Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κρίση χτύπησε και την Ευρώπη
  • [02] Μέτρα για τους ασθενέστερους
  • [03] Ρευστότητα για τις συνεργασίες
  • [04] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό
  • [05] Financial Crisis in Europe's Door-Step
  • [06] Τρίτη ημέρα της δίκης για τον Άλεξ
  • [07] Δίκη για τη δολοφονία Μ. Φιλόπουλου
  • [08] Εγκαίνια σε σχολεία του Κορυδαλλού
  • [09] Ο.Α.: επιστολές Χατζηδάκη
  • [10] Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το Βατοπαίδι
  • [11] Απεργία των δικαστικών υπαλλήλων
  • [12] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη
  • [13] Οικολογική στέγη στο υπουργείο Οικονομίας
  • [14] Φεστιβάλ από το Δήμο Βύρωνα
  • [15] Μηνύσεις από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [16] Παπαρήγα: "Γυρίστε την πλάτη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ"
  • [17] Διεθνής οικονομία και ενέργεια
  • [18] Καταθέτει για τρίτη ημέρα η μητέρα του Άλεξ
  • [19] Ισραήλ: "Άνοιγμα" στους Παλαιστίνιους
  • [20] Βρετανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο παίδων

    [01] Οικονομία

    Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑΑ

    Η κρίση χτύπησε και την Ευρώπη

    29/9/2008 3:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 7:00:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τις πόρτες της Ευρώπης χτύπησε ήδη η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εθνικοποίηση των διαθεσίμων της τράπεζας Bradford & Bingley αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, ενώ η ισπανική τράπεζα Santander προανήγγειλε εξαγορά των υποκαταστημάτων και των λογαριασμών των πελατών της μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει. Σε μερική εθνικοποίηση του τραπεζικού και ασφαλιστικού οργανισμού Fortis προχωρούν, εξάλλου, οι τρεις χώρες της Benelux, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Παρά τα κυβερνητικά σχέδια διάσωσης, όμως, αλλά και την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο χτύπησαν για άλλη μια φορά κόκκινο. Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιοχάνες Λάιτεμπεργκ.

    Εθνικοποιείται η Fortis

    Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, πέφτουν θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πέρασε από την αμερικανική στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού.

    Η Fortis, με εκατομμύρια καταθέτες μέχρι την Τουρκία και επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις διασώζεται με τη χωρίς προηγούμενο παρέμβαση τριών ευρωπαϊκών χωρών.

    Κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, προχώρησαν σε "ένεση" ρευστότητας συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ στο δοκιμαζόμενο όμιλο τραπεζασφαλειών και εκπόνησαν σχέδιο εθνικοποίησης.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιοχάνες Λάιτεμπεργκ, τονίζοντας ότι το παράδειγμα του βελγο-ολλανδικού ομίλου τραπεζασφαλειών Fortis απέδειξε ότι το σύστημα δουλεύει σωστά και μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις.

    Παράλληλα, ο Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα ανταγωνισμού τόνισε ότι η μερική κρατικοποίηση της Fortis, επί της αρχής δεν αποτελεί για την Επιτροπή, "κρατική ενίσχυση".

    Σύμφωνα με τον Τζ. Τοντ, οι κρατικές παρεμβάσεις, σε παρόμοιες περιπτώσεις, κρίνονται απαραίτητες από την Επιτροπή, εφόσον έχουν στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοοικονομικών οργανισμών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Τέλος, η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, διευκρίνισε ότι, σε γενικές γραμμές, η κάλυψη των χρεών μιας ιδιωτικής τράπεζας από το δημόσιο, εντάσσεται σε χρηματοοικομικές συναλλαγές που καταγράφονται στο δημόσιο χρέος μιας χώρας, αλλά όχι στο δημόσιο έλλειμμα.

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης της κίνησης των τριών κυβερνήσεων, η τιμή της μετοχής της Fortis κατέγραψε αρχικά άνοδο έως και 5%, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, για να "καταποντιστεί" στη συνέχεια, σημειώνοντας απώλειες 18,9%.

    Κρατικές παρεμβάσεις για να μην χρεωκοπήσουν

    Την ίδια ώρα όμως νέος συναγερμός ηχεί στην Γερμανία.

    Η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Αν και η HRE δεν αποκάλυψε το ύψος του ποσού και τις τράπεζες που προσήλθαν αρωγοί, πηγές προσκείμενες στη κυβέρνηση Μέρκελ είπαν ότι το πακέτο ενδέχεται να ανέλθει συνολικά στα 35 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την περίπτωση της Hypo Real Estate ως το μεγαλύτερο, προς το παρόν, πλήγμα το οποίο δέχεται η Γερμανία από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

    Πάντως σύμφωνα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ , η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κρατικοποίησει της Hypo Real Estate.

    Στη Βρετανία, οδηγίες προστασίας προς τους έντρομους καταθέτες δίνει η τηλεόραση στον απόηχο της χρεοκοπίας της Bradford & Bingley, η οποία παρέδωσε "σάπια" χρεόγραφα 50 δισεκατομμυρίων μερικώς σε κρατικό έλεγχο ενώ άλλα εξαγοράστηκαν από την ισπανική Santander. Τρείς χιλιάδες εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση ενώ ήδη στη Βρετανία η ανεργία χαρακτηρίζεται αβυσσαλέα.

    Στη Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί την Τρίτη με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών εταιριών στη Γαλλία για μία "επισκόπηση της κατάστασης πραγμάτων στα εν λόγω ιδρύματα και της χορήγησης πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", όπως σημειώνεται την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

    Ο κ. Σαρκοζί, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προστατέψει τους καταθέτες των γαλλικών τραπεζών από ενδεχόμενες ζημιές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μια δήλωση που έγινε τη στιγμή που η τιμή της μετοχής της βέλγο-γαλλικής τράπεζας Dexia παρουσίασε δραματική πτώση επηρεασμένη από έκθεση ότι ίσως χρειαστεί έκτακτα κεφάλαια,.

