Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" ο Πολ Νιούμαν
  • [02] Εξασφαλίζεται η λύση για την Αλιτάλια
  • [03] Clear Message
  • [04] Η Κίνα γιορτάζει στο Διάστημα
  • [05] Στο Μέτσοβο ο Κάρολος Παπούλιας
  • [06] Απεβίωσε ο Νομάρχης Λασιθίου
  • [07] Ινδία: Έκρηξη βόμβας σε αγορά
  • [08] Εικοσιένα νεκροί απο τυφώνα στο Βιετνάμ
  • [09] Φωτιά στη πόλη της Βέροιας
  • [10] Προσπάθειες για την έγκριση του σχεδίου
  • [11] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

    [01] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Πολ Νιούμαν

    27/9/2008 6:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 7:10:52 μμ)

    Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Ο ηθοποιός, έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων. "Ο φίλος μας ο Πολ Νιούμαν θα μας λείψει, είχαμε όμως την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον πολύ σημαντικό άνθρωπο", ανέφερε στην ανακοίνωση του το ίδρυμα Νιούμαν.

    Ο Πολ Νιούμαν, του οποίου τα γαλάζια μάτια γοήτευαν το κοινό, είχε ερμηνεύσει σπουδαίους ρόλους σε περίπου 60 ταινίες, ανάμεσα τους το "Butch Cassidy and the kid", "Ο απατεώνας", "Το Κεντρί" και το "Χρώμα του χρήματος".

    Γνώρισε τον θρίαμβο σε χρονικό διάστημα λίγων ετών με ταινίες πολύ διαφορετικές, όπως τη "Λυσσασμένη γάτα" όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και την επική δημιουργία η "Έξοδος".

    Ο Νιούμαν είχε εκλεγεί το 1990 από το περιοδικό "People" ως ένας από τους 50 ωραιότερους άνδρες του κόσμου, ενώ το 1995 το βρετανικό περιοδικό "Empire" τον είχε επιλέξει ανάμεσα στους 100 πιο σέξι ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

    "Ο φίλος μας ο Πολ Νιούμαν θα μας λείψει, είχαμε όμως την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον πολύ σημαντικό άνθρωπο", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωση του το ίδρυμα Νιούμαν.

    "Η κωμωδία ήταν η τέχνη του, οι αγώνες αυτοκινήτων το πάθος του. Όλη του η αγάπη πήγαινε στην οικογένεια του και τους φίλους του. Έβαζε όλη του την καρδιά και όλη του την ψυχή στην υπηρεσία ενός καλύτερου κόσμου", τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νιούμαν, Ρόμπερτ Φόρεστερ.

    Πολιτικοποιημένος ηθοποιός, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, συμμετείχε σε ορισμένες εκστρατείες του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και σε διασκέψεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

    Τη δεκαετία του 1980 είχε κυκλοφορήσει στην αγορά μια σειρά προϊόντων διατροφής, ανάμεσα τους σάλτσες για μακαρόνια και σάλτσες βινεγκρέτ με το όνομα του- τα έσοδα από τα προϊόντα αυτά του επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    [02] Οικονομία

    Εξασφαλίζεται η λύση για την Αλιτάλια

    27/9/2008 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 6:27:52 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μετά από δεκαπέντε ώρες διαπραγμάτευσης, από τις οποίες οι έξι με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εθνικών συνδικάτων, οι Ιταλοί πιλότοι, υπέγραψαν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Αλιτάλια. Στη νέα εταιρεία θα προσληφθούν 1.550 εξ αυτών, 139 θα έχουν σχέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, ενώ κρίθηκαν τελικά υπεράριθμοι και τίθενται εκτός εταιρείας 870. Εγγύηση θεωρείται το ότι το συμβόλαιο των πιλότων, θα τους εξασφαλίζει ρόλο ισότιμο με εκείνο των ανωτέρων υπαλλήλων της "νέας Αλιτάλια". Επίσης, η εργοδοσία δεσμεύεται να καλύψει τυχόν μελλοντικές της ανάγκες, προσλαμβάνοντας μέρος των πιλότων, που θα μπουν στο ταμείο ανεργίας.

