Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριακή διαφορά
  • [02] Προς ψήφιση το σχέδιο για τη σωτηρία των τραπεζών
  • [03] Συνεδριάζουν τα σωματεία της ΟΑ
  • [04] Απόσυρση σοκολάτας κινεζικής προέλευσης από μεγάλη εταιρεία
  • [05] Από σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
  • [06] Υποχώρηση του πετρελαίου
  • [07] Λίβανος: Βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς
  • [08] Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες
  • [09] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    [01] Πολιτική

    Δημοσκόπηση μετά την ομιλία Καραμανλή στην ΚΕ

    Οριακή διαφορά

    29/9/2008 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 11:23:03 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις Καραμανλή μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και ενόψει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πρόκειται να συνεδριάσει μέσα στο πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δείπνο του Κ. Καραμανλή με τους βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας που μετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με οριακή διαφορά, σε ποσοστό 0,1%, προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύει η εφημερίδα Απογευματινής.

    Συνεχίζεται η πολιτική ρευστότητα

    Στο 0,1%, υπέρ του ΠΑΣΟΚ, η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ.

    Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,2%, το ΠΑΣΟΚ 31,3%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,3% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

    Να εξαντλήσει η κυβέρνηση την 4ετια ζητεί το 55,1% των πολιτών, έναντι 35,9% που ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Στην ερώτηση ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές (παράσταση νίκης) η ΝΔ συγκεντρώνει το 44,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 32,1%

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην προτίμηση της κοινής γνώμης κατά 13,3 μονάδες.

    Ενδιαφέρον παρουσίαζαν και οι δυο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν στον Κυριακάτικο Τύπο, οι οποίες διενεργήθηκαν πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη μέτρηση της VPRC για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η Βουλή αναδεικνύεται εξακομματική, ενώ δίνεται προβάδισμα δύο μονάδων στο ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σε ποσοστό 34,5%.

    Στη δεύτερη σφυγμομέτρηση της Public Issue, για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε να κερδίζει τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά στο "ηγετικό προφίλ", έναντι του Γιώργου Παπανδρέου (45% έναντι 18%).

    [02] Οικονομία

    Προς ψήφιση το σχέδιο για τη σωτηρία των τραπεζών

    29/9/2008 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σήμερα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσωπων και στη συνέχεια στη Γερουσία το σχέδιο για τη διάσωση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, με την εισφορά 700 δις δολαρίων από το αμερικανικό δημόσιο, αφού Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συμφώνησαν τελικά στις λεπτομέρειες. "Αν το σχέδιο δεν εγκριθεί, το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα είναι καταστροφικό" προειδοποίησε ο πρόεδρος Μπους. Στο νομοσχέδιο πλέον περιλαμβάνεται η πρόβλεψη πως οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν εξασφάλιση για τα επισφαλή διαθέσιμά τους, εκτός από τη δυνατότητα που τους προσφέρεται να εξαγορασθούν τα διαθέσιμά τους από την αμερικανική κυβέρνηση. Μάλιστα, σήμερα στις 14.35 (ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο αυτό. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκονται δύο μεγάλα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα. Εθνικοποίηση των διαθεσίμων της τράπεζας Bradford & Bingley αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, ενώ η ισπανική τράπεζα Santander προανήγγειλε εξαγορά των υποκαταστημάτων και των λογαριασμών των πελατών της μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει. Σε μερική εθνικοποίηση του τραπεζικού και ασφαλιστικού οργανισμού FORTIS προχωρούν, εξάλλου, οι τρεις χώρες της BENELUX, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

    Ικανοποίηση Μπους

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κογκρέσο σχετικά με το σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

    "Αυτό το σχέδιο νόμου προσφέρει το βοήθημα και την αναγκαία χρηματοδότηση για να προσφέρουμε στην προστασία της οικονομίας μας λόγω της μεγάλης ζημιάς στο συνόλου του συστήματος" αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.

    Το σχέδιο που εξετάστηκε και πήρε την έγκριση του Κογκρέσου το απόγευμα της Κυριακής πρόκειται να υιοθετηθεί επισήμως σήμερα Δευτέρα από τα δύο Σώματα "αποστέλοντας σε όλες τις αγορές του κόσμου ένα ισχυρό μήνυμα της θέλησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα" εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος και επισημαίνει πως: "χωρίς το σχέδιο σωτηρίας, το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα ήταν καταστροφικό".