    Οι εξελίξεις στην χρηματοπιστωτική αγορά επηρεάζουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στα οποία σημειώνονται πτωτικές τάσεις.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.840,80 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,87%.

    Προχωράει το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης

    Στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησε τους κερδοσκόπους ότι η πρώτη από το κράχ του 1930 κρατική παρέμβαση σύντομα θα αποτελεί γεγονός... Η λευκή επιταγή των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποτελέσει το ταμείο διάσωσης των αμερικανικών προβληματικών τραπεζών παραδίδεται προς έγκριση.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα πως το εν λόγω πακέτο για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει τη χρηματιστική κρίση στη ρίζα της και θα βοηθήσει ώστε να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης, μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, θα αρχίσουν να αποκαθιστούν την ισχύ και τη σταθερότητα στο χρηματιστικό σύστημα της Αμερικής και συνολικά στην οικονομία μας", δήλωσε. Ο Μπους κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοθέτημα.

    Στη Γερουσία, ρεπουμπλικάνοι παρτιζάνοι αλλά και δημοκρατικοί βουλευτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το αν το σχέδιο σωτηρίας είναι λύση στην παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης και στα εφιαλτικά σενάρια για το κόστος δανεισμού.

    [02] Οικονομία

    Μελετά η κυβέρνηση

    Μέτρα για τους ασθενέστερους

    29/9/2008 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 7:04:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μέτρα για την ενίσχυση και ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων μελετά η Κυβέρνηση, με αφορμή και τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία τελευταία αγγίζει και την Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του της Λιθουανίας, επεσήμανε την ανάγκη και οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι τους επόμενους μήνες θα δουν απτά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Την ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Κάθε χώρα πρέπει να λάβει πρόνοια

    Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ασφάλεια απ αυτόν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Λιθουανίας.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του για να αποφεύγονται κρίσεις σαν κι αυτές που χτύπησαν πρόσφατα την αμερικανική οικονομία.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στο ρόλο και την παρέμβαση των εθνικών οικονομιών επεσήμανε πως η κάθε χώρα μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της θα πρέπει να πάρει όλες τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ασθενέστερων.

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα λόγω της διεθνούς κρίσης που αλλάζει τα δεδομένα και στόχος είναι να συγκρατηθούν οι δαπάνες και να μπορέσουμε να έχουμε έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και να λειτουργήσει η οικονομική πολιτική της ανάπτυξης.

    "Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε και τα δύο", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι σε δύο με τρεις μήνες οι πολίτες θα έχουν δει απτά αποτελέσματα από το ταμείο κοινωνικής συνοχής, ενώ λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης θα δοθούν την κατάλληλη στιγμή από το αρμόδιο Υπουργείο.

    Ενημέρωση της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομίας για την κατάσταση, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και για τις πιέσεις, γενικά, στο δανεισμό και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και του κράτους, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Επιπλέον, ζητεί ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό για τα ειδικά μέτρα προστασίας, που προτίθεται να λάβει, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στα νοικοκυριά, που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, αλλά και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε το αίτημα, κατά την ομιλία στην ανοιχτή σύσκεψη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη ναυτιλία, αναφέροντας: "Η άνοδος του Euribor και συνολικά των ευρωπαϊκών επιτοκίων δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Ιδιαίτερα με το ύψος που έχει πάρει το επιτόκιο στο 7 - 8% για τα στεγαστικά δάνεια και βάζει σε έναν τεράστιο κίνδυνο χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ, ξεκίνησε από την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων".

    Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επεξεργάζεται σχέδιο νόμου το οποίο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή και θα αφορά στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις οικονομικές κρίσεις.

    Με αφορμή όσα δήλωσε σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό παρατηρητή των διεθνών οικονομικών εξελίξεων που αρκείται σε διαπιστώσεις και που αντιλαμβάνεται τη διεθνή κρίση ως άλλοθι των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική του και για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην δήλωση του κ. Καραμανλή περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, δήλωση την οποία χαρακτήρισε πρόκληση.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο δίλημμα περισσότερο η λιγότερο κράτος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και επισημαίνει: "Καμιά μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να την ματαιώσει. Και οι δύο φορτώνουν από διαφορετικό δρόμο, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό".

    [03] Πολιτική

    Ρευστότητα για τις συνεργασίες

    29/9/2008 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 7:20:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το θέμα των συνεργασιών των κομμάτων συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο της πολίτικης επικαιρότητας μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις Η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλα και το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά την άτυπη ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων φαίνεται ότι επί της ουσίας παραμένει στάσιμο. Εναλλακτικές λύσεις που στόχο έχουν τη διάσωση του δικομματισμού χαρακτηρίζει τις ενδεχόμενες συνεργασίες του Κομμουνιστικό κόμμα. Η συζήτηση περί συνεργασιών εντείνεται, καθώς στο πολιτικό σκηνικό καταγράφεται ρευστότητα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Σε ότι αφόρα το εσωκομματικό πεδίο στο κυβερνών κόμμα, αναμένονται πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό, ώστε να φύγει η Νέα Δημοκρατία από την εσωστρέφεια.

    Οχι της ΝΔ σε ΛΑΟΣ

    Κατηγορηματικά αρνήθηκε την πρόταση του ΛΑΟΣ για συνεργασία, στο πλαίσιο της υφιστάμενης βουλής η κυβέρνηση.