    Πρόταση της Λουφτχάνσα

    Μετά και την συγκατάθεση των πιλότων κλείνει το σημαντικότερο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης για την ιδιωτικοποίηση του ιταλικού εθνικού αερομεταφορέα. Τη Δευτέρα πρόκειται να υπογράψουν και οι μικρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιπταμένων και από τις 15 Οκτωβρίου, η "νέα Αλιτάλια", θα μπορέσει να απογειωθεί υπό την νέα της μορφή.

    Ενδιαφέρον για την εξαγορά μέρος των μετοχών του νέου ιταλικού αερομεταφορέα η γερμανική αεροπορική εταιρία Λουφτχάνσα. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και η νέα εργοδοσία, πρόκειται μάλλον να την προτιμήσουν, αφήνοντας "στο συρτάρι" την πρόταση Air France-KLM.

    Σύμφωνα, τέλος, με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι "Canale 5", ιδιοκτησίας του Ιταλού μεγιστάνα-πρωθυπουργού, η αεροπορική σύνδεση της "Νέας Αλιτάλια" με την Αθήνα, δεν θα πραγματοποιείται πλέον από το αεροδρόμιο της Ρώμης, αλλά από εκείνο της Νάπολης.

    Το νέο σχήμα

    Η νέα Αλιτάλια, η οποία αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία της έπειτα από τη σημερινή συμφωνία με τους κυβερνήτες αεροσκαφών θα διαθέτει ένα ελαφρότερο, πιο ευέλικτο, σχήμα και μειωμένο δίκτυο εξυπηρέτησης, το οποίο όμως θα μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη ενός ξένου στραστηγικού εταίρου.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσιάσθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAI), η νέα εταιρεία, που γεννήθηκε από συγχώνευση του ιταλικού αερομεταφορέα με την ανταγωνίστρια της Air One θ αφήσει στο έδαφος 75 αεροσκάφη και θα επιχειρεί δρομολόγια με 153.

    Ο αριθμός των εργαζομένων θα φθάνει τους 12.500, με την αποχώρηση περίπου 3.250 άλλων. Η Cai προβλέπει την πρόσληψη 900 κυβερνητών πτήσης και 1.550 χειριστών για πλήρη απασχόληση και δέχθηκε την απασχόληση άλλων 139 εποχιακών.

    Συνολικά 860 χειριστές θα απολυθούν, αλλά θα έχουν προτεραιότητα στην επαναπρόσληψή τους σε περίπτωση που η νέα Alitalia ορθοποδήσει κι αρχίσει να επεκτείνεται ξανά.

    Ο νέος αερομεταφορέας προβλέπεται να εξυπηρετεί 141 προορισμούς, κυρίως στο εθνικό κι ευρωπαϊκό έδαφος, έναντι 194 προορισμών που εξυπηρετούν σήμερα μαζύ η Αlitalia κι Air One.

    Ανάλογα με τον ξένο εταίρο που θα επιλέξει η εταιρεία (την ιταλο-ολλανδική κοινοπραξία, ή τον γερμανικό αερομεταφορέα) θα διαφοροποιηθεί κι ο ρόλος του αεροδρομίου Μαλπένσα στο Μιλάνο.

    Σε περίπτωση συμμαχίας με τη Lufthansa, το μιλανέζικο αεροδρόμιο θα μπορέσει να διατηρήσει 73 προορισμούς, με 14 διηπειρωτικές πτήσεις, 41 ευρωπαϊκές και 18 εθνικές, ενώ με την Air France-KLM, θα έχει μόνον 40 προορισμούς, με 30 διηπειρωτικούς, 3 ευρωπαϊκούς και 7 εθνικούς, υπολογίζει ο ιταλικός Τύπος.

    Ο στιβαρός επιχειρηματικός κύκλος του Βορρά της Ιταλίας ρίχνει όλο το βάρος του για να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του μιλανέζικου αεροδρομίου, ενώ το προσωπικό της Alitalia κλίνει περισσότερο προς τη συνεργασία με την γαλλο-ολλανδική κοινοπραξία.

    Ο ιταλικός Τύπος υπολογίζει στα 150-200 εκατ. ευρώ την ποινή που θα πρέπει να καταβάλει η Alitalia εάν υπαναχωρήσει από την στρατηγική εμπορική συνεργασία της με την Sky Team, που την συντάσσει με την Delta και την Air France.