    Από την πλευρά της, η η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι τόνισε πως θέλει να ψηφισθεί το νομοσχέδιο με μία ουσιώδη δικομματική στήριξη

    Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα ν αναλάβει τμήματα από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων, τονίζεται στο σχετικό οικονομικό νομοσχέδιο, στις γενικές γραμμές του οποίου συμφώνησαν χθες οι πτέρυγες του Κογκρέσου.

    Στην ουσία, η πιθανότητα να πωλήσει επισφαλή διαθέσιμα του στο αμερικανικό υπουργείο προσφέρεται σε κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα «που έχει σημαντικό κύκλο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με εξαίρεση όλες τις λοιπές κεντρικές τράπεζες, ή κάποιο ίδρυμα που ελέγχεται από ξένη κυβέρνηση».

    Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει το δικαίωμα ν αγοράζει, ή να υπόσχεται πως θ αγοράσει» τέτοια διαθέσιμα χωρίς να λαμβάνει εκ των προτέρων «κάποια εγγύηση, που θα του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ή προνομιούχες», στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών.

    Στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει «έναν τίτλο του κυρίου χρέους».

    Οι ρήτρες αυτές απομένει ακόμη να κυρωθούν με ψηφοφορία από το Κογκρέσο. Πάντως, στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως η προϊστάμενη αρχή του προσανατολίζεται σοβαρά προς την συμμετοχή του αμερικανικού υπουργείου σε ξένες τράπεζες, που επιχειρούν στις ΗΠΑ.

    Σε κρίση ο όμιλος Fortis

    Στην ανάληψη σημαντικών ποσοστών της βελγο-ολανδικής τραπεζικής κι ασφαλιστικής κοινοπραξίας Fortis προχωρούν το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των τριών χωρών και της διοίκησης της κλυδωνιζόμενης εταιρείας στις Βρυξέλλες.

    Η ολλανδική κυβέρνηση θ αναλάβει το 49% της ασφαλιστικής εταιρείας, για το οποίο θα καταβάλλει περί τα 4 δις ευρώ. Το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro θα τεθεί προς πώληση.

    Οι Βέλγοι θ αναλάβουν το 49% του τραπεζικού τομέα, πληρώνοντας 4,7 δις ευρώ. Το Λουξεμβούργο, από την πλευρά του, θ αναλάβει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, καταβάλλοντας 2,5 δις ευρώ.

    Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βόουτερ Μπος τόνισε μετά την συνάντηση πως η Fortis θα παραμείνει μία αξιόπιστη τράπεζα. «Νοιώθουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε λειτουργική μία τράπεζα σαν τη Fortis, η οποία βρίσκεται σε δυσκολίες σε τέτοιες συγκυρίες», τόνισε.

    [03] Οικονομία

    Συνεδριάζουν τα σωματεία της ΟΑ

    29/9/2008 10:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την επιλογή ιδιωτών επενδυτών για την Ολυμπιακή. Οι ενδιαφερόμενοι θα διεκδικήσουν τις τρεις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς των πτήσεων, της επίγειας εξυπηρέτησης και της συντήρησης και επισκευής των αεροσκαφών. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζόμενων εμμένουν στη θέση τους να μην προσέλθουν στο διάλογο με το υπουργείο Μεταφορών. Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζουν χωριστά τα σωματεία ανά ειδικότητα για να τοποθετηθούν επί του θέματος.

    [04] Κόσμος

    Απόσυρση σοκολάτας κινεζικής προέλευσης από μεγάλη εταιρεία

    29/9/2008 10:39:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η μεγάλη βρετανική βιομηχανία ζαχαρωδών Κάντμπερι ανακοίνωσε πριν λίγο ότι αποσύρει 11 τύπους σοκολάτας που κατασκευάζονται στην Κίνα, ως προληπτικό μέτρο. Γίνεται, έτσι, η πολλοστή ξένη εταιρεία που επηρεάζεται από το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη κινεζικό γάλα. Σύμφωνα με διευκρίνιση από το Χονγκ Κονγκ, ότι οι σοκολάτες που αποσύρονται κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Πεκίνο - δεν ξεκαθαρίζεται ωστόσο αν εντοπίστηκε η τοξική ουσία στις χημικές αναλύσεις. Σημειώνεται ότι στην Κίνα έχουν παρουσιάσει πέτρα στο νεφρό 54.000 παιδιά, ενώ 4 έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [05] Κοινωνία