    "Η ΝΔ δε συνεργάζεται με τα άκρα", επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος και παρέπεμψε σε παλαιότερες σχετικές ηλώσις του.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του την Κυριακή είχε προεξοφλήσει ότι οι εκλογές θα είναι πρόωρες, και θα αναδείξουν ως κυβερνητικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνει λοιπόν στη ΝΔ την στήριξη του κόμματος του, με προϋπόθεση μια φιλολαϊκή στροφή στην οικονομία.

    "Είναι προφανές ότι η χώρα δεν κυβερνιέται αποτελεσματικά. Πρέπει να βρεθούν λύσεις. Να κυβερνηθεί η χώρα όπως της πρέπει, σε μια περίοδο κρίσης. Οι εκλογές είναι πολύ πιθανές. Εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία τον κ. Αλαβάνο με τον κ. Παπανδρέου. Πράγμα που πιστεύω ότι θα είναι ολέθριο για τον τόπο. Γι αυτό λοιπόν πρέπει ο Κ. Καραμανλής να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια νέα Κυβέρνηση με φιλολαϊκή κατεύθυνση", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    "Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, την Παρασκευή, τα έκλεισε και τα δύο. Εμείς προχωράμε με ορίζοντα τετραετίας. Όσον αφορά στον ζήτημα του ανασχηματισμού, αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού. Θα το ασκήσει όποτε και όπως νομίζει.", επισήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης.

    "Είναι καιρός για όσο το δυνατόν πιο ισχυρές κυβερνήσεις. Κι αυτό το λέω για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί από την πολύ νωπή εμπειρία που είχαμε από προσπάθειες συμμαχικών κυβερνήσεων φάνηκε ότι δεν απέδωσαν. Και δεύτερον, διότι αντιλαμβάνεστε ότι, όπου υπάρχει κρίση- και υπάρχει κρίση, παγκοσμίως, των πολιτικών συστημάτων και σε επίπεδο οικονομίας- τόσο είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις, για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις και να οδηγούν τη χώρα μπροστά, με σταθερότητα και σιγουριά.", δήλωσε σχετικά και ο υπουργός Τουρισμού, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Την ίδια ώρα με εκατέρωθεν δηλώσεις ανοιχτή παραμένει και το ζήτημα μια συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην άτυπη ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων ,ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτείνει διετές πρόγραμμα διακυβέρνησης των δυο κόμματων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και στην συγχώνευση τους

    "Η έλλειψη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές είναι η λύση γιατί θα γονατίσει την αυθαιρεσία του δικομματισμού, τονίζει σε συνέντευξη του "ΣΤΑ ΝΕΑ" ο πρόεδρος της ΚΟ, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος και χρησιμοποιεί μια παροιμία: Αφήνουμε το γάμο και πάμε για πουρνάρια. Ναι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για πουρνάρια. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την παρακμή ως μοίρα", λέει χαρακτηριστικά

    Ο καθ υλην αρμόδιος για τη συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει προσχηματικές τις έξι προτάσεις -προϋποθέσεις που έχει καταθέσει ο Αλέκος Αλαβάνος ως βάση για συνεργασία μεταξύ των δυο κομμάτων.

    "Αν θέλει ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταμπακιέρα βρίσκεται αλλού. Στην ανάγκη να κυβερνηθεί η χωρά τώρα", επισημαίνει.

    Αναφορικά με τα ενδεχόμενα συνεργασίας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το κόμμα του επιδιώκει την αυτοδυναμία και πρόσθεσε ότι στόχος του διαλόγου που έχει ανοίξει είναι ευρύτερες συμμαχίες..

    Εξ άλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά σημερινές δηλώσεις του κ.Α. Αλαβάνου στην εφημερίδα "Τα Νέα" ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά στο δημόσιο διάλογο με τηλεοπτικές ατάκες στις οποίες επιδίδεται, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ.Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι έτοιμο να συζητήσει για την ουσία των θεμάτων, όχι όμως με ατάκες.

    Σε πολιτική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα προέτρεψε τους εργαζόμενους η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το Πέραμα και έκανε λόγο για την ανάγκη καταδίκης της πολίτικης και των δυο κόμματων εξουσίας.

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε αλλάζουν, ούτε φτιάχνουν, είπε η κ. Παπαρήγα και τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας.

    Νέα δημοσκόπηση

    Τροφή στον πολιτικό διάλογο αλλά και τα σενάρια συνεργασιών, δίνουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων,

    Στην πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ που διενήργησε η Κάπα-Ρισέρτς και δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, δείχνει τα δύο μεγάλα κόμματα να παλεύουν "στήθος με στήθος".

    Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,2%, το ΠΑΣΟΚ 31,3%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,3% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

    Να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετια ζητεί το 55,1% των πολιτών, έναντι 35,9% που ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Στην ερώτηση ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει το 44,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 32,1%

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην προτίμηση της κοινής γνώμης κατά 13,3 μονάδες.

    "Η διαφορά εξανεμίστηκε, ενώ ο Κώστας Καραμανλής ξεπέρασε κατά πολύ τον Γ, Παπανδρέου, όσον αφορά την καταλληλότητα", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γιάννης Τραγάκης. Και πρόσθεσε πως η ΚΟ της ΝΔ δεν είχε ποτέ πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε "πριόνισμα" τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων.

    Στροφή του κόσμου στο ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και αποδίδει τη στροφή αυτή στην προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ "απέναντι σε μια κυβέρνηση και σε έναν πρωθυπουργό που ασχολείται μόνο με τα του οίκου του".

    Τέλος στην εσωστρέφεια

    Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και ενόψει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πρόκειται να συνεδριάσει μέσα στο πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου.