    [03] To the "Rebels" from Karamanlis

    Clear Message

    27 Σεπ 2008 11:04:00 (Last updated: 27 Σεπ 2008 14:57:13)

    By Dimitris Alexopoulos

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Kostas Karamanlis showed the way out to the so-called "rebels" from the podium of the partys Central Committee meeting, adding that he would not tolerate personal strategies by party cadres and unwonted attacks launched outside the party. The prime minister invited those who doubt him to take the responsibility and topple the government. At the same time, he warned party cadres to stop undermining tactics and opportunistic behaviour. He admitted that mistakes had been made, putting an end however to rumors on a government re-shuffle and early elections.

    "Introversion Ends Today"

    The phrase "introversion ends today" appeared the keynote phrase for the partys policy in the future. In this way the PM wished to invert the prevailing climate within the government lately.

    Addressing the ND Central Committee, Mr Karamanlis appeared determined not to tolerate different views made in public by party cadres, calling all who doubt him to overthrow the government. In reply to those demanding a government reshuffle; he stressed that the criteria for such a move are not to impress, admitting that mistakes had been made in the past.

    Referring to the Vatopedi monastery case he stated he would not accept state interests to be affected, adding that he has full confidence to Justice.

    Furthermore, he defended the governments economic policy, adding that Greece is developing despite the international economic crisis, stressing that now the government will look into social problems. He promised that the unemployed and pensioners would receive a heating oil allowance, while those who had taken loans will be protected by the Social Cohesion Fund. He also argued that audit evidence on tax evasion would be just.

    Petros Tatoulis insisted on his criticism, launching barbs against ministers and party cadres. He also asked for an extraordinary party congress to be held, a request rejected by the Central Committee.

    Byron Polydoras stated that the ruling party should prove that no anomies exist in its days, while Vassilis Michaloliakos asked for a new start and the participation of cadres, who are not being used presently. Both of them, including Giannis Moralis stated they support Kostas Karamanlis.

    The Opposition Criticizes the Government

    The opposition criticized the PMs speech.

    From New York, PASOK (Socialists) President George Papandreou stated that the people would not tolerate promises, adding they need a sensible government that would not be preoccupied with its deadlocks.

    KKE (Communist Party of Greece) pointed out that the PM had not only addressed the party but also businessmen instead of standing by the societys side.

    SYN (Coalition of the Left) reported that Mr Karamanlis real problem is the societys reaction to his policy.

    LAOS (Popular Orthodox Rally) described the PMs speech short-handed testimony.

    Meanwhile, in an interview with Imiresia newspaper, LAOS President George Karatzaferis has proposed his partys cooperation with the ND party.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Only Tatoulis Was Biting

    Karamanlis Ultimatum

    [04] Τεχνολογία

    Η Κίνα γιορτάζει στο Διάστημα

    27/9/2008 6:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο ένας από τους τρεις Κινέζους αστροναύτες της αποστολής Shenzhou VII πραγματοποίησε την πρώτη κινεζική έξοδο στο διάστημα, σύμφωνα με τις εικόνες μεταδόθηκαν από την κινεζική τηλεόραση. Η Κίνα γίνεται έτσι η τρίτη χώρα που πραγματοποιεί αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

    Ντυμένος με μια αποκλειστικά κινεζικής κατασκευής στολή που ονομάσθηκε Φεϊτιάν (πτήση στους ουρανούς), η οποία ζυγίζει 120 κιλά και κόστισε τρία εκατομμύρια ευρώ, ο Ζάι Ζιγκάνγκ πραγματοποίησε έξοδο 20 λεπτών στο διάστημα και στη συνέχεια επέστρεψε στο διαστημόπλοιο. Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο σε ραδιοεπικοινωνία που είχε αμέσως μετά μαζί του τον συνεχάρη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός "μία αλματώδη πρόοδο".