    Από σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

    29/9/2008 9:37:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 195.8

    Ετήσιο όφελος, της τάξης των 2,7 εκ ευρώ, προκύπτει από τις μειώσεις τιμών δύο φαρμάκων, που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών, το οποίο ισχύει από σήμερα, Δευτέρα. Με το νέο δελτίο, ορίζονται τιμές σε 152 νέα φαρμακευτικά προϊόντα, με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ. Επίσης, διαγράφονται 15 φάρμακα με αντίστοιχες αποφάσεις του ΕΟΦ ενώ αλλάζουν ονομασία 7 φάρμακα, χωρίς αλλαγή στην τιμή.

    [06] Οικονομία

    Στην Ασία, ενόψει του αμερικανικού σχεδίου

    Υποχώρηση του πετρελαίου

    29/9/2008 9:25:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Κλίμα επιφύλαξης στα ασιατικά χρηματιστήρια κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας - σε μια αντίδραση αμφιβολίας αν το υπό έγκριση σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης (για ένεση 700 δισ. δολαρίων σε ρευστό) θα πετύχει το στόχο του - να αποτρέψει τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά το κραχ του 1929-1930.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε κατά 1,04 δολάρια στα 105,85 δολάρια το βαρέλι ,από τα 106,89 δολάρια που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 69 σεντς στα 102,85 δολάρια.

    Το αμερικανικό Κογκρέσσο κατέληξε χθες σε συμφωνία επί του σχεδίου Μπους για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών ,ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Παρά τη συμφωνία εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το βάθος και την έκταση της κρίσης. Οι ανησυχίες αυτές επηρεάζουν τις τιμές" εκτιμά ο Βίκτορ Σουμ ,αναλυτής της "Πέρβιν και Γκερτζ",στη Σιγκαπούρη.

    [07] Μ. Ανατολή

    Τρίπολη

    Λίβανος: Βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς

    29/9/2008 9:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 11:33:27 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα το πρωί εναντίον λεωφορείου που μετέφερε στρατιώτες στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού.

    "Τρεις από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν στρατιώτες, όπως και 24 από τους τραυματίες. Τα υπόλοιπα θύματα είναι πολίτες", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Προηγούμενος απολογισμός των δυνάμεων ασφαλείας έκανε λόγο για έξι νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου και εξερράγη την στιγμή που περνούσε το λεωφορείο την ώρα της πρωινής αιχμής στην περιοχή Μπαχσάς. Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Νοσοκομειακές πηγές στην Τρίπολη ανέφεραν πως οι αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Τον Αύγουστο, εννιά στρατιώτες σκοτώθηκαν σε παρόμοια βομβιστική επίθεση.

    [08] Κόσμος

    Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες

    29/9/2008 8:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες του Βέρνερ Φάιμαν αναδείχθηκαν νικητές κατά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία την Κυριακή και, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,71 %, παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα που ανακοίνωσε στις 21.00 ώρα Ελλάδας η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε με ποσοστό 25,61% το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που συγκυβερνούσε από τον Ιανουάριο του 2007 με τους Σοσιαλδημοκράτες σε κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία διαλύθηκε αρχές του περασμένου Ιουλίου μετά την καταγγελία της συνεργασίας από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριο Βίλχελμ Μόλτερερ. Τρίτο είναι το ακροδεξιάς απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με 18%, τέταρτο το επίσης ακροδεξιάς απόκλισης Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας με 10,98% και πέμπτο το Κόμμα των Πρασίνων με ποσοστό 9,79 %. Ουσιαστικά, ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι η Ακροδεξιά, αφού τα δύο ακροδεξιάς και ξενοφοβικής απόκλισης κόμματα -«Ελεύθεροι» και «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας»-συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό σχεδόν ίσο με αυτό των Σοσιαλδημοκρατών.

    Τα δύο συγκυβερνώντα μέχρι σήμερα, μεγαλύτερα κόμματα στην Αυστρία, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, έχουν σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών της 1 ης Οκτωβρίου 2006, όταν οι μεν Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 35,3 %, το δε Λαϊκό Κόμμα ένα 34,3%. Αθροιστικά, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, κάτω του 60%.