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δείπνο του Κ. Καραμανλή με τους βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας που μετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και δίνει απαντήσεις και λύσεις σε καθημερινή βάση επισήμανε σήμερα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως η ομιλία του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη και δεν έχει υπάρξει απειλή διαγραφών ή πρόωρων εκλογών.

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ. Γιαννόπουλου παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του πρώην υφυπουργού και ερωτηθείς για το αν θα απαντήσει στον κ. Τατούλη είπε όχι.

    Τέλος στην εσωστρέφεια διεμήνυσε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Δεν πιστεύω πως είναι η ώρα ούτε του εύκολου εντυπωσιασμού, ούτε των προσωπικών πολιτικών. Ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα και η Κυβέρνηση έχει μια εντολή: Να δουλέψει να τα λύσει. Και αυτό θα κάνουμε. Δουλειά θέλει τώρα, πολύ δουλειά.", τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συναντησή της με τον Πρωθυπουργό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά κάνοντας και την αυτοκριτική μας, ενώ στον Ελεύθερο Τύπο, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πέτρος Τατούλης θα σεβαστεί την απόφαση του κορυφαίοι οργάνου του κόμματος.

    "Η ΝΔ είναι σε νέα αρχή μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ., δήλωσε και ο Σάββας Τσιτουρίδης.

    Στο χώρο της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε από τη Νέα Υόρκη, ότι ο χρειάζεται μια κυβέρνηση με άλλη πορεία, πορεία σύνεσης και όχι μια κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται με τις εσωτερικές ισορροπίες και τα εσωτερικά της αδιέξοδα.

    Εκλογική ετοιμότητα δηλώνει το ΠΑΣΟΚ και μέσω της ΝΕΤ 105,8. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι με την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής συσπείρωσε ένα μέρος της βάσης της ΝΔ, αλλά το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει πάρει διαζύγιο από τη κοινωνία.

    Αδυναμία του Πρωθυπουργού να διοικήσει το κόμμα του έδειξε η ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Και αναρωτήθηκε τί είδους διακυβέρνηση της χώρας είναι αυτή που κρέμεται από την ώρα που η γραμματέας του κ. Θ. Γιαννόπουλου έστειλε γραπτή του συνέντευξη σε εφημερίδα, ή από το τί θα πει το επόμενο πρωϊ ο κ. Τατούλης.

    [04] Οικονομία

    Σύσκεψη φορέων

    Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

    29/9/2008 3:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 7:06:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8,

    Επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, η τροχιά κινητοποιήσεων στην οποία έχουν μπει αρκετοί συνδικαλιστικοί φορείς εν όψει της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων από την 1η Οκτωβρίου.

    "Δεν θα την εγκαταλείψουμε τη μάχη για το ασφαλιστικό", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. "Ζητάμε μια μεταβατική περίοδο", είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός. "Είμαστε απόλυτα αντίθετοι, σε μια κατάσταση που θυμίζει το χάος" τόνισε ο Γιάννης Αλαβάνος πρόεδρος του ΤΕΕ.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, το ΤΕΕ, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και άλλοι φορείς. Μετά το τέλος της σύσκεψης αντιπρόσωποι των συγκεντρωμένων, επισκέφθηκαν την Υπουργό Απασχόλησης προκείμενου να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους εν όψει τις ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

    Στη συνάντηση η κ. Πετραλιά τόνισε ότι: "Από την 1η Οκτωβρίου θα δοθεί τέλος στο σπάταλο και αντιπαραγωγικό σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού τα 133 ταμεία που λειτουργούν μέχρι σήμερα θα περιοριστούν σε 13. Θα εξυπηρετηθούν απόλυτα οι ασφαλισμένοι και με την ολοκλήρωση της πολιτικής της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί ο στόχος της ασφάλειας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

    Σημειώνεται ότι με τη συγχώνευση 81 Ταμείων και κλάδων ασφάλισης σε 5 και με το διορισμό των νέων διοικητών κλείνει την 1η Οκτωβρίου η τρίτη φάση ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη την Τετάρτη 1η Οκτώβρη, σειρά κλαδικών σωματείων όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ, έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

    [05] Financial Crisis in Europe's Door-Step

    29 Σεπ 2008 15:42:00 (Last updated: 29 Σεπ 2008 17:03:17)

    Sources: Reuters

    Financial crisis also hit Europe. The UK government said lender Bradford & Bingleys branch network will be sold to Spanish bank Santander and the remainder of the group will be nationalised. Belgian, Dutch and Luxembourg governments proceeded to partial nationalization in order to save financial firm Fortis. Despite the governmental rescue plans and the approval of the US bailout plan, major losses were reported today in stock exchange markets around the world.

    State Interventions to Prevent Bankruptcy

    Two of the biggest European banks were the latest victims of the spreading financial crisis.

    Financial firm Fortis, with million of investors in Belgium, Holland and Luxemberg was saved by the intervention of the Belgian, Dutch and Luxembourg governments that proceeded to a liquidity "injection" of $ 11,2 billion euros. A nationalization plan was also announced for its rescue.

    At the same time, Germany is in alert too. German lender Hypo Real Estate reached a last-minute deal with the government and a consortium of banks to resolve a financing collapse. Sources affiliated to Merkel revealed that the crisis in HRE is the biggest that has ever hit Germany after the global financial crisis. However, according to reps of the ministry of finance the German government will not nationalize the company.

    The UK government said lender Bradford & Bingleys branch network will be sold to Spanish bank Santander and the remainder of the group will be nationalised. 3.000 employees may loose their jobs while unemployment in Britain is uncontrollable.

    Procedures for the Approval of the US Rescue Plan Proceed

    U.S. lawmakers were due to vote later on Monday on the $700 rescue plan but they warn that 700 billion is simply not enough to overcome the crisis for the foreseeable future.

