρατ.

    [11] Κόσμος

    Επαφές Ντάουνερ για το Κυπριακό

    2/10/2008 9:49:00 πμ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ενημερώθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) από τον ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για τις συνομιλίες στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας, συζήτησαν την "πορεία των διαπραγματεύσεων", που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μεταξύ των ηγετών (των δυο κοινοτήτων) υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στη βάση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών. "Συζητήθηκαν, επίσης, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να τους βοηθήσουν να φτάσουν στην επίτευξη λύσης", όπως σημειώθηκε.

    Ο κ. Ντάουνερ, θα συνεχίσει και σήμερα συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων, με το βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ, υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο, με τον υπεύθυνο των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του Οργανισμού, Άλεν Λε Ρόι, καθώς και με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας στον ΟΗΕ και με το λεγόμενο αντιπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων.

    Αύριο, ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τη Δευτέρα, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις επαφές του, μεταξύ των οποίων θα έχει άτυπη συνάντηση με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η επόμενη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

    Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Λακχτάρ Μπραχίμι, αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο στις 8 και 9 Οκτωβρίου για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται για συνολική λύση του Κυπριακού. Οι κύριοι Κάρτερ, Τούτου και Μπραχίμι είναι μέλη της ομάδας Elders, που αποτελείται από πρώην ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών.

    [12] Κόσμος

    Μελαμίνη στο στο 12% των προϊόντων

    Δέσμευση Κίνας για διακοπή των εξαγωγών

    2/10/2008 9:27:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν να διακόψουν τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων μέχρι να είναι σε θέση να εγγυηθούν απολύτως για την ασφάλειά τους, εξαιτίας του σκάνδαλο που ξέσπασε με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα, ανακοίνωσε σήμερα Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος διευκρίνισε πως εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της Κίνας είχε συνάντηση μια ώρας με ξένους διπλωμάτες στο Πεκίνο για το θέμα αυτό. "Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε γρήγορα και με σοβαρότητα στο πρόβλημα, λαμβάνοντας μέτρα για να σταματήσουν οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και να μην επαναληφθούν αν δεν υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους", τόνισε ο ιάπωνας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Χθες, Τετάρτη, οι αρμόδιες αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα έχει ανιχνευτεί μελαμίνη στο 12% των προϊόντων που παράγονται από γάλα σε σκόνη. Από την τοξική αυτή χημική ουσία 53.000 παιδιά στη χώρα εμφάνισαν προβλήματα υγείας και τέσσερα έχασαν τη ζωή τους. Εξαιτίας του σκανδάλου αυτού πολλές χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

    [13] Κόσμος

    Στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

    Άρχισε η αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία

    2/10/2008 9:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άρχισε χθες, Τετάρτη, η αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία, όπου θα επιβλέπουν την εκεχειρία και την διαδικασία αποχώρησης των Ρωσικών δυνάμεων μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου που συντάραξε τη χώρα του Καυκάσου.

    Οι παρατηρητές της Αποστολής Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMM) μετέβησαν επίσης στην υπό ρωσικό έλεγχο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη Νότια Οσετία παρά τις δηλώσεις της Μόσχας ότι δεν θα την άφηνε να εισέλθει στην περιοχή αμέσως.

    "Η έναρξη των επιχειρήσεων της EUMM εξελίχθηκε ομαλά. Οι περίπολοι πραγματοποίησαν την πρώτη επαφή με τις αρχές και τον πληθυσμό", ανέφερε η αποστολή σε ανακοινωθέν της.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Χάνσγιοργκ Χάμπερ, η δράση της θα επικεντρωθεί στις περιοχές γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, προς το παρόν. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά και ότι οι επαφές με τους Ρώσους θα συνεχιστούν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα τιμήσει την δέσμευσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες που αποτελούν αναντίρρητα γεωργιανό έδαφος έως την 10η Οκτωβρίου, την καθορισμένη ημερομηνία στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας για την επίτευξη της οποίας διαμεσολάβησε η ΕΕ.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο στη Στρέλνα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι "έως την 10η Οκτωβρίου οι (Ρώσοι) κυανόκρανοι θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Γεωργίας".

    Σημειωτέον ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ως έδαφος της Γεωργίας την επικράτεια της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 October 2008 - 8:51:14 UTC