    Η έξοδος, που ξεκίνησε στις 11.45, διήρκεσε κάτι λιγότερο από 15 λεπτά πιο γρήγορα απ όσο προβλεπόταν. Οι υπεύθυνοι της αποστολής είχαν προαναγγείλει μία έξοδο 20 , όμως ο Ζάι επέστρεψε στο διαστημικό όχημα λίγο πριν τις 12, χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

    Προβάλλοντας από το όχημα, ο Κινέζος ταϊκοναύτης έκανε έναν χαιρετισμό με το χέρι του, δίνοντας το έναυσμα για ουρανομήκη χειροκροτήματα στο διαστημικό κέντρο Ζιουκάν, στην έρημο Γκανσού στα βορειοδυτικά της Κίνας, απ όπου εκτοξεύθηκε την Πέμπτη η αποστολή.

    "Πλέοντας" στο διάστημα, ο Ζάι κυμάτισε αμέσως μία κινεζική σημαία, σε μία συμβολική κίνηση για την είσοδο της Κίνας στον στενό κύκλο των διαστημικών δυνάμεων. Η Κίνα έγινε η Τρίτη χώρα που αστροναύτης της πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο σε δική της αποστολή, έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μολονότι βρετανοί και γάλλοι αστροναύτες έχουν επίσης περπατήσει στο διάστημα σε άλλες αποστολές.

    [05] Κοινωνία

    Στο Μέτσοβο ο Κάρολος Παπούλιας

    27/9/2008 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την εικαστική έκθεση "Το πορτραίτο ενός μουσείου" εγκαινίασε το μεσημέρι στο Μέτσοβο, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης εντάσσονται σε μια σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτού της Ευάγγελου Αβέρωφ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε τόσο στην Πινακοθήκη χαρακτηρίζοντάς την "κυψέλη της τέχνης", όσο και στις ιδεολογικές συγκρούσεις που είχε με τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ όταν και οι δύο πολιτεύονταν στο Νομό Ιωαννίνων αλλά σε διαφορετικά κόμματα.

    "Είμαι εξαιρετικά συγκινημένος - είπε ο κ. Παπούλιας - με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση της Πινακοθήκης. Αποτελεί μια κυψέλη τέχνης και δημιουργίας και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας" τόνισε και συνέχισε: "Παράλληλα τιμούμε σήμερα έναν μεγάλο Ηπειρώτη, έναν μεγάλο πολιτικό τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Συνυπήρξα μαζί του και δεν θα ξεχάσω τις ιδεολογικές μας συγκρούσεις".

    Ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε επίσης και το οινοποιείο Κατώγι - Αβέρωφ και ξεναγήθηκε στα κελάρια όπου παράγεται το φημισμένο κρασί. Το απόγευμα επέστρεψε στην Αθήνα.

    [06] Κοινωνία

    Απεβίωσε ο Νομάρχης Λασιθίου

    27/9/2008 6:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης απεβίωσε, σε ηλικία 62 ετών, σήμερα Σάββατο στις 5.30 το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Η κηδεία του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης θα γίνει δημόσια δαπάνη. Συλλυπητήρια εξέφρασε με δήλωσή του Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, o Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας και οι τοπικές αρχές.

    Στις 10 το πρωί θα γίνει περιφορά της σορού στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα τελεστεί τρισάγιο παρουσία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και λοιπών φορέων.

    Στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Αμέσως μετά θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ.κ. Νεκτάριου.

    Η κηδεία του εκλιπόντα Νομάρχη θα γίνει με τις δέουσες τιμές στο Β Νεκροταφείο Αγίου Νικολάου. Βιβλίο συλλυπητήριων έχει ήδη ανοίξει στο Νομαρχιακό Μέγαρο το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, και αύριο, Κυριακή 28/9/08, από τις 9 το πρωί μέχρι την έναρξη τέλεσης της νεκρώσιμης ακολουθίας. Επίσης, δεύτερο βιβλίο συλλυπητηρίων θα ανοίξει στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Σε ένδειξη πένθους η Νομαρχία θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα 29/09/08.

    Τέλος, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές σε φιλανθρωπικά ή άλλα κοινωφελή ιδρύματα.

    Ο Αντ. Στρατάκης γεννήθηκε στη Δράμα στις 16/3/1947 με καταγωγή απ το Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου. Παντρεμένος με τη Ζαχαρούλα Πυθαρούλη με την οποία απέκτησε δύο γιους.