    US President George W. Bush states that this plan will deal with the crisis radically and will block its spreading in economy. "I am sure that the rescue plan along with other measures taken by ministry of Finance and Economy and Central Bank will restore the stability and power of the financial system of the US and of our economy", Bush said and called on Congress to approve the plan as soon as possible.

    However, republican partisans and democratic parliamentary members are doubtful of the plan stating that they are not sure whether this plan is the solution to the international crisis of trust and to the nightmare scenarios heard about the cost of loans.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Τρίτη ημέρα της δίκης για τον Άλεξ

    29/9/2008 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Με τη διατυπωθείσα πεποίθηση της Νατέλας "λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή της" ότι έχει χάσει κάθε ελπίδα να βρει ζωντανό το γιο της και τη σταθερή θέση της μητέρας των δύο κατηγορούμενων Ελληνόπουλων ότι το επίμαχο βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου, που εξαφανίστηκε ο 11χρονος Άλεξ, τα παιδιά της ήταν στο σπίτι, ολοκληρώθηκε η 3η ημέρα της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση. Η δίκη διεκόπη στις 3 το απόγευμα της Δευτέρας λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης, με την κατάθεση της μητέρας των Ελλήνων αδελφών. Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της στην κεκλεισμένων των θυρών αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, η Νατέλα, ερωτηθείσα για την τύχη του μοναχογιού της, φέρεται να υιοθέτησε πλήρως την εκδοχή του επεισοδίου που έγινε στο κέντρο της Βέροιας και οδήγησε στο θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου, όπως αυτό περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, απορρίπτοντας τα όποια σενάρια περί απαγωγής και εμπλοκής κυκλωμάτων παιδεραστίας.

    Μετά το πέρας της κατάθεσής της αποχώρησε από την αίθουσα, χωρίς να παρακολουθήσει την επόμενη "δεύτερη" μάρτυρα, μητέρα των Ελληνόπουλων κατηγορούμενων, να μένει σταθερή στη γραμμή που είχε ακολουθήσει στο στάδιο της ανάκρισης, αρνούμενη κάθε συμμετοχή των παιδιών της στο επεισόδιο με τον 11χρονο Άλεξ. "Ήταν στο σπίτι και έπαιζαν με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή", φέρεται να κατέθεσε στο δικαστήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της δίκης, αναπάντητο άφησε ερώτημα του δικαστηρίου σχετικά με προανακριτική κατάθεση που φέρεται να έδωσε, σύμφωνα με την οποία ένα από τα παιδιά της τής εκμυστηρεύτηκε το περιστατικό μία μόλις ημέρα αφού αυτό έλαβε χώρα.

    Την κλήτευση ειδικού πραγματογνώμονα ζήτησε ο συνήγορος του Ρουμάνου ανήλικου, καθώς φέρεται να ισχυρίστηκε ότι για διάστημα δύο μηνών μετά το Φεβρουάριο του 2006 παρακολουθούνταν το κινητό τηλέφωνο της Νατέλας. Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να ζητήσει από το δικαστήριο την εφαρμογή των διατάξεων περί προστασίας μαρτύρων, μελετά ο συνήγορος του ανήλικου Αλβανού. Όπως είπε, μάρτυρες από το συγγενικό περιβάλλον του ανήλικου δέχονται απειλές να διαφοροποιήσουν τις καταθέσεις τους.

    [07] Κοινωνία

    Κατάθεση μαρτύρων

    Δίκη για τη δολοφονία Μ. Φιλόπουλου

    29/9/2008 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Με καταθέσεις μαρτύρων, αστυνομικών, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού του Παναθηναϊκού Μ. Φιλόπουλου το Μάρτιο του 2007 στη Λεωφόρο Λαυρίου, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Επτά αστυνομικοί κατέθεσαν στο δικαστήριο αναφέροντας ότι δεν γνωρίζουν κάτι για τους δράστες της δολοφονίας του Φιλόπουλου. Στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί περιέγραψαν κάποιους εκ των 27 κατηγορουμένων, τούς οποίους είχαν συλλάβει. Όπως είπαν, κάποιοι από αυτούς κρατούσαν μαχαίρια, ενώ άλλοι στυλό φωτοβολίδας. Συνάδελφός τους, αρχιφύλακας στην Κρατική Ασφάλεια, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι την ημέρα των επεισοδίων, κατά την οποία είχε υπηρεσία, είχε δεχθεί ανώνυμο τηλεφώνημα που υπεδείκνυε στην Αστυνομία να κάνει ελέγχους σε γραφεία συγκεκριμένων συνδέσμων και των δύο ομάδων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

    Νωρίτερα, συνεχίστηκε η κατάθεση φίλου του Μιχάλη Φιλόπουλου, που λόγω αδιαθεσίας του μάρτυρα δεν είχε καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της εξέτασής του, στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης. Ο μάρτυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πατέρα του θύματος, Ανδρέα Φιλόπουλου, όταν απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για συνάντηση φιλάθλων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού δύο μέρες πριν τα επεισόδια, είπε πως ο ίδιος δεν είχε πάει, αλλά ήταν εκεί ο Μιχάλης. Ο κ. Φιλόπουλος φώναξε στο μάρτυρα ότι λέει ψέμματα και ότι ήταν σε εκείνη τη συνάντηση, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να ζητήσει από τον πατέρα του θύματος να αποχωρήσει από την αίθουσα. Η αντιπαράθεση για το θέμα αυτό συνεχίστηκε για λίγο και εκτός δικαστηρίου μεταξύ του κ.Φιλόπουλου και του πατέρα του μάρτυρα. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