    Το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές ένα 11%, ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, του γνωστού για το λαϊκισμό του τοπικού κυβερνήτη της Καρινθίας Γιεργκ Χάιντερ, ένα 4,1% και οι Πράσινοι 11,05 %.

    Από τα άλλα πέντε υποψήφια κόμματα, κανένα δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το εκλογικό μέτρο του 4%, ώστε να εκπροσωπείται στην νέα Βουλή.

    Στις πρώτες δηλώσεις του ο νικητής των σημερινών εκλογών αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και μέχρι τώρα υπουργός Υποδομών, Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως με σύνεση και υπευθυνότητα θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που αναμένεται να του δώσει την ερχόμενη Τετάρτη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

    Ο κ. Φάιμαν κάλεσε τα άλλα κόμματα να επιδείξουν εποικοδομητική στάση υπογραμμίζοντας και την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας σε μια μελλοντική κυβέρνηση στην οποία θα πρέπει να εξασφαλιστεί σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την κατηγορηματική του απόρριψη κυβερνητικής συνεργασίας, τόσο με τους Ελευθέρους όσο και με το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας.

    Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Βίλχελμ Μόλτερερ παραδέχθηκε την εκλογική ήττα του κόμματός του, με το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα μεταπολεμικά, και ζήτησε να γίνει λεπτομερής ανάλυση των αιτιών και να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

    Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αρχηγός των Ελευθέρων εξέφρασε ικανοποίηση που το κόμμα του με ποσοστό 18% ξεπέρασε τον εκλογικό στόχο του, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως τιμωρία των δύο «μεγάλων», Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

    Για ξεπέρασμα κατά πολύ του εκλογικού στόχου, ενός 8%, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο αρχηγός του Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας Γιεργκ Χάιντερ, θριαμβολογώντας για τον τριπλασιασμό του ποσοστού του.

    Απογοήτευση για το αποτέλεσμα των "Πρασίνων" εξέφρασε ο αρχηγός τους Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, σημειώνοντας πως παρά τη στασιμότητά του, το κόμμα του είναι το μόνο στην Αυστρία που εκπροσωπεί φιλελεύθερη πολιτική.

    Οι χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις οποίες 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες να εκλέξουν τα 183 μέλη της νέας Βουλής από τους υποψήφιους δέκα κομμάτων, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον μια και υπήρξε «σκληρή» η αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, παρά το σχετικό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών που έδειξαν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Καινοτομία των σημερινών εκλογών ήταν η για πρώτη φορά συμμετοχή δεκαεξάχρονων ψηφοφόρων, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου - γι αυτό και το τελικό τους επίσημο αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου - καθώς και η για πρώτη φορά επέκταση της κοινοβουλευτικής θητείας από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια.

    Σε ότι αφορά το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν ως πιθανότερη μια εκ νέου κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος έπειτα από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Μόλτερερ μετά τη σημερινή ήττα του Λαικού Κόμματος και πιθανολογούμενη ανάληψη της ηγεσίας του από το μέχρι τώρα υπουργό Περιβάλλοντος, Γιόζεφ Πρελ.

    Οι ίδιοι δεν αποκλείουν και το σχηματισμό ενός κεντροδεξιού τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στα δύο ακροδεξιάς απόκλισης κόμματα, Ελευθέρους και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, κατά το πρότυπο του συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων το 2000, υπό τον τότε καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    [09] Κοινωνία

    Συνεδριάζουν ασφαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    29/9/2008 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 10:34:53 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τετραήμερη πανελλαδική απεργία αρχίζουν από σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 17.00 έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Τραμ. Οι συρμοί θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 11.30, ενώ τα δρομολόγια θα ομαλοποιηθούν πλήρως από τις 18.15.

    Εν τω μεταξύ, με θέμα την κοινή δράση απέναντι στην ασκούμενη ασφαλιστική και οικονομική πολιτική, συνεδριάζουν στις 11.00 συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς. Στη σύσκεψη συμμετέχουν: ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ - ΤΕΕ - ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ- Δικηγόροι -Γιατροί - Συμβολαιογράφοι- Φαρμακοποιοί, Δικαστικοί Επιμελητές και άλλοι φορείς.

    Σημειώνεται ότι με τη συγχώνευση 81 Ταμείων και κλάδων ασφάλισης σε 5 και με το διορισμό των νέων διοικητών κλείνει την 1η Οκτωβρίου η τρίτη φάση ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 September 2008 - 8:50:25 UTC