    Ήταν πτυχιούχος της Παιδαγωγικής ακαδημίας Ηρακλείου και του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης όπου μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στην ειδική Αγωγή. Υπηρέτησε ως διευθυντής σε διάφορα σχολεία στους νομούς Έβρου και Λασιθίου ενώ εκπροσώπησε κατ επανάληψη το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Λασιθίου σε διάφορα συνέδρια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Με την εφαρμογή του νόμου 2218/94 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πήρε μέρος στις εκλογές του 1994 και 1998 όπου εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος με αρκετά υψηλά ποσοστά.

    Την τριετία 1995 - 1997 υπηρέτησε το θεσμό ως Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενώ από το 1998 μέχρι την 31-12-2002 υπηρέτησε ως Αντινομάρχης Λασιθίου.

    Διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου και της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.

    Χρημάτισε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης του Νομαρχιακού έργου και θεσμών, καθώς και της επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου.

    Εξελέγη Νομάρχης Λασιθίου στις εκλογές του 2002 και 2006 με ποσοστό 52,5% και 53,3%

    Ο Αντώνης Στρατάκης τίμησε τη ψήφο του Λασιθιώτικου λαού με συνέπεια ως προς τις αρχές και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια τον τόπο αναπτύσσοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες την οποία εμπέδωσε μέσα από τη διαρκή επαφή αλλά και το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    [07] Κόσμος

    Ένας νεκρός και 17 τραυματίες

    Ινδία: Έκρηξη βόμβας σε αγορά

    27/9/2008 5:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα άτομο βρήκε τον θάνατο σήμερα κι άλλα 17 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε αγορά στα νότια του Νέου Δελχί, δύο εβδομάδες έπειτα από τις πολύνεκρες ισλαμιστικές βομβιστικές επιθέσεις στην ινδική πρωτεύουσα, μεταδίδει το πρακτορείο ΡΤΙ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

    Κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη νέα έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στο εμπορικό προάστιο Μεχράουλι, στα νότια της ινδικής μεγαλούπολης, σε μία πολυσύχναστη περίοδο της ημέρας, το μεσημέρι, όταν τα καταστήματα βρίθουν από πελάτες, τόνισε η ίδια πηγή.

    Όπως τόνισε η ίδια πηγή, ένα 12χρονο αγόρι βρήκε τον θάνατο από την έκρηξη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Times Now υποστηρίζει πως οι νεκροί είναι τρεις.

    Η αστυνομική πηγή πρόσθεσε πως 17 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κι έξι από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταδίδει το ΤΡΙ.

    [08] Κόσμος

    Εικοσιένα νεκροί απο τυφώνα στο Βιετνάμ

    27/9/2008 1:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 30 τραυματίσθηκαν ενώ 4 αγνοούνται στο Βιετνάμ από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο ισχυρός τυφώνας Χάγκουπιτ ("μαστίγωμα", στα φιλιππινέζικα), ο οποίος σάρωσε νωρίτερα την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Ο τυφώνας στο πέρασμά του κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια, ενώ πολλά οικήματα παρασύρθηκαν από τα νερά των χειμάρρων και των κατολισθήσεων. Οι ένοπλες δυνάμεις του Βιετνάμ έστειλαν 5.300 άνδρες να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες. Οι τροπικές καταιγίδες που πλήττουν κάθε χρόνο το Βιετνάμ, συνήθως την περίοδο από τον Ιούλιο έως το Νοέμβριο στοιχίζουν σχεδόν πάντοτε ανθρώπινες ζωές.

    [09] Κοινωνία

    Φωτιά στη πόλη της Βέροιας

    27/9/2008 12:50:00 μμ

    Υλικές ζημιές σε κτίσματα προκάλεσε φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, στην περιοχή της παλιάς Μητρόπολης, στην πόλη της Βέροιας. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προξένησε σοβαρές ζημίες σε δύο παλιά οικήματα, στα οποία στεγάζονταν ένα εγκαταλελειμμένο παντοπωλείο κι ένας σύνδεσμος φίλων του Άρη. Η φωτιά, στη συνέχεια, επεκτάθηκε σε τμήμα σκεπής της παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας και μιας ταβέρνας, οι πελάτες της οποίας την εγκατέλειψαν άμεσα χωρίς να κινδυνέψουν. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 8 οχήματα και 30 άνδρες.