    [08] Κοινωνία

    Από τον Ευ. Στυλιανίδη

    Εγκαίνια σε σχολεία του Κορυδαλλού

    29/9/2008 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Τα χρήματα αυτά, θα καλύψουν τα κενά του παρελθόντος και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές", είπε για τα 167 εκατομμύρια ευρώ για την έναρξη και διεκπεραίωση 80 έργων στη νομαρχία Πειραιά, που έχουν ήδη εγκριθεί, ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια του 1ου και 2ου Γενικών Λυκείων Κορυδαλλού. Για το ζήτημα του ειδικού σχολείου ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα, είπε, και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων έχει την ετοιμότητα, εφόσον μας υποδείξετε το κατάλληλο οικόπεδο, να προχωρήσει στην κατασκευή. Οι πιστώσεις είναι διασφαλισμένες. Εφ΄ όσον ολοκληρωθούν οι μελέτες, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει απευθείας στη δημοπράτηση του έργου. Είναι ένα χρέος που έχουμε απέναντι σ΄ αυτά τα παιδιά". Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε με αναφορές στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: "Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με διασφαλισμένα τα αυτονόητα που για πολλά χρόνια ήταν ζητούμενα. Τα βιβλία είναι στις τάξεις, οι καθηγητές στις αίθουσες, η εισαγωγική επιμόρφωση έχει ολοκληρωθεί πριν τον αγιασμό, η πρόσθετη διδακτική στήριξη ξεκινά στην αρχή της χρονιάς για να χτυπήσει την παραπαιδεία και να στηρίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Όλα αυτά, όμως, είναι αυτονόητα και αποτελούν μόνο το σημείο εκκίνησης της προσπάθειας. Δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα και ικανοποιώντας αυτά τα παιδιά που προσδοκούν από το εκπαιδευτικό σύστημα".

    [09] Οικονομία

    Και αρνήσεις εργαζομένων

    Ο.Α.: επιστολές Χατζηδάκη

    29/9/2008 5:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επιστολές σε Δημάρχους και Νομάρχες άγονων γραμμών, έστειλε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στις οποίες τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα κενό στις πτήσεις των άγονων γραμμών ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αποκρατικοποίησης της ΟΑ. Στην επιστολή ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι είναι υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τις άγονες γραμμές, που προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία, πράγμα που δεν επηρεάζεται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιριών και διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό κράτος οφείλει και θα συνεχίσει να καλύπτει τους άγονους προορισμούς και μετά την αποκρατικοποίηση της ΟΑ. Οι επιστολές στάλθηκαν στους Δημάρχους και Νομάρχες Ικαρίας, Λέσβου, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Καστελόριζου, Κω, Λέρου, Ρόδου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σητείας, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σκιάθου, Σκύρου, Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας, Κυθήρων και Ακτίου Πρέβεζας. Επίσης αποδέκτες επιστολών έγιναν τόσο ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, όσο και ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

    Εν τω μεταξύ δεν αποδέχονται την πρόταση του υπουργού Μεταφορών για διάλογο και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, εκτός των πιλότων, που θα αποφασίσουν την Τρίτη για τη στάση τους.

    [10] Πολιτική

    Ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής

    Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το Βατοπαίδι

    29/9/2008 4:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Το αίτημά του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ως προς την υπόθεση του Βατοπαιδίου επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη σχετική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της ομιλία του για τη Ναυτιλία, στην ανοιχτή σύσκεψη της ΚΟ, που έγινε σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδιο σε βάθος δεκαετίας και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το αίτημα και περιμένει, επιτέλους, μια απάντηση από μια κυβέρνηση η οποία κωφεύει, αλλά και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης".

    Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως: "Η κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι υπουργοί κινήθηκαν με διαύγεια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, οι διαδικασίες ανταλλαγών πάγωσαν, απευθύνθηκε στο νομικό συμβούλιο του κράτους και η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνά της που πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελέσματα".

    [11] Κοινωνία

    Κλειστά Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία

    Απεργία των δικαστικών υπαλλήλων

    29/9/2008 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Τετραήμερη πανελλαδική απεργία άρχισαν από τη Δευτέρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, κλειστά ήταν τα Δικαστήρια, οι Εισαγγελίες, τα Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία, σε ποσοστό που στα περισσότερα Δικαστήρια και Υποθηκοφυλακεία, κυμαίνεται από 90% έως και 100%, με εξαίρεση κάποιες Εισαγγελίες. Τα αιτήματα των απεργών είναι: "Βελτίωση των συνθηκών και των όρων εργασίας τους (κάλυψη των 2.300 κενών οργανικών θέσεων, αύξηση και ανακατανομή των υφιστάμενων από το 1989 οργανικών θέσεων, υποδομές, οικονομική αναβάθμιση, επίλυση φορολογικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων με το Ταμείο Νομικών)". Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΔΥΕ: "Όλες οι δίκες θα ματαιωθούν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα αναβληθούν, με εξαίρεση τα αυτόφωρα και τις υποθέσεις που κατά τις ημέρες της απεργίας, παραγράφονται δικαιώματα ή αξιώσεις των διαδίκων και της πολιτείας ή συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Το ΔΣ της ΟΔΥΕ σε νέα του συνεδρίαση θα εκτιμήσει τα δεδομένα και θα καθορίσει την παραπέρα δράση του, μέχρις ότου η Κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και σταματήσει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο, της Δικαιοσύνης, με δύο μέτρα και δύο σταθμά".

    [12] Πολιτική

    Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    29/9/2008 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 3:00:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά και τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το πρωί της Δευτέρας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει την Τρίτη και τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει για θέματα του υπουργείου Εξωτερικών. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το σύνολο των επαφών που είχα στις Βρυξέλλες, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως καταλαβαίνετε, τα θέματα ήταν ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία και βρίσκονται πάντοτε σε κινητικότητα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται". Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι: "Δεν πιστεύω πως είναι η ώρα ούτε του εύκολου εντυπωσιασμού, ούτε των προσωπικών πολιτικών. Ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα και η κυβέρνηση έχει μια εντολή: Να δουλέψει να τα λύσει. Και αυτό θα κάνουμε. Δουλειά θέλει τώρα, πολύ δουλειά".

    [13] Κοινωνία

    Πιλοτική εφαρμογή

    Οικολογική στέγη στο υπουργείο Οικονομίας

    29/9/2008 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 5:28:10 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    "Πράσινη στέγη" έκτασης 650τμ και κόστους 42.000 ευρώ, απέκτησε το υπουργείο Οικονομίας, στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος για τον νομό Αττικής και εντάσσεται στο πρόγραμμα πράσινη ζωή στην πόλη το οποίο χρηματοδοτείται από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι "πράσινες στέγες" βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ψύξης και θέρμανσης, που στην περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται σε 6% και 2% αντίστοιχα. Σε συνθήκες καύσωνα, το όφελος στην εσωτερική θερμοκρασία υπολογίζεται ότι φτάνει τους 8 με 9 βαθμούς. Για τη δημιουργία της "πράσινης στέγης", το υπουργείο Οικονομίας, που είναι και το πρώτο που υλοποίησε αυτή την επιλογή, επέλεξε τη φύτευση καταλλήλων δενδρυλλίων που να αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Την παρουσίαση της "πράσινης στέγης" παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

    [14] Κοινωνία

    Αντιρατσιστικό τριήμερο

    Φεστιβάλ από το Δήμο Βύρωνα

    29/9/2008 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τίτλο "Η γειτονιά μας, γειτονιά όλου του κόσμου" ο Δήμος Βύρωνα, μεταναστευτικές οργανώσεις, ΜΚΟ, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς, διοργανώνουν το 10ο φεστιβάλ μεταναστευτικών κοινοτήτων από τις 3 έως και 5 Οκτωβρίου 2008, στο πάρκο Καραολή & Δημητρίου, στο Βύρωνα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα οργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.

    Το πρόγραμμα

    Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008, 18:30 Δεύτερη γενιά μεταναστών: προβλήματα και προοπτικές Συντονίστρια: Ιωάννα Σωτήρχου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα Ελευθεροτυπία

    Ομιλητές: 1. Άουα Σάνκο, Εκπρόσωπος της καμπάνιας «Όχι στο ρατσισμό από την κούνια» 2. Αθηνά Τζάνι, Μέλος της Δεύτερης Γενιάς 3. Μίλτος Παύλου, Διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ) 4. Γρηγόρης Τσιούκας, Ειδικός Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη

    Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008, 20:00 Το φεστιβάλ χαιρετίζουν οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Σγουρός, Νομάρχης Αθηνών Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα Αχμέτ Μοαβία, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

    Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008, 18:30 Γυναίκα μετανάστρια: ιδιαιτερότητες και προστασία των δικαιωμάτων Συντονίστρια: Σούλα Παναρέτου, Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

    Ομιλητές: 1. Δήμητρα Μάλλιου, Συντονίστρια του Πανελλαδικού Δικτύου Γυναικών Μεταναστριών 2. Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μέλος ΔΣ ΠΕΚΟΠ Σωματείο Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού 3. Ευγενία Τσουμάνη, Γενική Γραμματέας Ισότητας Υπουργείου Εσωτερικών 4. Αποστόλης Καψάλης, Επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ / ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008, 18:30 Τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής Συντονιστής: Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος

    Ομιλητές: 1. Φώτης Κουβέλης, Βουλευτής Β Περιφέρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ 2. Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα 3. Αλέξανδρος Ζαβός, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής 4. Αχμέτ Μοαβία, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών 5. Πέτρος Λινάρδος- Ρυλμόν, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ 6. Γιώργος Αλεβυζάκης, Υπεύθυνος της Γραμματείας Μεταναστών ΓΣΕΕ-ΕΚΑ

    Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι στην ιστοσελίδα: www.dimosbyrona.gr

    [15] Οικονομία

    Κατά παντός υπευθύνου

    Μηνύσεις από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    29/9/2008 1:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 2:42:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταφεύγει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για θέματα που έχουν σχέση με την λειτουργία της επιχείρησης και επιβαρύνουν τα οικονομικά της. Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ζητείται να ερευνηθεί η υποχρέωση της ΔΕΗ, που προκύπτει από την ελληνική νομοθεσία και δεν αποτελεί κοινοτική επιταγή, με την οποία η επιχείρηση αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, για τη μη απελευθέρωση των τιμολογίων του βιομηχανικού ρεύματος και για την οριακή τιμή του συστήματος, δηλαδή την υποχρέωση της ΔΕΗ να αγοράζει από τη χονδρική αγορά ακριβότερα και να πωλεί στον τελικό καταναλωτή φθηνότερα το ρεύμα.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέγνωσε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, όταν ρωτήθηκε για το λόγο που δόθηκαν μπόνους σε στελέχη της ΔΕΗ την ώρα που η επιχείρηση είναι ζημιογόνος. Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα ότι η ΔΕΗ οδηγείται σε κατάρρευση, Τόνισε ότι υπάρχει ανακοίνωση της ΔΕΗ, όπου σημειώνεται πως η παρουσίαση των γεγονότων σε ορισμένα δημοσιεύματα, είναι ελαφρώς διαστρεβλωμένη. "Οι δεδομένες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων ήταν αναμενόμενο να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα μιας επιχείρησης, που βασίζεται στη χρήση αυτών των πρώτων υλών. Οι τιμές ενέργειας πέφτουν κι η χώρα μας έχει από τα πιο φτηνά τιμολόγια στην Ευρώπη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    [16] Πολιτική

    Ομιλία σε εργαζόμενους στο Πέραμα

    Παπαρήγα: "Γυρίστε την πλάτη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ"

    29/9/2008 1:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 1:06:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού, απηύθυνε από το Πέραμα, όπου βρίσκεται από το πρωί, η Αλέκα Παπαρήγα. Η Γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τους ΚΚΕ , μιλώντας στους εργαζόμενους του δήμου Περάματος, τάχτηκε κατά των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας, τονίζοντας πως το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση.