    [10] Οικονομία

    Προσπάθειες για την έγκριση του σχεδίου

    27/9/2008 12:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 6:27:40 μμ)

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κυβέρνηση και Κογκρέσο συνεχίζουν τις προσπάθειες για την έγκριση του σχεδίου, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θεωρείται ως η μόνη λύση ανάσχεσης της πιστωτικής κρίσης. Η πρόταση μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία ακόμη και μέσα στο Σαβατοκύριακο, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής τραπεζών της Γερουσίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό πως το σχέδιο κάνει τη διαφορά και θα υιοθετηθεί.

    Τεράστιες δονήσεις θα υποστεί η αμερικανική οικονομία, αν δεν εγκριθεί το σχέδιο διάσωσης, προειδοποιούν όλες οι πλευρές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο Αμερικανός πρόεδρος φανερά ενοχλημένος από τους "αντάρτες" του κόμματός του έκανε μια λακωνική δήλωση.

    "Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μαζί θα περάσουμε το σημαντικό σχέδιο διάσωσης. ", τόνισε.

    Μετά από συζητήσεις οκτώ ημερών, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι υπογραμμίζει πως έχει υπάρξει πρόοδος.

    "Πιστεύω ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Όπως έχω πει, δεν θα φύγουμε μέχρι να εγκριθεί το νομοσχέδιο, να υπογραφεί από τον πρόεδρο και θα εργαστούμε όλο το Σαββατοκύριακο για να το πετύχουμε.", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο Τζον Μακέιν έχει αλλεπάλληλες επαφές στο Καπιτώλιο, ώστε να πείσει τους ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν το σχέδιο.

    Η οικονομική κρίση, όπως αναμενόταν, συζητήθηκε και στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο.

    "Του είπα πως το σχέδιο είναι αρκετά σημαντικό για να κάνει τη διαφορά και πως πιστεύω ότι θα υιοθετηθεί", δήλωσε ο Μπους στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γκόρντον Μπράουν στο Λευκό Οίκο.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπράουν είπε στον πρόεδρο Μπους, η Βρετανία υποστηρίζει το οικονομικό σχέδιο και ότι είναι το σωστό για να μας βγάλει από τις δύσκολες περιστάσεις.

    Παρά την αισιοδοξία των πολιτικών, μία ημέρα μετά την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού της Ουάσιγκτον Mutual, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς, αναφέρει πως διεξάγονται συνομιλίες για τη συγχώνευση δύο αμερικανικών τραπεζικών γιγάντων, της Γουακόβια με την Σίτιγκρουπ, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    [11] Κόσμος

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

    27/9/2008 11:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 6:26:01 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν, σε επίθεση αυτοκτονίας σε προάστιο της Δαμασκού. Παγιδευμένο αυτοκίνητο με 200 κιλά εκρηκτικά, ανατινάχθηκε κοντά σε θέση των δυνάμεων ασφαλείας στον δρόμο του αεροδρομίου και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση τα θύματα είναι όλοι απλοί πολίτες. Η έκρηξη σημειώθηκε σε διασταύρωση που οδηγεί στο ιερό Σιτ Ζέιναμπ, προσφιλή προορισμό Σιιτών προσκυνητών από τον Λίβανο και το Ιράν. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη που σημειώνεται στη Συρία μετά τη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο του Ιμάντ Μουγνίγια, στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης Χεζμπολάχ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας στρατηγός Μπασάμ Αμπντέλ Ματζίντ χαρακτήρισε "τρομοκρατική" την επίθεση τονίζοντας: "Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επιχείρηση σε ένα πολυσύχναστο σημείο ...και δυστυχώς όλα τα θύματα είναι πολίτες. Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε την ευθύνη σε μια συγκεκριμένη πλευρά, αλλά η έρευνα που διεξάγεται υπό μια αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα μας οδηγήσει στους υπεύθυνους."


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 September 2008 - 16:50:02 UTC