    "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε αλλάζουν, ούτε φτιάχνουν", είπε. "Το ένα κόμμα είναι έτσι από γέννησής του, το άλλο απέκτησε τα ίδια χαρακτηριστικά στην ενηλικίωσή του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν και με τους δυο", είπε χαρακτηριστικά.

    Για άλλη μια φορά η γγ του ΚΚΕ τάχθηκε κατά των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας:

    Επέκρινε τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τη χείρα φιλίας που, όπως είπε, τείνει προς τη ΝΔ, θέτοντας όμως ως όρους την απομάκρυνση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, "λες και κατ αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης". Όσον αφορά τα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, τα χαρακτήρισε ως "αστεία πράγματα" και ως "προκαθορισμένο ραντεβού στη γωνία με τους δυο να παλεύουν ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους σ αυτό το ραντεβού".

    Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε μη αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, είπε όμως ότι η δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

    Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να "αδυνατίσουν" και τα δυο κόμματα εξουσίας, να καταφέρουν ένα δυνατό πλήγμα στον δικομματισμό και σ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ προσφέρει εναλλακτική λύση μέσα από το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος και τη συμπόρευσή του με τις αγροτικές δυνάμεις της χώρας.

    [17] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Gediminas

    Διεθνής οικονομία και ενέργεια

    29/9/2008 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 7:04:23 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και της ενέργειας, συζήτησαν ο Πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της Λιθουανίας. Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τον Τζεντιμίνας Κιρκίλας για τις εξελίξεις όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων και το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις μετά από την κρίση στον Καύκασο. Για τη διεθνή κρίση του οικονομικού συστήματος ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ασφάλεια απ αυτόν στις ΗΠΑ, θα πρέπει όμως, σημείωσε ο πρωθυπουργός, να έχει διαφάνεια στην λειτουργία του για να αποφεύγονται κρίσεις σαν κι αυτές που χτύπησαν πρόσφατα την Αμερικανική οικονομία. Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο και την παρέμβαση των εθνικών οικονομιών, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε πως η κάθε χώρα, μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της, θα πρέπει να πάρει όλες τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ασθενέστερων.

    [18] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η δίκη

    Καταθέτει για τρίτη ημέρα η μητέρα του Άλεξ

    29/9/2008 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 12:48:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με την κατάθεση της μητέρας του Άλεξ, που σήμερα απαντά στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, συνεχίζεται από τις 9.30 το πρωί στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η δίκη των 5 ανηλίκων για την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου. Η κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία διεξάγεται κανονικά παρά το γεγονός ότι από το πρωί άρχισε η τετραήμερη πανελλαδική απεργία των δικαστικών υπαλλήλων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν βρίσκεται ένας από τους 5 κατηγορούμενους, ο 14χρονος Βορειοηπειρώτης, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα και ζήτησε από το δικαστήριο να εμφανίζεται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης συνεχίζουν την υποβολή ερωτήσεων στη μητέρα του 11χρονου Νατέλα, ενώ στο δικαστικό μέγαρο βρίσκονται συγγενείς των κατηγορουμένων. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή η μητέρα του 11χρονου είχε υποβάλει αίτημα να κλητευθούν στη δίκη τρεις μάρτυρες τους οποίους χαρακτηρίζει βασικούς.

    [19] Μ. Ανατολή

    Με παραχώρηση εδαφών

    Ισραήλ: "Άνοιγμα" στους Παλαιστίνιους

    29/9/2008 1:03:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Δηλώσεις με τις οποίες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, τάσσεται υπέρ της ισραηλινής αποχώρησης από τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, δημοσιεύτηκαν στο σημερινό φύλλο της ισραηλινής εφημερίδας "Γεντιότ Αχρονότ". Όπως δήλωσε ο κ. Ολμέρτ: "Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Παλαιστινίους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουμε σχεδόν από όλα τα (κατεχόμενα) εδάφη, εάν όχι από όλα τα εδάφη. Θα διατηρήσουμε ένα μέρος των εδαφών αυτών, όμως πρέπει να παραχωρήσουμε στους Παλαιστινίους ανάλογα εδάφη, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει ειρήνη. Όποιος επιζητεί την ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ και κυρίως όποιος δε θέλει τα τρακτέρ και οι μπουλντόζες να τού σπάσουν τα πόδια, όπως συνέβη σε έναν από τους καλύτερους φίλους μου, πρέπει να απαρνηθεί τμήματα της Ιερουσαλήμ". Επίσης ο κ. Ολμέρτ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν "ξεχωριστές λύσεις για την Πλατεία των Τεμενών, ιερό και ιστορικό τόπο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ". Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις Παλαιστινίων με μπουλντόζες, τρεις Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

    [20] Κόσμος

    Βρετανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο παίδων

    29/9/2008 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 12:30:04 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8, APE

    Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το Νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Hospital κοντά στο σταθμό Russel Spuare στο κέντρο του Λονδίνου, όπου στις 10.30 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε στο καρδιολογικό τμήμα από έκρηξη σε δοχείο οξυγόνου. Επί τόπου έχουν σπεύσει 35 πυροσβέστες και έξι οχήματα της πυροσβεστικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 September 2008 - 16:50:31 UTC